Біль в шиї та втома: як позбутися наслідків сидячої роботи

Семаковська Тетяна 16:20, 22 Лютого 2024
Як боротися з наслідками малорухливого способу життя / ілюстрація Бахмут IN.UA

Війна змінила життя багатьох українців, змусивши їх почати працювати дистанційно. Своєю чергою, це призвело до того, що їх спосіб життя став малорухливим. Така проблема несе ризик виникнення чималої кількості неприємних наслідків для здоров’я, серед яких й погіршення загального самопочуття, болі в спині, порушення сну та багато іншого.

Редакція Бахмут IN.UA звернулася до бахмутської лікарки-фізіотерапевтки Ірини Гезун, фітнес-тренерки Тетяни Ходаковської та масажистки Яни Баришевої, щоб дізнатися, як мінімізувати ризики для здоров’я від малорухливого способу життя та організувати робочу рутину так щоб робота не стала перешкодою для спорту.

Шкода малорухливого способу життя

Ірина Гезун 6655d 81251
Ірина Гезун / фото з архіву героїні

Завідувачка відділення фізичної та реабілітаційної медицини Комунального некомерційного підприємства “Багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування міста Бахмута” Ірина Гезун, яка наразі працює у лікарні в Броварах зазначає, що сидяча робота має ряд певних недоліків. Відтак, при малорухливому способі життя для чоловіків, наприклад, серйозною проблемою може стати простатит. Крім того, люди, які не мають фізичної активності частіше можуть мати проблеми зі здоров’ям. 

До основних проявів гіподинамії (спосіб життя, при якому людина фізично неактивна і мало або взагалі не виконує фізичної активності та фізичних вправ) можна віднести:

  • млявість, сонливість;
  • поганий настрій, дратівливість;
  • загальне нездужання, утома;
  • зниження апетиту;
  • порушення сну, зниження працездатності
  • біль у м’язах та суглобах.

На думку фахівчині, головною проблемою людей, які мало рухаються може стати звичайна лінь, що згодом призводить до появи проблем зі здоров’ям. Сьогодні основною профілактикою гіподинамії є фізична активність та активний спосіб життя.

Чи потрібен масаж при сидячій роботі

293929003 442757444526021 8741277073204213274 n 052af
Яна Баришева / фото з особистого архіву 

Спеціалістка з масажу Яна Баришева практикувала в Бахмуті тейпування — особливий вид масажу, який призначають тим, хто має протипоказання до звичайного. Наразі спеціалістка працює в евакуації на Дніпропетровщині, проте вона продовжує справу, на додачу ще й волонтерить:

Потрібно розуміти, що масаж має багато різних напрямків. Це лікувально-оздоровчий, загальний масаж та інші. Велику роль й грає наш спосіб життя, їжа, яку ми вживаємо. Через малорухливість може бути застояння лімфи, дряблість шкіри. Всі ці фактори сприяють тому, що наше тіло починає гірше виглядати,

Яна Баришева // масажистка з Бахмута

Щоб виправити проблеми доводиться вдаватися, зокрема й до пресотерапії — це спеціальна апаратна процедура, яка позбавляє від зайвої ваги, підтягує шкіру і покращує загальний стан людини. Процедуру можна проводити раз на півроку.

За словами Яни Баришевої, масаж також здатний допомогти впоратися з проблемами спини, які часто виникають при сидячому способі життя. Однак, наголошує спеціалістка, людина перед процедурою повинна обов’язково проконсультуватися з лікарем. Крім того, потрібно принести знімки МРТ, знати свій загальний стан здоров’я, а також попередити масажиста, якщо, наприклад, у вас є грижа.

Всі процедури масажист підбирає індивідуально, в залежності від запитів клієнта. Це може бути як апаратний масаж, так й ручний. Масаж можна робити для профілактики. У в будь-який сезон, крім лікувального ефекту, масаж допомагає зняти емоційну напругу, зауважує пані Яна. 

