Гріємося вдома: рецепти чаїв, які легко приготувати

Макарович Марія 10:45, 26 Лютого 2024
Чай зранку надає гарний настрій на увесь день / фото ілюстративне

Зима та рання весна часто можуть стати викликом для людини, адже далеко не кожен здатний комфортно себе почувати в холодну пору. В такий період не треба забувати про зігріваючі напої, серед яких чашка смачного чаю. Саме вона здатна забезпечити тепло й комфорт що вдома, що на роботі, що навіть на вулиці.

Редакція Бахмут IN.UA підготувала для вас колекцію незвичайних рецептів чаю, які легко приготувати.

Чай під час холодів

Рецепти чаїв мають широкий вибір смаків і переваг для здоров’я. Незалежно від того, віддаєте ви перевагу заспокійливим властивостям трав’яного чаю чи сміливим спеціям індійського чаю масала, для кожного знайдеться ідеальний варіант. Рекомендуємо експериментувати з рецептами натурального чаю, адже саме так можна знайти свій улюблений, яким можна смакувати кожного дня.

Імбирний чай

Серед рецептів чаїв, що зігрівають, імбирний чай, мабуть, є найбільш відомим та ефективним варіантом. Цей смачний та гарячий напій дуже легко можна приготувати вдома. Він не тільки здатний зігріти вас під час холодів, але й має позитивний ефект на ваше здоров’я. Для його приготування потрібні:

  • свіжий корінь імбиру;
  • вода;
  • мед (за бажанням);
  • свіжа м’ята (за бажанням).

Щоб заварити смачний чай з імбиром, очистіть і наріжте свіжий імбир тонкими шматочками. Потім закип’ятіть воду і додайте скибочки імбиру. Дайте воді чаю закипіти протягом 10-15 хвилин. Процідіть чай у чашку. За бажанням підсолодити медом та додати м’яту.

Імбирний чай найбільш популярний та ефективний спосіб зігрітися в холодну пору / фото ілюстративне

Трав’яний чай

Трав’яні чаї бувають різних смаків, але всі вони відомі своїми заспокійливими властивостями. Для приготування простого чаю достатньо взяти улюблені трави (ромашка, лаванда тощо) та за бажанням додати трохи меду:

Як всі інгредієнти будуть готові, закип’ятіть воду і залийте нею суміш трав’яного чаю в чашці. Потім дайте настоятися 5-7 хвилин. Процідіть і насолоджуйтеся трав’яним чаєм та його прекрасним ароматом. Якщо ви хочете підсолодити ваш чай медом, то краще його не розмішувати в окропі, бо він втратить свої корисні властивості. Найкращий спосіб це їсти його разом із чаєм ложкою. 

Чай з шипшини

Рецепт приготування чаю з шипшини знайомий нам всім з дитинства. Цей чай не тільки смачний, але й насичений вітаміном С, що робить його чудовим вибором для зимового сезону. Для його приготування потрібні:

  • сушені плоди шипшини;
  • вода;
  • мед (за бажанням).

Закип’ятіть воду і додайте сушені плоди шипшини. Плоди краще попередньо розім’яти. Дайте чаю настоятися. Якщо ви бажаєте скуштувати напій одразу, то можна почекати 10-15 хвилин. Втім, спробуйте дати чаю настоятися у термосі кілька годин або ніч. Процідіть і за бажанням підсолодіть медом.

Бажано не розмішувати мед в окропі, так він втрачає корисні властивості / фото ілюстративне

Обліпиховий чай

Обліпиховий чай – це не тільки смачний напій, але й багатий на вітаміни та антиоксиданти. Читайте кілька порад щодо того, як заварювати цей чай вдома. Інгредієнти:

  • сушені ягоди обліпихи;
  • вода;
  • лимонний сік (за бажанням);
  • мед (за бажанням).

Для приготування хорошого обліпихового чаю слід закип’ятити воду і додати сушені ягоди обліпихи. Дайте настоятися 10-15 хвилин. Процідіть чай і додайте трохи лимонного соку або меду для додаткового смаку.

Пряний індійський чай масала

Насолоджуйтеся екзотичними смаками індійського чаю масала, також відомого своїм терпким та незвичайним смаком. Для його приготування візьміть:

  • листя чорного чаю;
  • воду;
  • молоко;
  • спеції (корицю, кардамон, гвоздику, імбир);
  • цукор (за бажанням).

Закип’ятіть воду і додайте листя чорного чаю і спеції. Кип’ятіть 5-7 хвилин, після чого додайте молоко і готуйте ще 5 хвилин. За бажанням підсолодіть цукром.

