Універсальний фрукт з вишуканим смаком: три рецепти зі слив, які зможе приготувати кожен

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 11:00, 20 Жовтня 2024
Сливи / фото ілюстративне, Getty

Дивовижний колір та вишуканий смак — це все про сливу. Утім, вона ще й дуже корисна, адже слива містить величезну кількість вітамінів та мінералів.

Редакція Бахмут IN.UA ділиться власною добіркою з трьох рецептів, які зможе приготувати кожен.

Користь сливи

Сливи — це унікальний фрукт, який містить в собі понад 15 різних вітамінів та мінералів, зокрема:

  • вітамін А — 5% від добової норми;
  • вітамін С —10% від добової норми;
  • вітамін K — 5% від добової норми;
  • калій — 3% від добової норми;
  • мідь — 2% від добової норми;
  • Марганець — 2% від добової норми.

Сливи також досить корисні для серця. Вони зменшують запалення, які можуть призводити до серцевих захворювань. Крім цього, сливи можуть допомогти знизити кров’яний тиск та рівень холестерину, які є основними факторами ризику серцевих захворювань.

Активно сливи можна використовувати й для зниження рівня цукру в крові, навіть незважаючи на вміст вуглеводів. Це пояснюється їхнім потенціалом підвищувати рівень адипонектину — спеціального гормону, який займає ключову роль у регуляції рівня цукру в крові.

Що варто приготувати зі слив, ідеї рецептів на осінь пишемо нижче.

Сливовий пиріг

Готовий пиріг по рецепту газети The New York Times / фото ілюстративне

Легендарний американський рецепт, яким зі світом поділився один з журналістів газети The New York Times, зараз може приготувати будь-який українець.

Для його приготування потрібні:

  • сливи — 12 штук;
  • вершкове масло — 120 грамів;
  • яйця — 2 штуки;
  • цукор — 150 грамів + 2 столових ложки;
  • борошно — 150 грамів;
  • розпушувач тіста — 1 чайна ложка;
  • сіль — щіпка;
  • кориця — 1 чайна ложка.

Приготування займатиме приблизно годину. Спершу масло кімнатної температури збити з цукром і щіпкою солі. По одному вибивати яйця, продовжувати збивати. Всипати борошно і розпушувач, вимішати ложкою до однорідності. Далі потрібно перелити у форму та викласти половинки слив зрізом в сторону тіста.

Вже потім варто вимішати 2 столових ложки цукру та 1 чайну ложку кориці. Посипати сумішшю сливи. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 40-45 хвилин до красивого золотавого кольору. Подавати сливовий пиріг теплим, за бажання можна прикрасити кулькою ванільного пломбіру.

Капрезе зі сливами

Капрезе – це дуже простий рецепт для приготування / фото whatshouldimakefor.com

Італійський салат капрезе — найпростіша в приготуванні страва, яку тільки можна придумати. Проте, її смак здатен захопити будь-кого.

Для приготування Капрезе потрібні:

  • сливи — 500 грамів;
  • моцарела — 2 штуки;
  • базилік — 1 пучок;
  • м’ята — 1 пучок;
  • оливкова олія;
  • лимонний сік; 
  • чорний перець.

Приготування капрезе досить просте. Спершу потрібно промити та обсушити сливи та зелень. З м’яти та базиліку обірвати листочки, а сливи розрізати навпіл, видаляючи при цьому кісточки. Вже готові половинки слив нарізати скибочками або кружальцями.

Далі потрібно нарізати моцарелу кружальцями. Самі шматочки сливи викласти на тарілку по колу, чергуючи їх з листочками м’яти та базиліку. Вже готову страву полити лимонним соком і оливковою олією, а також посипати перцем. 

Картопляні гомбовці зі сливами

Гомбовці / cкриншот з відео каналу Мамина Помічниця

Картопляні гомбовці — це цікавий рецепт чеської кухні, який поєднує ніжність картоплі та вишуканість сливи.

Для приготування цієї страви потрібна:

  • варена картопля — 600 грамів;
  • борошно — 250 грамів
  • вершкове масло — 30 грамів;
  • куряче яйце — 1 штука.
  • сіль — щіпка.

Для начинки потрібні 500 грамів слив.

