Без випробувального тесту: яким буде НМТ у 2024 році?

Семаковська Тетяна 13:00, 18 Січня 2024

Screenshot 392 983162024-й стане третім роком, коли випускники складатимуть Національний мультипредметний тест (НМТ), який замінив ЗНО. Однак цей рік відзначиться вагомими змінами у форматі, які торкнуться кожного 11-класника.

Про це йдеться на сайті Міносвіти.

НМТ 2024: що зміниться?

У 2024 році випускники складатимуть більше предметів у межах НМТ. Для майбутніх абітурієнтів історія України стане обов’язковим предметом. Це означає, що нині обов’язковими будуть:

  • українська мова;
  • математика;
  • історія України.

Учні, що складатимуть мультимедійний тест, також зможуть обрати 1 додатковий, серед яких:

  • українська література;
  • іноземна мова; 
  • біологія;
  • географія;
  • фізика;
  • хімія.

Таким чином ми рухаємось до стандартів європейських країн, де на випуску зі школи перевіряють знання не менш ніж з 5 предметів,

Михайло Винницький // заступник міністра освіти і науки України

Окремо зауважимо, що програма тестування з історії України охоплюватиме тільки період XVI-XXI століть.

Ми хочемо, щоб учасники тестування були якомога краще обізнаними з питань історії України, знали передумови цієї страшної війни, як сталося, що нині ми перебуваємо у цій точці відносин з росією. Проте не включатимемо у програму тестування увесь історичний період. На НМТ перевірятимуть знання лише за період від XVI століття і дотепер,

Тетяна Вакуленко // директорка Українського центру оцінювання якості освіти 

Як і в минулі роки, цьогорічний іспит буде проводитися у дві сесії — основну і додаткову. Остання буде доступна для тих, хто не зможе скласти тестування через зовнішні фактори, наприклад хвороба чи повітряна тривога. Основна частина відбудеться у травні. Точні дати будуть оголошені пізніше.

Зазначимо, що пробний НМТ 2024 проводитися не буде. Однак Український центр оцінювання якості освіти планує заздалегідь оприлюднити демонстраційні варіанти тестів та проінформувати про специфіку тестування, щоб у кожного була можливість підготуватися.

Скільки триватиме НМТ у 2024?

Мультимедійний іспит у 2024 триватиме 240 хвилин: два блоки по 120 хвилин та перерва між ними. На кожен предмет планують виділити по 60 хвилин. У першій половині будуть запитання з української мови (без літератури) та математики, а у другій — з історії України та предмету на вибір. Точну кількість часу на перерву анонсують згодом.

Якими будуть завдання на НМТ?

Студентка за партою

Студентка за партою. Фото: фотосток

Поки що невідомо, якими будуть завдання, їхня кількість та структура, прохідний бал. Ці деталі НМТ будуть оголошені протягом 2024 року. Проте вже відомо, що представники Міносвіти підвищать порогові бали. Про це свідчить проєкт “Порядку прийому до закладів вищої освіти”

Як здати НМТ за кордоном?

Тимчасові екзаменаційні центри для складання НМТ функціонуватимуть не тільки в Україні, а й за кордоном на базі спеціальних освітніх центрів, які діють у всіх країнах ЄС, а також у США, Японії, Канаді, Туреччині тощо.

Для проходження тесту необхідно буде зареєструвати персональний кабінет і вибрати із запропонованого переліку населений пункт для складання.

Вступники одержать результати одразу, як тільки вони виконають усі завдання з того чи іншого предмета. Виходячи з аудиторії тимчасового екзаменаційного центру, кожен учасник буде знати свій результат у тестових балах.

Як підготуватися до тесту безкоштовно?

