Історичні перемоги: як путін може повторити долю хана Кончака

Семаковська Тетяна 16:10, 30 Квітня 2024
Доля хана Кончака / ілюстрація художниці Маши Вишедської

Битва на річці Хорол — одна з найважливіших подій русько-половецькі війни XI-XIII віків, яка вплинула на загальний перебіг бойових дій. Вона також стала критичною для відомого половецького хана Кончака.

Редакція Бахмут IN.UA продовжує проєкт “Перемагали раніше — переможемо зараз!”, де просто і цікаво розповідає про перемоги українців крізь історичний час.

Перемога над половцями

Після певного числа розгромів половці стали слабші, але до влади приходить хан Кончак, який підняв орду до рівня минулої слави. Кончак отримав талант полководця від діда Шарукана.

Цього разу він іде на хитрість, надсилає посла “з обманом” до Ярослава Всеволодовича “миру прохаючи”. Насправді ж метою Кончака було виграти час, для того, щоб пограбувати руські землі й не потрапити під удар об’єднаних дружин руських князівств. Сам Кончак нахвалявся, що “візьме руські городи й попалить вогнем”.

Половецький хан мав “секретну зброю”: луки самострільні, що стріляли вогнем (стріли змочені нафтою). Руські князі не повірили мирним намірам Кончака і з військом вирушили в похід. Авангард руського війська очолювали переяславський князь Володимир Глібович та Мстислав Романович.

Битися почали на річці Хорол. Атака руської дружини була блискавичною, через що половці були захоплені зненацька і не змогли чинити належного опору.

Багато половців загинуло і потрапило до полону. Після звістки про перемогу передового загону, Святослав Всеволодович та Рюрик Ростиславич послали вслід за залишками війська Кончака, але половців не вдалося виявити, оскільки “… Кончак розтанув слід за Хоролом”.

Автор тексту історик, краєзнавець Микита Безмен.

Авторка ілюстрації художниця Маша Вишедська.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

ФЕЙК: понад 100 тисяч випадків СЗЧ в Збройних силах України

Лідія Гук Гук Лідія 18:12, 29 Квітня 2024
Ілюстрація Бахмут.IN.UA

В ефірі Новини.LIVE адвокат Ростислав Кравець повідомив про кількість випадків самовільного залишення частини в Збройних силах України. За його словами, нібито понад 100 тисяч осіб відправилися у СЗЧ. Однак, це брехня. 

Чому заява Ростислава Кравця про дезертирство в ЗСУ є неправдивою — пояснюємо у матеріалі Бахмут.IN.UA

Хто такий адвокат Ростислав Кравець?

Інформація, яку озвучив Кравець в прямому ефірі, є безпідставною. За його словами, саме ЗМІ поширюють дані про кількість осіб, які самовільно залишили військову частину. Утім конкретних назв медіа він не озвучив. 

Це не вперше, коли адвокат Ростислав Кравець маніпулює фактами. У 2020 році його було занесено в базу центру дослідження ознак злочинів проти національної безпеки України «Миротворець». За інформацією на сайті, Кравець здійснював такі незаконні дії:

  • Маніпулював суспільно значущою інформацією;
  • втручався у діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;
  • брав участь в інформаційних спецопераціях рф;
  • допомагав країні-агресорці в діях, спрямовані на дискредитацію державних інститутів України;
  • брав участь в інформаційних операціях рф, що були спрямовані на знищення доказів злочинів країни-агресорки проти України.
Центр «Миротворець» / скриншот

Центр протидії дезінформації (ЦПД) відреагував на поширення фейку. Експерти підкреслюють, що тільки офіційні особи, які мають доступ до відповідної інформації, можуть фахово коментувати питання, пов’язані з діяльністю Збройних Сил України.
Відтак, поширювати такі заяви можуть виключно:

  • пресслужба;
  • представники оперативного командування;
  • спеціально уповноважені особи Міноборони й Генштабу;
  • безпосередньо Міністерство оборони та Генеральний штаб

Сам Кравець часто виступає експертом з питань права в українських медіа, тому його заява набула широкого розголосу. Втім, не тільки в Україні, але й на території рф. Російські медіа використовують слова адвоката для поширення теми масового дезертирства в ЗСУ, яку вони активно роздувають ще з осені минулого року.

Скільки випадків дезертирства в Україні?

Ми не стверджуємо, що випадків дезертирства не існує. Утім, навіть близько не у тій кількості, яку назвав Ростислав Кравець. За оприлюдненою Верховним Судом статистикою, у 2023 році засуджено 1577 особи за самовільне залишення військової частини або місця служби (ст. 407 КК). 

Статистика Верховного Суду / скриншот звіту

Відтак, ЦПД закликає українські медіа відноситись більш відповідально до вибору експертів. Будь-які заяви щодо діяльності Збройних сил України можуть впливати на сприйняття військової ситуації як всередині країни, так і за її межами. 

