Хто не хоче лікуватись від ВІЛу, та як зробити швидкий тест у Бахмуті?

Семаковська Тетяна 20:55, 22 Вересня 2020

IMG 0917 45814У бахмутській лікарні на обліку з ВІЛ-інфекцією знаходиться 156 пацієнтів. У середньому в кабінеті «Довіра» одна людина на тиждень отримує позитивний тест на ВІЛ. Більшість пацієнтів приховують свій статус, бо побоюються реакції колег, знайомих.

«Одне з перших питань до лікаря не про наслідки хвороби, а про доступ до інформації щодо пацієнта. Мене часто запитують: «Хто може побачити результати наших тестів?» – розповідає лікарка-інфекціонист кабінету “Довіра” Багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування м. Бахмута Марина Торчинська.

Тести в кабінеті «Довіра» взагалі можна зробити анонімно. Як пояснила лікарка: у разі, якщо перший експрес-тест підтверджується, роблять ще два, що дає 100% результат. Тобто зараз дізнатися про свій статус можна на місці, не треба днями чекати висновків лабораторії.

IMG 0907 7955aIMG 0916 3ff56Результати тесту, який роблять безкоштовно, готовий за 15 хвилин. Принцип, як при виявленні вагітності – дві смужки показують наявність вірусу імунодефіциту людини.

Тести роблять і сімейні лікарі за певними показаннями:

«Є певні захворювання, при яких обов’язково потрібно зробити тест, оскільки вони можуть розвиватися на тлі ВІЛ інфекції. Перелік визначено наказом МОЗ. Наприклад, гепатити, анемії, кандидоз, втрата ваги. Вік – до 60», – пояснює заступниця головного лікаря Центру первинної допомоги, лікарка-терапевт Олена Солугуб.

 

На жаль, низька досвідченість населення сприяє стигматизації людей з ВІЛ.

«Є пацієнти, які навіть бояться приходити в кабінет «Довіра», щоб отримати ліки – не хочуть, щоб їх випадково помітили тут знайомі, колеги по роботі. Просять передати в іншому місці. Під час карантину допомагали людям отримувати ліки поштою, коли були проблеми з транспортним забезпеченням. Намагаємося йти на поступки, аби людина приймала лікування», – додає медсестра кабінету «Довіра» Олена Курскова.

Вірус імунодефіциту передається через контакт з кров’ю та іншими біологічними рідинами. Найчастіше, існує загроза зараження через кров та інші рідини з видимими домішками крові, сперму, вагінальні виділення. Джерелом інфекції не можуть бути калові маси, виділення з носа, мокротиння, піт, сльози, сеча, блювотні маси чи слина.

Що раніше розпочнеться  лікування, то меншою буде шкода для організму. На питання, чи є пацієнти, які свідомо відмовляються приймати безкоштовну терапію, медсестра пояснює:

«Це більшість наркозалежних або людей, що зловживають алкоголем. Вони дуже турбуються за своє здоров’я – кажуть, що для печінки це дуже шкідливо, тому приймати ліки відмовляються. У таких людей на фоні прийняття алкоголю та наркотиків, дійсно можуть бути якісь реакції, але препарати постійно покращуються і це вже не те лікування, яке було десять, двадцять років тому.  Частина пацієнтів – це десь 5% кажуть, що не вірять в існування ВІЛ, а вважають, що це вигадка фармацевтичних кампаній. Потім деякі повертаються, коли стан здоров’я значно погіршується; буває, що пізно».

IMG 0922 fbb6b

Ліки видаються безкоштовно на два – три місяці, максимум на пів року. Препарати підбирають індивідуально. За призначенням лікаря пацієнт щоденно в один і той же час приймає від одної до трьох пігулок.

Якщо ВІЛ-інфекцію діагностувати вчасно, можна оперативно розпочати антиретровірусну терапію і надати необхідне лікування пацієнту, і, таким чином, гарантувати людині якісне та повноцінне життя. Завдяки успішним державним закупівлям через міжнародні організації, Україна повністю забезпечує лікування усіх хворих на ВІЛ антиретровірусною терапією. Антиретровірсні препарати є доступними для кожної людини з ВІЛ та надаються безкоштовно. 

Соціальний супровід ВІЛ-позитивних пацієнтів – навіщо?

