Фейк, правда, пропаганда: як російські журналісти «захоплюють» Бахмут?

Семаковська Тетяна 17:40, 24 Квітня 2023

Screenshot 639 bc4daІнститут вивчення війни раніше вже повідомляв, що росія кинула на штурм Бахмута не тільки вагнерівців, але свої елітні повітряно-десантні війська. Окупанти хочуть захопити Бахмут до початку українського контрнаступу, в хід пішла й російська пропаганда, спрямована на ЗСУ.

Редакція «Бахмут. IN.UA»  розібрала відеоролик, у якому пропагандисти застосовують психологічний тиск для підтвердження своєї перемоги в Бахмуті

Як російські журналісти розповсюджують фейки та тиснуть на ЗСУ?

Російський військовий журналіст Олександр Сладков опублікував інтерв’ю з одним із командирів ПВК Вагнер із позивним «ратибор», який релокується в Бахмуті. В інтерв’ю просувають наступні наративи:

  • українці самі собі організували бійню в Бахмуті;
  • Вагнер береже співробітників, а втрати у них мінімальні,
  • противник (ред. тобто ЗСУ) іноді діє грамотно;
  • склади Вагнера забиті іноземною трофейною зброєю;
  • ЗСУ використовує американську тактику бою, була б радянська, не було б таких провалів;
  • багато колишніх в’язнів, після помилування шукають шляхи залишитися у Вагнері;
  • для ЗСУ ворог їхнє командування

Кожну з цих тез розберемо окремо, а читачі зможуть побачити, чого хочуть домогтися росвоєнкори за допомогою таких тез.

Українці самі собі організували бійню в Бахмуті — фейк

Screenshot 638 54fb7

Пропагандистський ролик. Фото: скріншот

Командир одного із підрозділів ПВК Вагнер стверджує, що начебто ЗСУ самі влаштували для себе бійню в Бахмуті, тим самим ігноруючи напад росії на Україну. Пропагандист намагається перекласти відповідальність на ЗСУ та натякає, що битви можна було уникнути, якщо ЗСУ б здали місто.

Вагнер береже співробітників, а втрати у них мінімальні — фейк

ПВК Вагнер за останні місяці несе одні з найбільших втрат. Це підтверджує й Інститут вивчення війни з посиланням на слова пригожина заявляв, що вагнерівців в Бахмуті використали, як гарматне м’ясо, щоб зберегти звичайну армію рф. 

Така тенденція продовжується й зараз, міські бої російське військове командування переклало на найманців ПВК, щоб зберегти елітні повітряно-десантні війська, але встигнути захопити Бахмут до початку українського контрнаступу.

ЗСУ іноді діє грамотно — психологічна маніпуляція

photo 2023 04 23 16 01 44 d2b9d

Зруйнований окупантами Бахмут. Фото: соцмережі

Командир ПВК Вагнер наголошує, що вагнерівці мають справу із непростим противником. З логічної точки зору, він не може сказати, що ЗСУ — це дуже простий та недосвідчений противник, адже тоді в російського пролетаріату рф виникло б питання: «Якщо противник, такий простий, то чому битва за Бахмут триває вже вісім місяців?». 

Втім, й визнати, що ЗСУ — це сильний та мудрий противник Вагнер до кінця не може, бо знецінить свої ж підрозділи. Разом з пропагандистом російським командир використовує маніпулятивну техніку, частково хвалить ЗСУ за «грамотні дії», а згодом вказує, що в українських сил немає взаємодії. 

«Звісно, вони по різному діють. Іноді, й грамотно, діють. Іноді. Останній час помічається така тенденція, що у них багато підрозділів, які один з одним не взаємодіють. І виходить, що обстановки вони не знають, й не володіють по нашим позиціям. Агонія. Їх заганяють пачками…Іноді бувають такі випадки, коли ми вже стоїмо напівкільцем…вибиваємо противника. Не проходить двадцяти хвилин, вони туди ще 20 хвилин. Вони біжуть в повний зріст, не бачачи нас», — запевняє найманець ПВК Вагнер.

Склади Вагнера забиті іноземною трофейною зброєю — фейк

photo 2023 02 22 20 02 54 bb475

Іржаві боєприпаси на складах МО РФ. Фото: пропагандистські канали

Вагнер вже кілька місяців, як й інші підрозділи російської армії відчуває дефіцит боєприпасів. Про «снарядний голод» окупантів ще в березні публічно повідомляло Міністерство оборони Великобританії. Щоб компенсувати дефіцит — російська війська використовували радянські застарілі боєприпаси.

