Садовий обприскувач та як його обрати: поради від експерта з Бахмута

Микола Ситник 17:51, 15 Червня 2023

Garden Sprayer 64408

Як вибрати оприскувач для саду, аби не витрати марно гроші?  Садовий обприскувач — це незамінна річ для догляду за рослинами. Він має бути у кожного садівника, фермера чи дачника. Обприскувачі підходять для поливу, підгодівлі та лікування рослин. Також вони стануть у нагоді під час обробки дерев, виноградників, розсади і клумб. Щоб правильно обрати обприскувач, важливо зрозуміти, що саме ви оброблюватимете ним. 

Ольга М’ясникова, яка тримала в Бахмуті садовий магазин «Gardenside», поділилася з редакцією «Бахмут IN.UA», який обрати обприскувач для саду.

Види садових обприскувачів

Обприскувач садовий використовують для саду чи городу, вони бувають:

  • механічні (ручні);
  • акумуляторні;
  • електричні;
  • важільні;
  • помпові;
  • бензинові.

Вже сама назва говорить про те, чим вони відрізняється.

Механічний

Інструмент для обприскування рослин має різні механізми. Найпростіший – це звичайний механічний обприскувач — це найдешевший варіант. Те, що кожен може собі дозволити. Але, знову-таки, тут теж є варіанти. Категорія залежить від якості та різної цінової політики. Ємність може бути різною два, три, пять літрів і більше.

«Все залежить від терміну служби та комфорту під час роботи. Ціна безпосередньо впливає на термін служби роботи та якість матеріалів. У своєму магазині ми працювали весь час із двома виробниками «Леміра» та «Kwazar». Це українсько-польські товари. Спочатку була «Леміра», потім ми від неї відмовилися. «Kwazar» коштує дорожче, як мінімум у два рази. На обприскувачі гарантія йде один рік. Але ще є термін служби. Тобто реально обприскувач «Kwazar» працює три роки без жодних проблем. «Леміра» вже через сезон починає бризкати не дуже добре», — пояснила бахмутянка.

Ручний 26621Механічний обприскувач «Marolex Master 1000». Фото: ek.ua

Важільний

Важільний — один з різновидів обприскувачів, які працюють від мускульної сили. У розпилювачах цього типу важіль потрібно качати постійно. Це може бути досить виснажливо, однак важільні розпилювачі мають свої переваги.

По-перше, вони більш прості, дешеві і водночас більш надійні і безпечні: пошкодження резервуара не приводить до «вибуху» з розбризкуванням вмісту, а працездатність у багатьох моделях зберігається навіть при негерметичному баку.

По-друге, великі наплічні агрегати цього типу зазвичай переносяться на двох плечах, на зразок рюкзаків — це забезпечує максимально рівномірний розподіл навантаження.

Важільний 14a3aВажільний обприскувач «Lemira OG-101». Фото: elektromotor.com.ua

Помповий

Помповий — однин із різновидів обприскувачів, які працюють від мускульної сили. Відмінність полягає в тому, що в цьому випадку використовується накопичувальний принцип: за допомогою помпи в резервуар заздалегідь нагнітається запас стисненого повітря, яке поступово витрачається в процесі роботи. Запас потрібно час від часу поповнювати, підкачуючи помпу.

Характерною зовнішньою ознакою помпового обприскувача є ручка підкачки, яка розташована на верхній частині. Моделі з наплічним переміщенням доводиться носити на одному плечі, щоб ручка залишалася в межах досяжності. Це менш зручно, ніж переміщення важільних моделей на двох плечах.

Загальною особливістю всіх помпових агрегатів є те, що під час роботи не потрібно постійно качати повітря. З іншого боку, така конструкція погано підходить для великих обсягів, тому ємність резервуару в розпилювачах цього типу не перевищує 12 літрів. Садові обприскувачі часто використовують й для поливу кімнатних рослин, саме помповий буде зручний для такого призначення.

Помповий 59a53Помповий обприскувач «Kwazar Orion 9». Фото: prom.ua

Акумуляторний

Це обприскувач з живленням від вбудованих акумуляторів. Випускаються в безлічі різновидів — від найпростіших моделей, створених як більш зручна альтернатива ручним оприскувачам, до потужних професійних агрегатів, що наближаються за можливостями до бензинових.

Загалом акумуляторні моделі зручні у використанні та обслуговуванні, відносно прості і дешеві, працюють тихо та можуть без обмежень застосовуватися як на відкритому повітрі, так і в теплицях. Ключовий недолік — неможливість швидко відновити роботу при вичерпанні заряду, адже процес зарядки займає досить багато часу.

