Експерт розповів, коли і як посадити гарбуз

Микола Ситник 16:40, 30 Травня 2023

Колаж cf6af

Багато громадян після повномасштабного вторгнення росії в Україну вимушені були залишити свої домівки. Чимало з них евакуювалися до селищ або передмість великих населених пунктів. Дехто з переміщених осіб, опинившись у сільській місцевості, задумуються над тим, що можна посадити і виростити на городі. Здавалося б, гарбуз є неоднозначним вибором. Насправді ж — це один із найкращих продуктів осінньо-зимового сезону. Адже гарбуз дуже довго зберігається, також із нього можна приготувати багато різноманітних страв.

Редакція «Бахмут IN.UA» поспілкувалася з фермером Часовоярської громади Олександром Хайнусом і дізналася, як і коли потрібно садити гарбуз.

Мешканець Бахмутського району займається фермерством з 2018 року. Власну справу чоловік починав якраз із часника та гарбузів.

«Сіяв три роки, потім масштабував бізнес і відійшов від гарбуза та часнику. Останніми роками сіяв гарбуз тільки для себе», — розповів Олександр Хайнус.

Хайнус1 ab791Фермер Часовоярської громади Олександр Хайнус із урожаєм. Фото: особистий архів героя

Що важливо запам’ятати?

  • Гарбуз — баштанна культура, а отже їй потрібно багато сонця і тепла.
  • Садити гарбуз у ґрунт потрібно з настанням стійкої та теплої погоди.
  • За словами експерта, оптимальна температура для росту гарбуза — близько 25 ºC.
  • На родючих українських ґрунтах гарбуз добре росте, тому вирощувати його можуть і початківці.

Читайте також: Чи багато втрачено врожаю в Бахмуті через війну?

Як посадити насіння гарбуза?

  • Найпростіший і ефективний спосіб — безрозсадний, тобто насіння у ґрунт. Можна розсортувати насіння і вибрати найбільше.
  • Для підготовки розсади насіння можна висадити у пластикові стаканчики або контейнери. До появи паростків їх треба тримати в теплі. Потім можна пересадити на грядку.

Гарбуз2 e5bc4Підготовка розсади. Фото: gardenunion.com.ua

На яку відстань садити гарбузи?

  • Відстань у рядку має бути 70 см.
  • Інтервал міжряддя можна варіювати в межах 70-100 см.

Як садити гарбуз у відкритий ґрунт?

  • Ручним способом під тяпку потрібно зробити рівчаки.
  • Під мінітрактор окучниками можна робити рівчаки.
  • Для себе ми сіяли вручну. Насіння висівається на глибину 5-7 см.
  • Садити краще ввечері, після заходу сонця.
  • Після посадки треба щоденно поливати, доки сіянці не закріпляться в землі.

Гарбуз 57b08Саджання насіння гарбуза. Фото: ango.org.ua

Коли садити гарбуз?

  • Гарбуз сіється у теплий та вологий ґрунт, прогрітий до +13-15 °С.
  • Важливо, щоб температура повітря була в межах 20-25 °С.
  • Традиційно період посіву — середина-кінець травня (за сприятливої погоди сіяти можна в квітні-червні).

«Однак, все залежить насамперед від погоди. Якщо квітень теплий, то можна садити. Якщо початок червня дощовий та не жаркий — теж сіємо. Волога та тепло — це найголовніше, що треба враховувати під час посадки гарбуза», — наголошує експерт.

Гарбуз1 cba19Достиглі гарбузи. Фото: fazenda.net.ua

Зазначимо, що після вторгнення росії в Україну Олександр Хайнус евакуювався до Дружківки. Він розповів, що наразі основна його діяльність — це робота з документами.

«На землях неможливо працювати. Наш склад повністю розбитий…Техніку вигнали. Зараз працюю з документами», — додав фермер.

Читайте також: Справа для людей: як волонтери допомагають жителям деокупованого Лимана?

Раніше наші журналісти дізнались, як виживають люди під звуки постійних обстрілів, серед руїн та пекла війни у Часів Ярі. Чому місцеві досі не можуть покинути місто та чи є там діти? — розповіли у матеріалі.

