Як приймають мешканців Бахмута в окупованому Шахтарську?

Семаковська Тетяна 14:28, 18 Травня 2023

IMG 2888 1 c79edВід початку повномасштабного вторгнення росіяни активно виставляють вагнерівці та російську регулярну армію рятівниками, самі ж окупанти називають себе «асвобадітілями» й обіцяють краще життя в росії. Яке воно краще життя евакуйованих в росії? Які умови пропонують для людей та, чи краще піклуються окупанти про українців, ніж українська влада і волонтери?

Редакція «Бахмут IN.UA» проаналізувала на що бахмутяни, які виїхали до росії проміняли життя в Україні.

Збір на необхідне, облізлі стіни та відсутність ліків: очікування й реальність

В пропагандистських роликах росіяни демонструють себе як рятівники, або так звані «асвобадітелі», вони рятують людей із вогню, прикривають собою від пострілів та роблять чимало геройських вчинків, які часто не під силу навіть героям голівудських бойовиків. Принаймні так вагнерівці показують по російському телебаченню. 

Втім, реальність життя ПВК відрізняється від пропагандистських сюжетів. Самі ж члени угрупування зізнавалися у злочинах проти цивільного населення. Зокрема йдеться про вбивство дітей та мирних мешканців у Бахмуті та Соледарі. Також в’язні зізналися у жорстокому поводженні із українськими полоненими. Станом на 27 березня 2023 року, згідно із російськими даними видання ТАСС до окупованого Шахтарська вже привезли з Бахмута та громади понад 2 тисячі осіб.

28 квітня 2023 року пропагандистський канал Риа Новости повідомив, що в так звану ДНР евакуювали вже кілька тисяч українців з Соледару та Бахмута.

Screenshot 684 e8589

Скріншот з росЗМІ

 Влада окупантів запевняє, мовляв, вона не публікує списки евакуйованих з міркувань безпеки. Однак, в телеграм-каналах російського підпорядкування списки з’являються майже щодня.

Screenshot 685 61cd3

 Списки евакуйованих до росії датовані 18 травня 2023 року. Фото: скріншот з пропагандистського телеграм-каналу. 

Тож, як бачимо, про безпеку людей окупанти не надто переймаються.Так само відкрито людей показують на російському телебаченні. Пропагандистські сюжети про українців, які розповідають про жахи пережиті в Бахмуті викладають у публічний простір. Детальніше про це ми розповідали у матеріалі:  «Зрадники з Бахмута: на що чекали «ждуни» в місті та про що розповідають?»

Як «асвобадітілі» дбають про українців?

Screenshot 691 2040c

Окупаційна влада розповідає, що евакуйованим на ТОТ забезпечують харчування й допомогу психолога. Однак у бахмутських каналах оголошують збори на необхідне для тих, хто опинився в росії.

Screenshot 692 ab3c7

Для людей, які евакуювалися в окупований Шахтарськ в бахмутській місцевій групі анонсували збір.

Крім того, ті, хто вирішив евакуюватися на підконтрольну росії територію мають пройти фільтраційні табори. Цю інформацію підтверджувала місцева волонтерка, яка допомагала храму в Ступках.

«Люди, які потрапляють туди спочатку їдуть в Первомайськ, потім Шахтарськ, далі табір фільтрації, далі їм роблять документи в обов’язковому порядку, бо без документів їх нікуди не пускатимуть. Люди очікують на документи, щоб могти купити сім-карти й зв’язатися з рідними. Зазвичай це займає 4-5 днів», — каже волонтерка.

Ще раніше повідомляли, ще деяких людей з Бахмутської громади вивезли примусово, наприклад такі дані були з Володимирівки.

Володимирівку окупували в травні 2022 року сили так званої ДНР, що підконтрольна росії. Спочатку російські війська стріляли по селу важким озброєнням з тимчасово окупованих територій, там були постраждалі, яких встигли вивезти до України, наразі поранені знаходяться у лікарнях на території України та закордоном. 

Від місцевих мешканців, які знаходяться у селі та їх родичів редакція дізналась, що окупаційна влада вивозить людей на раніше окуповані території України – Первомайськ та Луганськ, а також у росію. Дані про це вкрай засекречені, родичі, які шукають своїх близьких навіть не можуть дізнатися чи живі вони зараз.

Screenshot 689 0898e

Окупована Володимирівка. Фото: гугл-карти

Screenshot 693 50b3d

Скріншот з бахмутського телеграм-каналу

Умови людей відрізняються від тих, які вони очікували. Нижче наводимо повідомлення, яке розміщене у місцевому телеграм-каналі, яке доводить, що умови життя на ТОТ непристосовані для людей. Замість комфортних осель евакуйованих селять в спортзали, забирають телефони й не можуть забезпечити ліками.