книжки, бібліотека

Книги у домі. Фото: фотосток

Цього року багато родин через російську агресію опинилися в скрутному становищі, тож далеко не кожен може дозволити собі заняття з репетитором. Однак у всіх дітей з доступом до мережі є можливість використовувати безкоштовні ресурси. До прикладу:

  • EdEra — це студія онлайн-освіти, тут є курси з української мов та інших предметів;
  • ГС «Освіторія» — запустили серію безкоштовних вебінарів для підготовки до національного мультипредметного тесту 2023 року;
  •  На Урок: онлайн-школаНа Урок: онлайн-школа — тут можна переглянути минулорічні тести та разом з вчителем розібрати найтиповіші помилки.

Читайте також: 

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

“Дітям треба було вчити мову”: як у Польщі заснували українську школу

Семаковська Тетяна 11:26, 22 Грудня 2023
Освітній центр "Школа "Материнка" ім. Д.Павличка у Варшаві
Освітній центр “Школа “Материнка” ім. Д.Павличка / Фейсбук

У Польщі зараз перебуває близько 990 тисяч українських біженців. Переважно, це жінки з дітьми, які були змушені тікати від війни. Але слідом за нею у життя українців прийшли інші труднощі — працевлаштування у новій країні, оренда житла та навчання для дітей. Якраз з останнім у Польщі допомагає українка Наталія Кравець, яка заснувала спочатку суботню міні-школу, що згодом трансформувалася у повноцінний освітній центр.

Редакція Бахмут IN.UA дізнавалась, як працює осередок освіти для українських дітей в Польщі.

Примітка. Матеріал створений за підтримки Media Lifeline Ukraine.

Українська мова для дітей в Польщі

Наталія Кравець / фото надане з дозволу героїні

Українка Наталія Кравець за освітою вчитель, зараз вона очолює освітній центр “Школа “Материнка” ім. Д.Павличка у Варшаві”. Колись все починалося з того, що жінка приїхала в Польщу на заробітки.

А потім українка побачила, що закордоном діти не мають можливості вчити українську мову. Так й з’явилася ідея відкрити суботню міні-школу, у 2016 році цю ідею втілили в життя.

Головна мета школи – це підтримки української мови та культури, історії. Також ми надаємо психологічну допомогу дітям та батькам. Часто було так, що людина приїжджає в Польщу на заробітки, а дитина лишилася вдома, а так вони мають можливість вчитися тут,

Наталія Кравець // в коментарі

Пані Наталя об’єдналася з однодумцями, разом вони написали проєкт та запустили його. Допомагала у настановах Наталії її добра колега — пані Лариса. Жінки зрозуміли, що найкращим способом відкрити школу буде заснування громадської організації. Над статутом працювали пів року, кілька раз його правили, але все ж колежанкам вдалося його зробити.

Спочатку заняття були тільки по суботах. Потім самі батьки почали просити збільшити кількість уроків. Діток навчають за українською програмою МОН (міністерство науки та освіти) та МУШ (міжнародна українська школа). Водночас вчителі можуть вносити корективи у програму, якщо вони мають ідеї.

Навчання українців закордоном

Школа «Материнка» спільно з FC Impuls провела український шкільний футбольний чемпіонат «Український дитячий кубок Варшава 2023».
Турнір з футболу у Польщі / Фейсбук

До повномасштабного вторгнення у школі навчалися 200 діток, а зараз є вже понад 1000 осіб. Батьки сплачують за дитину щомісячний внесок, підписують договір. Його можна розірвати, якщо є потреба.

Головна вимога до наших вчителів, це щоб дітям подобалося. У нас немає рейтингової системи, але ми хочемо, щоб діти, які навчалися у нас мали гарну базу знань,

Наталія Кравець // у коментарі

У школі діти вивчають також польську мову, пані Наталя каже, що це важливо. Як дітям, так й батькам заняття в школі подобаються. Кілька раз, згадує співрозмовниця батьки запитували: “Чи не планують відкривати ще такі заклади у Любліні та інших польських містах”. Втім таких планів наразі немає, каже пані Наталя, адже школи вже працюють у Катовіце, Гданську та Варшаві.

