Компенсацію за зруйноване та пошкоджене житло у 2024 році: що потрібно знати

Семаковська Тетяна 16:00, 13 Лютого 2024

IMG 1935 15778

Війна несе з собою руйнацію не тільки життів, але й нерухомого майна у вигляді житла. Саме тому в Україні прийняли закон, який дозволяє отримувати компенсацію за зруйноване житло.

Редакція Бахмут IN.UA дізнавалася у бахмутян, юристів та ініціаторів закону як працюватиме механізм компенсації, що робити, якщо у Вас немає фото руйнувань або ваше житло вже окуповане та як розраховуватимуть суму компенсації.

Закон про компенсації за знищене житло

Верховна Рада України на засіданні 23 лютого 2023 року проголосувала за законопроєкт №7198 (ред. це Закон 2923-IX) про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок російської військової агресії.

Вже 17 березня 2023 року Володимир Зеленський підписав закон про компенсацію за пошкоджене та знищене внаслідок бойових дій нерухоме майно. Фактично закон має вступити в дію вже в травні 2023 року.

Думки громадськості

pasted image 0 17bfd
Результати опитування / скріншот

Редакція Бахмут IN.UA провела опитування на тему “Зруйноване житло”. Участь у ньому взяли понад 1000 користувачів. Його мета — зрозуміти, скільки бахмутян знають про механізм компенсації. Ми не маємо можливості ідентифікувати кожного учасника опитування, але припускаємо, що до нього долучились саме члени нашої територіальної громади. Згідно з результатами, близько 46% відсотків опитаних бахмутян заявили, що їхнє житло повністю зруйноване, а приблизно 28% вважають, що оселі зруйновані частково. 

pasted image 0 1 06cbb

Результати опитування. Фото: скріншот

Ще 24% не знають, в якому стані їхні домівки, і тільки 6% бахмутян підтвердили, що їхнє житло має легкі пошкодження. Майже 65% бахмутян не знають про наявні механізми компенсації за зруйноване житло, і тільки близько 35% володіють цією інформацією.

61% бахмутян ще не подавали документи, щоб в майбутньому отримати компенсацію, натомість 38% вже подали папери, які допоможуть їм отримати відшкодування.

52% бахмутян не розглядали можливість придбати житло в іншому місті чи області і планують повертатися в Бахмут. 47% респондентів хотіли б придбати власну оселю, але не мають можливості це зробити. Жоден з опитаних власне житло не придбав.

Хто може отримати компенсацію за зруйноване житло

64d8c4fbe8d86e1fc932ddc57ab36a1f b4fe3
Так виглядає зруйнований в Бахмуті житловий будинок / фото REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Зазначимо, що ухвалений закон 2923-IX передбачає створення реєстру зруйнованого внаслідок війни житла. Мова йде про квартири, приватні будинки, садові і дачні будинки та об’єкти незавершеного будівництва. Власники цього майна можуть розраховувати на грошові виплати.

Відтак, буде створена спеціальна Комісія, до якої люди подадуть заявку. Її розглянуть протягом 30 днів, але розгляд може затягнутися, якщо житло знаходиться в зоні тимчасової окупації. Крім того, заявнику можуть відмовити, якщо документи були подані з порушенням термінів або з недостовірними даними. 

Перелік осіб, які можуть претендувати на компенсацію:

  • власники пошкоджених та/або знищених об’єктів нерухомого майна;
  • особи, які здійснили інвестування та фінансування будівництва об’єктів житлового будівництва, щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт та які не прийнято в експлуатацію;
  • члени житлово-будівельних кооперативів, які викупили квартиру, інше житлове приміщення кооперативу, але не оформили право власності на нього;
  • спадкоємці осіб, визначених підпунктами “а” – “в” цього пункту;
  • об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, управителі багатоповерхівок, житлово-будівельних кооперативів, які здійснюють утримання відповідних будинків, щодо відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку.

