Екс-директорка Бахмутського ІРЦ Вікторія Головко перейшла на сторону окупантів (Оновлено)

Семаковська Тетяна 11:20, 19 Квітня 2023

БАХМУТ 9 2 fd20dБахмутянка Вікторія Головко ще весною 2023 року очолювала інклюзивно-ресурсний центр. Згідно з офіційними даними, сьогодні центр очолює вже інша особа. Нещодавно Головко з’явилася на відео у пропагандистському ролику, де вона публічно дякує вагнерівцям. Чи знало Бахмутське Управління про проросійську позицію освітянки, та як на зрадницю відреагували місцеві? 

Що відомо про Вікторію Головко, та як вона опинилися в українському відділі освіти розбиралася редакція «Бахмут. IN. UA».

Що відомо про Вікторію Головко?

Вікторія Головко на пропагандистському ролику. Фото: скріншот з відео

В 2018 році Вікторія Головко була завідувачкою Центру практичної психології та соціальної роботи.

21 травня 2019 року Вікторія Головко отримала нагороду серед практичних психологів в актовій залі Міністерства освіти і науки України. Головко в той час також працювала завідувачкою Центру практичної психології і соціальної роботи.

Ще весною 2022 року, вже під час повномасштабної війни, Вікторія Головко займала державну посаду, працювала директоркою комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр м.Бахмут» й ще тоді давала коментарі редакції, як офіційний представник 

16 квітня 2023 року на пропагандистському каналі опублікували ролик, у якому вагнерівці, які окупували частину Бахмута, евакуюють з міста цивільних. Серед них й помітили бахмутянку Вікторію Головко. Підтверджує, те що жінка евакуювалася й список евакуйованих до росії, який розміщений у пропагандистському каналі.

Вікторія Головко у списку евакуйованих людей до росії. Фото: скріншот з відео

«Вікторія Головко працювала на посаді директора інклюзивно-ресурсного центру, яку посіла, пройшовши за конкурсом. Як керівник установи, професійно виконувала обов’язки. Про погляди… , чесно кажучи, я була неприємно вражена  коментарями, які є на відомому відео. Що вплинуло на людину? Важко сказати, але під час роботи, я особисто ніколи не чула від Вікторії якихось висловів або нехтування українськими законами, більше того, вона впроваджував державну політику в освіті. Що трапилось з людиною під обстрілами, в постійному стресі, у важкому сімейному становищі, чому виникли такі думки…. Це, звичайно, не виправдовує її позиції», — прокоментувала колишня начальниця Управління освіти написала Наталя Дроздова у відповідь на запит від «Бахмут. IN. UA».

291873776 1381729765655746 5760342095630188549 n f41a1

Софія Бамбуля. Фото: Фейсбук

Бахмутянка та місцева активістка Софія Бамбуля також опублікувала допис про колаборантку Вікторію Головко. Дівчина обурена, тим, що при владі опинився такий персонаж.

Читайте також: Бахмутські зрадники: як колаборанти поширюють пропаганду про ЗСУ та Україну

«Починаючи з 2014 року й до сьогодні, перше, що робить росія на окупованих територіях – привозить своїх вчителів або знаходять ось таких “наших”.  Мене обурює, що ми не можемо усвідомити важливість впливу освіти й культури під час війни. 

Що ми допускаємо, коли вчителі й викладачі говорять російською у професійному просторі. І мене обурює, що ми не вважаємо за потрібне перевіряти громадську позицію вчителів.  Я вважаю, що вчителі повинні мати націоналістичне усвідомлення, бо саме вони несуть цінності, традиції та наративи новому поколінню», — пише Софія Бамбуля.

Вікторія Головко у пропагандистському ролику

Вікторія Головко дякує вагнерівцям за врятоване життя. Фото: скріншот з відео

Відео опубліковане пропагандистами демонструє, як місцеві мешканці Бахмута радісно зустрічають вагнерівців. Вікторія Головко у цьому бере активну участь. Нижче наводимо прямі слова жінки, мова оригіналу збережена.

«Спасибо ребятам, которые нас здесь спасли, приютили. Я не вижу вас здесь всех, к сожалению. Не знаю где все, на работе, наверное, на своей. Но это реально крутые пацаны, ну реально. Человечные, душевные. Они нас поддержали психологически, морально, физически, медицински. Ну правда, крутые, прекрутые», — каже Вікторія Головко.

На фоні цих слів, невідомий чоловік, ймовірно, також житель Бахмутської громади, розповідає як їх бомбила Україна весь час. 

