Зрадники з Бахмута: на що чекали «ждуни» в місті та про що розповідають?

Семаковська Тетяна 14:45, 27 Квітня 2023

БАХМУТ 11 4 34fb1Бахмутяни, які не евакуювалися за рік повномасштабної війни та залишилися в місті зараз ризикують стати жертвами російської пропаганди. Певна частина Бахмута окупована російськими військами, якщо раніше звідти ще можливо було виїхати, то зараз вже ні. Людей на тимчасово підконтрольних росії територіях — вивозять до росії. Вже там бахмутяни публічно на камеру розповідають про те, що їм довелося пережити в місті. Звинувачують у всьому ЗСУ, росії ж публічно дякують за визволення.

Редакція «Бахмут. IN.UA» зібрала бахмутських зрадників, які розповідають про «звірства ЗСУ», деяких з них впізнали місцеві жителі.

Анна — біженка з Бахмута. Розповідь про наркоманів-«укропів», які стріляють по цивільних

Screenshot 654 fca5b

Жінку на фото звуть Анна, пропагандисти запевняють, що вона біженка з Бахмута. Фото: скріншот з відео

Анна на відео розповідає, що вона не евакуювалася з Бахмута, бо боялася, що її майно розграбують українські військові. Жінка впевнена, що ЗСУ поранили чоловіка її сусідки.

«Мы пошли за ним (ред. за мужем соседки). Нас было три женщины, хотели его забрать. Но из школы открыли огонь. Начали стрелять по нам, не давали нам его оттащить. У него не было указательного пальца. Было прострелено ухо, но он еще мог на ноги стать. Мы его подняли на ноги, но ему выстрелили в грудь. Мы поняли, если его не бросим – то нас тоже постреляют так же», — розповідає Анна з Бахмута.

Жінка додає, що, на її думку, українські військові були на наркотиках. Це вона зрозуміла бачачи, як ЗСУ купляють продукти у магазинах, адже їхня поведінка здалася їй дивною. Також Анна наголошує, їй розповідали, що ЗСУ виганяють із домівок людей, грабують їх, а потім спалюють. Крім того, каже Анна, вона бачила поляків в Бахмуті з перекладачами, до того ж українську армію Анна називає «укропы», на лад російській пропаганді.

Читайте також: Зрадники з Бахмута й Соледара: про що брешуть українці на стороні росії?

Жінка у ролику заперечує сама собі, каже, що ЗСУ розстрілювали всіх цивільних людей й наводить приклад, як вона тягнула свого пораненого, а ЗСУ в цей час намагалися докричатися до жінки, щоб вона тікала, адже земля куди вона прямує замінована. Якщо українські військові, як запевняє Анна, постійно розстрілювали цивільних, то чому не зробили це бачачи її на вулиці разом з чоловіком? Згодом, Анна каже, що вона зверталася до ЗСУ за допомогою, але їй начебто відмовили. 

Людина, яка боїться ЗСУ й вважає його ворогом не зверталася б за допомогою до тих, кого вважає агресором. Це суперечить логіці та звичайному інстинкту самозбереження, тож щось в історії Анни з Бахмута очевидно не сходиться.

Анатолій Крячок — біженець з Бахмута. Розповідь про нацистські знаки в ЗСУ

Screenshot 655 1e3ca

Анатолій Крячок — біженець з Бахмута. Фото: скріншот з відео

Анатолій Крячок, як представляють його у ролику пропагандисти, теж біженець з Бахмута. Чоловік запевняє, що українські військові стріляли по центру міста в кінці лютого 2023 року за гроші. Також Анатолій Крячок каже, що ЗСУ били по російським військам й їхали на техніці позначеній білими хрестами, які росЗМІ намагаються видати за нацистську свастику.

photo 2022 09 11 00 58 54 008aa

Ось такі білі хрести наносять на українську техніку. Це колона української бронетехніки на чолі з БМР на базі танку Т-64А.

Такий білий хрест — це один із символів, який зображували на козацьких прапорах, зокрема він був на гербі засновника Запорозької Січі Дмитра «Байди» Вишневецького. Також хрест був на прапорі Богдана Хмельницького. Цей символ немає нічого спільного із нацистською символікою, які намагаються просунути росіяни.

