“Це помилка”: науковець про рішення прибрати історію з обов’язкових предметів для вступників у ВНЗ

Семаковська Тетяна 18:10, 6 Лютого 2023

зображення viber 2023 02 04 11 27 57 038 5a38eЦьогорічні вступники будуть складати Національний мультипредметний тест, обов’язковими предметами стали українська мова та математика. Натомість історія України є додатковим предметом, який за бажанням студенти можуть замінити на англійську мову чи біологію. У суспільстві вже побутує негативна думка з цього приводу, адже забрати історію України під час війни, доволі сумнівне рішення.

Що про таке нововведення думає історик, українець за походженням, старший науковий співробітник Інституту історії, археології Балтійського регіону Клайпедського університету, кандидат історичних наук Артем Петрик — читайте в авторській колонці.

Це помилка —, коментує історик питання про доцільність відміни історії України з переліку обов’язкових предметів для НМТ.

Історія — це є базовий предмет для виховання громадянина, патріота. В умовах визвольної війни, яка в нас триває з 2014 року, конче необхідно, щоб молодь отримувала належний фактаж української історії, зокрема історії української боротьби за незалежність, для того, щоб ми мали покоління патріотів, готових до оборони держави та української ідентичності.

2 0169e 

Нам необхідна ще не одна генерація борців, свідомих українців, тому історія тут конче необхідна. Перефразовуючи німецького класика скажу:

Нації виховуються вчителями історії та священниками. З цього все починається.

Також цитуючи живих легенд української історії нагадаю, що перемога в цій війні неодмінно буде, однак вона, можливо, тільки відстрокує нову війну. Бо той ворог, з яким ми боремося він нікуди не зникне. Буде поряд з нами. Без історії цементування українськості неможливе.

Слід враховувати тенденції, які є в навколишніх державах, де історія, національна пам’ять – консолідуючий стовбур. Як корисний приклад для нас – дружні Польща, Литва й інші країни Балтії.

Якщо подивитися на нашого ворога — побачимо, звичайно, якісь клінічні прояви маніпуляції історією, і на цьому у них базується вся ідеологія державної машини рф. Щоб протистояти цим маніпуляціям, протидіяти ворогу — нам потрібні спеціалісти. Навіть, якщо випускники шкіл, у більшості, не будуть професійними істориками, вони будуть достатньо кваліфіковано підготовані та зуміють протистояти фейкам, які плодить росія, парирувати їх.

“Історія — матір всіх наук”, є такий небезпідставний вислів. То ж знайшлося б місце і їй і, скажімо, математиці. Як на мене, некоректно ставити таку дилему –   між історію й математикою. Остання безумовно необхідна — це прикладна наука. Втім, виходячи зі своєї попередньої відповіді як вже сказав — вивчення національної історії, це питання виживання нації. 

Читайте також: Людей заживо замурували в стіну: як нацисти знищували євреїв в Бахмуті

1 35c17

Історія, на мою думку, має бути чимось таким, до чого торкатися руками, ніхто не має права, це святиня!

Я вважаю, в Україні, щоб заохотити дітей до вивчення історії, не зайве змінити підхід до науково-популярної літератури до “public History”. У нас немає бути ніяких конфліктів між старим академічним підходом і молодими істориками, які хочуть популяризувати історію у “свіжих” формах. 

Потрібно більше робити ставку на різноманітні методи в роботі з дітьми,  треба доносити думку  майбутнім абітурієнтам  про те, що історія України — це не просто букви в підручнику чи портрети незрозумілих людей, які жили давно. Це історія великої родини, через оцю близькість слід виховувати тепле ставлення до української минувшини. Це також одна з базових складових, не зайве вчитися на досвіді наших сусідів, союзників і друзів. Як вже казав мова йде про Польщу, про Литву, Латвію та Естонію.

Текст: Артем Петрик

Читайте також: “Молитися потрібно завжди, особливо на війні” — історія імама Саіда Ісмагілова

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

«Коли побратими нас побачили, то були в шоці, думали ми загинули»: Історія з Бахмутського фронту

Семаковська Тетяна 12:56, 16 Червня 2023

Благодійний Фонд «Взаємодопомога», який допомагає українській армії нещодавно почав новий проєкт, у якому військові розповідають свої історії з фронтових буднів. Один із бійців Фідель, який боронить Бахмутський напрямок розповів, як його з побратимом після важкого бою вважали мертвим, але дивом Фіделю вдалося вийти з оточення росіян. 

Нижче наводимо оригінальний текст БФ «Взаємодопомога»

Доходимо до гаража, виринаємо з гаража – бац, а тут русак стоїть

Якось серед білого дня у Бахмуті (а їхати по місту вдень – це взагалі повний капець і дурість) ми поїхали шукати нову нору. Нора – це перевалочний пункт, куди ти доїжджаєш машиною, а далі пішки. І потрібно було пересунути наші позиції вперед вулицею метрів на 50-70 (судячи по карті).