Чому болять м’язи в тілі

photo 2023 04 06 12 21 58 76d36
Тетяна Ходаковська / фото Facebook

Тетяна Ходаковська до повномасштабної війни проводила заняття для бахмутян з фітнесу та, йоги та скандинавської ходьба. Однак, жінка перебралась до іншого міста через війну, де організувала клуб в онлайн-форматі, де організувала різні види тренувань. Записати до клубу можна тут

Зачасту, каже пані Тетяна, люди намагаються втамувати біль швидкими методами — п’ють пігулки та втирають мазі. Втім, такі методи тимчасово блокують сигнал мозку, а мазі лише тимчасово покращують циркуляцію крові, що дозволяє нервовій системі краще реагувати на сигнали звідти.

Мозок, це орган, який начебто закритий у коробці і всю інформацію про навколишній світ отримує від трьох основних систем. За нейроієрархією на першому місці стоїть зір. Від очей мозок отримує понад 70% інформації. Мозок довіряє очам найбільше. Далі йде вестибулярна система. І на останньому місці пропріоцепція — це відчуття свого тіла в просторі та частин тіла відносно одна одної,

Тетяна Ходаковська // фітнес-тренерка

Масажі та оздоровча гімнастика діють за тим самим принципом. Вони поліпшують пропріоцепцію, через що мозок починає краще відчувати ділянки тіла. В такому випадку, біль зменшується або тимчасово зникає.

Вправи для здорового тіла при сидячій роботі

Тетяна разом з активними українцями на природі / фото Facebook

За словами спеціалістки, мозок насамперед довіряє очам і вестибулярній системі. Якщо від них приходить слабкий або некоректний сигнал, то біль завжди буде супроводжувати людину. Для того, щоб мінімізувати ризик таких проблем варто тренувати системи тіла в гарному стані. До прикладу, для тренування вестибулярного апарату, яке допоможе позбутися болю в шиї, треба утримувати стабільне положення тіла під час поворотів голови в різних напрямках.

Інші спеціалісти рекомендують інколи відволікатися від сидячої роботи та робити невеличку розминку з випадів та поворотів частин тіла. Дуже гарний ефект досягається відкритті та розтягненні стегна, сідниць та м’язів передніх частин ніг у позиції глибокого випаду.

Приклад випаду / фото ілюстративне

Глибокі присідання також можуть допомогти при малорухливому способу життя, адже вони ідеально поєднують рухливості і стабільності всіх важливих суглобів і м’язів тіла. Якщо при виконанні вправи виявиться, що Вам бракує зручності, то можна використати стілець перед собою аби не впасти назад.

Звичайна ходьба по вулиці — чудовий вид руху для людей з сидячим способом життя. На це можна витрачати лише кілька хвилин кожну годину, що не дуже сильно вплине на роботу, але допоможе організму зменшити вплив стресу від малорухливого способу життя.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як в Броварах працює релокована з Бахмута лікарня: відеосюжет

Семаковська Тетяна 12:00, 15 Лютого 2024

БАХМУТ 18 75844Бахмутська лікарня була одна з найкращих на Донеччині за кількістю і якістю послуг, які надавали місцевим мешканцям. Однак, після повномасштабного вторгнення заклад був змушений евакуювакуюватися до Броварів. В це місто вивезли найсучаснішу апаратуру та професійний колектив досвідчених лікарів.

Як працює підрозділ Бахмутської багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування в Броварах, які лікарі приймають та скільки обладнання вдалось врятувати з Бахмута, дивіться в відеосюжеті редакції Бахмут. IN.UA.

Як працює Бахмутська лікарня в Броварах

Редислокація установи з Бахмута в Бровари дозволила надавати послуги як бахмутянам, які переїхали на Київщину, так і мешканці цього та інших регіонів України. 

За словами заступниці генерального директора установи Вікторії Новиковой, у Бахмутській лікарні в Броварах працюють спеціалісти з міста фортеці, які змогли евакуюватися. Також в ньому можна знайти спеціалістів з інших міст. Наприклад, в медичному центрі працює сімейне подружжя з тимчасово окупованого Бердянська.

Сподіваємось, що повернемось додому якнайшвидше, а поки працюємо тут. Дуже важливо для медиків працювати й надавати допомогу людям,

Вікторія Новикова // Заступниці генерального директора Бахмутської лікарні в Броварах

Пані Вікторія зауважила, що більшість послуг безплатно надаються за електронний направленням, але є також і прейскурант платних послуг. Детальніше про те, які послуги надає центр можна дізнатися в матеріалі.

