Зручно та корисно! – бахмутські матусі та лікарі про користь грудного вигодовування

Семаковська Тетяна 20:39, 1 Жовтня 2020

570561574 5ffefГрудне молоко містить понад 300 біологічно активних речовин. Багато з них – унікальні і їх неможливо замінити. Грудне молоко – це природний коктейль із поживних речовин, гормонів, факторів росту, ферментів, які допомагають малюку гармонійно рости та розвиватися. Про досвід матусь, які годують малюків своїм молоком, поради лікарів та експертів – читайте далі.

Ганна Яхонтова розказує, що стикнулася з відмовою дитини від грудей у період колік. Після народження першої дитини жінка легко налагодила грудне вигодовування. Не було проблем в пологовому будинку – дитина гарно брала груди, смоктала, не було тріщин, молока було достатньо. Через місяць почалися коліки. Кожне годування супроводжувалося істерикою.

«Це було схоже на відмову від грудей і я знаю, що часто матері при такій поведінці дитини, переводять її на суміші. Ми теж давали, але вона не припиняла плакати. Я зрозуміла, що ці істерики пов’язані саме з коліками», – згадує жінка.

 

Знаючи про унікальність грудного молока, Ганна не хотіла відмовлятися від природного захисту:

«Я – медик, знаю про користь грудного вигодовування. Знаю, що молоко підлаштовується під дитинку – засвоюється потрібна кількість мікроелементів, у спеку в молоці більше води, виробляється молока стільки, скільки потрібно малюку».

Склад грудного молока постійно змінюється, підлаштовуючись під мінливі потреби дитини. Він змінюється залежно від часу доби і навіть під час одного годування. Наприклад, вміст жирів у молоці збільшується в міру вивільнення груді.

изображение viber 2020 09 30 09 51 00 be4a9

Жінка каже, що порадилася з лікарем та звернулася за порадою до інших матусь у телеграм-чаті – вони радили запастися терпінням.

«Так ми і боролися терпінням. Донька смоктала лише під час заколисування, тобто приходилося її кормити стоячи. Спочатку це було досить важко, потім я звикла і їй стало легше. Така ситуація тривала близько місяця. Зараз нам 5 місяців і поки ми – без прикорму, лише на грудному вигодовуванні», – розказує Ганна.

Чому і коли молока стає менше?

«Перший лактаційний криз відбувається з півтора до двох місяців, коли у мами виробляється гормон, що бере участь у скороченні матки. Цей гормон гальмує лактацію, тоді мама відчуває, що виробляється менше молока. Друга криза настає у три місяці – голодна криза. Вона відбувається, коли у дитина різко збільшує порцію. Ці моменти потрібно просто пережити. Треба частіше прикладати малюка до грудей. Пролактин, який стимулює лактацію, виробляється вночі, тому нічні годування обов’язкові», – пояснює лікарка-педіатр амбулаторії №8 Лариса Шкарупа.

З яких причин дитина може відмовитися від маминого молока?

«Це можливо, якщо смак молока змінився, що може бути якщо мама їсть щось гостре, приймає якісь ліки, коли у мами починається менструація, якщо мама часто дає соску, є запальні процеси у сосках. Під час смоктання соски беруть участь зовсім інші м’язи, груди дитині складніше смоктати ніж соску», – каже Лариса Шкарупа.

Успіх годування по великому рахунку залежить від настрою матері, за словами лікарки саме наявність у матері усвідомлення того, що грудне молоко найкраще сприяє здоров’ю дитини – є основним рушієм у цьому процесі.

«Дуже багато залежить від настрою мами. У нас є матуся, яка півроку зціджується, тому що дитина з пороком серця сам не може смоктати. На консультації у лікаря кардіолога в Києві їй сказали, що для вашої дитини життєво важливо природне вигодовування. І вона налаштувалася, що їй потрібно протриматися до операції», – повідомила педіатриня Лариса Шкарупа.

 Про користь грудного вигодовування на відео розказує сімейний лікар амбулаторії №3 КНП “ЦПМД м.Бахмута” Ольга Клімова

Як пояснює заступниця головного лікаря КНП «Центр первинної медичної допомоги м.Бахмута» Ольга Литвин, на рішення жінки годувати свого малюка грудьми або сумішшю з пляшечки впливають багато факторів – традиції сім’ї та людей, які оточують жінку, досвід і знання, рекомендації лікаря, спосіб життя жінки (зокрема завантаженість на роботі), а також власні почуття та уявлення про материнство. Настанови лікарки, яка багато років вивчає питання грудного вигодовування читайте далі.