Світлана Рева — біженка з Бахмута. Розповідь про ЗСУ, які стріляють по цивільних

Screenshot 656 553ec

Світлана Рева, як її представляє пропагандистський канал, евакуйована з Бахмута. Фото: скріншот з відео

Світлана Рева — біженка з Бахмута. Жінка у ролику запевняє, що ЗСУ за допомогою дрона обстріляли її подвір’я. Військові бачили, що вона в цей момент була на вулиці. 

«Русских тогда даже близко не было. Это было начало февраля, такое было время. Нас обстреливали со всех сторон. Они прекрасно знали, что люди живут, потому что я написала на воротах такими большими буквами: “Люди живут”», — каже Світлана Рева. 

Потім жінка додає, що ЗСУ ховалися у будинках цивільних, тікаючи від обстрілів. Героїня суперечить своїм попереднім словам, адже, на її думку, росіян  в Бахмуті не було, а ЗСУ від когось ховалися у дворах. 

Нагадаємо, що росіяни вісім місяців намагаються окупувати Бахмут, позиції окупантів просуваються вглиб міста, а поруч є окупований Соледар, про який стало відомо 25 січня. Початок лютого для Бахмута був одним із найважчих місяців, окупанти почали просуватися у приватному секторі міста. Ось, наприклад дані з відкритого порталу DeepStateMap.Live. 2 лютого окупантів зафіксували у приватному секторі та на півдні міста.

Screenshot 662 3a83e

Дані з DeepStateMap.Live за 2 та 6 лютого 2023 року. Фото: скріншот

На початку повномасштабного вторгнення керівник військової адміністрації повідомляв, що територія Донеччини — не придатна для життя, тут будуть працювати ЗСУ, йтимуть військові дії, бої, тому були численні заклики евакуюватися. Певна частина населення це проігнорувала й зараз звинувачує ЗСУ, які прийшли обороняти Бахмут, ціною свого життя.

Володимир Поляков — біженець із Бахмута. Розповідь про вагнерівців, які їдять дітей

Screenshot 657 94e1a

Володимир Поляков, біженець із Бахмута. Фото: скріншот із відео

Володимир Поляков запевняє, що ЗСУ — це не люди. Чоловік впевнений, що українські війська грабують, вбивають та стріляють по цивільним будинкам.

«Как только ночь начинается у них (ред. мова йде про ЗСУ) начинается движуха. Грузят, грабят, кто домой, кто что. Все, что могут они все взрывают, все. Ничего живого не остается после них. По подвалам гранаты бросали, это фашисты так делают», — говориться бахмутянин Володимир Поляков.

Жодних підтверджених фактів мародерства ЗСУ немає. Натомість відомі факти, коли окупанти, які в 2022 році окупували Київщину, через кур’єрські доставки в Білорусі відправляють своїм рідним награбоване в Україні майно.

Відеодоказ:

Володимир Поляков також каже, що ЗСУ лякали цивільних розповідями про вагнерівців, які їдять дітей. Це звичайна перекручена російська пропаганда, яка була поширена ще в 2014 рік, коли окупанти розповсюджували фейки про українців, які їдять дітей та моляться Бандері. 

Юлія Михайлецька — біженка з Бахмута. Розповідь про постріли в цивільних

Screenshot 658 2ca12

Юлія Михайлецька, представлена як біженка з Бахмута. Фото: скріншот з відео

Юлія Михайлецька з Бахмута каже, що її разом з іншими людьми, вивели окупанти через руїни й доправили до безпечного місця. Жінка запевняє в цей час їх обстрілювали українські війська. Чому Юлія Михайлецька не евакуювалася з Бахмута за рік повномасштабної війни — невідомо. Співрозмовниця додає, що їх нарешті звільнили окупанти, адже останній час ЗСУ стріляли по цивільних, говорить бахмутянка.

Сергій Яртиковських — біженець з Бахмута. Розповідь про не турботливих ЗСУ

Screenshot 659 1cbdd

Сергій Яртиковських також з Бахмута. Фото: скріншот з відео

Сергій Яртиковських розповідає, що ЗСУ негативно ставилися до місцевих, однак це не так, адже ЗСУ допомагають людям евакуюватися. Нагадаємо, нещодавно ми записали історію з лікаркою Оленою Вороновою, родині якої українські військові допомогли виїхати із Забахмутки. Сьогодні волонтерка Інна Гайдай у себе на Телеграм-каналі “Бахмут”  розмістила відео, де українські військові також евакуюють мешканців міста, тобто навіть в таких умовах ЗСУ допомагають виїхати. 

