Зрадники з Бахмута й Соледара: про що брешуть українці на стороні росії?

Семаковська Тетяна 14:28, 25 Квітня 2023

БАХМУТ 7 3 1 22750Окупанти вже контролюють більшу частину Бахмута, хоча й просування в місті вагнерівців частково зупинилося. Люди, які не евакуювалися раніше й залишилися в небезпечних районах міста, де ведуться бойові дії, тепер евакуювалися до росії й там стають героями для російських пропагандистських сюжетів.

Російський канал опублікував ролик у якому фігурують дві родини, як стверджують пропагандисти одна сім’я з Соледару, інша з Бахмута (ред. на російський лад її називають з Артемівська).

Зрадники з Соледару розповідають про гранати, які ЗСУ кидали в буржуйки

Screenshot 641 f19f8

Жінка на фото — біженка із Соледару, як вказують пропагандисти. Фото: скріншот з відео

Надія Корчевая біженка з Соледару, кажуть пропагандисти. Зараз вона знаходиться на території, яка підконтрольна росії. Тут жінка живе разом із своїми дітьми та чоловіком. Жінка запевняє, що їх в Соледарі атакували «українські бойовики», які, начебто закинули в буржуйку гранату та тим самим поранили її дітей.

У ролику ведуча говорить, що родина з Соледара в окуповану Кадіїівку приїхала в січні. Точну дату не називають. 25 січня публічно стало відомо, що ЗСУ відійшли від Соледару задля збереження життя, до останньої можливості з Соледару вивозили цивільних, які хотіли евакуюватися.

11 січня 2023 року Павло Кириленко, голова Донецької ОВА повідомляв, що у Соледарі залишалися понад 500 цивільних, серед цього числа є 15 дітей. Евакуація з міста вже тоді була неможлива через російські обстріли. За словами Кириленка, з проханням про евакуацію до влади зверталися не люди, які залишилися в Соледарі, а їхні родичі. До 5 січня у мешканців була можливість евакуюватися й влада, й волонтери постійно закликали людей виїжджати.

Однак, Надія Корчевая — багатодітна мати, як вказують у ролику у неї 4 дітей, з невідомих причин жінка відмовилася евакуюватися. Очевидно, вона могла мати намір евакуюватися не на сторону підконтрольну Україні й проігнорувала численні заклики. Великими зусиллями поліцейських ще в березні 2023 року з Соледарської громади евакуювали дітей.

Screenshot 642 07c88

Жінка з Соледару. Фото: скріншот з відео

«Обработать раны семье помогала соседка, ночевали они в своей комнате. Помощь подоспела до утра. Семью в Стаханов (ред. окупована Кадіївка) эвакуировали бойцы Вагнера. Там же оказали медицинскую помощь. Таких как Корчевые здесь десятки. Каждая история подвергает шоку», – кажуть пропагандисти.

Також стосовно того факту, що українські військові кинули гранату в буржуйку, біля якої були цивільні — російська пропаганда вже не вперше звинувачує ЗСУ в не нелюдському ставленні до своїх громадян. Таким чином висвітлює власну проблему, адже є доведені факти, коли вагнерівці зізнавалися у вбивстві дітей в Соледарі та розстрілі мирних людей в Україні.

«Мы шли и убивали всех. Были женщины, мужчины, деды, пенсионеры, пенсионерки и дети… Ты понимаешь, что на этих руках сейчас… Она кричит, она маленький ребенок, понимаешь? Ей 5, 6 там лет. А я выстрелил, ты понимаешь, контрольный. Я никого не должен был выпустить, никого», — розповідає Азамат Улдаров, вагнерівець про зачистку Соледару.

Родина з Бахмута запевняє, що ЗСУ замінували та підірвали їхній дім

Screenshot 643 ba4fe

Чоловік на фото, представлений як біженець з Бахмута. Фото: скріншот з відео

Євгеній, прізвище якого не називають, біженець з Бахмута. Його дружина каже чоловік, народжувала в повній антисанітарії. У цьому герой звинувачує українську армію, а не росію, яка почала війну. 

