Витік секретних документів Пентагону: хто за цим стоїть?

Семаковська Тетяна 15:44, 13 Квітня 2023

Пентагон d7fbf

Американські спецслужби продовжують з’ясувати, хто стоїть за витоком інформації з Пентагону. Тим часом видання «The Washington Post» провело власне розслідування. Журналісти знайшли двох людей, які назвалися друзями викривача, та поспілкувалися з ними на умовах анонімності. 

Обидва джерела заявили, що знають його справжнє ім’я, а також штат, де він живе і працює, але відмовилися поділитися цією інформацією, доки ФБР шукає джерело витоку. Розслідування знаходиться на початковій стадії, і Пентагон створив власну внутрішню перевірку під керівництвом високопоставленого чиновника.

Хто може бути причетним до витоку секретних документів?

«The Washington Post» пише, що за витоком документів стоїть «молодий харизматичний чоловік», який любить зброю і працює на одній з американських військових баз. Протягом тривалого часу він ділився засекреченою інформацією із групою знайомих на геймерській платформі «Discord».

Друзі чоловіка називають його «OG». За їх словами, перші таємні документи вони побачили більш ніж півроку тому. «OG» ділився ними регулярно, у закритому чаті з назвою «Bear vs Pig», в якому було близько 25 учасників. Більшість із них — підлітки, а дехто нібито навіть з росії та України.

Спершу це були нотатки засекречених файлів про війну росії в Україні. Незабаром «OG» почав викладати фото роздруківок, які йому начебто вдалось отримати на роботі — по кілька на тиждень. «Wash Post» пише, що переглянув близько 300 знімків. Про більшість з них ще не повідомляли у ЗМІ.

discord marketing d8022Застосунок «Discord» на телефоні.Фото: neilpatel.com

Співрозмовники журналістів описують «OGа» як «розумного молодого чоловіка, який любить природу, Бога, зброю і спортивні машини. Він підкачаний, сильний, озброєний і натренований — все, що ви б очікували побачити в якомусь божевільному кіно».

При цьому друзі «OGа» відкидають припущення про те, що він — російський агент або що він має проросійські погляди. Вони говорять, що чоловік не підтримує жодну зі сторін війни, і не зацікавлений у допомозі жодній державі.

Його товариші кажуть, що «OG» був наче ментором і нібито хотів, щоб вони були добре поінформовані. Він критикував американський уряд, особливо силові структури та розвідку, і говорив про «зловживання владою» та «приховування правди». Це бачення він хотів передати друзям по чату.

Схоже, «OG» справді докладав до цього зусиль. Чоловік додавав роз’яснення щодо професійного жаргону, незрозумілих абревіатур чи інших складних деталей і закликав своїх товаришів уважно все це вивчати. А коли хтось із членів чату проявляв мало інтересу, той дуже дратувався.

Читайте також: ICEYE та Starlink: як космічні технології допомагають перемагати окупантів в Україні

hacker gettyimages new 960x380 0 65df4Процес передавання інформації. Фото: Getty Images

Інша причина публікації документів, розповідають друзі «OG», він начебто хотів похизуватись перед іншими. І це дійсно додавало йому авторитету. Підлітки із геймерського чату мали доступ до інформації, засекреченої від більшості світу, хоча по-справжньому не розуміли її вартості.

Згодом хтось з групи виніс ці документи за межі чату, потім вони потрапили у соцмережі, а відтак — у пресу. Співрозмовники «Wash Post» кажуть, що вони були цим абсолютно шоковані. Востаннє вони говорили з «OG» нібито кілька днів тому, якраз коли ця історія наробила галасу в усьому світі.

«Він був дуже збентеженим, хоча завжди мав відповідь на все», — кажуть вони. «OG» попрощався з товаришами і сказав видалити всю дотичну інформацію, бо буцімто не хотів наражати їх на небезпеку. Під час останнього дзвінка дехто плакав. «Це було, наче прощатись із членом сім’ї».