Чай зі спеціями

Експериментуйте з різними спеціями, щоб створити власну чайну суміш. Редакція ж рекомендує почати саме з цього рецепту:

  • чорний, зелений або інший чай, який вам подобається
  • вода
  • спеції (кориця, гвоздика, бодян та ін.)

Заварюйте чай як зазвичай. Під час настоювання додайте щіпку улюблених спецій. Процідіть і насолоджуйтеся чаєм з унікальними прянощами. Спеції можете вибрати будь-які з ваших улюблених. Експериментуйте з комбінаціями та шукайте ваш улюблений смак. 

Експеременти – шлях до відкриття нових смаків / фото ілюстративне

Марокканський чай

Марокканський чай, також відомий як “марокканський м’ятний чай”, є освіжаючим і ароматним напоєм. Приготувати вдома його дуже просто. Вам знадобиться:

  • зелений чай;
  • цедра апельсина;
  • листя м’яти;
  • паличка кориці;
  • гвоздика.

Для приготування слід заварити зелений чай разом із цедрою апельсина та листям м’яти, а потім процідити та додати спеції. Підсолодіть цукром або медом на свій смак. Подавати слід гарячим.

Екзотичні чаї можна легко приготувати вдома / фото ілюстративне

Чай каркаде

Чай каркаде з пелюсток гібіскуса — справжня легенда, яка виділяється яскравим і пікантним смаком. Для його приготування варто мати:

  • сушені пелюстки гібіскуса;
  • воду;
  • цукор (за бажанням).

Закип’ятіть воду і додайте сушені пелюстки гібіскуса. Дайте чаю настоятися 5-7 хвилин. За бажанням підсолодіть цукром.

Чай з цитрусовими

Плоди цитрусових можна використовувати для чаю. Вони гарно доповнять напій та нададуть йому приємної екзотичності. Для його приготування потрібні:

  • чай на ваш вибір;
  • вода;
  • скибочки або цедра лимона, апельсина або грейпфрута.

Заварюйте чай як зазвичай. Додайте до окропу скибочки цитрусових для освіжаючого смаку. Дайте настоятися 3-5 хвилин, а після насолоджуйтесь смаком чаю.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Рецепти страв із ревеню: як урізноманітнити харчування

Семаковська Тетяна 10:00, 28 Квітня 2024

Весною та літом серед українців популярними стають легкі страви та поєднання незвичних смаків. Ідеальним овочем для кулінарних експериментів є ревінь. Він має кисло-солодкий смак, тож ідеально підходить для приготування салатів та пирогів.

Бахмутська кондитерка Ганна Полосухіна поділилася з редакцією Бахмут IN.UA незвичайними рецептами із ревенем, які вразять своїм смаком та простотою приготування.

Рецепти страв із ревеню

Десерти з ревенем не важкі у приготуванні, а сам ревінь має невелику ціну, тож з ним можна сміливо експериментувати. Наприклад, з нього можна зробити:

  • пироги;
  • компоти;
  • киселі;
  • кекси;
  • гарніри для м’яса.

Споживати ревінь можна використовуючи самі стебла рослини. Зверніть увагу, що їхній колір може бути від малинового до темно-зеленого. 

Пиріг з ревенем

5ea711c10b36d 98ea4
Пиріг з ревенем / фото з відкритих джерел

Для створення тіста потрібні:

  • 400 грамів пшеничного борошна;
  • дрібка солі;
  • 1,5 чайної ложки розпушувача;
  • 2 столових ложки крохмалю;
  • 150 грамів цукру;
  • 1 упаковка ванільного цукру;
  • 200 грамів вершкового масла (твердого);
  • 3 жовтки.

Для начинки ж потрібно підготувати:

  • 500 грамів ревеню;
  • 50 грамів цукру.

Спосіб приготування:

  • розігрійте духовку до 180 градусів$
  • у миску покладіть борошно, сіль, розпушувач, крохмаль, цукор і ванільний цукор$
  • додайте нарізане кубиками холодне масло (можна натерти на терці); 
  • подрібніть інгредієнти до утворення дрібної крихти$
  • додайте жовтки та змішайте інгредієнти в однорідне тісто$
  • сформуйте кулю та розділіть її на 2 рівні частини$
  • одну частину тіста поставте у холодильник, другу розкатайте та викладіть у форму.

Для приготування самого ж ревіню потрібно помити його, обсушити, обірвати листя, а стебло почистити та нарізати скибочками. Потім потрібно викласти вже оброблену рослину на тісто та засипати цукром. Зверху натираємо залишки коржа з холодильника, випікаємо хвилин 40, до золотистого кольору.

