Скільки житлових будинків постраждало від війни та як їх планують відновлювати

Семаковська Тетяна 17:59, 1 Серпня 2022

photo 5422618428969172190 y cb437ДСНС Донецької області показало кадри чергового згорілого житлового будинку в Бахмуті. Редакція «Бахмут.IN.UA» поцікавилася, скільки приватних та багатоквартирних житлових будинків було частково чи повністю зруйновано з початку повномасштабного вторгнення росії у Бахмуті та всій Україні. Також ми дізналися, як ці будинки планують відновлювати, та чи планують взагалі.

За словами представника пресслужби ДСНС, щодня у всій області від ворожих обстрілів руйнується «від кількох десятків до кількох сотень» будинків. Підрахувати точну кількість неможливо, оскільки рятувальники й так працюють на межі своїх можливостей, а вести облік пошкоджень означало б наражати підопічних на ще більшу небезпеку.

Начальник відділу з питань цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи Бахмутської міської ради Сергій Білик у розмові з журналістами «Бахмут.IN.UA» також визнав, що у місті залишилася критично невелика кількість державних органів. Всі вони зайняті практичною допомогою місцевим, тому вносити десятки записів щодня просто немає можливості.

photo 5422618428969171999 y 3e374

Фото: ДСНС у Донецькій області

Пресслужба Міністерства розвитку громад та територій України, розповіла редакції «Бахмут.IN.UA», що наразі по всій Україні частково чи повністю зруйновано «близько 123 тисяч житлових будинків». У ДСНС при цьому зазначили, що приблизно 70% усіх руйнувань країною припадає на прифронтові регіони.

Як бахмутянам отримати компенсацію за зруйноване житло.

У середині липня Київська школа економіки (KSE Institute) спільно з Міністерством реінтеграції, Міністерством регіонального розвитку та Національною радою з відновлення України від наслідків війни підрахували, що на відновлення всіх руйнувань, отриманих з 24 лютого, потрібно 4,8 трильйона гривень або, за нинішнім курсом, 165 мільярдів доларів.

photo 5422618428969172183 w a9abf

Фото: ДСНС в Одеській області

При цьому на ліквідацію прямих втрат потрібно лише 95 мільярдів доларів. 38% цієї суми – відновлення житлового фонду. 31% грошей витратять на інфраструктуру, на дороги планують виділити окремо понад 25 мільярдів доларів.

«Ця оцінка враховує лише відновлення зруйнованих об’єктів з урахуванням модернізації, додаткову потребу у ліквідності для відновлення діяльності підприємств, але не враховує запровадження нових стандартів у будівництві доріг, громадських об’єктів та потреб у модернізації, не пов’язаних безпосередньо з наслідками війни в Україні», – зазначено у документі.

Крім того, названа сума не враховує прямих збитків у сфері екології, на відновлення яких також доведеться виділити кошти. Йдеться насамперед про розмінування сільськогосподарських та туристичних зон. За попередніми оцінками Світового Банку, загальна вартість розмінування України коштуватиме приблизно 70 мільярдів доларів.

photo 5422618428969172188 y 844a2

І це станом на зараз. У перспективі кількість руйнувань зростатиме, як і витрати на ліквідацію наслідків війни. Очевидно, що затяжна війна ще більше вдарить по українській економіці й, як наслідок, потрібно буде значно більше часу, щоб вийти на торішні показники.

Раніше ми писали, як переселенцям отримати житло від держави.

Наразі найбільший проєкт із відновлення житлового фонду розвиває відповідна Національна рада, створена під керівництвом Кабінету міністрів України. ЇЇ дані про кількість зруйнованих житлових будинків дуже відрізняються від показників, які представили в Міністерстві розвитку громад і територій України. Так, у КМУ вважають, що постраждало щонайменше мільйон будинків. При цьому автори проєкту уточнюють: йдеться про ті приватні та багатоповерхові споруди, в яких все ще можна жити, але з помітними труднощами.

photo 5422618428969172189 y 32cde

Один із проєктів зі збору даних щодо руйнувань інфраструктури – «росія заплатить». Автори стверджують, що допомагають документувати усі фізичні руйнування. Проте згадок про те, як вони планують домогтися від країни-окупанта компенсацій, немає.

