Библиотеку под аптеку: общественность Бахмута возмутилась продажей коммунальной собственности (Видео)

Семаковська Тетяна 21:44, 27 Листопада 2016

78Часть помещения детской библиотеки передали в аренду в частные руки. Арендодатель после проведения улучшений, приватизировал более 80 квадратных метров коммунальной собственности в центре города за 105 тысяч гривен. В законности процедуры разбирались журналисты Общественного медиапортала “Бахмут IN.UA”.

Вопрос о том, почему помещение учреждения культуры, находящееся в собственности громады оказалось в частных руках, подняли активисты ОО “Бахмут Украинский”. Обращение к городскому голове Бахмута Алексею Реве подписали еще три общественные организации – “Велоинтеграция”, “Бахмутська Фортеця”, “Самооборона Бахмута” и артемовская городская организации партии “Свобода”. В ответе горсовета сообщается, что вся процедура прошла по закону в соответствии с положением об аренде и приватизации.

“Активист ОО “Бахмут Украинский” Светлана Кравченко заявила, что людей возмущает не только процесс непрозрачной передачи общей собственности громады в частные руки, а факт того, что это помещение было отрезано от детской библиотеки

Те, кто пытался взять в аренду в Бахмуте коммунальную собственность сталкивался с тем, что свободных помещений, тем более в центре на первом этаже, в наличии нет. Те помещения, которые предлагают сегодня в аренду находятся в ужасном состоянии.

15271324 1765019793763057 1470015377 o 53f8c

15271178 1765019797096390 918282407 o 8d017Вот комната на третьем этаже офисного здания по улице Мира, которое предлагают в аренду.

Органы местного самоуправления опровергают обвинения в незаконности процедуры. Начальник Управления муниципального развития Наталья Отюнина объясняет, что по принятому в марте 2015 года положению об аренде, все помещения, которые не используются коммунальными предприятиями и управлениями горсовета вносят в перечень под аренду. В данном случае такое сообщение получили от отдела культуры и подали информацию о намерении передать в аренду на сайт горсовета и в административный центр.

По словам Отюниной вся процедура была соблюдена и хотя конкурса не было – заявку подал только один предприниматель, не было оснований отказать ему в передаче в аренду. На вопрос о том, есть ли подтверждения, что информацию размещали на сайте горсовета (в газете теперь размещать не обязательно), Отюнина заявила, что такие объявления даются только через служебную переписку и такие письма в отделы, они могут предоставить. Принскрины или другие доказательства о размещении объявления не сохраняют.

Почему помещение вообще передали в перечень на аренду, мы спросили у начальника Управления культуры Марины Максименко. По словам руководителя из этой части библиотеки, где раньше размещалось книгохранилище, часть фондов были списаны и помещение освободилось. После инвентаризации информацию о свободном помещении передали в Управление муниципального развития. Передача другим подразделениям культуры не рассматривалась, поскольку, заявок от руководителей подразделений о том, что им нужны дополнительные площади не было.  Те площади библиотеки, в которых она сейчас располагается вполне хватает для ее функционирования и привлечения посетителей. Библиотека живет, используются новые формы работы, дети приходят играть, читать, общаться.   

 Отюнина также отмечает, что в случае если бы в горсовете были заявки от других бюджетных учреждений то, они бы имели первоочередное право на аренду, но таких не было.

“Арендодатель произвел улучшения на сумму более 25% от стоимости объекта и получил первоочередное право на приватизацию”

“Дело в том, что на определенном этапе процедуру уже не возможно остановить. Решение об аренде принимают исполнительные органы, на этом этапе были проведены все экспертизы – процедура была соблюдена. Когда решение о приватизации вынесли на сессию горсовета, у нас не было оснований отказать”, – прокомментировал депутат городского совета, председатель комиссии по вопросам коммунальной собственности, земли и приватизации Всеволод Сабаев.

Проблема в том, что при существующей процедуре продать можно любое помещение коммунальной собственности и оформить это документально так, что претензий к процедуре не будет. На сегодня не возможно выяснить было ли опубликовано объявление о намерении сдать в аренду, если бы это была газета, то можно было бы поднять номера, в случае с сайтом, это не получится. Можно сохранять принтскрины с сайта, но в процедуре это не прописано. Учитывая посещаемость сайта горсовета, и размещение раздела в разделе, вообще сложно сказать насколько эта информация является доступной.

Процедура не предусматривает изучение целесообразности передачи в аренду, а дальше любой предприниматель вложивший деньги в ремонт сможет его выкупить. Даже, если на сегодня библиотеке не нужны помещения, они могут завтра или через месяц понадобиться Школе искусств. Тем более, что в городе планируют открывать училище искусств, и направление живописи будет только развиваться. Или возникнет желание открыть Центр развития для детей или еще какое-то бюджетное учреждение, а помещения не будет.

Совершенно очевидно, что такие удобно расположенные помещения, которые находятся в центре города на первом этаже и являются частью действующих управлений и служб, должны передаваться в аренду по более усложненной процедуре. Необходимо предусмотреть обнародование объявления в нескольких СМИ, например на коммунальном телевидении и в газете, причем с фото. Выносить вопрос на Общественный совет, а может даже проводить Общественные слушания.  Чем более понятной, прозрачной и доступной будет процедура, тем больше доверия будет к власти и понимания у людей важности стратегического планирования будущего громады.    

14947614 669378903238644 5977976571348704738 n 3a981

Общественникам кажется странным, что кроме передачи в аренду не рассматривались другие возможности использования помещения для нужд всей громады. 

Ответ Бахмутского горсовета не удовлетворил общественников они готовят новое обращение.

