Битва за Бахмут: які прогнози військових експертів справдилися, а які ні?

Семаковська Тетяна 14:03, 17 Квітня 2023

Bakhmut during the battle 2023 04 05 frame 15989 616d7Битва за Бахмут триває вісім місяців, за цей час десятки військових експертів, як українських, так і закордонних намагалися визначити що ж буде з Бахмутом. Чи буде він окупованим? Чи росіяни так і не зможуть закріпитися у місті?

Редакція зібрала прогнози щодо Бахмута, щоб показати, які виявилися найближчими до реальності, а які так й залишилися на словах.

Тактика випаленої землі: сценарій Сєверодонецька для Бахмута

Чимало українських держпосадовців, серед яких й голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай прогнозували для Бахмута «сєверодонецький сценарій». Мається на увазі, що окупанти проводитимуть масовані артилерійські обстріли міста, знищуючи інфраструктуру, після чого фізично займуть населений пункт.

У червні та липні 2022 року Сєвєродонецьк та Лисичанськ в Луганській області росіяни зайняли саме таким чином. ЗСУ тоді провели контрольовані тактичні відступи після того, як витримали посилений тиск з боку російських сил, які спочатку мали намір повністю оточити ЗСУ в цих населених пунктах.

Думки про Сценарій Сєверодонецька дотримувався й військовий кореспондент Андрій Цаплієнко, він зазначав раніше, що росіяни хочуть обрізати всі основні шляхи постачання до міста, сподіваючись, що ЗСУ звідти все ж вийдуть.

5 березня Інститут вивчення війни повідомив, що ЗСУ обмежено відходять зі східної частини Бахмута, йдеться про район Забахмутки. В самому Бахмуті зараз тривають міські бої, місто не потрапило в оточення, а битва продовжується. Росіяни використали тактику “випаленої землі”, що підтверджують відеокадри з міста та кадри з коптерів, які демонструють знищені і понівечені будівлі. За заявою голови Донецької ОВА Павла Кириленка станом на кінець лютого 2023 року масштаб руйнувань в Бахмуті перевищує 80%. Та на сьогодні сценарій Сєверодонецька повторити росіянам не вдалося.  

Кульмінація битви за Бахмут

Інститут вивчення війни заявляв про кульмінацію російського наступу в Бахмуті, однак цей прогноз виявився хибним.

У кінці грудня 2022 року Інститут вивчення війни припустив, що найближчим часом наступ росіян на Бахмут досягне кульмінації. Згодом, Інститут заявив, що його прогноз за 27 грудня, за яким російський наступ на Бахмут сягав кульмінації, виявився неточним. ISW вважав, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку.

Карта просування російських військ в Бахмуті за 17 квітня 2023 року. Фото: DeepState

Аналітики зауважили, що наступ «групи Вагнера» сягнув кульмінації, але російське командування направило до Бахмута звичайні російські регулярні війська, які замінили вагнерівців, тим самим запобігши кульмінації. 

Наступний прогноз про кульмінацію російського наступу вказував, що до квітня 2023 року він досягне кульмінації під час весняного сезону дощів у квітні, якщо не раніше, не досягнувши оперативно значущих наслідків. Це твердження також виявилося неточним. Станом на 17 квітня 2023 року вагнерівці контролюють частину міста Бахмут, зокрема район Забахмутки,  в самому Бахмуті тривають міські бої.

Прогнози щодо Бахмута від Павла Кириленка

628011450ecf3 4680f

Павло Кириленко. Фото: Донецька ОВА

Голова Донецької області Павло Кириленко зазначив 26 грудня 2022 року, що темпи російських наступальних дій на Бахмут не зменшилися, і що війська рф розгортають сили в цьому районі та потенційно підтягують додаткові резерви. 

Таке повідомлення суперечило прогнозу Інституту війни про кульмінацію наступу, але воно виявилося правдивим. Кульмінація наступу не відбулася, а слова Кириленка  були точними, бо росія від грудня 2022 року підтягує в Бахмут звичайні регулярні російські війська.

Також  Кириленко повідомляв раніше, що не виключає будь-які сценарії в Бахмуті, зокрема і його захоплення росіянами. Окупацію міста тривалий час відкидали, однак наразі росіяни захопили «АЗОМ», хоча там були підготовлені позиції ЗСУ, та окупували близько 65% Бахмута.

