Варення з ягід: класичні та незвичні рецепти, які запам’ятаються надовго

Семаковська Тетяна 11:00, 21 Квітня 2024
Варення з ягід / ілюстрація Бахмут IN.UA

Вже згодом в Україні починається сезон ягід. Саме в цей період з травня по вересень чимало господинь почнуть готувати варення на зиму з полуниці, малини, смородини та інших. Приготування смачного варення не потребує багато зусиль, однак може принести багато задоволення усій родині в холодні осінні та зимові місяці.

Редакція Бахмут IN.UA поспілкувалася з Оленою Петренко — господинею з Бахмута, яка розповіла про класичні та незвичайні рецепти смачного варення до млинців, оладків або ж свіжого хліба.

Рецепти смачного варення

Ягідне варення заміняє магазинні солодощі. Крім того, його можна поєднувати із м’ясом чи додавати до плову або й борщу. Загалом, ж варення з ягід — це сезонна справа, яку господині роблять літом або ранньою осінню. Для закруток обирають малину, полуницю чи трускавку.

Класичне полуничне варення

Полуниця чудово смакує не тільки свіжою, але й у вигляді варення / фото ілюстративне

Рецепт полуничного варення вважається один із найпопулярніших, бо робиться він не важко, а смакує чудово. Для його приготування потрібні:

  • 1 кілограм полуниці;
  • цукор (орієнтовно 500 грамів, якщо не любите солодке, якщо ж хочете більш солодкий смак — то пропорція має бути 1:1);
  • сік лимона.

Спосіб приготування:

Полуницю промити, очистити від хвостиків та висушити на паперовому рушничку. Після цього треба розрізати ягоди на частинки й пересипати в каструлю. Поверх полуниці засипати цукор, гарно перемішати й залишити на ніч.

Як варити варення:

Вже зранку треба покласти каструлю на вогонь та варити на слабкому вогні. Якщо мова йде про ягоди, то варто тримати їх на вогні ще 5 хвилин. Потім слід вимкнути вогонь та відкласти каструлю до повного вистигання. Повторити цю процедуру потрібно на ще два наступні дні, після чого можна почати експериментувати. За словами бахмутської господині, до суміші, наприклад, можна додати трішки соку лимона, щоб варення набуло приємної на смак кислинки. В результаті виходить густе полуничне варення, яке можна їсти, як самостійну страву, а можна додавати до млинців, оладок чи каш.

Готовий джем перелийте в сухі, стерилізовані банки та закрутіть. Зберігати варення потрібно в сухому, темному місці. До слова, Олена Петренко радить не тільки робити варення із ягід, але й зберігати їх в замороженому вигляді. 

Ягідний джем

jam g61250b47f 1280 c06e3
Джем з полуниці та малини смакує із млинцями / фото ілюстративне

Щоб приготувати ягідний джем варто використовувати декілька видів ягід одразу. Для цього, наприклад, треба обрати:

  • полуницю;
  • малину;
  • порічку.

Спосіб приготування:

Всі ягоди треба добре промити, відірвати хвостики та просушити. Можна покласти їх на рушник, або ж у звичайний друшляк, щоб вся зайва вода стекла. Далі вже підготовлені ягоди треба перемістити у блендер та збити до однорідності. Отриману суміш покладіть в каструлю на слабкому вогні, дочекайтеся кипіння. Після цього вимкніть газ, зберіть пінку та перелийте у сухі, чисті банки. Джем можна подавати до м’яса, каші, чи смакувати з морозивом.

Варення з малини

raspberry g2ff4cb5b4 1280 06843
Малинове варення / фото ілюстративне

Малина також смачна ягода для консервації. Однак, для цього краще обирати великі та достиглі ягоди. Зверніть увагу, що сорт малини буває різним, є солодші ягоди, є кисліші, тому орієнтуватися потрібно на власні вподобання. Рецепт смачного малинового варення схожий у приготування на полуничний. Для цього потрібні:

  • 1 кілограм малини;
  • 1 кілограм цукру, або собі до смаку.