Важливо, що пріоритетне право на надання компенсації матимуть багатодітні сім’ї, особи з інвалідністю I та II груп, учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни. Також мобілізовані без статусу УБД.

Хто не може отримати виплати за зруйноване житло

19cc7ad pasport russia 690x426 5b83a

Паспорт російський та український / фото з відкритих джерел 

  • особи, які не є громадянами України
  • особи під санкціями і судимі за злочини проти держави
  • спадкоємці перерахованих людей

Звідки гроші на компенсації

Гроші надходитимуть із фонду відновлення майна та зруйнованої інфраструктури України у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації.

Також до виплати компенсації доєднається міжнародна технічна поворотна або безповоротна фінансова допомога, та інші джерела, не заборонені законодавством України, сказано у законі.

Коли відбуватиметься прийом заявок

kalendar perekidnoj 70231
Календар / скріншот

Заява про надання компенсації подається дої Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені та знищені об’єкти нерухомого майна.

Подати її можна вже зараз, під час дії воєнного стану, та протягом 90 календарних днів з дати його закінчення на території, на якій знаходиться (знаходився) пошкоджений об’єкт. Заяву потрібно подавати окремо щодо кожного пошкодженого або знищеного об’єкта нерухомого майна.

Подати заяву можна буде й на житло, яке постраждало після скасування воєнного стану протягом трьох років, але через наслідки війни. Мова, зокрема, йде й про мінування чи розмінування, внаслідок якого постраждало житло.

Як громадяни ставляться до виплат компенсацій за зруйноване та пошдоджене житло

Бахмутянка Юлія – одна з тих 38% опитаних нами осіб, які вже подали заяву на компенсацію. Спочатку жінка фіксувала малі пошкодження — вилетіли вікна. А потім її дім згорів, тож довелося знову подавати документи. Юлія подавала заявку через Дію. Там все просто, запевняє жінка, ніяких труднощів з подачею заявки не було. Крім цього, бахмутянка ще писала заяву в поліцію.

Комісія потім ходитиме та оцінюватиме. Але, як я читала, оцінювати будуть житло. А те, що було в квартирі – техніка, меблі – за них не будуть виплачувати. У поліції в заяві потрібно вказати, у скільки оцінюєш пошкодження, але ці гроші ніхто платити не буде. Дай боже, щоб заплатили хоча б за квартиру,

Юлія // мешканка Бахмута

Пояснення щодо компенсації за втрачене житло від юристки

зображення viber 2023 04 18 17 10 19 619 e0bb3
Лілія Книгницька – юристка БФ “Право на захист” / фото з особистого архів героїні

Юристка БФ “Право на захист” Лілія Книгницька, яка надає консультації  в осередку для бахмутян у Жовтих Водах та Кривому Розі Дніпропетровської області, розповіла, що майже кожен другий бахмутянин звертається із питанням про документування пошкодженого та зруйнованого майна. Чимало людей наразі цікавляться, як вони можуть отримати компенсацію.

Як відрізнити пошкоджене та зруйноване майно

Знищене житло – це житло, яке непридатне для використання за цільовим призначенням або відновлення якого є неможливим за допомогою ремонту чи реставрації, бо економічно це недоцільно. Право власності на житло припиняється у зв’язку з його руйнацією, каже пані Лілія. Пошкоджене житло можна відновити.

Які документи підтверджують право на власність над житлом

Якщо людина має технічний паспорт на майно, це не є доказом права власності, каже фахівчиня.

Правоустановчими документами є:

  • свідоцтво про право власності;
  • договір купівлі-продажу;
  • договір дарування;
  • договір міни (ред. це угода, за якою кожна зі сторін зобов’язується передати другій стороні у власність певне майно і прийняти від неї інше майно);
  • свідоцтво про право на спадщину тощо.

Що робити, якщо правоустановчі документи на нерухомість втрачені або знищені

свідоцтво
Свідоцтво про право власності / фото з вільних джерел

Зараз є декілька варіантів відновлення документів. Якщо людина втратила документи на нерухомість, то можна отримати дублікати. Вони мають таку ж юридичну силу, що й оригінали, запевняє юристка.

