Продукти, що не варто заморожувати: перелік

Микола Ситник 16:03, 20 Червня 2023

Продукти в холодильнику 7b10b

“Не можна заморожувати ці продукти”. Чи часто ви бачили такий надпис на молоці, яйцях чи шоколаді або рисі? Якраз такі продукти, одні з тих, які не можна піддавати заморозці. Заморозка — це легкий і простий спосіб для тривалого зберігання продуктів, однак певні продукти можуть втратити свої поживні властивості, зіпсуватися або навіть стати небезпечними для здоров’я.

Редакція «Бахмут IN.UA» зібрала для своїх читачів перелік продуктів, які, на думку експертів із безпеки харчових продуктів і санітарії та лікарів, не варто заморожувати.

Отже, фахівці не радять піддавати заморожуванню:

  • молочні продукти;
  • сирі яйця;
  • консерви;
  • смажені продукти;
  • рис;
  • макаронні вироби;
  • картоплю;
  • свіжі овочі;
  • фрукти;
  • салати, зелень;
  • каву;
  • шоколад.

Продукти, що не можна заморожувати та зберігати в морозилці

Молочні продукти

Фахівці радять не зберігати за мінусової температури все, що складається з молока. Молоко, сметана, вершки, йогурти, м’який сир після заморозки втратять смакові властивості, розшаруються та стануть непридатними для використання. А після розморозки ви отримаєте згорнуту або розсипчасту «кашу» замість сиру та сметани. До того ж, після розморожування молочні продукти втратять звичний смак, оскільки розділяться на воду та шматочки густої маси.

Молочні.ua 9c559Молочні продукти на столі. Фото: radiotrek.rv.ua

Сирі яйця

Свіжі яйця не варто класти до морозилки. Сирі яйця — це продукти, що не можна зберігати в морозилці. Під час заморожування вони стискаються і можуть луснути прямо в морозильній камері.

На практиці закон фізики спрацює так, що під час замороження яєць, їхня шкаралупа розірветься.

Сирі яйця можна заморожувати, але без шкаралупи. У такому вигляді вони можуть зберігатися тривалий час. Для цього треба розбити яйця і розподілити по ємностях. Найкращий варіант — відокремити білки від жовтків і зберігати окремо в герметичних контейнерах.

Сирі яйця bb0e8Сирі яйця в тарілці. Фото: з відкритих джерел

Консерви — продукти, що зберігаються без заморозки

Консерви можуть зберігатися тривалий час і практично за будь-яких умов. Водночас вони не призначені для заморожування. Консерви можна зберігати просто в холодильнику або коморі, адже там для них ідеальні умови.

Консерви 1474bВідкриті консерви. Фото: usap.ua

Смажені продукти — їжа, яку не можна заморожувати

Низька температура в морозильній камері призведе до того, що смажені продукти стануть непридатними для споживання.

Смажені страви краще не заморожувати, а їсти одразу. Справа в тому, що низька температура у морозилці негативно вплине на смажену їжу. Вона втратить свою смачну скоринку, стане в’ялою та втратить смак. До того ж, попередньо обсмажені продукти, які заморозили, погано розігріваються.

Смажені продукти 341a0М’ясна тарілка з картоплею і овочами. Фото: usap.ua

Рис

Приготований рис після заморозки стане м’яким та втратить свій смак. Навряд хтось з’їсть таку страву з великим задоволенням.

Рис 09ee5Приготований рис у тарілці. Фото: з відкритих джерел

Макаронні вироби

Як і рис, приготовані макарони та подібні вироби після заморозки втрачають свій смак та текстуру. Тож, після розморозки ви отримаєте згусток незрозумілої на смак та вигляд суміші. Робимо висновок, що макарони — їжа, яку не можна зберігати в морозилці.

Макарони 274c1Макарони по-флотськи на сковороді. Фото: Depositphotos

Картопля

Сира картопля погано переносить заморожування. При заморозці вона стає «зернистою» через крохмаль, який змінює свою текстуру при низьких температурах. Ви просто отримаєте борошнистий, зернистий і поганий на смак продукт.