Нору ми знайшли. Їдемо на наші позиції і говоримо хлопцям: «Зараз ми підемо пересувати наші позиції». 

Я з побратимом пішли шукати позиції. Тактікульно так ідемо по дворах, по чагарниках, по всякому жестяку. Доходимо до гаража, виринаємо з гаража – бац, а тут русак стоїть. Він стояв на виході з погребу. Ми такі: «Здрастє, е*ать». Він – кілька кроків назад у погреб, і каже: «Здарова, мужики». Коротше, почали ми спілкуватися, вирішувати хто є хто.  Питаємо його звідки він сам (а він уже в нашій формі, у звичайній британці). 

Ну і питаємо: «Ти звідки?». А він такий: «А ви звідки?». І так далі. І все починає заходити у глухий кут. Бо він і в українській трохи шарить, і в російській добре.

У результаті, що він робить. Він каже: «Скажи першу букву свого номера жетону». А ми ж в українській армії жетон не носимо, носять тільки рускі, щоб документи з собою не брати.

Я такий думаю: «Ага, зараз я скажу».  Кажу йому: «Зараз, братан, почекай, я подивлюсь».

«Давай гранату»

Кажу побратиму: «Давай гранату». Він бере, видьоргує чеку і дає мені. Я в шоці, і таким відчайдушним голосом кажу: «Тепер іди – кидай». 

Я даю таку хорошу чергу в стіну погреба, русняк ховається. Побратим виходить з-за гаража, закидає першу гранату, вона вибухає, закидає другу – вона вибухає. Кидаємо ефку (а ефка фігачить дуже страшно). Він туди закидає ефку (каструлі аж повилітали з цього підвалу). Коротше, там була повна жесть. 

Але, що було погано, що поки ми спілкувались, то вони по рації передали, що зустріли нас і швидше за все, подумали, що ми або штурмова група, або якийсь спецназ. Відпрацювали. Відходимо назад на стару позицію, і по нас вже почав відкриватися вогонь. Русня вже була близько, капець.

І тут, нам приходить завдання переміститися просто в будинок навпроти, переміщаємося, а він – закритий. Починаємо вибивати двері. Дві людини залізли у цей будинок, щоб вибити двері зсередини, і починається мінометний обстріл. 

Ми різко застрибуємо в гараж, гараж в ямі і виходить так, що ми у ямі, а над нами була машина на домкраті. Сидимо ми в тому гаражі, будинок починає складатися взагалі в порох, гараж починає теж валитись. І тут мій побратим каже: «Давайте кожен по черзі вибігати». (ми порахували інтервал між прильотами – 30 секунд). 

Вам буде цікаво

І ось ми всі вибігали між прильотами

2773541 e1162

Бахмут після російського вторгнення. Фото: з відкритих джерел

Ми з побратимом побігли на стару нору. Нас вважали пропавшими безвісті, бо в нас не було ні рацій, ні зв‘язку. А ще один наш побратим побіг на нову нору. 

Ввечері я кажу товаришу: «Давай сходимо до того, хто на новій норі». Він каже: «Давай». Ми давай городами бігти туди, а той чувак починає по нас відкривати вогонь. Ми зрозуміли, що діло пахне жареним, і вирішили йти додому. Йшли близько 3 км пішки додому. 

Коли пацани нас побачили, вони офігіли, бо вже думали, що ми загинули. Бо там весь батальйон дивився відео, як ми бігаємо під мінометними обстрілами. За годину там прилетіло, ну мінімум 100 мін. Крили нас з усіх боків. Ми, походу,  вбили когось важливого. Бо потім ще дві доби квадрат цей обстрілювали безперестанку: вранці, вночі, вдень – обстріл не вщухав і просто зрівнювали із землею весь цей квадрат, де ми були.

Зрештою, у тому будинку, де були двоє, які двері вибивали – один зниклий безвісти, другий – дивом вижив і вночі прийшов без екіпірування, навіть без броніка, просто без нічого якось дійшов. 

І другий побратим, який був зі мною – він 400 (зниклий безвісті). Нас розділив міномет. Ми не змогли нормально об‘єднатися у групу. Вийшло, що нас розділило і в результаті його теж привалило і від досі 400….

Героям Слава! 

Як допомогти БФ?

Наразі команда має великий збір, друзі Благодійного Фонду — White Ghost Center захищать Україну на Донецькому напрямку, без відпочинку вони воюють по 16-18 годин на добу. Зараз бійцям необхідна глушилка ворожих дронів, тепловізорів, використовувати яку будуть в бою й у навчанні інших.