«Нам на Украину ехать нет смысла. У меня родственники только в Молдавии. У меня и на Россию нет смысла ехать, но это лучше чем ехать на Украину. Потому что в Украине будущего нет с такой властью», — каже Сергій.

Тобто основною причиною, через яку він залишався в Бахмуті є бажання виїхати за межі України. Чоловік ймовірно боявся мобілізації і чекав можливості втекти від відповідальності.  

Чоловік обурюється, що в Україні закрили кордони для чоловіків, інакше він б мав можливість виїхати. Біженець каже, що українські військові залишили їм два ящики сосисок під дверима, але даже «не постучали в дверь», й не поцікавились як живуть цивільні в домі.

Тамара Коряк — біженка з Бахмута. Розповідь про ЗСУ, які знищували будинки з цивільними

Screenshot 660 7981e

Тамара Коряк, біженка з Бахмута. Фото: скріншот з відео

Тамару Коряк впізнали місцеві жителі, жінка виявляється ніколи не приховувала свою проросійську позицію, однак не це не звертали увагу. Зараз Коряк знаходиться на території підконтрольній росії й розповідає, як українські військові стріляли по цивільних будинках.

«Коряк Томара працювала в бухгалтерії поліклініки. Всі знали про її позицію. Ніхто не надавав значення всім її розповідям, з колорадськими стрічками ходили до останнього, поки була можливість», — каже місцева жителька Бахмута, яка впізнала Тамару Коряк.

Дмитро Банников — біженець з Бахмута. Розповідь про знищення ЗСУ міста

 Screenshot 661 77bcf

Дмитро Банников, біженець з Бахмута. Фото: скріншот з відео

Дмитро Банников також підтримує наратив, що в Бахмуті не було російських військ. Чоловік припускає, що ЗСУ стріляли самі по собі. Також українські військові, запевняє бахмутянин, обстрілювали житлові будинки й просто зрівнювали місто із землею. Дмитро Банников вважає, що ЗСУ стріляли по будинках РСЗВ “HIMARS” в серпні 2022 року.

Нагадаємо, що цю зброю Україна вимагала тривалий період, станом на серпень 2022 року на українському фронті загалом було близько 20 HIMARS, їх використовують для ураження складів зі зброєю окупантів, а не для руйнування цивільних будинків. 

Всі відео у якому виступають так звані біженці із Бахмута мають один й той самий сюжет. Людей закликають говорити про жорстоке поводження ЗСУ із цивільними, та поширювати російську пропаганду. 

«У мене є знайомі, які поїхали в росію. Вони побачили, що живуть там набагато гірше, ніж в Україні. Повернутися назад не можуть, бо вже мають російські паспорти, скаржаться на життя там», — каже бахмутянка Олена Воронова.

Евакуйовані в росію люди не зможуть спокійно повернутися додому в Україну, отримавши російські паспорти та публічно дякуючи загарбниками — вони стають об’єктами для соціального осуду. 

Фото: «Бахмут. IN.UA»

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

“Деструктив, тероризм, міжнаціональна ворожнеча”: чиновниця рф поширює антиукраїнські наративи

Бахмут Брехомір Вінниченко Данило 16:35, 9 Квітня 2024
Депутатка держдуми рф
Депутатка держдуми рф ганна кузнецова виступає перед ЗМІ / скриншот

У мережі шириться відео депутатки держдуми рф анни кузнецової, яка розповіла пропагандистам про “деструктивні заклики” в українських Telegram-каналах, які збільшились начебто на 28%. Чиновниця розповіла, що в українських Telegram-каналах міститься начебто контент, у якому закликають до терористичних дій, міжнаціональної ворожнечі та є формою деструктивних закликів щодо дітей рф. Подібну “тенденцію” депутатка держдуми з нещодавніми подіями, які стались в підмосковному “крокус сіті холі”, де ІДІЛ ввечері 22 березня вчинив стрілянину.