У Бахмуті працює Благодійний фонд «Український ресурсний центр», який безкоштовно надає швидкі тести для визначення ВІЛ лікарям ЦПМД,  здійснює соціальний супровід та надає психологічну допомогу людям, у яких виявлена ВІЛ-інфекція.

«Після того, як статус ВІЛ підтверджується, людина, як правило, впадає в якийсь ступор. Люди налякані: думають, що це не виліковна хвороба; ще не мають об’єктивної інформації про те, як діють препарати, про те, що при правильному лікуванні з ВІЛ можна жити повноцінним життям. Одночасно людина, що не відчуває впливу захворювання на організм, може не розуміти, навіщо йому приймати препарати. Ми супроводжуємо клієнтів до постановки на діспанцерний облік і видачу препаратів. Про це знає лише лікар і мій клієнт. Близько 75% клієнтів погоджуються на супровід», – зазначив соціальний працівник Ілля БФ «Український ресурсний центр».

Лікарка кабінету «Довіра» Марина Торчинська каже, що зазвичай людина не може пригадати, коли мала контакт з хворим, часто лише через декілька днів, коли приходить до тями, пригадує про незахищений половий акт. Людина у стані сильного шоку часто відмовляється від супроводу, але потім, отримавши інформацію про терапію, обдумує, заспокоюється.

«Особливо важко повідомляти про результати позитивного тесту вагітним дівчатам. Вони дуже хвилюються за дитину. Звичайно ми все розказуємо про лікування, про те, як захистити дитину. Наступного дня ще раз дзвонимо, повторюємо, перепитуємо – чи все зрозуміло», – додає лікарка.

У лікарні немає психологічної допомоги, пацієнти можуть скористатися такою допомогою дистанційно від «Українського ресурсного центру»; головне навантаження лежить на працівниках кабінету «Довіра». На питання до лікарки, чи надається їм допомога для емоційного розвантаження Марина Торчинська відповідає:

«У нас передбачена лише подовжена відпустка. Зазвичай, лікарі відпочивають 31 добу, у нас відпустка – 42 доби. Я працюю 2,5 роки. Мабуть, на початку було важко відпустити напругу, зараз навчилася зосереджуватися на тому, щоб максимально допомогти людині».

Понад 66% усіх випадків інфікування ВІЛ в Україні трапляється під час незахищених статевих стосунків. Тому правило №1 у профілактиці  ВІЛу – захищений секс. Проте, актуальність парентерального шляху передавання під час введення наркотичних препаратів залишається високою, незважаючи на тенденцію до зниження (20,8%).

Соцпрацівник супроводжує пацієнта в кабінет “Довіра”, де здають повний аналіз на підтвердження статусу, на розсуд лікаря можуть додатково зробити рентген, щоб виключити турберкульоз. При туберкульозі приймати антиретровірусну терапію не можна.

Ілля каже, що сам не має упереджень до ВІЛ-позитивних людей, бо знає шляхи зараження, але стикався з проявом стигм.

“Коли друзі дізналися, де я працюю, першою реакцією була якась настороженість. До мене теж почали ставитися з побоюванням, тому що подумали, що я можу заразитися і потім заразити їх”.

Соцпрацівник каже, що таке відношення суспільства до цієї хвороби, працює проти людей. Іноді пацієнт настільки боїться засудження, що не може зізнатися близьким, тим самим, наражаючи їх на небезпеку.

«У мене був клієнт, який не зміг сказати про свій статус вагітній жінці, хоча вона б могла почати приймати терапію і убезпечити дитину», – розказує Ілля.

Марина Торчинська каже, що при виявленні позитивного статусу роблять індексне тестування, просять привести свого статевого партнера чи партнерку. Частіше за все люди приводять партнера, але через деякий час – за тиждень – два.

Що робиться у світі та в Бахмуті, щоб зупинити ВІЛ/СНІД?

«Україна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ серед країн Центральної Європи та Східної Азії. 244 тисячі українців мають ВІЛ, з них близько 100 тисяч – досі не знають про свою хворобу. ВІЛ – це не вирок, це хвороба, яку треба вчасно діагностувати і лікувати. За таких умов можна вести якісне і повноцінне життя», – пояснює Олена Сологуб.

