Бахмутські зрадники: як колаборанти поширюють пропаганду про ЗСУ та Україну

Семаковська Тетяна 15:38, 10 Квітня 2023

зрадники з Часів ЯраНа телебаченні рф після успіхів російської армії в Бахмуті, все частіше почали з’являтися інтерв’ю із колаборантами з України, які виїхали до країни-агресорки. Люди діляться «страшними історіями свого перебування в Україні». Серед найбільш частих проблем зрадників — так звані українські нацисти, та «ущемление русского язика».

Хто такі зрадники та яку пропаганду вони поширюють на росії — розбиралися в редакції «Бахмут. IN. UA».

Нещодавно на пропагандистському каналі «Россия 1» опублікували відео із мешканцями Бахмута, родиною Удовенків. Станом на сьогодні це відео вже видалено з Ютубу.

скрін 1

Відео видалено. Фото: скріншот

Родина зрадників в росії

Сім’я з відео — це родина Удовенків, які раніше жили в Часів Ярі, місцеві підприємці, які перейшли на сторону окупантів. В росію Лариса Удовенко переїхала з сином, онуком та невісткою, вся сім’я вже отримала російські паспорти. По телебаченню вони розповідають про страшне життя з нацистами, якого начебто зазначали в Часів Ярі. 

скрін 2

Бахмутяни не підтримують позицію Удовенків. Фото: скріншот

На відео родина розповідає, що, мовляв, в місті не показували нічого російського по телебаченню, все забороняли. Волонтерка з Часів Яру пані Аліса каже, що не пригадує випадків, коли забороняли спілкуватися російською на вулиці, чи в школі.  

У Часів Ярі військовий Руслан Петренко розповідає дітям російською мовою про будні на фронті

На цьому відео за рік до повномасштабного вторгнення люди в Бахмуті спокійно спілкуються й російською, й українською мовою

«Є закон України про державну мову згідно з яким викладання ведеться виключно державною мовою. Як школа може щось забороняти? Ніби якісь розпорядження видавалися чи що? Діти теж відповідали українською мовою, цей етап перехідний ми пережили без жодних нарікань. В магазині обслуговували теж українською мовою, це тішило, що люди починали поступово переходити на обслуговування українською мовою. Звісно, в побуті, продовжували спілкування російською, або суржиком. Але не відчувала напруги чи незадоволення суспільства з цього приводу», – пригадує волонтерка.

Колаборантка Лариса Удовенко каже, що чекає «побєди» росії. Її онука Владислава також долучили до пропаганди, хлопець запевняє, що його ледь не розстріляли «українські націоналісти». 

скрін 3

Бахмутяни не підтримують позицію Удовенків. Фото: скріншот

За словами хлопця, до нього вдерлися в квартиру й заламали руки. В коментарях до цього відео, бахмутяни, які впізнали родину Удовенків висловлюють свою думку стосовно інциденту із заламуванням рук.

скрін 4

Коментарі під дописом в інстаграмі. Джерело: скріншот

скрін 5

Олексій Удовенко розповідає про заборону всього російського в Україні. Фото: скріншот

Олексій Удовенко — уродженець Часів Яру каже, що в місті забороняли все російське, зокрема телебачення та школу.

Громадські слухання в Часів Ярі в 2015 році відбувалися російською мовою

Активісти, депутат і сама міський голова говорять російською мовою

Родина Удовенків мала в місті бізнес, зараз вони хочуть відкрити власну справу й в росії, прийманні так запевняють на відео.

«Чувствуем себя русскими, всю жизнь по-русски разговаривали. Нам Россия ближе, чем Украина», — каже на відео Олексій Удовенко.

скрін 6

Місцеві впізнали родину на відео. Фото: скріншот

Колаборанти в Польщі? 

скрін 7

Удовенки в росії. Фото: скріншот

Родину Удовенків впізнали читачі «Бахмут. IN. UA», в коментарях під дописом декілька читачів стверджують, що хтось з членів сім’ї знаходиться в Польщі. Перевірити ці дані неможливо, однак випадки, коли з росії українці потрапили в Польщу чимало.

скрін 8

 В коментарях під дописом припускають, що один із Удовенків знаходиться в Польщі. Фото: скріншот

Фото: скріншот з відео

Читайте також: Фейки на центральних каналах: продовжуємо розбирати брехню російського телебачення про Бахмут

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Фейк: українські військові знищують енергосистему своєї країни

Маргарита Огнева Огнева Маргарита 12:13, 26 Квітня 2024
Ілюстрація Бахмут IN.UA

Проросійський телеграм-канал поширює фейк про те, що українські військові нібито здійснюють обстріли критичної інфраструктури своєї країни. Чому ця заява є брехливою — читайте в матеріалі “Бахмут.IN.UA”.