Починайте годувати грудьми з перших хвилин життя

Стрес, який дитина переносить під час народження, незрівняний по силі ні з однією стресовою дією у наступні роки  життя.  Тому перше, що  дитина повинна відчути і побачити у цьому новому для нього і незнайомому світі, має бути материнське тепло, обличчя і  голос матері, в утробі якої вона жила і розвивалася 9 місяців або  280-286 днів.

 

Почуття комфорту і захищеності у дитини з перших хвилин життя може формувати тільки контакт з матір`ю, прикладання до грудей одразу після народження, у перші 30 хвилин життя, викладання малюка на живіт матері у пологовій залі,  тобто контакт «шкіра до шкіри» на протязі не менше 60 хвилин.

Раннє прикладання новонародженого до грудей матері відразу після народження, контакт «шкіра до шкіри» сприяють:

  • більш тривалій і успішній лактації у матері,
  • заселенню організму новонародженого материнськими біфідо- і лактобактеріями, що буде визначати фізіологічне становлення мікрофлори та імунітету у дитини.
  • формуванню почуття прив’язаності матері до дитини
  • формуванню почуття захищеності у новонародженої дитини
  • 1 96d7d

Дуже важливо, щоб новонароджений малюк отримав все молозиво до єдиної краплі , що можливо тільки при спільному перебуванні матері і дитини з моменту народження, частому прикладанні до грудей, виключно грудному вигодовуванні без догодовування  молочними сумішами у пологовому будинку в перші дні життя.

Захисна роль грудного молока забезпечується вмістом у жіночому молоці і молозиві ряду специфічних і неспецифічних протиінфекційних факторів. Ці речовини забезпечують плавний перехід від гемотрофного до лактотрофного живлення  дитини, сприяють  дозріванню, в першу чергу, травного тракту дитини.

Такий підхід практикують у пологовому будинку Бахмута. Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування з 2019 року має статус “Лікарні, доброзичливої до дитини”.

“Такий статус має лікарня, де дитина народжується і з перших хвилин залишається в обіймах матері, та відразу отримує грудне вигодовування. У жіночій консультації, в пологовому будинку, де проводять партнерські пологи, матері отримують інформаційну підтримку на навички грудного вигодовування”, – розповіла Ольга Крамаренко заступниця головного лікаря з дитинства БЛІЛ Бахмута.

 

Як грудне молоко впливає на дитину?

Грудне вигодовування незамінне для забезпечення повноцінного розвитку і росту дитини. Абсолютно унікальне значення мають імунобіологічні протиінфекційні властивості. Так, грудне молоко містить імунобіологічні фактори, які сприяють формуванню імунного захисту організму дитини, захищають грудну дитину від інфекційних захворювань.

Діти, яких вигодувала мати грудьми, значно рідше мають:

  • алергічні захворювання
  • хвороби органів дихання
  • шлунково-кишкового тракту – панкреатит, холецистит
  • інфекційні кишкові захворювання
  • цукровий діабет
  • зайву вагу тіла

У таких дітей набагато рідше буває діарея, пневмонія, бронхіальна астма, ексудативний діатез, цукровий діабет.

Грудне вигодовування має неперевершений позитивний  вплив на формування нервової системи. Так, поліненасичені жирні кислоти, які містяться у грудному молоці, розглядаються як «прискорювач» дозрівання і розвитку центральної нервової системи, особливо у дітей, які народились передчасно.

3 71fe4

Правила грудного вигодовування

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує:

Забезпечити виключно грудне вигодовування протягом перших шести місяців з народження без інших продуктів харчування, навіть води. Грудне молоко містить достатньо рідини для малюка, тому  інші напої дитині не потрібні.

Не використовувати сумішей без спеціальних рекомендацій лікаря.

Не використовувати сосок чи пустушок, якщо можливе виключно грудне вигодовування. Не варто користуватися пляшечками та сосками, бо дитина почне менше і гірше ссати груди, а отже, в матері буде вироблятися менше молока. 