Приготування починається з підготовки продуктів. Спершу потрібно промити картоплю та приготувати її у мундирі. Як вона охолоне, потрібно очистити й натерти на великій терці. У картопляну суміш потрібно додати борошно, сіль, масло та яйце. Зазначимо, що тісто не повинно липнути до рук. Якщо так трапиться, то потрібно буде додати ще трохи борошна.

Вже готове тісто розкачуємо на посипаній борошном дошці товщиною близько 1 сантиметрів, нарізаємо невеликими квадратами. На кожен квадрат потрібно покласти вимиту зрілу сливу без кісточки, а потім сформувати кульку з тіста.

Картопляні гомбовці потрібно варити протягом 5-10 хвилин, а вже готові викладаємо шумівкою в миску.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Гріємося вдома: рецепти чаїв, які легко приготувати

Макарович Марія 13:00, 8 Вересня 2024
Чай зранку надає гарний настрій на увесь день / фото ілюстративне

Осінь та зима часто можуть стати викликом для людини, адже далеко не кожен здатний комфортно себе почувати в холодну пору. В такий період не треба забувати про зігріваючі напої, серед яких чашка смачного чаю. Саме вона здатна забезпечити тепло й комфорт що вдома, що на роботі, що навіть на вулиці.

Редакція Бахмут IN.UA підготувала для вас колекцію незвичайних рецептів чаю, які легко приготувати.

Чай під час холодів

Рецепти чаїв мають широкий вибір смаків і переваг для здоров’я. Незалежно від того, віддаєте ви перевагу заспокійливим властивостям трав’яного чаю чи сміливим спеціям індійського чаю масала, для кожного знайдеться ідеальний варіант. Редакція Бахмут IN.UA рекомендує експериментувати з рецептами натурального чаю, адже саме так можна знайти свій улюблений, яким можна смакувати кожного дня.

Імбирний чай

Серед рецептів чаїв, що зігрівають, імбирний чай, мабуть, є найбільш відомим та ефективним варіантом. Цей смачний та гарячий напій дуже легко можна приготувати вдома. Він не тільки здатний зігріти вас під час холодів, але й має позитивний ефект на ваше здоров’я. Для його приготування потрібні:

  • свіжий корінь імбиру;
  • вода;
  • мед (за бажанням);
  • свіжа м’ята (за бажанням).

Щоб заварити смачний чай з імбиром, очистіть і наріжте свіжий імбир тонкими шматочками. Потім закип’ятіть воду і додайте скибочки імбиру. Дайте воді чаю закипіти протягом 10-15 хвилин. Процідіть чай у чашку. За бажанням підсолодити медом та додати м’яту.

Імбирний чай найбільш популярний та ефективний спосіб зігрітися в холодну пору / фото ілюстративне

Трав’яний чай

Трав’яні чаї бувають різних смаків, але всі вони відомі своїми заспокійливими властивостями. Для приготування простого чаю достатньо взяти улюблені трави (ромашка, лаванда тощо) та за бажанням додати трохи меду:

Як всі інгредієнти будуть готові, закип’ятіть воду і залийте нею суміш трав’яного чаю в чашці. Потім дайте настоятися 5-7 хвилин. Процідіть і насолоджуйтеся трав’яним чаєм та його прекрасним ароматом. Якщо ви хочете підсолодити ваш чай медом, то краще його не розмішувати в окропі, бо він втратить свої корисні властивості. Найкращий спосіб це їсти його разом із чаєм ложкою. 

Чай з шипшини

Рецепт приготування чаю з шипшини знайомий нам всім з дитинства. Цей чай не тільки смачний, але й насичений вітаміном С, що робить його чудовим вибором для зимового сезону. Для його приготування потрібні:

  • сушені плоди шипшини;
  • вода;
  • мед (за бажанням).

Закип’ятіть воду і додайте сушені плоди шипшини. Плоди краще попередньо розім’яти. Дайте чаю настоятися. Якщо ви бажаєте скуштувати напій одразу, то можна почекати 10-15 хвилин. Втім, спробуйте дати чаю настоятися у термосі кілька годин або ніч. Процідіть і за бажанням підсолодіть медом.

Бажано не розмішувати мед в окропі, так він втрачає корисні властивості / фото ілюстративне

Обліпиховий чай

Обліпиховий чай – це не тільки смачний напій, але й багатий на вітаміни та антиоксиданти. Читайте кілька порад щодо того, як заварювати цей чай вдома. Інгредієнти:

  • сушені ягоди обліпихи;
  • вода;
  • лимонний сік (за бажанням);
  • мед (за бажанням).