Спосіб приготування:

Чисті, помиті ягоди перекладіть в каструлю та засипте цукром, перемішайте. Можна залишити їх на ніч, або на 5-6 годин. Після того, як малина пустить сік, покладіть варення на слабкий вогонь, дочекайтеся кипіння й вимкніть після того, як мине 5 хвилин. Дайте суміші повністю вистигнути, повторіть варіння ще два дні. Готову суміш перелийте у чисті, сухі банки. Щоб додати класичному варенню свіжий смак можна використати листочки м’яти, радить бахмутянка.

Варення без цукру з аґрусу

agrus zvichayniy 0 2e068
Аґрус смакує з лимоном / фото ілюстративне

Олена Петренко поділилася рецептом незвичного варення з аґрусу. Для нього потрібні:

  • 1 кілограм аґрусу;
  • 1 лимон;
  • 2-3 апельсини.

Спосіб приготування:

Аґрус промити просушити, а лимон та апельсини помити та порізати на. Всі складники покласти в каструлю та перемістити на слабкий вогонь, проварити 20-30 хвилин. В процесі варіння перемішуємо суміш, потім вимикаємо вогонь, розливаємо отриману суміш по банках. 

Це варення готують без цукру, але якщо ви любите більш солодкий смак, то додавати цукор потрібно після того, як ви нарізали всі інгредієнти. В такому випадку слід почекати пару годин, щоб фрукти та аґрус пустили сік, й вже тоді класти на вогонь. 

Варення зі смородини

currants g2a986a652 1280 66b52
Смородину краще поєднувати із цукром, щоб варення не було надто кислим / фото ілюстративне

Смородина досить кисла на смак ягода, тому до неї краще додавати цукор. Класичний рецепт смородинового варення також містить в собі корицю, адже так краще розкривається смак ягоди.

Складники:

  • 1 кілограм смородини (краще обирати ягоди різних сортів, щоб смак варення був багатшим);
  • 1, 5 кілограмів цукру;
  • палочка кориці;
  • кардамон.

Спосіб приготування:

Смородину промити, відкинути на друшляк, засипати цукром. Почекати допоки ягода пустить сік. Перекласти ягоди у каструлю, додати корицю та кардамон. Ввімкніть вогонь, дочекайтеся кипіння, помішуйте дерев’яною ложкою та варіть ще 5 хвилин. Готову суміш розлийте по банках. 

Журавлинове варення

80dbdc 85c4b69009774bf78b2875083e7eb5ad mv2 6c12f
Журавлина / фото ілюстративне

Варення із журавлини гарно смакує із м’ясними стравами. Також цю ягоду часто поєднують із сиром, адже вона підкреслює пряний смак. Для приготування варення вам потрібно:

  • 1 кілограм журавлини;
  • 1 кілограм цукру;
  • 1 апельсин;
  • гілочка м’яти.

Спосіб приготування:

Журавлину помити, висушити. Апельсин помити, протерти та нарізати кубиками. Засипати журавлину та апельсин цукром, додати м’яту. Почекати 3-4 години, суміш перекласти в каструлю й поставити на слабкий вогонь, довести до кипіння. В процесі варіння перемішувати, вимкнути після 5 хвилин кипіння та розлити по банках.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

Семаковська Тетяна 12:00, 14 Жовтня 2024
Послуги в ЦНАП
Адміністративні послуги для населення / фото ombudsman.gov.ua

16 жовтня представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме жителів громади у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі охочі можуть записатись на консультацію.

Про це повідомляє Центр підтримки “З Бахмутом у серці м. Дніпро”.

Бахмутський ЦНАП: послуги в Дніпрі

Мешканці громади мають можливість отримати наступні послуги:

  • актуалізувати дані в реєстрі територіальної громади (РТГ);
  • внести зміни до інформації про особу, що міститься в РТГ;
  • зняти особу із задекларованого/зареєстрованого місця проживання;
  • отримати витяг із реєстру територіальної громади;
  • подати повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій.

Додатково фахівець ЦНАПу надаватиме допомогу щодо довідок про правову належність нерухомого майна, яка виникла до 1 січня 2013 року.

Як потрапити на прийом

Прийом громадян відбудеться 16 жовтня в Центрі підтримки бахмутян “З Бахмутом у серці. Дніпро”. Осередок розташований за адресою: вулиця Макарова, 1-Б. Бахмутян чекатимуть з 09:00 до 16:00.

