Бій «російської правди з неправдою»: що відомо про військовий конфлікт пригожина з шойгу?

Семаковська Тетяна 09:15, 24 Червня 2023

Рос3 14688

Між ватажком «вагнерівців» євгеном пригожиним та міністром оборони росії сергієм шойгу є цілком реальний конфлікт. Однак, обидві його сторони працюють на росію.

Про це голова Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов розповів у етері національного телемарафону новин.

Реальне протистояння

«Я ніяк не назву це грою на публіку. І навіть фейк — це абсолютно не туди. Конфлікт цей цілком реальний, і вони його, в принципі то, й не приховують. Чому це так ріже око? Тому що пригожин, подобається він чи ні, каже більшою мірою правду. Міноборони більшою мірою каже неправду. Якщо послухати звіти пана конашенкова, Міноборони, Генштабівську лінію, то там все добре: вони перемагають, кудись рухаються…

 

Пригожин же каже навпаки, щоб всі подивилися навкруги. Це точно не «переможна війна», тут вже не перемогти. Подивіться, які прорахунки: стріляти нема чим, військо не розуміє, що робити, воно не обучене. Пішов вже п’ятий, а інколи й шостий склад бригад, які беруть участь у війні. Тому це фейком не назвеш. Це просто зустрічний бій правди з неправдою. Хоча і перше, і друге цілком працює на рф — це теж треба пам’ятати», — наголосив Кирило Буданов.

Буданов 23eefКерівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов. Фото: УП

Що передувало?

В ніч на 24 червня засновник і фінансист ПВК «вагнер» євген пригожин заявив, що російські війська нібито вдарили ракетами по тилових таборах «вагнера». 

«Нас підло обдурили та намагалися позбавити можливості захищати свої будинки та розігнати ПВК «вагнер». Ми були готові піти на поступки Міноборони, здати зброю та знайти рішення, як ми далі захищатимемо свою країну. Ці мразі завдали ракетних ударів по наших тилових таборах. Загинула велика кількість наших бійців. Ми ухвалимо рішення, як відповімо на це злодіяння. Наступний крок за нами.

 

Керівництво нашої країни забуло слово справедливість і тому їх буде покарано. Ми вирішимо питання зрадників та злочинців, які зганьбили росію. Їхні імена — шойгу, герасимов», — заявив ватажок найманців.

пригожин dfb58пригожин із «вагнерівцями» у ростові. Фото: скріншот

Міноборони рф майже одразу заперечило заяву пригожина про ракетний удар, назвавши це провокацією.

«Всі повідомлення, що розповсюджуються в соціальних мережах від імені є. пригожина і відеокадри про нібито «завдання МО рф удару по «тилових таборах» ПВК «вагнер», не відповідають дійсності і є інформаційною провокацією», — додали у відомстві.

Водночас у москві та інших великих містах росії на вулиці виїхала бронетехніка. Після заяви пригожина стровиків регулярної армії почали озброювати.

Рос2 deac5Бронетехніка на вулицях російських міст. Фото: росЗМІ

Заступник командувача Об’єднаного угруповання військ, генерал армії сергій суровікін закликав командирів та бійців «вагнера» зупинити колони техніки та повернути їх до пунктів постійної дислокації.

«Я закликаю зупинитись. Противник тільки й чекає, коли у нас загостриться внутрішньополітична ситуація. Не можна грати на руку противнику в цей важкий для країни час.

 

Поки що не пізно, і потрібно, і необхідно зробити — це підкоритися волі та наказу всенародно обраного президента російської федерації, зупинити колони, повернути їх у пункти постійної дислокації та райони зосередження, вирішити всі проблеми лише мирним шляхом під керівництвом верховного головнокомандувача ЗС рф», — заявив суровікін.

суровікін d8352

суровікін закликає«вагнерівців» зупинитися. Фото: скріншот

Російські ЗМІ повідомляли, що в москві посилили заходи безпеки, під охорону взяли усі важливі об’єкти. По тривозі підняли підрозділи міліцію (ОМОН) і спеціальний загін швидкого реагування СОБР росгвардії. Московське управління спецслужб теж підняли по тривозі.