Для приготування хорошого обліпихового чаю слід закип’ятити воду і додати сушені ягоди обліпихи. Дайте настоятися 10-15 хвилин. Процідіть чай і додайте трохи лимонного соку або меду для додаткового смаку.

Пряний індійський чай масала

Насолоджуйтеся екзотичними смаками індійського чаю масала, також відомого своїм терпким та незвичайним смаком. Для його приготування візьміть:

  • листя чорного чаю;
  • воду;
  • молоко;
  • спеції (корицю, кардамон, гвоздику, імбир);
  • цукор (за бажанням).

Закип’ятіть воду і додайте листя чорного чаю і спеції. Кип’ятіть 5-7 хвилин, після чого додайте молоко і готуйте ще 5 хвилин. За бажанням підсолодіть цукром.

Чай зі спеціями

Експериментуйте з різними спеціями, щоб створити власну чайну суміш. Редакція ж рекомендує почати саме з цього рецепту:

  • чорний, зелений або інший чай, який вам подобається
  • вода
  • спеції (кориця, гвоздика, бодян та ін.)

Заварюйте чай як зазвичай. Під час настоювання додайте щіпку улюблених спецій. Процідіть і насолоджуйтеся чаєм з унікальними прянощами. Спеції можете вибрати будь-які з ваших улюблених. Експериментуйте з комбінаціями та шукайте ваш улюблений смак. 

Експеременти – шлях до відкриття нових смаків / фото ілюстративне

Марокканський чай

Марокканський чай, також відомий як “марокканський м’ятний чай”, є освіжаючим і ароматним напоєм. Приготувати вдома його дуже просто. Вам знадобиться:

  • зелений чай;
  • цедра апельсина;
  • листя м’яти;
  • паличка кориці;
  • гвоздика.

Для приготування слід заварити зелений чай разом із цедрою апельсина та листям м’яти, а потім процідити та додати спеції. Підсолодіть цукром або медом на свій смак. Подавати слід гарячим.

Екзотичні чаї можна легко приготувати вдома / фото ілюстративне

Чай каркаде

Чай каркаде з пелюсток гібіскуса — справжня легенда, яка виділяється яскравим і пікантним смаком. Для його приготування варто мати:

  • сушені пелюстки гібіскуса;
  • воду;
  • цукор (за бажанням).

Закип’ятіть воду і додайте сушені пелюстки гібіскуса. Дайте чаю настоятися 5-7 хвилин. За бажанням підсолодіть цукром.

Чай з цитрусовими

Плоди цитрусових можна використовувати для чаю. Вони гарно доповнять напій та нададуть йому приємної екзотичності. Для його приготування потрібні:

  • чай на ваш вибір;
  • вода;
  • скибочки або цедра лимона, апельсина або грейпфрута.

Заварюйте чай як зазвичай. Додайте до окропу скибочки цитрусових для освіжаючого смаку. Дайте настоятися 3-5 хвилин, а після насолоджуйтесь смаком чаю.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Булочки, кекси з гарбуза та штруделі: найкращі рецепти смачної осінньої випічки

Буянова Єва 12:00, 24 Серпня 2024
Cмачні рецепти випічки на осінь / фото ілюстративне

Осінь – час, коли кухня наповнюється теплом та затишком, а повітря – ароматами свіжої випічки. У цей час року особливо приємно діставати з духовки пироги з яблуками та корицею, гарбузові мафіни та рум’яні булочки. Давайте разом поринемо в атмосферу осіннього затишку, де кожна випічка – це маленьке диво, яке зігріває душу холодними днями.

Редакція Бахмут IN.UA зібрала найсмачніші рецепти осінньої випічки від кулінарних експертів.

Яблучні булочки з корицею

Інгредієнти на 12 булочок:

  • 3 великі яблука;
  • 500 грам листково-дріжджового тіста;
  • 2 столових ложок цукру, 1 чайна ложка кориці з гіркою;
  • 1 яйце;

Спосіб приготування

Яблуко нарізаємо на кружечки та прибираємо серцевину. Листкове бездріжджове тісто розкочуємо і нарізаємо смужками шириною – 1 сантиметр. Накручуємо тісто на яблука. Зверху змащуємо сумішшю “жовток+молоко”, і посипаємо кокосовим цукром, можна брати цукор з корицею.