«24 лютого 2022 року Росія розпочала війну проти України. Внаслідок бойових дій вже знищено або пошкоджено мільйони квадратних метрів житлового фонду, понад сотню шкіл, дитячих садків, лікарень, культурних та релігійних установ, десятки мостів, аеропортів, електростанцій та інших важливих інфраструктурних об’єктів, а також найбільший літак у світі «Мрія». Нехай тепер росія заплатить», – зазначено в описі проєкту.

Крім збору даних, волонтери залучають міжнародні інвестиції, коштом яких і можна буде відновлювати Україну. Одна з таких ініціатив – «План відновлення України». Тут йдеться скоріше про повернення української економіки до того рівня, на якому вона перебувала до повномасштабного вторгнення. Зокрема, модернізація соціальної інфраструктури, розвиток у питаннях логістики, медицини, освіти, інвестиційної привабливості країни, стимулювання енергетичного сектору та екологічні ініціативи.

Читайте також: Як бахмутські комунальні підприємства готуються до зими.

Не менш важливим підпунктом активісти вважають забезпечення мікрофінансової стабільності. На втілення цих планів знадобиться щонайменше 813,2 мільярда доларів. Ще один такий проєкт – «Відбудуємо разом». Поки що організатори зосереджені на збиранні грошей для потреб ЗСУ та переселенців, проте після закінчення війни мають намір перейти на побудову сучасного українського суспільства.

Повертаючись до теми відновлення житлового фонду, не можна не наголосити й на заяві голови Міністерства територіального розвитку Олексія Чернишова від 4 липня. Під час міжнародної конференції у швейцарському Лугано він наполіг: перший етап відновлення інфраструктури має розпочатися ще під час війни.

photo 5422618428969172192 w b25ac

Фото: Міністерство територіального розвитку

Насамперед для українських переселенців планують збудувати 150 тисяч квартир. Тобто, якщо враховувати лише те житло, яке повністю або частково зруйноване, але не придатне для розміщення людей, то в планах передбачено, що до кінця військового стану значно постраждає ще приблизно 30 тисяч квартир чи приватних будинків. Однак при цьому не враховуються потреби людей, які переїхали з будинків у прийнятному стані, але на окупованій території, або могли б жити в частково зруйнованому будинку, однак вирішили евакуюватися.

«Відновлення країни матиме три основні етапи: перший розпочнеться під час війни, за умови воєнного стану. Після війни це створення базової інфраструктури та базових послуг для населення. Третій етап відомий як «план Маршалла». Він має дати відповідь нам усім на запитання, якою в майбутньому буде Україна, у чому буде унікальність її економічної моделі», – сказав Чернишов тоді.

За його словами, зараз наша країна не в тому становищі, щоб чекати, доки війна закінчиться. Політик вважає, що розпочати аварійне відновлення житлового фонду потрібно вже зараз, особливо на деокупованих територіях. Щоправда, він не уточнив, як у ці регіони планують повертати переселенців, якщо населені пункти все ще перебувають надто близько до прифронтової лінії.

photo 5422618428969172191 w cdcac

Почасти Чернишов забігає наперед, оскільки джерела фінансування таких амбітних планів ще не визначені. Однак голова Фонду енергоефективності, що фінансується державою, Єгор Фаренюк, вже пропонує міжнародні гранти на відновлення житла. При цьому будівлю можна буде не лише відремонтувати до колишнього стану, а й підвищити її енергоефективність відповідно до програми «Едергодім». Окрім іншого, це заощадить мешканцям витрати на комунальні платежі, а державі – дорогоцінні ресурси.

«Планується запустити максимально просту грантову програму, яка передбачатиме можливості для ОСББ у вигляді фінансової підтримки на проведення першочергових ремонтних робіт у пошкоджених будинках, таких як заміна/ремонт вікон, зовнішніх дверей, фасадів, ремонт дахів та інших робіт, необхідних для забезпечення функціонування пошкоджених будинків», – поділився Фаренюк.