Рос1 623e4Військова техніка на вулицях москви. Фото: росЗМІ

фсб закликало найманців «не робити непоправних помилок» та затримати пригожина. Але «вагнерівці» відповіли, що виконуватимуть накази свого лідера.

Самі росіяни, панікуючи фотографували і знімали на відео військову техніку, яка переміщувалася москвою. Силовики на блокпостах отримали наказ відкривати вогонь «у разі виникнення загрози».

Рос f2998Регулярні війська рф патрулюють російські міста. Фото: росЗМІ

Сьогодні вранці Міноборони рф вкотре звернулося до штурмовиків із закликом «зупинити злочинну авантюру та збройний заколот, в який їх обманом втягнув пригожин».

Допис МО c90c9Допис Міноборони рф у телеграм. Фото: скріншот

Які міста захопив «вагнер»?

Вранці найманці та російські ЗМІ повідомили, що у ростові захоплений штаб Південного військового округу, будівля МВС.

«Усі військові об’єкти ростова під контролем, зокрема аеродром. «Вагнер» не заважає воювати з Україною», —  заявив пригожин.

У ростові перекриті всі виїзди з міста. Людей закликали не виходити на вулиці.

Пізніше з’явилася інформація, що бойовики ПВК «вагнер» захопили всі військові об’єкти в ростові та у воронежі.

Реакція путіна

Президент рф володимир путін віддав наказ Збройним силам росії нейтралізувати тих, хто організував збройний заколот. У москві та московській області запровадили режим контртерористичної операції (КТО). Також відповідні заходи відбуваються у воронезькій, орловській областях та калінінграді.

Про що говорив путін у зверненні до народу росії:

  • назвав те, що відбувається злочинною авантюрою, зрадою, заколотом, ударом у спину та відступництвом;
  • закликав росіян до єдності, консолідації та відповідальності;
  • організатори бунту і зрадники будуть покарані;
  • запевнив, що влада не дасть повторитися розколу в росії та захистить народ від будь-яких загроз.

путін d3efc

Президент рф путін звертається до народу росії. Фото: скріншот

Обстановка у столиці росії

В Головному управлінні розвідки МО України повідомили, що москва готується до можливого входження «вагнера» та облоги міста. Силовики перекривають дорогу та перевіряють водіїв.

В зв’язку з цим силові структури отримали дозвіл на:

  • прослуховування будь-яких розмов та перевірку переписки;
  • проведення затримань та обшуків без додаткових погоджень;
  • силовий доступ в приватні та службові приміщення;
  • використання автомобільного транспорту громадян та організацій;
  • відключення всіх видів зв’язку;
  • «видалення фізичних осіб з ділянок місцевості та об’єктів».

Наразі москва практично ізольована силами поліцейських та військових підрозділів. На кожному перехресті та на виїздах з міста перебувають посилені патрулі. Містом рухається велика кількість автобусів без номерів та розпізнавальних знаків з озброєними людьми всередині. Зупинено рух міжрегіонального пасажирського транспорту. 

Призупинено вантажні та поштові перевезення. Проводиться масовий догляд автотранспорту з акцентом на великі закриті фургони.

Практично зупинено рух цивільного та службового транспорту федеральною автомобільною трасою М4 «дон» (москва – вороніж – ростов-на-дону – краснодар – новоросійськ). Всі смуги звільнено для руху військової та вантажної техніки. На всіх з’їздах з траси виставлено озброєні блокпости.

В москву стягують всю військову техніку, яка досі залишалась в резерві та прикордонних регіонах.

Мапа москва 8e1b6Маршрут просування ПВК «вагнер» через воронезьку та липецьку область на москву. Фото: з відкритих джерел

Чим закінчився похід «вагнера» на москву?

Найманці, не дійшовши до москви, розвернули колони та повернулися до польових таборів.