15027393 669379283238606 4631018345314935532 n 4851e

15068371 669379149905286 3568340136245976535 o 64d0f

 

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Семаковська Тетяна 10:58, 26 Грудня 2022

Screenshot 248 2ce70Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

За словами Кирила Буданова на південному сході Донбасу, політичні амбіції євгена пригожина частково продиктували стратегію з російського боку.

Засновник групи ПВК «Вагнер» оголосив так званий хрестовий похід за захоплення міста Бахмут, щоб витіснити конкурентних командирів у російській регулярній армії, вважає Буданов. На його думку,  ПВК «Вагнер» координує свої дії з армією, але є головною силою на Бахмутському фронті.

Російський генерал, призначений у вересні командувачем російських військ в Україні, Сергій Суровікін, об’єднався з пригожиним у суперництві з російським міністром оборони шойгу, каже Кирило Буданов.

«Тут є лише ідеологічне та медійне питання…Саме тому підрозділи Вагнера так фанатично намагаються захопити це місто. Їм потрібно показати, що вони — сила, і вони можуть зробити те, що не змогла російська армія. Ми це чітко бачимо і розуміємо», — сказав Кирило Буданов в інтерв’ю The New York Times.

Хоча захоплення Бахмута не вважається стратегічно важливим, воно покращило б позиції росії на сході, відкривши дороги до інших міст Донбасу, які все ще перебувають під контролем України, резюмував Буданов.

Фото: Вікіпедія

Читайте також: Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Семаковська Тетяна 10:47, 26 Грудня 2022

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення Бахмута досягнув кульмінації. Водночас, як вважає ISW, окупанти прагнуть оперативної паузи.

Такі дані наводить Інститут вивчення війни.

Російські джерела повідомляють, що українським силам в районі Бахмута вдалося дещо сповільнити темпи російського наступу навколо Бахмута та навколишніх населених пунктів. Джерела в рф також стверджують, що ЗСУ відтіснили елементи групи Вагнера на позиції, які вони займали кілька днів тому.

Своєю чергою, українські джерела в соціальних мережах повідомили, що вони повністю витіснили російські сили зі східних околиць Бахмута близько 21 грудня. За оцінками ISW, окупанти здійснили дещо менше загальних просувань в районі Бахмута в листопаді та грудні, разом узятих, порівняно з жовтнем.

Російські війська, ймовірно, намагатимуться підтримувати темпи своїх наступальних операцій в районі Бахмута і, можливо, намагатимуться ініціювати тактичну або оперативну паузу. 

Міністерство оборони Великої Британії повідомило 24 грудня, що російські війська не мають запасів артилерійських боєприпасів для підтримки широкомасштабних наступальних операцій. Відтак, підтримання оборонних операцій уздовж протяжної лінії фронту в Україні вимагає від росіян щоденного витрачання значної кількості снарядів і ракет.

Оперативна група Об’єднаних сил оприлюднила 24 грудня інтерв’ю з українським військовослужбовцем в районі Бахмута, в якому детально описано, що російські війська проводять надзвичайно високі темпи штурмів українських позицій в цьому районі. Попри те вони (окупанти) мають тільки незначний прогрес.

Повідомлення групи Вагнера про великі втрати в районі Бахмута за останні тижні також, ймовірно, призвели до напруження поточних оперативних можливостей російських військ в цьому районі. 

Через нестачу артилерії та людського ресурсу, ISW вважає, що окупанти не зможуть підтримувати активні наступальні операції на Бахмутському напрямку. 

Раніше російські війська виділили значні ресурси на «м’ясорубку» для захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська навесні-влітку 2022 року. Російські сили досягли кульмінації після захоплення Лисичанська і не змогли захопити сусідній Сіверськ на сході або Слов’янськ.

Зацикленість російських військових на наступі з великими втратами для досягнення цілей захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська зрештою підірвала здатність військових рф досягти своєї більш масштабної оперативної мети — оточити ЗСУ в котлі вздовж траси Е40 і дійти до західних адміністративних кордонів Донецької області. 

Невпинний і дороговартісний наступ росії на Бахмут може також погіршити здатність росії переслідувати довгострокові цілі на театрі воєнних дій на Донбасі.

Фото: ілюстративне, Генштаб

Читайте також: Український Бахмут підняв Конгрес США на ноги

 

Додавайтесь в наш Телеграм Бахмут живе тут, отримуйте інформацію про події в Бахмуті та бахмутян в евакуації.

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Screenshot 248 2ce70

Хрестовий похід за захоплення Бахмута: Буданов розповів, навіщо росіяни намагаються відчайдушно захопити Бахмут

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The New York Times, де розповів про те, чому росіяни так зациклилися на Бахмуті.

321985378 677659760569035 1904589059869008290 n 4c887

Росіяни сповільнили темпи наступу в Бахмуті за останні дні, — ISW

Темпи просування російських військ в районі Бахмута, ймовірно, сповільнилися в останні дні, хоча ще занадто рано говорити про те, що російський наступ з метою захоплення […]

photo 2022 12 23 16 34 05 1047b

Поліцейські «Білі янголи» вивезли з Бахмута родину з дітьми

Сьогодні, 23 грудня, поліцейські врятували з-під обстрілів багатодітну родину з Бахмута. Троє дітей з батьками вивезли у безпечне місце. Про це повідомляє поліція Донеччини.

Screenshot 243 f5773

У Бахмут волонтери привезли цукерки та подарунки для дітей

Волонтери на чолі з Інною Гайдай вирішили зробити свято для бахмутян та дітлахів. До громади привезли шоколадні цукерки, закуплені на кошти небайдужих. 

Screenshot 241 0839c

Вагнерівці під Бахмутом отримали партію іноземної зброї

Вчора, 22 грудня, речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі повідомив, що група «Вагнера» отримала партію зброї з Північної Кореї для посилення російських сил в […]