Screenshot 694 84d47

Скріншот з бахмутського телеграм-каналу

Screenshot 690 571de

Ось в таких умовах, у напівтемному приміщенні на матрасах живуть українці, яких росія евакуювала до Первомайську. Фото: скріншот з відео

Screenshot 688 30b1b

Біженка з Бахмута Наталя Плотникова, як її представляють канали окупантів. Фото: скріншот з відео

Примітно, що окупанти вкрай рідко викладають фото житла, де розміщують людей евакуйованих з України. Ймовірно, тому, що воно виглядає погано. Ось, наприклад, кімната біженки із Бахмута.

photo 2023 05 17 11 38 31 2 7497f

 

Біженка з Бахмута Наталя Плотникова, як її представляють канали окупантів. Фото: скріншот з відео

У відео її особливо не показують, але все ж деякі елементи побуту можна помітити, зокрема це брудні та обшарпані вікна, сама кімната потребує косметичного ремонту.  Однак, її старанно приховують в кадрах з пропагандистських сюжетів старається оминати демонстрацію житла.

Які умови для біженців пропонують в Україні?

347451055 1288304805229563 4035868465932886052 n 438be

Умови життя в Покровську. Фото: Бахмутська міська рада

Від початку Великої війни з усіх прифронтових територій влада оголосила евакуацію. Людей з небезпечних місць вивозять волонтери, міська влада сприяє організації евакуаційних рейсів, також українці самостійно виїздили на власних авто. Людей з Бахмута та громади евакуювали безкоштовним потягом до Житомирщини, Черкащини та Тернопільщини

По прибуттю людям надавали безкоштовний прихисток, їжу, та психологічну й гуманітарну допомогу. Після цього людина вже вирішувала, чи хоче вона залишатися по місцю прибуття, прямувати в інші міста України, або за кордон.

Для бахмутян працюють Центри підтримки та осередки. Детальніше про їх локацію та графік роботи ми писали у матеріалі: Допомога для бахмутян: де та за яким графіком працюють Центри підтримки та осередки в Україні.

Крім того, люди допомагають один одному, наприклад на Черкащині люди зорганізувалися та створили в селі комфортний простір для себе, облаштували приміщення пральнею, а також пропонують послуги перукаря. Звернутися за допомогою завжди можна до міської влади, волонтерів. Людям допомагають знайти роботу, навіть у випадку, якщо особа потрапила у погані умови — вона може їх змінити, про це ми писали на прикладі бахмутянина Дениса Ковальова.

347101311 622248633286580 6849988654234238884 n 40579

Умови життя в Покровську. Фото: Бахмутська міська рада

Евакуюванні бахмутяни, які зараз живуть на підконтрольних територіях починають своє життя спочатку, люди знаходять роботу, відкривають бізнес, й мають можливість отримати компенсацію за зруйноване росіянами житло.

«У мене є знайомі, які поїхали в росію. Вони побачили, що живуть там набагато гірше, ніж в Україні. Повернутися назад не можуть, бо вже мають російські паспорти, скаржаться на життя там», — каже бахмутянка Олена Воронова.

 Майбутнє тих людей, які виявили бажання поїхати до росії виглядає зовсім інакше: людей примушують брати російські паспорти, вони стають жертвами пропагандистських сюжетів, й живуть в страху за своє життя та майбутнє. Як складеться доля цих осіб в рф невідомо, однак в Україні за публічне дискредитування ЗСУ зрадникам загрожує тюремний термін

Проігнорувавши сотні закликів влади й волонтерів евакуюватися ці громадяни опинилися в російській федерації без прав на нормальне існування.

Фото: «Бахмут IN.UA»

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Знайомтесь, діпфейк: у чому небезпека та як розпізнати брехню

Маргарита Огнева Огнева Маргарита 15:08, 10 Травня 2024
Ілюстрація Бахмут IN.UA

На сьогодні технологія діпфейк є доволі відомою: тримаючи у руках смартфон, можна створити як жартівливе відео, в якому “Анджеліна Джолі” вітає друга з Днем народження, так і фейкове відео із псевдо Зеленським, який оголошує капітуляцію України.

Що це за технологія, як нею користуються росіяни в інфовійні проти України та чи можливо неозброєним оком помітити фейкове відео — розповідає “Бахмут IN.UA” у рамках проєкту з підвищення медіаграмотності.

Що таке діпфейк простими словами?