Неочікувано посередником у розв’язанні «конфлікту» став самопроголошений білоруський президент олександр лукашенко. Він гарантував «безпеку для бійців ПВК». Також стало відомо, що пригожин «піде в Білорусь», а кримінальна справа про «збройний заколот» буде закрита.

За попередніми даними, протягом 24 червня «вагнерівці» завдали армії рф таких втрат:

  • збили 6 гвинтокрилів: 3 — «Мі-8мтпр» (рідкісні російські вертольоти радіоелектронної боротьби), 1 — «Мі-8» (багатоцільовий вертоліт), 1 — «Ка-52» (ударний вертоліт), 1 — «Мі-35» (транспортно-бойовий вертоліт);
  • знищили повітряний командний пункт на базі «Іл-22М11» (або «Іл-18»);
  • ліквідували щонайменше 13 російських пілотів.

гвинтокрил da323Палає один із збитих гвинтокрилів. Фото: із соцмереж

Читайте також: Втрата Бахмута стала б для росіян мега-поразкою, — Череватий

Як протистояння вплинуло на ситуацію в районі Бахмута?

Боєць ЗСУ і автор Telegram-каналу «Бахмутський Демон» повідомив 23 червня, що залишки підрозділів «вагнера» на околицях Бахмута відкрили вогонь по регулярних військах рф.

«Наші штурмові бригади все бачать, зараз наносяться системні удари по позиціях росіян. Таке враження, що частина регулярних військ рф вбиває своїх же, схоже частина військових підтримує пригожина. Поки незрозуміло, що відбувається остаточно, це бійня. Є декілька відбитих вулиць у Бахмуті, є полонені», — додав військовий.

24 червня він поінформував, що ЗСУ відновили рух у місті.

Воїн із Бахмутського напрямку з позивним Передовіч0к повідомив, що події в рф впливають на просування ЗСУ. Сили оборони мають успіхи на кількох напрямках.

«На росії щось відбувається. Це впливає дуже на наш напрямок. Маємо просування. Гарні просування по флангах і не тільки на флангах. Кацапи в паніці і не розуміють, що мають робити … Звісно, трохи такого не очікували, тому працюємо по всіх напрямках», — розповів боєць.

Мапа cb9d1Поточна ситуація на фронті в районі Бахмута за даними DeepStateMapLive. Фото: скріншот

Читайте також: ЗСУ знищили артилерію росіян, яка з Горлівки обстрілювала громади Бахмутського району

Генерал-майор запасу Служби безпеки України, ексзаступник голови СБУ Віктор Ягун переконаний, що у Бахмуті спрацював «ефект Сталінграда». За його словами, росіяни знаходяться в патовій ситуації: до міста увійшли, але опинилися під загрозою оточення.

Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій «Битва за Бахмут».

Фото: росЗМІ

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Фейк: українські військові знищують енергосистему своєї країни

Маргарита Огнева Огнева Маргарита 12:13, 26 Квітня 2024
Ілюстрація Бахмут IN.UA

Проросійський телеграм-канал поширює фейк про те, що українські військові нібито здійснюють обстріли критичної інфраструктури своєї країни. Чому ця заява є брехливою — читайте в матеріалі “Бахмут.IN.UA”.

Хто запустив цей фейк?

Опубліковано допис у Телеграм-каналі “Запорожская АЭС – Росатом”, де зазначено, що українські військові обстрілюють українську енергосистему.

Скриншот / джерело

Сам канал, на перший погляд, схожий на офіційний акаунт “Росатому”, який присвятили новинам тимчасово окупованої ЗАЕС, проте адміністратори скоріш за все є колаборантами або акаунт потрапив до рук росіян. Адже у 2020 році в цьому акаунті було опубліковано фото з написом «Запорожье — это Украина». Тож з початку повномасштабного вторгнення адміністрація Телеграм-каналу змінила свою позицію та почала публікувати антиукраїнські дописи.

Скриншот / джерело

Хоч ЗАЕС фактично підпорядкована “Росатому”, подібних заяв щодо обстрілів енергосистеми українськими військовими немає ані на офіційному каналі “Росатому“, ані  в новинному каналі “Росатому“.