Консультації за зазначеними послугами можливо отримати дистанційно з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 16:00 за номерами:

  • +38 (099) 667 9206;
  • +38 (098) 850 0561;
  • +38 (068) 851 5089 (представник відділу реєстрації місця проживання).

Запис на отримання адміністративних послуг та довідок БТІ єдиний. Також можна звернутися на електронні скриньки:

Додатково адміністратор ЦНАП проводитиме консультації за всіма видами послуг у понеділок, 14 жовтня, з 9:00 до 16:00. Записатися можна за вказаними номерами телефонів.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Смачні страви до Гелловіну: три рецепти з гарбузом, від яких не відірватися

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 15:00, 11 Жовтня 2024
Смачні рецепти з гарбуза / фото ілюстративне, Depositphotos

Осінь — це сезон гарбузів, яка також вважається одним з головних атрибутів свята Гелловіну. Він є ідеальним елементом для приготування різних страв, зокрема, вишуканого ризотто чи ситної запіканки з куркою.

Детальніше про те, що можна приготувати з гарбуза до Гелловіну та рецепти, дізнавайтесь в матеріалі Бахмут IN.UA

Рецепти з гарбуза

Гарбуз — це унікальний овоч, який поєднує в собі користь та універсальність. З нього можна робити не тільки кашу, а й супи, салати, випічку та навіть напої.

Споживання гарбузів може гарно відобразитися на організмі, адже в них містяться антиоксиданти, такі як альфа-каротин, бета-каротин і бета-криптоксантин. Ці органічні речовини здатні нейтралізувати вільні радикали, що знижує ризик розвитку раку, хвороб очей та інших небезпечних захворювань.

Редакція Бахмут IN.UA підготувала підбірку з трьох цікавих рецептів з гарбуза, які зможуть приготувати усі.

Ризотто з гарбузом 

Ризотто з гарбузом / фото Анастасія Ворже

Ризотто з гарбузом — це вишукана страва, яка здатна чудово зігрівати в холодний осінній день. Для його приготування не потрібно багато зусиль. Лише інгредієнти та інструкція. 

Для приготування ризотто з гарбузом потрібні:

  • рис арборіо — 160 грамів;
  • пюре гарбузове — 200 грамів;
  • бульйон овочевий — 500 мілілітрів;
  • несолоне вершкове масло — 50 грамів;
  • салатна цибуля — 1/2 штуки;
  • сухе біле вино — 1/2 склянки;
  • тертий пармезан — 40 грамів.

Приготування потрібно почати з підготовки інгредієнтів. Спершу варто розморозити гарбузове пюре у маленькій каструльці та почати дрібно нарізати цибулю.

Далі сковороді з високими бортами, розігріваємо вершкове масло та на середньому вогні готуємо цибулю до м’якого стану, але не золотого. Коли цибуля буде готова, додаємо рис і даємо інгредієнтам увібрати в себе масло, постійно помішуючи протягом 2–3 хвилин.

В готову суміш поступово потрібно вливати вино. Коли воно википить, потрібно додати гарбузове пюре та перемішувати. Вже після треба починати підливати бульйон, який повинен вискіпати. Сам рис повинен постійно бути в рідині, але не плавати у ній. Такий спосіб приготування дозволить йому стати кремовим. У такий спосіб готуємо наступні 25 хвилин.

В кінці потрібно вимкнути вогонь, додати олію, сир та пів ополоника бульйону. Все перемішати. Консистенція на цьому етапі має бути трохи рідкою, а вже при подачі воно загусне та буде придатним до споживання.

Фарширований гарбуз із ковбасками та рикотою

Фарширований гарбуз / фото ілюстративне, Depositphotos

Фарширований гарбуз із ковбасками, соусом маринара та рикотою — чудова страва для буднього дня, котра буде нагадувати лазанью чи італійську пасту.

