Битва за Бахмут: хроніка подій (оновлюється щодня) доба 753

Семаковська Тетяна 18:25, 18 Березня 2024

БАХМУТ 13 8a619Бахмут вже понад рік тримає оборону. Українські військові захищають околиці міста від російських окупантів. Про ситуацію в місті та на фронті щодня збираємо загальне зведення в цьому матеріалі.

753 доба російського вторгнення. 18 березня 2024 рік

Бої на Бахмутському напрямку не вщухають, важка ситуація в районі Іванівського, де ворог підтягнув резерви, аби захопити село. Також росіяни зосереджують свої сили біля Кліщіївки, яку раніше деокупували Збройні Сили України.

Журналіст Богдан Мірошников зазначає, що ворог хоче повернути під свій контроль село Кліщіївку.

“Важкі дні для оборонців Іванівського. Максимально важкі. Ворог задіяв резерви і намагається окрім цього села, захопити Богданівку та Кліщіївку”, — пише Мірошников.

752 доба російського вторгнення. 17 березня 2024 рік

На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 5 атак окупантів у районах Іванівського, Кліщіївки та східніше Часового Яру. 80-та окрема десантно-штурмова бригада та сусідній підрозділ знищили російську бронетехніку та піхоту, яка намагалась прорватися на Бахмутському напрямку. Напередодні окупанти спробували просунутись на околицях Бахмута, одночасно вдаривши на декількох напрямках. Черговий наступ вдалося зупинити.

На Донеччині російські окупаційні війська намагаються підтримувати свій наступальний рівень. ЗСУ вдалося втримати лінію фронту та пригальмувати просування загарбників. Наразі росіяни “спалюють” останні ресурси. Коли вони остаточно видихнуться, то продовжать наступ у районі Донецька і Часового Яру.

751 доба російського вторгнення. 16 березня 2024 рік

Російські війська продовжують спроби просунутись на флангах Бахмута. Сили оборони стримують масований наступ загарбників в Іванівському, знищуючи піхоту та техніку окупантів. Журналіст Богдан Мірошников констатував, що після зустрічних боїв росіяни перехопили ініціативу в селі та штурмують позиції наших захисників.

Оператори БПЛА 80-ї окремої десантно-штурмової Галицької бригади скидають “подарунки” на голову противника та ефективно відбивають ворожі штурми на Бахмутському напрямку. Це допомагає десантникам на передньому краї та мінімізує стрілецькі бої. Літуни працюють в районі Бахмута. Ворог намагається штурмувати маленькими групами, але наші десантники обламують їм зуби та зупиняють ворожі “накати”.

750 доба російського вторгнення. 15 березня 2024 рік

Західніше Бахмута російські окупанти продовжують масовані штурми Іванівського. Силам оборони України вдалося відкинути загарбників у самому селі. Наразі окупанти контролюють менше половини Іванівського. Напередодні на Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 5 атак окупантів поблизу Богданівки, Іванівського та Кліщіївки.

Кілька тижнів тому окупанти закріпилися в частині Іванівського без подальшого просування. Командир батальйону ударних безпілотних авіаційних комплексів “Ахіллес” 92-ї ОШБр Юрій Федоренко розповів, що на Бахмутському відтинку окупанти отримали завдання повернути ті позиції, які вони втратили під час літньої та осінньої контрнаступальної операції ЗСУ. Також росіяни мають зробити максимум для того, щоб наблизитись до Часів Яру та захопити місто.

749 доба російського вторгнення. 14 березня 2024 рік

На Бахмутському напрямку війська рф не полишають спроб захопити Часів Яр. На околицях міста тривають важкі бої. Окупанти знищують населений пункт КАБами, але ЗСУ тримають оборону та не дають загарбникам просунутись на цій ділянці фронту.

Журналіст Богдан Мірошников повідомляє, що російські війська намагаються відновити втрачені позиції у районі Богданівки. У напрямку Ступочок ЗСУ стабілізували ситуацію та частково відкинули окупантів. За його словами, в Іванівському продовжуються стабільно важкі бої.

На Бахмутському напрямку російські окупанти не можуть просунутись на жодній ділянці фронту. ЗСУ стійко тримають позиції та стримують атаки загарбників у напрямку Часів Яру, поблизу Богданівки, Іванівського, Кліщіївки й Андріївки.

748 доба російського вторгнення. 13 березня 2024 рік

На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 7 атак окупантів у районах східніше Часового Яру, Іванівського, Андріївки та Кліщіївки. Воїн 24-го ОШБ “Айдар” із позивним “Осман” повідомив, що ЗСУ повністю контролюють ситуацію під Бахмутом.

Російська окупаційна армія продовжує спроби просунутись на околицях міста-фортеці та захопити Часів Яр. Війська рф завдають ударів по позиціях ЗСУ південніше Бахмута, в районі Андріївки та Кліщіївки. Географічні особливості місцевості, на якій розташований Часів Яр, допомагають нашим захисникам стримувати наступ загарбників. Військовий експерт, офіцер резерву Повітряних сил ЗСУ Андрій Крамаров розповів, що російські війська не мають можливості просунутись на цій ділянці фронту. За його словами, з огляду на ландшафт ця місцевість — як “горлечко пляшки”, через яке потрібно пройти тисячам окупантів.

747 доба російського вторгнення. 12 березня 2024 рік

Наші війська відкинули російську армію від Богданівки, та намагаються закріпитися на позиціях. Поблизу Іванівського також повернули кілька позицій.

За повідомленнями Генштабу, ЗСУ відбили за минулу добу 6 атак противника в районах населених пунктів Кліщіївка, Андріївка, Ступочки та східніше Часового Яру Донецької області.

Аналітики інститут вивчення війни повідомляють, що позиційні бої в районі Бахмута тривають та підтверджують факт просування ЗСУ на північ від Богданівки. Командир української роти, що діє на Бахмутському напрямку, заявив, що російські сили захопили позиції на околицях Іванівського на початку березня і з того часу не просуваються вперед.

746 доба російського вторгнення. 11 березня 2024 рік

На Бахмутському напрямку росіяни призупинили активні штурмові дії. Ворога виснажено, але ймовірно, що окупанти будуть підтягувати сюди нові резерви.

Нещодавно російські війська також незначно просунулися на захід від Бахмута. Геолокаційні кадри, опубліковані 10 березня, вказують на те, що загарбники просунулися у східній частині Іванівського. Окремі російські воєнкори стверджують, що їх війська начебто контролюють 80% Іванівського та здійснили незначне просування в районі Дружби та в межах Богданівки, але немає візуальних підтверджень цим заявам.

745 доба російського вторгнення. 10 березня 2024 рік

На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 6 атак загарбників у районах населених пунктів Богданівка, Іванівське, Кліщіївка та Андріївка. Боєць із позивним “Бахмутський Демон” наголосив, що ЗСУ продовжують тримати частину Іванівського. Журналіст Богдан Мірошников повідомляє, що окупаційні війська рф просуваються у районі Іванівського, але водночас і втрачають захоплені позиції.

Минулої доби по всій лінії бойового зіткнення Сили оборони відбили 73 атаки окупантів та ліквідували 900 росіян.

На Бахмутському напрямку росіяни підтягнули потужні резерви. Окупанти прагнуть захопити Часів Яр, скидають на місто авіабомби та продовжують цілодобові масовані штурми. Сили оборони роблять усе необхідне для того, щоб війська рф не дійшли до Часів Яру.

744 доба російського вторгнення. 9 березня 2024 рік

Оперативна ситуація на Сході України залишається складною. Армія рф активно застосовує авіацію, FPV-дрони та проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки. Південніше Бахмута росіяни атакували Андріївку та Кліщіївку. За минулу добу на Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 9 штурмів окупантів.

Журналіст Богдан Мірошников повідомляє, що загарбники контролюють більшу частину Іванівського. Також ворог просунувся у бік Виїмки на 200 метрів, у бік Дружби — на 100 метрів.

743 доба російського вторгнення. 8 березня 2024 рік

Минулої доби на Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 6 атак окупантів у районах населених пунктів Кліщіївка та Андріївка. Під Бахмутом російські окупанти продовжують масовані штурми Іванівського. Війська рф прагнуть охопити Часів Яр та просуватися до Костянтинівки. Водночас поблизу Сіверська загарбники намагаються активізуватися в районі Білогорівки та Виїмки.

У 2024 році ситуація з постачанням FPV-дронів для ЗСУ покращилася. Поступового перевага російської армії у кількості БПЛА зменшується. Наразі фронт під Бахмутом дуже насичений різними типами безпілотників. Південніше та західніше міста окупанти прагнуть протиснути українську оборону.

742 доба російського вторгнення. 7 березня 2024 рік

На околицях Бахмута ЗСУ відбили 11 атак окупантів у районах Іванівського, Кліщіївки й Андріївки. Поблизу цих сіл загарбники намагалися покращити своє тактичне положення. Напередодні армія рф завдала авіаційних ударів біля Богданівки, Ступочок та Нью-Йорка.

Воїн 24-го ОШБ “Айдар” із позивним “Осман” повідомив, що українські захисники знищили російську бронетехніку та особовий склад у районі Кліщіївки й Іванівського. Йдеться про танк і 4 БМП з піхотою на північ від Кліщіївки та велику купу піхоти в Іванівському.

Днями російські пропагандисти оприлюднили списки нових евакуйованих, які досі залишалися в селі Іванівське (Красне) Бахмутського району. За інформацією окупантів, 5 березня 2024 року з села вивезли 3 людей.

741 доба російського вторгнення. 6 березня 2024 рік

На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 2 атаки окупантів у районах населених пунктів Іванівське та Біла Гора. На цих ділянках фронту загарбники намагалися покращити своє тактичне положення.

Воїн ЗСУ з позивним “Бахмутський Демон” пояснив, що окупанти продовжують безперервно штурмувати Іванівське та поступово просуваються. Боєць 24-го ОШБ “Айдар” із позивним “Осман” додав, що росіяни мають успіхи в південній частині Іванівського.

Штурмові групи російської окупаційної армії за підтримки бронетехніки намагаються протиснути оборону ЗСУ на південь від Бахмута, в районі Кліщіївки. Після втрати техніки вцілілі загарбники відходять на вихідні позиції. Згодом окупанти продовжують свої спроби.

740 доба російського вторгнення. 5 березня 2024 рік

На околицях Бахмута тривають важкі бої. Війська рф просуваються в Іванівському та Богданівці. Окупанти закріплюються на позиціях та продовжують цілодобові масовані штурми. Боєць 24-го ОШБ “Айдар” із позивним “Осман” повідомив, що важкі бої за Іванівське тривають. За його словами, окупанти хочуть перерізати дорогу, яка веде в село.

На Бахмутському напрямку окупаційні війська рф потужно тиснуть із флангів та застосовують лобові атаки біля Іванівського. Загарбники не полишають спроб захопити Часів Яр. Важкі бої в Іванівському вирішують ключову мету подальшого успіху та наступу російської армії.

Жителька Костянтинівки передавала росіянам інформацію про позиції Сил оборони під Бахмутом. Вона коригувала ворожі обстріли, збирала розвіддані про місця ракетних ударів, пункти дислокації, рух, підрозділи та чисельність особового складу ЗСУ. За державну зраду агентці рф загрожує довічне ув’язнення.

739 доба російського вторгнення. 4 березня 2024 рік

На Бахмутському напрямку тривають бої поблизу Іванівського, росіяни не можуть тут закріпитися, але місцями продавлюють оборону. Поблизу Кліщіївки Сили Оборони ліквідували російську БМП. Журналіст Богдан Мірошников повідомляє, що просування окупантів в Іванівському, на жаль, триває. Водночас окупати не можуть тут закріпитися завдяки атакам ЗСУ.

Аналітики ресурсу Deep State підтверджують, що росіяни наступають в Богданівці та Іванівському. Якщо в першому селі ситуацію можна назвати відносно стабільною, то в другому ситуація вкрай погана і цілком може закінчитися втратою села.

738 доба російського вторгнення. 3 березня 2024 рік

Минулої доби на Бахмутському напрямку Сили оборони України відбили 15 атак росіян у районах Богданівки, Іванівського, Кліщіївки й Андріївки. Боєць 24-го ОШБ “Айдар” із позивним “Осман” повідомляє, що ЗСУ знищують артилерією та дронами-камікадзе штурмові групи росіян, яким вдається прорватися на околиці Іванівського.

На околицях Бахмута ситуація залишається дуже динамічною. Росіяни розглядають Часів Яр як одну із пріоритетних цілей. Окупанти цілодобово намагаються прорватися до міста. Водночас ЗСУ продовжують проводити заходи для успішної оборони Часів Яру.

За добу Сили оборони України відбили по всій лінії фронту 71 ворожий штурм та ліквідували 1160 росіян.

737 доба російського вторгнення. 2 березня 2024 рік

На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 8 атак противника в районах населених пунктів Богданівка, Іванівське та Андріївка. Окупаційна армія російської федерації продовжує спроби просунутись до Часів Яру. Напередодні окупанти посилили штурми позицій ЗСУ на околицях міста. Загарбники використовують піхотні підрозділи та бронетехніку.

У лютому 2024 року Сили оборони України ліквідували близько 28450 російських окупантів. Окрім цього, ЗСУ знищили близько 3,8 тисяч одиниць озброєння та військової техніки загарбників.

736 доба російського вторгнення. 1 березня 2024 рік

Минулої доби на Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 2 атаки загарбників біля Іванівського та Кліщіївки. Окупаційні війська рф продовжують спроби захопити Іванівське. Напередодні росіяни штурмували позиції ЗСУ на околицях села, аби перерізати логістику. Сили оборони виконують бойові задачі та стримують масовані штурми окупантів.

Начальник пресслужби ОСУВ “Хортиця”, капітан Ілля Євлаш повідомив, що на Бахмутському напрямку окупанти продовжують атакувати біля Іванівського та в районі Богданівки. Наразі бої точаться в межах села, куди росіяни підтягують потужні резерви. Водночас ЗСУ проводять усі необхідні інженерні фортифікаційні заходи, щоб стримати навалу противника в бік Часів Яру.

Нещодавно одна з бригад ЗСУ, яка тримає оборону на цьому напрямку, знищила групу “кадирівців” неподалік від Кліщіївки.

735 доба російського вторгнення. 29 лютого 2024 рік

Збройні сили України завдали ракетного удару по скупченню російських військ в Оленівці Донецької області. Окупанти зазнали значних втрат.

На Бахмутському напрямку минулої доби ЗСУ відбили 9 атак росіян у районах населених пунктів Іванівське та Кліщіївка. Армія рф завдала авіаційних ударів у районах населених пунктів Васютинське та Часів Яр.

У четвер, 29 лютого, Повітряні сили ЗСУ вразили вночі 1, а вранці збили ще 2 російські винищувачі-бомбардувальники Су-34. Пілоти-окупанти доліталися на Авдіївському та Маріупольському напрямках.

734 доба російського вторгнення. 28 лютого 2024 рік

Як зазначив журналіст Богдан Мірошников, ситуація в Іванівському перетікає з розряду “важкої” до “дуже важкої”. Воїн ЗСУ з позивним “Бахмутський Демон” зазначив, що в Іванівському дуже складна ситуація, адже окупанти намагаються прорватися до Часів Яру. Сили оборони стримують наступ. Генштаб ЗСУ поінформував, що на Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 11 атак окупантів поблизу Іванівського, Кліщіївки та Андріївки.

На Бахмутському напрямку тривають жорсткі бої біля Іванівського та Богданівки. Росіяни з усього наявного озброєння обстрілюють східну лінію фронту та штурмують позиції українських захисників. Загарбники намагаються просунутись у напрямку Часів Яру. Нещодавно ЗСУ знищили один із підрозділів “кадирівців” поблизу Кліщіївки та Курдюмівки.

733 доба російського вторгнення. 27 лютого 2024 рік

У бік Часів Яру росіяни активізували використання FPV-дронів та КАБів, українські військові готуються до оборони міста. За повідомленнями журналіста Богдана Мірошникова, ситуація в Іванівському стає складнішою. У Богданівці зафіксували просування окупантів.

Аналітики Інституту вивчення війни додають, що російські війська просунулися на захід від Бахмута, зокрема на північний схід від Іванівського. Російські блогери стверджують, що їхня армія просувається до центру Іванівського зі сходу і продовжує бої на північній околиці населеного пункту.

У вівторок, 27 лютого, Повітряні сили ЗСУ приземлили 2 російські винищувачі-бомбардувальники Су-34. Ворожі літаки знищили на Східному напрямку.

Нещодавно волонтери проєкту “Гвардія Помсти” зібрали кошти на унікальну зброю — далекобійну снайперську гвинтівку Ruger та покращене обладнання для неї. Зброю, яка вже поїхала на фронт нищити ворогів, назвали “Бахмут”.

732 доба російського вторгнення. 26 лютого 2024 рік

В Іванівському зберігається важка ситуація. Супротивник займає частину будинків на крайній вулиці та намагається закріпитися тут. Росіяни наступають з кількох сторін, намагаються атакувати Кліщіївку.

Генштаб повідомляє, що на Бахмутському напрямку, силами оборони відбито 8 атак противника в районах населених пунктів Іванівське та Кліщіївка Донецької області. Просування біля Іванівського підтвердили й аналітики Deep State.

Російська окупаційна армія розстріляла українських військовополонених, це сталося між селами Іванівське та Хромове. 24 лютого 2024 року в одному з Telegram-каналів з’явився відповідний запис. Розпочато досудове розслідування.

731 російського вторгнення. 25 лютого 2024 рік

На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 13 атак росіян у районах Іванівського, Кліщіївки й Андріївки. Ворог завдав авіаційних ударів біля Богданівки, Нью-Йорка та Диліївки. Також під артилерійським та мінометним вогнем росіян опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Богданівка, Іванівське, Кліщіївка й Андріївка. Воїн ЗСУ з позивним “Бахмутський Демон” повідомив, що Сили оборони тримають Іванівське і Богданівку. За його словами, наразі ситуація під Бахмутом краща, ніж на Авдіївському напрямку.

Минулої доби Сили оборони України відбили по всій лінії фронту 84 ворожі штурми та ліквідували 810 росіян.

730 російського вторгнення. 24 лютого 2024 рік

На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 9 атак окупантів у районах Богданівки та Іванівського. На околицях Бахмута окупанти намагалися покращити своє тактичне положення. Війська рф завдали авіаційних ударів у районах населених пунктів Кліщіївка, Андріївка, Біла Гора, Курдюмівка та Нью-Йорк.

Український захисник, автор Telegram-каналу “Бахмутський Демон” повідомив, що під Іванівським ЗСУ ліквідували важливого офіцера зс рф. Журналіст Богдан Мірошников додав, що в Іванівському та Богданівці продовжуються важкі бої. За його словами, ситуація дещо погіршилася.

Сьогодні виповнюється 2 роки від початку повномасштабного вторгнення російських військ на територію України. З 24 лютого 2022 року росія порушує правила ведення війни і норми міжнародного права. Щодня російські війська обстрілюють житлові будинки, торгові центри, магазини, пологові будинки, лікарні, дитячі садки та школи. До 2-ї річниці повномасштабного вторгнення редакція нагадує про злочини російської федерації та як держава-терорист знищує Донеччину й Україну.

729 російського вторгнення. 23 лютого 2024 рік

На Бахмутському напрямку війська рф продовжують масовані “м’ясні” штурми. Західніше міста-фортеці окупанти намагаються захопити Іванівське. Напередодні загарбникам вдалося зайти в саме село. Сили оборони знищують штурмові групи ворога. Важкі бої під Бахмутом тривають. Минулої доби ЗСУ відбили 16 атак росіян у районах населених пунктів Андріївка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка та Торецьк.

Начальник пресслужби Оперативно-стратегічного угруповання військ “Хортиця” Ілля Євлаш розповів, що армія рф намагається вийти до Часів Яру, а також зайняти рубіж по річці Сіверський Донець.

728 російського вторгнення. 22 лютого 2024 рік

На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 2 атаки російських військ у районах населених пунктів Кліщіївка та Майорськ. Неподалік Кліщіївки окупанти намагалися за підтримки авіації покращити тактичне положення.

Воїн ЗСУ “Бахмутський Демон” повідомляє, що Сили оборони відбили атаки загарбників на Богданівку. Боєць 24-го ОШБ “Айдар” із позивним “Осман” додав, що водночас із постійними штурмами окупантів українські захисники проводять контратаки та знищують військових рф.

Після захоплення Авдіївки армія рф значно посилила артилерійські та авіаційні обстріли на Бахмутському напрямку. Окупанти перекидають сили та засоби з Авдіївського напрямку в район Бахмута. Наразі активізація ворога відчувається біля Кліщіївки, Богданівки, Іванівського та Часів Яру.

727 російського вторгнення. 21 лютого 2024 рік

На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 2 атаки росіян неподалік Іванівського. На околицях села війська рф намагалися покращити тактичне положення. Журналіст Богдан Мірошников повідомив, що ворог мав невеликі успіхи поблизу Іванівського та в Богданівці.

Воїн 24-го ОШБ “Айдар” із позивним “Осман” зауважив, що під Бахмутом “іде війна розуму та технологій”. За його словами, вже декілька днів росіяни намагаються штурмувати Іванівське, але зайти в село не можуть. Боєць 210-го окремого спеціального батальйону “Berlingo” з позивним “Балу” повідомив, що також окупанти намагаються тиснути біля Кліщіївки та в Богданівці.

726 російського вторгнення. 20 лютого 2024 рік

На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 14 атак окупантів поблизу Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки. Війська рф планують протиснути оборону ЗСУ біля Часів Яру, щоб загрожувати Костянтинівці. Загарбники завдали авіаційного удару по Нью-Йорку.

Начальник пресслужби оперативно-стратегічного угруповання військ “Хортиця”, капітан Ілля Євлаш повідомив, що в районі Богданівки ворог переходить як у лобові атаки, так і намагається обходити село з флангів. Командування рф продовжує активно застосовувати штурмовиків у цьому районі.

725 російського вторгнення. 19 лютого 2024 рік

Ворог продовжує атаки поблизу Бахмута, штурмує наближені до міста села. Останніми днями росіяни штурмували Богданівку та Іванівське. За повідомленнями військового, у росіян є втрати по танках.

Журналіст Богдан Мірошников повідомляє, що ворог додатково просунувся до Іванівського, а також від Хромового у напрямку Часів Яру. Генштаб зазначає, що на Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 8 атак окупантів неподалік Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області.

Військовий з Бахмутського напрямку з позивним “Снайпер” розповів про тактику противника поблизу траси Часів Яр – Хромово. Росіяни намагаються просуватися малими групами по 30-40 осіб, вони мають невеликі просування.

724 доба російського вторгнення. 18 лютого 2024 рік

На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 14 атак окупантів неподалік Іванівського, Кліщіївки та Андріївки. За підтримки авіації на цих ділянках фронту загарбники намагалися покращити тактичне положення.

Боєць 24-го ОШБ “Айдар” з позивним “Осман” напередодні повідомив, що окупанти помітно активізувались під Бахмутом. За його словами, росіяни обстрілюють околиці Часів Яру артилерією та авіацією.

Редакція згадує та вшановує пам’ять Героя України Михайла Реуцького. Старший сержант ЗСУ брав участь у звільненні Харківщини — Ізюму та Салтівки. Потім — Бахмут, Соледар і знову Бахмут. Чоловік отримав кілька поранень, проте не залишав службу. Захисник загинув 18 лютого 2023 року в боях за Бахмут.

723 доба російського вторгнення. 17 лютого 2024 рік

Бахмутський напрямок залишається для окупантів пріоритетним. Штурмові дії в районі Бахмута відбуваються цілодобово. Основа ціль окупантів — відбити ті позиції, які ЗСУ деокупували в 2023 році. Також росіяни хочуть захопити плацдарми, які потрібні їм для просування до Часів Яру. Український захисник із позивним “Бахмутський Демон” повідомляє, що після виходу з Авдіївки ЗСУ готуються обороняти Часів Яр.

До слова, сьогодні вночі Сили оборони України залишили Авдіївку, щоб уникнути оточення. Так, 17 лютого українські війська відійшли на нові рубежі оборони. Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський наголосив, що українські воїни гідно виконали свій військовий обов’язок, зробили все можливе для знищення найкращих російських військових частин та нанесли ворогу значні втрати в живій силі та техніці. Наразі вживаються заходи для стабілізації ситуації та утримання займаних позицій.

722 доба російського вторгнення. 16 лютого 2024 рік

На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 10 атак окупантів неподалік Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки. За підтримки авіації на цих ділянках фронту росіяни намагалися покращити тактичне положення. Також 15 лютого ворог завдав авіаційного удару біля Нью-Йорка. Минулої доби під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися близько 10 населених пунктів, серед яких: Оріхово-Василівка, Богданівка та Іванівське.

Війська рф продовжують масовані атаки на флангах Бахмута. Як розповів пресофіцер 26-ї артилерійської бригади імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича Олег Калашніков, під час одного з таких штурмів біля Хромового українські артилеристи знищили частину особового складу загарбників. Він додав, що південні околиці міста, Кліщіївка та Часів Яр є пріоритетними напрямками для рф.

721 доба російського вторгнення. 15 лютого 2024 рік

Війська рф намагаються покращити своє тактичне положення по всій лінії фронту. 14 лютого Сили оборони України відбили 83 ворожі штурми та ліквідували 950 росіян. 

На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 4 атаки окупантів поблизу Богданівки, Іванівського та Кліщіївки. На цих ділянках фронту армія рф намагалася покращити тактичне положення.

Нещодавно окупаційна армія рф мала успіхи біля траси Костянтинівка-Бахмут. Боєць 24-го ОШБ “Айдар” з позивним “Осман” повідомив, що напередодні Сили оборони відбили атаки загарбників біля самого Іванівського.

720 доба російського вторгнення. 14 лютого 2024 рік

Російські війська продовжують масовані штурми на Бахмутському напрямку. Напередодні Сили оборони відбили 10 атак окупантів поблизу Богданівки, Іванівського та Кліщіївки. На цих ділянках фронту війська рф намагалися покращити тактичне положення.

Загарбники мають успіхи та прагнуть вийти на хребет до Часів Яру. Ситуація на схід від міста, в операційній зоні між Богданівкою та Іванівським, продовжує погіршуватися. Аналітики DeepState оцінюють, що застосування БПЛА є ключовою зброєю окупаційної армії поблизу Часів Яру. Іншою традиційною проблемою ЗСУ експерти називають якість та відсутність інженерно-фортифікаційних споруд у цьому районі.

93-тя окрема механізована бригада “Холодний Яр” тримає оборону позицій південніше Бахмута, перед Кліщіївкою. Напередодні туманна погода дозволила військовим зафіксувати будні піхотинців, а операторам дронів — зробити світлини того, що залишилося від самого села.

У ніч на 14 лютого війська рф здійснили масовану ракетну атаку на місто Селидове Покровського району. Під вогнем окупантів опинилися лікарня та житловий будинок. Внаслідок російських обстрілів загинули 3 цивільних, серед яких 9-річний хлопчик. Також 12 людей отримали поранення.

719 доба російського вторгнення. 13 лютого 2024 рік

На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 7 атак окупантів неподалік Богданівки, Іванівського, Андріївки та Кліщіївки. Росіяни намагаються повернути раніше втрачені позиції поблизу Веселого.

Окупаційна російська армія намагається штурмувати позиції українських захисників по всій лінії оборони Бахмутського відтинку. Війська рф потужно тиснуть на флангах Бахмута, біля Богданівки, Іванівського, Кліщіївки й Андріївки. Окупанти прагнуть захопити Часів Яр.

У Донецькій області 2 чоловіків намагалися розібрати артилерійський боєприпас. Вибухонебезпечний предмет здетонував. Один із чоловіків загинув, інший — дістав поранення. Трагедія сталася біля селища Молочарка Костянтинівської громади Краматорського району.

718 доба російського вторгнення. 12 лютого 2024 рік

Бої на Бахмутському напрямку продовжуються, за останні дні росіяни збільшили кількість атак поблизу Бахмута, (відбито 19 атак) важка ситуація біля Богданівки, росіяни активізують штурми на Іванівське та Кліщіївку.

Російська армія сконструювала потяг довжиною в 30 кілометрів, який складається з понад 2 тисяч вагонів. Конструкція з товарних вагонів тягнеться по гілці від залізничного вокзалу в Оленівці до Волновахи. Ймовірно, що таким чином росіяни намагатимуться спинити Сили Оборони на Донеччині.

717 доба російського вторгнення. 11 лютого 2024 рік

На Бахмутському напрямку війська рф просунулись на околицях Богданівки, підібравшись до хребта, на якому розташовується Часів Яр. Як повідомляють аналітики DeepState, росіяни розпочали нову хвилю наступальних дій, перегрупувавши свої сили. В хід йде піхота і техніка, яку ворог накопичував, щоб продовжити розвивати свій попередній успіх.

Журналіст Богдан Мірошников повідомив, що окупанти продовжують потужні штурми в бік Іванівського з 2 напрямків (між Кліщіївкою та Бахмутом та між Хромовим і Богданівкою). На цій ділянці фронту загарбники просунулись до 200 метрів.

716 доба російського вторгнення. 10 лютого 2024 рік

На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 22 атаки окупантів неподалік Богданівки, Іванівського та Кліщіївки Донецької області. У цих районах війська рф марно намагалися покращити тактичне положення. Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 111 ворожих штурмів та ліквідували 980 росіян.

9 лютого 2024 року медіа поширили відео розстрілу 2 українських захисників представниками зс рф під час захоплення позицій ЗСУ поблизу Кліщіївки Бахмутського району. На відео з ворожого дрону зафіксовано, що, ймовірно, командир одного з підрозділів окупаційної армії під час штурму окопів Сил оборони віддає наказ не брати противника в полон. Прокуратура Донеччини розпочала розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

715 доба російського вторгнення. 9 лютого 2024 рік

На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 4 атаки окупантів поблизу Іванівського та Кліщіївки. У цих районах загарбники марно намагалися покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем військ рф опинилися близько 10 населених пунктів, серед яких: Васюківка, Богданівка, Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка та Нью-Йорк Донецької області.

У Сухопутних військах ЗСУ повідомили, що окупаційна російська армія намагається прорвати українську оборону в районі Часів Яру. Так, окупанти вдаються до локальних дій малими штурмовими групами під прикриттям дронів та артилерії. Загарбники широко застосовують дрони-камікадзе та засоби радіоелектронної боротьби.

Напружена ситуація на Бахмутському напрямку вимагає постійного контролю та оперативного прийняття рішень. З цією метою генерал-полковник Олександр Сирський відвідав військові частини та підрозділи, які тримають оборону в районі Бахмута.

714 доба російського вторгнення. 8 лютого 2024 рік

Окупаційні війська рф продовжують масовані атаки на Бахмутському напрямку. Загарбники намагаються відбити раніше втрачені позиції в напрямку Іванівського. Окрім того, війська рф збільшують інтенсивність штурмів: тиснуть поблизу Богданівки, Кліщіївки, Веселого та Спірного.

На лінії бойового зіткнення спостерігається застосування великої кількості дронів. За місяць на північному фланзі Бахмута Сили оборони знищили за допомогою БПЛА цілий артилерійський дивізіон армії рф. Водночас на фронті посилюється “снарядний голод”.

Сьогодні, 8 лютого, окупаційні війська рф завдали масованого ракетного удару по місту Селидове Покровського району. У результаті атаки 1 людина загинула, 7 цивільних отримали поранення, серед яких дитина. Правоохоронці розпочали розслідування.

713 доба російського вторнення. 7 лютого 2024 рік

6 лютого на Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 12 атак окупантів. Загарбники активізували масовані штурми в напрямку Іванівського. Також росіяни спробували просунутись поблизу Богданівки та Кліщіївки.

Геолокаційні кадри, опубліковані 3 лютого, підтверджують, що російські війська захопили Веселе, яке розташоване на північний захід від Бахмута. Російські джерела заявляли, що взяли під контроль українське село 18 січня. Лише зараз аналітики ISW вперше спостерігають візуальне підтвердження цих заяв окупантів. За інформацією експертів, поблизу Веселого діють підрозділи російської 106-ї повітряно-десантної дивізії.

712 доба російського вторнення. 6 лютого 2024 рік

На Бахмутському напрямку тривають зустрічні бої. Сили оборони України штурмують позиції росіян та просуваються поблизу Кліщіївки. Окупаційні війська рф мали невеликі успіхи між Хромовим та Богданівкою.

Журналіст Богдан Мірошников зауважив, що ЗСУ не тільки “сидять у глухій обороні”, а ще й контратакують за першої-ліпшої можливості, аби покращити тактичні рубежі для більш зручної оборони. Також під Бахмутом українські захисники проводять штурми для відновлення контролю над втраченими позиціями, які є критично важливими.

Командир батальйону ударних безпілотних авіаційних комплексів “Ахіллес” 92-ої ОШБр імені кошового отамана Івана Сірка Юрій Федоренко зауважив, що російські війська щодоби проводять ряд атак у районі Бахмута, але тактичних успіхів не мають. Наразі ЗСУ стабілізували ситуацію та вдало контратакують на околицях міста.

Він пояснив, що успіхи ЗСУ на південь та захід від Бахмута, в районі Кліщіївки та Богданівки, насамперед є результатом важкої роботи української піхоти. На його думку, найскладнішу роботу в Силах оборони виконують саме штурмовики та піхотинці.

711 доба російського вторнення. 5 лютого 2024 рік

Бахмутський напрямок продовжують атакувати росіяни. Вони намагаються відновити позиції у напрямку Іванівського, де наші бійці днями раніше захопили позиції окупантів. Є просування росіян у Богданівці.