Варення з ревеню

foto 2057 0 61069
Варення з ревеню / фото з відкритих джерел

Рецепти смачних страв із ревеню не вимагають кулінарних вмінь, тож навіть, якщо ви не вмієте готуватися — страви із ревенем будуть вам під силу. Простий спосіб зберегти вітаміни — зробити консервації, а саме варення з ревеню. Ось найпростіший рецепт:

Інгредієнти:

  • 1,5 кілограма ревеню;
  • 2 кілограми цукру (цукру можна дати трохи менше, на свій смак);
  • 2 склянки води.

Приготування

Щоб приготувати смачне варення із ревеню маємо зробити хороший сироп: для цього цукор потрібно розвести разом з водою у каструлі чи іншій зручній місткості, суміш кілька хвилин тримаємо на маленькому вогні.

Потім попередньо нарізаний ревінь заливаємо отриманим сиропом і тримаємо на вогні ще 25 хвилин. Періодично помішуйте суміш. Після 25 хвилин вимкніть вогонь, та покладіть каструлю із ревенем вбік. Потрібно витримати варення 12 годин за кімнатної температури.

Краще за все робити варення на вечір, щоб за ніч воно настоялося, потім ревінь у каструлі ставимо на повільний вогонь і варимо до загустіння. 

Для перевірки готовності варення потрібно взяти дерев’яну ложку й занурити її в суміш, крапля готового варення не має розтікатися. Гаряче варення переливаємо в чисті банки та закупорюємо кришкою. Варення зберігати в темному прохолодному місці.

Ревеневий лимонад

Ревінь / фото ілюстративне

Ревінь також може стати основним інгредієнтом для лимонаду, адже він має багатий та свіжий смак. Для приготування незвичайного лимонаду потрібно:

Інгредієнти:

  • ревінь;
  • вода;
  • лайм або лимон;
  • сироп агави або бюджетний варіант цукор.

Приготування:

  • ревінь помийте, наріжте кубиками й перекладіть у каструлю з водою;
  • до суміші додайте сік лайму, або лимону;
  • ввімкніть вогонь та на слабкому вогні повільно доведіть до кипіння суміш, варіть 10 хвилин;
  • вимкніть газ, остудіть напій та процідіть його;
  • готовий лимонад подавайте із кубиками льоду.

Соус до м’яса із ревеню

rhubarb 5145911 1280 d6a83
Ревінь / фото з відкритих джерел

Ревінь гарно поєднується з м’ясом. Для цього можна приготувати смачний й корисний соус.

Інгредієнти:

  • ревінь;
  • мед — у рідкому стані 1 столова ложка;
  • цибуля червона 1 штука;
  • оцет, краще брати винний, можна яблучний — 1 столова ложка;
  • сіль до свого смаку.

Приготування: 

Ревінь та цибулю помийте, покришіть кубиками, покладіть у каструлю та додайте всі інші складники. Проваріть суміш 20 хвилин на малому вогні, помішуйте регулярно, допоки все не перетвориться у пюре. Отриманий соус остудіть, можна збити в блендері та подавати до м’ясних делікатесів.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Експерти з Донеччини розповіли, як вибрати якісний мед

Семаковська Тетяна 18:18, 9 Серпня 2023

Мед вважають продуктом з корисними властивостями, його використовують від застуди, часто їдять замість солодкого та навіть роблять з ним косметичні процедури. Однак, перед тим, як мед опиниться на вашому столі — варто знати секрети, які допоможуть справді вибрати якісний продукт. 

Експерти у бджільництві Роман Потапенко та Андрій Безматний поділилися з «Бахмут. IN.UA» порадами для вибору хорошого меду.

Як вибрати якісний мед

Screenshot 51 824e6

Мед Романа Потапенка. Фото: надані героєм

Вибір смачного меду – нелегка справа, за словами Романа Потапенко зараз окремі виробники навчилися синтезувати штучний мед, так що він виглядає, як натуральний.

«Той мед, який у наших магазинах продають має однакову форму, як зимою, так й літом — рідку. Це означає, що в меді багато вологи й він штучний. Також такий мед має осад червоного кольору зверху, це ознака того, що перед вами пересмажений цукор. Хороший мед має литися книжкою, бути густим. Такий мед буде довго стояти, бо бджоли витягнули з нього достатню кількість вологи», — каже експерт.

Як вибрати натуральний мед

Ознаки натурального меду — смак та його густота під час лиття, але зверніть увагу, що часто свіжий мед може литися погано, йому треба постояти кілька днів, щоб випарувалася зайва волога. Бджоляр Андрій Безматний близько 9 років тримав власну пасіку у Бахмутській громаді, чоловік також зазначає, що перше на що слід звертати увагу – це густота меду.