Нагадаємо, що евакуація з Бахмута тривала весь час від початку повномасштабного вторгнення. Виїхати можна було за допомогою влади або волонтерів. Бахмутська волонтерка Інна Гайдай 18 квітня опублікувала допис, де вказала, що з Бахмута ЗСУ вивезли чоловіка. Волонтерка Ольга з Костянтинівки 7 квітня також вказувала, що ЗСУ допомагають вивозити людей з гарячих точок в притулок.

Читайте також: Бахмутські зрадники: як колаборанти поширюють пропаганду про ЗСУ та Україну

Screenshot 644 bcc8a

Евакуйований військовими з Бахмута. Фото: скріншот з відео

«Я не считаю, я знаю. Считать это когда ты не знаешь, что произошло, а я это знаю. Они (ред. имеется в виду ВСУ) бросали гранаты над нами, потому что мы слышали, как они катались, разрывались. И слышали еще: «А там же люди» и «Командиров приказ не обсуждается», — відповідає Євгеній на питання російської журналістки про те, чи знає він хто підірвав дім.

Нагадаємо, що вагнерівець Азамат Улдаров розповідав про метод “зачистку” міста, який аналогічний з тим, що каже Євгеній. Улдаров наводив приклад дому у якому, за його словами підірвали мирних мешканців способом, який вказує Євгеній.

Пропагандисти запевняють, що родині Євгенія вдалося сховати дітей, вижити після підриву будинку й поїхати до непідконтрольної ДНР. Дружина українця зараз в лікарні, потім вони разом планують поїхати до родичів в росію. Герой цього відео не пояснив, чому він не евакуювався з вагітною дружиною, натомість звинуватив українську армію.

Фото: «Бахмут. IN.UA»

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Фейк: в Україні продають браслети-обереги від ТЦК

Маргарита Огнева Огнева Маргарита 15:09, 3 Травня 2024
Ілюстрація Бахмут IN.UA

Російський телеграм-канал опублікував фейкову інформацію. Як пише російський фейкомет, в Україні почали продавати браслети з молитвою, що має «оберігати» чоловіків від представників ТЦК. Чому це неправда — пояснює редакція Бахмут.IN.UA.

Хто поширює фейк?

Фейк опублікував офіційний канал російського Інформаційного Козачого Агентства ПІКА. Окрім цього, допис є й у проросійському пабліку “На самом деле в Днепре”, який налічує 26 тисяч підписників та нібито інформує про новини міста Дніпро. Адміністратори каналів використали риторику про так звану «могилізацію», аби вкотре просувати тезу про те, що українцям варто скласти зброю і не вступати до лав ЗСУ.

Скриншот допису / Первый казачий

Що не так із цією “молитвою”?

Ми перевірили фото на наявність ознак будь-якого редагування за допомогою сервісу FotoForensics.

Скриншот з сервісу перевірки зображень / Foto Forensics

Ділянки зображення виділені білими крапками, тож фото зазнавало редагування: накладення додаткових зображень та елементів. Тож ми здійснили пошук оригінального зображення за допомогою Google Lens. Виявилось, що оригінальне фото фейкомети взяли з оголошення на сайті українського маркетплейса Prom.

Скриншот Google Lens
Скриншот справжнього оголошення на Prom

Як бачимо, фото відредагували у графічних редакторах:  до оригінального фото з маркетплейса  додали інші елементи, щоб відтворити нібито рекламу оберега  з “молитвою”. На це зображення наклали назву товару “Браслет з молитвою від ТЦК”, опис матеріалу “Нержавіюча сталь” та довжину “20 см”. 

Варто звернути увагу на головний елемент – “молитву від ТЦК”, текст якої також турботливо надрукували. Та чи відповідає переклад українською справжньому змісту напису? Ми зробили переклад напису браслета  в Гугл-перекладачі і з’ясували, що це молитва Отче Наш іспанською мовою, яка українською звучить наступним чином:

«Отче наш, що єси на небесах. Нехай святиться ім’я Твоє. Прийде Царство Твоє. Нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліба нашого насущного дай нам сьогодні. Прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим. Не введи нас у спокусу і визволи нас від лукавого. Амінь».

Жодного збігу з оригінальним написом, і тим паче жодної згадки про ТЦК у молитві —  головна ознака недостовірності зображення. До того ж відсутня інформація про те, який саме інтернет-магазин має такий “оберіг” у своєму асортименті : ані назви, ані посилання на сторінку чи сайт.