Ресурс Deep State оновив карту боїв на Бахмутському напрямку, оновлено лінію зіткнення біля Кліщіївки та Новокалинового. Тут тривають бої, росіяни періодично атакують позиції біля Кліщіївки та Андріївки. Ворог використовує авіацію та артилерію для бомбардування населених пунктів Бахмутської громади та інших.

710 доба російського вторгнення. 4 лютого 2024 рік

На Бахмутському напрямку тривають зустрічні бої. Окупанти намагаються відновити втрачені позиції після того, як Сили оборони відкинули ворога від Іванівського. Наразі росіяни закріпилися приблизно за 500 метрів від села.

709 доба російського вторгнення. 3 лютого 2024 рік

На Бахмутському напрямку лінія бойового зіткнення є динамічною. Деякі позиції протягом доби кілька разів переходять із рук в руки. Командир батальйонно-тактичної групи 4-ої бригади оперативного призначення НГУ “Рубіж”, полковник Сергій Сідорін розповів, що напередодні ЗСУ мали успіхи біля Кліщіївки. Водночас Сили оборони України продовжують контролювати половину Богданівки.

708 доба російського вторгнення. 2 лютого 2024 рік

Вчора, 1 лютого, Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 63 ворожі штурми та знищили 830 росіян. На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 1 атаку окупантів поблизу Кліщіївки. У цьому районі загарбники марно намагалися покращити тактичне положення.

Боєць на позивний “Бахмутський Демон” додав, що на південь від Бахмута, під Андріївкою, тривають важкі бої. За його словами, місцями окупанти застосовують проти Сил оборони фосфорні боєприпаси. Росіяни продовжують штурмувати Іванівське, за минулу добу намагалися прорвати нашу оборону штурмом. Окупантам вдалося захопити одну позицію, але такі випадки поодинокі. Водночас ЗСУ ліквідували 2 офіцерів рф.

707 доба російського вторгнення. 1 лютого 2024 рік

На Бахмутському напрямку тривають переважно позиційні та зустрічні бої. Окупанти намагаються просунутись та покращити тактичне положення на околицях Бахмута. Дуже потужно росіяни тиснуть у напрямку Іванівського. До весни загарбники хочуть захопити Часів Яр.

Сили оборони України зберігають ініціативу на Бахмутському напрямку. ЗСУ вдається потужно тримати динаміку на своєму боці та контролювати ситуацію в районі Бахмута.

Оборона Бахмута, ліквідація ПВК “вагнер” та деокупація міста-фортеці. Чи готові ЗСУ до деокупації Бахмута? Як оцінюють у командуванні битву за Бахмут та чому військовим, які повертаються з фронту, потрібно готуватися до “бруду” у цивільному житті, читайте у великому інтерв’ю з Ганною Маляр.

СБУ затримали подругу так званого “начальника народної міліції днр”, яка планувала стати продавчинею у прифронтовому магазині, щоб шпигувати за ЗСУ. Нею виявилася мешканка Краматорська.

706 доба російського вторгнення. 31 січня 2024 рік

Напередодні Сили оборони України відбили 88 ворожих штурмів та ліквідували 1090 росіян. На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 6 атак окупантів поблизу Богданівки та Кліщіївки. На цих ділянках фронту росіяни марно намагалися покращити тактичне положення за підтримки авіації.

Окупанти намагаються штурмувати позиції українських захисників на околицях Бахмута, застосовуючи “м’ясні” штурми. Ворог не зважає на втрати особового складу та техніки. Начальник штабу артилерії 4-ої бригади оперативного призначення НГУ “Рубіж” Денис Нагорний розповів, що під Бахмутом окупаційні війська прагнуть продавити підрозділи ЗСУ одразу на кількох ділянках. Йдеться про Білогорівку, Спірне, Залізнянське, Богданівку, а також кліщіївські висоти.

705 доба російського вторгнення. 30 січня 2024 рік

Бої на Бахмутському напрямку продовжуються, за минулу добу наші війська мали успіх. Ворога було відсунуто на глибину 500 метрів у напрямку Іванівського. Росіяни теж мають просування. Біля Богданівки просунулися росіяни, рух вперед зафіксували до 200 метрів. У самому селі дуже динамічні бойові дії, але під стійким контролем наших військ є приблизно половина території.

704 доба російського вторгнення. 29 січня 2024 рік

Суттєвих змін на Бахмутському напрямку не зафіксовано, загарбники продовжують атакувати район Білогорівки, Іванівського та Богданівки. За даними Генштабу, за минулу добу Силами оборони відбито 4 атаки противника біля Богданівки та Іванівського Донецької області.

Журналіст Богдан Мірошников повідомляє, що у районі Іванівського тривають наші контратаки, є невеликі успіхи.

За словами Мірошникова, Сили Оборони намагаються відбити “сіряк” (сіру зону) біля Хромового. Це вже третя спроба. Раніше, на жаль, успіхом це не закінчилося.

703 доба російського вторгнення. 28 січня 2024 рік

На Бахмутському напрямку Сили оборони України виявили місця накопичення ворога та зупинили спроби наступу окупаційних військ рф. Загарбники, застосовуючи бронетехніку, намагаються просунутись на західних та південних околицях Бахмута.

Ситуація залишається складною. Командир батальйонно-тактичної групи 4-ої бригади оперативного призначення НГУ “Рубіж”, полковник Сергій Сідорін розповів, що наразі окупанти зосередили основні зусилля на таких населених пунктах, як: Богданівка, Іванівське, Кліщіївка та Андріївка.

702 доба російського вторгнення. 27 січня 2024 рік

Ситуація на Східному фронті залишається складною. Армія рф нарощує інтенсивність наступальних дій на Сіверському та Бахмутському напрямках. Загарбники не полишають спроб розвинути наступ на Часів Яр. Командувач Сухопутних військ ЗСУ, генерал-полковник Олександр Сирський наголосив, що метою Сил оборони є нанесення максимальних втрат окупаційним військам. Водночас, за його словами, завжди головним пріоритетом для України є збереження життя наших воїнів.

701 доба російського вторгнення. 26 січня 2024 рік

На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 8 атак окупантів неподалік Богданівки, Іванівського, Кліщіївки й Андріївки Донецької області. На цих ділянках фронту росіяни марно намагалися покращити тактичне положення. Війська рф завдали авіаційного удару в районі Дружківки. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Богданівка, Часів Яр, Іванівське та Кліщіївка Донецької області.

Окупаційна армія російської федерації намагається посунути оборону ЗСУ на Бахмутському напрямку. Окупанти прагнуть відкинути українських захисників до Часів Яру. Під Бахмутом рф зібрала значне угруповання з повітряно-десантних військ, піхотних та штурмових підрозділів.

700 доба російського вторгнення. 25 січня 2024 рік

24 січня на Бахмутському напрямку тривали позиційні бої. Окупаційні російські війська намагалися покращити тактичне положення поблизу Васюківки, Богданівки, Іванівського та Кліщіївки. На флангах Бахмута ЗСУ протистоять елементи мотострілецьких бригад рф.

Офіцер артилерії 4-ї бригади Національної гвардії України “Рубіж” Володимир Назаренко розповів, що окупанти значно посилюють обстріли з важкої далекобійної артилерії північніше Бахмута. За його словами, російські загарбники мають більше артилерійських боєприпасів, які активно застосовують на Бахмутському напрямку. Водночас ЗСУ намагаються виявляти та знищувати ворожі засоби ураження.

699 доба російського вторгнення. 24 січня 2024 рік

На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 3 атаки окупантів неподалік Богданівки, Іванівського та Кліщіївки Донецької області. На цих ділянках ворог безрезультатно намагався покращити тактичне положення.

На Бахмутському напрямку армія рф відновила масовані штурми на околицях міста. Водночас поблизу Сіверська загарбники тиснуть із кількох напрямків та намагаються просунутись до Виїмки.

На території російської федерації зафіксували трощу російського Іл-76. Падіння відбулося в Білгородській області, росіяни вже заявили, що буцімто літаком перевозили українських військовополонених, яких везли на обмін. За даними українських джерел, на борту літака насправді перевозили ракети для ЗРК С-300.

698 доба російського вторгнення. 23 січня 2024 рік

На Бахмутському та Сіверському напрямках окупаційні війська продовжують активні наступальні дії. Ситуація на цих ділянках фронту залишається вкрай напруженою.

22 січня Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 68 ворожих штурмів та ліквідували 960 росіян. На Бахмутському напрямку українські захисники відбили 7 атак окупантів неподалік Богданівки, Кліщіївки та Андріївки. На цих ділянках фронту загарбники намагалися покращити своє тактичне положення.

Експерти ISW підтвердили, що наразі російські сили утримують позиції на північній околиці Богданівки. Журналіст Богдан Мірошников повідомив, що під Бахмутом окупанти мали успіхи в районі Богданівки та в напрямку Виїмки. За інформацією пропагандистів, ЗСУ контролюють приблизно третину населеного пункту.

На Авдіївському напрямку окупаційні війська рф продовжують спроби оточити Авдіївку. Українські захисники тримають оборону та стримують загарбників. Ситуація на цій ділянці фронту складна, але повністю контрольована Силами оборони.

697 доба російського вторгнення. 22 січня 2024 рік

Згідно із даними Deep State, на Бахмутському напрямку росіяни продовжують наступ, але суттєвих проривів окупантам не вдалося зробити. Сили Оборони тримають позиції поблизу Богданівки, Хромового та Іванівського, тут фіксують локальні штурми росіян невеликими групами. Також були спроби атак на Виїмки, Андріївку та Кліщіївку.

Силами оборони відбито 7 атак противника східніше Григорівки, Богданівки, Іванівського та Кліщіївки. Нагадаємо, що в грудні 2023 року кількість атак поблизу Бахмута досягала 20 й вище.

Олександр Литвиненко, голова Служби зовнішньої розвідки України нагадав, що росія боїться втратити контроль над Україною, бо мріє повернути весь СРСР.

696 доба російського вторгнення. 21 січня 2024 рік

На Сході України окупаційна армія рф продовжує штурми на всіх ділянках фронту. Росіяни намагаються прорвати українську оборону в районі Білогорівки та спробувати створити оперативне оточення українських військ біля Сіверська. На Бахмутському напрямку, окрім Бахмута, основні зусилля рф спрямовані на Богданівку та Хромове. Західніше Бахмута росіяни намагаються обійти позиції ЗСУ, що зосереджені у Часів Ярі.

695 доба російського вторгнення. 20 січня 2024 рік

Останніми днями окупаційна армія рф активно штурмує позиції ЗСУ на Бахмутському, Лиманському та Куп’янському напрямках. Загарбники посилюють атаки на цих ділянках фронту. На Бахмутському напрямку українські військові відбили 2 атаки поблизу Богданівки. Армія рф завдала 6 авіаударів і 340 обстрілів з артилерії та мінометів, а також застосувала 21 дрон-камікадзе. Під Бахмутом ЗСУ уразили 48 одиниць техніки та вбили або поранили 76 окупантів.

694 доба російського вторгнення. 19 січня 2024 рік

18 січня на Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 2 атаки окупантів неподалік Богданівки. Нещодавно росіяни штурмували позиції Сил оборони поблизу Кліщіївки. На південному фланзі Бахмута тривають важкі бої. Водночас за останні 2 тижні окупанти не мали тактичних успіхів у районі Бахмута.

Вчора, 18 січня, російські джерела заявили, що війська рф захопили село Веселе Соледарської громади Бахмутського району. Експерти ISW не знайшли візуального підтвердження цієї заяви. Окрім того, відомий російський блогер заперечив, що рф контролює село. За його словами, Веселе все ще залишається спірною “сірою зоною”. Інші пропагандисти повідомляли про запеклі бої на околицях Веселого та біля Спірного (на північний схід від Веселого).

693 доба російського вторгнення. 18 січня 2024 рік

На Бахмутському напрямку тривають складні бої. Окупанти намагаються просунутись на північних, південних та західних околицях Бахмута. Загарбники, переважаючи ЗСУ в особовому складі та засобах ураження, знову перейшли до активних штурмових дій.

Генеральний штаб повідомив, що 17 січня на Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 8 атак окупантів біля Григорівки, Іванівського, Кліщіївки й Андріївки.

Вчора поблизу Бахмута тривали позиційні бої. Підтверджених змін лінії фронту в цьому районі не відбулося. Восени 2023 року окупаційні російські війська розпочали локалізовані наступальні операції на Бахмутському напрямку, але не мали успіхів,  значного в оперативному чи тактичному плані просування.

692 доба російського вторгнення. 17 січня 2024 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 98 ворожих штурмів та ліквідували 730 росіян. Окупаційні війська рф посилюють тиск на Бахмутському напрямку. Росіяни активізують наступальні дії на південному фланзі Бахмута. Водночас ЗСУ міцно тримають лінію оборони на цій ділянці фронту.

На Бахмутському напрямку українські захисники відбили 9 атак окупантів неподалік Іванівського, Кліщіївки та Андріївки. На цих ділянках фронту загарбники намагалися покращити своє тактичне положення.

Журналіст Богдан Мірошников повідомив, що наразі ЗСУ зупинили війська рф у Богданівці та під Кліщіївкою. За його словами, попередні просування окупантів становлять велику загрозу для захисників Бахмутського напрямку.

691 доба російського вторгнення. 16 січня 2024 рік

Минулої доби ЗСУ відбили 7 атак окупантів неподалік Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Загарбники потужно тиснуть біля Хромового, Кліщіївки, а також у Богданівці.

Наразі окупаційні російські війська не проводять великих атак на Горлівському напрямку. Загарбники розуміють, що матимуть величезні втрати під час масованих штурмів. Водночас Сили оборони знищують техніку, яку через Горлівку рф перекидає під Авдіївку та Бахмут.

Армія рф продовжує знищувати цивільну інфраструктуру Донеччини. Напередодні окупанти завдали авіаудари по селищу Нью-Йорк. Внаслідок атаки постраждали 3 цивільних, під завалами зруйнованого будинку можуть перебувати люди.

690 доба російського вторгнення. 15 січня 2024 рік

На Бахмутському напрямку тривають бої, росіяни просуваються вперед до навколишніх сіл. Ймовірно, що ворог мав успіх у Богданівці.

Захисник Бахмутського напрямку з позивним “Бахмутський демон” зазначає, що великий тиск росіяни чинять на Хромове. Щодо Кліщіївки, то тут Сили Оборони контролюють висоти, за минулу добу відбили 5 атак.

Росіяни використовують КАБи, артилерію, гради, дрони тощо. За останніми повідомленнями, Інституту вивчення війни російські війська збільшили кількість особового складу на Бахмутському напрямку до близько 80 000 осіб.

689 доба російського вторгнення. 14 січня 2024 рік

Поблизу Бахмута 13 січня ЗСУ відбили 2 атаки росіян поблизу Кліщіївки та Андріївки. Війська рф завдали авіаційного удару в районі Богданівки. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка й Андріївка Донецької області.

На Бахмутському напрямку війська рф намагаються прорвати оборонні рубежі ЗСУ. Росіяни контратакують “мʼясними” хвилями біля Кліщіївки, Андріївки, Іванівського, Богданівки, Хромового та Яковлівки. На всіх напрямках тривають важкі зустрічні бої.

Наразі окупанти дуже активно насичують фронт дронами-камікадзе. Також рф розвиває системи радіоелектронної боротьби (РЕБ), розроблені за часів радянського союзу.

688 доба російського вторгнення. 13 січня 2024 рік

На Бахмутському напрямку продовжуються складні бої. Окупанти намагаються відновити раніше втрачені позиції та просунутись в напрямку Хромового, Богданівки та Кліщіївки. Генеральний штаб повідомив, що 12 січня на Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 5 атак росіян поблизу Андріївки та Кліщіївки. Війська рф завдали авіаційного удару в районі Богданівки. По всій лінії фронту протягом минулої доби відбулося 89 бойових зіткнень. Сили оборони ліквідували 700 загарбників.

Війська рф щодня завдають ударів по Сіверську. Вже понад півтора року в населеному пункті відсутні будь-які комунікації. Зараз у місті перебуває близько 940 людей, тут не залишилося жодної дитини. Люди вимушені жити у підвалах, від чого страждає їхнє здоров’я. Багатьом більше нікуди йти, бо їхні оселі зруйнували російські окупанти.

687 доба російського вторгнення. 12 січня 2024 рік

Геолокаційні кадри, опубліковані 11 січня, показують, що армія рф мала незначні успіхи та просунулися вздовж залізничної лінії на північ від Веселого (на південний схід від Сіверська).

Командувач Сухопутних військ ЗСУ, генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що російські війська перекидають штурмові роти на Сіверський напрямок для підготовки до відновлення ударів у цьому районі. Водночас росіяни намагаються вийти на рубіж каналу Сіверський Донець — Донбас та наступають на Часів Яр.

Боєць ЗСУ і автор Telegram-каналу “Бахмутський Демон” зазначив, що окупанти посилюють штурми в напрямку Кліщіївки та Хромового. Військовий журналіст Богдан Мірошников додав, що під Бахмутом тривають дуже важкі бої західніше Хромового, у Богданівці та на північний схід від Кліщіївки.

686 доба російського вторгнення. 11 січня 2024 рік

Наразі на Бахмутському напрямку знижується інтенсивність піхотних штурмів. Температура опускається до 18 градусів морозу, тому більша частина боєзіткнень зараз проводиться артилерією та дронами.

Окупаційним військам рф не вистачає сил і засобів для змін на лінії фронту. Загарбники спалюють свої резерви, але продовжують наступальні дії в районі Куп’янська, Бахмута, Авдіївки та Мар’їнки.

Станом на січень 2024 року в Україні налічують 462 тисячі окупантів. Крім того, на тимчасово поневолених українських землях розміщені 35 тисяч “росгвардійців”, які забезпечують окупаційний режим.

685 доба російського вторгнення. 10 січня 2024 рік

На Бахмутському напрямку окупаційні війська рф намагаються повернути раніше втрачені позиції. Загарбники накопичили достатньо резервів, аби штурмувати позиції ЗСУ поблизу Бахмута. Окупанти застосовують у цьому районі все більше БПЛА. Генеральний штаб повідомив, що 9 січня ЗСУ відбили 3 атаки рф у районах Кліщіївки та Андріївки Донецької області.

Минулої доби, 9 січня, на флангах Бахмута точилися запеклі позиційні бої. Напередодні окупаційні війська рф продовжували свій “повзучий” наступ на Часів Яр. Загарбники тиснули в напрямку Спірного, Богданівки, Хромового, Іванівського, а також поблизу Кліщіївки й Андріївки.

Боєць ЗСУ і автор Telegram-каналу “Бахмутський Демон” пояснив, що окупанти намагаються просунутись до Часів Яру, аби вдарити південніше Бахмута.

684 доба російського вторгнення. 9 січня 2024 рік

Після зниження інтенсивності штурмових дій війська рф знову почали потужно тиснути на Бахмутському напрямку. Окупанти мали певні успіхи біля дороги від Часів Яру до Бахмуту. Водночас на більшості відтинків фронту ЗСУ стійко тримають оборону.

Український військовий оглядач Костянтин Машовець повідомив, що підрозділи російського 1307-го мотострілецького полку територіальних військ рф (6-та мотострілецька дивізія, 3-й АК) та 72-ї окремої мотострілецької бригади (3-й АК) безрезультатно намагаються захопити панівні висоти на північний захід від Кліщіївки. За його словами, війська рф атакували на північний захід і схід від села, але просунулися лише на кілька сотень метрів до цих висот. Генеральний штаб повідомив, що 8 січня ЗСУ відбили 2 атаки рф у районах Кліщіївки та Андріївки Донецької області.

683 доба російського вторгнення. 8 січня 2024 рік

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 3 атаки противника біля Кліщіївки та Андріївки Донецької області. На Бахмутському напрямку тривають важкі бої. Ймовірно, що росіяни мають просування біля села Богданівка, що поблизу Часів Яру.

Журналіст Богдан Мірошников повідомляє, що Богданівка та район Хромового зараз є епіцентром боїв на всьому напрямку. Також важка ситуація поблизу Кліщіївки, де росіяни мали незначний успіх. Щодо Хромового, то ще 5 січня Бахмутський Демон зазначав за складну ситуацію тут.

682 доба російського вторгнення. 7 січня 2024 рік

У запеклих боях із противником усе вирішує рівень підготовки. Сержант роти матеріального забезпечення 3-ї ОШБр Андрій Петровський розповів, що неважливо на якому саме напрямку відбувається бойове зіткнення, адже ворог у будь-якому разі виконуватиме поставлену задачу. За його словами, ув’язнених, яких рф кидала на Бахмутський напрямок, важко назвати професіоналами. Однак зеками-штурмовиками керували досвідчені бійці. Український захисник наголошує, що на полі бою все вирішує те, у кого кращий рівень підготовки.

681 доба російського вторгнення. 6 січня 2024 рік

Напередодні Сили оборони України відбили 62 ворожі штурми та ліквідували 800 росіян. На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 3 атаки окупантів біля Кліщіївки та Андріївки Донецької області. На цих ділянках ворог намагався прорвати оборону наших захисників. Військовий журналіст Богдан Мірошников зауважив, що на на околицях Бахмута тривають важкі бої, зокрема в районі Богданівки.

Поблизу Бахмута окупаційні війська рф не полишають спроб прорвати оборону ЗСУ та повернути раніше втрачені позиції. Окрім того, загарбники планують підійти до Часів Яру, щоб розвивати успіх у напрямку Костянтинівки, Дружківки, Краматорська та Слов’янська.

680 доба російського вторгнення. 5 січня 2024 рік

Бахмутський напрямок залишається однією з найгарячіших точок на лінії бойового зіткнення. Під Бахмутом росіяни тиснуть на Богданівку та намагаються прорватися до Іванівського. Командир батальйонно-тактичної групи Бригади швидкого реагування НГУ “Рубіж”, полковник Сергій Сідорін зазначив, що наразі на Бахмутському напрямку зменшилася активність ворожої авіації. Водночас окупанти значно збільшили застосування артилерії та ударних дронів. Загарбники не полишають спроб просунутись на південь та захід від Бахмута.

4 січня російські та українські війська продовжили бойові дії поблизу Бахмута. Росіяни не полишають спроб розвинути успіх у напрямку Богданівки та Хромового, а також просунутись поблизу Курдюмівки, Кліщіївки й Андріївки. Генеральний штаб повідомив, що на Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 4 атаки окупантів у районах Богданівки, Кліщіївки та Андріївки Донецької області.

679 доба російського вторгнення. 4 січня 2024 рік

На Сході України російські окупанти збільшили кількість техніки та перекидають нові резерви. На Бахмутському напрямку продовжуються напружені бої поблизу Богданівки. Водночас війська рф намагаються наступати в напрямку Часів Яру. 4 січня Генеральний штаб повідомив, що на Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 4 атаки окупантів поблизу Богданівки та Андріївки Донецької області.

Командувач Сухопутних військ ЗСУ, генерал-полковник Олександр Сирський зауважив, що на напрямках наступу агресор збільшив кількість використання техніки, за допомогою якої намагається підтримати штурмові дії піхоти. За його словами, Сили оборони в складних умовах стримують окупантів та не дають їм просунутись.

678 доба російського вторгнення. 3 січня 2024 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 57 ворожих штурмів та ліквідували 680 росіян. На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 6 атак окупантів поблизу Богданівки, Кліщіївки та Андріївки. На цих ділянках фронту ворог безрезультатно намагався покращити тактичне положення.

Геолокаційні кадри, опубліковані 1 і 2 січня 2024 року, свідчать, що окупанти просунулися на північній та східній околицях Богданівки (на північний захід від Бахмута). Додаткові геолокаційні кадри, опубліковані 31 грудня, показують, що російські війська мали успіхи на північ від Курдюмівки (на південний захід від міста-фортеці).

Боєць ЗСУ і автор Telegram-каналу “Бахмутський Демон” 31 грудня повідомив, що загарбники протиснули оборону Богданівки, але саме село ще не захопили. 2 січня військовий журналіст Богдан Мірошников заявив, що росіяни продовжують масовано лізти на позиції Сил оборони в Богданівці. За його словами, ситуація дуже важка.

677 доба російського вторгнення. 2 січня 2024 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 64 ворожі штурми та ліквідували 810 росіян. На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 10 атак окупантів біля Богданівки, Кліщіївки та Андріївки. Під артилерійським та мінометним вогнем військ рф опинилися близько 10 населених пунктів, серед них: Григорівка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка та Андріївка Донецької області.

На початку 2024 року окупаційна армія рф має намір захопити село Іванівське, що розташоване за кілька кілометрів на захід від Бахмута. Нещодавно в районі Іванівського активно почала діяти 11-та окрема десантно-штурмова бригада (ОДШБр) рф. Військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко зауважив, що інформація про активізацію підрозділів 11-ї ОДШБр рф поблизу Іванівського з’явилася приблизно 15 грудня. Це вказувало, за його словами, на те, що командування Повітряно десантних військ росії має свої плани щодо цього населеного пункту.

674 доба російського вторгнення. 30 грудня 2023 рік

Українські сили нещодавно просунулися на північний схід від Бахмута. Станом на 29 грудня на Бахмутському напрямку тривали позиційні бої. ЗСУ стримували наступ російських військ на західних та південно-західних околицях Бахмута.

Геолокаційні кадри, опубліковані 27 грудня, показують, що ЗСУ просунулись на південь від Спірного (27 кілометрів на північний схід від Бахмута). Відомий російський блогер стверджував, що “туман війни” затьмарює ситуацію на північний схід від Бахмута, біля Сіверська. За його словами, ознак великих наступальних дій України чи росії в напрямку Сіверська наразі немає.

Попри значні втрати окупаційні війська рф продовжують наступальні дії на Сході України. Ситуація на Бахмутському та Лимано-Куп’янському напрямках залишається складною. Піхотні штурми не дають окупантам суттєвих результатів, тому загарбники залучають більше важкої техніки.

673 доба російського вторгнення. 29 грудня 2023 рік

Напередодні, 28 грудня, російські та українські війська продовжили наступальні операції на північ від Бахмута. Геолокаційні кадри, опубліковані 20 грудня, показують, що ЗСУ просунулися на південний схід від Кліщіївки (на південний захід від Бахмута). За оцінкою аналітиків ISW, 28 грудня Сили оборони продовжили позиційні бойові дії з окупаційними військами рф.

Начальник служби зв’язків із громадськістю Командування Сухопутних військ ЗСУ, підполковник Володимир Фітьо заявив, що інтенсивність боїв під Бахмутом знизилася, але російські війська продовжують спроби захопити Богданівку, просунутися до Часів Яру (на захід від Бахмута) і відновити втрачені позиції поблизу Кліщіївки та Андріївки (на південний захід від міста).

672 доба російського вторгнення. 28 грудня 2023 рік

Геолокаційні кадри, опубліковані 26 грудня, показують, що ЗСУ просунулися вглиб породного відвалу на захід від Горлівки. За оцінкою аналітиків ISW, 27 грудня в цьому районі продовжувалися позиційні бойові дії.

Міністерство оборони росії 27 грудня заявило, що російські війська відбили український штурм поблизу Нью-Йорка (на захід від Горлівки). Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський заявив, що російські війська намагаються розгорнути наступ у напрямку Спірного та Білогорівки (21 кілометр на північний схід від Бахмута). За його словами, загарбники тренують десантно-штурмові підрозділи для розвитку наступу в напрямку Соледара та Сіверська.

Ситуація на Бахмутському напрямку залишається дуже складною. Заступник командира 3-ї окремої штурмової бригади Максим Жорін розповів, що росіяни переважно тиснуть за допомогою дронів-камікадзе, артилерії та піхоти. Командування кидає в атаки десантників, мотострілецькі підрозділи, колишніх в’язнів, які діють і в регулярних частинах окупаційних військ.

671 доба російського вторгнення. 27 грудня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 80 ворожих штурмів та ліквідували 790 росіян. На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 8 атак окупантів біля Богданівки, Кліщіївки та Андріївки. Під артилерійським та мінометним вогнем військ рф опинилися близько 10 населених пунктів, серед них: Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка та Нью-Йорк Донецької області.

Ситуація на Сході залишається складною. На Сіверському напрямку окупанти намагаються розвинути наступ у районах Спірного та Білогорівки. Загарбники здійснюють підготовку штурмових підрозділів із числа повітряно-десантних частин для розвитку наступу в напрямку Соледара та Сіверська.

На Бахмутському напрямку не припиняються інтенсивні наступальні дії. Ворог намагається захопити Богданівку, відновити втрачене положення в районах Кліщіївки, Курдюмівки та Андріївки. Командування рф застосовує штурмові групи “добровольчого корпусу”,  які перемістили з південного напрямку. Також під Бахмутом задіяний особовий склад морської піхоти каспійської флотилії.

670 доба російського вторгнення. 26 грудня 2023 рік

Сили оборони України проводять контратаки північніше та південніше Бахмута. Нещодавно українські захисники досягли успіхів у цих районах. Відомий російський блогер 24 грудня заявив, що ЗСУ мали успіхи на південний захід від Верхньокам’янського (30 кілометрів на північний схід від Бахмута), у районі самого Бахмута, а також поблизу Хромового та Кліщіївки.

Український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив, що російське командування розгортає частини 177-го полку морської піхоти (каспійської флотилії) під Курдюмівкою (на південний захід від Бахмута). За його словами, нещодавно ці частини вивели з боїв під Кринками та Підстепним, на лівому березі Херсонської області, для розформування і поповнення.

На Бахмутському напрямку тривають важкі бої. Окупанти частково просуваються на околицях Бахмута, після чого ЗСУ відкидають загарбників на попередні позиції. Чим більше Сили оборони отримають зброї та боєприпасів, тим більше рф зазнає втрат. Фронт на Сході наразі переходить до глибокої активної оборони.

667 доба російського вторгнення. 23 грудня 2023 рік

Напередодні, 22 грудня, Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 75 ворожих штурмів та ліквідували 1040 росіян.

На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 8 атак окупантів біля Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки. Війська рф завдали авіаційних ударів у районах Катеринівки та Торецька. Під артилерійським та мінометним вогнем ворога опинилися близько 10 населених пунктів, серед них: Васюківка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка та Нью-Йорк Донецької області.

666 доба російського вторгнення. 22 грудня 2023 рік

На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 7 атак окупантів біля Богданівки, Кліщіївки та Андріївки. Під артилерійським та мінометним вогнем військ рф опинилися близько 10 населених пунктів, серед них: Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка та Курдюмівка Донецької області. Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 95 ворожих штурмів та ліквідували 1080 росіян.

Встановлення контролю над Слов’янськом і Краматорськом є ключовою ціллю окупаційної армії в Донецькій області. Для реалізації цього плану загарбникам потрібно пройти Часів Яр та Костянтинівку. Військовий експерт Дмитро Снєгирьов зазначив, що для подальших наступальних дій російські війська намагаються обійти Часів Яр із флангів. За його словами, місто має кілька ліній оборони, тому штурмувати його складно.

665 доба російського вторгнення. 21 грудня 2023 рік

Геолокаційні кадри, опубліковані 19 грудня, показують, що російські війська незначно просунулися на південний захід від села Спірне Соледарської громади Бахмутського району (25 кілометрів на північний схід від Бахмута).

Міністерство оборони росії заявило, що ЗСУ атакували поблизу села Пазено Соледарської громади Бахмутського району (за 15 кілометрів на північ від Бахмута). Радник голови самопроголошеної “днр” ян гагін стверджував, що Сили оборони здійснили контратаку на захід від Бахмута.

На Сході окупаційні російські війська мають конкретний план із просування поблизу Бахмута та Куп’янська. Армія рф поспішає реалізувати задум свого командування. На Бахмутському напрямку загарбники збільшили кількість застосування дронів-камікадзе.

Сьогодні, 21 грудня, російська армія завдала авіаудари по шахтах у Торецьку. У результаті атаки 3 людей загинули, ще 6 гірників отримали поранення. 32-х працівників підприємств вдалося підянти на поверхню.

664 доба російського вторгнення. 20 грудня 2023 рік

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 12 атак росіян біля Богданівки, Кліщіївки та Андріївки. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися близько 10 населених пунктів, серед них: Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка та Нью-Йорк Донецької області. Водночас Сили оборони успішно контратакують на околицях міста-фортеці.

Геолокаційні кадри, опубліковані 12 грудня, показують, що російські війська просунулися на північний захід від Білогорівки Донецької області. Це за 15 кілометрів на північний схід від Бахмута. Міністерство оборони росії заявило, що ЗСУ атакували поблизу села Пазено Соледарської громади Бахмутського району (за 15 кілометрів на північ від Бахмута).

Російські блогери стверджували, що армія рф просунулась на північний захід і південний захід від Бахмута. За повідомленнями пропагандистів, окупанти мали успіхи в районі Хромового та Богданівки. Водночас аналітики ISW не спостерігали візуальних доказів цих тверджень.

Прифронтовий Часів Яр розташований неподалік Бахмута та лінії зіткнення. Щодня російські окупанти накривають місто з артилерії й авіації. Попри небезпеку в Часів Ярі досі перебувають 800 цивільних. Поліцейські залишаються поруч з людьми та допомагають їм вижити в пекельних умовах.

663 доба російського вторгнення. 19 грудня 2023 рік

Минулої доби ЗСУ відбили 21 атаку рф біля Богданівки, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Окупаційні війська російської федерації активізували наступальні дії на Сході. На Бахмутському напрямку загарбники намагаються використати піхоту, як перевагу в бойових діях.

Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що росіяни мають намір наступати на Часів Яр, потім на Костянтинівку, Дружківку, Славянськ, Краматорськ з подальшим виходом на кордони Донецької області.

У районі Бахмута окупанти зосереджують основні зусилля і для ведення штурмових дій застосовують найбільш боєздатні підрозділи десантних військ, морську піхоту, а також сформовані з колишніх злочинців підрозділи “шторм z” та “шторм v”.

662 доба російського вторгнення. 18 грудня 2023 рік

Протягом 17 грудня російські війська намагалися штурмувати на північ від Бахмута, але не досягли жодного заявленого просування. Тим часом російське джерело стверджує, що 16 грудня російські війська просунулися вперед біля Веселого, Роздолівки та Сакко і Ванцетті. Військовий з Бахмутського напрямку з позивним “Снайпер” повідомляє, що ситуація в Кліщіївці може бути небезпечною.

На Бахмутському напрямку наші захисники відбили 5 атак противника в районах Богданівки, Кліщіївки та Андріївки Донецької області

Попри те, що росія зазнає великих втрат (за даними джерел щоденні втрати можуть сягати до 1000 осіб), вона має перевагу у людському ресурсі, в той час, як Україна має проблему із залученням людей до лав ЗСУ. Попереду Україну чекають важкі рішення, видання The Economist.

Росія також має труднощі з мобілізацією необхідної кількості людей. Її тактика кидання величезної кількості людей на позиції, що обороняються, часто без належного спорядження, може призвести до щоденних втрат до 1000 осіб.

661 доба російського вторгнення. 17 грудня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 89 ворожих штурмів та ліквідували 1250 росіян. На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 12 атак противника поблизу Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки.

Окупанти завдали авіаційних ударів у районах Міньківки, Дружби та Нью-Йорка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем армії рф опинилися близько 10 населених пунктів, серед них: Васюківка, Маркове, Богданівка, Часів Яр, Іванівське й Андріївка.

Російська армія утримує на Бахмутському напрямку близько 80 тисяч військових. Окупанти концентрують увагу на цій ділянці фронту, яка є однією з пріоритетних для ворога.

Пресофіцер 26-ї артилерійської бригади імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича, старший лейтенант Олег Калашніков розповів, що рф не викреслює місто-фортецю зі списку завдань і концентрує на ньому свою увагу. За його словами, в районі Бахмута операціями ворога керує командування армійського рівня або армійського корпусного рівня.

660 доба російського вторгнення. 16 грудня 2023 рік

Окупаційна російська армія потужно активізувалася на Бахмутському напрямку. Загарбники не полишають спроб прорвати оборону ЗСУ на околицях Бахмута та продовжують масовані штурми.

Генеральний штаб повідомив, що минулої доби ЗСУ відбили 18 атак росіян біля Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки. По всій лінії фронту українські захисники відбили 96 ворожих штурмів та ліквідували 930 військових рф.

659 доба російського вторгнення. 15 грудня 2023 рік

14 грудня Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 110 ворожих штурмів та ліквідували 1090 росіян. На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 11 атак окупантів біля Іванівського, Кліщіївки та Андріївки. Під артилерійським та мінометним вогнем військ рф опинилися близько 10 населених пунктів, серед них: Богданівка, Часів Яр, Кліщіївка, Андріївка та Нью-Йорк Донецької області.

На Бахмутському напрямку війська рф прагнуть захопити Часів Яр, щоб створити загрозу для штабів та логістики Сил оборони. Окупанти просуваються поблизу Бахмута завдяки свіжим резервам. Офіцер 5-ї окремої штурмової бригади Олексій Тарасенко наголосив, що наразі ЗСУ стримують атаки загарбників на околицях Бахмута. За його словами, протягом тижня загарбники майже не використовували важку техніку. Військовий додав, що окупанти кидають на Бахмутський напрямок мобілізованих. Йдеться про погано споряджених бійців, яких відправляють на штурми малими групами.

658 доба російського вторгнення. 14 грудня 2023 рік

На Бахмутському напрямку окупаційна російська армія намагається прорвати оборону ЗСУ. Загарбники тиснуть на обох флангах Бахмута та прагнуть створити загрозу для оборони Кліщіївки й Андріївки. Напередодні українські захисники відбили 6 атак росіян біля Іванівського, Андріївки та Кліщіївки.

На Бахмутському напрямку війська рф намагаються прорвати оборонні рубежі ЗСУ. Окупанти тиснуть поблизу Богданівки, Хромового, Курдюмівки, Кліщіївки, Андріївки та прямують до Часів Яру. 

Росіяни спрямовують значні зусилля на північному фланзі Бахмута, залучивши 98-му та 106-ту десантні бригади, за підтримки мотострілецької бригади. На південному фланзі окупанти долучили різні підрозділи, намагаються атакувати в районі Курдюмівки, Кліщіївки й Андріївки. Тривають важкі бої, позиції переходять із рук у руки.

657 доба російського вторгнення. 13 грудня 2023 рік

Минулої доби на Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 5 атак росіян у районах Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки. Сили оборони України продовжують завдавати окупантам втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

Один відомий російський блогер заявив, що українські сили використовують сильний вітер, який впливає на розвідувальні безпілотники окупантів, щоб провести розвідку вздовж лінії Горлівка-Майорське (20-24 кілометри на південний захід від Бахмута). Пропагандисти стверджували, що погані погодні умови та ожеледиця уповільнили просування армії рф.

Південніше Бахмута, на Горлівському напрямку, воїни 24-ї окремої механізованої бригади імені короля Данила відбили у росіян терикон. Під час наступальної операції ЗСУ захопили позиції окупантів у межах Горлівки та встановили на териконі український стяг.

На Бахмутському напрямку ЗСУ продовжують тримати оборону. Окупаційна російська армія отримала завдання взяти місто Часів Яр та закидає позиції українських захисників штурмовими підрозділами.

656 доба російського вторгнення. 12 грудня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 89 ворожих атак та ліквідували 800 росіян. На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 14 атак окупантів у районах Богданівки, Кліщіївки, Андріївки та Північного. Під артилерійським та мінометним вогнем військ рф опинилися близько 10 населених пунктів, серед них: Маркове, Кліщіївка, Андріївка та Нью-Йорк Донецької області.

Контррозвідка Служби безпеки викрила інформаторку фсб, яка коригувала удари рф по Силах оборони на Донеччині. Фігурантка через “зв’язкового” з УПЦ МП “зливала” окупантам геолокації підрозділів ЗСУ в районі Краматорська. Їй загрожує до 8 років тюрми.

655 доба російського вторгнення. 11 грудня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 98 ворожих атак та ліквідували 1030 росіян. На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 13 штурмів окупантів у районах Григорівки, Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки.

Армія рф завдала авіаційних ударів у районах Часів Яру та Торецька. Під артилерійським та мінометним вогнем окупаційних військ опинилися близько 10 населених пунктів, серед них: Оріхово-Василівка, Маркове, Богданівка, Кліщіївка, Андріївка та Нью-Йорк Донецької області.

Окупаційні російські війська продовжують спроби захопити в районі Бахмута Богданівку, Хромове й Іванівське. Останнім часом загарбникам вдалося просунутись на околицях міста-фортеці. Аналітики DeepState прогнозують, що окупанти намагатимуться просунутися далі з Бахмута на Іванівське. На думку експертів, росіяни спробують прорвати оборону ЗСУ та захопити Часів Яр. Це місто має стратегічне значення для оборони Краматорської агломерації.

653 доба російського вторгнення. 9 грудня 2023 рік

Окупаційні війська рф концентрують живу силу біля Горлівки та Авдіївки. Ворог намагається створити точкові проблеми, щоб Силам оборони неможливо було стиснути “кулак”, аби українська артилерія тримала в максимальному фокусі найгарячіші ділянки фронту. Захисник Євген Ієвлєв додав, що наразі росіяни стягують резерви не точково на Горлівку, чи Авдіївку, а по всій смузі, збільшивши кількість особового складу всюди, щоб розосередити увагу ЗСУ.

652 доба російського вторгнення. 8 грудня 2023 рік

На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 24 атаки окупантів у районах Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки. Під артилерійським та мінометним вогнем військ рф опинилися близько 10 населених пунктів, серед них: Маркове, Богданівка, Часів Яр, Кліщіївка, Андріївка та Нью-Йорк Донецької області.

Російська армія може зазнавати втрат по всьому фронту в Україні зі швидкістю, близькою до тієї, з якою рф наразі створює нові резерви. Ймовірно, росія продовжить поглинати втрати на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському й Авдіївському напрямках та компенсуватиме їх новими кадрами.

Напередодні начальник служби зв’язків із громадськістю Командування Сухопутних військ ЗСУ, підполковник Володимир Фітьо заявив, що в листопаді 2023 року на Куп’янському, Лиманському та Бахмутському напрямках російські війська втратили майже 11 тисяч військових.

651 доба російського вторгнення. 7 грудня 2023 рік

6 грудня Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 91 ворожий штурм та ліквідували 1120 росіян. На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 12 атак окупантів у районах Богданівки, Кліщіївки та Андріївки. Напередодні окупанти завдали авіаційних ударів у районах Іванівського, Кліщіївки та Ступочок Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем загарбників опинилися близько 15 населених пунктів, зокрема: Міньківка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка та Озарянівка.

На Бахмутському напрямку окупаційні війська рф просунулись до околиць Богданівки. Росіяни перекидають нові резерви, активно застосовують піхоту, авіацію та дрони-камікадзе. Поблизу Бахмута продовжуються пекельні бої.

650 доба російського вторгнення. 6 грудня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 97 ворожих штурмів та ліквідували 1270 росіян. На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 10 атак окупантів біля Богданівки, Кліщіївки та Андріївки. Під артилерійським та мінометним вогнем військ рф опинилися близько 10 населених пунктів, серед них: Оріхово-Василівка, Часів Яр, Іванівське, Богданівка та Нью-Йорк Донецької області.

У Генштабі підкреслили, що ЗСУ продовжують штурмові дії південніше Бахмута. Українські захисники завдають росіянам втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

Поблизу тимчасово окупованої Горлівки Сили оборони України здобули нові успіхи. За останні дні ЗСУ з важкими боями просунулись у районі міста, захопленого росіянами в квітні 2014 року. Журналіст Богдан Мірошников підкреслив, що українські захисники звільняють окуповані території у надзвичайно складних умовах. Адже російські війська постійно намагаються повернути втрачені позиції.

Воїни Бахмутського батальйону Донецької окремої бригади Сил територіальної оборони захищають Україну за будь-якої погоди. Щодня бійці продовжують виконувати бойові завдання в зоні своєї відповідальності.

649 доба російського вторгнення. 5 грудня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 73 ворожі штурми та ліквідували 1030 росіян. На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 11 атак окупантів біля Богданівки, Кліщіївки та Андріївки. Армія рф завдала авіаційного удару в районі Часів Яру. Під артилерійським та мінометним вогнем військ рф опинилися близько 15 населених пунктів, серед них: Оріхово-Василівка, Маркове, Часів Яр, Іванівське та Нью-Йорк.

На Бахмутському напрямку війська рф під час штурмів почали менше використовувати важку бронетехніку. Загарбники намагаються вибити українських захисників із позиції піхотними підрозділами.

Армія рф продовжує вчиняти терор проти мирного населення Донецької області. Сьогодні, 5 грудня, окупаційні війська обстріляли з “Граду” Часів Яр. У результаті атаки 1 людина загинула, ще 5 оримали поранення. Правоохоронці розпочали розслідування.

648 доба російського вторгнення. 4 грудня 2023 рік

На Бахмутському напрямку в листопаді окупаційна російська армія втратила 8700 осіб. На околицях Бахмута загарбники продовжують застосовувати тактику “м’ясних” штурмів. Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 68 ворожих штурмів та ліквідували 770 росіян. На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 16 атак ворога в районах Богданівки, Іванівського, Андріївки та Кліщіївки.

Під Бахмутом армія рф отримала поповнення у вигляді десантних підрозділів. Загарбники ведуть активні дії на південному та північному флангах Бахмута. Окупанти не полишають спроб повернути раніше втрачені позиції.

Військовий журналіст Богдан Мірошников повідомив, що на Бахмутському напрямку продовжуються важкі бої на обох флангах міста-фортеці. За його словами, особливо зараз важко у районі Хромового, де триває битва за селище. Не менш важко наразі в районах Кліщіївки, Андріївки, Богданівки та в напрямку Яковлівки.

645 доба російського вторгнення. 1 грудня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 82 ворожі штурми та ліквідували 1280 росіян. На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 24 атаки окупантів поблизу Богданівки, Андріївки та Кліщіївки. ЗСУ продовжують штурмові дії південніше Бахмута. Українські захисники завдають росіянам втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

За словами Богдана Мірошникова, ЗСУ знищили росіян, які спробували штурмувати Богданівку під Бахмутом. Він зауважив, що повідомлення ворожих блогерів про просування в цьому районі не відповідають дійсності. Російські блогери стверджували, що окупанти просунулися на південь від Берхівського водосховища (3 кілометри на північний захід від Бахмута) та поблизу Богданівки (5 кілометрів на північний захід). Відомий пропагандист заявив, що російські війська також захопили ділянку траси Бахмут-Часів Яр, поблизу Хромового (безпосередньо на захід від Бахмута).

Український військовий оглядач Костянтин Машовець повідомив, що загарбники захопили кілька українських позицій поблизу Кліщіївки (7 кілометрів на південний захід від Бахмута), на північ від Хромового та в напрямку Богданівки.

644 доба російського вторгнення. 30 листопада 2023 рік

29 листопада війська рф продовжили наступальні дії на Бахмутському напрямку. Міністерство оборони росії заявило, що армія рф захопила Хромове (на західній околиці Бахмута). Відомий російський блогер стверджував, що частини 98-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії окупували Хромове і додатково просунулися в районі Берхівського водосховища (3 кілометри на північний захід від Бахмута). Однак, експерти ISW не мають візуального підтвердження того, що російські сили повністю захопили Хромове.

Російські пропагандисти оприлюднили нове відео з мешканцем Бахмута, якого окупанти вивезли з міста. Чоловік стверджує, що українські захисники під час оборони Бахмута забирали з помешкань мирних жителів усі цінні речі. Зазначимо, що наративом про те, що ЗСУ обкрадають чи грабують мирне населення, росіяни вкотре намагаються дискредитувати українську армію.

Окупований російською федерацією Крим звільнити буде легше, ніж Донбас. У Донецькій та Луганській областях вже 10 років тривають бойові дії, через що в цих регіонах високий рівень сепаратизму та мілітаризації. Таку думку президент Володимир Зеленський висловив під час зустрічі зі студентами миколаївських вишів.

Близько 10:30 росіяни здійснили мінометний обстріл Торецька. Ціллю окупаційних військ рф став житловий квартал. У результаті удару поранень зазнали 3 цивільних, які прийшли отримати гуманітарну допомогу до адміністративної будівлі. 86-річну жінку, 63 та 34-річного чоловіків доставили у лікарню з осколковими пораненнями. Молодший мешканець Торецька перебуває у тяжкому стані.

643 доба російського вторгнення. 29 листопада 2023 рік

Російські пропагандистські канали поширюють інформацію про те, що вони начебто окупували населений пункт Хромове. Такі заяви публікують на проросійських пабліках. Військовий з Бахмутського напрямку з позивним “Снайпер” повідомив, що станом на 3:00 сьогоднішнього дня, селище Хромове повністю під українським контролем.

Ресурс Deep State також вказує, що ворог зайняв частину Хромового, а інформація про повний контроль не відповідає дійсності.

Відомо, що ЗСУ продовжують штурмові дії на південь від Бахмута. За останніми повідомленнями Генштабу на Бахмутському напрямку противник вів штурмові дії в районах Богданівки, Кліщіївки, Андріївки та Північного Донецької області. Тут українські захисники відбили 16 атак.

642 доба російського вторгнення. 28 листопада 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту зупинили 84 ворожі штурми та ліквідували 860 росіян. На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 28 атак окупантів біля Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки. Під артилерійським та мінометним вогнем військ рф опинилися близько 10 населених пунктів, серед них: Маркове, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка та Нью-Йорк Донецької області.

Американські аналітики, з посиланням на Генштаб України, оцінюють, що Сили оборони 27 листопада продовжували штурмові дії південніше Бахмута без підтвердженого просування. Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський заявив, що російські війська продовжують спроби вибити українські сили з позицій у Кліщіївці та активізували використання ударних безпілотників на Бахмутському напрямку. Боєць ЗСУ і автор Telegram-каналу “Бахмутський Демон” додав, що 27 листопада Сили оборони відбили потужну атаку загарбників на Кліщіївку.

641 доба російського вторгнення. 27 листопада 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 63 ворожі штурми та ліквідували 750 росіян. На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 10 атак окупантів біля Богданівки, Кліщіївки, Андріївки та східніше Північного. Війська рф завдали авіаційних ударів поблизу Богданівки, Кліщіївки, Торецька та Північного. Під артилерійським та мінометним вогнем росіян опинилися близько 10 населених пунктів, серед них: Богданівка, Іванівське, Кліщіївка та Нью-Йорк Донецької області.

Успішний наступ ЗСУ на Бахмутському напрямку у вересні 2023 року став можливим завдяки ефективним системам радіоелектронної боротьби (РЕБ) та аеророзвідки. Аналітики Інституту вивчення війни переконані, що збільшення допомоги Заходу створить умови для подальших наступальних операцій.

640 доба російського вторгнення. 26 листопада 2023 рік

На Бахмутському напрямку тривають активні бойові дії біля Кліщіївки та Андріївки. Сили оборони України щоденно відбивають десятки атак російських окупаційних військ. Начальник служби зв’язків із громадськістю Командування Сухопутних військ ЗСУ, підполковник Володимир Фітьо розповів, що окупанти посилили активні наступальні дії приблизно 3 тижні тому. У такий спосіб російські війська намагаються відновити попередньо втрачені позиції.

За його словами, в районі Бахмута окупанти активно використовують авіацію та велику кількість дронів-камікадзе. Підполковник підкреслив, що загарбники швидко навчаються і використовують вдалі прийоми ЗСУ проти наших Сил оборони.

Команда мультимедіа Ukraïner продовжує документувати історії звільнення українських міст та сіл Силами оборони у проєкті “Деокупація”. У черговій серії проєкту з Донеччини журналісти поспілкувались з військовими з 3-ї і 5-ї окремих штурмових бригад, 80-ї ОДШБр та 93 ОМБр. Документалісти розповіли історію деокупації Андріївки та як ЗСУ обороняли Часів Яр.

639 доба російського вторгнення. 25 листопада 2023 рік

ЗСУ продовжують наступ на південь Бахмута. На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 11 атак росіян біля Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки. Під артилерійським та мінометним вогнем військ рф опинилися більше 10 населених пунктів, серед них: Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Південне та Нью-Йорк Донецької області.

Ситуація на Бахмутському напрямку залишається напруженою. Сили оборони України контролюють усі позиції, які зайняли раніше. Заяви російських пропагандистів про те, що окупанти вибили ЗСУ з деяких районів, не відповідають дійсності. Командир взводу снайперів “Привиди” Президентської бригади з позивним “Привид” розповів, що через низькі температури, особливо в нічний час, воювати стало складніше. Однак, українські захисники виконують поставлені завдання. Він зауважив, що величезна кількість росіян постійно поповнюють лави загиблих.

638 доба російського вторгнення. 24 листопада 2023 рік

У районі тимчасово окупованої Горлівки Сили оборони України мали успіхи тактичного характеру. Формально це сталося вже на території самого міста, яке окуповане з 16 квітня 2014 року. За останні 2-3 місяці на тій ділянці загальне просування склало до 3-4 км. Тихо, поступово та без зайвого піару українські воїни змусили росіян відходити.

Незважаючи на шалені втрати, окупанти продовжують штурмувати позиції ЗСУ на Бахмутському напрямку. Росіяни сунуть хвилями, а під час відступу біжать власними замінованими полями. Через погіршення погодних умов ЗСУ перейшли до позиційної оборони на цій ділянці фронту. Водночас росіяни закидають українську піхоту своїм “м’ясом”.

637 доба російського вторгнення. 23 листопада 2023 рік

На Бахмутському напрямку спостерігається динамічна ситуація. Окупаційні війська рф намагаються покращити своє тактичне та оперативне положення. Сили оборони повністю контролюють бойові дії в районі Бахмута. Як повідомив заступник командира 3-ї окремої штурмової бригади, майор Родіон Кудряшов, вдалі дії ЗСУ нівелювали атакувальний потенціал росіян на Бахмутському напрямку. Окупанти намагалися зломити оборонні рубежі українських захисників, але їм це не вдалося.

Окупанти не припиняють вбивати мирне населення Донеччини. 22 листопада армія рф атакувала Часів Яр, Торецьку громаду та Авдіївку. В результаті ворожих обстрілів загинули 2 людини, ще 1 мирний мешканець отримав поранення. Правоохоронці розпочали розслідування.

Служба безпеки України розповість раніше невідомі деталі своїх резонансних спецоперацій, які змінюють хід війни, у циклі документальних фільмів “СБУ. Спецоперації перемоги”. Стрічки покажуть на телеканалі “1+1 Україна” та в етері національного телемарафону. Один із фільмів присвячений битві за Бахмут.

636 доба російського вторгнення. 22 листопада 2023 рік

На Донеччині окупанти обстріляли з авіації Спірне, Андріївку та Кліщіївку. На Лиманському напрямку війська рф вели безуспішні штурмові дії біля Сіверська. На Бахмутському напрямку українські захисники відбили 5 атак росіян поблизу Кліщіївки та східніше Південного. ЗСУ продовжують штурмові дії південніше Бахмута. Українські воїни завдають окупантам втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

21 листопада українські війська продовжували наступальні операції під Бахмутом, але не робили підтвердженого просування. Російські джерела стверджують, що армія рф відбила українські атаки поблизу Кліщіївки (7 кілометрів на південний захід від Бахмута) і Курдюмівки (12 кілометрів на південний захід).

635 доба російського вторгнення. 21 листопада 2023 рік

На Сході Сили оборони України продовжують стримувати окупаційні війська рф. У районі Бахмута загарбники не полишають спроб повернути втрачені позиції поблизу Кліщіївки.

20 листопада українські війська продовжили контратаки на північний захід від Горлівки. На відео з геолокацією, опублікованому 19 листопада, видно, як російські безпілотники завдають ударів по українським силам поблизу терикону на північний захід від Горлівки (25 кілометрів на південь від Бахмута). Йдеться про ділянку фронту між Шумами і Південним.

Кілька російських блогерів стверджували, що останніми днями ЗСУ намагалися увійти в район терикону в напрямку Горлівки.

Один пропагандист заявив, що ситуація навколо Бахмута нещодавно досягла “переломного моменту”. За його словами, російські сили подолали “позиційний тупик”, щоб перемістити контроль і відновити позиції між Кліщіївкою та Андріївкою (10 кілометрів на південний захід від Бахмута).

Як повідомив Генеральний штаб ЗСУ, на Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 20 атак росіян у районах Кліщіївки, Андріївки та східніше Південного.

634 доба російського вторгнення. 20 листопада 2023 рік

Український Генштаб повідомив, що російські війська безуспішно атакували поблизу Кліщіївки та Андріївки. Своєю чергою, окупанти стверджували, що 18 та 19 листопада російські війська атакували в напрямку Богданівки та поблизу Кліщіївки, де українські війська.

Тут ЗСУ утримують позиції на прилеглих висотах. Російський військовий оглядач стверджував, що російські сили значно просунулися з Ягідного і Берхівки у напрямку Богданівки та Хромового.

Росіяни обрали 5 напрямків, аби виснажити українські сили. Йдеться про Мар‘їнський, Авдіївський, Бахмутський, Лиманський і Куп‘янський. Окупанти рівномірно розподілили навантаження вздовж східного кордону — Донецької та Харківської областей. За словами Маляр, основна задача російської армії полягає у тому, аби виснажити наші сили на всіх напрямках.

Водночас окупанти не відмовилися від цілі захопити всю Україну.

633 доба російського вторгнення. 19 листопада 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 71 ворожий штурм та ліквідували 1190 росіян. На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 8 атак окупантів поблизу Кліщіївки та Андріївки. ЗСУ продовжують штурмові дії південніше Бахмута.

Російські джерела повідомили, що окупанти продовжують наступ на околиці Кліщіївки та успішно витіснили ЗСУ з позицій у напрямку Богданівки (5 км на північний захід від Бахмута). Відомий російський блогер заявив, що війська рф наступають і зачищають території поблизу Берхівського водосховища, на північ від Бахмута. Інший блогер стверджував, що за останні кілька днів російські сили незначно просунулися на захід від залізниці, в районі Кліщіївки.

В одному з тимчасово окупованих сіл поблизу Бахмута продовжують жити двоє людей похилого віку. Пенсіонери залишаються в зруйнованому населеному пункті та з невідомих причин не евакуюються. Окупанти показали, як живуть цивільні.

632 доба російського вторгнення. 18 листопада 2023 рік

Напередодні на Бахмутському напрямку Сили оборони відбили 11 атак окупантів в районах Васюківки, Кліщіївки та Андріївки. Водночас ЗСУ продовжують штурмові дії південніше Бахмута. На опублікованих 17 листопада геолокаційних кадрах видно, що українські війська просувалися на південний схід від Південного (24 км на південний захід від Бахмута).

Речник російського Південного угруповання військ вадим астаф’єв заявив, що українські сили безрезультатно атакували поблизу Кліщіївки (7 км на південний захід) та Залізного (25 км на південний захід). У Міноборони росії стверджували, що минулого тижня ЗСУ марно атакували Роздолівку (17 км на північний схід від Бахмута), Кліщіївку, Андріївку (10 км на південний захід) і Курдюмівку (13 км на південний захід).

631 доба російського вторгнення. 17 листопада 2023 рік

Напередодні на Бахмутському напрямку росіяни вели штурмові дії біля Іванівського, Кліщіївки та Андріївки. За попередню добу українські захисники відбили 18 атак окупантів. Водночас Сили оборони продовжують штурмові дії південніше Бахмута. ЗСУ завдають загарбникам втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

Російські блогери стверджували, що українські та російські сили продовжують бої за висоти під Кліщіївкою. Один російський пропагандист повідомив, що ЗСУ просунулись на південний схід від Андріївки (10 км на південний захід від Бахмута).

На Бахмутському напрямку російська армія активно застосовує тактику “м’ясних” штурмів. Окупанти тиснуть поблизу Кліщіївки, Андріївки, Курдюмівки та Берхівки. Аналітичний військовий телеграм-канал “КОРДОН 91” повідомив, що російська армія прагне прорвати оборону ЗСУ та підійти до Часів Яру.

630 доба російського вторгнення. 16 листопада 2023 рік

Геолокаційні кадри, опубліковані 15 листопада, показують, що українські сили незначно просунулися на південний схід від Торецька (23 км на південний захід від Бахмута).

У Генштабі України повідомили, що українські війська продовжують штурмувати південний фланг Бахмута. Водночас на Бахмутському напрямку окупанти вели наступальні дії в районах Кліщіївки та Андріївки. Там за минулу добу ЗСУ відбили 6 атак росіян.

Начальник служби зв’язків із громадськістю Командування Сухопутних військ ЗСУ, підполковник Володимир Фітьо заявив, що російські війська, ймовірно, готуються до нових штурмів, посиливши артилерійський вогонь навколо Бахмута.

629 доба російського вторгнення. 15 листопада 2023 рік

Напередодні Сили оборони продовжили штурмові дії на Бахмутському напрямку. Командувач Сухопутних військ ЗСУ, генерал-полковник Олександр Сирський 14 листопада зазначив, що російські сили атакують на північ і південь від Бахмута, намагаючись відновити ініціативу. Він підкреслив, що ЗСУ тримають оборону в цьому районі та перешкоджають наступальним можливостям росії.

Командир роти ударних безпілотних авіаційних комплексів “Ахіллес” 92-гої ОШБр ЗСУ Юрій Федоренко заявив, що ситуація на Бахмутському напрямку ускладнилася через постійну зміну тактики росії та інтенсивне використання окупантами безпілотників.

Геолокаційні кадри, опубліковані 14 листопада, показують, що російські війська досягли успіхів на північ від Берхівського водосховища, приблизно за 5 км на північний захід від Бахмута. Також геолокаційні кадри показують, що російські війська просунулися вздовж смуги дерев на захід від Оріхово-Василівки (10 км на північний захід від Бахмута). Російські блогери заявили, що війська рф наступають біля Берхівського водосховища в напрямку Богданівки (5 км на захід від міста).

Нещодавно команда евакуації “UAnimals” врятувала з-під російських обстрілів у районі Бахмута корову. Волонтери вивезли тварину з одного із сіл під Бахмутом вночі з вимкненими фарами, щоб їх не помітили окупанти.

628 доба російського вторгнення. 14 листопада 2023 рік

13 листопада російські війська продовжили локалізовані наступальні дії в районі Бахмута. Геолокаційні кадри показують, що війська рф просунулися на захід від Ягідного (2 км на північ від Бахмута). Кілька російських блогерів стверджували, що війська рф перетнули залізничну колію біля Кліщіївки та зміцнюють контроль над позиціями в північній частині Кліщіївки. Аналітики ISW наразі не можуть підтвердити це твердження.

Відомий російський блогер стверджував, що окупанти витіснили українські війська з Кліщіївки кілька днів тому, тоді як інший блогер стверджував, що українські сили все ще контролюють Кліщіївку. Експерти ISW не спостерігали візуальних доказів просування росіян у саму Кліщіївку. Деякі російські джерела стверджували, що сили рф просунулися в напрямку Богданівки (6 км на північний захід від Бахмута) і зайняли нові позиції поблизу Берхівського водосховища (приблизно 3 км на північ).

Аналітик Благодійного фонду “Повернись живим” Микола Бєлєсков вважає, що дискусії щодо Битви за Бахмут і околиці міста та який був би для України оптимальний курс дій не припиняться і триватимуть постійно. На його думку, дійти консенсусу з цього питання буде дуже складно.

Тим часом військове угруповування зс рф “Днепр”, яке відповідає за окупацію лівобережжя Херсонщини, зробило заяву, що вони перегруповують свої війська на схід від Дніпра та на інші ділянки фронту. Що слід знати про реальний перебіг подій?

627 доба російського вторгнення. 13 листопада 2023 рік

На Бахмутському напрямку українські військові зайняли оборонні позиції, російська армія активізувала штурми. Ворог закидає наших захисників штурмовими групами. Працює російська артилерія, яка стріляє й по своїм же солдатам.

За минулу добу, на Бахмутському напрямку, за підтримки авіації, ворог вів штурмові дії в районах Дубово-Василівки, східніше Кліщіївки та Андріївки Донецької області, де українські захисники відбили близько 10 атак. Наш рух південніше Бахмута продовжується.

У пропагандистському каналі “Артемовск” опублікували нове відео, у якому з висоти пташиного польоту видно маштаби руйнувань Бахмута та його околиць. Редакція зібрала кадри з відео.

626 доба російського вторгнення. 12 листопада 2023 рік

Окупаційна армія рф посилила наступальні дії на Бахмутському напрямку. Загарбники прагнуть повернути під свій контроль раніше втрачені позиції під Бахмутом. Начальник служби зв’язків із громадськістю Командування Сухопутних військ ЗСУ, підполковник Володимир Фітьо розповів, що на Бахмутському напрямку спостерігається загострення ситуації. Армія рф перейшла з глухої оборони в активну. Напередодні під Бахмутом українські військові відбили 15 ворожих атак.

Вчора, 11 листопада, армія рф нанесла потужний удар по Торецьку, в результаті якого загинули 2 людей. Ймовірно, окупанти обстріляли місто з артилерії. Ще 1 людина загинула у Міньківці. Правоохоронці розпочали розслідування.

Очільник російської корпорації по виробництву продукції військового призначення “ростех” сергій чемезов повідомив, що у 2023 році в 7 разів збільшилось виробництво танків. Чому ця інформація є маніпуляцією та що тут не так, розібрався журналіст видання Данило Вінниченко.

625 доба російського вторгнення. 11 листопада 2023 рік

Напередодні українські війська проводили наступальні операції на південному фланзі Бахмута та підтвердили незначне просування. Російський блогер заявив, що ЗСУ просунулися на північ від Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута).

У Генштабі України поінформували, що ЗСУ продовжують штурмові дії на Бахмутському напрямку. Сили оборони відбили російські атаки поблизу Богданівки (5 км на північний захід від Бахмута), Іванівського (6 км на захід), Кліщіївки та Андріївки.

Геолокаційні кадри, опубліковані 10 листопада, показують, що російські війська незначно просунулися в лісистій місцевості на північ від Кліщіївки. Відомий російський блогер стверджував, що армія рф відновила деякі раніше втрачені позиції на північ від Андріївки (10 км на південний захід від Бахмута), біля водойми. За його словами, окупанти закріпили позиції в лісосмузі за залізничною колією, відтіснивши українські війська від траси T0513 (Бахмут-Горлівка).

624 доба російського вторгнення. 10 листопада 2023 рік

8 листопада українські війська продовжили наступальні операції на південь від Бахмута. Раніше за повідомленнями окупантів, вони просунулися у районі Берхівки, однак воїн з Бахмутського напрямку повідомив, що майже всі позиції тут повернуті під контроль ЗСУ.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили близько 30 атак противника в районах Богданівки, Хромового, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

623 доба російського вторгнення. 9 листопада 2023 рік

Українські війська продовжили наступ під Бахмутом 7 листопада і, за повідомленнями, просунулися вперед. Відомо, що 6 листопада, що українські сили перетнули залізницю біля Андріївки.