Поступово вводити прикорм, починаючи з шести місяців, але і продовжувати грудне вигодовування до досягнення дитиною віку двох років і більше, скільки бажатимуть мати та дитина. До шести місяців – виключно грудне вигодовування, а далі вводиться адекватний віку прикорм.

Якщо виникають, якісь проблеми з кількістю молока, або прикладанням треба звернутися до свого педіатра, щоб отримати фахову консультацію.

2 c6128

В чому полягає користь грудного молока?

  • Молоко містить поживні речовини, необхідні дитині;
  • Воно легко засвоюється і ефективно використовується організмом немовляти;
  • Захищає від інфекції, сприяє фізіологічному становленню імунітету у новонароджених та дітей першого року життя
  • Сприяє формуванню фізіологічної мікробної колонізації організму немовляти, тоді як альфа-лактоза, яка міститься у коров’ячому молоку стимулює ріст грамнегативної флори, що веде до дефіциту біфідобактерій, розвитку в подальшому дисбіозу кишківника та цілого ряду захворювань, пов’язаних з дисбіозом кишківника.

 Щоб пояснити матусям і жінкам, які ще тільки планують народжувати дитину, у Бахмуті кожного року у серпні проводяться заходи до тижня грудного вигодовування.  

Психоемоційна єдність

Сьогодні саме годування грудьми розглядається як могутні емоційний стимул у процесі становлення психічних функцій дитини. Відмічено, що під час годування грудьми між матір`ю і дитиною встановлюється особлива близькість, яка зберігається на довгі роки, а за деякими даними – на все життя.

Отже, для повноцінного розвитку дитини вигодовування грудним молоком має надзвичайно важливе значення: це контакт з мамою, звичні запахи і смаки, тілесний комфорт, почуття безпеки.

олена f72e1

Олена Рудницька годує грудьми другу дитину. Жінка каже, що у період годування відчувала особливий зв’язок з малюком:

«Старшу дитину я припинила годувати після року, десь у рік і три місяці. Дуже втомилася від нічного годування, дитина вставала по 8-10 разів за ніч. Перший тиждень страждала разом з дитиною, начебто зраджую свою крихітку і щось важливе не додаю. Здавалося, що якийсь зв’язок між нами перервався. Потім все налагодилося, ми звикли до нових відносин». 

Віддалений вплив грудного молока на здоров`я матері і дитини

Сучасними  науковими дослідженнями доведено, що ризик розвитку в майбутньому ожиріння, атеросклерозу, цукрового діабету, хронічних захворювань органів травлення, стоматологічних проблем значно нижчий, ніж у дітей, які вигодовувались штучно.

Природне вигодовування сприяє перебігу післяпологового періоду зменшує  ризик кровотеч, зменшує ризик анемії, профілактика гнійно-септичних захворювань, профілактика маститу.

Грудне вигодовування – надійний фізіологічний метод запобігання незапланованої вагітності, сприяє профілактиці: мастопатій, пухлин молочної залози, онкологічних захворювань матки і яєчників.

 

 

Переваги грудного вигодування для родини

Грудне вигодовування має також суттєві економічні переваги для всієї сім`ї адже економить сімейний бюджет. Матір шестимісячної Аліни Ольга, каже, що витрачає на суміш від 150 гривень. Дитина відмовилася від грудей у чотири місяці.

Крім евкомії грошей, матір економить час.

«В мене двоє дітей і обидва були на грудному вигодовуванні. У два місяці ми поїхали в подорож і в дорозі і за місцем прибуття дитина була забезпечена повноцінної їжею. Не потрібно було з собою везти пляшки, стерилізатори. Це і здоров’я дитині забезпечує і економно для батьків. Якщо дитина знаходиться на грудному вигодовуванні її простіше заспокоїти під час хвороби, коли ріжуться зуби», – вважає Олена Рудницька.

Згідно даних Американської академії педіатрії, діти, які годувались грудьми матері:

  • більш легко встановлюють контакти з оточуючими
  • мають більш високий індекс інтелектуального розвитку, що сприяє життєвому успіху.