Обладнення Бахмутської лікарні в Броварах

Screenshot 665 10192Ірина Гезун / фото з соцмереж

Лікарка фізичної та реабілітаційної медицини Ірина Гезун запевняє, що обладнання, яке вдалось вивезти з Бахмута, дуже сучасне. Завдяки йому вона може надавати людям якісну допомогу в напрямку реабілітації. Відділення було створене ще в Бахмуті і користувалося популярністю серед мешканців сусідніх громад, оскільки таких послуг там не надавали. 

Лікарі дуже уважні, гарне обладнання, я такого ще ніде не бачила,

одна з пацієнток // чий чоловік брав участь в боях під Бахмутом. 

Наприклад, підрозділ Бахмутської лікарні в Броварах за фінансової підтримки КНАУФ СНД придбав багатофункціональний отоларингологічний комплекс “ОЛК-1”. Цей апарат значно полегшує і пришвидшує процес обстеження пацієнтів з захворюваннями носа, вух чи горла.

Адреса та графік роботи Бахмутської лікарні в Броварах

Лікувально-діагностичний центр розташований на вулиці Київська, 177, в місті Бровари, Київської області. Він працює кожного дня, без вихідних, з 8:00 до 20:00.

Контакти реєстратури Бахмутської лікарні в Броварах

Записатися можна уточнивши деталі в реєстратурі за наступними номерами:

  • +380 (67) 114 4108;
  • +380 (50) 060 3990;
  • +380 (67) 117 0181.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Бахмутська лікарка розповіла, коли і як часто необхідно відвідувати мамолога?

Семаковська Тетяна 12:15, 5 Серпня 2023

5 9636e

Мамолог — це спеціаліст, який займається оглядом та лікування молочних залоз. Візити до нього є важливою складовою правильного догляду за жіночим здоров’ям. Систематичні огляди у цього лікаря допоможе вчасно виявляти будь-які проблеми, зокрема онкологічні. Наша редакція поспілкувалася з акушеркою-гінекологинею Інною Змійовою, щоб зрозуміти, коли необхідно відвідувати мамолога та як підтримувати здоров’я молочних залоз. 

Підтримка жіночого здоров’я — це важливий аспект життя жінки. На його стан можуть впливати як зовнішні, так і внутрішні фактори, як стрес або гормони. Тому варто завжди уважно слідкувати за своїм станом, систематично проходити перевірки у лікарів та, у випадку дискомфорту або болів, обов’язково звертатися за професійною допомогою. В цьому тесті ми пояснимо, як часто треба ходити до мамолога, як самостійно оглядати молочні залози вдома, коли треба робити мамографію та інші питання, які допоможуть жінці підтримувати своє здоров’я. 

Кожна жінка має відвідувати мамолога щорічно, а у випадку болів чи інших проблем зі здоров’ям молочних залоз, то частіше.

Коли необхідно звертатися до мамолога?

Інна Змійова пояснює, що загальне обстеження молочних залоз жінки мають проходити щорічно. Для цього треба звертатися спочатку до свого гінеколога або акушера-гінеколога. До того ж часто ці лікарі мають спеціалізацію зокрема і на молочних залозах, адже всі аспекти жіночого здоров’я взаємопов’язані. До 40 років жінкам призначають УЗД молочної залози, після 40 років додатково призначають мамографію грудей. 

Інна 669f1Інна Змійова, акушер-гінеколог з Бахмута. Фото: клініка Into-sana, теперішнє місце роботи

«5-7 день менструального циклу є найкращим часом для обстеження у гінеколога й мамолога, а також для проведення УЗД та мамографії. На обстеження жінка повинна приходити до акушера-гінеколога. Лікар має взяти у неї аналізи: цитологічний мазок, мікроскопію, а також питає всі жалоби. Після цього призначає консультацію мамолога», — пояснює Інна.

Після того, як лікар отримає результати всіх аналізів, він може призначити додаткове обстеження для підтвердження стану. Проте, перераховане вище є обов’язковою щорічною рутиною для жінок. 

Варто пам’ятати, що УЗД молочних залоз та мамографія це дві різних процедури. Інна пояснює, що мамографія — це рентгенівське обстеження. Його роблять за показаннями після 40 років, коли молочна залоза стає більш щільною, що заважає все детально роздивитися на УЗД.