Для відновлення документа, який був виданий до 1 січня 2013 року, треба звернутися до органу, який видавав цей документ, або ЦНАПу за місцем знаходження майна (в разі якщо майно було приватизоване). Також можна звертатися до нотаріуса, який посвідчував угоду щодо переходу права власності від однієї особи до іншої або ж видавав свідоцтво про право на спадкування.

У випадку, якщо право власності на нерухоме майно було оформлено після 2013 року, відповідні відомості містяться в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. З цього реєстру можна отримати сканкопії документа або витяг з Реєстру речових прав. Для цього необхідно звернутися до ЦНАПу незалежно від місця знаходження майна.

Щоб відновити технічний паспорт будинку/квартири, необхідно звернутися до будь-якого бюро технічної інвентаризації. Для цього треба зібрати такі документи:

  • витяг з Реєстру речових прав (якщо реєстрація проведена після 2013 року);
  • інформаційна довідка щодо реєстрації права власності (якщо реєстрація проводилася до 2013 року).

Якщо власник майна помер та відкрилася спадщина, необхідно звернутися до нотаріуса у встановлений термін із заявою про прийняття спадщини та оформити її.

Якщо ж отримати дублікат документа неможливо, треба звертатися до суду з відповідною заявою. Таке рішення суду буде заміною документа. Його необхідно буде зареєструвати в Реєстрі речових прав на майно як підставу виникнення або підтвердження права власності.

Однак, потрібно запастися терпінням, адже всі ці процеси займають чимало часу. Час відновлення документів залежить від завантаження державних органів та судів. Якщо людина й не мала документів на нерухоме майно взагалі, дуже важко буде отримати компенсацію, адже відсутня важлива юридична складова — правоустановчі документи на нерухомість, наголошує фахівчиня.

Як подати заяву на компенсацію пошкодженого або зруйнованого майна

Screenshot 636 4f6a3

Заявку слід подавати в Дію / скріншот

Юристка радить самостійно подати заявку в Дію, де є відповідний розділ про компенсацію за зруйноване житло. Якщо ж такої можливості немає, то краще всього звернутися до ЦНАП або органу соціального захисту

Важливий момент – бахмутяни можуть не турбуватися про фото. Мова йде про те, що в Дії є спеціальна вкладка, де потрібно додати фото руйнувань та опис, однак це не обов’язково.

Паралельно або до подання заяви про пошкоджене /зруйноване майно потрібно звернутися до відділення поліції за місцем знаходження заявника. Написати заяву про злочини. Ми рекомендуємо це робити, але звісно, що це право людини, вона може це робити або ні. Це інший реєстр, єдиний реєстр досудових розслідувань,

Лілія Книгницька // юристка БФ “Право на захист”

Щоб подати заяву, потрібно мати документи, що посвідчують особу, правоустановчі документи на нерухоме майно та, за наявності, матеріали фото- і відеофіксації об’єкта нерухомого майна до/після знищення.

У разі якщо пошкоджений або знищений об’єкт нерухомого майна перебуває у спільній власності, заява, подана одним зі співвласників, вважається поданою всіма співвласниками.

Як оцінюють збитки при виплаті компенсацій за знищене житло

ekspertna otsinka neruhomosti 718d5
Оцінка вартості майна / фото з відкритих джерел

Сьогодні немає чітко визначеного на законодавчому рівні механізму, який дозволяв би оцінити масштаби пошкоджень тв руйнувань в Україні, особливо тих, що стосуються прифронтових зон або тимчасово окупованих територій. На місцях створюються комісії, які роблять акти оцінки пошкодження/руйнування житла.

На територіях, які вже деокуповані, там, де діють створені військові адміністрації, власники майна подають заявку на виїзд комісії, яка проводить обстеження. Механізм оцінювання збитків буде розроблятися й на територіях, де зараз ведуть активні бойові дії,

Лілія Книгницька // юристка БФ “Право на захист”

Розмір компенсації встановлюється виходячи із загальної площі об’єкта та вартості 1 кв. метра.

