Як готуватися до НМТ: поради від бахмутської педагогині та вступників

Семаковська Тетяна 16:29, 27 Січня 2023

Screenshot 393 54c91У викладачки української мови пані Ірини Мироненко дізналися, як готуються цьогорічні випускники та куди планують вступати. Одинадцятикласники бахмутських шкіл розповіли нам про власні секрети підготовки до тесту, а пані Ірина надала три важливі поради для юних бахмутян.

Пані Ірина працює у Бахмутській школі № 18 ім. Дмитра Чернявського, про те як їй вдається заохочували дітей до навчання ми вже розповідали раніше у цьому матеріалі. Сьогодні ж розповімо про те, як діти готуються до тесту. 

Підготовка до тесту

45715542 2147958462119431 4037950371333668864 n 2 a3f63

Пані Ірина з ученицею. Фото: Фейсбук

За словами пані Ірини, щоб добре здати ЗНО (ред. цього року НМТ) потрібно немало часу. 

“Я своїм дітям ще у 5 класі казала, що ми зараз починаємо важливий й довгий шлях до основного екзамену — ЗНО. Втім, навіть якщо є певні прогалини протягом 5-9 класу, то за два роки (ред. 10-11 клас) їх можна надолужити й підготуватися досить непогано”, — каже педагогиня.

Ірина Мироненко додає, що в 10-11 класі для дітей проводять додаткові заняття для підготовки до ЗНО. Більшість учнів в класі вчительки займаються самостійно. Прокоментувала пані Ірина й питання про те, як вступники ставляться до нового мультипредметного тесту:

“У всьому є свої переваги та недоліки. Можливо комусь було зручніше здавати предмети окремо, бо дитина зосереджується на одному предметі, а не одразу декількох. Втім, зараз потрібно розуміти, що небезпечно кожного разу дітям збиратися, щоб здати предмет. Тому в тесті є перевага. В нинішній ситуації краще все провести з міркувань безпеки”, — розмірковує вчителька.

Куди вступатимуть бахмутяни?

Screenshot 394 06057

КНУ імені Тараса Шевченка. Фото: Фейсбук

Вже зараз в багатьох школах почали активно проводити профорієнтаційні заходи для молоді. В школі № 18 ім. Дмитра Чернявського теж пропонують учням визначатися з майбутньою спеціальністю. 

Деякі учні впевнені в своєму виборі, дехто ще вагається. Стосовно ВНЗ є діти, які планують вступати в українські університети, є й ті, хто надає пріоритет закордонним ВНЗ, зауважує пані Ірина. 

Клас вчительки, до слова, зберігся майже в повному складі. 10 учнів зараз навчаються закордоном онлайн та планують отримати український диплом. Тільки двоє дітей на початку повномасштабного вторгнення вирішили покинути клас. 

Три поради для майбутніх вступників

Screenshot 395 acb7e

Стрес у підлітків. Фото: ілюстративне, Фейсбук

Перше, що радить пані Ірина учням — це зважати на свій психологічний стан, адже цього року в дітей було достатньо стресу через війну в країні. Важливо не хвилюватися. Нагадуємо, що ми писали, як позбутися паніки.

Друга порада — наполегливо попрацювати над підготовкою, перевірити себе до екзамену.

Третя порада не панікувати під час тесту, навіть якщо раптом чогось не знаєш.

“Учень може просто розгубитися, розхвилюватися під час тесту, й хоча він знатиме відповідь на запитання — не зможе її дати через стрес. Інколи варто покладатися навіть на інтуїцію”, — з посмішкою підсумовує педагогиня.

Що кажуть бахмутські вступники

1631204605 376 1676e

Бахмутська школа до війни 2022 року. Фото: dn.gov.ua

Бахмутяни, які цього року вступатимуть до університету мають складати мультипредметний тест. Ми дізналися, як одинадцятикласники готуються до нього.

Бахмутянка Аліса навчається в місцевій школі №24. Дівчина захоплюється малюванням, любить читати та займатися спортом. Для здачі НМТ учениця обрала математику, українську мову та історію України. Всі предмети Аліса вивчає самостійно без допомоги репетитора.

На підготовку до тесту дівчина витрачає орієнтовно дві години на один предмет. Дівчина переглядає навчальні відео, практикується та робить вправи. Аліса радить не відтягувати підготовку до тесту та заповнювати прогалини в знаннях, щоб здати НМТ на максимальну кількість балів та вступити в омріяний університет.