Для приготування цього рецепту знадобиться:

  • гарбуз — 2 кілограми;
  • оливкова олія першого холодного віджиму (Extra Virgin) — 2 столових ложки;
  • ковбаски — 400 грамів;
  • соус маринара — 450 мілілітрів;
  • ріпчаста цибуля — 2 штуки;
  • рикота — 250 грамів;
  • твердий сир — 250 грамів;
  • гілочка базиліку — 5 грамів;
  • сіль — 3/4 чайної ложки;
  • сушене орегано — 1 чайна ложка;
  • вода — 1 склянка.

Приготування потрібно розпочати з промивки та обсушки гарбузів, після чого його треба розрізати навпіл та вибрати насіння. Далі необхідно покласти гарбуз зрізами вниз у форму з бортиками, влити 1 склянку води та відправити у розігріту до 200 градусів духовку на 20-35 хвилин.

За цей час потрібно почистити цибулю й базилік та подрібнити їх, а ковбаски нарізати кубиками. 

У великій сковороді на середньому вогні варто розігріти олію та покласти туди ковбасу, цибулю, орегано і сіль. При приготуванні періодично варто переміщувати, поки цибуля не підрум’яниться. Далі необхідно вмішати соус маринара, після чого зняти отриману суміш з вогню та додати базилік з переміщуванням.

Суміш потрібно викласти в човники з гарбуза, зверху доповнюючи її рикотою та тертим сиром. Все це необхідно запікати у духовці розігрітій до 180 градусів протягом 15-20 хвилин, поки сир не розплавиться.

Гарбузова запіканка з куркою

Гарбузова запіканка / фото ілюстративне, Depositphotos

Ще один простий, але не менш смачний рецепт з гарбуза, який зможе приготувати кожен. 

Для його приготування потрібні:

  • куряче філе — 2 штуки;
  • гарбуз — 500 грамів;
  • ріпчаста цибуля — 1 штука;
  • сіль, перець та зелень — за смаком.

Для заливки потрібні:

  • курячі яйця — 3 штуки;
  • твердий сир — 150 грамів;
  • сметана 15% — 120 грамів;
  • сіль та перець — за смаком.

Приготування розпочинається з обсмаження курячого філе, яке до цього потрібно промити, нарізати шматочками, посолити та поперчити. Саме м’ясо обсмажувати до рум’яності.

Далі потрібно підготувати гарбуз. Його треба почистити від шкірки та насіння, а після нарізати кубиками. Цибулю ж потрібно нарізати напівкільцями.

Отримані інгредієнти необхідно викласти у форму. Знизу повинні знаходитися кубики гарбуза, а зверху — курка й цибуля.

Далі необхідно приготувати заливку. Для цього варто збити яйця, сіль, сметану та тертий твердий сир. Цією сумішшю заливайте інгредієнти в формі.

Страву запікайте 30-40 хвилин при температурі 180 градусів. Вже готову запіканку з куркою і гарбузом прикрасьте зеленню.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

16 жовтня представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме жителів громади у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі охочі […]

Смачні страви до Гелловіну: три рецепти з гарбузом, від яких не відірватися

Осінь — це сезон гарбузів, яка також вважається одним з головних атрибутів свята Гелловіну. Він є ідеальним елементом для приготування різних страв, зокрема, вишуканого ризотто […]

15:00, 11.10.2024 Скопіч Дмитро

Безоплатні консультації психологів та психотерапевтів для дітей: як отримати

З 01 жовтня 2024 року неповнолітні мешканці України можуть отримати безоплатну психологічну допомогу в межах естонсько-українського сервісу “Спокій”. Консультації проводитимуться в онлайн форматі. Детальніше про […]

14:00, 11.10.2024 Скопіч Дмитро

11 причин, чому вам можуть відмовити у наданні субсидії

Субсидії — важлива адресна державна допомога, що надається мешканцям домогосподарств на відшкодування витрат з оплати житлово-комунальних послуг. Втім, вона недоступна для деяких категорій населення. Детальніше […]

11:00, 11.10.2024 Скопіч Дмитро

Найстаріший вулкан та затишна екоферма з равликами: топ-7 місць відпочинку на Дніпропетровщині

Дніпропетровщина — один з наймальовничіших районів України, який має безліч цікавих місць для відпочинку подалі від гучних міст.  Редакція Бахмут IN.UA розповідає про те, куди […]

18:25, 10.10.2024 Скопіч Дмитро