Міфічна істота в Бахмуті або як ікона врятувала місто від чуми

Семаковська Тетяна 12:00, 5 Травня 2024

Свято-троїцький собор в БахмутіНа місці сучасного торгівельного центру Астрон, який розташувався в Бахмуті колись знаходився Свято-Троїцький собор. Кажуть, що ним зацікавилося НКВС через міфічну істоту.

Які легенди та цікаві історичні факти пов’язують з цим собором — розповів Григорій Соколовський — історик, дослідник історії розвитку промисловості Бахмутського району.

Бахмут після німецької окупації

Історія Бахмута після німецької окупації тривалий час була перемішена з легендами. Краєзнавець Григорій Соколовський наводить приклад публікацій з газети “Вперед”. У ній на початку 90-хх років виходить цикл статей Артемівського краєзнавця І. Адамова. Одна з публікацій розповідає про  спогади неназваної особи про Свято-Троїцький собор. 

337549171 1223058624986016 7694626453047435530 n 1 70208

Свято-Троїцький собор / фото з відкритих джерел

“Як відомо, під час нацистської окупації собор було зруйновано, так ось, після деокупації міста, серед руїн було помічено незвичайний камінь, кажучи сучасною мовою – не природного походження, біля каменю невеликий вхід під землю. Інколи люди помічали як на цьому камінні сидів якийсь волохатий й сивий дід, більше схожий на чорта, а коли людина наближалась до нього, або гукала він розчинявся у повітрі”, — пише Григорій Соколовський.

Адамов стверджував, що міфічною істотою зацікавилось місцеве НКВС. Біля руїн собору поставили вартового, але той нічого не помітив. Згодом камінь, прохід і сивий дід кудись зникли.

Свято-Троїцький собор в Бахмуті

336509138 1165388384146448 866494397280973411 n 2fea4

Історичні відомості про собор / фото з відкритих джерел

В зруйнованому соборі раніше знаходилась ікона Казанської Божої Матері, її називали  чудотворною, у неї просили зцілення хвороб. Є згадки, що в 1777 році саме ця ікона врятувала Бахмут від чуми, а згодом й від холери у 1848 році. 

Окрім чуми та холери, ікона Казанської Божої Матері зберегла від загибелі Бахмутського градоначальника Я.І. Гриневича. Чоловік під час війни з французами вплав перетинав річку Березину, вода ледь не затягнула його на дно, але завдяки тому, що він молився про спасіння, ікона Божої Матері дарувала йому життя. Прийманні так кажуть.

Ікона Казанської Божої матері: де зараз

1626782613 1388 d7e81

Так виглядає найпоширеніша ікона Казанської Божої Матері / фото khersonline.net

Бахмутяни ікону Казанської Божої Матері вважали покровителькою Бахмута, але в 1929 році, коли собор закрили ікону вилучили, а де вона сьогодні невідомо.

Є три версії, що могла статися з чудотворною іконою, перша каже, що її відправили до якогось столичного музею і є надія що вона лежить в запасниках. Друга менш оптимістична — подейкують, що ікону спалили, або пустили на дошки чи дрова. 

Третя версія говорить про те, що ікону забрала до себе дружина священника. Крім того, був відомий будинок, де можливо на горищі деякий час лежала ця ікона. За легендами він знаходився біля Миколаївської церкви, цей дім згорів під час Другої Світової війни. Є версія, що ікону заховали й вона може бути цілою. Бахмутяни раніше вірили — допоки, буде ця ікона Бахмут будуть оберігати.

Ікони, Бахмут

ecd8b29e815be868a99a178c1c8e0954 5e94b

Так виглядає Бахмут після російських обстрілів / фото з відкритих джерел

В період нацистської окупації в Бахмуті були значні руйнування, але переважно це підприємства і центр міста, приватний сектор здебільшого вцілів, згадує історик. 

Місто не знищили вщент, а за декілька десятиліть повністю відновили. Наступна катастрофа відбулася 10 жовтня 2003 в Бахмуті почали вибухати військові склади, які містили ракети та боєприпаси, але дивом вибухи не спричинили лиха та не добрались до приміщень, які зберігали ракети у зарядженому стані.

Бахмут під час окупації німцями

Так виглядав Бахмут під час нацистської окупації / фото з відкритих джерел

Краєзнавець зазначає, дивом вдалося уникнути масових жертв серед населення. Наступна ситуація відбулася вже в 2015 році, тоді місто  росіяни обстріляли “ураганами” та “градами”. 