Якщо ви все ж плануєте заморозити картоплю, то перед цим слід піддати її термічній обробці. Потім картоплю треба помістити у контейнери або «Zip-Lock» пакети, які підходять для зберігання у морозилці. У такий спосіб можна зберегти смак і текстуру продукту.

Картопля 4876cКартопля в ящику. Фото: Depositphotos

Свіжі овочі

Свіжі овочі краще не заморожувати, адже вони перетворяться на сире місиво при приготуванні або розморожуванні. Мова йде про свіжі огірки, помідори, кабачки, баклажани тощо. Справа в тому, що в таких продуктах міститься велика кількість води. Тому під час побутової заморозки вони повністю вкриваються кригою.

До слова, овочі для магазинів попередньо обробляють та заморожують за спеціальною технологією. Приготовані овочі можна заморожувати, але свіжі не варто.

Свіжі овочі efbf1Свіжі овочі в ящику. Фото: daytoday.ua

Фрукти

Як і овочі, фрукти, що містять багато води не можна заморожувати. Яблука, груші та інші водянисті фрукти не залишаємо в морозилці.

Фрукти 1c9f9Яблука і груші в кошику. Фото: з відкритих джерел

Салати, зелень

У морозилці салат, селера, капуста, редька та дрібна зелень втрачає смакові якості. Заморожування зруйнує структуру зелених овочів і призводить до того, що вони втрачають свою свіжість.

У морозильнику салат з хрусткого перетвориться в м’який, млявий, чорний і непридатний для використання.

Салат 83375Салат у піалі. Фото: з відкритих джерел

Кава

Запам’ятайте каву (у зернах чи мелену) не можна заморожувати у будь-якому вигляді. Кавові зерна наберуться вологи та матимуть непритаманні для цього продукту запах і смак.

Каву краще зберігати в герметичних пакетах чи банках.

Кава 71151Кава мелена та кава у зернах. Фото: з відкритих джерел

Шоколад

При заморожуванні кондитерських виробів, у складі яких є шоколад, на них з’являється «білий наліт». Це жири під впливом температури зосереджуються на поверхні з меншою щільністю, що і призводить до таких змін. Особливо це стосується білого шоколаду, основою якого є пальмова олія. Тому краще не зберігати шоколад у морозилці.

Шоколад 94ad6Шоколад з горіхами. Фото: tea.ua

Читайте також: Як обрати обприскувач для саду? Поради від експерта з Бахмута

Продукти, що не можна заморожувати повторно

М’ясо

Розморожування та повторне заморожування продуктів — це дуже погана ідея. М’ясо і так втрачає значну кількість вологи після розморожування, а повторне заморожування та подальше розморожування перетворить його на сухий шматок, який навряд чи вдасться «врятувати» спеціями чи соусами.

Заморожування м’яса вдруге також може призвести до погіршення якості самого продукту та  поширення бактерій. Виробники зазвичай заморожують м’ясо при температурі близько -60°C, щоб вбити паразитів. Водночас температура м’яса знижується дуже швидко, і клітини в ньому «не вибухають». Заморожування м’яса при стандартній температурі морозилки (до -18 °C) робить його жорстким і несмачним. Крім того, мікроби виживають за такої температури в морозильнику.

Без побоювань можна повторно заморожувати продукти, приготовані з розмороженого м’яса, які зазнали тривалої термічної обробки.

Мясо badc3Червоне м’ясо на кухонній дошці. Фото: з відкритих джерел

Фарш

Цей м’ясний продукт зберігається в морозильній камері практично у кожної родини. Зазвичай фарш готується з замороженого м’яса, оскільки так він виходить кращим за текстурою та смаковими якостями. Водночас це і є причиною того, що фарш категорично не можна заморожувати. Вторинне заморожування м’ясних продуктів сприяє стрімкому розвитку бактерій та шкідливих мікроорганізмів. Отже фарш — їжа, яку не можна заморожувати.