Чим підкріплені звинувачення?

Зазначається, що інформація нібито надійшла з чат-бота каналу очевидно від інших проросійських осіб, що слідкують за публікаціями «Запорожская АЭС – Росатом».  Проте жодного підтвердження написаному не надали: немає ані самого повідомлення у пересланому форматі, ані його скриншоту. Отже, відсутнє першоджерело інформації про обстріли, що вже викликає сумніви в її достовірності.

До того ж у характерній для російських ЗМІ манері вкотре просувають ідею того, що нібито територія України є «окупованою самими українцями» і насправді «належить рф». Однак, звісно, це лише примітивний спосіб наголосити на тому, що Україну треба «звільняти» від української влади.

Як росіяни пояснюють обстріли українськими військовими своєї ж енергосистеми?

Першою «причиною» або «метою» пропагандисти вважають те, що українські військові таким чином прагнуть вигнати цивільний персонал з електростанцій, захопити їх та розмістити там військову техніку. Окрім того, стверджується, що електростанції планується «пилити на металолом». Деталі щодо виду техніки, якою нібито українці обстріляли енергетичні об’єкти, також відсутні.

Другою версією «причини» телеграм-канал висуває те, що Україна нібито планує рано чи пізно здавати Лівобережну частину країни рф, тож після себе має на меті знищити електростанції заздалегідь.

Окрім цього, російські посіпаки звинувачують Україну в застосуванні тактики “спаленої землі”. Таким чином, рф перекладає відповідальність з себе на українську сторону. Хоча саме росія вже протягом двох років повномасштабного вторгнення застосовує цю тактику, знищуючи одне окуповане українське місто за іншим. Особливо активно росіяни використовують цей метод на Донбасі, а саме на Бахмутському напрямку, як повідомляє Суспільне. Дана теза представлена з метою нагадати, що рф не полишає спроби окупувати всю територію України, з метою просувати ідею готовності України до капітуляції.

Висновок

Отже, допис каналу “Запорожская АЭС – Росатом” є фейковим, адже не містить жодних доказів того, що в ньому написано: ані скриншотів, ані першоджерел отриманих ним даних щодо обстрілів української енергосистеми, ані посилань на певні офіційні заяви тим паче. Усе в публікації побудовано на пропаганді окупації України та звинуваченнях української армії.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Росіяни закріплюються біля Кліщіївки та збільшили число військ

Семаковська Тетяна 09:31, 15 Січня 2024
Росіяни просуваються до Богданівки
ЗСУ / фото ілюстративне

На Бахмутському напрямку тривають бої, росіяни просуваються вперед до навколишніх сіл. Ймовірно, що ворог мав успіх у Богданівці.

Про це повідомляє журналіст Богдан Мірошников.

Ситуація на Бахмутському напрямку

Росіяни за минулу добу продовжили наступ, розширивши зону контролю, без закріплення. Інша ситуація поблизу села Кліщіївка, тут окупанти закріпилися майже впритул до села.

Ситуація на  Бахмутському напрямку
Карта боїв на Бахмутському напрямку / скриншот Deep State

Там насправді справжній хаос. Адже ми частково контролюємо досі залізницю, частину висот, але ворог проповзає на загрозливі рубежі,

каже Богдан Мірошников // про ситуацію на фронті

Захисник Бахмутського напрямку з позивним “Бахмутський демон” зазначає, що великий тиск росіяни чинять на Хромове. Щодо Кліщіївки, то тут Сили Оборони контролюють висоти, за минулу добу відбили 5 атак.

Росіяни використовують КАБи, артилерію, гради, дрони тощо. За останніми повідомленнями, Інституту вивчення війни російські війська збільшили кількість особового складу на Бахмутському напрямку до близько 80 000 осіб.

Нагадаємо, що станом на січень 2024 рік в Україні налічують 462 тисячі окупантів. Крім того, на тимчасово поневолених українських землях розміщені 35 тисяч “росгвардійців”, які забезпечують окупаційний режим.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!