Страх ППО та РЕБ: що відомо про новий український дрон

Семаковська Тетяна 10:29, 28 Грудня 2022
de279b622e7e82f7aa3e53a08d83acc3 3edbf
Довбуш Т10 в руках / фото ілюстративне

В Україні розпочалося тестування нового багатофункціонального дрона, основна задача якого полягає в розвідці. Він отримав назву “Довбуш Т10”.

Про те, що з себе представляє розробка у рамках телемарафону розповів співзасновник monobank Володимир Яценко.

Що відомо про новий український дрон

Довбуш — це розвідувальна розробка українських спеціалістів, який можна використовувати як у вигляді розвідувального, так і у якості ударного дрона. Завдяки новітньому програмному забезпеченню проєкт стає недоступний для сил електронної протидії (РЕБів) та ППО.

Це не тільки розробка, що з’явилася. Ми майже з початку війни працюємо над цим літаком. І зараз це процес, який вже йде “по накатаній”: тобто відбувається навчання, використання наших літаків. Сьогодні головне завдання — це збільшити виробництво цих апаратів, а також забезпечити їх використання у важких погодних умовах, у нас зараз зима та дуже часто непрості погодні умови. Зараз ми націлені на ці речі. А використання вже є, цей процес стабільний. Наші літаки сьогодні працюють по всій лінії фронту,

Володимир Яценко // Ініціатор проєкту виробництва безпілотників

За його словами, “Довбуші” спершу випускалися по кілька на день. Зараз ситуація змінилась, підприємство з масового виробництва дронів відкрилося на території Європи. Вже готовий продукт цього типу безплатно передаються Силам оборони України, де ті працюють у найгарячіших точках. Наприклад, під тим же самим Бахмутом, де вони допомагають контролювати пересування диверсійних груп ворога як вдень, так і вночі.

Плани на розвиток українського виробництва зброї

Дрон
Управління дроном / фото Вчасно

За словами ініціатора проєкту, головне завдання — розробка високоточної зброї. Якщо українські безпілотники будуть здатні завдавати ударів з похибкою один-два метри, то наша оборонна промисловість автоматично переміщується до вищої ліги виробників зброї в усьому світі:

За кілька місяців ми наближаємось до обладнання, яке можна буде називати високоточною зброєю. Перший шлях — це безпілотники. А потім це можна поширити й на всю іншу зброю.Що стосується морських дронів, то технології — такі ж. Якщо Україна матиме високоточну зброю, це буде на довгий час. Ми будемо на голову вищими, ніж ворог. Найвпливовіші фахівці працюють над цією темою. Основне і головне – мати обладнання для завдання високоточного удару,

Володимир Яценко // Ініціатор проєкту виробництва безпілотників

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Росіяни утримують позиції на околиці Богданівки — ISW

Микола Ситник 10:41, 23 Січня 2024
Воїни ЗСУ
Сили оборони України / фото Генштаб

Вчора, 22 січня, на Бахмутському напрямку продовжувались позиційні бої. Кілька днів тому російські війська просунулися на північний захід від Бахмута, в районі Богданівки.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Бої на околицях Бахмута

Експерти ISW підтвердили, що наразі російські сили утримують позиції на північній околиці Богданівки. Журналіст Богдан Мірошников повідомив, що під Бахмутом окупанти мали успіхи в районі Богданівки та в напрямку Виїмки.

Російські блогери стверджували 21 і 22 січня, що війська рф просунулися в центрі Богданівки (на північний захід від Бахмута). За інформацією пропагандистів, ЗСУ контролюють приблизно третину населеного пункту.

22 січня Міністерство оборони росії опублікувало кадри, на яких зафіксовано участь підрозділів 106-ї дивізії повітряно-десантних (ПДВ) рф у нібито захопленні Веселого (на північний схід від Бахмута) 18 січня.

За оцінкою американських експертів, напередодні на Бахмутському напрямку бої точилися: 

  • на північний захід від Бахмута, поблизу Григорівки та Богданівки; 
  • на захід від міста, біля Іванівського; 
  • на південний захід від Бахмута, поблизу Кліщіївки, Андріївки та Північного.