Чи досі Вікторія Головко займає керівну посаду?

В Бахмутському ІРЦ в офіційних контактах вказана інша особа. Фото: скріншот  

Редакція надіслала запит в Бахмутське Управління освіти про те, чи є пані Вікторія працівником Управління освіти. Зауважимо, що на всеукраїнському порталі ІРЦ (ред. Інклюзивно-ресурсний центр) директором Бахмутського ІРЦ зараз числиться не Вікторія Головко, а інша особа Коляденко Оксана Михайлівна. 

Як повідомили у відповідь порталу Бахмут. IN. UA Вікторія Головко була призначена на посаду директора інклюзивно-ресурсного центру Комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр м.Бахмут» за контрактом на 6 років, за результатами конкурсу. 

Що кажуть про Вікторію Головко в Управлінні освіти?

Софія Головко

Вікторія Головко. Фото: скріншот з відео

Під час роботи в Управлінні освіти за Вікторією Головко не помічали жодних фактів, які б підтверджували її прихильне ставлення до росії (жодних висловлювань російських наративів, спостережень за російськими новинами, відслідковування російських груп у соціальних мережах), вона ніколи не проявляла подібних настроїв, підкреслюють в Управлінні освіти.

«З Вікторією Головко достроково розірвано контракт після того, як з’явилася інформація (відео у соціальних мережах) за її участю та підтвердження того, що вона була вивезена на тимчасово непідконтрольну Україні територію представниками збройних формувань держави агресора. Вона звільнена з посади директора інклюзивно-ресурсного центру Комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр м.Бахмут» 17.04.2023 згідно п.8 ст.36 КЗпП України», — відповіли в Управлінні освіти.

Читайте також: Зрадники, волонтери та священники: до якої групи можна віднести нардепа від Бахмутського округу Федора Христенко

Керівництву Управління освіти було відомо, що Вікторія Головко перебувала в Бахмуті. Її намагалися вмовити евакуацію, однак жінка категорично  відмовлялась виїжджати. Аргументувала це тим, що не може евакуювати батька, згодом він помер. Свою роботу жінка виконувала дистанційно, про неї періодично звітувала. Відвідувала всі онлайн-наради.

Управління освіти виділяє й позитивні сторони колишньої очільниці ІРЦ. Повідомляють, що завдяки її співпраці з ТФ «Проліска» діти міста отримували гуманітарну допомогу. Вікторія також фіксувала руйнування та надавала інформацію, фотографувала пошкодження, які зазнавала будівля ІРЦ. З лютого 2022 року через тривалі перебої в роботі мобільного зв’язку та інтернету, а потім і їх відсутністю, Вікторії Головко оголосили простій.

На відео присутня Вікторія Головко

З березня Управління освіти не володіло інформацією, де знаходиться директорка ІРЦ, тому з початку квітня 2023 року трудовий договір із нею призупинили. Отже,
фактично з лютого і до моменту звільнення Вікторія Головко не була задіяна в роботі КП «Інклюзивно-ресурсний центр м.Бахмут». Замість неї обов’язки виконує Коляденко Оксана Михайлівна.

«Усе, що сталося, є несподіваним для багатьох колег, дуже неприємним, а головне – неприпустимим вчинком. Кожній людині не зазирнеш в душу, в серце, і не взнаєш, що вона там собі насправді думає. Варто відзначити, що, у більшості своїй, педагогічні працівники Бахмутської міської ТГ одні з перших евакуювалися з міста ще навесні 2022 року. Такі дії дозволили не припинити, а продовжити освітній процес у минулому навчальному році в дистанційному режимі. Виїхали з міста майже всі освітяни – 98%! У непростих умовах розпочали новий навчальний рік і продовжують наразі працювати», — підкреслили в Управлінні освіти.

Фото: скріншот з відео

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео
А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Російські сили просунулися біля Веселого на Сіверському напрямку

Валентина Славінська Славінська Валентина 10:35, 9 Травня 2024
Важкі бої / фото Генштабу

Російські війська прорвались в районі села Веселе на Донеччині, намагаючись розширити плацдарм для подальшого просування в напрямку стратегічно важливого міста.

Про це повідомляють аналітики ресурсу Deep State

Прорив біля Веселого

Ситуація на Сіверському напрямку в районі від Роздолівки до Білогорівки залишається напруженою. Російські сили зосередили підрозділи повітряно-десантних військ і наступають вздовж залізниці східніше від Веселого.