Нагадаємо, через повномасштабне вторгнення рф в Україні піддалися бомбардуванню тисячі кілометрів заповідної землі. Термобарична зброя на кшталт російського «Сонцепека» вщент випалювала ґрунти. Деякі природні процеси, які запустилися внаслідок бойових дій, вже стали незворотніми. Про вплив війни на ґрунти та загалом екосистему Бахмута редакція поговорила з екологами, громадськими активістами та працівниками аграрної сфери.

Фото: «Бахмут IN.UA»

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Інвестиція в Перемогу: навіщо купувати військові облігації?

Семаковська Тетяна 10:00, 11 Травня 2024
money g1c2412616 1920 f9b22
Гроші та облігації / фото ілюстративне

Військові облігації не нова ініціатива, їх застосували для підтримки економіки ще в часи Першої Світової війни. Американський фінансист Джей Кук був першим, хто почав продавати облігації громадськості, а та радо його підтримувала, бо відчувала свій вклад в Перемогу. З 1862 до 1864 року через посередників Кук продав воєнні облігації на суму 500 доларів США. Сьогодні купити облігації в Україні може кожен охочий.

Навіщо їх купляти й на що варто звернути увагу — розбиралася редакція Бахмут. IN. UA.

Що таке військові облігації

322017779 935880500686915 4516926714752326615 n ac3ef
Військовий / фото Генштаб

За словами експерта та засновника просвітницької ініціативи “Останній капіталіст” Валентина Красноперова, військові облігації — це інструмент демократичних країн у військовий час, задача якого не вилучати капітал у людей, а давати їм інструмент, який допоможе використовувати власний капітал для захисту держави. 

Мова йде не про збагачення й збільшення своїх капіталів, каже експерт. Це добровільна інвестиція в захист країни, яку з часом віддадуть з надбавкою.

Українське суспільство активне і всіма можливими способами намагається наблизити перемогу. Хтось шиє дитячі розпашонки, хтось робить окопні свічки, а дехто ризикуючи власним життям вивозить людей з-під обстрілів. Придбання військових облігацій неабияк допомагає підтримати економіку під час війни.

Якими бувають військові облігації

Screenshot 361 a85b8
Військові облігації / фото Монобанк

Купуючи військові облігації, не слід вважати, що це спосіб заробити кошти. Так, є певні проценти, але вони мізерні, адже насамперед облігації — спосіб допомогти державі. Тож обирати слід відштовхуючись від власної купівельної спроможності. Є два види військових облігацій: короткострокові й довгострокові. Короткострокові тривають близько шести місяців, а довгострокові близько року. Придбати їх можна у мобільному банку Monobank. Одна облігація вартує приблизно 1000 гривень.

Хто купує військові облігації в Україні

Купують облігації всі ті, хто хоче підтримати країну. Експерт Валентин Красноперов каже, що, на його думку, придбати облігації наважуються люди до 45 років, які заробляють у валюті. 

Хто має дохід зараз в Україні нормальний, це ті хто був залучений до глобальної економіки. Це в основному IT-спеціалісти, потім заробітчани, частково фермери, хоча по них був удар — вони все одно намагаються експортувати й допомагати. Частково — це працівники сфери послуг,

Валентин Красноперов // засновник просвітницької ініціативи “Останній капіталіст”

Гроші, які людина вкладає в облігацію йдуть на підтримку макрофінансового стану України. Зараз вагома частина бюджету країни йде на оборону:

Ми цими облігаціями підтримуємо економіку у воєнному стані. Це не означає, що на ваші гроші куплять танк — ви підтримуєте каркас, базис економіки, яка намагається максимально працювати,

Валентин Красноперов // засновник просвітницької ініціативи “Останній капіталіст”

Як купити військові облігації

Screenshot 362 f2ec9
Короткострокова та довгострокова облігація / фото Монобанк

Насправді все дуже просто. Ми розповімо на прикладі нашої журналістки Тетяни. 

Тетяна придбала в травні 2022 року короткострокову облігацію через мобільний банк Monobank, вартувала одна облігація тоді 954 гривні, в листопаді 2022 журналістці повернулися кошти на картку — 1000 гривень. 

Щоб придбати облігації завантажте застосунок Monobank, якщо ви ще його не маєте. Далі перейдіть у сам додаток, оберіть кнопку — Накопичення — Купити облігації, а далі оберіть зручний для вас формат, 6 чи 12 місяців. Натисніть кнопку — Купити.