У  2016 р. Генеральною асамблеєю ООН проголошено Стратегію прискореного подолання епідемії ВІЛ-інфекції Fast-Track , яка поставила перед міжнародною спільнотою амбітні цілі: до 2020 р. виявити 90% людей, які живуть з ВІЛ, надати 90% із них антиретровірусну терапію (АРТ) та забезпечити ефективність лікування для 90% осіб, які отримують АРТ.

Застосування підходу ЮНЕЙДС дасть змогу попередити до 2030 р. приблизно 28 млн нових випадків ВІЛ-інфекції, 21 млн смертей, обумовлених СНІДом, уникнути додаткових витрат у зв’язку з ВІЛ у розмірі 24 млрд доларів США та взагалі ліквідувати глобальну пандемію ВІЛ-інфекції. Таким чином, в Україні до 2020 р. додатково 97 000 ЛЖВ мають бути охоплені лікуванням, а 87 000 з них — мати невизначувані рівні вірусу в крові.

 

Як пояснює лікарка кабінету «Довіра» Марина Торчинська, щоб виявити 90% людей, які живуть з ВІЛ, треба продіагностувати 90% хоча б не всього населення громади, а мешканців, що є у групі ризику – доросле населення непенсійного віку. Так за гендерним паспортом Бахмута кількість населення працездатного віку складала – 45292 особи. Фактично за 2020 рік охоплено 4,8%, у минулому році більше 6,5% мешканців нашої громади. Це більше ніж соціальна норма – 5% встановлена міською програмою, але показник поки не відповідає підходу ЮНЕЙДС.  

У Бахмуті існує Комплексна програма «Охорона здоров’я населення на 2018-2020 роки», в якій передбачені кошти на:

  1. забезпечення безкоштовного доступу до обстеження населення на ВІЛ-інфекцію в лабораторії Центру ВІЛ/СНІДу м. Слов’янська;
  2. забезпечення молочними сумішами дітей першого року життя, народжених від ВІЛ-інфікованих матерів.

Лікарка-інфекціоніст Марина Торчинська каже, що для інформування громади про необхідність ранньої діагностики та способах захисту проводять акції серед молоді, виходять на підприємства. Зараз у карантинний період ця робота трохи призупинилася.

«Ми говоримо про те, що ВІЛ інфекція може знаходитися в крові до десяти років і ніяк не проявлятися, або проявлятися бронхітами, кандідозами, коли ніхто і не підозрює наявність ВІЛу. Якщо людина має постійного статевого партнера, використовує свої інструменти в манікюрному салоні, тобто люди, не знаходяться в групі ризику –  необхідно хоча б раз на рік перевіряти свій статус», – каже Марина Торчинська.

Безоплатні швидкі тести на ВІЛ є в сімейних лікарів та в кабінеті «ДОВІРА», що знаходиться на першому поверсі приміщення лікарні по вул. Сибірцева, 15.  Результат швидкого тесту на ВІЛ готовий уже за 15 хвилин.

дисклаймер c64dc

Проект “Висвітлення медичної реформи у Бахмуті, Краматорську та Костянтинівці» впроваджується за підтримки Медійної програми в Україні, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews. Висновки й точки зору, що висловлені в публікації, є виключно поглядами ГО «Бахмутська Фортеця» і можуть не збігатися з точкою зору USAID чи Internews.

“Вся країна — це потенційний волонтер”: як бахмутські волонтери наближають перемогу

Семаковська Тетяна 15:00, 27 Лютого 2024
Українські волонтери / фото Бахмут Український

Волонтерство — це спосіб мислення, який не дозволяє залишатися осторонь до чужої біди. Зараз їх роль в України важко переоцінити, адже вони стоять за спинами військових та допомагають простим українцям, часто ризикуючи при цьому життями. Саме завдяки таким людям Україна стає на крок ближчою до перемоги, до світлого майбутнього.

Редакція Бахмут IN UA звернулася до бахмутських громадських діячів Інни Гайдай, Віктора Зіпіра та Марини Шажко та ділиться їх думками стосовно волонтерства.

Волонтерство в Україні

Сьогодні волонтери — найпотужніша частина громадянського суспільства України, від роботи якої залежить багато аспектів держави. Наприклад, частина усього забезпечення військових на фронті надходить від небайдужих громадян. Це все частина їх боротьби за свободу рідної землі За словами Віктора Зіпіра, голови громадської організації “Бахмут Український”, до боротьби залучена не тільки вся Україна, але й волонтери США, Чехії, Польщі та інших країн. Вони допомагають грошима й речами, не рідко закупають й спорядження для військових на фронті.