«УЗД — це король кіст, і воно допомагає виявити кісти та кістоутворення. А якщо жінка робить рентген, то там можна побачити навіть дуже маленькі ракові утворення, які на УЗД можна пропустити. Це два різних обстеження, і одне доповнює інше», — пояснює Інна.

2 0c32eПеревіряти молочні залози бажано з моменту початку їх росту, а саме з 12-13 років. Фото: з відкритих джерел

Оскільки часте рентгенівське випромінювання може бути не дуже корисним для здоров’я, то жінкам до 40 років варто починати з УЗД. Якщо лікар має за результатами обстеження підозри, то він потім направляє її на мамографію для дообстеження. 

Лікарка рекомендує починати перевіряти молочні залози з 12-13 років, коли вони починають рости. Це потрібно для того, щоб переконатися, що процес росту проходить нормально. Якщо ж, наприклад, одні грудь зростає швидше за іншу або є інші фактори, то краще звернутися до дитячого гінеколога та отримати консультацію або направлення на подальше обстеження. 

Читайте також: Бахмутська лікарня в Броварах: які безкоштовні медичні послуги можна отримати (Відео)

Самообстеження молочних залоз

Крім щорічних візитів до лікаря, жінкам важливо самостійно слідкувати за здоров’ям своїх молочних залоз. Для цього існує інструкція із самообстеження, за якою жінка зможе перевірити свої груди. Важливо при цьому не ставити собі діагнози самостійно або не перевіряти в Інтернеті потенційні хвороби. Без лікарської кваліфікації ви цього не зможете зробити. Проте, завдяки правильній техніці самоогляду молочної залози, жінки можуть перевірити груди на наявність ущільнення, підозрілих змін тощо. Після виявлення чогось, що може здатися незвичним для грудей, варто одразу записатися на консультацію до спеціаліста. 

«Жінка повинна знати, як правильно проводити самообстеження молочних залоз. 50% всього того, що ми знайдемо потім, спочатку може знайти й сама жінка. Не можна гаяти час і потрібно своєчасно звертатися до лікаря. Якщо рано виявити захворювання, то тоді великі шанси, що все буде добре, навіть якщо у жінки виявлять рак молочної залози», — пояснює лікарка.

3 32a85Жінка може виявити потенційні проблеми з молочними залозами через самообстеження. Фото: ЦГЗ

Спеціалістка радить робити самообстеження молочних залоз раз на місяць після менструації, бажано ввечері та після душу. 

«Перед дзеркалом у ванної кімнаті, пальпаторно обстежувати свої молочні залози. Обстежувати потрібно двома руками. Головне не мацати, а саме обережно оглядати, інакше можна собі нашкодити. Краще, щоб жінці це розповів лікар на прийомі, а також показав бімануальне обстеження молочних залоз, чи бімануальне самообстеження молочних залоз. Такі інструкції можна отримати як у приватних, так і у державних клініках», — підсумувала Інна Змійова.

Раніше ми повідомляли, як працює безоплатна лікувальна програма для українських дітей із вадою серця.

Фото: з відкритих джерел

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Прийом у психолога

Нове життя після війни: проєкт “Місце надії України” допоможе жінкам ВПО

Жінки та дівчата, які постраждали від війни в Україні, можуть отримати комплексну допомогу в рамках проєкту “Місце надії України”. Проєкт передбачає психологічну підтримку, працевлаштування, відкриття […]

Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

У четвер, 23 травня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме бахмутян у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі […]

Бахмутська міськрада запрошує дітей на оздоровлення за бюджетні кошти: реєстрація

Управління соціального захисту населення Бахмутської міської ради оголосило про початок реєстрації на літнє оздоровлення дітей віком від 7 до 18 років коштом бюджету. Попередній запис […]

Як обрати вазони на балкон: пояснення бахмутянки

Живі квіти можуть прикрасити будь-яке приміщення, зокрема й балкони. Це дозволить зробити їх затишними. Утім варто пам’ятати, що при виборі рослин для балконів існує ще […]

13:00, 16.05.2024 Скопіч Дмитро

В Україні запрацював перший електронний кабінет захисника й захисниці: гід по сервісу

В Україні з’явився перший електронний портал для захисників та захисниць країни. Його запустили для Києва у режимі тестування. Про це повідомили на сайті Київської міської […]