Фарш 6e3d6Фарш на тарілці. Фото: nashkraj.ua

Дитяче харчування

Дитяче харчування, тістечка, десерти (особливо з сирими яйцями в складі) не слід повторно заморожувати. Діти особливо чуйно реагують на продукти, в яких можуть розмножуватися мікроорганізми. Про всяк випадок їжу для дітей взагалі краще не заморожувати, а слідкувати, аби малеча споживала свіжі продукти.

Дитяче пюре 2ede0Дитяче пюре. Фото: Pinterest

Розморожені продукти

Напевно, всі господині та господарі знають, що продукти не можна заморожувати повторно після того, як вони були розморожені.

Більшість заморожених продуктів (фрукти, овочі, риба тощо) втратять форму та смакові властивості після розморозки. Також повторне заморожування може бути небезпечним для здоров’я, оскільки це призводить до поширення бактерій.

Вироби 9fd20Заморожені вироби. Фото: Dela.biz

Вам буде цікаво:

Фото: з відкритих джерел

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Пенсії 2025: що зміниться з 1 листопада і чи буде підвищення

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 17:35, 28 Жовтня 2025
Отримувачі пенсії / фото ілюстративне, iStock

З листопада 2025 року масштабних змін у пенсійних виплатах не очікується, однак низці категорій українців потрібно пройти фізичну ідентифікацію, аби не втратити соціальні виплати. Також окремі пенсіонери продовжать отримувати надбавки залежно від віку, а для матерів тяжко хворих дітей передбачено можливість дострокового виходу на пенсію.

Детальніше про те, що варто очікувати отримувачам пенсії з 1 листопада 2025 року — в матеріалі Бахмут IN.UA

Що зміниться з 1 листопада для пенсіонерів

У листопаді 2025 року змін у розмірах пенсійних виплат не передбачається. Водночас деяким категоріям громадян потрібно пройти фізичну ідентифікацію для продовження отримання державних виплат.

Проходження фізичної ідентифікації

Пенсійний фонд України нагадав, що термін проходження фізичної ідентифікації для одержувачів окремих видів державних допомог продовжено до 1 листопада 2025 року.

Це стосується громадян, які на початок повномасштабної війни перебували на обліку в органах соцзахисту на тимчасово окупованих територіях або у районах активних бойових дій і після 24 лютого 2022 року не зверталися із заявами про продовження виплат на інших територіях.

Ідентифікацію можна пройти онлайн — через відеозв’язок. Для цього потрібно заповнити заяву у розділі “Ідентифікація за допомогою відеоконференцзв’язку” на порталі електронних послуг ПФУ. Після цього заявник отримає повідомлення про дату та час відеосеансу з фахівцем Пенсійного фонду.

Надбавки до пенсії після 70 років

Пенсіонери, старші за 70 років, можуть отримати доплати, якщо їхня основна пенсія не перевищує 10 340,35 гривень.

Розмір надбавок:

  • 70–74 роки — 300 гривень;
  • 75–79 років — 456 гривень;
  • 80+ років — 570 гривень.

Надбавки нараховуються автоматично, без додаткових звернень.

Крім того, самотні пенсіонери старше 80 років, які потребують постійного догляду, мають право на додаткову допомогу. Для її оформлення потрібно надати до Пенсійного фонду медичну довідку про потребу у сторонньому догляді та документи, що підтверджують відсутність працездатних родичів.

Пенсії для матерів тяжко хворих дітей

Матері, які виховували тяжко хворих дітей до шестирічного віку, можуть отримати дострокову пенсію після досягнення 50 років і за наявності не менше 15 років страхового стажу.

До таких дітей належать ті, хто має:

  • тяжкі вроджені вади розвитку;
  • онкологічні чи орфанні захворювання;
  • ДЦП;
  • цукровий діабет I типу;
  • психічні розлади чи хвороби нирок IV ступеня;
  • потребу у трансплантації або паліативній допомозі.