Захопити Бахмут до…

638035b 1mural 4a680

Бахмут. Фото: УП

Росіяни неодноразово робили заяви про дедлайн взяття Бахмута. Спочатку місто хотіли захопити до кінця жовтня, але терміни постійно змінювались.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данилов заявив 16 лютого, що російські війська хочуть захопити Бахмут до 24 лютого, щоб відзначити першу річницю вторгнення в Україну, і планують провести масовану серію ракетних ударів, щоб відзначити цю дату.  До річниці вторгнення Бахмут не був окупований. 

Згодом фінансист групи “Вагнера” євген пригожин заявив, що бійці групи “Вагнера” оточать Бахмут до березня або квітня. Ці прогнози не справдилися. Через оборону ЗСУ міста просування вагнерівців йди повільними темпами, щоб компенсувати людські ресурси росія використовує мобілізованих.

Бахмут стане другим Соледаром

1200 0 1673482570 9932 ce032

Соледар. Фото: Maxar

Місто Соледар наразі окуповане росіянами, 25 січня 2023 року речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий у коментарі Суспільному повідомив, що “для збереження життя особового складу, Сили оборони відійшли від Соледару“. Ні оточення, ні взяття в полон українських військових не було, рішення відійти було вимушеною мірою.

Політолог Віктор Бобиренко у коментарі виданню Фокус на початку березня 2023 року допустив, що українські війська можуть залишити Бахмут за аналогією із Соледаром. Він наголосив, що  для України, на відміну від росії, важливіше зберегти життя захисників. Станом на 17 квітня 2023 року відступу ЗСУ із Бахмута не відбулося, але він все ще ймовірний.

Видання Time у березні 2023 року опублікувало коментар експертки Інституту вивчення війни Кароліни Херд. На її думку, падіння Бахмута, не стане переломним моментом у війні в якомусь конкретному сенсі. 

Насправді це, ймовірно, дасть українцям можливість відновити ініціативу після того, як цей наступ досягне кульмінації, і використовувати власний набір варіантів контрнаступу, заявила Херд.

Зима сповільнить наступ обох сторін

64575869 906 ae462

Бахмут зимою. Фото: Marek M. Berezowski/AA/picture alliance

Аналітики The New York Times заявляли, що зима 2022-початку 2023 сповільнить наступ на Бахмут, з обох сторін як з української сторони, так й з російської. За допомогою мапи DeepState ми простежили, що відбулося за минулу зиму.

Протягом грудня ворог захопив Курдюмівку та трохи просунувся у напрямку Невельського, відбулися просування в Соледарі та зафіксований частковий успіх росіян у Яковлівці. Окупанти захопили Подгородне, Кліщіївку, а згодом стало відомо про взяття Соледару. 28 лютого зафіксували просування в східній частині Бахмута. 

За зиму вагнерівці зазнали значних втрат, суттєві просування окупанти в Бахмуті отримали на початку весни, ціною великих втрат й численних штурмів. Саме зимою росія відчула снарядний голод, й почалися конфлікти між ПВК та звичайною регулярною армією. Проноз The New York Times про сповільнення темпу наступів обох сторін можна вважати вірним. ЗСУ протягом зими втримували місто від захоплення.

Погода ускладнить наступ росіян вкінці березня 2023 року

photo 2023 04 06 13 58 23 66f82

Окопна хвороба. Фото: Аліна Михайлова

2 березня розвідка Великої Британії повідомила, що березневе потепління і підвищення температури ґрунту ускладнить наземні операції і пересування важкої техніки бездоріжжям, особливо в районі Бахмуту. Така погода очікувано мала б завадити російському просуванню на цьому фронті. 

Через болото й відлигу страждають не тільки росіяни, але й українські захисники. Бійці змушені тримати позиції, сидячи в окопах з водою. Дівчина загиблого “Да Вінчі” парамедикиня Аліна  Михайлова опублікувала фото ніг воїна з-під Бахмута, які уражені “окопною хворобою”. 

Шкіра на стопах бійця зморщена та потріскана, ходьба у такому стані викликає біль та дискомфорт. Від цього може врятувати тільки сухість й тепло.

Фото: ДПСУ

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни закріплюються біля Кліщіївки та збільшили число військ

Семаковська Тетяна 09:31, 15 Січня 2024
Росіяни просуваються до Богданівки
ЗСУ / фото ілюстративне

На Бахмутському напрямку тривають бої, росіяни просуваються вперед до навколишніх сіл. Ймовірно, що ворог мав успіх у Богданівці.

Про це повідомляє журналіст Богдан Мірошников.

Ситуація на Бахмутському напрямку

Росіяни за минулу добу продовжили наступ, розширивши зону контролю, без закріплення. Інша ситуація поблизу села Кліщіївка, тут окупанти закріпилися майже впритул до села.