За його словами, проєкт програми вже розроблено. Для запуску не вистачає лише «оновлення кількох міжнародних угод» та відповідного рішення від Кабінету міністрів. Своєю чергою, виконавчий директор Асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк вважає, що пріоритет у новому житлі має бути у безпеці. Бомбосховища, товщина стін, ефективні з погляду артилерійських обстрілів коридори тощо. На другому місці – технологічність. Адже, окрім економії на опаленні модернізованих будівель, достатній рівень впровадження технологій та новітні методи будівництва допоможуть швидше повернути українців, які зараз живуть закордоном.

photo 5422618428969172044 x 6215b

Звідси випливає і третій пункт – поділ людей без житла на чотири категорії. Перша та найменш захищена – ВПО, яким ніде жити за відсутності роботи. Їм держава має допомогти насамперед. Далі йдуть переселенці з окупованих або прифронтових територій, які ще не опинилися на межі виживання. Так звані «у міру заможні». Поки вони мають засоби для існування, то, на думку політиків, не потребують додаткових пільг. Українці. які покинули територію країни після повномасштабного вторгнення, можуть просто не захотіти повертатися, якщо не створити їм всі необхідні умови. Тому про цю категорію громадян теж не слід забувати.

Про те, як працюють під час війни ОСББ в Бахмуті, читайте тут.

Найменше, за словами Павлюка, турботу держави зараз потребують потенційні іммігранти. Однак і їм врешті знадобиться житло, оскільки Україна у своєму нинішньому стані не зможе досить швидко та якісно відновитись без залучення іноземних фахівців.

«Нам треба діяти вже зараз. Значну територію України ми вже звільнили – це понад тисячу населених пунктів. Для значної території зберігаються виклики – економічні, енергетичні, соціальні. Відновити шкільне навчання, забезпечити медицину для людей, дати переселенцям житло, гарантувати українцям роботу, захистити енергетику – це все важливо саме зараз, а особливо – напередодні зими», – наголосив президент Володимир Зеленський під час презентації плану відновлення України 4 липня.

Отже, плани з масової відбудови житла активно розробляються, свої ідеї пропонує держава та безліч підприємців, однак дедлайни цих проєктів поки що не встановлені. У першому випадку – через брак державних коштів, а у другому – через необхідність співпрацювати з установами, котрі несуть відповідальність за ідентичні державні ініціативи. Судячи з усього, у короткотривалій ініціативі можна розраховувати лише на власні доходи та орендоване житло. Про те, як почати працювати віддалено в умовах війни – читайте у наступних матеріалах. 

photo 5422618428969172203 w 1e862

“Вся країна — це потенційний волонтер”: як бахмутські волонтери наближають перемогу

Семаковська Тетяна 15:00, 27 Лютого 2024
Українські волонтери / фото Бахмут Український

Волонтерство — це спосіб мислення, який не дозволяє залишатися осторонь до чужої біди. Зараз їх роль в України важко переоцінити, адже вони стоять за спинами військових та допомагають простим українцям, часто ризикуючи при цьому життями. Саме завдяки таким людям Україна стає на крок ближчою до перемоги, до світлого майбутнього.

Редакція Бахмут IN UA звернулася до бахмутських громадських діячів Інни Гайдай, Віктора Зіпіра та Марини Шажко та ділиться їх думками стосовно волонтерства.

Волонтерство в Україні

Сьогодні волонтери — найпотужніша частина громадянського суспільства України, від роботи якої залежить багато аспектів держави. Наприклад, частина усього забезпечення військових на фронті надходить від небайдужих громадян. Це все частина їх боротьби за свободу рідної землі За словами Віктора Зіпіра, голови громадської організації “Бахмут Український”, до боротьби залучена не тільки вся Україна, але й волонтери США, Чехії, Польщі та інших країн. Вони допомагають грошима й речами, не рідко закупають й спорядження для військових на фронті.