Карта боїв на Донеччині / фото Deepstate

Одному з російських підрозділів вдалося досягти локального прориву в районі Веселого після тривалих боїв. Український підрозділ, що тримав оборону на цій ділянці, вичерпав свої сили через понаднормове розгортання понад рік без ротацій.

Окрім Веселого, ворог також намагається прорвати оборону в районах Білогорівки, Золотарівки та Верхньокам’янки, прагнучи захопити Сіверськ і відрізати так званий “Сіверський виступ”.

Для прориву окупанти закидають позиції українських військових. 

“Бої в цьому районі дуже динамічні, позиції переходять з рук в рук, а московити не втрачають можливості кожне тимчасове зайняття позиції подати медійно як “великий” прорив”, — пишуть у Deep State.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Фейк: українські військові знищують енергосистему своєї країни

Маргарита Огнева Огнева Маргарита 12:13, 26 Квітня 2024
Ілюстрація Бахмут IN.UA

Проросійський телеграм-канал поширює фейк про те, що українські військові нібито здійснюють обстріли критичної інфраструктури своєї країни. Чому ця заява є брехливою — читайте в матеріалі “Бахмут.IN.UA”.

Хто запустив цей фейк?

Опубліковано допис у Телеграм-каналі “Запорожская АЭС – Росатом”, де зазначено, що українські військові обстрілюють українську енергосистему.

Скриншот / джерело

Сам канал, на перший погляд, схожий на офіційний акаунт “Росатому”, який присвятили новинам тимчасово окупованої ЗАЕС, проте адміністратори скоріш за все є колаборантами або акаунт потрапив до рук росіян. Адже у 2020 році в цьому акаунті було опубліковано фото з написом «Запорожье — это Украина». Тож з початку повномасштабного вторгнення адміністрація Телеграм-каналу змінила свою позицію та почала публікувати антиукраїнські дописи.

Скриншот / джерело

Хоч ЗАЕС фактично підпорядкована “Росатому”, подібних заяв щодо обстрілів енергосистеми українськими військовими немає ані на офіційному каналі “Росатому“, ані  в новинному каналі “Росатому“.

Чим підкріплені звинувачення?

Зазначається, що інформація нібито надійшла з чат-бота каналу очевидно від інших проросійських осіб, що слідкують за публікаціями «Запорожская АЭС – Росатом».  Проте жодного підтвердження написаному не надали: немає ані самого повідомлення у пересланому форматі, ані його скриншоту. Отже, відсутнє першоджерело інформації про обстріли, що вже викликає сумніви в її достовірності.

До того ж у характерній для російських ЗМІ манері вкотре просувають ідею того, що нібито територія України є «окупованою самими українцями» і насправді «належить рф». Однак, звісно, це лише примітивний спосіб наголосити на тому, що Україну треба «звільняти» від української влади.

Як росіяни пояснюють обстріли українськими військовими своєї ж енергосистеми?

Першою «причиною» або «метою» пропагандисти вважають те, що українські військові таким чином прагнуть вигнати цивільний персонал з електростанцій, захопити їх та розмістити там військову техніку. Окрім того, стверджується, що електростанції планується «пилити на металолом». Деталі щодо виду техніки, якою нібито українці обстріляли енергетичні об’єкти, також відсутні.

Другою версією «причини» телеграм-канал висуває те, що Україна нібито планує рано чи пізно здавати Лівобережну частину країни рф, тож після себе має на меті знищити електростанції заздалегідь.

Окрім цього, російські посіпаки звинувачують Україну в застосуванні тактики “спаленої землі”. Таким чином, рф перекладає відповідальність з себе на українську сторону. Хоча саме росія вже протягом двох років повномасштабного вторгнення застосовує цю тактику, знищуючи одне окуповане українське місто за іншим. Особливо активно росіяни використовують цей метод на Донбасі, а саме на Бахмутському напрямку, як повідомляє Суспільне. Дана теза представлена з метою нагадати, що рф не полишає спроби окупувати всю територію України, з метою просувати ідею готовності України до капітуляції.

Висновок

Отже, допис каналу “Запорожская АЭС – Росатом” є фейковим, адже не містить жодних доказів того, що в ньому написано: ані скриншотів, ані першоджерел отриманих ним даних щодо обстрілів української енергосистеми, ані посилань на певні офіційні заяви тим паче. Усе в публікації побудовано на пропаганді окупації України та звинуваченнях української армії.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!