Грудне вигодовування та COVID-19 

Новий коронавірус (COVID-19) торкнувся всіх сфер життя людей, в тому числі вагітних та годуючих грудьми жінок. На сьогодні всі міжнародні організації в сфері охорони здоров’я погоджуються: годування груддю слід продовжувати та підтримувати під час епідемії COVID-19. Але при цьому необхідно дотримуватися відповідних запобіжних заходів.

117707437 711030859495254 2068375587329566314 n 9befe

Якій інформації про грудне вигодовування в інтернеті можна вірити?

Заступниця головного лікаря Центру первинної допомоги м.Бахмута Ольга Литвин підготувала добірку записів вебінарів досвідчених лікарів, що може стати в нагоді вагітним та матусям із дітками.

  1. Тема «Вплив грудного вигодовування на здоров’я матері та дитини», спікер –

Oлена Лукашевич, директорка Київського міського Центру громадського здоров’я дивитися тут

  1. Тема «Перші дні в пологовому», спікер – Маргарита Лежепекова, фахівець Київського міського центру громадського здоров‘я з напрямку репродуктивного здоров’я та експертка з грудного вигодовування дивитися тут
  2. Тема «Лактостази та мастити під час грудного вигодовування», спікер – акушер-гінеколог Наталія Якубчик дивитися тут
  1. Тема «Мало молока», спікер- Маргарита Лежепекова, фахівець Київського міського центру громадського здоров‘я з напрямку репродуктивного здоров’я та експертка з грудного вигодовування дивитися тут
  2. Тема «Харчування матусі, що годує грудьми», спікер – Тетяна Гавриленко,лікар-педіатр, експертка МОЗ України з оцінки та переоцінки закладів охорони здоров’я на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини» дивитися тут
  3. Тема «Прикорм – перше знайомство дитини із дорослою їжею», спікер – Оксана Лесько Бабіля, консультантка з грудного вигодовування дивитися тут
  4. Тема «Особливості сну грудної дитини», спікер – Ковач Тетяна, консультантка з грудного вигодовування ГО «Життя родини» дивитися тут
  5. Тема «Релактація. Як повернути грудне молоко?» спікер – Вікторія Нестерова, консультантка з грудного вигодовування з міжнародним статусом IBCLC дивитися тут
  6. Тема «Як не варто завершувати грудне вигодовування?», спікер- Маргарита Лежепекова, фахівець Київського міського центру громадського здоров‘я з напрямку репродуктивного здоров’я та експертка з грудного вигодовування дивитися тут

Користь від грудного вигодовування доводять наукові дослідження і щасливі діти, що посміхаються, або засипають біля грудей матері. Сподіваємося, що прочитавши цей матеріал, ви більше не вагаєтесь, чи годувати свого малюка грудьми.

дисклаймер fbe88

Проект “Висвітлення медичної реформи у Бахмуті, Краматорську та Костянтинівці» впроваджується за підтримки Медійної програми в Україні, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews. Висновки й точки зору, що висловлені в публікації, є виключно поглядами ГО «Бахмутська Фортеця» і можуть не збігатися з точкою зору USAID чи Internews.

“Вся країна — це потенційний волонтер”: як бахмутські волонтери наближають перемогу

Семаковська Тетяна 15:00, 27 Лютого 2024
Українські волонтери / фото Бахмут Український

Волонтерство — це спосіб мислення, який не дозволяє залишатися осторонь до чужої біди. Зараз їх роль в України важко переоцінити, адже вони стоять за спинами військових та допомагають простим українцям, часто ризикуючи при цьому життями. Саме завдяки таким людям Україна стає на крок ближчою до перемоги, до світлого майбутнього.

Редакція Бахмут IN UA звернулася до бахмутських громадських діячів Інни Гайдай, Віктора Зіпіра та Марини Шажко та ділиться їх думками стосовно волонтерства.

Волонтерство в Україні

Сьогодні волонтери — найпотужніша частина громадянського суспільства України, від роботи якої залежить багато аспектів держави. Наприклад, частина усього забезпечення військових на фронті надходить від небайдужих громадян. Це все частина їх боротьби за свободу рідної землі За словами Віктора Зіпіра, голови громадської організації “Бахмут Український”, до боротьби залучена не тільки вся Україна, але й волонтери США, Чехії, Польщі та інших країн. Вони допомагають грошима й речами, не рідко закупають й спорядження для військових на фронті.