Виробничі потужності росії для зброї не є достатньо потужними, щоб підтримувати темпи наступу. Тому, росія зверталася до Ірану в пошуках в зброї. The Guardian 13 лютого повідомило, що Іран контрабандою переправив до росії щонайменше 18 безпілотників дальнього радіусу дії, використовуючи човни і іранські державні літаки. Відповідно, якби противник мав б безліч одиниць трофейної техніки ЗСУ, то чи потрібно було б шукати обхідні шляхи для отримання зброї?

ЗСУ використовує американську тактику бою, була б радянська, не було б таких провалів — фейк та психологічна маніпуляція

Xerson11 1170x780 3ddd1

Так на думку окупантів виглядає поразка ЗСУ. Звільнення Херсону. Фото: з відкритих джерел

Українська армія у сучасній повномасштабній війні воює за Статутами ЗСУ, де найвищою цінністю є людина та її життя. Також від початку війни на Донбасі армія впроваджує стандарти НАТО. російська війська у війні проти України застосовують звичайні регулярні військові частини й приватні, як от ПВК Вагнер. Загибель бійців ПВК в бойових діях не викликає такого суспільного резонансу, як загибель бійців регулярної армії, тому елітні війська не пускають у міські бої в Бахмуті такою кількістю, як це роблять з вагнерівцями.

Читайте також: Бахмутські зрадники: як колаборанти поширюють пропаганду про ЗСУ та Україну

Таким чином, ПВК дозволяють вести активну воєнну політику в умовах «постгероїчної» епохи, це відкриті дані з порталу “Мілітарний” за 2021 рік, де передбачали агресію росії. Російська армія вже давно трансформувалася від радянської, серед противника є підготовлені приватні підрозділи, які вели війну в країнах, де росія розпочала воєнні конфлікти. Таким чином, навіть сама росія зараз не використовує ті радянські методи, які були раніше.

Стосовно українських «провалів», серед останніх успішна контрнаступальна операція по звільненню Херсона, а до того, звільнення Київщини, Чернігівщини, Житомирщини, Сумщини, сіл Харкова та Запоріжжя й Донецька. Вісім місяців окупанти намагаються окупувати Бахмут, але завдяки ЗСУ місто тримається й досі.

Багато колишніх в’язнів, після помилування шукають шляхи залишитися у Вагнері — правда

MBUqcMtg24 3Yfg9 8d7c7

Вагнерівець вбив людину з ДЦП. Фото: скріншот з відео

Ця теза не суперечить дійсності, але потребує доповнення: «Багато колишніх в’язнів, після помилування шукають шляхи залишитися у Вагнері, якщо вони залишаться живими або не стануть жертвою кувалди».

Нещодавно ми писали, як найманці ПВК Вагнер зізналися у вбивстві дітей та жінок в Бахмуті й Соледарі. Попри те, що один із найманців вбив 5-річну дитину він хоче знову повернутися воювати проти України у складі ПВК. До приватного угрупування пригожина зараз входяться чимало вихідців із тюрем, які не є соціально адаптованими у суспільстві, більше того вони становлять загрозу. 

Тому, повернення у звичайне російське життя для них не є цікавим, натомість підзаробити кошти на війні в Україні — видається привабливим варіантом. Вагнерівці, які повертаються додому живими вже в росії вчиняють кримінальні злочини. Наприклад, амністований росіянин Іван Россомахін після повернення сів за вбивство жінки, а його колега по ПВК на прізвисько «Арбалет» приїхав з України додому та зарізав перехожого з ДЦП. Непристосовані до життя російські злочинці й справді намагаються повернутися до свого звичного оточення вбивць й ґвалтівників — будь-то Тюменська в’язниця або ПВК Вагнер.

Українське командування кидає воїнів на Бахмут, як гарматне м’ясо — фейк та маніпуляція

800 0 1677076006 3858 f4b89

Трупи вагнерівців в Бахмуті. Фото: Уніан

Вже не вперше у пропагандистських роликах відбувається так зване явище як «криве дзеркало», коли окупанти транслюють власні проблеми на інших. Мова йде про свій людський ресурс, який російська федерація не вважає цінним, ті ж вагнерівці, чи звичайні російські. Окупанти кидають тіла своїх солдатів на полі бою, не забирають мертвих із рефрижераторів, але натомість вперто звинувачують українське командування в тому, що саме ЗСУ використовують, як гарматне м’ясо. 