Непідтверджена інформація про масове самовільне залишення військової частини може спровокувати паніку серед населення та сумніви щодо здатності Збройних сил захищати країну. Наполегливо рекомендуємо не розповсюджувати такі заяви як у мережі, так і усно. Поширюйте лише перевірену інформацію.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Фейк: українські військові знищують енергосистему своєї країни

Маргарита Огнева Огнева Маргарита 12:13, 26 Квітня 2024
Ілюстрація Бахмут IN.UA

Проросійський телеграм-канал поширює фейк про те, що українські військові нібито здійснюють обстріли критичної інфраструктури своєї країни. Чому ця заява є брехливою — читайте в матеріалі “Бахмут.IN.UA”.

Хто запустив цей фейк?

Опубліковано допис у Телеграм-каналі “Запорожская АЭС – Росатом”, де зазначено, що українські військові обстрілюють українську енергосистему.

Скриншот / джерело

Сам канал, на перший погляд, схожий на офіційний акаунт “Росатому”, який присвятили новинам тимчасово окупованої ЗАЕС, проте адміністратори скоріш за все є колаборантами або акаунт потрапив до рук росіян. Адже у 2020 році в цьому акаунті було опубліковано фото з написом «Запорожье — это Украина». Тож з початку повномасштабного вторгнення адміністрація Телеграм-каналу змінила свою позицію та почала публікувати антиукраїнські дописи.

Скриншот / джерело

Хоч ЗАЕС фактично підпорядкована “Росатому”, подібних заяв щодо обстрілів енергосистеми українськими військовими немає ані на офіційному каналі “Росатому“, ані  в новинному каналі “Росатому“.

Чим підкріплені звинувачення?

Зазначається, що інформація нібито надійшла з чат-бота каналу очевидно від інших проросійських осіб, що слідкують за публікаціями «Запорожская АЭС – Росатом».  Проте жодного підтвердження написаному не надали: немає ані самого повідомлення у пересланому форматі, ані його скриншоту. Отже, відсутнє першоджерело інформації про обстріли, що вже викликає сумніви в її достовірності.

До того ж у характерній для російських ЗМІ манері вкотре просувають ідею того, що нібито територія України є «окупованою самими українцями» і насправді «належить рф». Однак, звісно, це лише примітивний спосіб наголосити на тому, що Україну треба «звільняти» від української влади.

Як росіяни пояснюють обстріли українськими військовими своєї ж енергосистеми?

Першою «причиною» або «метою» пропагандисти вважають те, що українські військові таким чином прагнуть вигнати цивільний персонал з електростанцій, захопити їх та розмістити там військову техніку. Окрім того, стверджується, що електростанції планується «пилити на металолом». Деталі щодо виду техніки, якою нібито українці обстріляли енергетичні об’єкти, також відсутні.

Другою версією «причини» телеграм-канал висуває те, що Україна нібито планує рано чи пізно здавати Лівобережну частину країни рф, тож після себе має на меті знищити електростанції заздалегідь.

Окрім цього, російські посіпаки звинувачують Україну в застосуванні тактики “спаленої землі”. Таким чином, рф перекладає відповідальність з себе на українську сторону. Хоча саме росія вже протягом двох років повномасштабного вторгнення застосовує цю тактику, знищуючи одне окуповане українське місто за іншим. Особливо активно росіяни використовують цей метод на Донбасі, а саме на Бахмутському напрямку, як повідомляє Суспільне. Дана теза представлена з метою нагадати, що рф не полишає спроби окупувати всю територію України, з метою просувати ідею готовності України до капітуляції.

Висновок

Отже, допис каналу “Запорожская АЭС – Росатом” є фейковим, адже не містить жодних доказів того, що в ньому написано: ані скриншотів, ані першоджерел отриманих ним даних щодо обстрілів української енергосистеми, ані посилань на певні офіційні заяви тим паче. Усе в публікації побудовано на пропаганді окупації України та звинуваченнях української армії.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Сім жінок, котрі створили інноваційні винаходи, які привласнили собі чоловіки

Багато сучасних історичних книг часто розповідають про “великих” людей в науці, які ж насправді просто викрали чужу ідею. На жаль, так часто відбувалося з винахідницями, […]

15:45, 14.05.2024 Скопіч Дмитро

Часів Яр до війни: фото мирного міста на Донеччині

Перш ніж стати епіцентром запеклих боїв російсько-української війни, Часів Яр був тихим і затишним містом  на Донбасі з багатовіковою історією та самобутньою культурною спадщиною. 

Горлівка до війни

Горлівка до війни: погляд зсередини на життя індустріального серця Донбасу

Горлівка, колись жваве та культурне місто, що знаходиться під російською окупацією з весни 2014 року. Його жителі згадують минуле з ностальгією, розповідаючи про унікальність місцевого […]

Як росіяни окупували українську церкву

Віра і зараз має великий вплив на політику і суспільну свідомість, а раніше вона повністю поглинала людське життя. Залежність української церкві від московії формувалася доволі […]

Палац Культури у Часів Ярі: якою була історична споруда

23 липня 2023 року, окупаційні російські війська знищили Палац Культури у Часів Ярі. Останнім часом ця будівля використовувалася як міський гуманітарний штаб та місце надання […]