«Акумуляторний обприскувач на нашому сегменті ринку представлений переважно різними китайськими виробниками. Вони всі схожі, однакові. Тут варто, напевно, дивитися на ємність акумулятора, який заряджається. Це впливатиме на час роботи. Але цінова політика приблизно однакова. Акумуляторним обприскувачем працювати, звичайно, набагато простіше. Коли у нас велика площа картоплі, припустимо, або ще чогось на городі, і треба постійно бризкати, то акумуляторні дуже зручні», — додає Ольга М’ясникова.

Акумуляторний 3e51fАкумуляторний обприскувач «Forte KF-16». Фото: ek.ua

Вам буде цікаво

Електричний

Розпилювачі з електромоторами, що живляться від звичайних розеток, мають меншу вагу і вартість, ніж акумуляторні аналоги, а час їхньої роботи практично необмежений. З іншого боку, необхідність тягнути дріт від розетки помітно обмежує мобільність. Тому особливого поширення цей варіант не отримав, він зустрічається лише в деяких колісних моделях, де автономністю пожертвували заради переваг електричного двигуна.

Електричний обприскувач на колесах — професійний обприскувач, який має зручну систему управління, міцні колеса та опору. Легко маневрує, стійкий на похилих поверхнях.

Акумуляторна батарея може працювати впродовж чотирьох годин, в залежності від тиску використання. Обприскувач комплектується 30-метровим шлангом із котушкою для шлангу та алюмінієвою фурмою з регульованою насадкою. Як правило, електричні обприскувачі мають велику ємність (40 літрів і більше).

Електричний cc9ebЕлектричний обприскувач на колесах «Stocker». Фото: sekator.net

Бензиновий

Обприскувачі, оснащені бензиновими двигунами, зазвичай, належать до професійного рівня і відрізняються високою продуктивністю і дальністю дії.

Для невеликої ділянки біля приватного будинку або дачі купувати такий пристрій немає сенсу, а от на великих площах бензиновий агрегат може виявитися досить корисним. Одна з ключових переваг подібних моделей перед акумуляторними полягає в тому, що бак двигуна можна швидко заправити пальним. З іншого боку, бензинові оприскувачі більш складні й дорогі, вони сильніше шумлять і виробляють вихлопні гази. Як бачимо, пристрій для обприскування рослин потрібно вибирати опираючись на свої потреби.

«Бензиновий обприскувач створений для саду. Він має велике сопло. Високі дерева (3-4 метри) такі обприскувачі чудово кроплять. Для саду це загалом класно. У нас був великий сад: яблуні, груші, сливи тощо. Ми постійно користувалися бензиновим обприскувачем. Чесно кажучи, вдома ми користувалися тільки механічними та бензиновим (16-18 літрів) обприскувачами. Для саду взагалі чудова штука, найкраща», — поділилася бахмутянка.

Бензиновий 01d03Бензиновий обприскувач «STIHL SR 200-D». Фото: Stihl 

Використання на практиці

«Особисто я люблю ручні обприскувачі. Дуже часто дозування всіх пестицидів, які використовуються в домашніх господарствах, на городах маленькі. Вони переважно йдуть на 5 або 10 літрів. Акумуляторні обприскувачі мають більшу ємність — мінімум 12 або 16 літрів. Тобто ранець вішається на плечі і з ним потрібно ходити. В основному цим займаються жінки, і досить важкувато носити з собою 10 літрів і більше. Тому іноді дуже зручно мати маленький 5-літровий механічний обприскувач для того, щоб вийти побризкати кабачки, огірки, помідори на невеликій ділянці. Підсумую, що добре мати все. Але в цьому випадку потрібно враховувати бюджет», — резюмувала Ольга М’ясникова.

Читайте також: Креативні ідеї: як надати нове життя старим меблям?

Фото: «iStock»

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Куди звертатися, якщо рідний був викрадений на ТОТ чи у рф: пояснення омбудсмана

Семаковська Тетяна 13:40, 17 Жовтня 2024
Cтворення звернення / фото ілюстративне

Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець розповів про алгоритм дій, якщо член вашої родини був затриманий на ТОТ чи у рф.

Про це омбудсман Дмитро Лубінець розповів в Telegram.

Пошук полонених цивільних українців

За словами Уповноваженого ВР з прав людини, найперше, що потрібно зробити членам сім’ї затриманого чи викраденого рф — це звернутися із заявою про розшук особи до відповідного підрозділу Національної поліції України.