Підтвердженням є відповідна довідка медичного закладу або посвідчення, яке засвідчує стан здоров’я дитини до шести років.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як отримати статус безробітного і скільки становить виплата: роз’яснення Донецького центру зайнятості

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 18:00, 27 Жовтня 2025
Отримати статус безробітного можна через “Дія” / фото “Дія”

У жовтні 2025 року українці, які втратили роботу, можуть отримати допомогу по безробіттю від 1 500 до 8 000 гривень. Розмір виплат залежить від страхового стажу, середнього заробітку та підстав звільнення. Держава також передбачила спрощену процедуру реєстрації для внутрішньо переміщених осіб.

Про це редакції Бахмут IN.UA повідомили в Донецькому обласному центрі зайнятості.

Який розмір допомоги по безробіттю станом на жовтень 2025 року

Станом на жовтень 2025 року мінімальна допомога по безробіттю в Україні становить 1 500 гривень. Таку суму можуть отримати громадяни віком до 35 років, які не мають страхового стажу, або ті, кого звільнили з роботи через порушення трудової дисципліни — зокрема, прогули чи крадіжки на робочому місці.

Для осіб із мінімальним страховим стажем передбачено виплату 3 600 гривень.

Розмір допомоги для інших категорій безробітних розраховується індивідуально — залежно від середньої заробітної плати та тривалості страхового стажу:

  • до 3 років — 50%;
  • від 3 до 6 років — 55%;
  • від 6 до 12 років — 60%;
  • від 12 до 18 років — 65%;
  • від 18 до 24 років — 70%;
  • від 24 до 30 років — 75%;
  • понад 30 років — 80%.

При цьому максимальний розмір допомоги не може перевищувати мінімальну заробітну плату, яка з 1 січня 2025 року становить 8000 гривень.

Умови для отримання допомоги

Статус безробітного можуть отримати особи працездатного віку, які не мають роботи чи інших доходів і готові приступити до праці. Під час дії воєнного стану допомога призначається з першого дня після надання статусу безробітного.

Виплати проводяться в межах дворічного періоду, але під час війни тривалість допомоги обмежена 90 календарними днями. Для осіб передпенсійного віку цей термін збільшено до 360 днів.

Необхідні документи для реєстрації:

  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
  • податковий номер;
  • трудова книжка або договір;
  • документ про освіту;
  • військовий квиток (для військовозобов’язаних);
  • посвідчення УБД (за наявності);
  • довідка МСЕК (для осіб з інвалідністю);
  • реквізити банківського рахунку.

Внутрішньо переміщені особи (ВПО) можуть отримати статус безробітного навіть без повного пакета документів, якщо втрачені трудові записи чи довідки.

Як зареєструватися:

Подати заяву на отримання статусу безробітного можна кількома способами:

  • у центрі зайнятості особисто;
  • через мобільний застосунок “Державна служба зайнятості”;
  • на порталі “Дія”;
  • через електронний кабінет шукача роботи на сайті dcz.gov.ua.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Паска Бахмутська

Бахмутська та Лондонська: рецепти смачної Паски від бахмутських господинь

Паска — це основа Великоднього столу, яка асоціюється у багатьох з цим світлим святом. Втім, рецепт паски важко знайти, адже він для всіх різний. Хтось […]

4 04caa

Варення з ягід: класичні та незвичні рецепти, які запам’ятаються надовго

Вже згодом в Україні починається сезон ягід. Саме в цей період з травня по вересень чимало господинь почнуть готувати варення на зиму з полуниці, малини, […]

Сорбет або тирамісу: кондитерка з Бахмута розповідає, що можна приготувати з ягід

Поки триває сезон полуниці, черешні, малини та інших літніх ягід, й ціни на них ще невисокі хочеться зробити різні ягідні десерти. Смачні десерти із сезонних […]

Гріємося вдома: рецепти чаїв, які легко приготувати

Осінь та зима часто можуть стати викликом для людини, адже далеко не кожен здатний комфортно себе почувати в холодну пору. В такий період не треба […]