Нічна атака дронами в Україні і росії: що відомо?

Семаковська Тетяна 10:41, 30 Травня 2023

Атака 181ec

У ніч на 30 травня російські окупаційні війська вкотре атакували Україну, зокрема Київ іранськими ударними безпілотниками «Shahed-136/131». Водночас ворожі джерела волають про сьогоднішню ранкову атаку дронами на москву.

Як повідомив офіційний Telegram-канал Командування Повітряних Сил ЗСУ, загалом із півночі та півдня військові зафіксували пуски 31 дрона-камікадзе.

Сили та засоби Повітряних Сил, у взаємодії із протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України, знищили 29 ударних БпЛА. Майже усі дрони уразили на підступах до столиці та у небі Києва.

ПС 726d7Знищено 29 із 31 БпЛА «Shahed-136/131». Інфографіка: ПС

Міський голова Києва Віталій Кличко повідомив, що цієї ночі вибухи пролунали у багатьох районах міста. Одна людина загинула. 

Узагальнена інформація:

  • Внаслідок падіння уламків сталися пожежі у двох приватних будинках Дарницького району. У Печерському районі — горіли три авто. 
  • Також у Голосіївському районі, внаслідок падіння уламків, сталася пожежа в багатоповерхівці. Ще один житловий будинок пошкоджений. Наразі рятувальники евакуювали 20 осіб. Одна людина загинула. Загалом в Голосіївському районі госпіталізували чотирьох постраждалих. Трьом медики надали допомогу на місці.
  • У Подільському районі зафіксували загоряння у житловому будинку. Інформації про постраждалих наразі не надходило. Також пролунали вибухи у Святошинському районі. 
  • Усі екстренні служби продовжують роботу на місцях.

Пожежа 71f73Фото пожежі в багатоповерховому будинку в Голосіївському районі. Фото: КМВА

Що сталося в росії?

Натомість Міноборони росії повідомило, що сьогодні вранці «київський режим» здійснив терористичну атаку безпілотними літальними апаратами по об’єктах у москві.

Вибух 22a7bВибух поблизу москви. Фото: росЗМІ

За офіційною інформацією російського Міноборони:

  • В атаці були задіяні вісім безпілотних літальних апаратів літакового типу. Усі безпілотники противника вражені.
  • Три з них подавили засобами радіоелектронної боротьби, вони втратили керування та відхилилися від намічених цілей.
  • Ще п’ять безпілотних літальних апаратів збили зенітним ракетно-гарматним комплексом «Панцир-С» у підмосков’ї.

Як стало відомо, Слідчі Слідчого комітету російської федерації розслідують факти падіння безпілотних літальних апаратів на будівлі в москві. 

«Внаслідок падіння БпЛА в кількох будинках є незначні пошкодження. За попередніми даними, постраждалих немає. На місці працюють екстрені служби міста, слідчі, криміналісти. Експерти Головного слідчого управління Слідчого комітету росії у місті москві також працюють на місці події, встановлюються особи, причетні до злочину», — заявили в Слідчому комітеті рф.

Реакція пропагандистів

Окрім цього, російські ЗМІ повідомляють, що один із типів БпЛА, що атакували москву — це нібито ударний дрон «UJ-22 Airborne», який виробляє українське підприємство «УкрДжет». Він здатний пролітати до 800 км. Пропагандисти повідомляють, що такий безпілотник піднімає близько 15-20 кг вибухівки.

Водночас виробник заявляє, що максимальна злітна вага апарата — це 85 кг.

UKRJET UJ 22 Airborne Kyiv 2021 07 50933Багатоцільовий безпілотний авіаційний комплекс «UJ-22 Airborne». Фото: Wikipedia

«За інформацією від медичних служб міста, зараз ніхто з мешканців будинків, пошкоджених БпЛА, серйозно не постраждав. За медичною допомогою звернулися двоє людей. Госпіталізація нікому не знадобилася, необхідна допомога була надана на місці. Також на місцях пригод продовжують працювати екстрені служби та кілька бригад швидкої допомоги», — повідомляють пропагандистські канали.

Читайте також: Український телеграм-канал маніпулює темою боїв в Бахмуті посилаючись на слова із The Wall Street Journal 

До слова, очевидці повідомляли, що сьогодні вранці москву атакували нібито понад 30 дронів, а не вісім.

Карта 8338dКарта атаки на москву 30 травня. Фото: росЗМІ

Брехня путіна

Зазначимо, що пізніше в ефірі телеканалу «россия-24» президент рф володимир путін заявив, що під час атаки безпілотників протиповітряна оборона москви «спрацювала штатно».

«Система ППО москви спрацювала штатно, задовільно. Хоча є над чим працювати. росію провокують на «таку саму відповідь», — сказав путін.

Він також вкотре заявив, що російські військові завдають тільки «високоточні удари по об’єктах військової інфраструктури» України.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: з відкритих джерел

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Фейк: українські військові знищують енергосистему своєї країни

Маргарита Огнева Огнева Маргарита 12:13, 26 Квітня 2024
Ілюстрація Бахмут IN.UA

Проросійський телеграм-канал поширює фейк про те, що українські військові нібито здійснюють обстріли критичної інфраструктури своєї країни. Чому ця заява є брехливою — читайте в матеріалі “Бахмут.IN.UA”.

