“Не можна заморожувати ці продукти”. Чи часто ви бачили такий надпис на молоці, яйцях чи шоколаді або рисі? Якраз такі продукти, одні з тих, які не можна піддавати заморозці. Заморозка — це легкий і простий спосіб для тривалого зберігання продуктів, однак певні продукти можуть втратити свої поживні властивості, зіпсуватися або навіть стати небезпечними для здоров’я.
Редакція «Бахмут IN.UA» зібрала для своїх читачів перелік продуктів, які, на думку експертів із безпеки харчових продуктів і санітарії та лікарів, не варто заморожувати.
Отже, фахівці не радять піддавати заморожуванню:
- молочні продукти;
- сирі яйця;
- консерви;
- смажені продукти;
- рис;
- макаронні вироби;
- картоплю;
- свіжі овочі;
- фрукти;
- салати, зелень;
- каву;
- шоколад.
Продукти, що не можна заморожувати та зберігати в морозилці
Молочні продукти
Фахівці радять не зберігати за мінусової температури все, що складається з молока. Молоко, сметана, вершки, йогурти, м’який сир після заморозки втратять смакові властивості, розшаруються та стануть непридатними для використання. А після розморозки ви отримаєте згорнуту або розсипчасту «кашу» замість сиру та сметани. До того ж, після розморожування молочні продукти втратять звичний смак, оскільки розділяться на воду та шматочки густої маси.
Молочні продукти на столі. Фото: radiotrek.rv.ua
Сирі яйця
Свіжі яйця не варто класти до морозилки. Сирі яйця — це продукти, що не можна зберігати в морозилці. Під час заморожування вони стискаються і можуть луснути прямо в морозильній камері.
На практиці закон фізики спрацює так, що під час замороження яєць, їхня шкаралупа розірветься.
Сирі яйця можна заморожувати, але без шкаралупи. У такому вигляді вони можуть зберігатися тривалий час. Для цього треба розбити яйця і розподілити по ємностях. Найкращий варіант — відокремити білки від жовтків і зберігати окремо в герметичних контейнерах.
Сирі яйця в тарілці. Фото: з відкритих джерел
Консерви — продукти, що зберігаються без заморозки
Консерви можуть зберігатися тривалий час і практично за будь-яких умов. Водночас вони не призначені для заморожування. Консерви можна зберігати просто в холодильнику або коморі, адже там для них ідеальні умови.
Відкриті консерви. Фото: usap.ua
Смажені продукти — їжа, яку не можна заморожувати
Низька температура в морозильній камері призведе до того, що смажені продукти стануть непридатними для споживання.
Смажені страви краще не заморожувати, а їсти одразу. Справа в тому, що низька температура у морозилці негативно вплине на смажену їжу. Вона втратить свою смачну скоринку, стане в’ялою та втратить смак. До того ж, попередньо обсмажені продукти, які заморозили, погано розігріваються.
М’ясна тарілка з картоплею і овочами. Фото: usap.ua
Рис
Приготований рис після заморозки стане м’яким та втратить свій смак. Навряд хтось з’їсть таку страву з великим задоволенням.
Приготований рис у тарілці. Фото: з відкритих джерел
Макаронні вироби
Як і рис, приготовані макарони та подібні вироби після заморозки втрачають свій смак та текстуру. Тож, після розморозки ви отримаєте згусток незрозумілої на смак та вигляд суміші. Робимо висновок, що макарони — їжа, яку не можна зберігати в морозилці.
Макарони по-флотськи на сковороді. Фото: Depositphotos
Картопля
Сира картопля погано переносить заморожування. При заморозці вона стає «зернистою» через крохмаль, який змінює свою текстуру при низьких температурах. Ви просто отримаєте борошнистий, зернистий і поганий на смак продукт.
Якщо ви все ж плануєте заморозити картоплю, то перед цим слід піддати її термічній обробці. Потім картоплю треба помістити у контейнери або «Zip-Lock» пакети, які підходять для зберігання у морозилці. У такий спосіб можна зберегти смак і текстуру продукту.
Картопля в ящику. Фото: Depositphotos
Свіжі овочі
Свіжі овочі краще не заморожувати, адже вони перетворяться на сире місиво при приготуванні або розморожуванні. Мова йде про свіжі огірки, помідори, кабачки, баклажани тощо. Справа в тому, що в таких продуктах міститься велика кількість води. Тому під час побутової заморозки вони повністю вкриваються кригою.
