Як отримати статус УБД під час війни у 2024

Семаковська Тетяна 17:45, 29 Січня 2024
boroda scaled 68d82

Статус учасника бойових дій (УБД) — важлива частина служби військових, яка дозволяє отримувати різні соціальні пільги. Утім, цей процес має багато аспектів. Хто може отримати УБД під час війни? Чи можуть його отримати добровольці та ті, хто звільнявся зі служби? Які документи потрібно?

Відповіді шукайте в матеріалі Бахмут IN.UA.

УБД під час війни: що треба знати?

Кабінет міністрів України в серпні 2023 року прийняв спеціальну постанову, яка спрощує процедуру отримання статусу та запроваджує форму довідки. Саме остання нині потрібна для оформлення. В ній мають бути вказані:

  • прізвище, ім’я, по батькові;
  • дата народження;
  • реквізити документа, що посвідчує особу;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків
  • посада;
  • звання.

До документа також можна додати інформацію про місце проживання, номер контактного телефону та адресу електронної пошти. Також слід подбати про додаткові документальні дані, які доводять та підтверджують факт виконання бойових завдань.

Зазначимо, що існує декілька методів, як зібрати та надіслати документи до міжвідомчої комісії при Міністерстві у справах ветеранів. До прикладу, це може самостійно зробити командир частини після виконання військовим польових завдань. Можливо також подати спеціальну форму-рапорт на командира в/ч з вимогою надати необхідні документи до спеціальної комісії.

Як отримати УБД після звільнення з військової служби

Якщо військовослужбовець звільнився, то йому треба звернутися до ТЦК та СП (Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки) за місцем перебування на обліку із заявою на розгляд питання отримання УБД та декількома документами, а саме:

  • письмова згода на збір та обробку персональних даних;
  • паспорт громадянина;
  • ідентифікаційний номер;
  • дві матових фотографії 3х4 у кольорі.

Далі представники ТЦК повинні звернутися до військової частини для отримання документації, що підтверджує участь в бойових діях. 

Українська армія на засадах братерства
Військові можуть отримати УБД після звільненя / фото ілюстративне

Після оформлення комплекту документів проходить процес відправлення їх на аналіз Комісії, яка протягом 30 днів ухвалить рішення про надання статусу УБД.

Як отримати УБД після поранення

Статус учасника бойових дій можна отримати й при пораненні. Для цього необхідно звернутися до міжвідомчої комісії та надати їм довідку про травму, яка повинна оформлюватися військовому за фактом отриманого поранення.

Чи можуть УБД отримати добровольці

Згідно з положеннями закону, отримати статус УБД можуть всі військовослужбовці ЗСУ, СБУ, Нацгвардії та інших структур сектору безпеки й оборони при умові документального підтвердження факту безпосередньої участі у бойових діях. Своєю чергою, 21 жовтня 2022 року Кабінет Міністрів України розширив дію Постанови № 413, що дозволило усім, включаючи представників Сил територіальної оборони, мати право на УБД.

Військові з України
Українські військові / фото ілюстративне

Для отримання статусу добровольцем потрібно подати довідку до комісії від командира частини, у взаємодії з якою проходив захист держави. У випадку відсутності такої треба звернутися до нотаріуса та подати нотаріально завірені свідчення участі в бойових діях. Їх мають зробити троє або більше свідків серед військовослужбовців, які вже мають УБД. Важливо, що одним з таких повинен бути командир підрозділу добровольця.

Можуть бути випадки, коли доброволець не має довідки та отримав поранення, яке унеможливлює подальшу службу. В такій ситуації необхідно подати нотаріально завірені свідчення участі у захисті України від двох або більше військовослужбовців зі статусом УБД та медичні документи, які підтверджують отримання поранення, контузії, каліцтва при виконанні бойових завдань.

Читайте також: 

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

“Застосовують більше дронів”: сержант ЗСУ про тактику росіян біля Бахмута

Микола Ситник 09:38, 10 Січня 2024
Український захисник
Оператор БПЛА на позиції / фото Генштаб

На Бахмутському напрямку окупаційні війська рф намагаються повернути раніше втрачені позиції. Загарбники накопичили достатньо резервів, аби штурмувати позиції ЗСУ поблизу Бахмута. Окупанти застосовують у цьому районі все більше БПЛА.

Про це сержант роти ударних безпілотних авіаційних комплексів “Ахіллес” 92-ої ОШБр імені кошового отамана Івана Сірка Олесь Маляревич розповів у коментарі телеканалу Еспресо.

Ситуація під Бахмутом

Він зазначив, що 92-га ОШБр разом з іншими бригадами ЗСУ тривалий час діє на південному фланзі Бахмута. Сержант додав, що українські захисники перебувають в активній обороні. 

Наразі ніяких тактичних і територіальних успіхів ворог не має. Сили оборони роблять все необхідне для того, щоб росіяни не просунулися. Штурми відбуваються постійно, ворог намагається повернути втрачені позиції,

підкреслив // Олесь Маляревич

До слова, Генеральний штаб повідомив, що 9 січня ЗСУ відбили 3 атаки рф у районах Кліщіївки та Андріївки Донецької області.