Чоловік розповідає, що зараз волонтери намагаються допомогти всім цивільним і військовим. Про основні задачі, які зараз постають перед волонтерами відповідає наступне:

Є такі потреби, які зараз стосуються військових — це мороз. Забезпечуємо теплими речами, термобілизною, кариматами й обладнання прицільне, тепловізійне. Це те, що вирішує на полі бою ситуацію… Якщо ми говоримо про цивільних — це теж теплі речі, буржуйки для тих, хто залишився в тих містах, де волонтери намагаються якось відправити генератори, бензин, паливо, буржуйки, щоб люди пристосувалися до нового сезону. На перспективу ми маємо готуватися налагоджувати життя людей, які залишилися без своїх домівок, які виїхали, які ще перебувають в інших містах, більш безпечних. Волонтери мають в цьому об’єднатися і робити все необхідне, щоб зробити умови для людей, які були вимушені переїхати,

Віктор Зіпір // голова громадської організації “Бахмут Український”

На питання, чому без волонтерів не було б Перемоги, Віктор Зіпір заявив, що все було б по-іншому, це була б інша Україна:

У нас вся країна — це потенційний волонтер. Коли в країні біда — народ звісно чекає від держави певних дій, але він починає діяти й сам,

Віктор Зіпір // голова громадської організації “Бахмут Український”

Марина Шажко, керівниця Бахмутського товариства захисту тварин “Лада”

Screenshot 179 ec565
Марина Шажко разом з волонтерками Бахмутського товариства захисту тварин / фото з особистого архіву героїні

Часто буває так, що допомога під час війни потрібна не людям, а тваринам. В авангарді цього аспекту в Бахмутській громаді стоїть Бахмутське товариство захисту тварин “Лада” та його керівниця Марина Шажко

За словами жінки, її організація з трьох волонтерів опікується притулком, який евакуювали із Бахмута. До нього постійно надходять нові тварини, яких рятують з-під обстрілів на найгарячіших ділянках фронту.

Наразі волонтери притулку займаються реабілітацією тварин, а також передають їжу для хвостиків, які все ще залишаються в місті. Ми запитали пані Марину, про будні волонтерів у притулку, на що отримали наступну відповідь:

Зараз в нас 163 тваринки з різними життєвими історіями… Також ми хвилюємося про долю безхатніх тваринок, які залишилися в місті, тому при першій можливості передаємо туди корма з перевізником. Роздачею корму займається чоловік, який завжди допомагав нам з притулком,

Марина Шажко // керівниця Бахмутського товариства захисту тварин “Лада”

На думку жінки, її головне для її ініціативи та волонтерства в цілому — бажання допомагати, отримувати новий досвід та змінювати себе та суспільство на краще. Зараз кожен волонтер також наближає Перемогу

Інна Гайдай, бахмутська волонтерка

297988696 5370648099684914 7370130798731349370 n 9e2d5
Інна Гайдай / Фото: Фейсбук

Інна наголошує, що не вважає себе волонтеркою. На її думку, вона не робить нічого такого, щоб не міг зробити будь-хто інший. На питання про те, скільки зараз є волонтерів під її кураторством, бахмутянка відповідає наступне:

Я більше телефоністка ніж волонтерка. На жаль я не зможу розрахувати скільки у нас є людей, бо у команді волонтерів, які нам допомагають дуже багато людей й вони то поповнюються, то змінюються. У нас є наш волонтер Андрій, в якого в команді є Клавдія, Наталя… У нас також дуже багато помічників по Україні. Сказати якусь кількість точну я не можу, я вважаю, що зараз волонтери — це всі люди, які щось роблять для когось…,

Інна Гайдай // бахмутська волонтерка

На думку жінки, ЗСУ й волонтери, це дві складові, які ведуть нас до Перемоги, й одне без іншого не може бути, якась лінія відірветься й все рухне. Це все одне ціле, головна особливість якого — єдність.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Наодинці в новому місті: як знайти друзів та однодумців після евакуації?

Семаковська Тетяна 17:55, 13 Січня 2023

cute ga0cddffb7 1920 a7677Через війну, яку розпочала росія чимало українців були змушені покинути свої домівки, а часто саме дім ми асоціюємо з відчуттям безпеки та захищеності, недаремно в народі є прислів’я: “Мій дім — моя фортеця”. Коли ми втрачаємо дім, в певному значенні, втрачаємо відчуття безпеки. Сьогодні ми розповімо, як віднайти друзів у новому місті, матеріал буде корисний для наших бахмутян, які вимушено отримали статус ВПО.