Технологія Deepfake — це дуже реалістичне відео або аудіо, яке створили за допомогою штучного інтелекту. Діпфейк “говорить” із нами від особи політиків, співаків, акторів тощо, та передає ту інформацію, яку заклав у неї автор. Ба більше: будь-хто зараз може створити подібне відео, вставивши обличчя свого друга або коханої людини, за допомогою додатків на мобільному телефоні.

Першим найпопулярнішим діпфейком стало відео американського ЗМІ Buzzfeed, яке у 2018 році опублікувало фейкове відео із експрезидентом США Бараком Обамою, що нібито пояснює як, власне, працює технологія.

Діпфейки як інструмент російської дезінформації проти України

У березні 2022 року урядовий Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки попереджав про те, що росіяни використовуватимуть технологію Deepfake, щоб запустити в медіапростір відео, в якому нібито Володимир Зеленський оголошує капітуляцію України.

Інший приклад, також за 2022 рік: мер Києва Віталій Кличко заявив, що від його імені мерам кількох європейських столиць з фейкового email розіслали запити на спілкування через ZOOM. Мери Мадрида та Берліна погодилися на розмову і деякий час спілкувалися із “мером столиці”. 15 хвилин бургомістерка Берліна вела бесіду із псевдо Кличком про українських біженців.

Сумніви у реальності особистості мера Києва заклалися у пані мера у той момент, коли той почав говорити про те, щоб німецька влада заохотила українських чоловіків повернутися до України на фронт. Також співрозмовник мерки Берліна попросив підтримати Київ порадою щодо проведення ЛГБТ-прайду.

Своєю чергою, пранкер зв’язався також і з мером Мадрида, який майже одразу запідозрив, що спілкується не з Кличком, та перервав зв’язок.

Відеофейки також робилися і з ціллю дискредитувати колишнього головкома Валерія Залужного. На цьому відео “Залужний” нібито каже про те, що Володимир Зеленський хоче ліквідувати самого воєначальника і здати Україну росії. 

В іншому ролику фейковий Залужний спростовує свої попередні відео, наказує українським військовослужбовцям покинути зону бойових дій та захопити владу у країні. Ролик наповнений фразами, притаманними російській пропаганді: “повний провал на фронті”, “солдатів відправляють на забій”, “корупція у країні” тощо. 

Але цей метод публікації фейкових відео та аудіо працює в обидва боки. До прикладу, у 2022 році в мережі опублікували нібито розмову між путіним та міністром оборони рф сергієм шойгу. Ці двоє “обговорювали” війну в Україні, а шойгу жалівся на “сапратівлєніє”.

Діпфейки та меми

Цю технологію, яка останніми роками стала доступною кожному, зараз активно використовують у мемній культурі. Фальшиві відео стали особливо популярними у мережі TikTok, де українці публікують відео з діпфейками Зеленського, Тимошенко, Буданова та інших українських політичних діячів.

На відео персонажі несуть, на перший погляд, ахінею, але це лише елемент сучасного гумору: іноді — на межі, іноді — незрозумілого людині, яка не у контексті культури мемів. Саме тому люди, до прикладу, похилого віку можуть сприйняти за чисту монету відео із президентом України, який каже, що Фредді Крюгеру (ред. — персонаж з вигаданого кіновсесвіту “Жах на вулиці В’язів”) представники ТЦК вручили повістку.

@garant_konstitucy

Замовлення ролика голосом будь якого персонажа✅ ➖ Привітання від відомих людей ➖ Розіграш ➖Рекламний ролик для вашого продукту Готові до співпраці на постійній основі @garant_konstitucy🇺🇦 #зеленський #зеленськийнайкращий #славаукраїні🇺🇦🇺🇦🇺🇦 #українськийтікток

♬ оригінальний звук – garant_konstitucy🇺🇦

Для чого роблять діпфейки?

Фейкові відео використовуються для штучного створення паніки та з ціллю скомпроментувати ту чи іншу особу. Це ефективний метод швидко рознести мережею інформацію, яка вигідна авторам фальшивих матеріалів. 

Поширюючи брехню як правду, можна із легкістю переконати людей у тому, чого насправді не існує. Це небезпечно і може мати наслідки: знищення репутації, руйнування взаємин, зриви виборів тощо. Розповсюдження дезінформації порушує довіру та стабільність у суспільстві, а також може призвести до великих соціальних і політичних проблем.

Як відрізнити діпфейк від реального відео?

