Як бахмутські депутати відпрацювали свій понадстроковий рік?

Семаковська Тетяна 14:06, 21 Грудня 2016

Аби подивиться на результати роботи міської ради, координатори руху «Сильні громади» проаналізували деякі показники їхньої діяльності та надають вашій увазі результати свого аналізу.

Ось і закінчився понадстроковий рік роботи депутатів Бахмутської міської ради та міського голови. Олексій Рева, як завжди, презентує свій помпезний звіт перед громадою. Депутати також мають таку можливість, навіть два рази на рік, однак не всі її використовують.

Торік місцевих виборів у Бахмуті не проводилось, старий склад ради та виконкому продовжують роботу і зараз. Станом на сьогодні, в Бахмутській міській раді працюють 59 депутатів. З них 41 депутат – члени Партії Регіонів, це складає 70% від загальної кількості. 17 депутатів – позапартійні, це майже 30%, та один член Комуністичної партії. Нагадаємо, що в 2010 році на початку роботи ради депутатів було 60, і 58 з них були членами Партії Регіонів. Після подій на Майдані частина депутатів вийшла з партії, а деякі тільки з фракції. Одного депутата виключили з Комуністичної партії.

депута

Протягом 2016 року відбулось 18 пленарних засідань. Майже третина всього складу – 17 депутатів були відсутні більш ніж на половині засідань. Дев’ятеро з них – представники Партії Регіонів, які не відвідали жодного засідання. Є серед депутатів Бахмутскької міськради і відмінники, котрі відвідали всі засідання – це два депутати з Партії Регіонів – Олександр Бондарев та Ольга Капленко, також два позапартійні депутати: Володимир Бойко та Сергій Трущін.

progul Bahmut

Результати відвідувань постійних комісій та пленарних засідань за 2016 рік

Невтішна картина і з засіданнями постійних комісій. Майже ті ж самі депутати не ходять на комісії. Так, наприклад, комісія з питань економічної і інвестиційної політики, бюджету і фінансів складається з 10 членів. Двоє з учасників комісії не відвідали засідання жодного разу – Дмитро Доценко та Олексій Нікітенко, а двоє з 25-ти засідань були присутні лише на трьох – Валерій Пантєєв та Костянтин Третьяков. Однак тих, хто не пропустив жодного засідання, більше: сім депутатів, шість з котрих є членами Партії Регіонів.

Згідно статті 38 Закону України “Про статут депутатів місцевих рад”, депутат, який пропустив більше 50% пленарних засідань або засідань постійних комісій, може бути відкликаний радою після внесення пропозиції виборцями відповідного округу, якщо така набере щонайменше 100 підписів членів ініціативної групи.

Треба відмітити, що ті депутати, які більш менш відвідують засідання, протягом року підтримали такі важливі рішення для громади, як відшкодування частини відсотків за енергоефективними кредитами, затвердили Порядок про електроні петиції, роботу всіх комунальних закладів через систему “ProZorro”.

Голосували депутати і за такі рішення, за які їм, мабуть, у майбутньому буде соромно. Найкращі представники громади підтримали звіт про роботу КП «Бахмут-Вода», не зважаючи на негативні показники роботи, на аварійні ситуації, без покарання винних. Звіт про роботу КП «Флора», яке витрачає більше шести тисяч гривень громади в місяць на прибирання мертвих тварин. Рішення про передачу частини приміщення дитячої бібліотеки в оренду в приватні руки.

З усіх проектів рішень, які були прийняті на пленарних засіданнях протягом року, жодного не ініціював депутат міської ради Бахмуту. Виникає питання: у депутатів не має ніяких пропозицій, вони не спілкуються зі своїми виборцями, або не бажають нічого змінювати у своєму місті, чи вони цілком покладаються на виконком, який надає готові постанови та рішення для розгляду на постійних комісіях? Як правило, ці проекти потім одноголосно підтримуються депутатами.

Однак, виходячи зі звітів депутатів, можемо простежити плідну роботу, яку ведуть народні обранці. (До речі, на запит координаторів лише 34 депутати надали копії своїх звітів.) Багато хто з депутатів вважає, що виконувати доручення виборців означає надавати їм матеріальну допомогу. Володимир Сакали, мабуть, займає перше місце, обдаровуючи своїх виборців: депутат купував і холодильник, і ліжко, і лафети дров, і подарував 15 сім’ям переселенців відпочинок на турбазі для оздоровлення. А на своєму місці прийому не з’являвся вже більше двох років.

сакал1сакал2

Олександр Чепурін та Сергій Трущін звітували, що протягом року купували вікна й телевізор у школу №11, організовували поїздки дитячої футбольної команди на гру ФК «Шахтар». Микола Ятченко, директор ПАТ «Вістек», також багато ремонтує: і ворота ветеранам, і спортивний зал школи №18. Внесок трудового колективу заводу в соціально-економічний розвиток міста складає майже 1,5 мільйони гривень. Цікаво, чи знає про це трудовий колектив?

ятчен1ятчен2

Ті депутати, які не мають можливості допомагати матеріально – Олександр Маковський, Володимир Бойко, Дмитро Одоладов, Всеволод Сабаєв – звітують про покіс трави, обрізку дерев, зустрічі з виборцями по питаннях нарахування субсидій та інше.

маковск

Однак виборці звертаються з проханнями відремонтувати водоводи, зробити маршрутне таксі по вулиці Оборони, освітлення вулиць, ремонти доріг і ще багато іншого. Але депутати не завжди ініціюють включення таких доручень у програму соціально-економічного розвитку міста. Саму програму також створюють без залучення громади, а ті пропозиції, які надаються активістами, навряд чи зможуть потрапити до програми на 2017 рік.

На запит координаторів надати декларації депутатів міськради, надано лише 12 декларацій. Інші запити переправили по місцях роботи депутатів, але ні номерів запитів, ні адресатів не вказано, тобто проконтролювати їх виконання неможливо.

На офіційному сайті, як і раніше, відсутні декларації та біографії депутатів. Щоправда, після рейду, який провели координатори «Сильних громад» аби відстежити роботу депутатів з прийому громадян, на офіційному сайті актуалізували інформацію про депутатські приймальні.

З усіх депутатів лише Володимир Бойко робив депутатські запити стосовно енергозбереження міста та роботи КП «Бахмут-Вода». Деякі депутати (четверо осіб) користуються таким інструментом, як депутатські звернення. Інші обранці протягом року не зробили жодного запиту або звернення.

З чим пов’язана така низька активність депутатів, які працюють понад свого строку? Можливо, хтось із них вважає, що дана каденція нелегітимна. Хтось банально втомився і очікує нормативних актів від Уряду України по проведенню чергових виборів, щоб поступитися місцем з новим ініціативним кандидатом, що готовий більш активно взаємодіяти з громадою.

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]