У Києві відбулася акція на підтримку зниклих бійців 54-бригади: що відомо

Семаковська Тетяна 11:23, 11 Липня 2023

photo 2023 07 03 11 53 30 9631e3 липня у столиці відбулася зустріч рідних зниклих або потрапивших в полон бійців 54 окремої механізованої бригади імені гетьмана Івана Мазепи з представниками Координаційного штабу. Родичі військовослужбовців хочуть надати максимального розголосу, адже чимало рідних не знають в якому стані зараз перебувають їхні брати, чоловіки та сини, й чи живі вони.

Редакція «Бахмут.IN.UA» взяла коментарі у рідних військових, які прийшли на акцію в Києві, а також поспілкувалися з джерелами в командуванні 54 окремої механізованої бригади імені гетьмана Івана Мазепи.

Що сталося?

Родичі військовослужбовців 54 окремої механізованої бригади імені гетьмана Івана Мазепи повідомляють про масові зникнення, а можливо й загибель бійців 54 бригади під Білогорівкою, Спірним та Роздолівкою. Нагадаємо, що за ці населені пункти тривали важкі бої останні місяці.

Крім того, кажуть рідні, багато бійців з бригади оголошені, як такі, що самовільно залишили позиції, хоча близькі впевнені, що їхні чоловіки, не залишали своїх позицій. 

Жінки, що відвідали захід в більшості розповідають про саме зниклих безвісти чоловіків та синів:

photo 2023 07 03 15 59 56 cb7f0

Рідні зниклих безвісти військових у Києві. Фото: надане організаторами заходу

«Я Дарило Лариса Миколаївна, мого чоловіка звати Дарило Володимир Васильович, він зник 2 грудня 2022 року»

«Мій чоловік Яневич Руслан Романович, пропав 2 грудня, 2022 року, минуло 7 місяців»

«Я дружина Чиклатова Віталія Сергійовича, він зник 2 грудня 2022 року у населеному пункті Білогорівка, Луганської області. Вже майже 8 місяць, ми не маємо ніякої інформації про місцезнаходження наших чоловіків, ми не знаємо про їхній стан здоров’я, що з ними? Де вони? З командування на контакт ніхто не йде, на наші запитання відповіді немає. Скоріш за все вони (ред. чоловіки) мертві».

«Я Шайного Лариса Никифорівна, розшукую свого сина – Шайного Юрія Олександровича, який зник 18 листопада 2022 року, в населеному пункті Спірне Донецької області. По сьогоднішній день ніякої інформації про нього немає».

Це лише невелика частина тих, хто шукає своїх рідних

photo 2023 06 30 11 18 38 39945

Зниклі безвісти з 54 бригади. Фото: надані організаторами заходу

На заході також була присутня матір Миколи Морського, її син зник безвісти в березні 2022 року у місті Мар’їнка, дружина Констянтина Никифорова шукає свого чоловіка, він також зник безвісти 21 березня у Мар’їнці.

Ірина Самойленко шукає свого чоловіка Сергія, його позивний «Маріо». Її чоловік разом з побратимами 13 червня 2023 року виконував бойове завдання, група «Маріо» потрапила під обстріл росіян, про подальшу долю чоловіків — наразі нічого не відомо.

Олег Пославець також зник на полі бою в березні поточного року, його дружина Людмила знає, що чоловік перебував на ділянці між Бахмутом та Часів Яром. Людмила їхала на Схід, щоб дізнатися інформацію безпосередньо у командира, але жінці не вдалося нічого дізнатися. 

Дмитра Дубінь шукає мама, він зник 10 березня 2022 року жодної інформації про свого сина жінка не знає. Минув понад рік. 

Єлизавета Дяченко розшукує свого брата — Толканова Микиту, він був у штурмовій групі. 13 червня 2023 року Микита перестав виходити на зв’язок. Хлопець був на напрямку Роздолівка, це Бахмутський район. Військова частина офіційно надала статус Микиті — як зниклий безвісти.

Рідні зниклих військовослужбовців вимагають розслідування масового зникнення бійців 54 бригади та надання офіційної інформації.