Зараз законодавством передбачено наступні форми компенсації:

  • проведення ремонту та/або надання матеріалів для ремонту житла (лише для пошкодженого житла);
  • надання грошових коштів на рахунок зі спеціальним режимом для будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку (на такі кошти не може бути накладено обтяження) (лише за знищене житло);
  • надання грошових коштів шляхом Житлового сертифіката (лише за знищене житло).

Крім того, одночасно з наданням компенсації в останніх двох формах отримувач уступає право вимоги до рф щодо відшкодування.

Закон про компенсацію вимагає ще багато підзаконної нормативки

Screenshot 637 53a2f

Андрій Грудкін / Фото з особистого архіву героя

Громадський діяч, юрист та волонтер Андрій Грудкін впевнений, що наразі законопроєкт №7198 ще потребує доопрацювань з боку держави. Мова йде про процедурні документи, які будуть визначати механізми цього закону.

Багатьох людей турбує питання щодо не зруйнованого, а пошкодженого житла, тому що є багато громад, які мають саме таку проблему. Механізм з Комісіями місцевими, які будуть визначати характер руйнувань та складати кошторис для компенсації, може призвести до виникнення проблем з власниками житла,

Андрій Грудкін // юрист

Проблемою стане те, що у людей часто завищені очікування, й вони бачитимуть відбудову своєї квартири не так, як бачить Комісія. Крім того, існує й потенційний корупційний ризик, тому що можуть бути люди, які захочуть заробити на цьому гроші.

Це такі деталі, які ми бачимо зараз. Експертизу ми ще не проводили, чекаємо нормативку під закон, а далі зробимо аналіз. Потрібно зробити акцент на спроможності держави забезпечувати житлом людей, які переїхали. ВПО швидко адаптуються до нових громад й пускають там коріння. Все більше й більше людей, з якими ми спілкуємося, кажуть, що не розглядають повернення додому, навіть якщо їх громади відновлять,

Андрій Грудкін. // юрист

Що кажуть про компенсацію ініціатори законопроєкту

Olena SHuliak scaled 92b68
Олена Шуляк / фото з відкритих джерел

Олена Шуляк, голова партії «Слуга народу» та голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, прокоментувала питання редакції стосовно компенсації.

Багатьох бахмутян цікавить питання, як саме будуть визначати розмір компенсації.

Закон 2923-IX про компенсацію за зруйноване та пошкоджене житло (колишній законопроєкт 7198) передбачає чіткий розрахунок компенсацій. Це базова формула – загальна площа знищеного житла помножена на вартість 1 квадратного метра. Спосіб визначення вартості 1 метра буде деталізовано в окремому підзаконному акті – порядку надання компенсацій за знищене житло, який наразі розроблює Міністерство інфраструктури,

Олена Шуляк // голова партії “Слуга народу”

Орієнтуватися на колишню вартість житла при виплаті компенсації складно, наголошує Олена Шуляк. Окрім загального показника інфляції, необхідно ще врахувати можливі зміни цін на різні будівельні матеріали та послуги.

Йдеться про те, щоб врахувати особливості типу зруйнованого житла, його конструкції, а також рівень розвитку міста чи села, в якому знаходилося житло, його промисловий потенціал, його місце в системі розселення в країні тощо. Такий підхід допоможе надати людям справедливу компенсацію для отримання житла, рівноцінного зруйнованому,

Олена Шуляк // голова партії “Слуга народу”

Що робити, якщо житло опинилося на непідконтрольній Україні території

Annexation of Southern and Eastern Ukraine.svg 7e54e
Карта України з ТОТ / Фото Вікіпедія

За словами депутатки, ініціатори закону врахували випадки, коли житло знаходиться на окупованій території або в зоні бойових дій. В такому випадку, людина все одно має право отримати компенсацію за таке житло й обрати нове у безпечній громаді на свій розсуд. Оцінка пошкоджень буде здійснюватися не за загальною процедурою, а за допомогою супутників та аерофотозйомки.