Центр буде викупати антидронову рушницю у взводу кулеметників 30 ОМБр, які затрофеїли її, відбивши у лютому українські позиції, а зараз продовжують тримати рубежі у самій сраці. На ці кошти взвод купить тепловізори, ПНБ та інше необхідне спорядження.

Тож, підтримуючи цей збір, ви підтримуєте одразу два підрозділи. 

Долучитися до збору за посиланням — https://send.monobank.ua/jar/2r6EbGkFJQ

Фото: з відкритих джерел

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Ходила на прийом до Ющенка й годувала спортсменів в Бахмуті — спогади бахмутянки про місто в евакуації

Семаковська Тетяна 17:45, 29 Травня 2023

БАХМУТ 10 4 2a6a3Пані Олену Федоряку в Бахмуті знав чи не кожен, хто любив смачно поїсти. Її їдальня в свій час обслуговувала всіх місцевих зірок й політиків, які приїздили в Бахмут. Бахмутянка поділилася з редакцією теплими спогадами про рідне місто й улюблену роботу, перебуваючи в евакуації на Київщині.

Спогади про роботу їдальні в Бахмуті

Ми приймали на частування багато іноземців, які приїжджали в наш Бахмут. Були цілі делегації, знали й Президента. Багато працювали тоді. В свій час годували 12 шкіл та три професійно-технічні училища. Я до Ющенка їздила на прийом, вирішувати питання складні, й таке було. У нас же була працююча мережа велика, понад 100 точок, а працювало 780 людей там. Це кафе “Іменник”,  кафе “Руський чай”, кафе “Омлетна”, ресторан “Чумацький шлях” — дивовижний був заклад з українською кухнею. А “Гетьман”? Він наливав всім пива, великий з банкетними залами. Ці підприємства були чудові, дуже хороші…

За останні роки був побудований стадіон величезний, ми ж годували спортсменів наших бахмутських. Наша їдальня була оформлена в українському стилі, стіл від роздачі ломився, а я думаю: “Невже, це ми все приготували”? Ольга Галушко пельмені ліпила, просто надзвичайні пельмені були.

У нас в Бахмуті така команда була, що всі допомагали один одному. Все було закладено на довірі. Навіть, як ми щось нове готували, то все пробували разом. У нас й доставка була безкоштовна для пенсіонерів, які були учасниками війни. Їм було по 90 років, до останнього дня поки вони не виїхали з міста — я робила доставку..

Читайте також: Чи можливо відбудувати Бахмут після перемоги?

Наша їдальня була дуже красива, у нас були з дерева різні вироби, ікони. Чоловіка, який робив нам цю красу — його прямим влучанням вбило, кухаря нашого теж вбило…

Я колись була й депутатом, але тільки пару днів, не змогла більше бути на двох роботах, адже працювала директором громадського харчування, а в житті потрібно займатися своєю справою.

Пригадую, що вулиці нашого Бахмута були чисті, парки були, садочки працювали, там годували дітей. Дітей з інвалідністю безплатно годували. Працювали й бази відпочинку в місті. Я не відпочивала, в мене ж приватний сектор був, город. Часу було мало, але все дає свій результат: торти були найкращими, брали участь у конкурсах обласних. Я хочу сказати, що хто стукає — тому відкривають двері. Потрібно вірити в краще завжди.

Фото: “Бахмут. IN. UA”

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

«Коли побратими нас побачили, то були в шоці, думали ми загинули»: Історія з Бахмутського фронту

Благодійний Фонд «Взаємодопомога», який допомагає українській армії нещодавно почав новий проєкт, у якому військові розповідають свої історії з фронтових буднів. Один із бійців Фідель, який […]

БАХМУТ 10 4 2a6a3

Ходила на прийом до Ющенка й годувала спортсменів в Бахмуті — спогади бахмутянки про місто в евакуації

Пані Олену Федоряку в Бахмуті знав чи не кожен, хто любив смачно поїсти. Її їдальня в свій час обслуговувала всіх місцевих зірок й політиків, які […]

Інесса Мішеніна 1 dac37

Кожен, хто був просто знайомим, став рідним! — спогади бахмутянки про війну

Інесса Мішеніна — перукарка, яка ще в 23 роки відкрила в Бахмуті власний салон краси. З початком повномасштабної війни жінка евакуювалася до столиці, де продовжила […]

Микита Безмен

Хатинська різанина: міфи та факти від бахмутського історика Микити Безмена

Вчора 22 березня вшановували річницю Хатиньської трагедії, яка відбулася в невеличкому селі в Білорусі. 1943 року майже все населення села було розстріляно 118 батальйоном Шуцманшафту […]

332783849 1854923171530563 7984034612770871009 n 31f06

Бахмутяни, які перейшли на українську мову: історія громадської діячки Оксани Судак

Оксана Судак — відома громадська діячка, раніше жінка розмовляла російською, але в 2017 році вирішила говорити рідною українською.