“Так, тоді були жертви, загинула дитина, постраждали будівлі, але вибухи сталися все ж таки на окраїнах міста, центр, та густонаселені райони не постраждали. Хоча я впевнений цілили саме туди! Знов “хтось” місто прикрив. Ну і все… Останній раз я цю легенду розказував в січні 2022 року…

Зараз Бахмут майже знищено, не залишилось жодної вцілілої будівлі, моя легенда розвалилась, як і життя моїх земляків. Чи відродиться Бахмут після знищення я не знаю. А як, що відродиться, то мою легенду може хтось і продовжить…”, — резюмує історик Григорій Соколовський.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

ФЕЙК: понад 100 тисяч випадків СЗЧ в Збройних силах України

Лідія Гук Гук Лідія 18:12, 29 Квітня 2024
Ілюстрація Бахмут.IN.UA

В ефірі Новини.LIVE адвокат Ростислав Кравець повідомив про кількість випадків самовільного залишення частини в Збройних силах України. За його словами, нібито понад 100 тисяч осіб відправилися у СЗЧ. Однак, це брехня. 

Чому заява Ростислава Кравця про дезертирство в ЗСУ є неправдивою — пояснюємо у матеріалі Бахмут.IN.UA

Хто такий адвокат Ростислав Кравець?

Інформація, яку озвучив Кравець в прямому ефірі, є безпідставною. За його словами, саме ЗМІ поширюють дані про кількість осіб, які самовільно залишили військову частину. Утім конкретних назв медіа він не озвучив. 

Це не вперше, коли адвокат Ростислав Кравець маніпулює фактами. У 2020 році його було занесено в базу центру дослідження ознак злочинів проти національної безпеки України «Миротворець». За інформацією на сайті, Кравець здійснював такі незаконні дії:

  • Маніпулював суспільно значущою інформацією;
  • втручався у діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;
  • брав участь в інформаційних спецопераціях рф;
  • допомагав країні-агресорці в діях, спрямовані на дискредитацію державних інститутів України;
  • брав участь в інформаційних операціях рф, що були спрямовані на знищення доказів злочинів країни-агресорки проти України.
Центр «Миротворець» / скриншот

Центр протидії дезінформації (ЦПД) відреагував на поширення фейку. Експерти підкреслюють, що тільки офіційні особи, які мають доступ до відповідної інформації, можуть фахово коментувати питання, пов’язані з діяльністю Збройних Сил України.
Відтак, поширювати такі заяви можуть виключно:

  • пресслужба;
  • представники оперативного командування;
  • спеціально уповноважені особи Міноборони й Генштабу;
  • безпосередньо Міністерство оборони та Генеральний штаб

Сам Кравець часто виступає експертом з питань права в українських медіа, тому його заява набула широкого розголосу. Втім, не тільки в Україні, але й на території рф. Російські медіа використовують слова адвоката для поширення теми масового дезертирства в ЗСУ, яку вони активно роздувають ще з осені минулого року.

Скільки випадків дезертирства в Україні?

Ми не стверджуємо, що випадків дезертирства не існує. Утім, навіть близько не у тій кількості, яку назвав Ростислав Кравець. За оприлюдненою Верховним Судом статистикою, у 2023 році засуджено 1577 особи за самовільне залишення військової частини або місця служби (ст. 407 КК). 

Статистика Верховного Суду / скриншот звіту

Відтак, ЦПД закликає українські медіа відноситись більш відповідально до вибору експертів. Будь-які заяви щодо діяльності Збройних сил України можуть впливати на сприйняття військової ситуації як всередині країни, так і за її межами. 

Непідтверджена інформація про масове самовільне залишення військової частини може спровокувати паніку серед населення та сумніви щодо здатності Збройних сил захищати країну. Наполегливо рекомендуємо не розповсюджувати такі заяви як у мережі, так і усно. Поширюйте лише перевірену інформацію.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Фейк: українські військові знищують енергосистему своєї країни

Маргарита Огнева Огнева Маргарита 12:13, 26 Квітня 2024
Ілюстрація Бахмут IN.UA

Проросійський телеграм-канал поширює фейк про те, що українські військові нібито здійснюють обстріли критичної інфраструктури своєї країни. Чому ця заява є брехливою — читайте в матеріалі “Бахмут.IN.UA”.

Хто запустив цей фейк?

Опубліковано допис у Телеграм-каналі “Запорожская АЭС – Росатом”, де зазначено, що українські військові обстрілюють українську енергосистему.