Один неповнолітній співрозмовник «Wash Post», розповів, що ФБР зрештою можуть прийти і до нього. І що він навідріз відмовиться видавати правоохоронцям особу «OGа», навіть під ризиком арешту. На запитання, чому він готовий на це піти, хлопець відповів: «OG» був моїм найкращим другом».

Таємно 21555Печатка цілком таємно. Фото: Pixabay

Репортери видання стверджують, що переглянули відео, на якому начебто зображений «OG». Журналісти додали, на відеоролику чоловік у спорядженні стоїть посеред стрільбища, викрикує расистські та антисемітські образи, а потім стріляє по цілях.

Що потрібно знати про витік даних з «Discord»?

В мережу потрапили десятки секретних документів, які розкривають конфіденційну інформацію, призначену для високопоставлених військових і керівників розвідки. У ексклюзивному розслідуванні The Post також переглянула безліч додаткових секретних документів, більшість з яких не були оприлюднені.

Звідки вони взялися?

Ймовірно, ці надсекретні документи, принаймні частково, належать Пентагону. Багато з них, схоже, були підготовлені для вищих військових чиновників. Повідомлення показало, що чоловік у віці близько 20 років нібито поділився ними з членами групи Discord, яка доступна лише по запрошенню. 

Обозреватель 13a68Колаж цілком таємно. Фото: obozrevatel

Що розкривають документи про Україну?

Документи виявляють глибоку стурбованість траєкторією війни та здатністю Києва вести успішний наступ проти російських військ. Згідно з оцінкою Розвідувального управління Міністерства оборони США, серед оприлюднених документів, «переговори щодо припинення конфлікту малоймовірні протягом 2023 року».

Що ще було в документах?

Файли містять зведення розвідувальних даних про розмови на високому рівні між світовими лідерами, а також інформацію про передові супутникові технології, які Сполучені Штати використовують для шпигунства. Вони також містять дані розвідки як про союзників, так і про противників, включаючи Іран і Північну Корею, а також Великобританію, Канаду, Південну Корею та Ізраїль.

Що тепер відбувається?

Цей витік має далекосяжні наслідки для Сполучених Штатів та їхніх союзників. На додаток до розслідування Міністерства юстиції, чиновники в кількох країнах заявили, що вони оцінюють шкоду від витоку.

Зазначимо, вчора під час виступу в Мадриді міністр оборони України Олексій Резніков заявив «Sky News», що файли із секретними військовими документами США, які нібито просочилися і були розміщені в інтернеті, «містять суміш правдивої та неправдивої інформації». За його словами, будь-які дані, що містяться в документах, більше не актуальні. Також міністр вважає, що очевидні витоки були інформаційною операцією, спрямованою на отримання вигоди росією та її союзниками.

Фото: Joshua Roberts/Reuters

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Фейк: українські військові знищують енергосистему своєї країни

Маргарита Огнева Огнева Маргарита 12:13, 26 Квітня 2024
Ілюстрація Бахмут IN.UA

Проросійський телеграм-канал поширює фейк про те, що українські військові нібито здійснюють обстріли критичної інфраструктури своєї країни. Чому ця заява є брехливою — читайте в матеріалі “Бахмут.IN.UA”.

Хто запустив цей фейк?

Опубліковано допис у Телеграм-каналі “Запорожская АЭС – Росатом”, де зазначено, що українські військові обстрілюють українську енергосистему.

Скриншот / джерело

Сам канал, на перший погляд, схожий на офіційний акаунт “Росатому”, який присвятили новинам тимчасово окупованої ЗАЕС, проте адміністратори скоріш за все є колаборантами або акаунт потрапив до рук росіян. Адже у 2020 році в цьому акаунті було опубліковано фото з написом «Запорожье — это Украина». Тож з початку повномасштабного вторгнення адміністрація Телеграм-каналу змінила свою позицію та почала публікувати антиукраїнські дописи.

Скриншот / джерело

Хоч ЗАЕС фактично підпорядкована “Росатому”, подібних заяв щодо обстрілів енергосистеми українськими військовими немає ані на офіційному каналі “Росатому“, ані  в новинному каналі “Росатому“.