Вони також можуть звернутися до наступних організацій:

  • Національного інформаційного бюро. Контакти: чат-бот — @nib_uncp_bot, гаряча лінія — 1648, номер для дзвінків з-за кордону — +38 (044) 287 8165;
  • Міжнародного комітету Червоного Хреста. Контакти: гаряча лінія — +38 (044) 392 3210, e-mail — [email protected];
  • Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Контакти: гаряча лінія — +38 (095) 412 7424, e-mail — [email protected];
  • Об’єднаного центру з координації пошуку та звільнення військовополонених, незаконно позбавлених волі осіб внаслідок агресії проти України при СБУ. Контакти: гаряча лінія — +38 (067) 650 8332 або +38 (098) 321 1121, e-mail — [email protected];
  • Уповноваженого ВР з прав людини. Контакти: гаряча лінія — 0 800 501 720, e-mail — [email protected].

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як отримати ліки з безплатною доставкою через Укрпошту: покроковий гід

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 16:15, 16 Жовтня 2024
Посилка від Укрпошти / фото пресслужба Укрпошти

Українці можуть замовляти ліки з безплатною доставкою до відділень Укрпошти. Така ініціатива дозволить забезпечувати медикаментами тих, хто проживає у віддалених та постраждалих від війни населених пунктах, де немає аптек або необхідних ліків.

Про це повідомляється на Урядовому порталі.

Безплатна доставка медикаментів в Україні

В Україні запрацював пілотний проєкт “Укрпошта. Аптека”. Українці в його межах зможуть отримувати ліки у поштових відділеннях на безоплатній основі.

Основна мета проєкту — надати доступ до ліків тим українцям, де аптеки або відсутні або сильно постраждали через повномасштабне вторгнення. Він також допоможе громадянам отримувати ліки в межах урядової програми “Доступні ліки”.

В яких регіонах працює проєкт

Укрпошта доставлятиме медикаменти в наступні регіони:

  • Донеччина;
  • Запоріжжя;
  • Миколаївщина;
  • Харківщина;
  • Херсонщина;
  • Чернігівщина;
  • Сумщина.

Як скористатися послугою

Для того, щоб “Укрпошта. Аптека”, потрібно зателефонувати до контакт-центру за номером 0 800 300 545 та слідувати підказкам у голосовому меню для зв’язку з фахівцем. Останньому потрібно повідомити назви ліків, які ви хочете замовити.

Далі сформоване замовлення буде надіслано вам до найближчого відділення за послугою Укрпошта Експрес. Доставлення безоплатна. При отримані надаватиметься можливість перевірити посилку.

Термін доставлення — 3 дні, а термін зберігання у відділеннях — 7.

Які ліки можна замовити

Українці в межах пілотного проєкту зможуть замовити безрецептурні та рецептурні лікарські засоби, що відпускаються за програмою “Доступні ліки”.

Для замовлення рецептурних препаратів або ліків за програмою “Доступні ліки”, треба назвати 16 цифр електронного рецепта та додатково 4 цифри коду його погашення.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Куди звертатися, якщо рідний був викрадений на ТОТ чи у рф: пояснення омбудсмана

Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець розповів про алгоритм дій, якщо член вашої родини був затриманий на ТОТ чи у рф. Про це омбудсман […]

Як отримати ліки з безплатною доставкою через Укрпошту: покроковий гід

Українці можуть замовляти ліки з безплатною доставкою до відділень Укрпошти. Така ініціатива дозволить забезпечувати медикаментами тих, хто проживає у віддалених та постраждалих від війни населених […]

16:15, 16.10.2024 Скопіч Дмитро

Чи можуть роботодавці вимагати довідку ВПО при працевлаштуванні: пояснення експертів

Попри те, що за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб під час війни роботодавці можуть розраховувати на компенсацію витрат, відмова у наданні довідки про взяття на облік […]

Виплати військовим: як вирахувати онлайн

Міністерство оборони України запустило новий сайт соціального забезпечення та підтримки військовослужбовців і членів їхніх сімей. Головною функцією ресурсу є онлайн-калькулятор, який дозволяє розрахувати грошове забезпечення […]

Допомога на дитину 2024

Як переселенцям оформити допомогу на дитину: детальна інструкція

Переселенці, які мають довідку ВПО та хочуть оформити допомогу на дитину можуть зробити це двома способами: офлайн та онлайн. Детально пояснюють у Мінреінтеграції. Оформити допомогу […]