Отже, враховуючи все вищенаписане, робимо висновок: це справжнісінький фейк. Перш ніж розповсюджувати таку інформацію, варто перевірити: чи правдива вона? Звісно, не всі вміють користуватися спецсервісами для перевірки фото на наявність редагування графічними редакторами. Але, аби перевірити конкретно даного роду інформацію, можна просто вбити у пошуковик “купити браслет із молитвою від ТЦК”, та побачити, що жодного реально існуючого товару на торговельних майданчиках немає.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Хочеш виграти електросамокат? Завітай у військомат: проросійські канали поширюють фейк

Лідія Гук Гук Лідія 14:50, 2 Травня 2024
Ілюстрація Бахмут IN.UA

Антиукраїнські Telegram-канали поширюють повідомлення від начебто Київського міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, в якому йдеться про отримання промокодів за оновлення особистих даних. В оголошенні вказано, що, крім бонусних кодів, в українців є можливість виграти електросамокат. Однак, це брехня.

Чому це фейк та з якою метою поширюється така інформація, — пояснюємо у матеріалі Бахмут IN.UA

Оновити дані в ТЦК: як маніпулюють темою

Першим інформацію про акцію від нібито ТЦК та СП поширив Telegram-канал “Медведь”, а згодом інформацію підхопили інші проросійські сторінки: “Украина.ру“, “Russia News“, “Дядя Слава“.

Фейковий допис Telegram-каналу «Медведь» / скриншот

В оголошенні можна побачити, що знижки пропонують лінія магазинів “EVA”, онлайн-кінотеатр “Megogo” та ресторан японської кухні “Sushiya”. Зазвичай, про будь-які  промоакції ці компанії повідомляються на своїх сторінках в соцмережах та на офіційних сайтах. Ми не знайшли жодного повідомлення про існування пропозиції.

Також немає жодної інформації щодо конкурсу на сторінці Київського міського ТЦК та СП у соцмережах.

На  фейковість також вказують інші елементи:

  • слово “електросамокат” двічі написане із помилкою:  “електроМсамокат”.
  • слово “обнови” замість “онови” вказує на те, що автори фейкового оголошення не надто добре володіють українською мовою;
  • станом на зараз онлайн-кінотеатр “Megogo” не пропонує згаданого в об’яві тарифу «Кіно+».
Фейковий допис Telegram-каналу «Медведь» / скриншот

Це вже не вперше російські Telegram-канали поширюють фейки про мобілізацію в Україні, з метою дискредитувати процес призову військовозобов’язаних на службу. Така інформація є частиною інформаційної війни, спрямованою на підрив довіри до уряду та збільшення соціальної напруги у країні.

Читайте також

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Фейк: в Україні продають браслети-обереги від ТЦК

Російський телеграм-канал опублікував фейкову інформацію. Як пише російський фейкомет, в Україні почали продавати браслети з молитвою, що має «оберігати» чоловіків від представників ТЦК. Чому це […]

Хочеш виграти електросамокат? Завітай у військомат: проросійські канали поширюють фейк

Антиукраїнські Telegram-канали поширюють повідомлення від начебто Київського міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, в якому йдеться про отримання промокодів за оновлення особистих даних. В […]

14:50, 02.05.2024 Гук Лідія

Україна тимчасово відступає від Конвенції з прав людини: що коїться

Мережею шириться хвиля “зради” з приводу того, що український Мінюст подав до Ради Європи нову заяву з приводу переліку прав і свобод людей в Україні. […]

ФЕЙК: понад 100 тисяч випадків СЗЧ в Збройних силах України

В ефірі Новини.LIVE адвокат Ростислав Кравець повідомив про кількість випадків самовільного залишення частини в Збройних силах України. За його словами, нібито понад 100 тисяч осіб […]

18:12, 29.04.2024 Гук Лідія

Фейк: українські військові знищують енергосистему своєї країни

Проросійський телеграм-канал поширює фейк про те, що українські військові нібито здійснюють обстріли критичної інфраструктури своєї країни. Чому ця заява є брехливою — читайте в матеріалі […]