Що таке єОселя і як військовослужбовці можуть отримати доступне житло?

Семаковська Тетяна 09:30, 25 Січня 2024
Screenshot 232 52fba
Программа єОселя / фото ілюстративне

єОселя — це державна програма доступного житла, яка реалізується Мінекономікою спільно з Мінцифрою та “Укрфінжитло”. Якщо говорити простими словами, то це доступний кредит на власне житло під 3%, отримати який зможуть тільки декілька категорій українців. В пріоритеті — військовослужбовці.

Детальніше про те, як працює державна ініціатива, читайте в матеріалі Бахмут IN.UA.

Державна програма єОселя

В застосунку “Дія” запустили програму єОселя, яка була ініційована Володимиром Зеленським. Українці тепер можуть отримати пільговий кредит на житло від держави. 

Отримати доступний кредит під 3% можуть:

  • військовослужбовці за контрактом;
  • медичні працівники;
  • педагогічні працівники;
  • наукові та науково-педагогічні працівники.

Які умови отримання кредиту за програмою єОселя:

  •  Пільгова ставка на весь термін  кредиту —  3%;
  •  максимальний строк кредиту — 20 років;
  •  мінімальний початковий внесок — 20%.
Розрахунок кредиту / ілюстрація “Дія”

Кредитування надають банки-учасники програми, а саме:

  • Ощадбанк;
  • ПриватБанк;
  • Глобус Банк;
  • Укргазбанк;
  • Sky Bank.

Хто може отримати доступне житло:

  • громадяни України;
  • старші за 18 років на дату оформлення кредиту;
  • не старші 70 років на дату погашення;
  • платоспроможні громадяни, які не мають власного житла зовсім або воно менше ніж 52,5 метри квадратних плюс 21 на кожного наступного члена сім’ї;
  • розташоване в районі бойових дій або на тимчасово окупованій території;
  • громадяни, які не фігурують в санкційних списках;
  • громадяни, які не будуть участь в інших чинних державних програмах із забезпечення житлом.

Нашим завданням було розробити технічну частину послуги. Щоб ви не ходили по декілька разів у банк, збирали купу документів і стояли в чергах. Поки ви подаєте заяву, автоматично підтягуються дані з 11 реєстрів. А це — понад 300 полів заяв. Але в Дії це все відбувається всього в кілька кліків. До того ж подати заяву можна одночасно в один чи в п’ять банків, а не ходити до них,

Михайло Федоров // міністр цифрової трансформації України

Подати заявку на доступне житло можна лише за 5 хвилин, послуга безплатна. Чекати відповідь потрібно до 3 робочих днів.

Також слід врахувати додаткові платежі за кредитом, вони відрізняються в банках.

  • Комісія за надання кредиту, разово становить — 6 481 гривень;
  • Збори на обов’язкове державне пенсійне страхування, разово — 16 203 гривень;
  • Страхування нерухомого майна (предмету іпотеки), щорічно — 4 051 гривень;
  • Послуга оцінювача, разово — 1 221 гривень;
  • Послуги нотаріуса, разово — 7 476 гривень;
  • Комісія за проведення безготівкових перерахувань кредитних коштів з рахунку клієнта на користь суб’єктів господарювання та фізичних осіб — 750 гривень;
  • Комісія за відкриття поточного рахунку, у тому числі для обслуговування кредиту — 100 гривень;
  • Адміністративні збори за переоформлення права власності в Державному реєстрі речових прав — 286 гривень.

Зазначимо, що нещодавно уряд вніс зміни для:

  • ветеранів;
  • людей, які отримали інвалідність внаслідок війни;
  • членів їхніх сімей;
  • родин загиблих.

Вказані категорії можуть придбати не тільки квартири, але й танхауси або приватні будинки.

Що можна придбати за програмою єОселя?

Редакція Бахмут IN.UA вирішила поцікавитися, що пропонують українські забудовники за програмою єОселя та чи є достатньо варіантів. Ми обрали три міста для пошуку житла, а саме Київ, Дніпро та Чернівці. Шукали на платформі ЛУН.

Київ

ЖК Welcome Home / Фото ЛУН

ЖК Welcome Home на Стеценка пропонує послугу єОселя. 1-кімнатні квартири тут стартують від 1.91 мільйон гривень, площею від 37 до 49 м². Ціна за квадратний метр починається від 39 тисяч гривень.

Дніпро

ЖК Олімпійський / Фото ЛУН

У Дніпрі ми знайшли ЖК Олімпійський, який дозволяє кредитування під 3% за програмою єОселя для 1-кімнатних квартир площею від 39 до 49 м². Ціни на них стартують від 1.12 мільйон гривень, ціна за метр квадратний коштує починається з 32 250 гривень.