Тактика рф поблизу міста-фортеці

Військовий наголосив, що загарбники накопичили достатньо сил та засобів, щоб штурмувати позиції ЗСУ в районі Бахмута.

“Росіяни постійно отримують підкріплення, активно розвиваючи дронову компоненту. Противник намагається змінювати тактику, більше застосовуючи дрони. Раніше попереду була піхота й техніка, а наразі дрони стають першими. Росіяни зараз роблять ставку на БПЛА”, — підсумував Олесь Маляревич.

Мапа боїв біля Бахмута
Ситуація на фронті станом на 10 січня / фото DeepStateMapLive

Нагадаємо, що поблизу Бахмута окупаційні війська рф не полишають спроб прорвати оборону ЗСУ та повернути раніше втрачені позиції. Окрім того, загарбники планують підійти до Часів Яру, щоб розвивати успіх у напрямку Костянтинівки, Дружківки, Краматорська та Слов’янська.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

“Окупанти намагаються створити точкові проблеми для ЗСУ”, — військовий про ситуацію на Сході

Микола Ситник 10:13, 9 Грудня 2023
ЗСУ
Українські захисники на фронті / фото Генштаб

Окупаційні війська рф концентрують живу силу біля Горлівки та Авдіївки. Водночас росіяни розтягують резерви по всій лінії фронту на Сході України, щоб заплутати ЗСУ.

Про це військовослужбовець ЗСУ Євген Ієвлєв розповів у коментарі телеканалу Еспресо. 

Ситуація на Сході

Євген Ієвлєв зазначив, що наразі окупанти заповнюють резервами не якісь окремі ділянки, а всю лінію фронту. На його думку, це є спробою відволікти увагу Сил оборони. До слова, аналітики ISW оцінюють, що російська армія може зазнавати втрат по всьому фронту в Україні зі швидкістю, близькою до тієї, з якою рф наразі створює нові резерви.

Перебуваючи на Горлівському напрямку, скажу про смугу, яку ми бачимо перед собою. Ліворуч від нас розташований Бахмутський напрямок, а праворуч — Горлівка. В обидві сторони по мапі десь 10-12 кілометрів від наших позицій. Наразі ворог стягує живу силу не точково на Горлівку, чи Авдіївку, а по всій смузі, збільшивши кількість особового складу всюди, щоб розосередити увагу ЗСУ,

Євген Ієвлєв // боєць Сил оборони

мапа
Ситуація на фронті станом на 9 грудня / фото DeepStateMapLive

За його словами, загарбники намагаються якомога більше створити осередків боєзіткнень. 

“Тобто ворог намагається створити точкові проблеми, щоб Силам оборони неможливо було стиснути “кулак”, аби українська артилерія тримала в максимальному фокусі не тільки Авдіївку. Тому артилерія й інші підрозділи ЗСУ змушені реагувати на все, що коїться на смузі, а це ділянка десь у 70-80 кілометрів”, — пояснив Євген Ієвлєв.

Нагадаємо, поблизу тимчасово окупованої Горлівки Сили оборони України здобули нові успіхи. За останні дні ЗСУ з важкими боями просунулись у районі міста, захопленого росіянами в квітні 2014 року.

Читайте також:

  • “Дуже пекельно, такого давно не було”, — боєць 93-ї бригади про бої під Бахмутом
  • ЗСУ знищили підрозділи рф, які намагалися прорватися в Богданівці
  • Про загальну ситуацію на Бахмутському напрямку читайте в хроніці подій “Битва за Бахмут”

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Програма англійської для дітей

Студентам пропонують викладати англійську в селах та містечках: реєстрація

Громадська організація “Навчай для України” та мовна програма Future Perfect оголосили набір молодих знавців англійської мови для викладання в громадах Київської та Одеської областей. Ініціатива […]

16:20, 28.03.2024 Микола Ситник
Обіди для переселенців

Гарячі обіди для переселенців у Харкові: де та коли отримати

Цього тижня для ВПО та мешканців Харкова відбудеться гуманітарна акція — видача гарячих обідів. Допомогу у вигляді їжі можуть отримати всі люди, які її потребують. […]

14:15, 27.03.2024 Микола Ситник
Будівля міськради в Бахмуті

Відеоконтент, комп’ютерна техніка та сувенірна продукція: на що Бахмутська міськрада планує витрачати кошти у 2024 році

У  Бахмутській міській раді затвердили Програму економічного та соціального розвитку на поточний 2024 рік, а також проаналізували розвиток громади за минулий 2023 рік. У Програмі йдеться […]

18:30, 26.03.2024 Марія Лященко

Виплати ВПО: на які зміни чекати переселенцям з 1 квітня

Кабінет міністрів України затвердив новий проєкт, який розширює перелік категорій внутрішньо переміщених осіб (ВПО), котрі отримуватимуть грошову допомогу на проживання. Про те, які ще зміни […]

17:30, 26.03.2024 Скопіч Дмитро
Бахмутський ЦНАП

Як у Києві потрапити на прийом у Бахмутський ЦНАП

Завтра, 27 березня, фахівці Центру надання адміністративних послуг та відділу реєстрації Бахмутської міської ради проведуть прийом бахмутян, які мешкають у Києві та Київській області. Записатись […]

16:55, 26.03.2024 Микола Ситник