Screenshot 363 71542
Одна облігація / фото Монобанк

Після цього з вашого рахунку спишуться кошти залежно від кількості обраних облігацій. Мінімальна покупка — одна облігація, зараз вона коштує 1008 гривень на пів року, чи 1026 гривень на рік.

Купити облігації також можна в застосунку “Дія”. Наприклад, на початку року на платформі з’явилися нові військові облігації в честь українських міст, які зараз перебувають під окупацією рф:

  • Залізний Порт. Ставка від 16,25%. Дата виплати — 05.06.2024;
  • Асканія-Нова. Ставка від 16,50%. Дата виплати — 20.11.2024;
  • Джанкой. Ставка від 17,96%. Дата виплати — 23.07.2025;
  • Керч. Ставка від 18,00%. Дата виплати — 15.10.2025.

Своєю чергою, нещодавно цей список поповнився ще декількома містами:

  • Макіївка: ставка від 16%, дата виплати — 12.03.2025;
  • Бахчисарай: ставка від 17%, дата виплати — 28.01.2026

Детальна інструкція у відео:

Зазначимо, що ви, купуючи облігації, не сплачуєте жодних комісій чи додаткових платежів, а надаєте гроші державі з відсотком, який вам повертається.

Читайте також

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як зберігати внутрішню стійкість під час війни: поради бахмутського психолога 

Валентина Славінська Славінська Валентина 13:00, 10 Травня 2024
Психологічна підтримка / фото ілюстративне

Психолог Андрій Кузнєцов розповів про те, як зберігати психологічну стійкість серед постійних викликів і тривоги війни. Його рекомендації допоможуть бахмутянам знайти баланс між надією та конкретними діями для покращення емоційного стану.

Редакція Бахмут.IN.UA зібрала основні поради психолога.

Як покращити самопочуття під час війни

Головним наративом для бахмутян у 2023 році стало повернення додому та отримання компенсацій за зруйновані оселі. Люди покладалися на швидкі успіхи в контрнаступі, що давало їм надію та зменшувало тривогу.

Однак з часом, коли очікування не справджувалися, люди впадали у відчай. Потім з’являвся новий інформаційний привід, і надія поверталася. Такі емоційні гойдалки лише виснажували бахмутян.

Ключі до стійкості 

Психолог Кузнєцов радить зосереджуватися на тому, що можна зробити вже зараз для покращення свого становища. Це допоможе знизити стрес і реалістичніше планувати майбутнє. Важливо також збалансувати надію з конкретними діями для формування стійкості.

“У таких емоційних гойдалках люди тільки більше виснажували себе.  Ніхто не може заборонити людині надіятись і вірити у краще майбутнє, перемогу і повернення додому. Але, якщо ці думки залишаються лише думками, то вони з часом перетворюються на переконання, що все станеться само собою і не потрібно докладати власних зусиль”, – пояснює фахівець.. 

Водночас  однією зі складових стійкості, тобто здатності відновлюватися і протистояти труднощам, і є вміння бачити реальність та нові виклики, концентруючись на цьому, що зараз можна зробити, щоб покращити своє становище. Звісно, спираючись на власний досвід та ресурси, які є поруч.

Тому важливо робити те, на що зараз можете вплинути, завдяки цьому ви покращуєте свій емоційний стан, знижуєте рівень стресу і більш реалістично плануєте майбутнє. 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як зберегти овочі та фрукти на зиму

Влітку ми насолоджуємося смаком та користю великої кількості сезонних овочів та фруктів. Щоб розтягнути цей процес до зимових місяців, дуже важливо опанувати мистецтвом зберігання. У […]

4 04caa

Варення з ягід: класичні та незвичні рецепти, які запам’ятаються надовго

Вже згодом в Україні починається сезон ягід. Саме в цей період з травня по вересень чимало господинь почнуть готувати варення на зиму з полуниці, малини, […]

Експерти з Донеччини розповіли, як вибрати якісний мед

Мед вважають продуктом з корисними властивостями, його використовують від застуди, часто їдять замість солодкого та навіть роблять з ним косметичні процедури. Однак, перед тим, як […]