Чоловік розповідає, що зараз волонтери намагаються допомогти всім цивільним і військовим. Про основні задачі, які зараз постають перед волонтерами відповідає наступне:

Є такі потреби, які зараз стосуються військових — це мороз. Забезпечуємо теплими речами, термобілизною, кариматами й обладнання прицільне, тепловізійне. Це те, що вирішує на полі бою ситуацію… Якщо ми говоримо про цивільних — це теж теплі речі, буржуйки для тих, хто залишився в тих містах, де волонтери намагаються якось відправити генератори, бензин, паливо, буржуйки, щоб люди пристосувалися до нового сезону. На перспективу ми маємо готуватися налагоджувати життя людей, які залишилися без своїх домівок, які виїхали, які ще перебувають в інших містах, більш безпечних. Волонтери мають в цьому об’єднатися і робити все необхідне, щоб зробити умови для людей, які були вимушені переїхати,

Віктор Зіпір // голова громадської організації “Бахмут Український”

На питання, чому без волонтерів не було б Перемоги, Віктор Зіпір заявив, що все було б по-іншому, це була б інша Україна:

У нас вся країна — це потенційний волонтер. Коли в країні біда — народ звісно чекає від держави певних дій, але він починає діяти й сам,

Віктор Зіпір // голова громадської організації “Бахмут Український”

Марина Шажко, керівниця Бахмутського товариства захисту тварин “Лада”

Screenshot 179 ec565
Марина Шажко разом з волонтерками Бахмутського товариства захисту тварин / фото з особистого архіву героїні

Часто буває так, що допомога під час війни потрібна не людям, а тваринам. В авангарді цього аспекту в Бахмутській громаді стоїть Бахмутське товариство захисту тварин “Лада” та його керівниця Марина Шажко

За словами жінки, її організація з трьох волонтерів опікується притулком, який евакуювали із Бахмута. До нього постійно надходять нові тварини, яких рятують з-під обстрілів на найгарячіших ділянках фронту.

Наразі волонтери притулку займаються реабілітацією тварин, а також передають їжу для хвостиків, які все ще залишаються в місті. Ми запитали пані Марину, про будні волонтерів у притулку, на що отримали наступну відповідь:

Зараз в нас 163 тваринки з різними життєвими історіями… Також ми хвилюємося про долю безхатніх тваринок, які залишилися в місті, тому при першій можливості передаємо туди корма з перевізником. Роздачею корму займається чоловік, який завжди допомагав нам з притулком,

Марина Шажко // керівниця Бахмутського товариства захисту тварин “Лада”

На думку жінки, її головне для її ініціативи та волонтерства в цілому — бажання допомагати, отримувати новий досвід та змінювати себе та суспільство на краще. Зараз кожен волонтер також наближає Перемогу

Інна Гайдай, бахмутська волонтерка

297988696 5370648099684914 7370130798731349370 n 9e2d5
Інна Гайдай / Фото: Фейсбук

Інна наголошує, що не вважає себе волонтеркою. На її думку, вона не робить нічого такого, щоб не міг зробити будь-хто інший. На питання про те, скільки зараз є волонтерів під її кураторством, бахмутянка відповідає наступне:

Я більше телефоністка ніж волонтерка. На жаль я не зможу розрахувати скільки у нас є людей, бо у команді волонтерів, які нам допомагають дуже багато людей й вони то поповнюються, то змінюються. У нас є наш волонтер Андрій, в якого в команді є Клавдія, Наталя… У нас також дуже багато помічників по Україні. Сказати якусь кількість точну я не можу, я вважаю, що зараз волонтери — це всі люди, які щось роблять для когось…,

Інна Гайдай // бахмутська волонтерка

На думку жінки, ЗСУ й волонтери, це дві складові, які ведуть нас до Перемоги, й одне без іншого не може бути, якась лінія відірветься й все рухне. Це все одне ціле, головна особливість якого — єдність.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Наодинці в новому місті: як знайти друзів та однодумців після евакуації?