Чоловік розповідає, що зараз волонтери намагаються допомогти всім цивільним і військовим. Про основні задачі, які зараз постають перед волонтерами відповідає наступне:

Є такі потреби, які зараз стосуються військових — це мороз. Забезпечуємо теплими речами, термобілизною, кариматами й обладнання прицільне, тепловізійне. Це те, що вирішує на полі бою ситуацію… Якщо ми говоримо про цивільних — це теж теплі речі, буржуйки для тих, хто залишився в тих містах, де волонтери намагаються якось відправити генератори, бензин, паливо, буржуйки, щоб люди пристосувалися до нового сезону. На перспективу ми маємо готуватися налагоджувати життя людей, які залишилися без своїх домівок, які виїхали, які ще перебувають в інших містах, більш безпечних. Волонтери мають в цьому об’єднатися і робити все необхідне, щоб зробити умови для людей, які були вимушені переїхати,

Віктор Зіпір // голова громадської організації “Бахмут Український”

На питання, чому без волонтерів не було б Перемоги, Віктор Зіпір заявив, що все було б по-іншому, це була б інша Україна:

У нас вся країна — це потенційний волонтер. Коли в країні біда — народ звісно чекає від держави певних дій, але він починає діяти й сам,

Віктор Зіпір // голова громадської організації “Бахмут Український”

Марина Шажко, керівниця Бахмутського товариства захисту тварин “Лада”

Screenshot 179 ec565
Марина Шажко разом з волонтерками Бахмутського товариства захисту тварин / фото з особистого архіву героїні

Часто буває так, що допомога під час війни потрібна не людям, а тваринам. В авангарді цього аспекту в Бахмутській громаді стоїть Бахмутське товариство захисту тварин “Лада” та його керівниця Марина Шажко

За словами жінки, її організація з трьох волонтерів опікується притулком, який евакуювали із Бахмута. До нього постійно надходять нові тварини, яких рятують з-під обстрілів на найгарячіших ділянках фронту.

Наразі волонтери притулку займаються реабілітацією тварин, а також передають їжу для хвостиків, які все ще залишаються в місті. Ми запитали пані Марину, про будні волонтерів у притулку, на що отримали наступну відповідь:

Зараз в нас 163 тваринки з різними життєвими історіями… Також ми хвилюємося про долю безхатніх тваринок, які залишилися в місті, тому при першій можливості передаємо туди корма з перевізником. Роздачею корму займається чоловік, який завжди допомагав нам з притулком,

Марина Шажко // керівниця Бахмутського товариства захисту тварин “Лада”

На думку жінки, її головне для її ініціативи та волонтерства в цілому — бажання допомагати, отримувати новий досвід та змінювати себе та суспільство на краще. Зараз кожен волонтер також наближає Перемогу

Інна Гайдай, бахмутська волонтерка

297988696 5370648099684914 7370130798731349370 n 9e2d5
Інна Гайдай / Фото: Фейсбук

Інна наголошує, що не вважає себе волонтеркою. На її думку, вона не робить нічого такого, щоб не міг зробити будь-хто інший. На питання про те, скільки зараз є волонтерів під її кураторством, бахмутянка відповідає наступне:

Я більше телефоністка ніж волонтерка. На жаль я не зможу розрахувати скільки у нас є людей, бо у команді волонтерів, які нам допомагають дуже багато людей й вони то поповнюються, то змінюються. У нас є наш волонтер Андрій, в якого в команді є Клавдія, Наталя… У нас також дуже багато помічників по Україні. Сказати якусь кількість точну я не можу, я вважаю, що зараз волонтери — це всі люди, які щось роблять для когось…,

Інна Гайдай // бахмутська волонтерка

На думку жінки, ЗСУ й волонтери, це дві складові, які ведуть нас до Перемоги, й одне без іншого не може бути, якась лінія відірветься й все рухне. Це все одне ціле, головна особливість якого — єдність.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Наодинці в новому місті: як знайти друзів та однодумців після евакуації?

Семаковська Тетяна 17:55, 13 Січня 2023

cute ga0cddffb7 1920 a7677Через війну, яку розпочала росія чимало українців були змушені покинути свої домівки, а часто саме дім ми асоціюємо з відчуттям безпеки та захищеності, недаремно в народі є прислів’я: “Мій дім — моя фортеця”. Коли ми втрачаємо дім, в певному значенні, втрачаємо відчуття безпеки. Сьогодні ми розповімо, як віднайти друзів у новому місті, матеріал буде корисний для наших бахмутян, які вимушено отримали статус ВПО.