Щоб надати ситуації розголосу рідні запустили челендж

photo 2023 07 03 15 59 58 0ac49

Челендж організований рідними. Фото: надані організаторами

#тягнизтрихутника — це челендж організований рідними зниклих безвісти військовослужбовців. Трикутник — це три найближчі населені пункти, де зафіксували останнє місцезнаходження військового. Рідні фіксують Білогорівку, Золотарівку та Спірне, в цю ділянку на карту поміщають фото зниклого. 

Зараз на сторінці 54 бригади в телеграм розміщено понад 20 фото зниклих чоловіків.

Які результати заходу?

Пані Анна — координаторка зустрічі рідних з Координаційним штабом, який займається питаннями зниклими безвісти та військовополоненими у Києві. У дівчини також зник чоловік, вже понад рік вона не має про нього інформації. Випадки, коли рідні не можуть офіційно дізнатися статус військового — загиблий чи зниклий безвісти не поодинокі, каже співрозмовниця.

«Ціль нашої зустрічі — показати проблеми, які зараз є у нашій військовій частині. На зустріч я попросила запросити секретаря Координаційного штабу та представника від ЗСУ, щоб він мав компетентність відповідати на питання щодо нашої військової частини. Дуже шкода, що нам не відповіли на питання щодо компетентності ВЧ, зокрема про накази командирів, які відправляють на нуль людей без навчання. Ми хочемо, щоб ситуація змінилася, й на другому році війни людей без навчання не відправляли з одним автоматом під ворожу авіацію та артилерію. Ми хочемо, щоб командири звернули на це увагу, а наші хлопці почали менше зникати безвісти. У рідних воїнів також багато питань по службовим розслідуванням, зокрема про їх якість», – пояснює Анна.

Вона додає, що у розслідуванні не включені показання свідків, які були присутніми зі зниклими та мають достовірну інформацію.

desktop 9tvC pexels photo 267447 1 9fda6

Рідні зниклих змушені шукати інформацію у пропагандистських джерелах. Фото: фотосток

Комунікація між командирами та родичами зниклих також не має належного рівня. Через це дружини змушені шукати інформацію про своїх близьких на пропагандистських каналах. Анна додає, рідні хочуть отримати якісну комунікацію.

«Коли чоловік зникає звісно, що дружина, матір чи донька намагаються зв’язатися з командиром, щоб дізнатися інформацію. На повідомлення вони не відповідають, на гарячій лінії бригади рідним також не надають ніякої інформації», – пояснює Анна.

В Координаційному штабі рідним зниклих безвісти повідомили, що про стан справ їх має повідомляти ТЦК, тобто колишній військкомат. Дівчина ділиться у розмові, що на адресу її ТЦК інформація про чоловіка прийшла лише через 5 місяців після його зникнення. Після цього розпочинається розслідування, втім за законом процедура сповіщення має тривати 60 діб, наголошує Анна.

Міжнародний Червоний Хрест й полонені в рф

Міжнародний Червоний Хрест мав б допомагати у організаційних питаннях та обміні українських полонених, які опинилися в росії. Однак, сприяння МЧХ у цьому процесі не активне. Анна залишила свою заявку про зниклого чоловіка, а відповідь отримала майже через пів року.

Редакція намагалася отримати коментар у МЧХ, але оперативної відповіді телефоном не отримала, тож ми надіслали письмовий запит до організації, щоб дізнатися, чому Червоний Хрест обробляє запити рідних протягом півроку, та як відбувається сприяння в обміні полонених від організації?

Що кажуть у командуванні 54 бригади?

13 5 9f3ae

Військова форма. Фото: з відкритих джерел

Редакція «Бахмут.IN.UA» намагалася зв’язатися із командуванням 54 бригади, але відповіді не отримала. Тож, ми звернулися до анонімних джерел бригади,  які прокоментували питання.

Зазначимо, що рідні військових, які зникли безвісти повідомляли про те, що окремих військовослужбовців було перекинуто на лінії фронту без належної підготовки, тобто бійці не пройшли навчання, яке мало б тривати для мобілізованих без досвіду від 1 до 3 місяців. 