Російський блогер стверджував, що загарбники незначно просунулися в районі Кліщіївки і “значно” просунулися від Берхівки до Богданівки.

Інший російський блогер стверджував 6 і 7 листопада, що окупанти відновили втрачені позиції в напрямку Зеленопілля і просунулися до Васюківки і Сакко-і-Ванцетті, а також поблизу Кліщіївки. Однак, в Інституті вивчення війни не спостерігали візуального підтвердження цих заявлених російських просувань.

Один з російських каналів пропаганди “Невский” опублікував відеоролик, у якому окупаційна армія показала, як виглядає понівечений Соледар. Нагадаємо, що росіяни практично повністю зруйнували місто під час захоплення.

622 доба російського вторгнення. 8 листопада 2023 рік

Російські війська продовжили наступ на Бахмутському напрямку 6 листопада і досягли підтвердженого просування. Геолокаційні відеозаписи, опубліковані 6 листопада, показують, що російські війська здійснили незначне просування на північ вздовж дороги біля Васюківки, це близько 12 км на північ від Бахмута.

Водночас військовий з Бахмутського напрямку вчора, 6 листопада повідомив, що наші війська відбили посадку, яку загарбники недавно захопили під Берхівським. Джерело, пов’язане з російським БАРСом (бойовий армійський резерв країни) стверджує, що російські війська успішно відтісняють українські сили з позицій між Кліщіївкою та Андріївкою.

Нагадаємо, що 6 листопада, загинув за трагічних обставин майор та помічник Головнокомандувача — Геннадій Частяков. Відомо, що Геннадій Частяков загинув у свій День народження, у одному з його подарунків здетонувала граната. Чоловік помер, його 13-річний син госпіталізований.

621 доба російського вторгнення. 6 листопада 2023 рік

Російські джерела підтвердили, що українські війська нещодавно досягли успіхів на схід від залізничної лінії біля Андріївки і що бої тривають біля Кліщіївки. Окупанти продовжили обмежені штурми під Бахмутом 5 листопада і нещодавно досягли підтверджених успіхів на південний захід від Бахмута.

Геолокаційні кадри, опубліковані 4 листопада, вказують на те, що росіяни досягли незначних успіхів на захід від ділянки залізничної лінії поблизу Кліщіївки. Пропагандистський канал опублікував відеоролик, у якому видно, як російська армія привезла у Бахмут хрест. Християнську символіку окупанти “встановили” у місті, прикріпивши хрест кількома бетонними блоками.

На Бахмутському напрямку окупанти намагалися відновити втрачене положення в районах Кліщіївки та Андріївки, тут наші захисники відбили 5 атак противника.

Також ворог наступав поблизу Богданівки, Хромового та Південного Донецької області, де українські воїни відбили ще 5 атак противника. ЗСУ продовжує штурмові дії південніше Бахмута, захисники завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

620 доба російського вторгнення. 5 листопада 2023 рік

Битва за Бахмут триває з серпня 2022 року, за цей час на Бахмутському напрямку українським військовим вдалося вбити близько 20 тисяч росіян, а більшість із них — це найманці ПВК Вагнер.

Втрати окупантів зростають й надалі, особливо великі вони у спецзагонів, накшталт, “Амбрелла”, членів російського угрупування використовували, як штурмовиків, аби зайти в Бахмут. Відомо, що це новостворений загін укомплектований бійцями з невиліковними хворобами, такими як ВІЛ-інфекція та гепатит. 

4 листопада українські сили просунулися на південному фланзі Бахмута. Російські пропагандисти визнали, що ЗСУ просунулися вздовж лісосмуги на північ від Кліщіївки і закріплюються в цьому районі.

На Бахмутському напрямку росіяни вкотре намагалися відновити втрачене положення поблизу Хромового, Кліщіївки та Андріївки, туту наші захисники відбили близько 10 атак противника.

619 доба російського вторгнення. 4 листопада 2023 рік

На Бахмутському напрямку росіяни вкотре намагалися відновити втрачене положення неподалік Кліщіївки, де наші захисники відбили близько 10 атак. Також противник вів безуспішні штурмові дії в районах Богданівки та Хромового Донецької області.

Відомо, що українські війська продовжують наступальні операції на південь від Бахмута. Міністерство оборони росії заявило, що з 28 жовтня по 3 листопада підрозділи Південного угруповання російських військ відбили українські атаки в районі населених пунктів Кліщіївка і Курдюмівка.

Тим часом, упроросійських пабліках поширюють інформацію, нібито “Костянтинівка чекає на прихід росіян”. Пропагандисти вказують на статтю видання “The Daily Beast”, як на першоджерело. Однак, насправді тут є маніпуляція.

618 доба російського вторгнення. 3 листопада 2023 рік

Українські війська продовжили контрнаступальні операції під Бахмутом 2 листопада і досягли підтверджених успіхів. Геолокаційні кадри, опубліковані 1 листопада, вказують на те, що українські військові просунулися далі на північний схід від залізничної лінії поблизу Кліщіївки. Джерело рф вказує, що українські війська проривають російську оборону на схід від Андріївки.

Український Генеральний штаб повідомив, що російські війська безуспішно намагалися відновити втрачене положення в районах Кліщіївки та Андріївки.

Тут наші захисники відбили близько 10 атак. Також противник вів безуспішні штурмові дії біля Південного Донецької області. Українські війська продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

Через загострення безпекової ситуації жителів Донеччини просять евакуюватися, особливо наголошують на тих осіб, які мають неповнолітніх дітей. Найближчими днями планують евакуацію з Торецька та Покровська.

617 доба російського вторгнення. 2 листопада 2023 рік

Російські війська продовжили наступи на Бахмутському напрямку 1 листопада, але не досягли жодних підтверджених успіхів. Відомо, що окупанти безуспішно намагалися покращити свої позиції поблизу Кліщіївки та Андріївки, а також атакували селище Південне, але не просунулися вперед.

Генштаб повідомляє, що на Бахмутському напрямку окупанти намагалися відновити втрачене положення біля Хромового, Кліщіївки та Андріївки. Тут наші захисники відбили 15 атак противника.

Головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний зазначає, що ситуація на фронті зайшла у глухий кут. На його думку, жодна зі сторін не може просуватися, а на глибокий та красивий прорив українських військ, не варто сподіватися. Зараз війна росії проти України схожа на події Першої світової війни.

Валерій Залужний прокоментував також мобілізацію в Україні. За його словами, у нас є прогалини, які дозволяють громадянам ухилятися від своїх обов’язків. Над ними вже працюють, зокрема, запроваджують єдиний реєстр призовників. Крім того, незабаром будуть розширені категорії громадян, які можуть бути призвані на навчання або мобілізацію.

616 доба російського вторгнення. 1 листопада 2023 рік

Українські війська продовжували наступальні операції під Бахмутом, але 31 жовтня не досягли жодних підтверджених успіхів. Відомо, що наші сили продовжують наступальні операції на південь від Бахмута.

Російські блогери стверджують, що їхні війська відбили українські атаки біля Кліщіївки та Андріївки та Курдюмівки. Водночас одне із джерел рф стверджує, що ЗСУ закріпилися на позиціях на схід від залізничної колії біля Андріївки та трохи просунулися вперед на південь від цього села.

За минулу добу росіяни обстріляли Донеччину, поліція зафіксувала 23 удари. Окупанти били по селах та містах. У одному із населених пунктів є загиблий. Нацполіція опублікувала фото руйнувань, після російських обстрілів.

Пропагандистські джерела опублікували спогади терориста ПВК “Вагнер”, який розповів історію спецзагону “Амбрелла”. Цей новостворений загін укомплектований бійцями з невиліковними хворобами, такими як ВІЛ-інфекція та гепатит. Росіяни не приховують, що членів “Амбрелли” використовували, як штурмовиків, аби зайти в Бахмут.

615 доба російського вторгнення. 31 жовтня 2023 рік

За 30 жовтня ЗСУ продовжили штурми на Бахмутському напрямку і здійснили підтверджене просування вперед. Геолокаційні кадри вказують на те, що українські сили просунулися на північний схід від Курдюмівки.

Командувач Сухопутних військ України генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що російські війська “значно посилили своє угруповання” під Бахмутом і перейшли від оборонних дій до більш “активних”.

Ситуація довкола Бахмута складна. Російські військові оглядачі стверджують, що позиційні бої тривають на північний захід від Бахмута в районі сіл Берхівка, Васюківка та Оріхово-Василівка. У ЗСУ зазначають, що противник збільшив використання дронів камікадзе.

На заміну ПВК “Вагнер” російське Міністерство Оборони створило нові підрозділи з ув’язнених, ці військові частини отримали назву Шторм-Z. Засудженим росіянам, які записалися до лав новоствореної частини пообіцяли амністію та 2 200 доларів на місяць. Втім, як виявилося Шторм-Z отримав не гроші та дострокову свободу, а славу гарматного м’яса.

614 доба російського вторгнення. 30 жовтня 2023 рік

Українські війська продовжували наступ під Бахмутом і досягли підтвердженого просування вперед. Геолокаційні кадри, опубліковані 29 жовтня, вказують на те, що ЗСУ просунулися на схід від залізничної лінії на південь від Андріївки.

Російська армія отримала нову партію перероблених під військові завдання гусеничних всюдиходів “Пластун-СН”. Це легкоброньований всюдихід. Його можна використовувати для різних цілей, як евакуації поранених, так і в якості розвідувальної машини. Однак, ця техніка має свої слабкості.

Переобладнаний всюдихід має компонування кузова типу “пікап” або “кабріо” без жорсткого даху. Саме ця деталь може негативно вплинути на живучість машини і екіпажу під дією дронів та уламків.

Село Берхівку росіяни називають “важливим стратегічним пунктом”, де дислокуються їхні Іванівські десантники (331-й полк Свірської 98-ї дивізії ПДВ, який знаходився в Іваново). Окупанти скаржаться, що ЗСУ постійно наступають малими групами на Берхівку.

613 доба російського вторгнення. 29 жовтня 2023 рік

Окупаційні війська рф продовжують спроби повернути втрачені позиції на Бахмутському напрямку. Під Бахмутом загарбники намагались просунутись поблизу Хромового, Кліщіївки та Андріївки. Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили близько 70 ворожих штурмів та ліквідували 660 росіян.

СБУ зібрала доказову базу на зрадника, який вступив до лав окупаційних угруповань рф і воював проти Сил оборони на Сході. Зловмисником виявився мешканець тимчасово окупованого міста Антрацит, що на Луганщині. Він проведе за ґратами 15 років.

На Бахмутському напрямку ситуація залишається напруженою. Російські окупанти намагаються відновити втрачене положення навколо Бахмута та перехопити ініціативу на цій ділянці фронту. Заступник командира 3-ї окремої штурмової бригади, майор ЗСУ Родіон Кудряшов розповів, що погодні умови впливають на ведення бойових дій навколо міста. На його думку, у зв’язку з погіршенням погоди відбудеться певна пауза в районі Бахмута.

612 доба російського вторгнення. 28 жовтня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 60 ворожих штурмів та ліквідували 740 росіян. На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 5 атак загарбників на півдні Бахмута. Так, росіяни намагалися відновити втрачене положення біля Андріївки. Спроби окупантів виявилися марними. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися понад 10 населених пунктів, серед них: Іванівське, Кліщіївка, Андріївка та Нью-Йорк.

Бахмутський напрямок залишається одним із найгарячіших на фронті. Російські окупанти вщент зруйнували місто-фортецю, але продовжують концентрувати там свої сили. Наразі українські захисники перебувають в активній обороні в районі Бахмута.

В самопроголошеній «днр» терористи вирішили створити батальйон імені олександра захарченка, першого ватажка бойовиків. Незабаром найманці з його складу почнуть виконувати бойові завдання.

611 доба російського вторгнення. 27 жовтня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили майже 70 ворожих штурмів та ліквідували 560 росіян. На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 5 атак загарбників у районах Богданівки та Хромового. Також Сили оборони відбили 10 штурмів біля Кліщіївки та Андріївки, де окупанти намагались відновити втрачене положення.

Геолокаційні кадри, опубліковані 26 жовтня, показують, що окупанти просувалися на південь від Озарянівки (13 км на південний захід від міста). Російські джерела стверджують, що останніми днями війська загарбників незначно просунулися поблизу Васюківки (15 км на північ від Бахмута), але не контролюють населений пункт. Відомий пропагандист заявив, що стверджував, що росіяни зайняли висоту на північний схід від Хромового (безпосередньо на захід від Бахмута).

У росії кур’єр із Мелітополя намагався вбити військових льотчиків. Нещодавно випускники армавірського військового авіаційного училища святкували 20-річчя випуску. На урочистий захід кур’єр приніс гостям 20-кілограмовий торт та віскі. «Подарунки» виявилися нібито з отрутою, «кур’єра» затримали.

На Донеччині Служба безпеки викрила інформатора спецслужб рф. Чоловік збирав для окупантів розвіддані про місця базування Сил оборони у Слов’янську, Лимані та сусідніх селищах. Підозрюваному загрожує до 8 років тюрми.

У столиці на форумі молодих підприємців «Young Business Club» стався скандал. Організатори попросили представників Патронатної служби «Янголи Азову» покинути захід, бо чоловіків у залі «лякала військова форма».

610 доба російського вторгнення. 26 жовтня 2023 рік

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 10 атак загарбників у районах Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки. Армія рф завдала авіаційного удару неподалік Хромового. Під артилерійським та мінометним вогнем росіян опинилися близько 20 населених пунктів, серед них: Міньківка, Богданівка, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка та Дружба.

Влада російської федерації продовжує відзначати військовослужбовців, які брали участь у боях за Бахмут та причетні до знищення українського міста. Нещодавно медаллю «За відвагу» та орденом Мужності нагородили військовослужбовця дениса мухіна із села немчинівка буїнського району (Республіка татарстан).

25 жовтня українські війська продовжували наступальні операції на Бахмутському напрямку. Сили оборони тиснуть на південному фланзі міста. Важкі бої тривають і на північ від Бахмута. Окупанти невдало наступали на цій ділянці фронту.

На Бахмутському напрямку ініціатива перебуває на боці ЗСУ. Підрозділи Сил оборони України продовжують знищувати велику кількість особового складу та техніки російських окупаційних військ. Українські захисники не дають окупантам змоги розслабитись та перегрупуватись, тримаючи загарбників у стресі. Рух ЗСУ в районі Бахмута продовжується постійно.

СБУ зібрала докази вини 10-х зрадників, які вступили до окупаційних угруповань рф та воювали проти України на Донбасі. Зловмисники потрапили у полон під час жорстоких боїв у районах Бахмута, Марʼїнки, Красногорівки та селища Нескучне на Донеччині. Найманців засудили до 15 років ув’язнення.

609 доба російського вторгнення. 25 жовтня 2023 рік

На Бахмутському напрямку українські захисники відбили 10 атак окупантів у районах Богданівки, Кліщіївки та Андріївки. Авіаційного удару зазнала Диліївка. Під артилерійським та мінометним вогнем загарбників опинилися понад 10 населених пунктів, серед них: Маркове, Богданівка, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка та Нью-Йорк.

Геолокаційні кадри, опубліковані 23 жовтня, показують, що українські сили просунулись на схід від Андріївки (10 км на південний захід від Бахмута), за залізничну колію. Російські джерела підтвердили, що ЗСУ трохи просунулися на схід від Андріївки. За словами пропагандистів, українські сили знаходяться поблизу Одрадівки (7 км на південь від Бахмута).

На Бахмутському напрямку війська рф постійно намагаються атакувати позиції ЗСУ. Сили оборони щоденно знищують велику кількість важкої техніки й артилерії окупантів. Водночас у росіян виникають проблеми з боєкомплектом.

Напередодні російські війська вели наступальні дії під Бахмутом. ЗСУ відбили атаки окупантів поблизу Богданівки, Хромового, Кліщіївки та Андріївки. Пропагандисти заявили, що армія рф захопила Васюківку.

Сили оборони України намагаються вийти на рубіж Попасна-Соледар-Бахмут, де наразі російські війська тримають оборону. За словами заступника командира козачого корпусу рф миколи дьяконова, після прориву біля Соледара українці відріжуть Попасну.

608 доба російського вторгнення. 24 жовтня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 55 ворожих штурмів та ліквідували 810 росіян. Напередодні на Бахмутському напрямку українські захисники відбили близько 10 атак противника в районах Богданівки, Хромового, Кліщіївки та Андріївки.

Геолокаційні кадри, опубліковані 22 жовтня, показують, що ЗСУ просунулись через залізницю на північний схід від Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута). Західні експерти зауважили, що це підтверджує попередні заяви українського Генштабу та російських блогерів, зроблені ще 18 жовтня. Також російські джерела стверджують, що ЗСУ успішно контратакували біля Хромового (безпосередньо на захід від Бахмута) та в напрямку Богданівки (6 км на північний захід).

На Бахмутському напрямку окупаційні російські війська отримують нові підкріплення у вигляді особового складу та техніки. Водночас кількість атак на лінії фронту поблизу міста-фортеці постійно зростає.

Російські окупаційні війська отримали наказ оточити і взяти під контроль Авдіївку. Загарбники кидають на цей напрямок дедалі більше сил і засобів, посилюючи вогневий тиск. Втрати в окупантів не менші, ніж під Бахмутом, хоч загарбники і використовують іншу тактику.

На Бахмутському напрямку тривають важкі бої. Окупаційні війська російської федерації намагаються повернути втрачені позиції на флангах Бахмута. Російські пропагандисти показали, як на північ від міста-фортеці загарбники штурмують Васюківку.

607 доба російського вторгнення. 23 жовтня 2023 рік

Українські війська продовжили наземні атаки під Бахмутом 22 жовтня і, за повідомленнями, просунулися вперед. Аналітики Інституту вивчення війни послалися на слова українського військового спостерігача Костянтина Машовця, який заявив, що ЗСУ активно штурмують вздовж залізничної лінії Бахмут-Горлівка.

Ймовірно, що українські сили перетнули залізничну лінію на північ від Зеленопілля, це 12 км на південний захід від Бахмута.

За добу на Бахмутському напрямку українські військові відбили всі атаки противника в районах населених пунктів Богданівка, Хромове, Іванівське, Андріївка та Дружба Донецької області. А південніше Бахмута продовжується наш наступ.

В ніч на 22 жовтня росіяни обстріляли місто Торецьк у Бахмутському районі. В результаті виникла пожежа на території шахти ДП “Торецьквугілля”. За 22 жовтня росіяни  вбили 3 жителів Донеччини — в Авдіївці, Калинівці і Васюківці, а ще 3 людини в області за добу дістали поранення. Під вогонь окупантів потрапила й Званівська громада, тут обійшлося без жертв.

606 доба російського вторгнення. 22 жовтня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили понад 80 ворожих штурмів та ліквідували 980 росіян. На Бахмутському напрямку Сили оборони відбили всі атаки загарбників у районах Васюківки та Андріївки. ЗСУ продовжують штурмові дії південніше Бахмута, завдаючи військам рф втрат у живій силі та техніці.

На Бахмутському напрямку окупаційні війська російської федерації не припиняють контратак. Загарбники прагнуть покращити своє тактичне положення на флангах Бахмута. Водночас ЗСУ просуваються до траси Бахмут-Горлівка, де окупанти намагаються створити новий рубіж оборони.

Служба безпеки викрила керівництво російської православної церкви на створенні власних приватних військових компаній на території рф. За вказівками московського патріархату їхні ПВК займаються вербуванням та бойовою підготовкою найманців для війни проти України.

605 доба російського вторгнення. 21 жовтня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили понад 100 ворожих штурмів та ліквідували 790 росіян. На Бахмутському напрямку українські воїни відбили всі атаки загарбників у районах Богданівки та Хромового. Також росіяни марно намагалися відновити втрачене положення в районі Кліщіївки.

20 жовтня ЗСУ продовжили наступальні дії на Бахмутському напрямку. Український військовий оглядач Костянтин Машовець повідомив, що Сили оборони підійшли до залізничної колії на схід від Кліщіївки. Аналітик додав, що підрозділи російської 83-ї окремої десантно-штурмової бригади (ПДВ рф) тримають оборону на захід від Зайцевого (5 км на схід від Кліщіївки). Західні експерти ISW оцінюють, що 83-я бригада ПДВ, ймовірно, діє щонайменше на двох напрямках, зокрема і в західній частині Запорізької області.

Російське Міноборони заявило, що українські війська продовжували атакувати лінію Кліщіївка-Андріївка-Курдюмівка (7-13 км на південь від Бахмута).

604 доба російського вторгнення. 20 жовтня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 90 ворожих штурмів та ліквідували рекордну кількість окупантів — 1380 росіян. На Бахмутському напрямку окупанти марно намагалися відновити втрачене положення в районі Кліщіївки. Сили оборони продовжують штурмові дії південніше Бахмута. ЗСУ завдають військам рф втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

Американські аналітики, посилаючись на українського військового, оцінюють, що 19 жовтня Сили оборони досягли успіху в районі Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута), Андріївки (10 км на південний захід) та Курдюмівки (13 км на південний захід). Також ЗСУ просунулись до лінії оборони російської армії в напрямку Опитного (3 км на південь від Бахмута). Напередодні начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ, капітан Ілля Євлаш заявив, що українські війська просунулися за залізничну колію в різних невизначених районах на південь від Бахмута.

На Бахмутському напрямку російські окупанти перебувають у глухій обороні. ЗСУ продовжують наступ та зберігають ініціативу в районі Бахмута. Напередодні українським захисникам вдалося просунутись на різних ділянках фронту до 300 метрів.

Військова контррозвідка СБУ зібрала доказову базу на зрадників, які вступили до окупаційних угруповань рф та воювали проти України на Сході. Ними виявились шестеро мешканців тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Усі фігуранти потрапили у полон Сил оборони під час жорстоких боїв у районах Бахмута та Авдіївки, у серпні-жовтні цього року. Зрадникам загрожує довічне ув’язнення.

603 доба російського вторгнення. 19 жовтня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили близько 80 ворожих атак та ліквідували 630 росіян. На Донеччині окупанти обстріляли з авіації Спірне, Кам’янку, Кліщіївку, Курдюмівку, Диліївку, Нью-Йорк, Авдіївку, Новомихайлівку, Старомайорське та Урожайне. На Бахмутському напрямку російські війська марно намагалися відновити втрачене положення в районі Кліщіївки.

Минулої доби, 18 жовтня, Сили оборони України продовжили наземні атаки на Бахмутському напрямку. ЗСУ просунулись на південь від Бахмута. Росіяни заявляють, що українські війська перейшли залізницю біля терикона в районі Кліщіївки.

На Бахмутському напрямку росіяни зазнають істотних втрат як в особовому складі, так і у військовій техніці та озброєнні. Окупаційні війська рф продовжують втрачати позиції на південь від Бахмута, де тривають важкі бої.

Під Бахмутом воїни ГУР МО України продовжують операції зі звільнення населених пунктів від російської окупаційної армії. Нещодавно в Кліщіївці, Бахмуті бійці знищили техніку та особовий склад загарбників. Розвідники показали, як відпрацьовують позиції росіян у Бахмуті та на його околицях.

602 доба російського вторгнення. 18 жовтня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони по всій лінії фронту відбили 69 ворожих атак та ліквідували 620 росіян. На Бахмутському напрямку росіяни марно намагалися відновити втрачене положення неподалік Кліщіївки. Водночас ЗСУ продовжують штурмові дії південніше Бахмута.

Геолокаційні кадри, опубліковані напередодні, показують, що українські війська просувалися в районі Залізнянського (9 км на північний захід від Бахмута). Відомі російські пропагандисти писали, що тривають бої поблизу Оріхово-Василівки (10 км на північний захід від Бахмута) і вздовж лінії Кліщіївка-Андріївка-Курдюмівка (7-13 км на південний захід від міста).

На Бахмутському напрямку поступово починається сезон дощів. Окупаційні війська рф намагаються максимально стабілізувати ситуацію, аби покращити свої позиції в районі Бахмута. Загарбники продовжують марно атакувати поблизу Кліщіївки та Андріївки. Начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш зауважив, що погода майже не впливає артилерійські дуелі.

На Бахмутському напрямку ситуація залишається складною. Війська рф за будь-яку ціну намагаються повернути втрачені позиції. На південь від Бахмута окупанти продовжують використовувати тактику «м’ясних» штурмів.

Агент фсб, який «зливав» росіянам локації бойових позицій Сил оборони на Донеччині, отримав 15 років в’язниці. Суд визнав зловмисника винним у державній зраді. Ним виявився мешканець Бахмута, якого завербував співробітник 5-ї служби фсб.

601 доба російського вторгнення. 17 жовтня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 72 ворожі атаки та ліквідували 800 росіян. На Бахмутському напрямку наші захисники відбили три атаки в районі Андріївки.

Американські аналітики ISW оцінюють, що Сили оборони штурмують позиції росіян південніше Бахмута. ЗСУ завдають військам рф втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах. Начальник пресслужби Східного угруповання військ, капітан Ілля Євлаш зазначив, що напередодні поблизу Бахмута відбулося сім бойових зіткнень.

Росіяни перекидають на північ від Бахмута війська з різних напрямків, аби призупинити український контрнаступ та завадити ЗСУ вийти на оперативний простір. Ілля Євлаш додав, що військове командування рф посилює північний фланг Бахмута підрозділами «Шторм-Z», «Шторм-V», які складаються із в’язнів.

Військовий експерт Іван Січень розповів, що російська окупаційна армія намагається втримати в своїх руках Бахмут та відсунути від нього Сили оборони. ЗСУ повільно просуваються вперед на південь від міста-фортеці та, дійшовши до залізниці, тримають під вогневим контролем трасу Бахмут-Горлівка.

600 доба російського вторгнення. 16 жовтня 2023 рік

Українські війська продовжили наступальні операції під Бахмутом, є просування на південь від Бахмута. Геолокаційні кадри, опубліковані 15 жовтня, показують, що українські сили незначно просунулися до залізничної лінії на північ від Кліщіївки. Російські пабліки почали визнавати свої поразки й пишуть про просування ЗСУ.

На Бахмутському напрямку українські військові відбили 5 атак противника в районі населених пунктів Кліщіївка та Андріївка Донецької області. Тут росіяни хотіли повернути назад втрачені позиції. Водночас, Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

За 15 жовтня росіяни поранили 4 жителів Донеччини: 2 осіб у Ганнівці, 1 у Нетайловому і Верхньокам’янському. Окупанти пошкодили адміністративну будівлю у Торецьку, а у Часів Ярі поцілили в жилий сектор.

599 доба російського вторгнення. 15 жовтня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили близько 60 ворожих атак та ліквідували 880 росіян. На Донеччині окупанти обстріляли з авіації Спірне, Роздолівку, Кліщіївку, Олександро-Шультине, Керамік, Очеретине, Прогрес, Ласточкине, Авдіївку, Мар’їнку, Новомихайлівку, Урожайне та Старомайорське. На Бахмутському напрямку ЗСУ продовжують штурмові дії південніше Бахмута. Сили оборони завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

Американські аналітики, з посиланням на Генштаб України, оцінюють, що Сили оборони штурмують позиції росіян південніше Бахмута та закріплюються на досягнутих рубежах. Відомий російський блогер стверджував, що ЗСУ закріпилися вздовж залізниці, поблизу Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута) та Андріївки (10 км на південний захід). Інший російський пропагандист заявив, що на лінії Кліщіївка-Андріївка-Курдюмівка дещо знизилась інтенсивність боїв.

На Бахмутському напрямку продовжуються важкі бої. На південному фланзі Бахмута ЗСУ просуваються поблизу Андріївки та Кліщіївки. Із висот на південь від міста Сили оборони можуть завдавати ударів та ефективно знищувати російські війська, які знаходяться в низині. Військовий експерт, льотчик-інструктор та полковник ЗСУ в запасі Роман Світан вважає, що плацдарм біля Бахмута є дуже зручним для знищення росіян у місті.

598 доба російського вторгнення. 14 жовтня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили близько 100 ворожих атак та ліквідували 970 росіян. На Донеччині окупанти обстріляли з авіації Спірне, Білу Гору, Олександро-Шультине, Нью-Йорк, Новокалинове, Авдіївку, Мар’їнку, Новомихайлівку та Старомайорське. На Бахмутському напрямку ЗСУ продовжують штурмові дії південніше Бахмута.

Сили оборони України поступово просуваються на південь від Бахмута. ЗСУ мають успіхи поблизу Курдюмівки та Одрадівки. Як повідомляє військовий журналіст Богдан Мірошников, Сили оборони мають ініціативу на Бахмутському напрямку. Водночас, за його словами, окупаційна армія російської федерації продовжує масовані контратаки поблизу Бахмута. Кореспондент підкреслив, що в таких штурмах росіяни «чудово спалюють свої резерви».

На Бахмутському напрямку росіяни регулярно проводять нічні штурми. В цей час українські розвідники та артилеристи не дають окупантам просунутись та стримують наступ загарбників. Командувач Сухопутних військ ЗСУ, генерал-полковник Олександр Сирський оприлюднив кадри знищення техніки та особового складу окупаційної армії рф.

597 доба російського вторгнення. 13 жовтня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 64 ворожі атаки та ліквідували 1030 росіян. На Бахмутському напрямку Сили оборони продовжують штурмові дії південніше Бахмута. ЗСУ завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

Українські війська 12 жовтня продовжували наступальні операції на Бахмутському напрямку. Сили оборони досягли успіхів на схід від Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута) та на схід від Андріївки (10 км на південний захід). Начальник пресслужби Східного угруповання військ, капітан Ілля Євлаш додав, що ЗСУ просунулися на кілька сотень метрів на невстановлених ділянках фронту.

Обстановка довкола Бахмута складається на користь ЗСУ. Екскомандир штурмової роти батальйону «Айдар», військовий аналітик Євген Дикий розповів, що в Бахмуті ЗСУ впіймали росіян у пастку. Ведення бойових дій у цьому районі не дає росіянам перекинути більше резервів на Південь, на Запорізький напрямок.

На Бахмутському напрямку йдуть запеклі бої. Наразі відбуваються потужні події по поверненню Бахмута. Як повідомив начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов, ЗСУ спробують звільнити Бахмут до кінця 2023 року.

596 доба російського вторгнення. 12 жовтня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 95 ворожих атак та ліквідували 990 росіян. На Бахмутському напрямку Сили оборони продовжують штурмові дії південніше Бахмута. ЗСУ мали успіх у районах східніше Кліщіївки та східніше Андріївки. Українські оборонці відбили атаки противника поблизу Андріївки.

Українські війська 11 жовтня продовжували наступальні операції на Бахмутському напрямку. ЗСУ просунулись на південь від Бахмута. У цьому районі продовжуються бої за залізницю. Російські пропагандисти стверджували, що окупанти мають ініціативу на фронті поблизу Бахмута.

Сили оборони продовжують штурмові дії на Бахмутському напрямку. ЗСУ мали успіх східніше Кліщіївки та Андріївки. Українським захисникам вдалося зробити прогалину в обороні військ рф, яка тягнеться від Бахмута до Горлівки.

Напередодні Сили оборони України просунулись на сотні метрів на Бахмутському напрямку. Українські захисники мають успіхи на південь від Бахмута.

Четверо найманців, які вступили до окупаційних угруповань рф і воювали проти Сил оборони на Сході, отримали реальні терміни ув’язнення. Зловмисники проведуть за ґратами 15 років.

595 доба російського вторгнення. 11 жовтня 2023 рік

Напередодні російська армія здійснила масовані штурми на Сході та Півдні. Під Бахмутом окупанти спробували відбити втрачені позиції поблизу Кліщіївки та Андріївки. Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 108 ворожих атак та ліквідували 820 росіян.

На Бахмутському напрямку російські окупанти змінюють тактику. Загарбники намагаються переймати досвід ЗСУ та атакувати невеликими групами.

Окупаційна армія рф продовжує обстрілювати цивільну інфраструктуру населених пунктів, тероризуючи мирних жителів. Вчора російські війська завдали ударів по селищу Неліпівка Бахмутського району, а також Красногорівці та Катеринівці Покровського району. Внаслідок обстрілів поранення дістали троє мешканців, серед яких 16-річна дівчина.

Напередодні українська авіація завдала удару по скупченню російських військових на південному фланзі Бахмута. Сили оборони продовжують звільняти окуповані території та закріплюються на досягнутих рубежах на Бахмутському напрямку.

Мешканець тимчасово окупованого Донецька роман бубнов вступив до окупаційних угруповань рф і воював проти Сил оборони на Східному фронті. За час ведення бойових дій у складі підрозділу снайперів фігурант вбив щонайменше 21 військовослужбовця ЗСУ. Йому загрожує довічне позбавлення волі.

594 доба російського вторгнення. 10 жовтня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 39 ворожих атак та ліквідували 450 росіян. На Донеччині окупанти обстріляли з авіації Сіверськ, Спірне, Андріївку, Керамік, Новокалинове, Авдіївку, Мар’їнку, Новомихайлівку та Костянтинівку.

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили чотири атаки окупантів неподалік Кліщіївки. Водночас Сили оборони продовжують штурмові дії південніше Бахмута, завдаючи ворогу втрат у живій силі та техніці. ЗСУ мають частковий успіх у районі Андріївки, де закріплюються на досягнутих рубежах.

На Бахмутському напрямку окупаційні війська російської федерації змінили тактику штурмів. Офіцер бригади швидкого реагування Національної гвардії України «Рубіж» Павло Сторожук розповів, що тепер загарбники атакують малими групами.