Суботня школа функціонує за графіком з 10.00 до 13.00, а у будні діти мають заняття з понеділка по п’ятницю з 8:00 до 18.00. Тут також допомагають дітям готуватися до НМТ (національного мультипредметного тесту), приділяють увагу кожній дитині. Малюки можуть ходити на підготовчі групи, а також відвідувати різні гуртки.

@bahmut.in.ua Розповідаємо як працює освітній центр "Школа "Материнка" ім. Д.Павличка у Варшаві" #бахмутinua #бахмут #школа #школавпольщі ♬ оригінальний звук – Бахмут IN.UA

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Безплатні вебінари: як учням підготуватися до НМТ-2024

Микола Ситник 12:15, 18 Листопада 2023
Онлайн-заняття
Підготовка до НМТ-2024 / фото з відкритих джерел

Громадська спілка “Освіторія” анонсувала серію безплатних вебінарів для підготовки до національного мультипредметного тесту (НМТ) в 2024 році. Перші онлайн-заняття відбудуться 21-23 листопада.

Про це повідомляє ГС “Освіторія”.

Безплатні вебінари

Заняття проходитимуть на онлайн-платформі iLearn з трьох обов’язкових предметів НМТ-2024: математики, української мови та історії України.

Примітка: iLearn — українська освітня онлайн-платформа, що допомагає випускникам шкіл безплатно підготуватися до вступних випробувань. 

Цьогоріч вебінари з української мови вестиме переможець національної премії для вчителів Global Teacher Prize Ukraine 2021 Артур Пройдаков. За підготовку з історії України та математики четвертий рік поспіль відповідатимуть Артур Бабенко та Юрій Захарійченко.

Вебінари проходитимуть щотижня у вівторок, середу і четвер о 17:00. Перші онлайн-заняття відбудуться:

  • 21 листопада — вебінар Артура Пройдакова з української мови;
  • 22 листопада — вебінар Артура Бабенка з історії України;
  • 23 листопада — вебінар з математики Юрія Захарійченка. 

Ці три вебінари з обов’язкових предметів НМТ-2024 можна буде переглянути на платформі iLearn.org.ua або на YouTube-каналі. Всі наступні вебінари проходитимуть наживо тільки на платформі iLearn за попередньої реєстрації.  

На платформі iLearn вже доступні різноманітні матеріали для навчання. Зокрема, тренажери мультипредметного тесту, який дозволить спробувати свої сили в симуляції НМТ на прикладі тренувальних  питань. Також проєкт дає можливість переглянути записи минулорічних вебінарів з англійської мови, біології, хімії та фізики.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

У середу, 1 травня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме бахмутян у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі […]

14:10, 25.04.2024 Микола Ситник
Виплати впо з 2014 року

ВПО “першої хвилі”: хто з переселенців 2014 року має право на виплати

Переселенці, які мають такий статус з 2014 року, так само як й переселенці 2022 року, мають право на автоматичне продовження виплат, або продовження виплат за […]

Реформа вищої освіти: які зміни чекають студентів у 2024

Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 10177 про індивідуальні освітні траєкторії, який значно розширює можливості українських студентів. Вони зможуть контролювати темп вивчення матеріалу або корегувати тривалість навчання, […]

16:00, 24.04.2024 Скопіч Дмитро
Заупівлі 2024

Канцелярія та акумулятори: що придбала Званівська сільська рада у березні 2024

Радіоелектронний засіб за 45 тисяч, канцелярські товари за 8 тисяч гривень та акумулятори вартістю 37 тисяч гривень. Що ще придбало керівництво Званівки Бахмутського району в […]

13:00, 24.04.2024 Марія Лященко
desktop WN6F 0011 subsydiya komunalka gaz groshi gryvni taryfy stanchak 1 4781e

Проблеми з комуналкою: що робити, якщо нараховують борг за неіснуючу воду чи газ

Від початку повномасштабного вторгнення Бахмут тимчасово став точкою для переселенців. Однак, вже літом 2022 року, коли битва за місто набрала нових обертів, вже самі бахмутяни […]