Кладемо у духовку на 20 хвилин при 200 градусах. За готовністю посипаємо цукровою пудрою.

Гарбузовий кекс

Гарбузовий кекс / фото ілюстративне

Інгредієнти:

  • 2 яйця;
  • 100 грам цукру;
  • 200 грам гарбуза;
  • 80 мілілітрів олії
  • 180 грам борошна;
  • 1 чайна ложка розпушувача;
  • 0,5 чайної ложки СОДИ;
  • 1 столова ложка кориці;
  • 1 чайна ложка сухого імбиру;
  • 50-70 грам горішків;
  • 70 грам журавлини;
  • гарбузове насіння + журавлина для декору,

Для крему:

  • 200 грам крем-сиру;
  • 25-50 грам цукрової пудри;
  • цедра лимона;
  • сік половинки лимона.

Спосіб приготування

Яйця збиваємо з цукром до побіління, додаємо натертий гарбуз та олію — перемішуємо. Далі додаємо борошно, розпушувач, соду, корицю, імбир. Перемішуємо до однорідності, довго вимішувати не потрібно.

Обовʼязково додаємо горішки та журавлину, перемішуємо.

Перериваємо масу в форму для запікання та відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 30-40 хвилин, а готовність перевіряйте деревʼяною паличкою, на виході вона має бути сухою. Готовий кекс дістаємо з форми та повністю охолоджуємо. Для крему поєднуємо всі інгредієнти.

Змащуємо кекс кремом, прикрашаємо гарбузовим насінням та журавлиною.

Штрудель

Штрудель / фото ілюстративне

Інгредієнти:

  • 120 мілілітрів води;
  • 70 мілілітрів олії;
  • 240 грам борошна;
  • 1 чайна ложка цукру;
  • 0,5 чайної ложки солі.

Начинка:

  • 2-3 яблучка;
  • сік половинки лимона;
  • 1-2 столова ложка кориці;
  • 1-2 столові ложки цукру;
  • 3 столові ложки сухарів;
  • 50 грам горішків;
  • 50 грам журавлини/родзинок;

Спосіб приготування

Для тіста змішуємо воду, олію, цукор та сіль. В декілька етапів вводимо борошно та замішуємо тісто спочатку вінчиком/лопаткою, а потім 5 хвилинок вимішуємо руками та залишаємо відпочивати в мисці.

Для начинки очищуємо яблука та дрібно нарізаємо. До яблук додаємо всі інші інгредієнти та добре перемішуємо. Далі повертаємось до тіста, розказуємо його в дуже тонкий пласт. Поверхню не потрібно присипати борошном. Тісто має просвічуватись, але не рватись. Викладаємо начинку та закручуємо штрудель як на відео, не забуваємо підгинати краї.

Перекладаємо штрудель на застелене пергаментом деко та відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 35-45 хвилин, до утворення золотистої скоринки.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Картини Рубенса, дореволюційна архітектура та колоритне спілкування: куди піти в Одесі у 2024 році

Одеса — унікальне українське місто, яке поєднує в собі особливий міський колорит, давню історію, безліч архітектурних об’єктів та славнозвісне Чорне море. Це місто також має […]

13:00, 20.10.2024 Скопіч Дмитро
sleep mask g632975ab3 1920 8be6c

Як легко адаптуватися до переведення годинника: поради від сомнологині

Вже зовсім скоро Україна знову переводитиме час, аже вже в останнє. Цей процес може викликати в організму стрес та вплинути на добовий ритм, а той […]

40 тисяч та 72 дні відпустки: які пільги отримують в Україні усиновлювачі

За час повномасштабного вторгнення росії в Україну збільшилась кількість дітей-сиріт та тих, хто позбавлений батьківського піклування. Одночасно з цим, в країні збільшується й кількість усиновлень. […]

10:00, 20.10.2024 Скопіч Дмитро
maxresdefault 339a0

Як легко перейти на українську: топ-5 порад

Наслідком повномасштабного вторгнення росії в Україну стали не лише руйнування і людські втрати, але й розвиток української мови, адже з кожним днем все більше громадян […]

Сім замість десяти: в Україні скоротили строк отримання термінового паспорта

В Україні скоротили строк отримання та обміну термінового українського паспорта. Тепер документ можна отримати за 7 днів, а не за 10. Про це повідомили у […]

12:00, 19.10.2024 Скопіч Дмитро