Осінь — це сезон гарбузів, яка також вважається одним з головних атрибутів свята Гелловіну. Він є ідеальним елементом для приготування різних страв, зокрема, вишуканого ризотто чи ситної запіканки з куркою.
Детальніше про те, що можна приготувати з гарбуза до Гелловіну та рецепти, дізнавайтесь в матеріалі Бахмут IN.UA
Рецепти з гарбуза
Гарбуз — це унікальний овоч, який поєднує в собі користь та універсальність. З нього можна робити не тільки кашу, а й супи, салати, випічку та навіть напої.
Споживання гарбузів може гарно відобразитися на організмі, адже в них містяться антиоксиданти, такі як альфа-каротин, бета-каротин і бета-криптоксантин. Ці органічні речовини здатні нейтралізувати вільні радикали, що знижує ризик розвитку раку, хвороб очей та інших небезпечних захворювань.
Редакція Бахмут IN.UA підготувала підбірку з трьох цікавих рецептів з гарбуза, які зможуть приготувати усі.
Ризотто з гарбузом
Ризотто з гарбузом — це вишукана страва, яка здатна чудово зігрівати в холодний осінній день. Для його приготування не потрібно багато зусиль. Лише інгредієнти та інструкція.
Для приготування ризотто з гарбузом потрібні:
- рис арборіо — 160 грамів;
- пюре гарбузове — 200 грамів;
- бульйон овочевий — 500 мілілітрів;
- несолоне вершкове масло — 50 грамів;
- салатна цибуля — 1/2 штуки;
- сухе біле вино — 1/2 склянки;
- тертий пармезан — 40 грамів.
Приготування потрібно почати з підготовки інгредієнтів. Спершу варто розморозити гарбузове пюре у маленькій каструльці та почати дрібно нарізати цибулю.
Далі сковороді з високими бортами, розігріваємо вершкове масло та на середньому вогні готуємо цибулю до м’якого стану, але не золотого. Коли цибуля буде готова, додаємо рис і даємо інгредієнтам увібрати в себе масло, постійно помішуючи протягом 2–3 хвилин.
В готову суміш поступово потрібно вливати вино. Коли воно википить, потрібно додати гарбузове пюре та перемішувати. Вже після треба починати підливати бульйон, який повинен вискіпати. Сам рис повинен постійно бути в рідині, але не плавати у ній. Такий спосіб приготування дозволить йому стати кремовим. У такий спосіб готуємо наступні 25 хвилин.
В кінці потрібно вимкнути вогонь, додати олію, сир та пів ополоника бульйону. Все перемішати. Консистенція на цьому етапі має бути трохи рідкою, а вже при подачі воно загусне та буде придатним до споживання.
Фарширований гарбуз із ковбасками та рикотою
Фарширований гарбуз із ковбасками, соусом маринара та рикотою — чудова страва для буднього дня, котра буде нагадувати лазанью чи італійську пасту.
Для приготування цього рецепту знадобиться:
- гарбуз — 2 кілограми;
- оливкова олія першого холодного віджиму (Extra Virgin) — 2 столових ложки;
- ковбаски — 400 грамів;
- соус маринара — 450 мілілітрів;
- ріпчаста цибуля — 2 штуки;
- рикота — 250 грамів;
- твердий сир — 250 грамів;
- гілочка базиліку — 5 грамів;
- сіль — 3/4 чайної ложки;
- сушене орегано — 1 чайна ложка;
- вода — 1 склянка.
Приготування потрібно розпочати з промивки та обсушки гарбузів, після чого його треба розрізати навпіл та вибрати насіння. Далі необхідно покласти гарбуз зрізами вниз у форму з бортиками, влити 1 склянку води та відправити у розігріту до 200 градусів духовку на 20-35 хвилин.
За цей час потрібно почистити цибулю й базилік та подрібнити їх, а ковбаски нарізати кубиками.
У великій сковороді на середньому вогні варто розігріти олію та покласти туди ковбасу, цибулю, орегано і сіль. При приготуванні періодично варто переміщувати, поки цибуля не підрум’яниться. Далі необхідно вмішати соус маринара, після чого зняти отриману суміш з вогню та додати базилік з переміщуванням.
Суміш потрібно викласти в човники з гарбуза, зверху доповнюючи її рикотою та тертим сиром. Все це необхідно запікати у духовці розігрітій до 180 градусів протягом 15-20 хвилин, поки сир не розплавиться.
Гарбузова запіканка з куркою
Ще один простий, але не менш смачний рецепт з гарбуза, який зможе приготувати кожен.
Для його приготування потрібні:
- куряче філе — 2 штуки;
- гарбуз — 500 грамів;
- ріпчаста цибуля — 1 штука;
- сіль, перець та зелень — за смаком.
Для заливки потрібні:
- курячі яйця — 3 штуки;
- твердий сир — 150 грамів;
- сметана 15% — 120 грамів;
- сіль та перець — за смаком.
Приготування розпочинається з обсмаження курячого філе, яке до цього потрібно промити, нарізати шматочками, посолити та поперчити. Саме м’ясо обсмажувати до рум’яності.
Далі потрібно підготувати гарбуз. Його треба почистити від шкірки та насіння, а після нарізати кубиками. Цибулю ж потрібно нарізати напівкільцями.
Отримані інгредієнти необхідно викласти у форму. Знизу повинні знаходитися кубики гарбуза, а зверху — курка й цибуля.
Далі необхідно приготувати заливку. Для цього варто збити яйця, сіль, сметану та тертий твердий сир. Цією сумішшю заливайте інгредієнти в формі.
Страву запікайте 30-40 хвилин при температурі 180 градусів. Вже готову запіканку з куркою і гарбузом прикрасьте зеленню.
Читайте також:
- Осіння казка починається: куди поїхати на вихідні неподалік Києва
- Гріємося вдома: рецепти чаїв, які легко приготувати
- Культурна перлина України: топ музеїв Львова для обов’язкового відвідування
Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!