Наступна учениця Вікторія також родом з Бахмута, цього року дівчина теж складатиме Національний мультипредметний тест. Вікторія вже обрала предмети: це українська мова, математика та історія України. Математикою дівчина займається з репетитором двічі на тиждень, а історію та українську мову – готує самостійно.

Майбутнім вступникам юнка радить бути зацікавленими у навчанні, адже від цього залежить їхнє майбутнє. Однак, й про відпочинок не потрібно забувати, каже Вікторія.

Свій майбутній університет дівчина обиратиме за такими критеріями: престижність – рейтинг ВНЗ та затребуваність обраної професії.

Фото: Фейсбук

Читайте також: «Не впасти духом і йти до своєї мети»: бахмутські студенти діляться досвідом

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Окуповане Покровське: уральські танкісти та волонтери — “захисники мирного неба росії”

Марія Лященко 18:07, 2 Травня 2024
В’їзд у Покровське / фото з відкритих джерел

Від Бахмута до села Покровське 10 кілометрів у бік Попасної. До повномасштабної війни село налічувало понад тисячу жителів. Після руйнувань та окупації росіянами влітку 2022 року інформації  про те, як нині виглядає Покровське, чи про жителів, що там перебували, майже не було. 

Нещодавно у російських соцмережах журналісти Бахмут IN.UA натрапили на фото російського військового з мешканкою Покровського, яка, за словами місцевих, одна з небагатьох жителів, які попри все залишилися у селі під час бойових дій та подальшої окупації.

Завдяки російським соцмережам нам вдалося трохи більше дізнатися про стан села після приходу росіян. Детальніше про це у матеріалі. 

“Волонтер” і уральські танкісти

“Військовий” рф з жителькою Покровського, жовтень 2023 / фото росджерела

Чоловік у військовій формі виявився не військовослужбовцем. Це —  максим сотніченко, підприємець та за сумісництвом волонтер із російського єманжелінська, челябінської області. Разом з дружиною вони мають бізнес вдома — ставлять вікна у рідному місті та завдяки підтримці земляків збирають все необхідне для фронту, де російські військові продовжують нищити наші міста й села та вбивати українців.

На окупованих територіях Донеччини та Луганщини сотніченко частий гість. Зокрема й у селі Покровське. Періодично “волонтер” долає майже 2,5 тисячі кілометрів у дорозі аби привезти російським військовим-землякам гуманітарну допомогу та автівки у їхні місця дислокації.

Шлях “волонтера” окупованою Луганщиною / фото росджерела

 Як ось до військових 239 гвардійського танкового полку, які облаштувалися у цій будівлі. Її жителі села вже можуть з першого погляду і не впізнати. Проте це сільський магазин, поруч зупинка та фермерське господарство.

Військові рф у сільському магазині Покровського / фото росджерела
Магазин біля його військові рф / фото росджерела
Вигляд на вулицю та фермерські господарства / фото росджерела
Окупанти показують свої будні / фото росджерела
Зруйноване селище / фото росджерела
 Російський танк т-80 у Покровському та єманжелінський “волонтер” / росджерела

Це фото зроблене навпроти вже згаданого магазину, дорога направо — це колишня вулиця Чапаєва — виїзд із Покровського.

Ймовірно, це вулиця Садова, радше те, що від неї лишилося.
Ймовірно, це вулиця Садова, радше те, що від неї лишилося / фото росджерела
 тут росіяни, що нині перебувають у селі разом з “волонтером” йдуть вулицею Садова, поблизу “Артеміди” і вказують на наслідки своїх руйнувань.
 Окупанти йдуть вулицею Садова, поблизу “Артеміди” і вказують на наслідки своїх руйнувань / фото росджерела
Це — траса в бік Світлодарська.
Це — траса в бік Світлодарська / фото росджерела
Траса в бік Бахмута
Траса в бік Бахмута / фото росджерела
Виїзд у бік Попасної
Виїзд у бік Попасної / фото росджерела
Виїзд у бік Попасної
Знак “Покровське” / фото росджерела

Стара зупинка на цьому фото була на шляху у бік Бахмута. Знак знаходився на самій зупинці, проте, ймовірно під час обстрілів зупинку зруйнували, як і більшість будинків, а знак впав. Його почепили на руїни.

Кілька слів про “жертв путінського режиму”

Тези про “захист” жителів Донбасу, якими росіяни виправдовували початок повномасштабної війни, звучать все рідше. Їм на зміну приходять: “оберігати мирне небо росії”. 