Якщо ви не впевнені у безпечності перебування у житловому об’єкті або у населеному пункті, проводити зйомку ні в якому разі не можна. Там, де доступ на об’єкти фізично неможливий (окуповані території та у зоні бойових дій), оцінка пошкоджень буде здійснюватися за іншою процедурою, каже Олена Шуляк.

Чи є мінімальна сума компенсації за зруйноване житло

1f2388b kurs grivni e2b5f
Гроші / фото з відкритих джерел

За словами депутатки, йдеться про компенсацію, що буде рівноцінна втраченому житлу. Це може бути новий будинок на власній земельній ділянці, не гірший за старий, або квартира, аналогічна за параметрами зруйнованій.

Розглядають й варіанти, коли людина може отримати меншу за площею квартиру, але у більш економічно розвиненому місті з дорожчою нерухомістю. 

У випадку з частково пошкодженим житлом — це повністю відновлене житло, наприклад, нові вікна або відремонтований дах тощо. Головне, що кожна людина має отримати справедливу компенсацію, це ключовий принцип,

Олена Шуляк // голова партії “Слуга народу”

Важливо! Заява про надання компенсації може бути подана навіть за відсутності документів, у разі їх втрати або необхідності подання документа про право на спадщину. 

У цьому разі отримувач компенсації може подати їх додатково або звернутися до Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації з проханням сприяти в отриманні відповідних документів.

Етапи прийняття рішення про компенсацію

3bed33d679faeaa8e0ccf2461492086a 27a07
Компенсоване житло / фото зі соцмережі

Щоб отримати компенсацію за зруйноване житло, особа має знати про етапи, які її супроводжуватимуть.

Отже, після подачі документів на компенсацію, відбувається розгляд заяви, який охоплює встановлення наявності або ж відсутності підстав для отримання компенсації. Після цього Комісія буде встановлювати наявність або ж відсутність пріоритетного права на отримання компенсації.

Далі відбувається збір документів та інформації, необхідної для прийняття рішення. Має бути забезпечено проведення обстеження можливості або неможливості відновлення житла. Таке обстеження проводиться щодо будівлі в цілому.

Якщо Комісія підтвердить всі фактори, то включить отримувача компенсації до черги з використанням Реєстру пошкодженого та знищеного майна. Згодом проведуть оцінку вартості відновлення майна або ж оцінки відновлення пошкодженого спільного майна багатоповерхівки.

Після цього визначатимуть розмір компенсації за знищений об’єкт. Наступним кроком розгляду заяви є прийняття рішення про надання компенсації та її забезпечення.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Шуляк вручили листа від бахмутян: що відомо

Семаковська Тетяна 13:30, 9 Лютого 2024
Шуляк компенсація за житло

6 лютого 2024 року бахмутянка Вікторія Скоромець, голова громадської організації в ГО “Рада керівників ОСББ” зустрілася з Оленою Шуляк, головою Комітету з питань організації державної влади. Пані Вікторія передала лист-звернення від бахмутської громади з проханням посприяти наданню компенсацій людям.

Відповідний пост опублікований на сторінці Вікторії Скоромець.

Бахмут. Компенсація за житло

Бахмутська громада ініціювала лист-звернення до Олени Шуляк з проханням отримати компенсацію, аби мати змогу придбати оселі. Також вимагають коригування коефіцієнта 0,5 для Донецької області, який є одним з найнижчих в Україні.

6 лютого пройшла продуктивна зустріч з Olena Shuliak Наталія Козловська. На цій зустрічі розглядались питання компенсації пошкодженого/зруйнованого житла. Також говорили за Бахмут і міста в яких йдуть активні бойові дії та про міста які знаходяться в окупації. Лист з пропозиціями що до початку компенсації за зруйноване житло і визначення міста Бахмут зруйнованим від бахмутян передан. Чекаємо змін,

пише Вікторія Скоромець // у дописі

Нагадаємо, що раніше у коментарі редакції Олена Шуляк пояснювала, що деякі міста будуть досліджувати за допомогою аерозйомки. А щодо таких міст, як Бахмут, Авдіївка чи Соледар — зараз в уряді розробляють законопроєкт, який допоможе мешканцям отримати компенсацію за житло.