Скриншот / джерело

Сам канал, на перший погляд, схожий на офіційний акаунт “Росатому”, який присвятили новинам тимчасово окупованої ЗАЕС, проте адміністратори скоріш за все є колаборантами або акаунт потрапив до рук росіян. Адже у 2020 році в цьому акаунті було опубліковано фото з написом «Запорожье — это Украина». Тож з початку повномасштабного вторгнення адміністрація Телеграм-каналу змінила свою позицію та почала публікувати антиукраїнські дописи.

Скриншот / джерело

Хоч ЗАЕС фактично підпорядкована “Росатому”, подібних заяв щодо обстрілів енергосистеми українськими військовими немає ані на офіційному каналі “Росатому“, ані  в новинному каналі “Росатому“.

Чим підкріплені звинувачення?

Зазначається, що інформація нібито надійшла з чат-бота каналу очевидно від інших проросійських осіб, що слідкують за публікаціями «Запорожская АЭС – Росатом».  Проте жодного підтвердження написаному не надали: немає ані самого повідомлення у пересланому форматі, ані його скриншоту. Отже, відсутнє першоджерело інформації про обстріли, що вже викликає сумніви в її достовірності.

До того ж у характерній для російських ЗМІ манері вкотре просувають ідею того, що нібито територія України є «окупованою самими українцями» і насправді «належить рф». Однак, звісно, це лише примітивний спосіб наголосити на тому, що Україну треба «звільняти» від української влади.

Як росіяни пояснюють обстріли українськими військовими своєї ж енергосистеми?

Першою «причиною» або «метою» пропагандисти вважають те, що українські військові таким чином прагнуть вигнати цивільний персонал з електростанцій, захопити їх та розмістити там військову техніку. Окрім того, стверджується, що електростанції планується «пилити на металолом». Деталі щодо виду техніки, якою нібито українці обстріляли енергетичні об’єкти, також відсутні.

Другою версією «причини» телеграм-канал висуває те, що Україна нібито планує рано чи пізно здавати Лівобережну частину країни рф, тож після себе має на меті знищити електростанції заздалегідь.

Окрім цього, російські посіпаки звинувачують Україну в застосуванні тактики “спаленої землі”. Таким чином, рф перекладає відповідальність з себе на українську сторону. Хоча саме росія вже протягом двох років повномасштабного вторгнення застосовує цю тактику, знищуючи одне окуповане українське місто за іншим. Особливо активно росіяни використовують цей метод на Донбасі, а саме на Бахмутському напрямку, як повідомляє Суспільне. Дана теза представлена з метою нагадати, що рф не полишає спроби окупувати всю територію України, з метою просувати ідею готовності України до капітуляції.

Висновок

Отже, допис каналу “Запорожская АЭС – Росатом” є фейковим, адже не містить жодних доказів того, що в ньому написано: ані скриншотів, ані першоджерел отриманих ним даних щодо обстрілів української енергосистеми, ані посилань на певні офіційні заяви тим паче. Усе в публікації побудовано на пропаганді окупації України та звинуваченнях української армії.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Палац Культури у Часів Ярі: якою була історична споруда

23 липня 2023 року, окупаційні російські війська знищили Палац Культури у Часів Ярі. Останнім часом ця будівля використовувалася як міський гуманітарний штаб та місце надання […]

Вкрадені відкриття: десять видатних жінок-вчених, чия слава дісталася чоловікам

Наука — це сфера діяльності, яка сьогодні доступна як чоловікам, так і жінкам. Однак так було не завжди. Дуже багато корисних речей, які ми користуємося […]

12:00, 08.05.2024 Скопіч Дмитро

День пам’яті та примирення: чому в Україні відзначають саме 8 травня, а не 9

8 травня в Україні та цивілізованому світі відзначається День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Українці вшановуватимуть пам’ять жертв нацистського режиму вже […]

Поливаний понеділок

Поливаний понеділок: історію свята розповідає бахмутський історик

З давніх часів в Україні другий день Великодніх свят називають поливаним понеділком. За стародавнім звичаєм, у цей день хлопці обливали водою дівчат. Що роблять на […]

14:30, 06.05.2024 Безмен Микита
309028367 501123412022757 4538260241927021809 n 3ccfb

Історичні перемоги: як путін може повторити долю хана Кончака

Битва на річці Хорол — одна з найважливіших подій русько-половецькі війни XI-XIII віків, яка вплинула на загальний перебіг бойових дій. Вона також стала критичною для […]