Хто запустив цей фейк?

Опубліковано допис у Телеграм-каналі “Запорожская АЭС – Росатом”, де зазначено, що українські військові обстрілюють українську енергосистему.

Скриншот / джерело

Сам канал, на перший погляд, схожий на офіційний акаунт “Росатому”, який присвятили новинам тимчасово окупованої ЗАЕС, проте адміністратори скоріш за все є колаборантами або акаунт потрапив до рук росіян. Адже у 2020 році в цьому акаунті було опубліковано фото з написом «Запорожье — это Украина». Тож з початку повномасштабного вторгнення адміністрація Телеграм-каналу змінила свою позицію та почала публікувати антиукраїнські дописи.

Скриншот / джерело

Хоч ЗАЕС фактично підпорядкована “Росатому”, подібних заяв щодо обстрілів енергосистеми українськими військовими немає ані на офіційному каналі “Росатому“, ані  в новинному каналі “Росатому“.

Чим підкріплені звинувачення?

Зазначається, що інформація нібито надійшла з чат-бота каналу очевидно від інших проросійських осіб, що слідкують за публікаціями «Запорожская АЭС – Росатом».  Проте жодного підтвердження написаному не надали: немає ані самого повідомлення у пересланому форматі, ані його скриншоту. Отже, відсутнє першоджерело інформації про обстріли, що вже викликає сумніви в її достовірності.

До того ж у характерній для російських ЗМІ манері вкотре просувають ідею того, що нібито територія України є «окупованою самими українцями» і насправді «належить рф». Однак, звісно, це лише примітивний спосіб наголосити на тому, що Україну треба «звільняти» від української влади.

Як росіяни пояснюють обстріли українськими військовими своєї ж енергосистеми?

Першою «причиною» або «метою» пропагандисти вважають те, що українські військові таким чином прагнуть вигнати цивільний персонал з електростанцій, захопити їх та розмістити там військову техніку. Окрім того, стверджується, що електростанції планується «пилити на металолом». Деталі щодо виду техніки, якою нібито українці обстріляли енергетичні об’єкти, також відсутні.

Другою версією «причини» телеграм-канал висуває те, що Україна нібито планує рано чи пізно здавати Лівобережну частину країни рф, тож після себе має на меті знищити електростанції заздалегідь.

Окрім цього, російські посіпаки звинувачують Україну в застосуванні тактики “спаленої землі”. Таким чином, рф перекладає відповідальність з себе на українську сторону. Хоча саме росія вже протягом двох років повномасштабного вторгнення застосовує цю тактику, знищуючи одне окуповане українське місто за іншим. Особливо активно росіяни використовують цей метод на Донбасі, а саме на Бахмутському напрямку, як повідомляє Суспільне. Дана теза представлена з метою нагадати, що рф не полишає спроби окупувати всю територію України, з метою просувати ідею готовності України до капітуляції.

Висновок

Отже, допис каналу “Запорожская АЭС – Росатом” є фейковим, адже не містить жодних доказів того, що в ньому написано: ані скриншотів, ані першоджерел отриманих ним даних щодо обстрілів української енергосистеми, ані посилань на певні офіційні заяви тим паче. Усе в публікації побудовано на пропаганді окупації України та звинуваченнях української армії.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Росіяни закріплюються біля Кліщіївки та збільшили число військ

Семаковська Тетяна 09:31, 15 Січня 2024
Росіяни просуваються до Богданівки
ЗСУ / фото ілюстративне

На Бахмутському напрямку тривають бої, росіяни просуваються вперед до навколишніх сіл. Ймовірно, що ворог мав успіх у Богданівці.

Про це повідомляє журналіст Богдан Мірошников.

Ситуація на Бахмутському напрямку

Росіяни за минулу добу продовжили наступ, розширивши зону контролю, без закріплення. Інша ситуація поблизу села Кліщіївка, тут окупанти закріпилися майже впритул до села.

Ситуація на  Бахмутському напрямку
Карта боїв на Бахмутському напрямку / скриншот Deep State

Там насправді справжній хаос. Адже ми частково контролюємо досі залізницю, частину висот, але ворог проповзає на загрозливі рубежі,

каже Богдан Мірошников // про ситуацію на фронті

Захисник Бахмутського напрямку з позивним “Бахмутський демон” зазначає, що великий тиск росіяни чинять на Хромове. Щодо Кліщіївки, то тут Сили Оборони контролюють висоти, за минулу добу відбили 5 атак.

Росіяни використовують КАБи, артилерію, гради, дрони тощо. За останніми повідомленнями, Інституту вивчення війни російські війська збільшили кількість особового складу на Бахмутському напрямку до близько 80 000 осіб.

Нагадаємо, що станом на січень 2024 рік в Україні налічують 462 тисячі окупантів. Крім того, на тимчасово поневолених українських землях розміщені 35 тисяч “росгвардійців”, які забезпечують окупаційний режим.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!