На Бахмутському напрямку бійці 3-ої окремої штурмової бригади під час бою полонили командира добровольчого батальйону «Алга» 72-ї омсбр рф. За словами майора збройних сил рф, під час ранкового бою загинуло дуже багато російських військових із його батальйону. Він додав, що під час українського штурму частина загарбників залишила позиції та втекла.

Українські війська 9 жовтня продовжували наступальні операції на Бахмутському напрямку. ЗСУ просунулись на південь від міста-фортеці. Сили оборони України досягли часткового успіху на південний захід від Бахмута, в районі Кліщіївки (5 км на південний захід) та Андріївки (10 км на південний захід).

Російські блогери заявили, що тривають запеклі бої за тактичні висоти біля залізничної колії Кліщіївка-Андріївка.

593 доба російського вторгнення. 9 жовтня 2023 рік

Інститут вивчення війни передає, що як російські, так й українські джерела повідомляють, що погіршення погодних умов впливає на операції обох сторін. Речник української Східної групи військ капітан Ілля Євлаш повторив тезу, що погана погода може вплинути на роботу безпілотників та авіації, але погода не зупинить контрнаступ України.

На Бахмутському напрямку наші захисники відбили атаки ворога північніше Богданівки, Кліщіївки та Андріївки.

За 8 жовтня росіяни поранили 4 жителів Донеччини — у Костянтинівці, обстріл відбувався зранку. Серед постраждалих є 9-річна дитина.  Від вибуху постраждали четверо мешканців: 9-річна дівчинка, її 44-річна матір, жінка 64 років та 41-річний син.

592 доба російського вторгнення. 8 жовтня 2023 рік

Окупаційні війська російської федерації намагаються пригальмувати наступ ЗСУ на Бахмутському напрямку. Як розповів начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш, загарбники хочуть завадити Силам оборони України просуватися на північ від Бахмута.

Українські війська 7 жовтня продовжили наступ на Бахмутському напрямку. На окремих ділянках фронту в районі Бахмута ЗСУ вдалося просунутися на 100-300 метрів.

Відомий пропагандист заявив, що російські сили, які діють на окремих ділянках фронту поблизу Кліщіївки, стикаються з труднощами через проблеми із засобами зв’язку, підкріпленнями та відсутність своєчасних доповідей про реальну ситуацію на полі бою.

Військовий ЗСУ Віталій Шишкін переконаний, що Сили оборони України у подальшому деокупують Бахмут. Для цього, на його думку, необхідно перерізати логістичні шляхи постачання окупаційної армії рф. Рух ЗСУ на південь від Бахмута наближає звільнення міста.

591 доба російського вторгнення. 7 жовтня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 34 ворожі атаки та ліквідували 610 росіян. На Донеччині окупанти обстріляли з авіації Спірне, Веселе, Кліщіївку, Андріївку, Авдіївку, Новомихайлівку, Костянтинівку та Водяне.

На Бахмутському напрямку росіяни марно намагалися відновити втрачене положення південніше Андріївки. В ході ведення штурмових дій ЗСУ мали частковий успіх східніше Андріївки. Наші воїни продовжують закріплюватися на зайнятих рубежах та виснажують ворога.

Російські блогери стверджували, що українська група чисельністю в батальйон наступала в напрямку залізничної колії між Андріївкою та Кліщіївкою (6 км на південний захід від Бахмута). За повідомленнями пропагандистів, армія рф відбила цей штурм.

Начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ, капітан Ілля Євлаш повідомив, що російські війська марно намагалися повернути втрачені позиції на схід від Диліївки (15 км на південний захід від Бахмута), на південь від Андріївки та біля Кліщіївки.

На околицях Бахмута продовжуються важкі бої. Війська рф намагаються гальмувати рух ЗСУ на південь від міста. Біля Андріївки Сили оборони поступово просуваються на схід від залізниці. Росіяни чинять потужний опір біля Курдюмівки.

590 доба російського вторгнення. 6 жовтня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 37 ворожих атак та ліквідували 620 росіян. На Бахмутському напрямку росіяни марно намагалися відновити втрачене положення в районі східніше Диліївки. Водночас ЗСУ мали успіх східніше Андріївки.

На Бахмутському напрямку продовжуються важкі бої в районі залізниці. На кількох ділянках ЗСУ вдалося перейти залізничні колії. На південному фланзі Бахмута, в Курдюмівці, також тривають бої. ЗСУ мають невелике просування у цьому районі.

Відомий російський блогер заявив, що українські війська просуваються до залізничної колії в районі Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута). Інші російські пропагандисти стверджували, що ЗСУ невдало атакували в бік залізниці поблизу Кліщіївки та Андріївки. Російські джерела повідомляли, що підрозділи 132-ї окремої мотострілецької бригади (1-й корпус армії «днр») відбили українську атаку на Горлівському напрямку. Західні експерти припускають, що, ймовірно, йдеться про ділянку між напрямками Бахмута та Авдіївки.

На Бахмутському напрямку ситуація залишається напруженою. Під Бахмутом тривають запеклі бої, а ЗСУ продовжують просуватися вперед. Втрата міста-фортеці стане для окупантів серйозним репутаційним ударом. Військовий експерт Роман Світан розповів, що армія рф змушена буде повернутися на рубежі, з яких починався наступ на Бахмут, в район Попасної.

Військовий Віталій Шишкін родом з міста Бахмута, але перші години повномасштабного вторгнення чоловік зустрів неподалік від Маріуполя, село Гранітне. Віталій розповів редакції, яким запам’ятав Бахмут та чому цивільні на війні — це тягар для військових.

589 доба російського вторгнення. 5 жовтня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 57 ворожих атак та ліквідували 580 росіян. На Бахмутському напрямку росіяни марно намагалися відновити втрачене положення в районах Григорівки, Кліщіївки та Андріївки.

Після звільнення Кліщіївки та Андріївки ЗСУ продовжують закріплювати успіх поблизу Бахмута. Наразі на Бахмутському напрямку, який залишається для росії пріоритетним, тривають запеклі бої в районі залізниці. Сили оборони намагаються перехопити ініціативу у військ рф на цій ділянці фронту.

За останні кілька днів просування Сил Оборони на південному фланзі Бахмутського напрямку склало від 200 метрів до 1 км в залежності від ділянки. Наразі ЗСУ продовжують закріплювати успіх поблизу Бахмута.

Минулої доби, 4 жовтня, Сили оборони України продовжили наступальні операції на Бахмутському напрямку. ЗСУ просунулися на південному фланзі Бахмута. Росіяни намагаються зупинити рух української армії ударами з авіації та артилерії.

На Бахмутському напрямку протягом однієї доби Сили оборони знищили шість танків та іншу техніку окупаційної російської армії. Участь у ліквідації ворожого металобрухту взяли підрозділи та групи кількох українських бригад.

В мережі з’явилися свіжі кадри з вулиці Виноградної в центрі Бахмута. Будинки в цьому районі, як і в усьому місті, фактично вщент знищила окупаційна російська армія.

588 доба російського вторгнення. 4 жовтня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 43 ворожі атаки та ліквідували 450 росіян. На Бахмутському напрямку окупанти марно намагалися відновити втрачене положення в районі Андріївки. Сили оборони продовжують штурмові дії південніше Бахмута. Так, ЗСУ мають частковий успіх у районах Кліщіївки та Андріївки.

Сили оборони України контролюють обстановку на Бахмутському напрямку. Водночас окупаційні війська рф безрезультатно намагаються відбити раніше втрачені позиції на південному фланзі Бахмута, зокрема в Андріївці та Кліщіївці. Начальник пресслужби Східного угруповання військ Ілля Євлаш розповів, що ЗСУ просунулися від 100 до 400 метрів під Бахмутом.

На Бахмутському напрямку продовжуються важкі бої за залізницю. Бойові дії не вщухають на південному фланзі Бахмута, поблизу Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки. У цьому районі Сили оборони мають краще положення.

Українські розробники в межах проєкту Brave1 створили суперзахист від російських тепловізорів та дронів з тепловізійними камерами — плащ-невидимку. Розробка робить українських захисників непомітними для ворога.

Самопроголошена влада тимчасово окупованої частини Донецької області планує розміновувати ліси в регіоні за прикладом чечні. Водночас так званий голова держкомітету лісового та мисливського господарства «днр» олексій шебалков повідомив, що майже половина лісових насаджень на Донбасі заміновані та становлять загрозу для цивільних.

587 доба російського вторгнення. 3 жовтня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 35 ворожих атак та ліквідували 360 росіян. На Донеччині окупанти обстріляли з авіації Зарічне, Спірне, Лиман, Кліщіївку, Олександро-Шультине, Мар’їнку, Новомихайлівку, Парасковіївку, Урожайне, Старомайорське та Новодарівку. На Бахмутському напрямку росіяни марно намагалися відновити втрачене положення в районі Андріївки.

2 жовтня Сили оборони України продовжили наступальні операції на Бахмутському напрямку. Начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш заявив, що важкі бої тривають на південь від Бахмута, в районі залізничної колії. Він додав, що вздовж залізниці проходить нинішня російська лінія оборони.

Західні аналітики оцінюють, що російські війська прагнуть будь-якою ціною утримати лінію оборони вздовж залізниці на південь від Бахмута.

На Бахмутському напрямку окупаційні війська рф перемістили свою логістику. Наразі загарбники інтенсивніше використовують траси на північ від Бахмута. Мова йде про автошляхи Попасна-Бахмут і Соледар-Бахмут.

Міноборони російської федерації відсторонило від керування операціями на Бахмутському напрямку генерал-лейтенанта андрія сичевого. Ймовірно, за проведення непідготовлених контратак на південь від Бахмута, в районі Кліщіївки та Андріївки.

Міністерство оборони України збільшило перелік військовослужбовців, які отримуватимуть додаткову винагороду до 100 тисяч гривень. Також збільшені виплати передбачені пораненим, інструкторам навчальних центрів, строковикам та курсантам. Найближчим часом додаткова винагорода надійде на рахунки військовослужбовців.

За відсутності здобутків на фронті пропагандисти вигадують нові способи мотивувати росіян воювати проти України. Так, окупанти створили ролик, в якому розповідають, що учасники так званої СВО нібито після закінчення війни отримають землю в Одесі.

586 доба російського вторгнення. 2 жовтня 2023 рік

Сили Оборони продовжили штурм росіян під Бахмутом 1 жовтня і досягли підтвердженого просування вперед. Геолокаційні дані, опубліковані 30 вересня, вказують на те, що ЗСУ пішли вперед на схід від Андріївки – це 10 км на південний захід від Бахмута. Речник української Східної групи військ Ілля Євлаш заявив 1 жовтня, що російські війська зосередили в самому Бахмуті, там налічують понад 10 000 військовослужбовців.

Ватажок самопроголошеної «Донецької народної республіки» денис пушилін у одному з недавніх інтерв’ю заявив, що російські окупанти “звільнять” Краматорськ, Слов’янськ, Красноармійськ (ред. маючи на увазі місто Покровськ) та Добропілля.

Кирило Сазонов, військовий збройних Сил України та доброволець спецпідрозділу “Грім” повідомив, що 10тисячне угрупування росіян, яке прибуло в Бахмут може опинитися у складному становищі через логістику. Для цього ЗСУ мають взяти під вогневий контроль трасу на Лисичанськ, та Сєверодонецьк.

За 1 жовтня росіяни з артилерії та БПЛА обстрілювали Авдіївку, Лиман, Торецьк, Часів Яр, Торське та інші населені пункти. Через обстріли окупантів – поранена дитина, ще двоє людей загинули.

585 доба російського вторгнення. 1 жовтня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 38 ворожих атак та ліквідували 440 росіян. На Донеччині окупанти обстріляли з авіації Терни, Зарічне, Сіверськ, Спірне, Веселе, Костянтинівку, Кліщіївку, Андріївку, Нью-Йорк, Авдіївку, Мар’їнку, Новомихайлівку, Пречистівку, Урожайне та Старомайорське. На Бахмутському напрямку росіяни марно намагалися відновити втрачене положення в районі Кліщіївки.

Ситуація довкола Бахмута дуже динамічна. Водночас Сили оборони повністю контролюють обстановку на цій ділянці фронту. Заступник командира 3-ї окремої штурмової бригади, майор ЗСУ Родіон Кудряшов розповів, що окупаційна армія рф має проблеми в обороні по лінії Кліщіївка-Андріївка-Курдюмівка. Він наголосив, що Сили оборони продовжують виконувати поставлені завдання та нарощують успіх у районі Бахмута.

Військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко повідомив, що взимку бойові дії на фронті кардинально відрізнятимуться, тому що цього разу ЗСУ в наступі, а росіяни обороняються. Це стосуватиметься і боїв у районі Бахмута.

584 доба російського вторгнення. 30 вересня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 44 ворожі атаки та ліквідували 470 росіян. На Донеччині окупанти обстріляли з авіації Зарічне, Спірне, Серебрянку, Богданівку, Красногорівку, Мар’їнку, Вугледар, Велику Новосілку, Урожайне та Старомайорське. На Бахмутському напрямку росіяни безрезультатно намагалися відновити втрачене положення в районі Кліщіївки.

29 вересня ЗСУ продовжили наступальні операції на Бахмутському напрямку. Сили оборони просунулись поблизу Кліщіївки. Запеклі бої тривають у районах Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки. Відомий російський блогер заявив, що ЗСУ взяли під контроль ще одну висоту біля Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута).

Наразі під Бахмутом тривають дуже інтенсивні бойові дії. Як розповів начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ, капітан Ілля Євлаш, згодом Сили оборони зможуть звільнити не тільки Бахмут, але й інші території та міста України.

19-річний волонтер Максим Чечиков розповів редакції «Бахмут. IN. UA» про свої поїздки в Бахмут.

583 доба російського вторгнення. 29 вересня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 21 ворожу атаку та ліквідували 340 росіян. На Донеччині окупанти обстріляли з авіації Торське, Сіверськ, Спірне, Веселе, Костянтинівку, Білу Гору, Авдіївку, Урожайне та Старомайорське. На Куп’янському та Бахмутському напрямках противник наступальних дій не вів.

На Бахмутському напрямку окупаційні війська російської федерації намагаються повернути під свій контроль Андріївку та Кліщіївку. Сили оборони вже закріпились за межами сіл та відбивають атаки російських військ.

Від того, як рухатиметься оперативне оточення Бахмута, залежатиме те, як довго окупанти зможуть протриматися в місті. Звільнення Андріївки і Кліщіївки — крок у напрямку деокупації Бахмута. Військовий аналітик, полковник ЗСУ Петро Черник переконаний, що остаточний прорив оборони росіян на півдні Бахмута і подальше оперативне оточення міста здатні зламати окупантів.

Служба безпеки затримала «на гарячому» ще одну агентку фсб. Жінка коригувала повітряні атаки рф по позиціях Сил оборони на Донеччині, зокрема в районі Бахмута. Зловмисницею виявилась мешканка Торецька. Їй загрожує довічне ув’язнення.

Після звільнення Кліщіївки та Андріївки ЗСУ здобули низку переваг над окупаційною російською армією. Сили оборони тримають під вогневим контролем трасу з Горлівки до Бахмута та рухаються до фізичного перерізання важливого логістичного шляху.

582 доба російського вторгнення. 28 вересня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 26 ворожих атак та ліквідували 330 росіян. На Донеччині окупанти обстріляли з авіації Ямполівку, Сіверськ, Спірне, Веселе, Андріївку, Костянтинівку, Північне, Торецьк, Авдіївку, Курахове, Водяне, Новомихайлівку, Урожайне та Старомайорське. На Бахмутському напрямку ЗСУ успішно відбили атаки росіян у районах Григорівки, Кліщіївки та Андріївки.

Геолокаційні кадри, опубліковані напередодні, показують, що українські війська незначно просунулися на схід від Оріхово-Василівки (10 км на північний захід від Бахмута).

27 вересня начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш заявив, що українські сили досягли успіху в напрямку Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута), Одрадівки (7 км на південь) і Шумів (22 км на південний захід).

Російські джерела стверджували, що українські війська продовжують спроби прорвати оборону окупантів поблизу Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки.

Бойовики терористичного угруповання ПВК «вагнер» повернулись воювати в Україну, зокрема в район Бахмута. Водночас у них виникли серйозні проблеми. Терористів кидають на Бахмутський напрямок, аби компенсувати втрати російської армії.

Служба безпеки затримала ще одну інформаторку російських спецслужб. Жінка передавала окупантам інформацію про позиції Сил оборони на Донеччині, зокрема на Бахмутському напрямку. Зловмисницею виявилась мешканка прифронтової Костянтинівки. Їй загрожує до восьми років позбавлення волі.

На Instagram-сторінці українських фотографів Костянтина і Влади Ліберових з’явились нові світлини Бахмута, Кліщіївки та Андріївки. На цих фото зображені жах та руїни, які залишила після себе окупаційна російська армія.

581 доба російського вторгнення. 27 вересня 2023 рік

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 26 ворожих атак та ліквідували 320 росіян. На Донеччині окупанти обстріляли з авіації Торське, Сіверськ, Спірне, Кліщіївку Костянтинівку, Північне, Авдіївку, Новомихайлівку, Урожайне, Благодатне та Старомайорське.

На Куп’янському, Лиманському та Бахмутському напрямках росіяни наступальних дій не вели.

26 вересня Сили оборони України продовжили наступальні операції на Бахмутському напрямку. ЗСУ просунулись поблизу Іванівського, Кліщіївки, Одрадівки та Зайцевого. Окупанти відступають поблизу Кліщіївки.

Військовий експерт, льотчик-інструктор та полковник ЗСУ в запасі Роман Світан розповів, що для президента рф володимира путіна втрата Бахмута навряд чи щось означатиме. Відповідатимуть за це представники російського Міністерства оборони. За словами експерта, після звільнення Бахмута «можуть полетіти голови російських генералів».

На Бахмутському напрямку ЗСУ продовжують поступовий рух. Важкі бої тривають на південь від Бахмута, по лінії залізниці. Як повідомляє військовий журналіст Богдан Мірошников, наразі Сили оборони намагаються розбити весь південний фланг оборони окупантів.

СБУ зібрала докази вини ще однієї агентки фсб, яка передавала росіянам геолокації Сил оборони та об’єктів критичної інфраструктури на Донеччині. Зловмисницею виявилась мешканка Торецька. Її цікавила інформація про вогневі позиції, фортифікаційні споруди та напрямки руху підрозділів ЗСУ в районі Бахмута. Зрадниця отримала 15 років тюрми.

580 доба російського вторгнення. 26 вересня 2023 рік

ЗСУ продовжили наступ в районі Бахмута, речник Східного угруповання українських військ капітан Ілля Євлаш заявив, що українські війська звільнили ще 2 км території на Бахмутському напрямку.

Водночас російські блогери стверджують, що ЗСУ намагаються прорвати їх оборону на схід від Кліщіївки, а із заявою про захоплення Оріхово-Василівки окупанти, ймовірно, поспішили.

Попри численні скупчення окупантів на Бахмутському напрямку, ЗСУ завдали удару по 200 окремій мотострілецькій бригаді 14 армійського корпусу берегових військ північного флоту рф, яка бере участь в бойових діях між Бахмутом та Соледаром.

На сайті окупаційної адміністрації Первомайська опублікували список людей з Бахмута, які, як стверджують пропагандистські джерела, були вивезені із міста у вересні. Серед переліку є четверо дітей.

За ніч, на Донеччині, росіяни пошкодили 13 житлових будинків та господарську споруду. Село Званівка російські війська атакували з «Градів», тут вбили двох людей. «Градами» окупанти накрили й Нью-Йорк, снаряди влучили у дві приватні оселі.

579 доба російського вторгнення. 25 вересня 2023

Останні дні відбулися просування українських сил у бік Бахмута, але росіяни продовжують штурми, пропагандисти звітують про захоплення Оріхово-Василівки.

Джерела близькі до Кремля заявили, що нещодавно путін дав завдання міністру оборони шойгу — зупинити контрнаступ ЗСУ до жовтня. Ймовірно, таке рішення прийняли на фоні успіхів ЗСУ на Запоріжжі та Бахмутському напрямку.

Російська армія за минулу добу вбила двох людей на Донеччині, помер 33 річний чоловік з мамою. На село Торецьк росіяни скинули авіабомбу ФАБ, від влучання пошкоджено приватний будинок.

Колишній мер російського міста Чайковське, яке розташоване в Пермському краї, потрапив у полон до ЗСУ. Олексія Третьякова взяли у обмінний фонд поблизу населеного пункту Кліщіївка.

578 доба російського вторгнення. 24 вересня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили більше 20 ворожих атак та ліквідували 390 росіян. На Донеччині окупанти обстріляли з авіації Серебрянку, Спірне, Веселе, Кліщіївку, Андріївку, Авдіївку, Мар’їнку, Вугледар, Урожайне та Старомайорське.

На Бахмутському напрямку армія рф марно намагалася відновити втрачене положення поблизу Кліщіївки. Водночас ЗСУ продовжують штурмові дії південніше Бахмута. Українські захисники завдають росіянам значних втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

Сили оборони вже дістають до одного важливого логістичного маршруту окупаційних військ рф на Бахмутському напрямку. Наразі українські захисники працюють над тим, аби перерізати інші. Як розповів начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ, капітан Ілля Євлаш, Сили оборони знекровлюють російське угруповання на Бахмутському напрямку і завдають йому максимальних втрат.

577 доба російського вторгнення. 23 вересня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили більше 30 ворожих атак та ліквідували 510 росіян. На Бахмутському напрямку ЗСУ успішно відбили атаки окупантів у районах Міньківки, Оріхово-Василівки та Григорівки. Ворог марно намагався відновити втрачене положення поблизу Андріївки. Водночас Сили оборони продовжують штурмові дії південніше Бахмута. Українські захисники завдають росіянам значних втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

На півдні Бахмута, поблизу звільненої Кліщіївки, тривають бої за залізницю. Ця ділянка є надзвичайно важливою, оскільки через неї відбувається постачання російських сил. Як розповів начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш, Сили оборони намагаються повністю вибити загарбників поблизу Кліщіївки.

Збройні сили продовжуватимуть наступ на Півдні, доки Україна матиме на це ресурси. Паралельно з цим відбуваються операції з деокупації Бахмута. За словами начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова, ЗСУ охоплять Бахмут, а не штурмуватимуть його в лоб.

576 доба російського вторгнення. 22 вересня 2023

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Сили оборони збираються звільнити захоплений росіянами Бахмут на Донеччині, а також ще два українських міста. Наразі ЗСУ продовжують наступальні операції на Бахмутському і Мелітопольському напрямках та стримують атаки російських військ на Сході та Півдні України.

Під Бахмутом окупанти спробували штурмувати позиції Сил оборони біля Григорівки та Андріївки. Після звільнення Андріївки та Кліщіївки Сили оборони вирівняли фронт на південь від Бахмута по залізниці. Тривають бої по залізниці у напрямку лінії Одрадівка-Опитне та Маріупольського кладовища.

Сили оборони вийшли до автошляху Т0513, який простягається через Лиман-Сіверськ-Бахмут-Горлівку. Новий плацдарм дозволить й надалі звільняти українські території.

575 доба російського вторгнення. 21 вересня 2023

Сьогодні вранці, 21 вересня, через масовану ракетну атаку рф зазнали пошкоджень окремі об’єкти в західному та центральному регіонах України. Компанія «Укренерго» повідомила, що сьогодні відбулась перша за 6 місяців атака на енергооб’єкти. Через наслідки атаки були часткові знеструмлення в Рівненській, Житомирській, Київській, Дніпропетровській, Харківській областях. Наразі триває заживлення побутових споживачів.

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 23 ворожі атаки та ліквідували 490 росіян. На Бахмутському напрямку Сили оборони успішно відбили атаки окупантів у районі західніше Зайцевого. Противник марно намагався відновити втрачене положення північно-східніше та східніше Андріївки. Водночас ЗСУ продовжують штурмові дії південніше Бахмута. Українські захисники завдають ворогу значних втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

20 вересня ЗСУ продовжили наступальні операції на Бахмутському напрямку. Війська рф все ще контролюють частину залізниці поблизу Кліщіївки. Водночас російська оборона біля Бахмута могла послабитись.

На південь від Бахмута Сили оборони України вже зайняли всі ключові позиції, які необхідні для звільнення міста-фортеці. Екскомандир штурмової роти батальйону «Айдар», військовий аналітик Євген Дикий вважає, що тепер треба дочекатися, коли аналогічні дії відбудуться на північному фланзі Бахмута. На його думку, після звільнення Кліщіївки ЗСУ деокупують і Соледар. Аналітик вважає, що ці два населені пункти є «ключами» від Бахмута.

Російське військове командування віддало наказ армії рф терміново відновити втрачені позиції на південному фланзі Бахмута. Такі «істеричні» контратаки виснажують російські ресурси та резерви.

Начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ, капітан Ілля Євлаш повідомив, що ЗСУ встановили вогневий контроль над трасою Бахмут-Горлівка. Він додав, що постачання для російських підрозділів у цьому районі значно ускладнилося.

574 доба російського вторгнення. 20 вересня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 24 ворожі атаки та ліквідували 520 росіян. На Бахмутському напрямку Сили оборони успішно відбили атаки окупантів у районі Ягідного. Противник марно намагався відновити втрачене положення поблизу Андріївки. Водночас ЗСУ продовжують штурмові дії південніше Бахмута. Українські захисники завдають ворогу значних втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

Заступник командира роти з повітряно-десантної підготовки 6-ї десантно-штурмової роти 2-го десантно-штурмового батальйону 80-ї ОДШБр ДШВ ЗСУ, старший лейтенант Микола Стригунов розповів, як вдалося звільнити Кліщіївку.

Бої за цей населений пункт під Бахмутом точилися довго, важко і кровопролитно. Микола Стригунов керував боями на командно-спостережному пункті роти. Його рота 25 червня почала рухатися в бік Кліщіївки. За словами замкомандира, звільнення ускладнювали розтягнуті логістичні шляхи, проблеми з евакуацією поранених. Крім того, доставка штурмових груп розтягувалася у часі. Боєць наголосив, що деокупувати населений пункт вдалося завдяки злагодженості всіх підрозділів.

На Бахмутському напрямку спецпризначенці ССО спільно з артилерійським підрозділом Сил оборони уразили гармату «Мста-Б» з комплектом рідкісних реактивних снарядів «Краснополь». Ретельне маскування не допомогло окупантам. Успішну операцію виконали бійці тактичної групи «Медоїди» 3-го окремого полку ССО.

Передислокація російських повітряно-десантних військ у Запорізьку область послабила оборону армії російської федерації навколо Бахмута. Британська розвідка вважає, що звільнення Кліщіївки та Андріївки наблизило українські сили до дороги Т 05-13 (ред. траса Бахмут-Горлівка), одного з основних шляхів постачання до Бахмута з півдня. Водночас оборона армії рф послабилась у цьому районі.

Тим часом СБУ викрила у Слов’янську інформаторку рф. Мешканка Донеччини шпигувала за переміщенням Сил оборони на Бахмутському напрямку. Їй загрожує до восьми років позбавлення волі.

573 доба російського вторгнення. 19 вересня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 35 ворожих атак та ліквідували 520 росіян. На Бахмутському напрямку ЗСУ успішно відбили атаки росіян у районі Кліщіївки. Противник марно намагався відновити втрачене положення в районі Андріївки. Водночас Сили оборони продовжують штурмові дії в районі південніше Бахмута. Тут ЗСУ завдають окупантам значних втрат у живій силі та техніці, закріплюючись на досягнутих рубежах.

Командувач Сухопутних військ ЗСУ, генерал-полковник Олександр Сирський повідомив, що на Бахмутському напрямку під час прориву оборони російської армії ЗСУ розбили три бригади рф. За його словами повністю втратили боєздатність одні із найбільш підготовлених і найкращих частин ворога — 72 окрема мотострілецька бригада, 31 та 83 окремі десантно-штурмові бригади.

Аналітики ISW оцінюють, що російські війська, схоже, втомилися від спроб утримати Кліщіївку та Андріївку. Після звільнення ЗСУ двох населених пунктів росіянам, ймовірно, буде важко поповнити свій бойовий склад і захиститися від подальших українських контратак на південь від Бахмута.

Після звільнення Андріївки і Кліщіївки на півдні Бахмута для ЗСУ відкрилися можливості для деокупації міста-фортеці. Війська рф ще намагатимуться відновити втрачені позиції. Генерал армії, екскерівник Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж вважає, що найближчими тижнями окупантам доведеться залишити Бахмут або вони будуть знищені чи здаватимуться в полон.

572 доба російського вторгнення. 18 вересня 2023

На Бахмутському напрямку росіяни втратили Кліщіївку та Андріївку. ЗСУ повернули під контроль ці населені пункти у ході довготривалих й виснажливих бойових дій. Але росіяни не полишають спроб прорвати нашу оборону в районах Оріхово-Василівки, Богданівки, Кліщіївки, Курдюмівки Донецької області.

В ході останніх контрнаступальних операцій ЗСУ на Бахмутському напрямку — у російському МО почали звітувати про те, що українські військові можуть повернути Бахмут під свій контроль.

Українські сили святкують звільнення Кліщіївки та Андріївки, ці два населені пункти розташувалися на південь від Бахмута, але всі зусилля України спочатку з оборони, а тепер і з проведення контрнаступальних операцій навколо Бахмута стали об’єктом необґрунтованої критики.

Втім у Інституті війни вважають інакше. На їх думку, оборонні та контрнаступальні операції України в районі Бахмута з літа 2022 року є оперативно обґрунтованим заходом, який зафіксував велику кількість російської бойової потужності, яка в іншому випадку була б доступна для посилення російської оборони на півдні України.

Представник Верховної Ради – посадовець Тарас Мельничук повідомив, що на засідання Кабінету Міністрів звільнили всіх заступників Міноборони, зокрема Ганна Маляр.

571 доба російського вторгнення. 17 вересня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили більше 30 ворожих атак та ліквідували 530 росіян. На Бахмутському напрямку українські захисники успішно відбили 13 атак окупантів у районі Кліщіївки Донецької області. Ворог безрезультатно намагався прорвати оборону ЗСУ в районах Курдюмівки та звільненої Андріївки. Сили оборони мають успіх у районі Кліщіївки, де витісняють росіян із займаних позицій.

Геолокаційні кадри, опубліковані напередодні, показують, що українські сили просунулися на південний схід від Роздолівки (17 км на північний схід від Бахмута) і в північній Кліщіївці (7 км на південний захід від міста). Генштаб України та заступниця міністра оборони Ганна Маляр 16 вересня повідомили, що ЗСУ провели успішні штурмові дії поблизу Кліщіївки. На півдні Бахмута, біля Кліщіївки та Курдюмівки (13 км на південний захід) тривають бої.

Начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш заявив, що Сили оборони поступово витісняють російські війська з позицій і змушують їх відступати на Бахмутському напрямку. Командувач Сухопутних військ ЗСУ, генерал-полковник Олександр Сирський повідомив, що українська армія рухається вперед на Бахмутському напрямку.

Сили оборони України зробили важливий крок для того, щоб витіснити російських окупантів із Бахмута. Після звільнення Андріївки ЗСУ можуть успішно просуватися залізницею у двох напрямках. Військовий експерт, льотчик-інструктор та полковник ЗСУ в запасі Роман Світан розповів, що тепер Сили оборони можуть рухатись вздовж залізниці до Горлівки (через Курдюмівку) або до Бахмута.

570 доба російського вторгнення. 16 вересня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 24 ворожі атаки та ліквідували 350 росіян. На Бахмутському напрямку окупанти безуспішно намагалися прорвати оборону ЗСУ в районах Ягідного та Богданівки. Водночас Сили оборони в результаті штурмових дій мали успіх в районі Кліщіївки.

На Мелітопольському напрямку Сили оборони продовжують наступальну операцію. ЗСУ завдають окупаційним військам рф значних втрат в живій силі та техніці, змушують ворога відходити із займаних позицій. Сили оборони мають частковий успіх в районах Вербового та Новопрокопівки Запорізької області.

Андріївка на південь від Бахмута є важливим селом, яке відіграє проміжну роль для деокупації не менш важливих населених пунктів — Курдюмівки та Кліщіївки. Втрата Андріївки послабила оборону окупантів на Бахмутському напрямку. Військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко розповів, що звільнення Андріївки та подальша деокупація Кліщіївки дасть ще більше можливостей перерізати логістику військ рф на півдні Бахмута.

Генеральний штаб та інші українські офіційні особи повідомили, що 14 вересня ЗСУ звільнили Андріївку та досягли часткового успіху поблизу Кліщіївки 15 вересня (7 км на південний захід від Бахмута).

Раніше 3-тя ОШБр бригада повідомила, що її особовий склад деокупував Андріївку та «повністю знищив» російську 72-гу окрему мотострілецьку бригаду (3-й армійський корпус) після оточення населеного пункту. Американські аналітики оцінюють, що підрозділи 72-гої бригади раніше зазнали значних втрат під час локалізованих українських контратак у районі Бахмута у травні 2023 року та, ймовірно, повністю деградували.

Експерти зауважили, що звільнення Андріївки відкриває можливості для прориву на південному фланзі Бахмута. Наразі в цьому районі тривають бої. Тактична ситуація для армії рф на півдні Бахмута погіршується.

569 доба російського вторгнення. 15 вересня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 25 ворожих атак та ліквідували 470 росіян. На Бахмутському напрямку армія рф не полишає спроб прорвати оборону ЗСУ в районі Богданівки. Водночас Сили оборони мали частковий успіх в районі Кліщіївки. ЗСУ оволоділи Андріївкою Донецької області та закріплюються на досягнутих рубежах.