Ситуація на  Бахмутському напрямку
Карта боїв на Бахмутському напрямку / скриншот Deep State

Там насправді справжній хаос. Адже ми частково контролюємо досі залізницю, частину висот, але ворог проповзає на загрозливі рубежі,

каже Богдан Мірошников // про ситуацію на фронті

Захисник Бахмутського напрямку з позивним “Бахмутський демон” зазначає, що великий тиск росіяни чинять на Хромове. Щодо Кліщіївки, то тут Сили Оборони контролюють висоти, за минулу добу відбили 5 атак.

Росіяни використовують КАБи, артилерію, гради, дрони тощо. За останніми повідомленнями, Інституту вивчення війни російські війська збільшили кількість особового складу на Бахмутському напрямку до близько 80 000 осіб.

Нагадаємо, що станом на січень 2024 рік в Україні налічують 462 тисячі окупантів. Крім того, на тимчасово поневолених українських землях розміщені 35 тисяч “росгвардійців”, які забезпечують окупаційний режим.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Мобілізація з 25: які зміни чекають українців з 2024 року

Семаковська Тетяна 11:14, 26 Грудня 2023
Військові на фронті / Генштаб

25 грудня Кабмін вніс новий законопроєкт під номером 10378 до парламенту, який має удосконалити сам процес мобілізації в Україні, військовий облік та проходження військової служби. У пояснювальній записці зазначають, що хочуть змінити призовний вік з 27 до 25 років, а також запровадити суворі обмеження для тих осіб, які є військовозобов’язаними, але не з’являються до військових частин.

Які зміни чекають військовозобов’язаних українців — читайте у матеріалі.

Новий законопроєкт про мобілізацію

Верховна Рада розглядає законопроєкт 10378, який має змінити процес мобілізації в Україні. Серед основних нововведень наступні:

  • зміна призовного віку з 27 до 25 років;
  • військові, які були звільнені з полону, можуть відпочити та пройти відновлення, взяти відпустки зі збереженням грошового забезпечення тривалістю 90 календарних днів;
  • мобілізовані, які прослужили 36 місяців (2 роки), мають право звільнитися від військової служби;
  • поняття “обмежено придатні” пропонують прибрати, а особи, які належали до цієї категорії, мають повторно пройти медкомісію. Після цього визначать, хто може бути частиною ЗСУ, а хто — ні;
  • строковиків зможуть призвати до служби, але тільки через шість місяців після звільнення зі строкової служби;
  • строкову службу можуть скасувати, але замість неї пропонують ввести базову військову службу, яку потрібно пройти до 25 років;
  • запровадження для громадян України базової загальновійськової підготовки до 3 місяців для всіх громадян віком від 18 до 25 років при всіх навчальних закладах;
  • удосконалять сам процес рекрутингу, обіцяють, що будуть звертати увагу на навички особи та її професійне залучення.

Хто має право на відстрочку?

Право на надання відстрочки та звільнення від призову на військову службу під час мобілізації, мають особи, які:

  • мають дружину (чоловіка) з інвалідністю І чи II групи та/або одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю обрали військовозобов’язаного для здійснення за ними догляду;
  • опікуни особи з інвалідністю І чи ІІ групи, визнаної судом недієздатною;
  • члени сім’ї першого ступеню споріднення особи з інвалідністю I групи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю І групи (не більше одного члена сім’ї);
  • члени сім’ї першого ступеню споріднення особи з інвалідністю II групи або особи, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду;
  • зайняті постійним доглядом за такими особами (не більше одного члена сім’ї);
  • жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного
    віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, з визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;
  • вагітні жінки;
  • тільки діючі народні депутати України та депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;
  • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий за однією спеціальністю (фахом);
  • докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;
  • наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти,
    наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь;
  • педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах за основним місцем роботи на повну ставку;
  • військовозобов’язані, які проходили військову службу та були звільнені зі служби у запас у зв’язку зі звільненням з полону.
  • військовозобов’язані з числа громадян, які були звільненні зі строкової військової служби під час дії воєнного стану.

Що буде, якщо не прийти по повістці?

До військовозобов’язаних та резервістів, які мали прийти до центрів комплектування, але не зробили цього, пропонують запровадити суворі обмеження. Йдеться про заборону виїзду за кордон та відмову в кредитах, позиках.

Крім того, буде:

  • заборона проведення операцій з нерухомим і рухомим майном;
  • обмеження права на керування власним транспортом і отримання посвідчення водія;
  • обмеження права на користування і розпорядження коштами й іншими цінностями;
  • призупинення отримання пільг і послуг від держави.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!