Вже згаданий нами волонтер, до прикладу, привозить на Донбас не лише автівки.

Збір гуманітарної допомоги для військових рф
Збір гуманітарної допомоги для військових рф / росджерела

На заклик “волонтера” про допомогу військовим-єманжелінцям охоче приходять небайдужі до війни проти України пересічні росіяни — жителі міста й області, які збирають все необхідне, підтримуючи таку важливу, на їхню думку, ініціативу. 

Коментарі під зборами та звітами про поїздку на окуповані території України отримують підтримку й схвалення від жителів регіону: 

Коментарі “жертв режиму” / скриншот
Коментарі жертв режиму / скриншот

Крім потреб у тушонці й окопних свічках, не забувають “заручники диктатури” й про ідеологічну складову: мотивацію російських військових продовжувати вбивати українців та нищити наші території. Листи від дітей із закликами здобувати побєду, захищати мирне небо — що може бути потужніше: 

Окупант читає лист
Окупант читає лист / фото росджерела

 Небо того ж єманжелінська знаходиться за кілька тисяч кілометрів від Покровського, Донбасу загалом чи й всієї території України, проте уявна загроза, що висить десь “за лєнточкой”, куди росіяни охоче шлють своїх військових, а за ними їдуть і самі, аби допомогти, “помоліться за мальчіков” чи привезти “письмо ребьонка” на фронт бойцу, ох як манить. 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Де цивільним та військовим отримати безплатну реабілітацію в Україні

Валентина Славінська Славінська Валентина 16:54, 2 Травня 2024

Військовий на протезах / фото Суспільне Львів

Центр “Superhumans” у Львівській області надає безкоштовну допомогу українцям, які втратили кінцівки або отримали інші серйозні травми внаслідок війни. Центр пропонує протезування, реконструктивну хірургію, реабілітацію та психологічну підтримку.

Про деталі отримання послуг — читайте в матеріалі

“Superhumans”: допомога

“Superhumans” став справжньою опорою для тих, хто опинився у скруті. Тут не лише дають шанс на відновлення втрачених функцій, але й допомагають людям повернутися до повноцінного життя.

Цивільні та військові особи можуть отримати безплатне протезування чи реабілітацію у Центрі “Superhumans”

За рік роботи центр значно розширив спектр послуг. Окрім протезування, тут проводять складні реконструктивні операції, співпрацюючи з французькими хірургами. Також започатковано новий напрямок — відновлення слуху.

Важливу роль у відновленні пацієнтів відіграє психологічна підтримка. З ними працюють кваліфіковані психологи, які допомагають впоратися з травмою та емоційними наслідками війни.

Як отримати допомогу?

Щоб отримати допомогу в центрі “Superhumans”, необхідно заповнити анкету на сайті. Після цього з вами зв’яжуться фахівці центру та запросять на консультацію та первинний огляд. У зв’язку із високим попитом на послуги, очікування в цій черзі може тривати від кількох тижнів до кількох місяців. Протезування та лікування для людей, які постраждали через війну, є безплатним.

Через високий попит на послуги центру “Superhumans”, очікування в черзі може тривати від кількох тижнів до кількох місяців.

Протезування та лікування для людей, які постраждали через війну, є безкоштовним.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

В'їзд у Покровське / 2017

Окуповане Покровське: уральські танкісти та волонтери — “захисники мирного неба росії”

Від Бахмута до села Покровське 10 кілометрів у бік Попасної. До повномасштабної війни село налічувало понад тисячу жителів. Після руйнувань та окупації росіянами влітку 2022 року […]

18:07, 02.05.2024 Марія Лященко

Де цивільним та військовим отримати безплатну реабілітацію в Україні

У Львові працює унікальний реабілітаційний центр “Superhumans”, який безкоштовно надає послуги з протезування, реконструктивної хірургії, відновлювальної реабілітації та психологічної допомоги цивільним та військовим, постраждалим внаслідок […]

Посилки турботи: як отримати допомогу бахмутянам

Бахмутяни можуть отримати посилки від Центрів підтримки, вже 231 особам відправили адресну допомогу. Пріоритет мають пенсіонери, багатодітні та особи з інвалідністю.

Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

У середу, 8 травня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме бахмутян у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі […]

Бахмутський ЦНАП

Як у Києві потрапити на прийом у Бахмутський ЦНАП

Завтра, 1 травня, фахівці Центру надання адміністративних послуг та відділу реєстрації Бахмутської міської ради проведуть прийом бахмутян, які мешкають у Києві та Київській області. Записатись […]