Хто запустив цей фейк?

Опубліковано допис у Телеграм-каналі “Запорожская АЭС – Росатом”, де зазначено, що українські військові обстрілюють українську енергосистему.

Скриншот / джерело

Сам канал, на перший погляд, схожий на офіційний акаунт “Росатому”, який присвятили новинам тимчасово окупованої ЗАЕС, проте адміністратори скоріш за все є колаборантами або акаунт потрапив до рук росіян. Адже у 2020 році в цьому акаунті було опубліковано фото з написом «Запорожье — это Украина». Тож з початку повномасштабного вторгнення адміністрація Телеграм-каналу змінила свою позицію та почала публікувати антиукраїнські дописи.

Скриншот / джерело

Хоч ЗАЕС фактично підпорядкована “Росатому”, подібних заяв щодо обстрілів енергосистеми українськими військовими немає ані на офіційному каналі “Росатому“, ані  в новинному каналі “Росатому“.

Чим підкріплені звинувачення?

Зазначається, що інформація нібито надійшла з чат-бота каналу очевидно від інших проросійських осіб, що слідкують за публікаціями «Запорожская АЭС – Росатом».  Проте жодного підтвердження написаному не надали: немає ані самого повідомлення у пересланому форматі, ані його скриншоту. Отже, відсутнє першоджерело інформації про обстріли, що вже викликає сумніви в її достовірності.

До того ж у характерній для російських ЗМІ манері вкотре просувають ідею того, що нібито територія України є «окупованою самими українцями» і насправді «належить рф». Однак, звісно, це лише примітивний спосіб наголосити на тому, що Україну треба «звільняти» від української влади.

Як росіяни пояснюють обстріли українськими військовими своєї ж енергосистеми?

Першою «причиною» або «метою» пропагандисти вважають те, що українські військові таким чином прагнуть вигнати цивільний персонал з електростанцій, захопити їх та розмістити там військову техніку. Окрім того, стверджується, що електростанції планується «пилити на металолом». Деталі щодо виду техніки, якою нібито українці обстріляли енергетичні об’єкти, також відсутні.

Другою версією «причини» телеграм-канал висуває те, що Україна нібито планує рано чи пізно здавати Лівобережну частину країни рф, тож після себе має на меті знищити електростанції заздалегідь.

Окрім цього, російські посіпаки звинувачують Україну в застосуванні тактики “спаленої землі”. Таким чином, рф перекладає відповідальність з себе на українську сторону. Хоча саме росія вже протягом двох років повномасштабного вторгнення застосовує цю тактику, знищуючи одне окуповане українське місто за іншим. Особливо активно росіяни використовують цей метод на Донбасі, а саме на Бахмутському напрямку, як повідомляє Суспільне. Дана теза представлена з метою нагадати, що рф не полишає спроби окупувати всю територію України, з метою просувати ідею готовності України до капітуляції.

Висновок

Отже, допис каналу “Запорожская АЭС – Росатом” є фейковим, адже не містить жодних доказів того, що в ньому написано: ані скриншотів, ані першоджерел отриманих ним даних щодо обстрілів української енергосистеми, ані посилань на певні офіційні заяви тим паче. Усе в публікації побудовано на пропаганді окупації України та звинуваченнях української армії.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Підписав петицію — втратив акаунт: як шахраї грають на почуттях українців

Лідія Гук Гук Лідія 10:30, 25 Квітня 2024
Ілюстрація Бахмут IN.UA

Користувачі WhatsApp отримують інформацію від свого контакту з проханням перейти на сайт президента. Петиція про присвоєння звання Героя України капітану Анатолію Савенко — те, що в першу чергу бачить відвідувач. Однак, це брехня. Петиція та сам сайт Президента України є фейковими та створені для фішингових атак.

Як зрозуміти чи посилання, які надсилають нам контакти є безпечні — пояснюємо у матеріалі, а нашим експертом з цифрової безпеки виступив Павло Бєлоусов.

Петиція: проголосувати

Першим про фейк повідомив ІТ Product Manager та учасник бойових дій під ніком пан Ілон Мазь на своїй сторінці у X (колишній Twitter). За його словами, користувачам у WhatsApp надходять повідомлення від зламаних, або фейкових акаунтів друзів з проханням підписати петицію на сайті Президента України. 