За словами депутатки, ініціатори закону врахували випадки, коли житло знаходиться на окупованій території або в зоні бойових дій. В такому випадку, людина все одно має право отримати компенсацію за таке житло й обрати нове у безпечній громаді на свій розсуд. Оцінка пошкоджень буде здійснюватися не за загальною процедурою. 

“Наразі Уряд розроблює ще один порядок для визначення способів верифікації пошкоджень такого житла. Зокрема, для цього планують використовувати зйомку із супутників, аерофотозйомку, інші способи зондування Землі”, — підкреслює Олена Шуляк.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Дітей ВПО та їх мам запрошують в безплатний табір у Львові

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 16:00, 6 Лютого 2024
Анонс відкриття табору / фото Recovery Camp 

Сьогодні, 6 лютого, благодійний фонд “Щире серце” відкрив реєстрацію на участь в таборі “Recovery Camp”. Він відбудеться 10 та 11 лютого у комплексі “OTAMAN RESORT”.

Про це повідомили представники проєкту в Facebook.

Безплатний відпочинок для ВПО

Проєкт Recovery Camp реалізується БФ “Щире серце” в межах програми “Спроможні та сильні” за підтримки Швейцарії. Його гостям обіцяють гарний настрій та багато активностей, серед яких:

  • майстер-класи;
  • ігри на зближення, довіру ;
  • спортивні ігри ;
  • вручення подарунків ;
  • спеціальна психотерапевтична група для мам;
  • індивідуальні консультації з психологами;
  • обід і підвечірок.

Хто може взяти участь в Recovery Camp

Відвідати безплатний табір у Львові можуть діти ВПО 6-16 років, їх мами та львів’яни. Участь дітей до 12 років лише в супроводі дорослих.

Зазначимо, що повторне відвідування табору можливе через 2 тижні

Як зареєструватися

Для того, щоб долучитися до проєкту, треба пройти реєстрації за посиланням. Після підтвердження слід чекати телефонний дзвінок від адміністрації благодійного фонду.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

12c5663 a1f0db5 pensionery 7219f

Чи будуть пенсіонери мати пріоритет при видачі компенсації: відповідь Шуляк

Серед бахмутян, які евакуювалася чимала частка людей літнього віку, вони втратили свої домівки та нажите роками майно. Зараз пенсіонери змушені винаймати за свою пенсію квартири, […]

Компенсація за житло

Бахмут стане другим в черзі на експериментальний проєкт з компенсації

Аби бахмутяни могли отримати компенсацію за зруйноване житло, Бахмут стане другим містом в черзі, де планують провести мелітопольський експеримент. Йдеться про можливість проведення верифікації пошкоджень […]

Довідка про право власності на майно

Куди звертатися бахмутянам, якщо в БТІ не видають довідку

Бахмутяни повідомляють про випадки, коли Бахмутське БТІ (Бюро технічної інвентаризації) затримувало видачу довідок про правову належність нерухомого майна. Саме вони потрібні для того, аби мешканці […]

Українцям, які стали жертвами сексуального насилля окупантів, виплатять компенсацію

Міжнародний фонд Global Survivors Fund почав збір даних від жертв сексуального насильства, пов’язаного з повномасштабною війною росії проти України. Це потрібно для того, щоб постраждалі […]

Калькулятор c79c2

Як дізнатися суму майбутньої компенсації за знищене житло

Волонтерська організація “Поверни своє” за підтримки “UST — Ukraine Support Team” запустила спеціальний компенсаційний онлайн-калькулятор для власників пошкодженого або знищеного під час війни житла. Він […]

12:00, 17.04.2024 Микола Ситник