Волонтерство

Спільна проблема згуртовує людей, тож інколи щоб знайти нових друзів варто пошукати волонтерські ініціативи в своєму місті. Це може бути плетіння сіток, виготовлення окопних свічок чи сортування гумдопомоги. Сьогодні зайві руки не завадять волонтерським штабам, натомість Ви можете швидше адаптуватися до нового міста, відчути себе потрібним та важливим. 

Нове хобі

Для переселенців у багатьох містах України та навіть за кордоном зараз проводять безплатні заняття: це може бути фітнес, як це робить українка Наталія в Франції, або заняття для діток та дорослих у Центрі “Мальва” в Бухаресті. Після евакуації в безпечне місце Ви можете дізнатися у громади чи є якісь заняття для ВПО у місті. Якщо такої можливості не передбачено, не забувайте про звичні справи: прогулянки в парку, участь в батьківських зборах, толоки. Ці заняття не вимагають у Вас коштів, однак принесуть корисні знайомства. Сама так можна познайомитися з новими людьми та заручитися необхідною підтримкою.

Участь у житті громади 

Переїхавши на нове місце важливо знайти свій щабель у соціальній драбині. Пригадайте, чим Ви займалися у своєму місті і спробуйте знайти схожу діяльність — участь в організаційних заходах, церковний хор, спортивні змагання, озеленення в місті, шиття. Не бійтесь питати сусідів про місцеві дійства, цікавтесь життям громади. Вкрай важливо знайти для себе місце в новому життєвому устрої, тому не соромтеся пробувати щось нове для себе та просити про допомогу. Вам радо підуть на зустріч, важливо також поважити один одного. 

Вікові рамки та соціальний статус

Нерідко ми намагаємося знайти собі друзів чи товаришів у тій віковій категорії, у якій знаходимося ми самі. Однак, не слід відкидати людину, якщо вона молодша чи старша за Вас, адже у кожного з нас різний соціальний досвід, який може бути корисний один для одного. Також не забувайте, що будучи неупередженим, можна зустріти більше цікавих людей. Не поділяйте всіх на умовні категорії: багаті та бідні, престижні професії та не престижні і не ставте собі рамки з ким можна дружити, а з ким ні.

Головне фото: Pixabay

Примітка: авторська колонка нашої випускової редакторки – психологині, журналістки Семаковської Тетяни

Читайте також: «Заклик до евакуації»: історія волонтерки з Костянтинівки, яка допомагає Бахмуту

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

317860860 526823459355910 214461758514573183 n f9009

“Вся країна — це потенційний волонтер”: як бахмутські волонтери наближають перемогу

Волонтерство — це спосіб мислення, який не дозволяє залишатися осторонь до чужої біди. Зараз їх роль в України важко переоцінити, адже вони стоять за спинами […]

cute ga0cddffb7 1920 a7677

Наодинці в новому місті: як знайти друзів та однодумців після евакуації?

Через війну, яку розпочала росія чимало українців були змушені покинути свої домівки, а часто саме дім ми асоціюємо з відчуттям безпеки та захищеності, недаремно в […]

rehabilitation ge41868820 1920 61295

Новий законопроєкт для осіб з інвалідністю: які переваги та недоліки

Через повномасштабне російське вторгнення і цивільні й військові громадяни України, на жаль, отримують поранення. Деякі з них закінчуються ампутацією кінцівок, внаслідок чого людина набуває статусу […]

eggs g80a8a026c 1920 ae9b5

Продукти та ліки: де придбати у Бахмуті?

Наразі, майже 90% мешканців Бахмутської громади, а це понад 70 тисяч осіб, вже переїхали до більш безпечних регіонів або тимчасово покинули територію України. Однак, в […]

Screenshot 264 bb6a8

Тенденції 2022: що стало з Бахмутом і бахмутянами

Цього року вкрай складно підбивати підсумки, бо в більшості українців всі плани та мрії полетіли шкереберть. Водночас цей рік зробив нас сильнішими, мужнішими, сміливішими й […]