Депутатка держдуми рф
Депутатка держдуми рф ганна кузнецова поширює непідтверджену інформацію / скриншот

Україна не закликає дітей з рф до тероризму

Інформація, яку озвучила кузнецова є безпідставною. Вона зазначила, що кількість нібито шкідливого контенту в популярних українських Telegram-каналах збільшилась на 28%, однак вона не дає уточнень: не порівнює періоди, коли з’являлись ніби деструктивні заклики, як порахували цей “процент”, немає конкретної інформації про Telegram-канали та повідомлення, які мають шкодити російським дітям, інфографіки, статистики тощо. 

На сайті держдуми рф додатково ще зазначили, що в Україні був запущений Центр інформаційно-психологічних операцій СБУ і що він веде роботу в 13 регіонах України. 

“Дзвінки та повідомлення надходять з території України. Нерідко дзвінки здійснюють завербовані СБУ діти з України, яких спеціально вистежують”, — каже анна кузнецова, депутатка держдуми рф. 

Однак у яких саме регіонах України “вербували дітей” співробітники СБУ, чиновниця не уточнила. 

Слова депутатки держдуми рф не можна ніяк підтвердити. Натомість ми проаналізували декілька українських анонімних Telegram-каналів, які мають більше одного мільйону підписників (Украина Сейчас, Реальна Війна та Україна Online). Проаналізувавши контент від 22 березня ми не виявили жодного заклику до міжнаціональної ворожнечі, або закликів до російських дітей вчиняти терористичні дії. 

Росіяни закликають до вбивства українських дітей

Попри те, що росія звинувачує у тероризмі та сприянню міжнаціональній ворожнечі Україну, військові злочинці публікують матеріали, де прямо закликають вбивати українських дітей. Наприклад, 13 березня у єгора гузенко, власника Telegram-каналу тринадцятий вийшов ряд дописів, у яких він коментує відео, де діти співають “Батько наш — Бандера”. Він відверто заявив, що начебто ворог не має статі та віку, а дітей на відео — “заразними” і єдиний вихід, зі слів злочинця, є “знищення хворих”. 

Допис пропагандиста
Терорист гузенко закликав знищити українців / колаж Бахмут IN.UA

Фахівці з Інституту масової інформації (ІМІ) констатували, що подібні дописи є закликом до геноциду.

“Такі публікації є прямим публічним підбурюванням до вчинення злочину геноциду щодо українців. Вони розраховані на широку аудиторію, а також містять обґрунтування необхідності повного фізичного знищення української нації. Саме з метою притягнення до кримінальної відповідальності подібних трансляторів геноцидної риторики була створена Конвенція про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. РФ продовжує вважатись підписантом та ратифікантом Конвенції, однак влада країни свідомо допускає поширення прямих геноцидних ідей серед своїх військових”, — розповів Володимир Зеленчук, юрист ІМІ.

Пізніше гузенко видалив допис з відео, однак залишив невеликий коментар нижче, що начебто вже пізно і діти перейняли нацистську ідеологію, порівнюючи Степана Бандеру з адольфом гітлером. 

Однак влада росії вважає це за нормальне та ніяк не відреагувала на поширення закликів до геноциду та вбивству українських дітей в російських Telegram-каналах. 

Подібні інформаційні атаки росіян відбуваються на тлі подій в “крокус сіті холі”, щоб переконати власне населення у винуватості України. Центр стратегічних комунікацій вже спростував повідомлення росіян про нібито заклики з України до російських дітей здійснювати терористичні акти, у тому числі на ТОТ. Тому закликаємо не вестись на ворожу дезінформацію та перевіряти інформацію на офіційних джерелах.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Джобцентр в Німеччині скасовує виплати українцям: що відбувається

Бахмут Брехомір Вінниченко Данило 14:35, 9 Квітня 2024
Jobcenter
Jobcenter в Німеччині / фото Енді Новак

У мережі шириться відео української біженки, яка жаліється на німецькі джобцентри (центри зайнятості). Жінка розповідає, що установа скасовує виплати на придбання меблів в орендоване житло. А пов’язане це з тим, якщо отримувач грошей, тобто біженець, вже отримав одноразову виплату та змінює місце проживання. 

Як росЗМІ використовують подібні відео задля маніпуляції та чи дійсно біженці в Німеччині отримують допомогу, роз’яснює журналіст видання Данило Вінниченко. 