На Бахмутському напрямку 3-тя окрема штурмова бригада звільнила село Андріївку. Під час наступу ЗСУ розбили вщент 72-гу омсбр рф. В результаті блискавичної операції російський гарнізон Андріївки був оточений, відрізаний від основних сил та знищений. Наразі українські воїни закріплюються на нових позиціях.

Українські війська 14 вересня продовжили контрнаступальні операції в районі Бахмута. Сили оборони мали успіхи поблизу Кліщіївки, Курдюмівки, Міньківки та Дубово-Василівки. Росіяни продовжують втрачати позиції на Бахмутському напрямку.

На Бахмутському напрямку протягом кількох місяців тривають важкі та складні бої. Російські окупанти все ще намагаються прорвати оборону ЗСУ під Бахмутом. Однак, українські захисники стійко тримають рубежі та вибивають загарбників з їхніх позицій. Командир роти ударних безпілотних авіаційних комплексів «Ахіллес» 92-гої ОШБр ЗСУ Юрій Федоренко розповів, що ЗСУ мають успіхи під Бахмутом, але потрібно чекати поки про це офіційно заявить Генеральний штаб.

568 доба російського вторгнення. 14 вересня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 29 ворожих атак та ліквідували 620 росіян. На Бахмутському напрямку армія рф не полишає спроб прорвати оборону ЗСУ в районах Білогорівки Луганської області та Богданівки Донецької області. Водночас Сили оборони в ході наступальних дій мали частковий успіх в районах Бахмута, Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки Донецької області. Українські захисники завдають окупантам значних втрат у живій силі та техніці.

Українські війська 13 вересня продовжували контрнаступальні операції в районі Бахмута. Сили оборони здобули успіхи поблизу Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки. Російські пропагандисти заявляють, що війська рф відійшли з кількох позицій поблизу Кліщіївки, а село є спірною «сірою зоною».

Сили оборони України продовжують вибивати росіян із південного флангу Бахмута. ЗСУ просуваються у районі Бахмута, Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки. Окупанти зазнають великих втрат під час спроб відбити втрачені позиції. Як розповів сержант роти ударних БПЛА та артилерійської розвідки 92-ї ОШБр імені кошового отамана Івана Сірка Олесь Маляревич, ЗСУ продовжують рухатися до деокупації Бахмута.

Сили оборони продовжують тиснути на росіян на південному фланзі Бахмута. Військовий журналіст Богдан Мірошников повідомив, що наразі продовжується зачистка та звільнення Кліщіївки.

Сьогодні заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що Сили оборони України звільнили село Андріївку. Водночас 3-тя окрема штурмова бригада спростувала цю заяву. Воїни додали, що в районах Кліщіївки та Андріївки тривають серйозні і важкі бої.

567 доба російського вторгнення. 13 вересня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 34 ворожі атаки та ліквідували 590 росіян. Під артилерійським вогнем армії рф опинилися понад 45 населених пунктів Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

Українські захисники стійко тримають оборону неподалік Авдіївки та Мар’їнки. Тут протягом минулої доби агресор здійснив понад 20 невдалих спроб витіснити наші підрозділи із займаних позицій. Окрім того, всі атаки ворога в районах Новомихайлівки Донецької області та південніше Новодарівки Запорізької області обернулися для окупантів значними втратами як у живій силі, так і в техніці.

Сили оборони тиснуть на ворога на Бахмутському напрямку. Українські війська просуваються в районі Кліщіївки та стримують атаки окупантів поблизу Оріхово-Василівки.

На Бахмутському напрямку тривають запеклі бої. На півдні Бахмута ЗСУ наступають та щодня мають успіхи. Як повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр, українські захисники закріплюються на звільнених рубежах у районі Кліщіївки.

Українські війська 12 вересня вели наступальні дії під Бахмутом і просунулися вперед. Сили оборони мали успіхи поблизу Курдюмівки та Майорська. Окупанти перегруповують війська між операційними напрямками та перекидають на фронт резерви із глибини території росії через страх перед українським проривом.

566 доба російського вторгнення. 12 вересня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 30 ворожих атак та ліквідували 550 росіян. На Куп’янському, Лиманському та Бахмутському напрямках агресор завдав авіаційних ударів біля Синьківки, Іванівки Харківської області; Надії, Новоєгорівки, Діброви, Білогорівки Луганської області.

Окупанти не полишають спроб прорвати оборону ЗСУ в районах Новоселівського Луганської області; Оріхово-Василівки та Кліщіївки Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів.

Американські аналітики оцінюють, що 11 вересня ЗСУ просунулися в районі Бахмута і на заході Запорізької області. Генштаб України та заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомили, що українські війська мали успіхи поблизу Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута) та Андріївки (9 км на південний захід).

Начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш заявив, що українські війська досягли успіхів поблизу Кліщіївки, Предтечиного (16 км на південний захід від Бахмута), Андріївки, Курдюмівки (13 км на південний захід) та Дачного (19 км на південний захід).

Відомий російський блогер підтвердив, що ЗСУ просунулися до Андріївки. У Міноборони росії заявили, що підрозділи Південного угруповання військ рф відбили українські атаки поблизу Курдюмівки. Інший російський блогер стверджував, що українські сили продовжують контратаки по лінії Кліщіївка-Андрівка-Курдюмівка, але не просунулися в цьому районі. За словами пропагандистів, російські війська досі контролюють Андріївку та Курдюмівку.

Командувач Сухопутних військ ЗСУ, генерал-полковник Олександр Сирський показав кадри вдалої роботи 30-тої окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького. Так, українські захисники знищили під Соледаром російську бронетехніку, танк, вантажний автомобілі «Камаз», «Урал» та зенітно-ракетний комплекс «Стріла-10».

На півдні Бахмута Сили оборони мають успіхи поблизу Кліщіївки та Андріївки. Росіяни поступово відходять із цих населених пунктів. Пресофіцер 26-ї артилерійської бригади імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича, старший лейтенант Олег Калашніков розповів, що через нестачу важкого озброєння на Бахмутському напрямку окупанти застосовують танки не для танкових дуелей, а як артилерію.

Служба безпеки зібрала докази вини учасників окупаційних угруповань рф, які воювали проти України на Сході. Українські захисники взяли чотирьох бойовиків у полон під час боєзіткнень у районах Бахмута та Авдіївки. Ще одного зрадника затримали при виконанні розвідзавдань на Запоріжжі. Один із зловмисників отримав 12 років тюрми, інші троє — 10 років, ще одного фігуранта засудили до 9 років ув’язнення.

565 доба російського вторгнення. 11 вересня 2023

Сили оборони в ході контрнаступу просувають в районі населеного пункту Авдіївки. Окрім того, наші війська мають частковий успіх в районі Кліщіївки на Донеччині.

А, ми нагадаємо, щоб пришвидшити деокупацію Бахмута військовий з Куп’янського напрямку, який служить у 1-ій роті 1-го батальйону 32-ї Окремої механізованої бригади оголосив збір коштів на машину для піхоти бригади.

Ціна безпеки наших військових — 160 тисяч гривень.
Посилання на банку: https://send.monobank.ua/jar/9i6wEHtPPj

Картка: 5375 4112 0895 9747.

ЗСУ штурмували позиції росіян під Бахмутом 10 вересня і, як вже відомо просунулися вперед урайоні Кліщіївки та Андріївки.

Російські бригади, які дислокуються на Бахмутському напрямку, а це 57, 83, 11 та 106 продовжують діяти в районі Бахмута. Окупанти запевняють, що покращили позиції поблизу Берхівського водосховища. Крім того росіяни вбили волонтерів.

10 вересня Володимир Зеленський під час традиційного відеозвернення повідомив, що неподалік від Часів Яру окупанти вцілили з ПТРК (ред. противотанковий ракетний комплекс) у авто з іноземними волонтерами. Загинув чоловік з Канади, ймовірно, що з ним загинула й його колега іспанка Емма Ігуаль. Волонтери допомагали мирним жителям.

564 доба російського вторгнення. 10 вересня 2023

ЗСУ продовжують оборонні дії на Сході та наступальні операції на Півдні. Українські захисники знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території, закріплюючись на досягнутих рубежах. Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили більше 30 ворожих атак та ліквідували 490 росіян.

На Куп’янському, Лиманському та Бахмутському напрямках окупанти безрезультатно намагалися прорвати оборону ЗСУ в районах Берестового, Оріхово-Василівки та Богданівки. Тривають жорсткі бої в районі Кліщіївки.

На Бахмутському напрямку воїни 3-ї окремої штурмової бригади ЗСУ вибили росіян із посадки та поповнили обмінний фонд. Під час штурму 12 окупантів відправилися «на концерт кобзона», двоє отримали поранення, ще троє здалися в полон.

На Бахмутському напрямку ситуація складається на користь Збройних сил України. Військовий експерт, льотчик-інструктор та полковник ЗСУ в запасі Роман Світан розповів, що росіяни намагаються безрезультатно покращити своє положення на півночі, у районі Берхівки.

Розуміючи катастрофічні наслідки просування по висотам, біля Берхівки, окупанти кидають туди навіть більше сил і засобів, ніж на утримання південних флангів Бахмута — Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки.

563 доба російського вторгнення. 9 вересня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили більше 30 ворожих атак та ліквідували 600 росіян.

В районі відповідальності Оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» на Куп’янському, Лиманському та Бахмутському напрямках окупанти не полишають спроб прорвати оборону ЗСУ в районах Синьківки, Новоєгорівки, Оріхово-Василівки та південно-східніше Діброви.

Також росіяни намагаються повернути під свій контроль позиції в районах Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки.

На Бахмутському напрямку продовжуються важкі бої. На південних околицях Бахмута ЗСУ поступово просуваються та розширюють зону контролю. Біля Кліщіївки і Курдюмівки росіяни перегруповують війська та збирають побиті підрозділи для контратак.

Боєць ЗСУ і автор Telegram-каналу «Бахмутський Демон» наголосив, що окупанти не зможуть утримати села на півдні Бахмута.

Сили оборони України контролюють більше половини важливого села на південь від Бахмута — Кліщіївки. Як повідомив заступник командира 3-ї окремої штурмової бригади, майор ЗСУ Максим Жорін, станом на 8 вересня росіяни намагаються утримати півтори вулиці в населеному пункті. За його словами, зруйновані росіянами села на півдні Бахмута вже дуже умовно можна назвати населеними пунктами.

Сьогодні, 9 вересня, російські хакери зламали онлайн-концерт до Дня бахмутян, який підготувала редакція «Бахмут.IN.UA». Під час прямого включення героїв з Бахмута в ефірі ввімкнулася пропагандистська пісня «Белая Армия». Хакери перехопили керування трансляцією. Як наслідок, редакція була змушена зупинити ефір. Вочевидь, росіянам настільки заважав святковий настрій бахмутян, що вони не могли пройти повз святкування, аби не зіпсувати його.

562 доба російського вторгнення. 8 вересня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 39 ворожих атак та ліквідували 640 росіян. На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили штурми окупантів біля Оріхово-Василівки, Кліщіївки та Андріївки.

Агресор завдав авіаційного удару неподалік Майорська. Від ворожих артилерійських обстрілів руйнувань зазнали понад 15 населених пунктів, серед яких: Часів Яр, Іванівське, Кліщіївка, Нью-Йорк та Північне Донецької області.

Минулої доби українські війська продовжили наступальні операції під Бахмутом і в західній частині Запорізької області. Сили оборони здобули подальші успіхи на обох ділянках фронту та просунулися біля Кліщіївки і Вербового.

На Бахмутському напрямку росіяни спробували вибити з позицій воїнів 3-ї окремої штурмової бригади ЗСУ. Троє бійців взводу «Мирон» відбили ворожу атаку та змусили окупантів відступити з втратами. Як повідомив командир 3-ї окремої штурмової бригади Андрій Білецький, під час атаки п’ятеро військових рф загинули, ще четверо отримали поранення. Вцілілих росіян під час втечі накрила артилерія та аеророзвідка 3-ї ОШБр, яка відпрацювала скидами.

На Бахмутському напрямку окупанти намагаються за всяку ціну уповільнити просування української армії. Росіяни не зважають на втрати під Бахмутом. Ситуація залишається досить складною, тривають запеклі бої за Кліщіївку.

561 доба російського вторгнення. 7 вересня 2023

ЗСУ продовжують успішно контратакувати на Бахмутському напрямку. Напередодні наші захисники просунулись на південному фланзі Бахмута. Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 39 ворожих атак та ліквідували 610 росіян.

На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили штурми окупантів біля Оріхово-Василівки. Агресор завдав авіаційних ударів поблизу Хромового, Іванівського, Кліщіївки та Північного. Від ворожих артилерійських обстрілів руйнувань зазнали понад 20 населених пунктів, серед яких: Оріхово-Василівка, Біла Гора, Іванівське, Богданівка, Кліщіївка, Нью-Йорк та Північне Донецької області.

Сили оборони України продовжують контрнаступальні операції на Бахмутському та Мелітопольському напрямках. ЗСУ рухаються поблизу Роботиного і Вербового на Запоріжжі та південніше Бахмута на Донеччині. Водночас окупанти марно наступають на Авдіївському, Мар’їнському, Лиманському та Бахмутському напрямках.

На Бахмутському напрямку окупанти намагаються за всяку ціну повернути втрачені позиції. Під час штурмових дій війська рф втрачають особовий склад ударно-штурмових груп та техніку, яка прикриває піхоту.

Як розповів командир роти ударних безпілотних авіаційних комплексів «Ахіллес» 92-ої ОШБр ЗСУ Юрій Федоренко, Бахмутський напрямок продовжує залишатись для загарбників одним із пріоритетних. Окупанти зберігають перевагу в кількості засобів вогневого ураження, проте українські воїни перевершують їх в точності та ювелірності роботи.

6 вересня Сили оборони просунулися вперед на південних околицях Бахмута, під Кліщіївкою. Командувач Сухопутних військ ЗСУ, генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що українські війська поступово повертають позиції в цьому районі.

Відомий російський блогер стверджував, що за останні три дні українські сили просунулися в Кліщіївці. За його словами, наразі ЗСУ контролюють половину населеного пункту. Інші російські пропагандисти 6 вересня стверджували, що під Кліщіївкою тривають зустрічні та позиційні бої.

Російські джерела та Міноборони рф заявили, що українські війська вели наступальні операції поблизу Оріхово-Василівки, Яковлівки, Соледара, Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки. За повідомленнями пропагандистів, ЗСУ порушили російську логістику на північний захід від Кліщіївки.

На Бахмутському напрямку спецпризначенці ССО виявили і спільно з артилерійським підрозділом Сил оборони знищили російський склад авіаційних боєприпасів. Там зберігалися керовані ракети 9М127 «Вихор», якими окупанти обстрілюють наші території.

560 доба російського вторгнення. 6 вересня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 28 ворожих атак та ліквідували 610 росіян. 

На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили штурми окупантів у районах Залізнянського, Кліщіївки та Білої Гори.

Агресор завдав авіаційного удару поблизу Кліщіївки. Від ворожих артилерійських обстрілів руйнувань зазнали понад 20 населених пунктів, серед них: Васюківка, Новомаркове, Бахмут, Ступочки, Біла Гора та Залізне Донецької області.

ЗСУ контратакують та  просуваються на Бахмутському та Мелітопольському напрямках. Водночас окупанти марно наступають на Луганщині та Донеччині.

5 вересня українські війська продовжили наступальні операції на Бахмутському напрямку. Сили оборони просунулися на південному фланзі Бахмута, в районі Андріївки. ЗСУ взяли під контроль ділянку дороги  в західній частині Кліщіївки.

Геолокаційні кадри показують, що ЗСУ досягли незначних успіхів на південь від Андріївки (10 км на південний захід від Бахмута).

У Генштабі України повідомили, що Сили оборони продовжують наступальні дії на південь від Бахмута та зміцнюють позиції в цьому районі.

Речник Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш зазначив, що українські війська наступають у районі Кліщіївки (6 км на південний захід від Бахмута).

Російські окупанти не полишають спроб вийти на кордони Донеччини та Луганщини. Водночас загарбники намагаються перехопити оперативну ініціативу на Східному фронті.

Rомандувач Сухопутних військ ЗСУ, генерал-полковник Олександр Сирськийсновне розповів, що основне наше завдання — забезпечити надійну оборону, не допустити втрату займаних рубежів та позицій на Куп’янському і Лиманському напрямках, а також успішно просунутись вперед та вийти на визначені рубежі на Бахмутському напрямку.

Сьогодні, 6 вересня, окупаційні війська рф здійснили  удар по ринку в Костянтинівці. Внаслідок ракетної атаки загинули 17 людей, серед них дитина. Ще 32 особи зазнали поранень різного ступеня тяжкості.

559 доба російського вторгнення. 5 вересня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 29 ворожих атак та ліквідували 560 росіян. На Бахмутському напрямку ЗСУ продовжують вести наступальні дії південніше Бахмута та закріплюються на досягнутих рубежах. Сили оборони успішно відбили  атаки російських військ у районі північніше Кліщіївки. 

Окупанти завдали авіаційного удару в районі Іванівського. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів, серед них: Міньківка, Васюківка, Богданівка, Часів Яр, Біла Гора, Північне, Дружба та Нью-Йорк Донецької області.

Минулої доби, 4 вересня, українські війська продовжили наступальні операції поблизу Бахмута. Сили оборони просунулися  на північному та південному флангах міста.

Геолокаційні кадри, опубліковані 4 вересня, свідчать, що українські війська просувалися на схід від Оріхово-Василівки (11 км на північний захід від Бахмута).

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що ЗСУ досягли успіхів поблизу Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута). За її словами, минулого тижня українські війська звільнили три квадратних кілометри  на Бахмутському напрямку.

Начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш заявив, що українські війська продовжують наступальні дії на Бахмутському напрямку, зокрема поблизу Кліщіївки.

Військовий експерт, директор з розвитку інформаційно-консалтингової компанії «Defense Express» Валерій Рябих вважає, що постійний тиск ЗСУ на російські позиції в Бахмуті змушує командування армії рф перекидати на цей напрямок резерви з інших фронтів. На його думку, окупанти бояться «обвалу фронту»  на Бахмутському напрямку. 

На Бахмутському напрямку продовжуються важкі бої. На південних околицях Бахмута ЗСУ поступово просуваються та розширюють зону контролю біля Кліщіївки.

558 доба російського вторгнення. 4 вересня 2023

Росіяни хочуть зайти на втрачені раніше позиції поблизу Озарянівки, але ЗСУ відбивають штурми. Ганна Маляр додала, що загалом звільнено під Бахмутом 47 кв.км. Протягом минулого тижня звільнена площа збільшена на 3 кв.км.

За даними аналітиків Інституту вивчення війни у росії все ще прагнуть захопити всю Донецьку область. Цю ціль переслідують й маріонетки росії на Донбасі, мова йде про прибічників путіна, які сподіваються втримати свої посади у невизнаних республіках. Однією із цілей залишається й Бахмут, тут українські військові просуваються вперед.

На Бахмутському напрямку росіяни за минулу ніч з авіації обстріляли житлові будинки та іншу інфраструктуру у районах Богданівки, Кліщіївки, Білої Гори, Озарянівки, Курдюмівки та Північного Донецької області. За даними Генштабу російська артилерія обстріляла Тихонівку, Богданівку, Часів Яр, Іванівське, Північне, Залізне, Нью-Йорк Донецької області. Пошкоджені храми, приватні будинки та гаражі.

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що подав до Верховної Ради заяву про відставку. Нагадаємо, що про це рішення стало відомо ще минулого тижня. Замість Резнікова посаду міністра займе голова Фонду держмайна Рустем Умєров.

557 доба російського вторгнення. 3 вересня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 30 ворожих атак та ліквідували 600 росіян. На Бахмутському напрямку загарбники завдали авіаційних ударів у районах Хромового, Іванівського, Ступочок та Білої Гори. Від російських артилерійських обстрілів постраждали понад 20 населених пунктів, серед них: Міньківка, Богданівка, Бахмут, Червоне, Дружба та Нью-Йорк Донецької області.

У Торецькій громаді росіяни пошкодили житловий будинок, крамницю та лінії електропередач. У Соледарській громаді під вогнем окупантів опинилися Роздолівка і Васюківка. За минулу добу, 2 вересня, росіяни вбили двох жителів Донеччини — у Вугледарі. Ще двоє мешканців області дістали поранення.

Обстановка на Східному фронті залишається складною. Як повідомив командувач Сухопутних військ ЗСУ, генерал-полковник Олександр Сирський, українські захисники просуваються під Бахмутом та знищують резерви окупантів. Також він оприлюднив відео, на якому розрахунок БМ-21 «Град» 22-гої ОМБр ЗСУ відпрацював по ворожій піхоті у районі Бахмута.

На Бахмутському напрямку продовжуються важкі бої. На південних околицях Бахмута Сили оборони мають успіхи тактичного характеру і розширили зону контролю. ЗСУ просунулися у районі Кліщіївки, Андріївки, Озарянівки та Курдюмівки.

556 доба російського вторгнення. 2 вересня 2023

На Бахмутському напрямку окупаційна армія російської федерації продовжує спроби зупинити просування українських захисників. Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 45 ворожих атак та ліквідували 570 росіян. 

На Бахмутському напрямку загарбники  вели безрезультатні наступальні дії в районі Курдюмівки. Окупанти завдали авіаційних ударів у районах Ступочок, Білої Гори та Нью-Йорка. Від російських артилерійських обстрілів постраждали понад 20 населених пунктів, серед них: Міньківка, Богданівка, Часів Яр, Диліївка, Дружба та Нью-Йорк Донецької області.

За минулу добу, 1 вересня, росіяни вбили одного жителя Донеччини у селі Шевченко. Ще троє мешканців області дістали поранення.

Минулої доби, 1 вересня, українські війська продовжили наступальні операції в районі Бахмута. Сили оборони просунулися на південному фланзі міста, поблизу Кліщіївки. Війська рф контратакують, намагаючись зупинити рух ЗСУ.

Геолокаційні кадри, опубліковані 1 вересня, показують, що ЗСУ незначно просувалися на північний захід від Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута). У Генштабі України повідомили, що Сили оборони продовжують наступати  на південь від Бахмута.

Бахмут від самого початку був  «пасткою» для російських загарбників. Наразі тактичного оточення окупантів у місті не спостерігається. Військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко вважає, що війська рф мають достатньо шляхів для відходу з Бахмута, але їм не дозволяють цього зробити. 

10-та окрема гірсько-штурмова бригада «Едельвейс» (10 ОГШБр), яка боронить нашу державу на Бахмутському напрямку, створила 3D-музей.  Усі охочі можуть ознайомитися і подивитися онлайн на експонати бригади часів АТО/ООС.

555 доба російського вторгнення. 1 вересня 2023

На Бахмутському напрямку тривають контрнаступальні операції Сил оборони. Армія рф намагаються відповідати своїми контратаками, аби зупинити просування українських захисників. Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили більше 25 ворожих атак та ліквідували 470 росіян.

На Бахмутському напрямку ЗСУ продовжують наступати південніше Бахмута. Наші воїни закріплюються на досягнутих рубежах.

Минулої доби, 31 серпня, українські війська провели наступальні операції поблизу Бахмута. Сили оборони мали успіхи на південному фланзі міста. Водночас росіяни заявляють, що відкинули ЗСУ і повернули втрачені позиції поблизу Кліщіївки.

Воїни підрозділу «CODE 9.2.» 92-гої окремої механізованої бригади імені кошового отамана Івана Сірка одним дроном знищили  три одиниці ворожої техніки. Її вартість оцінюється у понад 5 мільйонів доларів.

Так, за ніч українські захисники одним ударним дроном перетворили на мотлох російський танк «Т-80», гаубицю САУ 2С1 («Гвоздика») і танковий мостоукладальник «МТУ-90».

Сили оборони продовжують контрнаступальні операції на Бахмутському напрямку. На півдні Бахмута у росіян з’являється все більше прогалин у обороні.

Як повідомляє військовий журналіст Богдан Мірошников, нинішня лінія оборони окупантів від Кліщіївки до Озарянівки може буде остаточно прорвана  та може зазнати каскадного обрушення.

554 доба російського вторгнення. 31 серпня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили більше 40 ворожих атак та  ліквідували 610 росіян. На Бахмутському напрямку окупанти вели безрезультатні наступальні дії в районах Кліщіївки та Курдюмівки.

Загарбники завдали авіаційних ударів поблизу Кліщіївки та Андріївки. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 20 населених пунктів, серед них: Залізнянське, Бахмут, Іванівське, Біла Гора, Дружба та Щербинівка Донецької області.

У вівторок, 29 серпня, шестеро пілотів із 18-ї окремої бригади армійської авіації імені Ігоря Сікорського загинули  на Бахмутському напрямку. Трагедія сталася під час виконання бойового завдання. Всі обставини авіакатастрофи з’ясує слідство.

На Бахмутському напрямку Сили оборони проводять наступальні операції південніше Бахмута. Наші захисники закріплюються на нових позиціях.

На Бахмутському напрямку воїни ССО України  знищили командно-спостережний пункт (КСП) окупантів. Про розташування ворожого КСП спецпризначенцям доповіла розвідка. Оператори безпілотного комплексу зарядили дрон потужними снарядами і відправили за заданими координатами.

ЗСУ мали успіхи під Андріївкою та Курдюмівкою. Наразі продовжуються важкі бої за Кліщіївку. Боєць ЗСУ і автор Telegram-каналу «Бахмутський Демон» повідомив, що Сили оборони отримали наказ дотиснути Кліщіївку і відкинути росіян із населеного пункту. Для цього, за його словами, на лінію фронту «підійшли сюрпризи».

553 доба російського вторгнення. 30 серпня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 35 ворожих атак та  ліквідували 570 росіян. На Бахмутському напрямку окупанти вели безрезультатні наступальні дії в районах Богданівки, Курдюмівки та Озарянівки Донецької області.

Загарбники завдали авіаційних ударів поблизу Кліщіївки, Дружби та Південного. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 25 населених пунктів, серед них: Діброва, Міньківка, Оріхово-Василівка, Залізнянське, Ступочки та Андріївка Донецької області.

Сили оборони України продовжують наступальні операції на Бахмутському та Мелітопольському напрямках. Українські захисники просуваються на південному фланзі Бахмута та на Запоріжжі. Водночас окупанти марно наступали на Луганщині; в районах Богданівки, Курдюмівки та Озарянівки Донецької області.

Обстановка на Східному фронті залишається складною. Окупанти за всяку ціну намагаються прорвати нашу оборону на Куп’янсько-Лиманському та Бахмутському напрямках. Як повідомив, командувач Сухопутних військ ЗСУ, генерал-полковник Олександр Сирський, росіяни постійно штурмують раніше втрачені позиції. Інтенсивні бойові дії відбуваються в районах Бахмута, Курдюмівки, Ягідного, Андріївки.

Минулої доби, 29 серпня, українські війська продовжували контратакувати в районі Бахмута. Геолокаційні кадри показують, що ЗСУ просунулися  на південь від Андріївки (10 км на південний захід від Бахмута).

Російські джерела стверджували, що українські війська атакували поблизу Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута). Відомий російський блогер заявив, що бої тривають на захід від лінії Кліщіївка — Андріївка — Курдюмівка (7-13 км на південний захід від міста-фортеці).

552 доба російського вторгнення. 29 серпня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 32 ворожі атаки та ліквідували 530 росіян. На Бахмутському напрямку ворог вів  безуспішні наступальні дії  в районі Кліщіївки.

Агресор завдав авіаційних ударів у районах Богданівки, Кліщіївки та Нью-Йорка. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 15 населених пунктів, серед них: Привілля, Григорівка, Іванівське, Кліщіївка, Олександро-Шультине, Торецьк та Дружба Донецької області. 

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Бахмутському та Мелітопольському напрямках. Українські захисники  просуваються  на південному фланзі Бахмута та на півдні Запорізької області.

Напередодні українські захисники просунулися на південному фланзі Бахмута. ЗСУ мають успіхи  в Курдюмівці та Кліщіївці. На північному фланзі міста-фортеці ситуація залишається складною.

Військовий журналіст Богдан Мірошников додав, що Сили оборони мали додатковий успіх у Кліщіївці. Також є незначне просування ЗСУ у районі Курдюмівки, Озарянівки та Андріївки.

Сили оборони України систематично вибивають окупантів із позицій на Бахмутському напрямку. У такий спосіб ЗСУ  зберігають динаміку просування  та не дають росіянам створити міцну систему оборони.

Служба безпеки викрила бойовика терористичної організації «днр», який тривалий час переховувався від правосуддя за участь у війні проти України. Зловмисника затримали поблизу кордону з невизнаним Придністров’ям, куди він намагався втекти, щоб уникнути покарання за свої злочини. Мешканцю Костянтинівки  загрожує до 15 років тюрми.

Команда Defence Tech кластера Brave1 провела випробування українських роботів. Фахівці  протестували в польових умовах 25 унікальних розробок — від логістичних до бойових, від дистанційних турелей до роботів-камікадзе. Вже скоро ці машини допоможуть нашим військовим ефективніше нищити окупантів.

551 доба російського вторгнення. 28 серпня 2023

Росіяни поблизу Бахмута виснажені, в ІSW вважають, що окупанти не можуть зробити повноцінну ротацію. А от, українські сили нещодавно провели ротацію на інших ділянках фронту і, ймовірно, мають оперативні резерви для проведення подальших ротацій.

За останню добу Збройним Силам на Бахмутському напрямку вдалося просунутися в районі населеного пункту Андріївка, це приблизно 10 кілометрів від Бахмута.

Журналіст Богдан Мірошников повідомляє, що поблизу Кліщіївки бої тривають, багато позицій переходять з рук в руки. Водночас ЗСУ мають просування на 300 метрів поблизу н. п. Курдюмівка та Озарянівка.

Росіяни вкотре обстріляли Донеччину з артилерії. На Бахмутському напрямку постраждало 15 населених пунктів, серед них Міньківка, Бахмут, Часів Яр, Миколаївка, Кліщіївка, та Курдюмівка. В Торецьку окупанти влучили в шахту.

За минулий тиждень ЗСУ вдалося звільнити від росіян ще один квадратний кілометр на південному фланзі від міста Бахмут. Таким чином загальна цифра деокупованої території на Бахмутському напрямку вже склала 44 квадратних кілометри.

550 доба російського вторгнення. 27 серпня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбулось понад 40 бойових зіткнень, ЗСУ ліквідували 540 росіян.

Ворог завдав 5 ракетних та 45 авіаційних ударів, здійснив 67 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки, школи та інша цивільна інфраструктура.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Оріхово-Василівки та Кліщіївки Донецької області. Завдав авіаційних ударів в районах Кліщіївки, Білої Гори, Нью-Йорка Донецької області.

Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Оріхово-Василівка, Новомаркове, Ступочки, Андріївка, Курдюмівка Донецької області.

549 доба російського вторгнення. 26 серпня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили більше 40 ворожих атак та  ліквідували 640 росіян.

На Бахмутському напрямку ворог вів безуспішні наступальні дії в районах Оріхово-Василівки, Іванівського та Кліщіївки. 

Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 25 населених пунктів, серед них: Курдюмівка, Біла Гора, Диліївка, Олександро-Шультине та Дружба Донецької області.

25 серпня українські війська продовжували контрнаступальні операції в районі Бахмута та на Запоріжжі, поблизу Роботиного. ЗСУ просунулися в цьому районі. Водночас росіяни стурбовані відсутністю підкріплень і ротації  військ в Запорізькій області.

Російські джерела стверджують, що українські сили атакували поблизу Курдюмівки (14 км на південний захід від Бахмута) та Кліщіївки (7 км на південний захід).

Міністерство оборони росії заявило, що армія рф відбила українські наземні атаки поблизу Залізнянського (12 км на північний захід від Бахмута) та Кліщіївки.

ЗСУ зайняли панівні висоти на Бахмутському напрямку. Це дозволило встановити  вогневий контроль ділянку траси Горлівка — Бахмут. Під Бахмутом загарбники масово втрачають техніку та особовий склад. Також Сили оборони  мають успіхи поблизу Курдюмівки, Озарянівки і на східному березі каналу Сіверський Донець — Донбас.

548 доба російського вторгнення. 25 серпня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 35 ворожих атак та ліквідували 470 росіян.

На Бахмутському напрямку агресор завдав авіаційних ударів у районах Іванівського, Кліщіївки та Білої Гори. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 10 населених пунктів, серед них: Васюківка, Міньківка, Маркове, Бахмут, Іванівське та Кліщіївка Донецької області. 

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Бахмутському та Мелітопольському напрямках. Українські захисники просуваються   на південному фланзі Бахмута та на півдні Запорізької області.

Минулої доби, 24 серпня, Сили оборони України продовжили контрнаступальні дії на Бахмутському напрямку та просунулися на північ від Бахмута. На геолокаційних кадрах, опублікованих 24 серпня, українські війська просувалися на захід від Залізнянського (12 км на північний захід від Бахмута).

На Бахмутському напрямку ЗСУ мають нові успіхи. Окрім руху на північному фланзі Бахмута, українські воїни просунулися у районі Кліщіївки, Андріївки, Озарянівки та Курдюмівки. По всій лінії фронту тривають важкі бої.

Тим часом контррозвідка Служби безпеки викрила ще одну російську агентку, яка передавала загарбникам розвіддані про дислокацію Сил оборони на Донеччині. Зрадниця працювала на головне управління генштабу зс рф (відомого як гру). За вказівкою російської воєнної розвідки воназбирала інформаціюпро місця базування та переміщення підрозділів ЗСУ, які беруть участь у контрнаступі під Бахмутом. Зловмисницею виявилась вчителька одного з ліцеїв у Краматорську. Їй загрожує довічне ув’язнення.