Після переходу на сторінку та ідентифікації за номером телефону користувач втрачає доступ до свого акаунту у WhatsApp, в той час, як шахрай його здобуває.

Фейкове повідомлення про підписання петиції / скриншот
Фейковий сайт президента / скриншот

Справжній та фішинговий сайт президента мають дуже схожу адресу посилання, через що не одразу вдається виявити фейк.

Експерт з цифрової безпеки Павло Бєлоусов у коментарі для Бахмут IN.UA  розповів, що, як правило, в адресі фішингового сайту буде відрізнятися кілька символів, або адреса буде схожою, але відрізнятися неправильністю написання тощо. Також трапляється, що фішинговий сайт ховають за сервісом скорочення посилань. Таким чином звертаємо увагу на справжню адресу сайту Президента України: https://petition.president.gov.ua. Натомість той, що використовується для обману, в адресному рядку виглядає так: petition-presidenta.com.

Після переходу за фішинговим посиланням, сайт просить ввести номер телефону та цифри, що надходять як підтвердження. Після цього користувач втрачає доступ до свого акаунту, і він переходить у власність до шахрая.

Зазначимо, що, українські державні сайти не використовують номери телефонів для ідентифікації, а потребують:

  • Дія.Підпис
  • Bank ID
  • НБУ
  • або електронний підпис
Фейковий сайт президента / скриншот

Експерт з цифрової безпеки Павло Бєлоусов зауважив, що навіть якщо користувач перейшов за посиланням, ввів номер телефону та отримав код, але не встиг його занести у відповідне віконце — зловмисник не може отримати доступу до акаунту. 

У випадку, якщо людина ввела цифри —  шахрай одразу отримає доступ до профілю та особистих листувань, інформацію щодо розташування, а також матиме можливість писати від імені людини і так далі. 

Допис у соцмережі X / скриншот

Шахраї часто користуються ситуацією в країні для своєї вигоди. Таким чином створення фішингового сайту з проханням підписати петицію щодо присвоєння звання Героя України, є маніпулятивним. Адже грає на почуттях людей, маючи корисливі цілі. Також припущення, що перехід на “державний сайт” може становити загрозу для особистої інформації, розхитує довіру до влади в час війни. 

Неможливо стверджувати, що ця схема створена проросійськими шахраями, однак може бути використана їм на користь. Викрадена інформація: військові дані, відомості про волонтерів та родичів військовослужбовців, які часто є активними учасниками петицій на підтримку Героїв, можуть стати об’єктом маніпуляцій та атак з боку противника. Це нагадує нам про важливість завжди перевіряти на достовірність джерела навіть тоді, коли їх поширюють друзі та знайомі, а вміст повідомлення, на перший погляд, не викликає ніяких підозр. 

Читайте також:

Фейк: українські військові знищують енергосистему своєї країни

Проросійський телеграм-канал поширює фейк про те, що українські військові нібито здійснюють обстріли критичної інфраструктури своєї країни. Чому ця заява є брехливою — читайте в матеріалі […]

Фейковий сайт президента

Підписав петицію — втратив акаунт: як шахраї грають на почуттях українців

Користувачі WhatsApp отримують інформацію від свого контакту з проханням перейти на сайт президента. Петиція про присвоєння звання Героя України капітану Анатолію Савенко — те, що […]

10:30, 25.04.2024 Гук Лідія

“Путінська” війна, премії від американців: як розпізнати маніпуляції “хороших росіян”

Громадяни російської федерації, що позиціюють себе ліберальною та антивоєнною частиною рф, щосили намагаються створити образ “хороших росіян” — кожен своїми методами. Редакція Бахмут.IN.UA розповість, які […]

Арка Дружби народів Київ

“Квартира у Києві та вологі мрії окупантів”: росЗМІ поширили агітаційне відео

Росіяни поширюють агітаційний відеоролик, у якому військові начебто роздумують над тим, де вони хочуть купити собі квартиру. Один хоче на Печерських пагорбах у Києві, а […]

Зеленський

Маніпуляція: Президентство Зеленського закінчується навесні

У російських та проросійських Telegram-каналах поширюють інформацію, що повноваження чинного глави України Володимира Зеленського нібито вже завершились, або діятимуть до кінця травня 2024 року. Однак, […]

14:30, 19.04.2024 Гук Лідія