До слова, овочі для магазинів попередньо обробляють та заморожують за спеціальною технологією. Приготовані овочі можна заморожувати, але свіжі не варто.
Свіжі овочі в ящику. Фото: daytoday.ua
Фрукти
Як і овочі, фрукти, що містять багато води не можна заморожувати. Яблука, груші та інші водянисті фрукти не залишаємо в морозилці.
Яблука і груші в кошику. Фото: з відкритих джерел
Салати, зелень
У морозилці салат, селера, капуста, редька та дрібна зелень втрачає смакові якості. Заморожування зруйнує структуру зелених овочів і призводить до того, що вони втрачають свою свіжість.
У морозильнику салат з хрусткого перетвориться в м’який, млявий, чорний і непридатний для використання.
Салат у піалі. Фото: з відкритих джерел
Кава
Запам’ятайте каву (у зернах чи мелену) не можна заморожувати у будь-якому вигляді. Кавові зерна наберуться вологи та матимуть непритаманні для цього продукту запах і смак.
Каву краще зберігати в герметичних пакетах чи банках.
Кава мелена та кава у зернах. Фото: з відкритих джерел
Шоколад
При заморожуванні кондитерських виробів, у складі яких є шоколад, на них з’являється «білий наліт». Це жири під впливом температури зосереджуються на поверхні з меншою щільністю, що і призводить до таких змін. Особливо це стосується білого шоколаду, основою якого є пальмова олія. Тому краще не зберігати шоколад у морозилці.
Шоколад з горіхами. Фото: tea.ua
Читайте також: Як обрати обприскувач для саду? Поради від експерта з Бахмута
Продукти, що не можна заморожувати повторно
М’ясо
Розморожування та повторне заморожування продуктів — це дуже погана ідея. М’ясо і так втрачає значну кількість вологи після розморожування, а повторне заморожування та подальше розморожування перетворить його на сухий шматок, який навряд чи вдасться «врятувати» спеціями чи соусами.
Заморожування м’яса вдруге також може призвести до погіршення якості самого продукту та поширення бактерій. Виробники зазвичай заморожують м’ясо при температурі близько -60°C, щоб вбити паразитів. Водночас температура м’яса знижується дуже швидко, і клітини в ньому «не вибухають». Заморожування м’яса при стандартній температурі морозилки (до -18 °C) робить його жорстким і несмачним. Крім того, мікроби виживають за такої температури в морозильнику.
Без побоювань можна повторно заморожувати продукти, приготовані з розмороженого м’яса, які зазнали тривалої термічної обробки.
Червоне м’ясо на кухонній дошці. Фото: з відкритих джерел
Фарш
Цей м’ясний продукт зберігається в морозильній камері практично у кожної родини. Зазвичай фарш готується з замороженого м’яса, оскільки так він виходить кращим за текстурою та смаковими якостями. Водночас це і є причиною того, що фарш категорично не можна заморожувати. Вторинне заморожування м’ясних продуктів сприяє стрімкому розвитку бактерій та шкідливих мікроорганізмів. Отже фарш — їжа, яку не можна заморожувати.
Фарш на тарілці. Фото: nashkraj.ua
Дитяче харчування
Дитяче харчування, тістечка, десерти (особливо з сирими яйцями в складі) не слід повторно заморожувати. Діти особливо чуйно реагують на продукти, в яких можуть розмножуватися мікроорганізми. Про всяк випадок їжу для дітей взагалі краще не заморожувати, а слідкувати, аби малеча споживала свіжі продукти.
Дитяче пюре. Фото: Pinterest
Розморожені продукти
Напевно, всі господині та господарі знають, що продукти не можна заморожувати повторно після того, як вони були розморожені.
Більшість заморожених продуктів (фрукти, овочі, риба тощо) втратять форму та смакові властивості після розморозки. Також повторне заморожування може бути небезпечним для здоров’я, оскільки це призводить до поширення бактерій.
Заморожені вироби. Фото: Dela.biz
Вам буде цікаво:
- Подорожі до Європи: які країни варто відвідати?
- Як організувати дешевий відпочинок?
- Де провести вихідні в Києві?
- Креативні ідеї: як надати нове життя старим меблям?
- Де провести вихідні в Дніпрі?
Фото: з відкритих джерел
Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео
А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!