547 доба російського вторгнення. 24 серпня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 23 ворожі атаки та ліквідували 340 росіян. На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії  в районі Веселого. 

Агресор завдав авіаційних ударів в районах Спірного, Кліщіївки, Андріївки та Білої Гори. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 25 населених пунктів, серед них: Іванівське, Кліщіївка, Ступочки, Біла Гора, Диліївка та Курдюмівка Донецької області. 

Окупаційна армія рф продовжує систематично обстрілювати Донбас. Минулої доби на Донеччині росіяни пошкодили школу, ферму і житлові будинки. Від артилерійських обстрілів постраждали  більше 20 громад лише на Бахмутському напрямку.

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Бахмутському та Мелітопольському напрямках. Українські захисники просуваються  на південному фланзі Бахмута та на півдні Запорізької області.

Подальші тактично важливі досягнення України навколо Роботиного на заході Запорізької області розширюють український прорив російських оборонних ліній у цьому районі та загрожують другорядним лініям оборони армії рф.

Геолокаційні кадри, опубліковані 22 і 23 серпня, показують, що ЗСУ просунулися далі в Роботиному (10 км на південь від Оріхова) і контролюють більшу частину населеного пункту. Також Сили оборони досягли подальших успіхів на захід від Вербового (18 км на південний схід від Оріхова).

На Бахмутському напрямку продовжуються важкі бої. Сили оборони просуваються на південному фланзі Бахмута. Водночас армія рф постійними контратаками намагається зупинити цей рух. Пресофіцер 26-ї артилерійської бригади імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича, старший лейтенант Олег Калашніков розповів, що Сили оборони тримають під контролем і знищують логістику росіян.

546 доба російського вторгнення. 23 серпня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили понад 30 ворожих атак та ліквідували 480 росіян.

На Бахмутському напрямку противник вів  безуспішні наступальні дії в районі Кліщіївки. Ворог завдав авіаційного удару в районі Іванівського. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 20 населених пунктів, серед них: Оріхово-Василівка, Міньківка, Богданівка, Іванівське, Диліївка та Нью-Йорк Донецької області.  

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Бахмутському та Мелітопольському напрямках. Українські захисники просуваються  на півдні Донецької та Запорізької областей.

Українські війська 22 серпня проводили наступальні дії в районі Бахмута. Відомий російський блогер заявив, що українські сили  досягли успіхів поблизу Андріївки (10 км на південний захід від Бахмута). Інший пропагандист повідомив, що ЗСУ атакували позиції росіян у районі Берхівки (6 км на північний захід).

Боєць ЗСУ і автор Telegram-каналу «Бахмутський Демон» додав, що під Куп’янськом, на Лиманському напрямку та в районі Бахмута стабільно важко.

Наступальними діями на Куп’янському напрямку окупаційна армія рф намагається розв’язати дві задачі. По-перше, росіяни мають намір просунутися до Куп’янська та захопити його. По-друге, на Східному фронті окупанти прагнуть відвернути увагу Сил оборони України від інших напрямків. Військовий експерт Сергій Грабський вважає, що ворог активністю на Сході розраховує змусити Сили оборони України використовувати там резерви, призначені для Півдня. Він зауважив, що на дії окупантів на Куп’янському напрямку ЗСУ дзеркально відповідають у районі Бахмута. На думку експерта, росіяни не здатні наступати широким фронтом на Сході.

Тим часом конструкторсько-виробниче підприємство «Українська Бронетехніка» налагодило спільне виробництво мінометних пострілів калібру 120 мм одразу з двома країнами-членами НАТО. Сили Оборони України вже отримують тисячі нових мінометних пострілів.

545 доба російського вторгнення. 22 серпня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили близько 30 ворожих атак та ліквідували 410 росіян.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Кліщіївки. Агресор завдав авіаційних ударів у районах Веселого, Привілля та Курдюмівки. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 20 населених пунктів, серед них: Привілля, Оріхово-Василівка, Маркове, Богданівка, Часів Яр та Кліщіївка Донецької області. 

Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що на Бахмутському напрямку Сили оборони продовжують вести наступальні дії південніше міста Бахмут. В напрямку Роботиного (ред. південь Запорізької області) мали успіх, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявленим цілям противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби. 

ЗСУ продовжують ведення контрнаступальної операції на Бахмутському та Мелітопольському напрямках. Напередодні воїни 47-ї окремої механізованої бригади зайшли в село Роботине Пологівського району Запорізької області та евакуювали звідти цивільних.

Воїни 3-го полку ССО України вполювали на Бахмутському напрямку важку артилерію окупантів. Так, нещодавно Сили оборони знищили самохідний міномет 2С4 «Тюльпан», самохідну гармату 2С7 «Піон» та завдали окупантам втрат серед особового складу.

544 доба російського вторгнення. 21 серпня 2023

Сили Оборони повідомляють про просування в Кліщіївці та Андріївці. Щодо Берхівки — тут ситуація змінюється, ініціативу перехоплюють як українські, так й російські війська.

Аналітики ISW підтверджують просування ЗСУ в районі Бахмута, але мають успіхи й росіяни. Інститут вивчення війни повідомляє, що росіяни внаслідок контрнаступів незначно просунулися вперед під Бахмутом.

На Бахмутському напрямку росіяни наступали в районі Курдюмівки. Наступ окупанти підтримували авіаційними ударами в районах Веселе, Кліщіївка, Курдюмівка. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Предтечине, Диліївка, Курдюмівка, Озарянівка та Дружба.

Українські війська за минулий тиждень звільнили 3 кв. км біля Бахмута, ЗСУ продовжують просуватися вперед, маємо успіхи у напрямках Кліщіївки та Андрівки. Територія поблизу Бахмута поступово деокуповується.

543 доба російського вторгнення. 20 серпня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 32 ворожі атаки та ліквідували 460 росіян.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах північніше Богданівки, північніше та південніше Кліщіївки. Агресор завдав авіаційних ударів у районах Кліщіївки, Богданівки і Північного Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 10 населених пунктів, серед них: Новомаркове, Кліщіївка, Часів Яр, Біла Гора та Богданівка.

За минулу добу, 19 серпня, росіяни поранили одного жителя Донеччини — у Торецьку. Тут окупанти пошкодили 12 будинків, ще два — у Щербинівці. Костянтинівку ворог обстріляв зі Смерчів — пошкоджено чотири будинки і два гаражі. У Часовоярській громаді росіяни знищили один будинок, ще три пошкодили.

Бахмутський напрямок залишається одним із найгарячіших на фронті. Напередодні окупанти безуспішно наступали в районі Богданівки та Кліщіївки Донецької області. Водночас армія рф перекидає під Бахмут підрозділи, які воювали на Півночі й Півдні України.

Заступник командира 3-тої штурмової бригади, майор ЗСУ Максим Жорін зауважив, що ворог стягує на Бахмутський напрямок дуже багато резервів, які добре підготовлені та мотивовані.

19 серпня українські сили здійснили обмежені наземні атаки навколо Бахмута. ЗСУ наступали поблизу Берхівки та вздовж лінії Кліщіївка-Андріївка-Курдюмівка.

Російські джерела стверджували, що армія рф відбила українські атаки поблизу Веселого (20 км на північний схід від Бахмута), Берхівки (6 км на північний захід) та вздовж лінії Кліщіївка-Андріївка-Курдюмівка (7-13 км на південний захід).

Відомий російський блогер заявив, що ЗСУ здійснили штурм за підтримки бронетехніки поблизу Кліщіївки. За його словами, бої в цьому районі тривають.

542 доба російського вторгнення. 19 серпня 2023

На Бахмутському напрямку ситуація залишається дуже складною. Окупанти завдають ракетних, артилерійських ударів і не полишають спроб прорвати нашу оборону. Техніка ворога стара, але є дуже небезпечною.

Про це розповів лейтенант батальйону «Свобода» у складі Бригади швидкого реагування Національної гвардії України «Рубіж» Роман Конон.

Він підкреслив, що росіяни використовують здебільшого стару радянську техніку. Окупанти мають ще дуже багато такої зброї. Він зазначив, що на Бахмутському напрямку є певні підрозділи росіян, які вміють воювати, однак їх дуже мало.

541 доба російського вторгнення. 18 серпня 2023

Українська армія продовжує наступальні операції на Бахмутському, Мелітопольському та Бердянському напрямках. Напередодні в районі Бахмута противник вів безуспішні наступальні дії в районах Богданівки та Білої Гори Донецької області.

Сьогодні вночі, 18 серпня, мешканці столиці російської федерації прокинулися від вибуху. Місцеві ЗМІ та офіційні джерела повідомили про атаку безпілотника та пошкодження фасаду «Експоцентру» в районі «москва-сіті».

Минулої доби Сили оборони України продовжували успішні контрнаступальні дії на Бахмутському напрямку. ЗСУ просунулися на південному фланзі Бахмута.

Геолокаційні кадри, опубліковані напередодні, показують, що українські сили досягли незначних успіхів у південній частині Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута).

У Генштабі України повідомили, що ЗСУ продовжили наступальні дії на південь від Бахмута та закріпилися на нових позиціях.

Російські джерела стверджують, що армія рф відбила українські штурми поблизу Кліщіївки, Андріївки (10 км на південний захід від Бахмута) та Берхівки (4 км на північ).

540 доба російського вторгнення. 17 серпня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 20 ворожих штурмів та ліквідували 480 росіян.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Богданівки Донецької області. Агресор завдав авіаційних ударів у районах Іванівки, Привілля, Міньківки та Білої Гори. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 15 населених пунктів, серед них: Андріївка, Біла Гора, Диліївка та Північне.

Сьогодні вранці, 17 серпня, Сили оборони України знищили під Бахмутом російський ударний вертоліт «Ка-52» (відомий як «Алігатор»). Про це повідомив командувач Повітряних Сил Збройних Сил України, генерал-лейтенант Микола Олещук. Також 47-ма окрема механізована бригада повідомила, що знищила сьогодні ворожий «Ка-52» на Запорізькому напрямку, в районі Роботиного.

ЗСУ продовжують ведення контрнаступальної операції на Бахмутському, Мелітопольському та Бердянському напрямках. Українські захисники після звільнення Урожайного просувалися на півдні Донецької області.

539 доба російського вторгнення. 16 серпня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили близько 30 ворожих штурмів та ліквідували 650 росіян. На Бахмутському напрямку агресор завдав авіаційних ударів в районах Васюківки, Кліщіївки, Андріївки та Північного. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів, серед них: Міньківка, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Предтечине та Диліївка Донецької області.

Сили оборони України продовжують наступальні операції на Бахмутському, Мелітопольському та Бердянському напрямках. Напередодні на півдні Донецької області ЗСУ звільнили від російських окупантів населений пункт Урожайне у Великоновосілківській громаді Волноваського району. Речник Генерального штабу Збройних Сил України Андрій Ковальов розповів, що українські війська продовжують атаки на росіян після звільнення Урожайного.

ЗСУ просунулися на 200 метрів на південному фланзі Бахмута, біля Курдюмівки. По всій лінії фронту тривають важкі бої, повідомив військовий журналіст Богдан Мірошников. Він зауважив, що важкі бої продовжуються на обох флангах Бахмута. Сили оборони поступово протискають оборону окупантів південніше Курдюмівки.

Сили оборони під час міських боїв у Бахмуті та на його околицях вдавалися до маневрів, які дозволяли утримати місто та зберегти особовий склад. Саме простий український солдат здобуває перемогу в бою. У місті-фортеці чимало підрозділів були відірвані від основних сил, але продовжували боротьбу. Про це розповів командир 125-тої окремої бригади територіальної оборони Збройних сил України (125 ОБр ТрО), генерал-лейтенант Артур Горбенко.

538 доба російського вторгнення. 15 серпня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили понад 15 ворожих штурмів та ліквідували 540 росіян. На Бахмутському напрямку Сили оборони ведуть наступальні дії південніше міста Бахмут. 

Агресор завдав авіаційних ударів в районах Васюківки та Кліщіївки Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 25 населених пунктів, серед них: Олександро-Шультине, Ступочки, Курдюмівка, Озарянівка та Дружба.

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Бахмутському, Мелітопольському та Бердянському напрямках. ЗСУ закріплюються на нових позиціях на півдні Донеччини, зокрема в районі Урожайного.

Російська армія продовжує атакувати цивільне населення та інфраструктуру на Донеччині. Так, в ніч на 15 серпня збройні сили рф здійснили черговий ракетний обстріл Краматорська. За попередніми даними, окупанти атакували населений пункт з зенітно-ракетного комплексу «С-300».

Снаряди окупантів поцілили по складських приміщеннях, де зберігались продукти харчування. На площі 2400 кв. м виникла пожежа. Внаслідок обстрілу під завалами опинились двоє вантажників, тіло одного з них деблокували рятувальники. Стан іншого чоловіка наразі невідомий.

Військовослужбовці з Лугансько-Донецького напрямку потребують засобів зв’язку – рації. Одна рація коштує в середньому 30 тисяч гривень, крім рацій потрібно придбати додаткові засоби, такі як подовжені дроти, додаткові акумулятори тощо. Бахмутянка Софія Бамбуля вже не вперше допомагає військовим, дівчина організувала збір захисників.

Військовий експерт, генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко розповів, що Сили оборони продовжують наступальні операції поблизу Бахмута. Водночас окупанти прагнуть відновити втрачені позиції. Ворог стягнув під Бахмут велику кількість артилерії, дронів та особового складу.

Служба безпеки зібрала доказову базу на ще одного представника російських окупаційних угруповань, який воював проти України на Східному фронті. Бойовиком виявився мешканець Слов’янська. Військові контррозвідники СБУ спільно з Силами оборони взяли зрадника в полон під час контрнаступу поблизу Бахмута.

537 доба російського вторгнення. 14 серпня 2023

ЗСУ продовжили наступ в районі Бахмута, але 13 серпня не здійснили жодних заявлених або підтверджених просувань. Російські джерела стверджують, що українські сили атакували російські позиції на північ і захід від Кліщіївки. Окупанти намагалися повернути собі втрачені позиції поблизу Бахмута, й почали відвертати увагу від невдачі новинами про наступ на лінії Куп’янськ-Сватове.

На Бахмутському напрямку противник здійснив безуспішні спроби відновити втрачене положення у районах Андріївки та Кліщіївки Донецької області. Завдав авіаційного удару в районі Кліщіївки. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Міньківка, Григорівка, Оріхово-Василівка, Часів Яр, Іванівське, Біла Гора, Привілля, Нью-Йорк Донецької області.

Нагадаємо, що Донецька область залишається однією із найгарячіших точок, попри те, що бойові дії тут тривають — не всі батьки евакуювалися з дітьми. Мова йде про 338 неповнолітніх осіб. Серед таких родин є й сім’ї з Бахмутської громади.

Павло Кириленко розповів, що батьки дітей не мають бажання евакуюватися, робота проходить складно, але уряд планує вивезти з громади 100% неповнолітніх осіб, бо залишатися на цій території вкрай небезпечно через російські обстріли.

Додамо, що Сили оборони за минулий тиждень звільнили 3 кв. км на Бахмутському напрямку, і ЗСУ також мають певні успіхи біля населених пунктів: Урожайного та Старомайорського.

536 доба російського вторгнення. 13 серпня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили більше 39 ворожих штурмів та ліквідували 560 росіян. На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Кліщіївки та Білої Гори Донецької області.

Агресор завдав авіаційного удару в районі Благодатного. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів, серед них: Міньківка, Маркове, Часів Яр, Предтечине, Диліївка і Торецьк.

На Бахмутському напрямку ЗСУ знищили російську бойову машину піхоти. Аеророзвідники 80-тої окремої десантно-штурмової бригади (80-тої ОДШБр) виявили БМП загарбників і передали координати бійцям 45-тої окремої артилерійської бригади (45-тої ОАБр). Це сталося біля Кліщіївки.

Військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко розповів, що на Бахмутському напрямку окупанти почали експериментувати з протитанковими ракетними комплексами (ПТРК) «Вихор». У такий спосіб росіяни намагаються вражати техніку ЗСУ дистанційно, аби зупинити просування Сил оборони.

За його словами протиставити російській системі можна українські комплекси «Стугна-П», «Javelin» і «TOW», які є на озброєнні ЗСУ. Водночас, на думку експерта, росіяни вдаються до експериментів, оскільки їм не вистачає власних ПТРК.

535 доба російського вторгнення. 12 серпня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили більше 30 ворожих штурмів та ліквідували 510 росіян. На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Богданівки, Кліщіївки та Білої Гори Донецької області.

Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 20 населених пунктів, серед них: Часів Яр, Біла Гора, Олександро-Шультине, Торецьк, Залізне та Нью-Йорк. За минулу добу, 11 серпня, росіяни вбили двох жителів Донеччини: у Єлизаветівці і Сіверську. Ще одна людина дістала поранення.

Минулої доби Сили оборони України продовжували успішні контрнаступальні дії на Бахмутському, Бердянському та Мелітопольському напрямках. ЗСУ значно покращили тактичне положення на межі Донецької-Запорізької областей та помітно просунулися на заході Запорізької області.

Опубліковані 11 серпня геолокаційні кадри підтверджують, що ЗСУ досягли північної околиці Роботиного (10 км на південь від Оріхова) Водночас постійність і протяжність цих позицій наразі невідомі.

На геолокаційних кадрах, опублікованих 11 серпня, також видно, що українські війська просунулися до Урожайного (9 км на південь від Великої Новосілки), вздовж кордону Донецької-Запорізької області. Російські блогери стверджували, що 10 і 11 серпня українські війська відтіснили окупантів у населений пункт.

Американське видання «The Washington Post» 10 серпня опублікувало статтю під назвою «Повільний контрнаступ пригнічує настрій в Україні». Російська пропаганда одразу ж це підхопила і заявила, що повільний контрнаступ ЗСУ викликав почуття розчарування в Україні. Російські телеграм-канали також стверджують, що українці не отримують хороших новин, яких дуже потребують. Редакція «Бахмут. IN.UA» пояснює, чому російська пропаганда в телеграм-каналах є маніпуляцією.

534 доба російського вторгнення. 11 серпня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 34 ворожі атаки та ліквідували 580 росіян. На Бахмутському напрямку окупанти вели безуспішні наступальні дії в районі Богданівки Донецької області. ЗСУ продовжують ведення наступальної операції на Бахмутському, Мелітопольському та Бердянському напрямках.

Українські захисники закріплюються на досягнутих рубежах, знищують артилерією виявлені цілі противника та здійснюють заходи контрбатарейної боротьби. У районі Бахмута 3-тя окрема штурмова бригада (3-тя ОШБр) лише за день знищила чотири танки російських окупаційних військ. Відео з ліквідацією ворожої техніки оприлюднив командир тактичної групи «Азов», яка входить до складу 3-ї ОШБр, Андрій Білецький.

Він зазначив, що це сталося минулої середи, 9 серпня. На Бахмутському, Бердянському та Василівському напрямках тривають важкі бої. Сили оборони України продовжують просуватися під Бахмутом та знищувати резерви російської армії. На південь від міста ЗСУ обходять Курдюмівку та розширили плацдарм поблизу каналу Сіверський Донець-Донбас. Блогер петро шувалов розкритикував військових армії рф через те, що вони фабрикують та «прикрашають» свої звіти про знищення української техніки.

Пропагандист заявив, що солдати знімали на відео російські вертольоти та артилерію, які стріляли по тій же, раніше пошкодженій західній бойовій машині, з різних ракурсів і в різні дні. Після цього військовослужбовці щонайменше тричі повідомляли про окремі «знищення» техніки.

533 доба російського вторгнення. 10 серпня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 30 ворожих штурмів та ліквідували 580 росіян.

На Бахмутському напрямку українські захисники стійко тримають оборону. ЗСУ успішно відбили атаки противника на околицях Кліщіївки та північно-східніше Дружби Донецької області. Агресор завдав авіаційного удару в районах Кліщіївки.

Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів, серед них: Малинівка, Маркове, Бахмут, Іванівське, Біла Гора та Кліщіївка. За минулу добу, 9 серпня, росіяни вбили трьох жителів Донеччини: двох у Зарічному і одного у Часів Ярі. Ще четверо мешканців дістали поранення.

Українська армія продовжує наступальні операції на Бахмутському, Мелітопольському та Бердянському напрямках. Напередодні Сили оборони мали успіх на півдні Донецької області, в напрямку Урожайного, південніше та південнно-східніше Старомайорського.

Сили оборони України продовжують просуватися на Бахмутському напрямку. ЗСУ ведуть важкі бої за ключові вузли оборони росіян на південному фланзі Бахмута та на Півдні країни.

Боєць ЗСУ і автор Telegram-каналу «Бахмутський Демон» додав, що важкі бої за Кліщіївку продовжуються.

На Бахмутському напрямку йдуть запеклі бої. Щоденно окупанти зазнають величезних втрат. Попри шалений опір, який чинить ворог, Сили оборони продовжують тиснути на росіян і утримувати ініціативу в районі Бахмута. Про це розповів заступник командувача Східного угруповання військ ЗСУ зі стратегічних комунікацій, полковник Сергій Череватий.

Житель смт Врубівський Луганської області вступив до лав «2-го армійського корпусу народної міліції лнр». Він служив в армії самопроголошеної «лнр» з 2019 року. Зрадник у складі окупаційних військ рф мінував українські позиції на Луганщині та Донеччині. У травні ЗСУ взяли його в полон поблизу Сіверська Бахмутського району. Зловмисника засудили до 10 років позбавлення волі.

532 доба російського вторгнення. 9 серпня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили більше 30 ворожих штурмів та ліквідували 820 росіян.

На Бахмутському напрямку українські захисники стійко тримають оборону. ЗСУ успішно відбили атаки росіян на околицях Кліщіївки та в районі Зайцевого Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 15 громад, серед них: Часів Яр, Предтечине, Біла Гора, Північне та Нью-Йорк Донецької області.

За минулу добу, 8 серпня, росіяни поранили двох жителів Донеччини: у Ямполі і Миколаївці. Окрім того, вдалося встановити інформацію щодо ще двох загиблих і 11 поранених внаслідок удару по Покровську, який відбувся 7 серпня.

ЗСУ продовжують наступальну операцію на Східному та Південному напрямках. Сили оборони тиснуть на ворога на Бахмутському, Мелітопольському та Бердянському напрямках.

Минулої доби, 8 серпня, українські війська продовжили контрнаступальні дії поблизу Бахмута. ЗСУ штурмували позиції росіян біля Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки. Також бої тривають поблизу Берхівки. Пропагандисти стверджують, що Кліщіївку контролює російська армія.

Бойові дії в районі Бахмута кардинально змінили плани російської військової верхівки щодо якихось наступальних дій в Україні. Бахмут продовжує відігравати важливу роль саме у стратегічному розвитку ситуації на всій лінії фронту. Про це розповів військовий експерт Сергій Грабський. Він наголосив, що російська сторона повідомляє про свої перемоги на фронті, але насправді жодних успіхів не має.

У Бахмуті росіяни знищили один із найстаріших храмів Донеччини. Мова йде про дерев’яну двопрестольну Свято-Миколаївську церкву.

531 доба російського вторгнення. 8 серпня 2023

На Східному фронті продовжуються важкі бої. Напередодні на Бахмутському напрямку росіяни спробували наступати на південному фланзі міста-фортеці. Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 37 ворожих штурмів та ліквідували 560 росіян.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Андріївки, Курдюмівки та Дружби. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них: Оріхово-Василівка, Іванівське, Маркове та Часів Яр Донецької області. За минулу добу, 7 серпня, росіяни вбили п’ятьох жителів Донеччини — у Покровську. Ще 30 людей в області дістали поранення.

Росіяни вели безуспішні наступальні дії на Авдіївському, Мар’їнському та Бахмутському напрямках. Також окупанти наступали на півдні Донецької області. Водночас Сили оборони України проводять наступальні операції південніше Бахмута.

За словами речника Генерального штабу Збройних Сил України Андрія Ковальова, на зазначених напрямках продовжуються важкі бої. Через значні втрати загарбники активно застосовують резерви.

Контррозвідка Служби безпеки нейтралізувала ще одну російську агентурну мережу в Донецькій області. Особливістю ворожої групи було те, що вона складалась винятково з місцевих жінок, що підтримали збройну агресію рф проти України. Четверо зловмисниць одночасно працювали на фсб та приватну військову компанію «вагнер». За вказівками ворожих спецслужб поплічниці збирали розвіддані про кількість та передислокацію військової техніки Сил оборони на території Донеччини. Зловмисницям загрожує довічне ув’язнення.

Минулої доби, 7 серпня, Сили оборони України продовжили контрнаступальні дії на Бахмутському напрямку. ЗСУ наступають біля Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки. Аналітики ISW зазначають, що бої тривають поблизу Ягідного і Берхівки. Росіяни несуть значні втрати.

Вчора ввечері, 7 серпня, окупаційна армія рф вдарила ракетами по центру Покровська. Росіяни зруйнували та пошкодили багатоповерхівки, приватні будинки, адміністративні будівлі, заклади харчування та готель. Жертвами трагедії стали десятки людей.

Відеооператор «Бахмут. IN.UA» Роман Потапенко побував на місці події та показав наслідки російського ракетного терору. Кадри, зняті в перші хвилини після обстрілу міста, шокують.

530 доба російського вторгнення. 7 серпня 2023

На Бахмутському напрямку сили оборони стримують противника в районі північно-східніше Диліївки. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів, серед них Васюківка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка та Північне Донецької області.

Протягом минулого тижня ситуація на фронті була вкрай напружена та складна, як на Сході, так й на Півдні. Основним напрямком наступу залишається Схід, сюди росіяни спрямовують зусилля та підтягують резерви. З січня 2023 року тут триває наступ одразу на кількох напрямках, зокрема й на Бахмутському. Крім того, росіяни збільшили кількість обстрілів на Сході. Якщо позаминулого тижня окупанти обстрілювали близько 8 тисяч разів на тиждень (ред. це 400 тисяч боєприпасів), то зараз мова йде про близько 9 тисяч обстрілів.

Також, окупанти скинули авіабомбу на Торецьку громаду, у Часів Ярі пошкодили 5 будинків. Бригада швидкого реагування Національної гвардії України “Рубіж”, яка зараз дислокується на Бахмутському напрямку розповіла, як спека впливає на хід бойових дій. Нагадаємо, що стовпчики термометра останніми днями перевищують позначку 30° тепла та вище. Така температура значно ускладнює життя бійцям на передовій.

529 доба російського вторгнення. 6 серпня 2023

Минулої доби Сили оборони по всій лінії фронту відбили більше 30 ворожих атак та ліквідували 590 росіян.

На Бахмутському напрямку українські захисники струмують противника в районі Курдюмівки. Агресор завдав авіаційних ударів в районах Хромового, Кліщіївки, Ступочок, Диліївки, Олександро-Шультиного та Нью-Йорка Донецької області.

Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів, серед них: Тихонівка, Часів Яр, Кліщіївка, Біла Гора, Предтечине та Північне. За минулу добу, 5 серпня, росіяни вбили двох жителів Донеччини: у Нью-Йорку і Торському. Ще дві людини дістали поранення.

Сили оборони України мають успіхи на південному фланзі Бахмута, зокрема в Кліщіївці. Ситуація в цьому районі динамічна. Наразі українські воїни повністю контролюють щонайменше половину Кліщіївки. За його словами, росіяни втратили всі важливі точки у селі. Офіцер впевнений, що Кліщіївка буде звільнена.

Боєць ЗСУ і автор Telegram-каналу «Бахмутський Демон» підтверджує закріплення Сил оборони в Кліщіївці.

ЗСУ продовжують стягувати російські війська під Бахмут та утримувати їх у цьому районі, незважаючи на зниження темпу українських контрнаступальних операцій. Водночас окупанти перекидають велику кількість резервів на Бахмутський напрямок, аби відвоювати нещодавно втрачені панівні висоти на північ від Бахмута.

Аналітики ISW зауважили, що останніми днями українські наступальні операції на південному та північному флангах Бахмута сповільнилися. Експерти припускають, що утримання резервів окупантів поблизу міста-фортеці і було однією з головних цілей контрнаступальних дій.

528 доба російського вторгнення. 5 серпня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 36 ворожих штурмів та ліквідували 620 росіян. На Бахмутському напрямку ЗСУ стримують противника в районах Кліщіївки та Курдюмівки. Агресор завдав авіаційних ударів в районах Маркового, Кліщіївки, Білої Гори та Нью-Йорка.

Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів, серед них Предтечине, Біла Гора, Північне та Нью-Йорк Донецької області. За минулу добу, 4 серпня, росіяни поранили одного жителя Донеччини — в Авдіївці.

В ніч на 5 серпня Служба безпеки України разом із Військово-морськими силами недалеко від Кримського мосту підірвала російський танкер «SIG», який транспортував паливо для окупаційних військ російської федерації. Для атаки було використано надводний дрон з 450 кг тротилу. Танкер отримав удар в насосне відділення і в моторний відсік. За попередніми даними, це сталося в одному з районів вантажного порту «Кавказ».

У дев’яти населених пунктах Донецької області, які розташовані поблизу районів бойових дій, оголосили примусову евакуацію дітей. З прифронтових громад у безпечні регіони країни планують вивезти 130 неповнолітніх.

Примусова евакуація дітей буде проведена в наступних населених пунктах:

  • Ямпiль,
  • Зарiчне,
  • Торське,
  • Opixyвaтка,
  • Никонорiвка,
  • Малинiвка,
  • Тихонiвка,
  • Васютинське,
  • Рай-Олександрівка.

Минулої доби, 4 серпня, Сили оборони України продовжили контрнаступальні дії в районі Бахмута. На південному фланзі міста-фортеці ЗСУ наступають, на північному — відбивають російські штурми. Українські воїни мають успіхи в районі Кліщіївки.

Російські блогери стверджують, що станом на 4 серпня ситуація на лінії фронту в Бахмуті не змінилася. За їхніми повідомленнями, тривають запеклі бої біля Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута) і Берхівського водосховища (6 км на північний захід).

Відомий російський блогер стверджував, що під час постійних штурмів українські сили просуваються на 20 метрів на добу біля Кліщівки. Він заявив, що південна частина населеного пункту знаходиться під контролем України.

Інший російський пропагандист стверджував, що невеликі групи ЗСУ утримують позиції на околицях Кліщіївки і не атакують російські позиції в цьому районі.

527 доба російського вторгнення. 4 серпня 2023

Минулої доби ЗСУ по всій лінії фронту відбили 40 ворожих штурмів та ліквідували 640 росіян. Сили оборони продовжують контрнаступальні операції на Бахмутському напрямку. По всій лінії Східного фронту тривають важкі бої. Водночас росіяни намагаються атакувати поблизу Мар’їнки та Авдіївки.

На Бахмутському напрямку Сили оборони стримують противника в напрямку південніше та південно-східніше Іванівського. Агресор завдав авіаційних ударів в районі Часів Яру, Іванівського та Дружби. За минулу добу, 3 серпня, росіяни вбили двох жителів Донеччини: у Курахівці і Красногорівці. Ще двоє мешканців області дістали поранення.

Заступник командувача Східного угруповання військ ЗСУ зі стратегічних комунікацій, полковник Сергій Череватий заявив, що українські війська продовжують наступ на південному фланзі Бахмута. За його словами, на Бахмутському напрямку ЗСУ щодня просуваються на сотні метрів і не проводять лобових штурмів задля збереження особового складу.

Російські джерела стверджували, що українські війська посилили наступальні дії в районі Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута). За їхніми повідомленнями, ЗСУ намагаються прорвати російську оборону на околицях самого Бахмута.

У Міноборони росії заявили, що підрозділи Південного угруповання військ рф відбили українські атаки поблизу Кліщіївки. Російські джерела також стверджують, що армія рф контратакувала поблизу Кліщіївки та Курдюмівки, але не уточнюють результати цих атак.

Наразі обстановка під Бахмутом, зокрема біля Кліщіївки, де тривають інтенсивні бої, напружена. Водночас російські пропагандисти повідомляють, що ЗСУ помітно активізувалися на цій ділянці. Вони стверджують, що Кліщіївка знаходиться в «сірій зоні», а російські війська відійшли з цього району.

Легендарна 93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр» (93-тя ОМБр) продовжує виконувати бойові завдання поблизу Бахмута. На сторінці у «Facebook» бригада поділилася світлинами з Бахмутському напрямку. На фотографіях можна побачити, як українські воїни «полюють» на російських окупантів серед руїн міста-фортеці.

526 доба російського вторгнення. 3 серпня 2023

Сили оборони продовжують наступальні операції на Бахмутському напрямку. ЗСУ змусили росіян відійти з позицій поблизу Курдюмівки, Андріївки та Кліщіївки. Окупанти спробували відновити втрачене положення.

Західні аналітики зауважили, що Сили оборони вели наступальні дії на південь від Бахмута.

Пов’язаний із кремлем блогер стверджував, що українські сили атакували кілька російських позицій уздовж лінії Андріївка-Курдюмівка (від 8 до 13 км на південний захід від Бахмута). За його словами, ЗСУ просунулися на північ від Курдюмівки.

Відомий російський блогер заявив, що ситуація в Бахмуті стабілізувалася, а російські та українські сили ведуть позиційні бої поблизу Кліщіївки (7 км на південний захід від міста). Інший блогер стверджував, що ЗСУ провели невдалі контратаки поблизу Майорського (20 км на південь від Бахмута).

