Кавун — це справжній смак літа, перед яким важко встояти. Цю відому ягоду із соковитим м’якушем полюбляють їсти в самостійному вигляді, однак з неї можна зробити безліч цікавих речей, зокрема, салат з кавуном, фетою та руколою.
Редакція Бахмут IN.UA зібрала цікаві рецепти з кавуна, які допоможуть відкрити нову сторону всім відомої ягоди.
Що можна приготувати з кавуна
Кавун — це ягода, яка відома всі. Вона соковита, ароматна та солодка. Саме такі особливості кавунів дозволяють комбінувати їх з іншими продуктами, отримуючи незвичайні результати з вишуканим смаком.
Салат з кавуном, фетою, руколою та бальзамічною заправкою
Освіжаючий салат з кавуна та фети — це ідеальний перекус у спекотний день, який може приготувати кожен без особливих зусиль. Для цього потрібні:
- рукола — 210 грамів;
- м’якуш кавуна — 300-500 грамів;
- фета — 100-130 грамів;
- фіолетова цибуля — чверть однієї штуки;
- оливкова олія — 2 столових ложки;
- бальзамічний оцет — 2 столових ложки;
- сіль та мелений перець за смаком.
Приготування салату розпочинається з процедури підготовки продуктів. Для цього потрібно добре промити руколу під проточною водою та обсушити її паперовим рушником. Кавун потрібно очистити від насіння, сир — нарізати кубиками, а цибулю — нарізати тонкими півкільцями.
Далі в окремій мисці потрібно змішати оливкову олію та бальзамічний оцет. Сюди ж варто додавати сіль та перець. Коли заправка буде готовою, потрібно з’єднати кавун, руколу, фету та цибулю з салатною заправкою, після чого добре перемішати.
Холодний суп з кавуна та огірків
Вегетаріанський суп з кавуна та огірків має незвичайно легкий смак, який здатний освіжити кожного. Для його приготування потрібні:
- м’якуш кавуна — 500 грамів;
- свіжий огірок — 1-2 штуки;
- зелена цибуля — 1 пір’їнка;
- зелений перець чілі — 1 штука;
- м’ята — 1 пучок;
- лайм — 1 штука;
- шампанський оцет — 2 столових ложки;
- оливкова олія — 1 столова ложка;
- морська сіль та мелений чорний перець за смаком.
Приготування відбувається наступним чином:
- кавун потрібно очистити від кісточок, після чого дрібно нарізати. Також потрібно порізати огірок на маленькі кубики й порубати перець чілі, зелену цибулю та м’яту;
- візьміть глибоку миску та змішайте всі інгредієнти, збризкавши їх соком лайма, оцтом та оливковою олією. Все варто перемішати;
- отриманий мікс потрібно подрібнити за допомогою блендера до однорідної маси;
- суміш варто процідити через дрібне сито та приправити все сіллю та меленим перцем;
- перекладіть холодний суп до холодильника та почекайте годину.
Кавун на грилі
Незвичайна закуска з гриля може стати візитною карткою будь-якого відпочинку на природі. Для приготування кавуна на грилі потрібно:
- кавун — 1 штука;
- лайм — 1 штука;
- мед — 4-5 столових ложок;
- оливкова олія — 1 столова ложка;
- морська сіль, м’ята чи базилік за смаком.
Спосіб приготування:
- дрібною теркою потрібно зняти з лайма цедру та вичавити з нього сік. Його та цедру потрібно змішати з медом та олією;
- кавун нарізати скибочками товщиною 2-3 сантиметрів, після чого їх потрібно змастити з обох боків маринадом з лайма та меду;
- готуйте скибочки на розігрітому грилі по 2 хвилини з кожного боку;
- отримані скибочки кавуна на грилі викладіть на тарілку та подавайте до столу.
Кавунове морозиво з йогурту
Кавун ідеально підходить для приготування десертів з вишуканим смаком. Для приготування легкого кавунового морозива з йогурту потрібно мати:
- м’якуш кавуна — 300 грамів;
- жирний йогурт — 300 мілілітрів;
- цукрову пудру — 80 грамів.
Спосіб приготування:
- кавуновий м’якуш очистіть від кісточок. Наріжте кубиками, складіть в чашу блендера і перебийте в однорідне пюре;
- в охолоджений йогурт насипте цукрову пудру і протягом 1 хвилини збивайте блендером на великих оборотах;
- у йогурт вмішайте кавунову масу та збийте знову протягом 2 хвилин. Отримана маса повинна насититися бульбашками повітря;
- викладіть заготівлю в лоток і поставте заморожуватися на 6-7 годин, регулярно збиваючи блендером;
- для подачі викладіть в піалу кубики кавуна. Зверху — покладіть кілька кульок морозива.
Гаспачо з кавуна
Традиційна іспанська страва, яка отримала назву гаспачо, має чимало прихильників по всьому світу. При цьому її досить легко модифікувати, створюючи неповторну варіацію делікатесу. Для приготування однієї з таких потрібно мати:
- м’якуш кавуна — 350 грамів;
- помідор — 1 штуку;
- огірок — 1 штуку;
- перець болгарський — 1 штука;
- петрушку, оливкову олію, сіль та перець за смаком.
Спосіб приготування:
- м’якуш кавуна наріжте на невеликі шматочки, видаливши всі зернинки;
- далі потрібно зняти шкірку з огірка й помідор. (для останнього потрібно занурити помідор в кріп на кілька секунд, поки шкірка не лопне, а потім відразу покласти в холодну воду);
- овочі переріжте навпіл. Частину з них потрібно нарізати на маленькі кубики. Іншу — разом з кавуном і подрібненою петрушкою кладемо в блендер і подрібнюємо. Пюре потрібно посолити й поперчити;
- подавати гаспачо потрібно в склянках, куди спершу треба викласти на дно подрібнені овочі, а потім залити їх пюре.
Читайте також:
- Експерти з Донеччини розповіли, як вибрати якісний мед
- Фермер із Часів Яру розповів, як вибрати смачний кавун або диню
- Креативні ідеї: як надати нове життя старим меблям
Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!