Для цього потрібно бути уважними та звертати увагу на такі деталі:

  • уважно розгляньте рух людей і предметів у відео: діпфейки можуть мати несправжній або нереалістичний рух;
  • краї маски навколо обличчя: у деяких випадках відео може мати помітні ознаки недосконалості відтворення реальної людини;
  • оклюзія обличчя: може спотворювати предмети або приховувати їх;
  • розмите обличчя: при ретельному розгляданні обличчя персонажа може бути розмитим, незалежно від якості відео;
  • іноді алгоритми не можуть повністю “розпізнати” та відтворити зображення людини, що може проявлятися у коротких мерехтіннях на екрані;
  • перевірте джерело відео. Якщо воно походить з ненадійного джерела, це може бути підозрілим.

Якщо ви маєте досвід у користуванні штучним інтелектом, та розумієтеся на алгоритмах його роботи, відрізнити діпфейк від справжнього відео вам допоможуть наступні інструменти:

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Фейк: російські пропагандисти поширюють брехню про дітей-вбивць у Маріуполі

Валентина Славінська Славінська Валентина 13:30, 9 Травня 2024

На російському телебаченні озвучили абсурдну брехню про 10-річних дітей у Маріуполі, які нібито вбивали російських окупантів. Ця вигадка є черговою спробою виправдати злочини росіян проти мирного населення, зокрема й дітей. 

Редакція Бахмут.IN.UA спростувала фейк

Діти, які “різали” російських військових

Російська пропаганда не припиняє поширювати фейки про Україну та українців. Цього разу російські ЗМІ вигадали історію про маріупольських дітей віком 10 років, які нібито “ходили окупованим містом і вбивали російських військових, встромляючи ножі їм під бронежилети”. Новину опублікував Денис Казанський, український блогер та журналіст

Катерина шугаєва: що відомо

В росзмі було поширене відео з катериною шугаєвою, телеведучою, блогером, ведучою стрима “Общероссийского народного фронта” на першому телеканалі. Відома своєю діяльністю у грудні 2023 року, увійшовши до складу команди підтримки путіна під час президентських виборів. Також є  інформація про проходження  курсів бойової підготовки на полігоні “університету спецназу” у чечні.

Спростування фейку

Таке твердження є абсолютно безпідставним і не відповідає дійсності. Це чергова брехня кремлівської пропагандистської машини, метою якої є:

  • виправдати численні воєнні злочини російської армії проти цивільних, зокрема дітей;
  • знецінити гуманітарну трагедію в Маріуполі;
  • сформувати викривлений образ українців як “звірів”.

Насправді, як повідомляють правдиві джерела та численні свідчення, саме російські окупанти розстрілювали та катували мирних жителів Маріуполя, включно з дітьми. Путінський режим веде відверту дезінформаційну кампанію проти України.

Небезпечна риторика

Окремо варто наголосити на вкрай небезпечному та цинічному характері такої пропаганди. Російські ЗМІ відверто заявляють, що “на війні як на війні” і дітей “шкодувати не треба”. Це риторика, яка виправдовує вбивства дітей і повністю суперечить нормам міжнародного права та елементарної людяності.

Такі фейки від російських каналів лише посилюють образ держави-терориста, який веде відкриту інформаційну війну проти інших країн. 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Знайомтесь, діпфейк: у чому небезпека та як розпізнати брехню

На сьогодні технологія діпфейк є доволі відомою: тримаючи у руках смартфон, можна створити як жартівливе відео, в якому “Анджеліна Джолі” вітає друга з Днем народження, […]

Фейк: російські пропагандисти поширюють брехню про дітей-вбивць у Маріуполі

На російському телебаченні озвучили абсурдну брехню про 10-річних дітей у Маріуполі, які нібито вбивали російських окупантів. Ця вигадка є черговою спробою виправдати злочини росіян проти […]

Фейки

Маніпуляція: “фінський журналіст” розповідає про вбивство ЗСУ мирного населення в Авдіївці

Днями росмедіа поширювали відео нібито фінського медійника кості хейсканена, де він заявляє, що українська армія знищила Авдіївку зброєю НАТО, та висловлює підтримку населенню міста. Однак, […]

18:00, 07.05.2024 Гук Лідія

Тисяча доларів за підписку та лайки у TikTok: підводні камені Інтернет-вакансій

За понад два роки повномасштабної війни матеріальне становище українців погіршилося. Цим намагаються скористатися аферисти, які сподіваються на довірливість людей. Команда “Бахмут IN.UA” підготувала список шахрайських […]

Фейк: в Україні продають браслети-обереги від ТЦК

Російський телеграм-канал опублікував фейкову інформацію. Як пише російський фейкомет, в Україні почали продавати браслети з молитвою, що має «оберігати» чоловіків від представників ТЦК. Чому це […]