Чим підкріплені звинувачення?

Зазначається, що інформація нібито надійшла з чат-бота каналу очевидно від інших проросійських осіб, що слідкують за публікаціями «Запорожская АЭС – Росатом».  Проте жодного підтвердження написаному не надали: немає ані самого повідомлення у пересланому форматі, ані його скриншоту. Отже, відсутнє першоджерело інформації про обстріли, що вже викликає сумніви в її достовірності.

До того ж у характерній для російських ЗМІ манері вкотре просувають ідею того, що нібито територія України є «окупованою самими українцями» і насправді «належить рф». Однак, звісно, це лише примітивний спосіб наголосити на тому, що Україну треба «звільняти» від української влади.

Як росіяни пояснюють обстріли українськими військовими своєї ж енергосистеми?

Першою «причиною» або «метою» пропагандисти вважають те, що українські військові таким чином прагнуть вигнати цивільний персонал з електростанцій, захопити їх та розмістити там військову техніку. Окрім того, стверджується, що електростанції планується «пилити на металолом». Деталі щодо виду техніки, якою нібито українці обстріляли енергетичні об’єкти, також відсутні.

Другою версією «причини» телеграм-канал висуває те, що Україна нібито планує рано чи пізно здавати Лівобережну частину країни рф, тож після себе має на меті знищити електростанції заздалегідь.

Окрім цього, російські посіпаки звинувачують Україну в застосуванні тактики “спаленої землі”. Таким чином, рф перекладає відповідальність з себе на українську сторону. Хоча саме росія вже протягом двох років повномасштабного вторгнення застосовує цю тактику, знищуючи одне окуповане українське місто за іншим. Особливо активно росіяни використовують цей метод на Донбасі, а саме на Бахмутському напрямку, як повідомляє Суспільне. Дана теза представлена з метою нагадати, що рф не полишає спроби окупувати всю територію України, з метою просувати ідею готовності України до капітуляції.

Висновок

Отже, допис каналу “Запорожская АЭС – Росатом” є фейковим, адже не містить жодних доказів того, що в ньому написано: ані скриншотів, ані першоджерел отриманих ним даних щодо обстрілів української енергосистеми, ані посилань на певні офіційні заяви тим паче. Усе в публікації побудовано на пропаганді окупації України та звинуваченнях української армії.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Росіяни закріплюються біля Кліщіївки та збільшили число військ

Семаковська Тетяна 09:31, 15 Січня 2024
Росіяни просуваються до Богданівки
ЗСУ / фото ілюстративне

На Бахмутському напрямку тривають бої, росіяни просуваються вперед до навколишніх сіл. Ймовірно, що ворог мав успіх у Богданівці.

Про це повідомляє журналіст Богдан Мірошников.

Ситуація на Бахмутському напрямку

Росіяни за минулу добу продовжили наступ, розширивши зону контролю, без закріплення. Інша ситуація поблизу села Кліщіївка, тут окупанти закріпилися майже впритул до села.

Ситуація на  Бахмутському напрямку
Карта боїв на Бахмутському напрямку / скриншот Deep State

Там насправді справжній хаос. Адже ми частково контролюємо досі залізницю, частину висот, але ворог проповзає на загрозливі рубежі,

каже Богдан Мірошников // про ситуацію на фронті

Захисник Бахмутського напрямку з позивним “Бахмутський демон” зазначає, що великий тиск росіяни чинять на Хромове. Щодо Кліщіївки, то тут Сили Оборони контролюють висоти, за минулу добу відбили 5 атак.

Росіяни використовують КАБи, артилерію, гради, дрони тощо. За останніми повідомленнями, Інституту вивчення війни російські війська збільшили кількість особового складу на Бахмутському напрямку до близько 80 000 осіб.

Нагадаємо, що станом на січень 2024 рік в Україні налічують 462 тисячі окупантів. Крім того, на тимчасово поневолених українських землях розміщені 35 тисяч “росгвардійців”, які забезпечують окупаційний режим.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!