Семаковська Тетяна 17:55, 13 Січня 2023

cute ga0cddffb7 1920 a7677Через війну, яку розпочала росія чимало українців були змушені покинути свої домівки, а часто саме дім ми асоціюємо з відчуттям безпеки та захищеності, недаремно в народі є прислів’я: “Мій дім — моя фортеця”. Коли ми втрачаємо дім, в певному значенні, втрачаємо відчуття безпеки. Сьогодні ми розповімо, як віднайти друзів у новому місті, матеріал буде корисний для наших бахмутян, які вимушено отримали статус ВПО.

Волонтерство

Спільна проблема згуртовує людей, тож інколи щоб знайти нових друзів варто пошукати волонтерські ініціативи в своєму місті. Це може бути плетіння сіток, виготовлення окопних свічок чи сортування гумдопомоги. Сьогодні зайві руки не завадять волонтерським штабам, натомість Ви можете швидше адаптуватися до нового міста, відчути себе потрібним та важливим. 

Нове хобі

Для переселенців у багатьох містах України та навіть за кордоном зараз проводять безплатні заняття: це може бути фітнес, як це робить українка Наталія в Франції, або заняття для діток та дорослих у Центрі “Мальва” в Бухаресті. Після евакуації в безпечне місце Ви можете дізнатися у громади чи є якісь заняття для ВПО у місті. Якщо такої можливості не передбачено, не забувайте про звичні справи: прогулянки в парку, участь в батьківських зборах, толоки. Ці заняття не вимагають у Вас коштів, однак принесуть корисні знайомства. Сама так можна познайомитися з новими людьми та заручитися необхідною підтримкою.

Участь у житті громади 

Переїхавши на нове місце важливо знайти свій щабель у соціальній драбині. Пригадайте, чим Ви займалися у своєму місті і спробуйте знайти схожу діяльність — участь в організаційних заходах, церковний хор, спортивні змагання, озеленення в місті, шиття. Не бійтесь питати сусідів про місцеві дійства, цікавтесь життям громади. Вкрай важливо знайти для себе місце в новому життєвому устрої, тому не соромтеся пробувати щось нове для себе та просити про допомогу. Вам радо підуть на зустріч, важливо також поважити один одного. 

Вікові рамки та соціальний статус

Нерідко ми намагаємося знайти собі друзів чи товаришів у тій віковій категорії, у якій знаходимося ми самі. Однак, не слід відкидати людину, якщо вона молодша чи старша за Вас, адже у кожного з нас різний соціальний досвід, який може бути корисний один для одного. Також не забувайте, що будучи неупередженим, можна зустріти більше цікавих людей. Не поділяйте всіх на умовні категорії: багаті та бідні, престижні професії та не престижні і не ставте собі рамки з ким можна дружити, а з ким ні.

Головне фото: Pixabay

Примітка: авторська колонка нашої випускової редакторки – психологині, журналістки Семаковської Тетяни

Читайте також: «Заклик до евакуації»: історія волонтерки з Костянтинівки, яка допомагає Бахмуту

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

317860860 526823459355910 214461758514573183 n f9009

“Вся країна — це потенційний волонтер”: як бахмутські волонтери наближають перемогу

Волонтерство — це спосіб мислення, який не дозволяє залишатися осторонь до чужої біди. Зараз їх роль в України важко переоцінити, адже вони стоять за спинами […]

cute ga0cddffb7 1920 a7677

Наодинці в новому місті: як знайти друзів та однодумців після евакуації?

Через війну, яку розпочала росія чимало українців були змушені покинути свої домівки, а часто саме дім ми асоціюємо з відчуттям безпеки та захищеності, недаремно в […]

rehabilitation ge41868820 1920 61295

Новий законопроєкт для осіб з інвалідністю: які переваги та недоліки

Через повномасштабне російське вторгнення і цивільні й військові громадяни України, на жаль, отримують поранення. Деякі з них закінчуються ампутацією кінцівок, внаслідок чого людина набуває статусу […]

eggs g80a8a026c 1920 ae9b5

Продукти та ліки: де придбати у Бахмуті?

Наразі, майже 90% мешканців Бахмутської громади, а це понад 70 тисяч осіб, вже переїхали до більш безпечних регіонів або тимчасово покинули територію України. Однак, в […]

Screenshot 264 bb6a8

Тенденції 2022: що стало з Бахмутом і бахмутянами

Цього року вкрай складно підбивати підсумки, бо в більшості українців всі плани та мрії полетіли шкереберть. Водночас цей рік зробив нас сильнішими, мужнішими, сміливішими й […]