Таким чином, ворог намагається перекласти свої болі та слабкості на українську армію. Втім, у нас найвищою цінністю виступає саме людина, кидати своїх побратимів на полі бою в Україні не прийнято, а парамедики роблять все, щоб врятувати поранених. Пропагандисти почали просувати тези про те, що ЗСУ не такий слабкий противник, це визнавав й лідер ПВК Вагнер. Окупанти звинувачують українське командування в тому, що у них, начебто, немає узгодження між батальйонами, прагнучи підірвати довіру до військового керівництва й втертися в довіру, бачачи власні слабкості.

Російська федерація використовує різні маніпулятивні техніки у своїх ЗМІ з одною метою — розповсюдити дезінформацію та підірвати моральний стан всередині країни.

Фото: Генштаб

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Фейк: російські пропагандисти поширюють брехню про дітей-вбивць у Маріуполі

Валентина Славінська Славінська Валентина 13:30, 9 Травня 2024

На російському телебаченні озвучили абсурдну брехню про 10-річних дітей у Маріуполі, які нібито вбивали російських окупантів. Ця вигадка є черговою спробою виправдати злочини росіян проти мирного населення, зокрема й дітей. 

Редакція Бахмут.IN.UA спростувала фейк

Діти, які “різали” російських військових

Російська пропаганда не припиняє поширювати фейки про Україну та українців. Цього разу російські ЗМІ вигадали історію про маріупольських дітей віком 10 років, які нібито “ходили окупованим містом і вбивали російських військових, встромляючи ножі їм під бронежилети”. Новину опублікував Денис Казанський, український блогер та журналіст

Катерина шугаєва: що відомо

В росзмі було поширене відео з катериною шугаєвою, телеведучою, блогером, ведучою стрима “Общероссийского народного фронта” на першому телеканалі. Відома своєю діяльністю у грудні 2023 року, увійшовши до складу команди підтримки путіна під час президентських виборів. Також є  інформація про проходження  курсів бойової підготовки на полігоні “університету спецназу” у чечні.

Спростування фейку

Таке твердження є абсолютно безпідставним і не відповідає дійсності. Це чергова брехня кремлівської пропагандистської машини, метою якої є:

  • виправдати численні воєнні злочини російської армії проти цивільних, зокрема дітей;
  • знецінити гуманітарну трагедію в Маріуполі;
  • сформувати викривлений образ українців як “звірів”.

Насправді, як повідомляють правдиві джерела та численні свідчення, саме російські окупанти розстрілювали та катували мирних жителів Маріуполя, включно з дітьми. Путінський режим веде відверту дезінформаційну кампанію проти України.

Небезпечна риторика

Окремо варто наголосити на вкрай небезпечному та цинічному характері такої пропаганди. Російські ЗМІ відверто заявляють, що “на війні як на війні” і дітей “шкодувати не треба”. Це риторика, яка виправдовує вбивства дітей і повністю суперечить нормам міжнародного права та елементарної людяності.

Такі фейки від російських каналів лише посилюють образ держави-терориста, який веде відкриту інформаційну війну проти інших країн. 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Маніпуляція: “фінський журналіст” розповідає про вбивство ЗСУ мирного населення в Авдіївці

Лідія Гук Гук Лідія 18:00, 7 Травня 2024
Ілюстрація Бахмут IN.UA

Днями росмедіа поширювали відео нібито фінського медійника кості хейсканена, де він заявляє, що українська армія знищила Авдіївку зброєю НАТО, та висловлює підтримку населенню міста.

Однак, це маніпуляція. Журналіст вже давно співпрацює з пропагандистами, а більшу частину свого життя провів у росії. Хто такий кості хейсканен та навіщо рф такі як він, — розповідаємо на Бахмут IN.UA

Журналіст хейсканен

Хейсканен народився в ленінграді у фінсько-російській родині. До того, як він почав просувати антиукраїнські та антизахідні наративи в медіа, журналіст переважно писав про туризм.