Аналітики зазначають, що на північний захід від Бахмута діють підрозділи 98-ї ПДВ рф, поблизу Богданівки — підрозділи добровольчої бригади “Север-V”, а в районі Бахмута — підрозділи 11-ї бригади ПДВ.

Мапа боїв поблизу Бахмута
Ситуація на фронті в районі Бахмута / інфографіка ISW

Раніше ми писали, що на Бахмутському та Сіверському напрямках окупаційні війська продовжують активні наступальні дії. Ситуація на цих ділянках фронту залишається вкрай напруженою.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Росіяни збирають свої сили поблизу Бахмута: до чого готуються

Семаковська Тетяна 09:40, 22 Січня 2024
Український військовий / Генштаб

Російська окупаційна арія продовжує атакувати на Бахмутському напрямку, загарбники тиснуть в районі Богданівки та Хромового. Триває наступ на Іванівське.

Про це повідомляє ресурс Deep State.

На Бахмутському напрямку без суттєвих змін

Згідно із даними Deep State, на Бахмутському напрямку росіяни продовжують наступ, але суттєвих проривів окупантам не вдалося зробити. Сили Оборони тримають позиції поблизу Богданівки, Хромового та Іванівського, тут фіксують локальні штурми росіян невеликими групами. Також були спроби атак на Виїмки, Андріївку та Кліщіївку.

Силами оборони відбито 7 атак противника східніше Григорівки, Богданівки, Іванівського та Кліщіївки. Нагадаємо, що в грудні 2023 року кількість атак поблизу Бахмута досягала 20 й вище.

Генштаб повідомляє, що продовжуються атаки з неба, від авіаційних ударів постраждали:

  • Ямполівка;
  • Григорівка;
  • Міньківка;
  • Богданівка;
  • Часів Яр;
  • Костянтинівка;
  • Торецьк;
  • Північне;
  • Нью-Йорк;
  • Ласточкине;
  • Авдіївка;
  • Старомайорське;
  • Рівнопіль;
  • Новомихайлівка;
  • Костянтинівка.

Загарбники сконцентровують свою армію на Бахмутському напрямку, але основну увагу вони надають іншим боям. Зараз найгарячішою лінією фронту є Авдіївська. Нагадаємо, що російська армія утримує на Бахмутському напрямку близько 80 тисяч військових, це резерв, який окупанти планують використовувати для штурмів та атак, зокрема на Часів Яр.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Реформа вищої освіти: які зміни чекають студентів у 2024

Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 10177 про індивідуальні освітні траєкторії, який значно розширює можливості українських студентів. Вони зможуть контролювати темп вивчення матеріалу або корегувати тривалість навчання, […]

16:00, 24.04.2024 Скопіч Дмитро
Заупівлі 2024

Канцелярія та акумулятори: що придбала Званівська сільська рада у березні 2024

Радіоелектронний засіб за 45 тисяч, канцелярські товари за 8 тисяч гривень та акумулятори вартістю 37 тисяч гривень. Що ще придбало керівництво Званівки Бахмутського району в […]

13:00, 24.04.2024 Марія Лященко
desktop WN6F 0011 subsydiya komunalka gaz groshi gryvni taryfy stanchak 1 4781e

Проблеми з комуналкою: що робити, якщо нараховують борг за неіснуючу воду чи газ

Від початку повномасштабного вторгнення Бахмут тимчасово став точкою для переселенців. Однак, вже літом 2022 року, коли битва за місто набрала нових обертів, вже самі бахмутяни […]

Бахмутський ЦНАП

Як у Києві потрапити на прийом у Бахмутський ЦНАП

Завтра, 24 квітня, фахівці Центру надання адміністративних послуг та відділу реєстрації Бахмутської міської ради проведуть прийом бахмутян, які мешкають у Києві та Київській області. Записатись […]

13:00, 23.04.2024 Микола Ситник
Допомога ВПО у Вінниці

Куди переселенцям звертатися за допомогою у Вінниці

Вимушено переміщені особи у Вінниці можуть отримати юридичну чи психологічну консультацію, а також гуманітарну допомогу, або ж знайти безплатний центр для творчості дитини. Куди звертатися […]

13:00, 21.04.2024 Куряча Марія