Волонтерство

Спільна проблема згуртовує людей, тож інколи щоб знайти нових друзів варто пошукати волонтерські ініціативи в своєму місті. Це може бути плетіння сіток, виготовлення окопних свічок чи сортування гумдопомоги. Сьогодні зайві руки не завадять волонтерським штабам, натомість Ви можете швидше адаптуватися до нового міста, відчути себе потрібним та важливим. 

Нове хобі

Для переселенців у багатьох містах України та навіть за кордоном зараз проводять безплатні заняття: це може бути фітнес, як це робить українка Наталія в Франції, або заняття для діток та дорослих у Центрі “Мальва” в Бухаресті. Після евакуації в безпечне місце Ви можете дізнатися у громади чи є якісь заняття для ВПО у місті. Якщо такої можливості не передбачено, не забувайте про звичні справи: прогулянки в парку, участь в батьківських зборах, толоки. Ці заняття не вимагають у Вас коштів, однак принесуть корисні знайомства. Сама так можна познайомитися з новими людьми та заручитися необхідною підтримкою.

Участь у житті громади 

Переїхавши на нове місце важливо знайти свій щабель у соціальній драбині. Пригадайте, чим Ви займалися у своєму місті і спробуйте знайти схожу діяльність — участь в організаційних заходах, церковний хор, спортивні змагання, озеленення в місті, шиття. Не бійтесь питати сусідів про місцеві дійства, цікавтесь життям громади. Вкрай важливо знайти для себе місце в новому життєвому устрої, тому не соромтеся пробувати щось нове для себе та просити про допомогу. Вам радо підуть на зустріч, важливо також поважити один одного. 

Вікові рамки та соціальний статус

Нерідко ми намагаємося знайти собі друзів чи товаришів у тій віковій категорії, у якій знаходимося ми самі. Однак, не слід відкидати людину, якщо вона молодша чи старша за Вас, адже у кожного з нас різний соціальний досвід, який може бути корисний один для одного. Також не забувайте, що будучи неупередженим, можна зустріти більше цікавих людей. Не поділяйте всіх на умовні категорії: багаті та бідні, престижні професії та не престижні і не ставте собі рамки з ким можна дружити, а з ким ні.

Головне фото: Pixabay

Примітка: авторська колонка нашої випускової редакторки – психологині, журналістки Семаковської Тетяни

Читайте також: «Заклик до евакуації»: історія волонтерки з Костянтинівки, яка допомагає Бахмуту

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

317860860 526823459355910 214461758514573183 n f9009

“Вся країна — це потенційний волонтер”: як бахмутські волонтери наближають перемогу

Волонтерство — це спосіб мислення, який не дозволяє залишатися осторонь до чужої біди. Зараз їх роль в України важко переоцінити, адже вони стоять за спинами […]

cute ga0cddffb7 1920 a7677

Наодинці в новому місті: як знайти друзів та однодумців після евакуації?

Через війну, яку розпочала росія чимало українців були змушені покинути свої домівки, а часто саме дім ми асоціюємо з відчуттям безпеки та захищеності, недаремно в […]

rehabilitation ge41868820 1920 61295

Новий законопроєкт для осіб з інвалідністю: які переваги та недоліки

Через повномасштабне російське вторгнення і цивільні й військові громадяни України, на жаль, отримують поранення. Деякі з них закінчуються ампутацією кінцівок, внаслідок чого людина набуває статусу […]

eggs g80a8a026c 1920 ae9b5

Продукти та ліки: де придбати у Бахмуті?

Наразі, майже 90% мешканців Бахмутської громади, а це понад 70 тисяч осіб, вже переїхали до більш безпечних регіонів або тимчасово покинули територію України. Однак, в […]

Screenshot 264 bb6a8

Тенденції 2022: що стало з Бахмутом і бахмутянами

Цього року вкрай складно підбивати підсумки, бо в більшості українців всі плани та мрії полетіли шкереберть. Водночас цей рік зробив нас сильнішими, мужнішими, сміливішими й […]