«Справжній мед ллється майже стрічкою, й накладається шарами. Також можна орієнтуватися по вазі банки, мед важчий за воду, якщо це літрова банка, то там вміщається 1, 5 кілограма меду, й тара буде важкою. Але, якщо мед недозрілий, зібраний зашвидко, він буде легший. Смак – це теж важлива частина, недозрілий мед може скиснути, його смак буде відповідним», — каже Андрій Безматний.

За словами бджоляра також можна орієнтуватися на запах, хороший натуральний мед повинен мати приємний квітковий аромат.

Які є види меду і його властивості

Мед 5a99a

Медові соти Андрія Безматного. Фото: надане героєм

Вибрати хороший мед орієнтуючись тільки за кольором не вийде, бо мед набуває забарвлення в залежності від того, де розташовані вулики. Щоб знати, який буває мед редакція розпитала Романа Потапенка та Андрія Безматного про особливості його наповнення:

  • Мед акації — білий, прозорий, може мати легкий зелений підтон
  • Мед соняшника навпаки має дуже яскравий жовтий колір
  • Гречаний мед має коричнуватий колір, часто із золотим відливом
  • Кульбабовий мед матиме жовтий ніжний колір
  • Липовий мед прозорий із жовтуватим підтоном

Андрій Безматний додає, що мед може мати, як прозорий відтінок, так й темно-коричневий, але це не характеристика якості, а підказка з яких рослин був зібраний мед. Також, каже експерт, рідко зустрічається мед із чистої акації чи липи, зазвичай – це змішані смаки.

Який мед краще: поради експерта

Андрій Бджоляр1 625a7

Бджоли збирають мед на різних ділянках. Фото: надане героєм

Кожен натуральний мед є хорошим у міру споживання, але обирати його можна за властивостями та власними потребами:

  • Мед акації вважають найкориснішим, у народних методах його використовують від безсоння та головних болів.
  • Соняшниковий мед попри свій привабливий колір не дуже корисний, бо у складі містить багато цукру. Це впливає й на його форму, через два місяці такий мед буде дуже важко дістати з банки, бо він затвердіє. Водночас цей мед добре впливає на стан нігтів та волосся, їсти його варто нечасто.
  • Гречаний мед радять використовувати при застудах та авітамінозі, його вживають у їжу розбавляючи у воді, або ж просто їдять ложкою, але смак цього продукти доволі гіркий.
  • Кульбабовий мед містить багато вітаміну С, його вважають антибактеріальним та дають для зміцнення імунітету.
  • Липовий мед рекомендують для нормалізації травлення, й при бронхітах.

Мед зібраний весною буде краще литися, в той час, як мед пізнього збору швидше твердіє, його добре використовувати для випічки, пояснює Роман Потапенко. Крім того, каже експерт, ранній мед має багато корисних властивостей, й вважається кращим. 

Важливо не гріти мед вище 42 градусів, бо тоді нічого корисного ви не отримаєте, тому класти мед у гарячий чай для лікувальних цілей — погана ідея, там залишається тільки сахароза.

Зверніть увагу, що мед не можна вживати людям із алергією, також його не рядять вагітним жінкам.

Вам буде цікаво:

Фото: «Бахмут. IN.UA»

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Евакуація 60bf8

3 600 гривень та безкоштовне житло: з липня стартує евакуація до Волинської області

З 5 липня 2024 року розпочалася обов’язкова безкоштовна евакуація цивільних мешканців Донеччини до Волинської області. Уряд забезпечує транспортування, житло та соціальну підтримку для евакуйованих громадян. […]

Уряд запровадив нову соціальну допомогу “Дитина не одна”: деталі

Кабінет Міністрів України запровадив новий вид соціальної допомоги “Дитина не одна” для сімей, які тимчасово влаштовують до себе дітей, що залишилися без батьківського піклування внаслідок […]

Українська родина

Як отримати статус багатодітної сім’ї

Посвідчення багатодітної сім’ї онлайн також можна отримати. Статус багатодітної дозволяє отримувати грошову допомогу та різні пільги, наприклад знижку на житлово-комунальні послуги. Яка сама родина вважається багатодітною та […]

Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

17 липня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме жителів громади у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі охочі […]

У Харкові відкрився Центр психологічної допомоги для родин загиблих воїнів

Команда Depaul Україна започаткувала у Харкові Центр психологічної допомоги для людей, які постраждали від війни. Особливу увагу приділятимуть родинам, які втратили близьких на фронті. Центр […]