Аби поповнити великі втрати серед особового складу армії рф, росіяни продовжують мобілізацію ув’язнених на тимчасово окупованих територіях. Так, на Донеччині окупанти мобілізують тисячу в’язнів.

Військовий експерт, ветеран російсько-української війни, майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман вважає, шо ЗСУ можуть звільнити Бахмут без повного оточення міста. На його думку, на те, що наступ з південного флангу Бахмута йде активніше, ніж з північного, є свої причини.

Російське командування прекрасно усвідомлює, що війна в Україні програна. Наразі одне з ключових завдань збройних сил російської федерації на Бахмутському напрямку — затягування війни, яка визначає життєздатність режиму путіна. Таку думку військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко.

525 доба російського вторгнення. 2 серпня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили більше 40 ворожих штурмів та ліквідували 540 росіян. На Бахмутському напрямку ворог здійснив безуспішні спроби відновити втрачене положення північніше та західніше Кліщіївки, а також північно-західніше Курдюмівки Донецької області.

Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів, серед них: Богданівка, Часів Яр, Оріхово-Василівка, Іванівське та Біла Гора. За минулу добу, 1 серпня, росіяни поранили трьох жителів Донеччини: двох у Кураховому і одного у Часів Ярі.

На Бахмутському напрямку продовжуються важкі бої поблизу Кліщіївки і Курдюмівки. ЗСУ вибили росіян на південному фланзі Бахмута і під Авдіївкою.

ЗСУ продовжують просування на Бахмутському напрямку. За оцінкою американських експертів, російські сили безуспішно обороняються від українських атак.

Деякі російські джерела стверджували, що ЗСУ змінили тактику і тепер діють меншими штурмовими групами на лінії Андріївка-Кліщіївка (8 км на південний захід від Бахмута).

Відомий російський блогер заявив, що українські війська захопили невизначену висоту поблизу Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута).

Інший пропагандист зазначив, що ситуація в Бахмуті «підозріло спокійна». За його словами, «в цьому районі майже немає руху».

Заступник командувача Східного угруповання військ ЗСУ зі стратегічних комунікацій, полковник Сергій Череватий розповів, що Сили оборони рухаються на флангах Бахмута, щоб взяти місто в оперативне оточення. За його словами, на Бахмутському напрямку саме українська армія продовжує контролювати ситуацію.

Компанії російської федерації, які не перебувають під санкціями країн Заходу, продовжують вербувати добровольців для участі у війні проти України. Компанії «Русал», «Новатек», «ПІК» і «Моспромстрой», пов’язані з відомими російськими олігархами, зокрема: олегом дерипаскою, леонідом міхельсоном, сергієм гордєєвим і михайлом гуцерієвим.

524 доба російського вторгнення. 1 серпня 2023

Минулої доби ЗСУ по всій лінії фронту відбили більше 40 ворожих штурмів та ліквідували 500 росіян. На Бахмутському напрямку від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них: Роздолівка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Іванівське, Предтечине та Біла Гора Донецької області. 31 липня росіяни вбили двох жителів Донеччини — у Зоряному. Ще троє людей одержали поранення.

Сили оборони ведуть наступальні операції на півдні Бахмута. Окупанти, незважаючи на великі втрати, чинять потужний опір. За його словами, на Бахмутському, Куп’янському та Лиманському напрямках продовжуються важкі бої.

Минулої доби ЗСУ продовжували атакувати позиції росіян на північний захід і південний захід від Бахмута. Водночас окупанти активних дій не проводили.

Відомі російські блогери повідомили, що ЗСУ здійснили наземні атаки на північний захід від Бахмута, в районі Дубово-Василівки (6 км на північний захід). За їхніми повідомленнями, важкі бої тривають на південний захід від Бахмута, поблизу Андріївки (9 км на південний захід) і Кліщіївки (6 км на південний захід).

ЗСУ мають локальні успіхи біля Курдюмівки, Кліщіївки та Андріївки. Наразі резерви росіян не здатні зупинити рух українських воїнів.

Сержант роти ударних БПЛА та артилерійської розвідки 92-ї ОМБр Олесь Маляревич розповів, що росіяни всіма силами намагаються зупинити просування Сил оборони, які з півночі та півдня тримають Бахмут під вогневим контролем.

523 доба російського вторгнення. 31 липня 2023

Росіяни визнають, що потроху відступають від Кліщіївки. Російські блогери також стверджують, що українські війська продовжують атакувати російські позиції на північний захід від Бахмута в районі населених пунктів:

Міньківка;
Берхівка;
Богданівка;
Ягідне;
та Дубово-Василівка.

Бійці штурмової бригади Нацполіції “Лють”, які дислокуються на Бахмутському напрямку під час виконання завдання взяли в полон російських окупантів.

На Бахмутському напрямку ворог протягом тижня всіма силами намагався зупинити наступ ЗСУ, але наші оборонці поступово просувались. Звільнена площа на Бахмутському напрямку загалом складає 37 кв.км. За тиждень звільнено 2 кв.км. Росіяни не перестають теророзувати мирне населення, відтак селище міського типу Нью-Йорк сьогодні зранку атакували росіяни. Окупанти протягом десяти хвилин, з 08.35 по 08.45, 4 разу обстріляли громаду, скинувши на селище авіаційні бомби ФАБ 500.

Тим часом, на окупованих територіях загарбники продовжують створювати всі умови для поширення своєї пропаганди. Зокрема, росіяни почали протягувати кабелі зв’язку з території російської федерації.

522 доба російського вторгнення. 30 липня 2023

Сили оборони щоденно просуваються на Бахмутському напрямку. Запеклі бої продовжуються на обох флангах Бахмута. На південних околицях ЗСУ мають успіхи. На Бахмутський напрямок ворог зараз стягує додаткові сили і засоби.

Минулої доби, 29 липня, Сили оборони України продовжували контрнаступальні дії під Бахмутом. ЗСУ рухалися вперед і здобули успіхи на південному фланзі міста. Українські сили продовжували штурми біля Кліщіївки, Курдюмівки та Андріївки, на південь від Бахмута.

Геолокаційні кадри, опубліковані напередодні, показують, що Сили оборони просунулися до північно-західної околиці Курдюмівки (11 км на південний захід від Бахмута).

Російські блогери заявили, що армія рф відбила українські атаки поблизу Андріївки (8 км на південний захід від Бахмута), Ягідного (2 км на північ) та Оріхово-Василівки (11 км на північний захід).

Сьогодні, 30 липня, у столиці російської федерації пролунали кілька потужних вибухів. Цього разу російські ЗМІ та офіційні джерела повідомили про атаку безпілотників та пошкодження фасадів двох веж ділового центру «москва-сіті».

У Міноборони російської федерації повідомили, що вранці військові рф «припинили спробу терористичної атаки київського режиму безпілотними літальними апаратами по об’єктах у москві».

521 доба російського вторгнення. 29 липня 2023

Сьогодні, 29 липня, Президент України Володимир Зеленський побував на передовій у районі Бахмута. На лінії фронту глава держави привітав Сили спеціальних операцій з професійним святом.

Минулої доби, 28 липня, українські сили продовжували наступальні операції поблизу Бахмута. ЗСУ просунулися на понад 1200 метрів у напрямку міста. Сили оборони мали успіх поблизу Курдюмівки та Андріївки.

Відомий російський блогер заявив, що ЗСУ просунулися поблизу Курдюмівки та Андріївки. Пропагандисти стверджували, що під Кліщіївкою тривають запеклі бої, а українські сили здійснили невдалі наземні атаки поблизу Берхівки (6 км на північний захід від Бахмута).

Під Бахмутом Сили оборони знищили рідкісну російську термобаричну зброю. Український FPV-дрон перетворив важку вогнеметну систему залпового вогню «ТОС-1А Солнцепьок» на купу брухту. Експерти Інституту вивчення війни (ISW) стверджують, що ураження відбулося в селі Зайцеве, поблизу Бахмута.

На тлі успішних контратак Сил оборони та через значні втрати загарбників у живій силі, в підрозділах російських окупаційних військ збільшилась кількість відмов від участі у бойових діях. Так, в районі населеного пункту Розівка Запорізької області, близько 60 російських військовослужбовців зі складу 247 десантно-штурмового полку 7-ї десантно-штурмової дивізії зс рф відмовились виконувати бойові завдання в районі села Старомайорське Донецької області.

520 доба російського вторгнення. 28 липня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили більше 30 ворожих штурмів та ліквідували 560 росіян. На Бахмутському напрямку ЗСУ успішно відбили атаки противника в районах західніше та південніше Кліщіївки. Тривають важкі бої, ворог зазнає втрат та застосовує резерви. Агресор завдав авіаційних ударів в районах Курдюмівки, Білої Гори та Нью-Йорка Донецької області.

Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них: Роздолівка, Міньківка, Предтечине, Торецьк, Нью-Йорк Донецької області. За минулу добу росіяни вбили одного жителя Донеччини — в Авдіївці. Ще троє людей дістали поранення.

27 липня українські війська продовжили контрнаступальні дії в районі Бахмута. Напередодні ЗСУ досягли незначного просування на південних околицях міста, біля Кліщіївки. На півдні Донецької області Сили оборони звільнили Старомайорське.

Командування армії рф продовжує кидати у бій щойно мобілізованих військовослужбовців без попередньої бойової підготовки.

Напередодні 3-тя окрема штурмова бригада (3-тя ОШБр) провела успішну операцію і просунулася на 1200 метрів на Бахмутському напрямку. Під час виконання завдання українські воїни полонили вісьмох російських військовослужбовців 83-ї десантно-штурмової бригади (ДШВ) рф.

Командувач Сухопутних військ Збройних сил України Олександр Сирський розповів, що наші воїни просуваються вперед та звільняють території на Бахмутському напрямку. Ситуація на північних та південних околицях Бахмута залишається напруженою. Окупанти підтягли в район Кліщіївки, Курдюмівки та Андріївки значну кількість артилерії.

Тим часом Верховна Рада України прийняла в цілому два законопроєкти, якими звільняє від мита та податку на додану вартість (ПДВ) високотехнологічні тепловізори та антидронові рушниці.

519 доба російського вторгнення. 27 липня 2023

Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 28 ворожих штурмів та ліквідували 590 росіян.

На Бахмутському напрямку українські бійці успішно відбили атаки противника в районах північніше Хромового, східніше Дружби та північніше Кліщіївки. Агресор завдав авіаційного удару в районі Кліщіївки. Водночас ворог продовжує чинити потужний опір, здійснює переміщення підрозділів та військ, активно застосовує резерви. За минулу добу, 26 липня, росіяни вбили одного жителя Донеччини — у Залізному. Ще дев’ятеро людей дістали поранення.

На Бахмутському напрямку ЗСУ продовжують вести наступальні дії північніше та південніше Бахмута. Наші воїни завдають окупантам максимальних втрат. Через велике завантаження та нестачу знеболювальних препаратів лікарні на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) не встигають приймати поранених росіян.

26 липня Сили оборони України продовжили успішні контрнаступальні операції на південному фланзі Бахмута. ЗСУ обережно просуваються поблизу Кліщіївки, Андріївки і Курдюмівки.

Кілька російських блогерів стверджували, що за висоту на захід від Кліщіївки продовжуються бої, але окупанти все ще контролюють саме селище.

Відомий пропагандист заявив, що чверть Кліщіївки «піддається випробуванням». За його словами, підрозділи 83-ї десантно-штурмової бригади (ПДВ), 4-ї мотострілецької бригади (2-го корпусу армії «лнр») і артилерійські підрозділи Південного військового округу продовжують відбивати українські атаки під Кліщіївкою.

Сили оборони України продовжують успішні контратаки на Бахмутському напрямку. Наразі у росіян продовжує «горіти» південний фланг Бахмута. Потенційне звільнення Курдюмівки відкриває нові можливості для наших воїнів.

Старший лейтенант, заступник командира 3-го батальйону «Свобода» у складі Бригади швидкого реагування Національної гвардії України «Рубіж» Володимир Назаренко розповів, що на Бахмутському напрямку спостерігається стабільно напружена ситуація. Сили оборони України вже зайняли ключові висоти й активно тиснуть на ворога, завдають ефективних ударів з високою інтенсивністю. За його словами, на північ від Бахмута, поблизу Соледара, триває боротьба за ініціативу.

Тим часом співробітники Державного бюро розслідувань викрили на хабарі начальника одного з районних територіальних центрів комплектування Краматорського району та поліцейського. Фігуранти оформлювали військовозобов’язаним фіктивні документи для виїзду за кордон. Зловмисникам загрожує позбавлення волі на строк до 10 років.

518 доба російського вторгнення. 26 липня 2023

На Бахмутському напрямку ЗСУ продовжують вести наступальні дії північніше та південніше Бахмута. Окупанти продовжують чинити потужний опір, здійснюють переміщення підрозділів та військ, активно застосовують резерви. Минулої доби Сили оборони України по всій лінії фронту відбили 26 ворожих штурмів та ліквідували 460 росіян.

Водночас наші захисники успішно відбили атаки противника в районах східніше Ступочок та біля Диліївки. Агресор завдав авіаційних ударів у районах Кліщіївки, Предтечиного та Диліївки Донецької області. За минулу добу, 25 липня, росіяни вбили двох жителів Донеччини: у Костянтинівці і Авдіївці. Ще двоє людей дістали поранення.

На Бахмутському напрямку Сили оборони перехопили стратегічну ініціативу. ЗСУ продовжують контрнаступальні дії на флангах Бахмута. На Куп’янському напрямку окупанти намагаються максимально відтягнути українські сили з-під Бахмута.

25 липня українські війська вели наступальні дії в районі Бахмута. ЗСУ досягли тактично значних успіхів на південь від Бахмута — у районі Кліщіївки та Андріївки. На підступах до населених пунктів тривають запеклі бої.

Сили оборони України продовжують контратаки на Бахмутському напрямку. ЗСУ значно просунулися біля Курдюмівки, Кліщіївки, Андріївки та Дубово-Василівки. У росіян починає «горіти» південний фланг Бахмута.

Тим часом Служба безпеки України затримала агента російського гру в Києві. Спочатку він слідкував за маршрутами руху колон військової техніки Сил оборони на Бахмутському напрямку, а пізніше під виглядом студента розвідував оборону Київщини. Фігуранту загрожує довічне ув’язнення.

517 доба російського вторгнення. 25 липня 2023

Окупаційні військ рф продовжують штурмувати позиції Сил оборони на Бахмутському напрямку. ЗСУ успішно відбили атаки противника в районах північно-західніше Оріхово-Василівки, південніше Іванівського та західніше Кліщіївки. Агресор завдав авіаційних ударів у районах Диліївки та Предтечиного Донецької області. За минулу добу, 24 липня, росіяни вбили двох жителів Донеччини — у Костянтинівці. Ще 10 людей дістали поранення.

Українські війська мають успіх на Бахмутському напрямку. Так, ЗСУ значно просунулися поблизу Андріївки. Речник Генерального штабу Збройних Сил України Андрій Ковальов заявив, що у ході ведення Силами оборони наступально-штурмових дій противник вимушено відійшов з позицій в районі Андріївки.

Минулої доби, 24 липня, українські війська продовжили контрнаступальні операції на північ і південь від Бахмута. ЗСУ просувалися біля Оріхово-Василівки, Кліщіївки та Андріївки. Аналітики ISW зауважили, що російські сили відчувають значні труднощі з обороною позицій на південному фланзі Бахмута через відсутність ротацій та ефективну українську радіоелектронну боротьбу в цьому районі.

На Бахмутському напрямку аеророзвідники одного з підрозділів ССО України спільно артилеристами Сил оборони виявили та знищили важливі ворожі комплекси радіоелектронної боротьби (РЕБ). За невеликий період часу наші воїни влучним вогнем уразили дев’ять ворожих цілей. Окрім комплексів РЕБ, ЗСУ також знищили артилерійські гармати та бронетехніку росіян.

Військовий аналітик Дмитро Снєгірьов розповів, що касетні боєприпаси, які США передали Україні, показують високу ефективність на полі бою. ЗСУ успішно їх застосовують на Бахмутському, Куп’янському та Запорізькому напрямках.

516 доба російського вторгнення. 24 липня 2023

Українське джерело повідомило, що українські сили просунулися на північний захід від Хромового, це на захід від Бахмута, а російський блогер стверджував, що українські сили відтіснили окупантів до міської межі населеного пункту.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила в ефірі телемарафону, що українські війська на Бахмутському напрямку за час наступу звільнили близько 35 кілометрів квадратних. За її словами, тільки за минулий тиждень на цьому напрямку Сили оборони звільнили близько 4 квадратних кілометрів.

Українські військові наближаються до Андріївки. Про це повідомляє військовий з позивним Бахмутський Демон. Додамо, що ранком 24 липня у столиці російської федерації пролунали вибухи. Їх було чутно одразу у кількох районах Москви. Відомо про пошкодження бізнес-центру. Мешканці москви тим часом обурюються де їхня протиповітряна система оборони.

515 доба російського вторгнення. 23 липня 2023

На Бахмутському напрямку ЗСУ успішно відбили атаки противника в районі Богданівки та Іванівського Донецької області. За минулу добу, 22 липня, росіяни вбили чотирьох жителів Донеччини: у Софіївці, Авдіївці, Торецькому і Федорівці. Ще 11 людей дістали поранення.

Українські війська продовжували контрнаступальні дії на північ і південь від Бахмута. Сили оборони тиснуть на росіян у Кліщіївці, Берхівці та у напрямку Зайцевого. Окупанти намагаються врятувати становище, перекидаючи на цей напрямок десантні підрозділи та спецназ.

Сили оборони щоденно просуваються на Бахмутському напрямку, контролюючи панівні висоти на флангах Бахмута. Наразі відстань вимірюється в десятках чи сотнях метрів. Однак, незабаром українські війська долатимуть кілометри та навіть десятки кілометрів на день. Як зауважив військовий експерт, ветеран російсько-української війни, майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман, ЗСУ вже контролюють панівні висоти навколо Бахмута, що дає змогу візуально коригувати вогонь по підрозділах окупантів, які знаходяться у цьому районі.

Сьогодні, 23 липня, окупаційні російські війська знищили Палац культури у Часів Ярі. Ця будівля використовувалася як міський гуманітарний штаб та місце надання медичної допомоги.

514 доба російського вторгнення. 22 липня 2023

Окупаційна армія рф зосереджує основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Минулої доби Сили оборони України відбили більше 40 ворожих атак та ліквідували 640 росіян. На Бахмутському напрямку ЗСУ успішно відбили атаки противника в районі Григорівки. За минулу добу, 21 липня, росіяни вбили шістьох жителів Донеччини: чотирьох у Нью-Йорку і двох у Дружбі. Ще п’ятеро людей дістали поранення.

Українські війська продовжували контрнаступальні дії на північному та південному флангах Бахмута. 21 липня Сили оборони досягли успіхів у районі Оріхово-Василівки. Запеклі бої тривають на напрямках Оріхово-Василівка — Парасковіївка та Кліщіївка — Андріївка. Геолокаційні кадри, опубліковані 21 липня, показують, що ЗСУ просувалися вздовж траси E40 (Бахмут — Слов’янськ), на північний схід від Оріхово-Василівки (11 км від Бахмута). Минулої доби Сили оборони контратакували на північ і південь від Бахмута, куди російські війська перекинули підкріплення.

На флангах Бахмута ЗСУ продовжують успішні контрнаступальні дії. Наразі на південних околицях міста окупанти повністю зосередилися на обороні Кліщіївки. Аналогічні дії росіяни готують в Андріївці. Як повідомляє воїн із Бахмутського напрямку з позивним «Передовіч0к», на півдні Бахмута росіяни стали в «глуху оборону».

513 доба російського вторгнення. 21 липня 2023

Сили оборони продовжують наступальні операції на Бахмутському напрямку. ЗСУ ведуть важкі бої на північних та південних околицях Бахмута, в районі Оріхово-Василівки, Парасковіївки, Кліщіївки та Андріївки. Становище росіян помітно погіршується біля Кліщіївки. За минулу добу, 20 липня, росіяни вбили двох жителів Донеччини — у Костянтинівці. Ще двоє людей дістали поранення.

Сили оборони продовжували контрнаступальні дії на північному та південному флангах Бахмута та досягли обмежених успіхів 20 липня. Напередодні бійці 3-ї окремої штурмової бригади ЗСУ просунулися на 1800 метрів у напрямку Бахмута, ліквідувавши підрозділи російської 72-ї окремої мотострілецької бригади і загони «Шторм Z».

Відомі російські блогери стверджували, що невеликі українські штурмові групи за підтримки легкої бронетехніки намагалися просунутися в районі Дубово-Василівки (7 км на північний захід від Бахмута). За їхніми повідомленнями, українські сили просунулися в напрямку Ягідного (безпосередньо на північний захід від Бахмута) і біля траси E40 (Бахмут — Слов’янськ) в Оріхово-Василівці (12 км на північний захід).

На Бахмутському напрямку росіяни зібрали величезну кількість військ, аби утримати Бахмут. Водночас окупанти намагаються відвернути увагу Сил оборони контратаками на Лиманському та Куп’янському напрямках, де наразі тривають запеклі бої. Як заявив генерал-майор запасу Служби безпеки України, ексзаступник голови СБУ Віктор Ягун, згодом загарбникам доведеться зробити складний вибір: залишатися в Бахмуті або відходити.

Старший командир приватної військової компанії (ПВК) «вагнер», начальник штабу з позивним «Маркс» заявив, що в Україні, зокрема під Бахмутом, втрати бойовиків склали 22 тисячі убитими та 40 тисяч пораненими. Після боїв у Бахмуті група «вагнера» втратила свою ефективність.

512 доба російського вторгнення. 20 липня 2023

На Бахмутському напрямку Сили оборони продовжують вести наступальні дії північніше та південніше Бахмута. В районі Курдюмівки тривають бої. Окупанти чинять потужний опір, застосовують резерви, зазнаючи великих втрат. ЗСУ успішно відбили атаки противника в районі Богданівки. Агресор завдав авіаудару біля Диліївки.

Напередодні Сили оборони продовжували контрнаступальні дії поблизу Бахмута і досягли успіхів. Через відсутність підкріплення та ротації окупанти відступають без можливості повернути втрачені позиції на південному фланзі Бахмута і в Запорізькій області.

Місцевість навколо Бахмута — це зосередження різного роду панівних висот, які дозволяють контролювати велику територію. Наразі є всі умови для звільнення Бахмута, оскільки російські війська перебувають там у напівоточенні. Про це заявив командувач Сухопутних військ Збройних сил України Олександр Сирський.

На флангах Бахмута тривають активні бойові дії. Сили оборони поступово просуваються з півночі та півдня, затискаючи ворога з кількох боків. Військовослужбовець ЗСУ Кирило Сазонов переконаний, що росіяни втечуть із Бахмута або опиняться в «котлі».

Голова фонду «Повернись живим» Тарас Чмут розповів, що таке касетні боєприпаси, наскільки суттєво вони вплинуть на хід російсько-української війни та чому навколо застосування цього типу снарядів так багато дискусій.

Тим часом голлівудський актор Джордж Клуні запропонував країнам Заходу об’єднатися в коаліцію, спрямовану на знищення приватної військової компанії (ПВК) «вагнер». Він звинуватив «вагнерівців» у терорі та закликав світ знищити російську бізнес-імперію.

511 доба російського вторгнення. 19 липня 2023

Станом на 18 липня українські війська продовжували контрнаступальні операції навколо Бахмута і просунулися на північ від Бахмута. Геолокаційні дані, опубліковані 17 липня, показують, що ЗСУ просунулися на захід від Ягідного — це 3 км на північний захід від Бахмута.

На Бахмутському напрямку наші війська продовжують вести наступальні дії північніше та південніше міста Бахмут. Черз це російські окупанти вимушено відступили з позицій північно-східніше Оріхово-Василівки.

Нагадаємо, що в період 9-10 липня Глава Чечні та прихильник російського диктатора рамзан кадиров заявив, що його спецназ “Ахмат” передислокувався в Кліщіївку, біля якої ЗСУ просунулися за останні дні. Однак, практично в перші дні цих заяв стало відомо про кадирівців, яких ЗСУ взяло в полон. Один із таких «кадирівців» розповідає, як у нього не було навіть штанів та взуття.

Тим часом, росіяни знищили поле пшениці на Донеччині. Росіяни всього за добу поранили 10 жителів Донеччини. Є постраждалі в Авдіївці, Часів Ярі, Мар’їнській громаді, у Курахівці також поранено людину, й пошкоджено 4 будинки.

На Горлівському напрямку окупанти пошкодили 4 будинки в Марковому і 2 у Миколаївці Костянтинівської ТГ.

510 доба російського вторгнення. 18 липня 2023

На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили штурми противника в районах Міньківки, південно-східніше Оріхово-Василівки, південно-східніше Богданівки та біля Іванівського. Загалом минулої доби Сили оборони України відбили 36 ворожих атак та ліквідували 710 росіян.

Агресор завдав авіаційних ударів у районах Богданівки та Олександро-Шультиного. Водночас Сили оборони продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському, Бердянському та Бахмутському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

ЗСУ щоденно просуваються на Бахмутському напрямку. Аби відволікти і відтягти з цього району українські війська окупанти активно наступають на Куп’янському напрямку.

Командувач Сухопутних військ Збройних сил України Олександр Сирський розповів, що Сили оборони просуваються вперед і звільняють українські території. За його словами, головна задача бійців — прорвати оборону противника і забезпечити введення в бій резервів для того, щоб остаточно оточити росіян.

Минулої доби, 17 липня, Сили оборони продовжували контрнаступальні дії в районі Бахмута і досягли обмежених успіхів. Росіяни підтягують резерви до Бахмута та намагаються відновити позиції на околицях міста, з яких їх вибили ЗСУ.

509 доба російського вторгнення. 17 липня 2023

Українські сили продовжували контрнаступальні операції під Бахмутом і, за повідомленнями, просунулися вперед 16 липня. Деякі російські джерела, в тому числі одне джерело, пов’язане з групою Вагнера, стверджували, що ЗСУ звільнили Залізнянське — це 10 км на північний захід від Бахмута. Нагадаємо, що на Бахмутському напрямку ЗСУ успішно відбили усі російські атаки в районах Оріхово-Василівки, Григорівки та Іванівського.

Загалом за час наступу на цьому напрямку звільнена площа складає 31 кв.км. Нагадаємо, що в ході контратаки ЗСУ звільнили вже понад 200 кВ.км, бойові дії тривають просто зараз.  За її словами, в результаті покращення оперативного (тактичного) положення та вирівнювання лінії фронту на Бахмутському напрямку звільнено територію 7 кв.км.

Тим часом, Командир групи снайперів із позивним «Привид» розповів, що зараз відбувається в Бахмуті. Він додає, що ЗСУ беруть в полон велику кількість полонених, також ліквідують російську піхоту й ключових російських фігур.

508 доба російського вторгнення. 16 липня 2023

Минулої доби Сили оборони України відбили 39 ворожих атак та ліквідували 500 росіян. На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили усі ворожі штурми в районі південно-західніше Андріївки. Агресор завдав авіаційних ударів біля Костянтинівки та Диліївки. Військовий журналіст Богдан Мірошников зазначив, що важкі бої тривають на флангах Бахмута. Водночас ЗСУ просуваються на південних околицях міста.

Сили оборони досягли обмежених територіальних здобутків на південному фланзі Бахмута. Минулої доби, 15 липня, тривали позиційні бої в інших місцях уздовж лінії фронту в цьому районі. Аналітики ISW оцінюють, що українська армія зберігає ініціативу на Бахмутському фронті.

Відомий російський блогер стверджував, що українські сили просунулися поблизу Андріївки (10 км на південь від Бахмута) і перетнули канал Сіверський Донець-Донбас у цьому районі.

Інше російське джерело стверджувало, що українські сили просунулися в напрямку Курдюмівки (15 км на південний захід від Бахмута).

Збройні сили продовжують успішні контрнаступальні дії на Півдні та Сході України. На Бахмутському напрямку ситуація залишається складною. Запеклі бої тривають поблизу Кліщіївки, Курдюмівки та Берхівки Донецької області. Окупанти кидають на цей напрямок усі вільні резерви.

Читайте також: Світлодарськ: як це жити в російській окупації?

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

1     2     3

Як виглядає Часів Яр зараз: унікальні кадри 2024

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 17:54, 18 Березня 2024
Вулиця Часів Яру / фото Романа Батковича

Пресофіцер з 72-ї ОМБр імені Чорних Запорожців Роман Баткович розповів про сучасний стан речей в Часів Ярі, який опинився за декілька кілометрів від лінії фронту.

Про це йдеться в публікації Романа Батковича в Facebook.

Ситуація в Часів Ярі

Як згадує Роман Баткович, місто під час перших поїздок було в гарному стані: цілі будинки з вікнами та великий волонтерський хаб, через який проходила гуманітарна допомога до населених пунктів Бахмутської громади. Однак, наразі місто майже кожного дня обстрілюють, через що з кожним днем стає все більше і більше руйнувань. Зараз в населеному пункті залишилося мало вцілілих будівель

Руйнування в місті / фото Романа Батковича
Обгоріла автівка в Часів Ярі / фото Романа Батковича

За словами військового, зараз в місті проживає понад 850 місцевих жителів, коли до війни в населеному пункті проживало понад 12 000 чоловік.

ЗСУ в Часів Ярі / фото Романа Батковича
Колись тут жили люди / фото Романа Батковича

Пресофіцер також поділився історією, яка трапилась з ним в місті: під час активної контрбатарейної боротьби, яка супроводжувалась вибухами, місцева мешканка розповідала, що їй привозять погані макарони, бо до них немає м’яса.

Волонтери, ризикуючи життям, безплатно привозять їжу, а їм м’ясо не подобається. І все це під канонаду з усіх сторін з усіх калібрів,

Роман Баткович // пресофіцер 72 ОМБр

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

В Україні розширять перелік категорій ВПО, які зможуть отримувати виплати

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 16:45, 18 Березня 2024
Виплати ВПО / фото ілюстративне

Уряд планує внести зміни до постанови, якою затверджено порядок надання грошової допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Це дозволить розширити перелік категорій ВПО, які зможуть отримувати виплати від держави.

Про це повідомила пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України в Telegram.

Виплати переселенцям 2024

Згідно з напрацюваннями керівників міністерства, до переліку категорій ВПО, які мають право на виплати, планують додати ще шість, а саме:

  • дітей, які влаштовані в сім’ї патронатного вихователя; патронатних вихователів; дітей, тимчасово влаштованих у сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу;
  • тяжкохворих осіб, яким не встановлено інвалідність;
  • осіб передпенсійного віку;
  • осіб з інвалідністю III групи;
  • людей, які доглядають за дитиною до 3 років або дитиною, яка потребує догляду до 6-річного віку;
  • осіб, у складі сім’ї яких є діти до 18 років та/або до 23 років, які є студентами денної або дуальної форми навчання в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти.

Зазначається, що виплати ВПО надаватимуть тим сім’ям, чий сукупний дохід на одного отримувача не перевищує 9 444 гривень

Зміни виплат ВПО з 1 березня

З 1 березня уряд перестав нараховувати допомогу переселенцям деяких категорій. Однак, їм дозволили звернутися до органів соціального захисту, щоб продовжити отримувати виплати. Цим правом можуть скористуватися:

  • пенсіонери із місячною пенсією менше ніж 9 444 гривні;
  • особи з інвалідністю 1 і 2 групи;
  • діти з інвалідністю;
  • діти-сироти й ті, хто позбавлений батьківського піклування;
  • сироти віком до 23 років;
  • прийомні батьки;
  • сім’ї з дітьми до 14 років, які не мають змоги віддати дитину до дитячого садка або офлайн-школи та змушені не працювати;
  • ВПО з дітьми до 14 років, які живуть у зоні бойових дій;
  • багатодітні сім’ї;
  • особи, які втратили працездатність і не мають пенсії.

Зараз для продовження виплат можуть вимагати влаштуватися на роботу або стати на облік у центр зайнятості для працездатних членів сім’ї.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як виглядає Часів Яр зараз: унікальні кадри 2024

Пресофіцер з 72-ї ОМБр імені Чорних Запорожців Роман Баткович розповів про сучасний стан речей в Часів Ярі, який опинився за декілька кілометрів від лінії фронту. […]

17:54, 18.03.2024 Скопіч Дмитро

В Україні розширять перелік категорій ВПО, які зможуть отримувати виплати

Уряд планує внести зміни до постанови, якою затверджено порядок надання грошової допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Це дозволить розширити перелік категорій ВПО, які зможуть отримувати […]

16:45, 18.03.2024 Скопіч Дмитро
Вибори ДНР

Мешканці окупованої Донеччини стали “лідерами” з голосування за путіна

На територіях окупованої Донеччини пройшли так звані вибори російського президента. Як й передбачалося володимир путін “набрав” необхідну кількість голосів. Мешканців окупованих українських територій пропагандисти похвалили […]

Без помилок, але з планами на майбутнє: як правильно написати мотиваційний лист

Написання мотиваційного листа при подачі своєї кандидатури на роботу або на навчання є дуже важливим процесом. Він демонструє представникам компаній або навчальних закладів вашу мотивацію, […]

ВПО у Вінниці можуть отримати кошти на оплату оренди житла

Консультативно-координаційний центр підтримки населення “Бахмутський район єднає” у місті Вінниця відкрив реєстрацію на отримання фінансової допомоги ВПО для оплати оренди житла. Скористатися можливістю можуть громадяни, […]

14:25, 18.03.2024 Скопіч Дмитро