Одне з джерел повідомило нам, що за підготовку мобілізованих та їхнє відправлення до навчальних центрів командування, як 54 бригади, так і загалом ЗСУ, відповідальності не несе. 

Читайте також: 

Це має бути задача військкоматів, адже саме вони мобілізують новобранців і відправляють їх у навчальні центри.  Але зараз, наголошує анонімне джерело, є великий брак кадрів, тому доводиться витрачати час на навчання новоприбулих  у режимі реального часу, з цим фактом може бути пов’язана велика кількість втрат у новоприбулих.

Інше джерело повідомило редакції, що командування 54 бригади не має можливості вести комунікацію з рідними зниклих безвісти через банальний брак часу. Крім того, не про всіх зниклих бійців є інформація. 

«Вони можуть бути серед убитих, але далеко не всіх загиблих можна ідентифікувати і забрати з поля бою, щоб поховати як Героїв.  Крім того, є випадки здачі наших бійців у полон, а також самовільного залишення військовослужбовцями військової частини. Не всі родичі бійців 54  це розуміють, оскільки не вірять, що їхні близькі можуть дезертирувати», – каже джерело редакції.

Про небезпечні завдання, на які відправляють воїнів одразу декілька джерел висловилося наступне: 

«Ми всі військові люди. На війні накази виконуються, а не навчаються. Вище командування ставить перед нами завдання, і ми не маємо права їх обговорювати і тим більше ставити під сумніви» – повідомив співбесідник.

Й наостанок редакція знайшла анонімного співрозмовника, який поділився станом справ у пошуку зниклих безвісти військових 54 бригади у районі Білогорівки, Золотарівки та Спірне.

«У нас немає часу на пошук зниклих бійців. Білогорівка, Золотарівка та Спірне — їх дійсно вже називають новим бермудським трикутником.  Якщо говорити щодо втрат, то після кожного бою, який відбувається в цих районах, 30-40 відсотків бійців значаться зниклими або вбитими. Якщо ми витрачатимемо час на пошук кожного з них, то в нас не залишиться часу на оборону або атаку. А зараз ми повинні сконцентрувати всі наші сили на боротьбу з противником», – каже джерело редакції.

У підсумку наголосимо, що метою нашої публікації не є дискредитація української армії, а привернення уваги до проблем. За час війни Збройні Сили України значно трансформувалися, й вже зараз передають свій досвід іноземним партнерам. Втім, все одно є випадки, які вимагають розв’язання проблеми, а не її замовчування. Навчання мобілізованих повинно бути обов’язковою частиною, щоб зменшити кількість втрат. 

Ми нагадаємо, що в Україні діють підготовчі курси, на які можуть записатися цивільні українці. Більше про самостійну підготовку у матеріалі: Як підготуватися до армії: військовий вишкіл та керування БПЛА. Оскільки у теперішніх умовах держава не завжди може забезпечити якісну підготовку — приватні та благодійні установи допомагають чоловікам та жінкам опанувати ази військової справи.

Фото: з акції рідних у Києві

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Російські сили просунулися біля Веселого на Сіверському напрямку

Валентина Славінська Славінська Валентина 10:35, 9 Травня 2024
Важкі бої / фото Генштабу

Російські війська прорвались в районі села Веселе на Донеччині, намагаючись розширити плацдарм для подальшого просування в напрямку стратегічно важливого міста.

Про це повідомляють аналітики ресурсу Deep State

Прорив біля Веселого

Ситуація на Сіверському напрямку в районі від Роздолівки до Білогорівки залишається напруженою. Російські сили зосередили підрозділи повітряно-десантних військ і наступають вздовж залізниці східніше від Веселого.

Карта боїв на Донеччині / фото Deepstate

Одному з російських підрозділів вдалося досягти локального прориву в районі Веселого після тривалих боїв. Український підрозділ, що тримав оборону на цій ділянці, вичерпав свої сили через понаднормове розгортання понад рік без ротацій.