Центри зайнятості в Німеччині надають виплати на меблі один раз

Інформація, яку озвучує жінка є маніпуляцією. Саме відео з’являлось у російських пропагандистів ще наприкінці 2022 року — це ми дізнались за допомогою зворотного пошуку. Знайти оригінальне відео на ресурсах жінки нам не вдалось. Пропагандисти використали відео користувачки YouTube під ніком Violettka-Konfettka та поширювали в цілях дискредитувати українських біженців за кордоном. РосЗМІ подавали це, як нібито скорочення виплат, втома від біженців та “справжнє ставлення” до українців у державі. 

Росіянка в Німеччині
Жінка засвітилась на росТБ / скриншот

Відео, які виходили на YouTube-каналі жінки мали гучні заголовки та оформлення, біженка постійно критикувала місцеві органи та установи, зокрема джобцентри. Канал вела виключно російською мовою. Останнє відео вийшло у жовтні 2023 року. Ми припускаємо, що саме цією риторикою вона і привернула увагу російських пропагандистів.

Росіянка в Німеччині
На своєму каналі жінка критикувала німецькі держустанови / скриншот

Знайти актуальну інформацію щодо скасування виплат центрами зайнятості в Німеччині у період повномасштабного вторгнення нам не вдалось. Тому наведемо актуальну інформацію та за яких умов біженці з України можуть отримати виплату задля придбання меблів в орендоване житло. 

Квартири в Німеччині дійсно орендують необставленими: немає меблів та інших речей для повсякденного життя. Тому пропонують виплату Erstausstattung (одноразова допомога на облаштування), яку надають джобцентри. Її можна отримати у вигляді готівки, або у вигляді гутштайну (спеціального сертифікату). Як правило, на одну людину виділяють до 1000 євро (понад 42500 гривень). Отримати грошову допомогу можна за певних умов, тобто:

  • вам виплачують допомогу від Джобцентру;
  • вам виповнилося 25 років;
  • це ваш перший переїзд на окрему квартиру;
  • ви розлучилися, переїжджаєте на нове місце і не маєте можливості придбати меблі в нове помешкання;
  • у вашому попередньому житлі сталася пожежа або нещасний випадок, який не покриває страховка.

Серед цих умов немає переїзду на інше житло без будь-яких поважних причин. Тобто джобцентр у праві відмовити у наданні допомоги, якщо випадок отримувача допомоги не відповідає зазначеним умовам. Тому згідно з озвученою інформацією від жінки, їй відмовили за об’єктивних причин. 

Поширюючи подібні матеріали, росіяни підтримують наратив про начебто втому європейців від війни, зокрема від біженців. Вони користуються складним становищем людей через спричинену ними війну та намагаються всіляко принизити. Ми закликаємо не вестись на ворожу дезінформацію та перевіряти інформацію в офіційних джерелах. 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Депутатка держдуми рф

“Деструктив, тероризм, міжнаціональна ворожнеча”: чиновниця рф поширює антиукраїнські наративи

У мережі шириться відео депутатки держдуми рф анни кузнецової, яка розповіла пропагандистам про “деструктивні заклики” в українських Telegram-каналах, які збільшились начебто на 28%. Чиновниця розповіла, […]

Jobcenter

Джобцентр в Німеччині скасовує виплати українцям: що відбувається

У мережі шириться відео української біженки, яка жаліється на німецькі джобцентри (центри зайнятості). Жінка розповідає, що установа скасовує виплати на придбання меблів в орендоване житло. […]

Гроші в руках

Українці, які від початку війни не виїжджали за кордон, отримають 5 тис. грн: фейк

Деякі Telegram-канали поширюють інформацію від імені міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук про виплату 5 тисяч гривень українцям, які жодного разу від […]

13:00, 07.04.2024 Микола Ситник
стела Часів Яр

ЗСУ блокують евакуацію з Часового Яру: що відбувається

У мережі поширюється інформація, що ЗСУ нібито заборонили евакуюватись з міста Часів Яр на Донеччині, яке зараз знаходиться неподалік від лінії фронту. Роспропагандисти зауважили, що […]

16:30, 05.04.2024 Микола Ситник
Часів Яр

Примусове виселення з Часового Яру: що не так з “наказом” Міноборони

У мережі шириться відео нібито наказу Міноборони України від 29.03.2024, що мешканцям прифронтового міста Часів Яр треба негайно виїхати зі своїх домівок, тому що будівлі […]

18:15, 03.04.2024 Микола Ситник