Сайт СПБ Туркит / скриншоти

Після початку повномасштабного вторгнення тревел-журналіст коментує політичні процеси у рф, зокрема “чудово організовані вибори” президента росії, поширює фейки про стан економіки Фінляндії та просуває думку про нібито вбивство ЗСУ мирного населення Донецька.

Маніпуляційний допис Telegram-каналу Донбасс решает / скриншот

Наступ на Авдіївку та російська пропаганда навколо нього

10 жовтня 2023 року російська армія розпочала наступ на Авдіївку, задіявши близько шістдесяти одиниць техніки. Станом на 16 лютого 2024-го українські військові вийшли з міста. За даними Нацполіції, на той момент в Авдіївці залишилося близько 700 цивільних, які відмовились від евакуації, а згодом деякі з них, за словами учасника евакуаційного загону “Білий янгол” Павла Дяченка, з’являлись на пропагандистських роликах. Саме до цих людей у своїх відео звертається кості хейсканен.

Приміром, в цьому відео хейсканен згадує, що обіцяв мешканцям Донецька повернутись, тому зараз він перебуває в Авдіївці: “мені вдалось потрапити в Авдіївку і побачити цей моторошний момент нашої історії, як натовськими боєприпасами вбивали мирне населення Донбасу і тут видно, що українська армія просто знищувала мирне населення”. Далі він додав: “ви дуже сильні люди й ми, іноземні журналісти, повинні розповідати про всі звірства, про вбивство мирного населення Донбасу”.

Раніше він також звертався до донеччан, коли рф захопила Авдіївку, назвавши ЗСУ “нацистами, які обстрілюють мирне населення”, а російську армію “доблесним військом”. Також у відео він стверджує, що нібито через програш на фронті, ЗСУ обстрілює мирне населення Донецька та Луганська. Таким чином він намагається змусити мешканців переходити на бік окупантів.

Навіщо росії журналісти-іноземці

Ворожі ЗМІ активно користуються фінським громадянством хейсканена, запаковуючи агітацію під погляд “міжнародного журналіста”. Минулого року кремль розпочав широкомасштабну інформаційну кампанію “Іноземні журналісти за росію”, до якої  залучив як закордонних, так і зі змішаним громадянством медійників для поширення брехні. кості хейсканен — один з учасників цього пропагандистського проєкту.

кості, як й інші “іноземні” журналісти, цінні для кремля виключно через своє громадянство. Псевдожурналіст хейсканен виконує завдання кремля з дезінформації місцевого населення, аби ті ставали рупорами роспропаганди.

Так рф намагається змусити цивільних, як на окупованих українських територіях, так і міжнародну аудиторію, повірити в правдивість та незалежність думки “зі сторони”. Це ще один спосіб росії виправдати агресію проти України та висвітлювати події з вигідних для окупантів позицій. 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Фейк: російські пропагандисти поширюють брехню про дітей-вбивць у Маріуполі

На російському телебаченні озвучили абсурдну брехню про 10-річних дітей у Маріуполі, які нібито вбивали російських окупантів. Ця вигадка є черговою спробою виправдати злочини росіян проти […]

Фейки

Маніпуляція: “фінський журналіст” розповідає про вбивство ЗСУ мирного населення в Авдіївці

Днями росмедіа поширювали відео нібито фінського медійника кості хейсканена, де він заявляє, що українська армія знищила Авдіївку зброєю НАТО, та висловлює підтримку населенню міста. Однак, […]

18:00, 07.05.2024 Гук Лідія

Тисяча доларів за підписку та лайки у TikTok: підводні камені Інтернет-вакансій

За понад два роки повномасштабної війни матеріальне становище українців погіршилося. Цим намагаються скористатися аферисти, які сподіваються на довірливість людей. Команда “Бахмут IN.UA” підготувала список шахрайських […]

Фейк: в Україні продають браслети-обереги від ТЦК

Російський телеграм-канал опублікував фейкову інформацію. Як пише російський фейкомет, в Україні почали продавати браслети з молитвою, що має «оберігати» чоловіків від представників ТЦК. Чому це […]

Хочеш виграти електросамокат? Завітай у військомат: проросійські канали поширюють фейк

Антиукраїнські Telegram-канали поширюють повідомлення від начебто Київського міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, в якому йдеться про отримання промокодів за оновлення особистих даних. В […]

14:50, 02.05.2024 Гук Лідія