Окрім Веселого, ворог також намагається прорвати оборону в районах Білогорівки, Золотарівки та Верхньокам’янки, прагнучи захопити Сіверськ і відрізати так званий “Сіверський виступ”.

Для прориву окупанти закидають позиції українських військових. 

“Бої в цьому районі дуже динамічні, позиції переходять з рук в рук, а московити не втрачають можливості кожне тимчасове зайняття позиції подати медійно як “великий” прорив”, — пишуть у Deep State.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Фейк: українські військові знищують енергосистему своєї країни

Маргарита Огнева Огнева Маргарита 12:13, 26 Квітня 2024
Ілюстрація Бахмут IN.UA

Проросійський телеграм-канал поширює фейк про те, що українські військові нібито здійснюють обстріли критичної інфраструктури своєї країни. Чому ця заява є брехливою — читайте в матеріалі “Бахмут.IN.UA”.

Хто запустив цей фейк?

Опубліковано допис у Телеграм-каналі “Запорожская АЭС – Росатом”, де зазначено, що українські військові обстрілюють українську енергосистему.

Скриншот / джерело

Сам канал, на перший погляд, схожий на офіційний акаунт “Росатому”, який присвятили новинам тимчасово окупованої ЗАЕС, проте адміністратори скоріш за все є колаборантами або акаунт потрапив до рук росіян. Адже у 2020 році в цьому акаунті було опубліковано фото з написом «Запорожье — это Украина». Тож з початку повномасштабного вторгнення адміністрація Телеграм-каналу змінила свою позицію та почала публікувати антиукраїнські дописи.

Скриншот / джерело

Хоч ЗАЕС фактично підпорядкована “Росатому”, подібних заяв щодо обстрілів енергосистеми українськими військовими немає ані на офіційному каналі “Росатому“, ані  в новинному каналі “Росатому“.

Чим підкріплені звинувачення?

Зазначається, що інформація нібито надійшла з чат-бота каналу очевидно від інших проросійських осіб, що слідкують за публікаціями «Запорожская АЭС – Росатом».  Проте жодного підтвердження написаному не надали: немає ані самого повідомлення у пересланому форматі, ані його скриншоту. Отже, відсутнє першоджерело інформації про обстріли, що вже викликає сумніви в її достовірності.

До того ж у характерній для російських ЗМІ манері вкотре просувають ідею того, що нібито територія України є «окупованою самими українцями» і насправді «належить рф». Однак, звісно, це лише примітивний спосіб наголосити на тому, що Україну треба «звільняти» від української влади.

Як росіяни пояснюють обстріли українськими військовими своєї ж енергосистеми?

Першою «причиною» або «метою» пропагандисти вважають те, що українські військові таким чином прагнуть вигнати цивільний персонал з електростанцій, захопити їх та розмістити там військову техніку. Окрім того, стверджується, що електростанції планується «пилити на металолом». Деталі щодо виду техніки, якою нібито українці обстріляли енергетичні об’єкти, також відсутні.

Другою версією «причини» телеграм-канал висуває те, що Україна нібито планує рано чи пізно здавати Лівобережну частину країни рф, тож після себе має на меті знищити електростанції заздалегідь.

Окрім цього, російські посіпаки звинувачують Україну в застосуванні тактики “спаленої землі”. Таким чином, рф перекладає відповідальність з себе на українську сторону. Хоча саме росія вже протягом двох років повномасштабного вторгнення застосовує цю тактику, знищуючи одне окуповане українське місто за іншим. Особливо активно росіяни використовують цей метод на Донбасі, а саме на Бахмутському напрямку, як повідомляє Суспільне. Дана теза представлена з метою нагадати, що рф не полишає спроби окупувати всю територію України, з метою просувати ідею готовності України до капітуляції.

Висновок

Отже, допис каналу “Запорожская АЭС – Росатом” є фейковим, адже не містить жодних доказів того, що в ньому написано: ані скриншотів, ані першоджерел отриманих ним даних щодо обстрілів української енергосистеми, ані посилань на певні офіційні заяви тим паче. Усе в публікації побудовано на пропаганді окупації України та звинуваченнях української армії.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!