Чернівці

ЖК Київський / Фото ЛУН

В Чернівцях ми знайшли ЖК Київський. 1-кімнатні квартири тут мають площу від 43 — 47 м², ціни на житло починаються від 1.07 мільйона гривень, а за метр від 40 850 гривень за м².

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Без довгих черг: як військовий може швидко пройти ВЛК

Семаковська Тетяна 10:00, 20 Січня 2024
Військові можуть скористатися е-чергою на ВЛК / фото ілюстративне
Військові можуть скористатися е-чергою на ВЛК / фото ілюстративне

Одна з перших інстанцій, з якою стикається військовий, вже чинний чи тільки мобілізований, — це військово-лікарська комісія. Вона встановлює придатність чи непридатність людини до служби. Скарг на роботу ВЛК було багато, зокрема й про неорганізованість черг. Організація “Принцип” допомогла розв’язати проблему з чергами для поранених та хворих військовослужбовців.

Про це співзасновниця “Принципу” Любов Галан повідомила у коментарі.

Як записатися на ВЛК

“Принцип” допоміг впровадити електронну чергу ВЛК для поранених та хворих військовослужбовці, (але не при ТЦК СП)  — долучився до її створення і Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації. Таким чином, процес вдалося автоматизувати, пришвидшити, дозволити начмедам записувати людину, а також додалися електронні документи, які військовий може отримувати онлайн.

Щоб записатися на ВЛК електронно потрібно зробити наступні кроки:

  • начмед служби має звернутися до закладу охорони здоровʼя, у зоні підпорядкування якого перебуває підрозділ, та отримати від поліклініки інструкцію для подальшої реєстрації;
  • для начальника створюють особистий електронний кабінет, через який він зможе записувати військовослужбовців на ВЛК та на прийом до лікаря.

Любов Галан пояснює, що електронний запис зменшує корупційні ризики. На думку правозахисниці, Україна має рухатися до міжнародних практик, де комісія дивиться на твоє здоров’я, підготовку. Вона розуміє, до яких посад військовий може бути придатний, а до яких — ні.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Підприємець з Бахмута продає патріотичні сувеніри в Дніпрі, щоб допомагати військовим на фронті

Семаковська Тетяна 15:23, 15 Липня 2022

зображення viber 2022 07 15 14 57 42 176 489d2Віктор Зіпір -підприємець та громадський діяч, волонтер, мав розвинений бізнес в Бахмуті — професійну фотостудію, що працювала більше 30 років. Війна змусила перенести діяльність в інше місце, не зупинятися, йти далі, вигадувати нові проєкти і тим самим підтримувати своїх працівників та допомагати українській армії.

«Я бачу, що відбувається з тими містами, по яких проходить лінія фронту. Вони, як правило, знищується, і ми вирішили частину свого обладнання вивезти, яке може тут, на мирній частини Україні, працювати. Та ще й сюди виїхав мій робочий колектив. На щастя, поки працює і невеликий відділ в Бахмуті — робимо фото на документи, ксерокопії, люди, щоб якось себе порадувати купують набори для вишивання. Тому маємо хоч який, але прибуток там, і дуже хочемо запустити бізнес вже тут, у Дніпрі»,— розповідає Віктор Зипир.

зображення viber 2022 07 15 14 57 41 418 e9f4d

Віктор Зіпир не лише підприємець, а й громадській діяч і волонтер з досвідом. Багато колег про нього кажуть, що це людина, яка діє від щирого серця і переймається за кожного військового, за кожного переселенця, за кожного бахмутянина, який звернувся за допомогою. 

Активну громадянську діяльність Віктор розпочав у 2014 році, коли переоцінка цінностей відбулася у багатьох, і він не залишився осторонь. Зробив книгу звернень, з надією, що зможе “достукатися до сердець росіян і зупинити війну в Україні”, переймався проблемами місцевих підприємців, пропонував чіткі і прозорі взаємовідносини громадян з представниками місцевого самоврядування. На початку 2018 року йому довелося очолити найбільшу волонтерську громадську організацію у Бахмуті – “Бахмут Український”.  

комент1 f9033

Коментар Віктора під одним з постів бахмутської громадської діячки, де вона обурюється про відзнаку одноразової волонтерської допомоги з боку міської ради і постійного замовчування про велику роботу ГО “Бахмут Українського”  

Після початку повномасштабного вторгнення росії, Віктор не лише не покинув роботу, а ще й посилив власний внесок для перемоги. Постійно допомагає Бахмутській територіальній обороні. В Дніпрі, його офіс частично перетворився на гуманітарний штаб – там розвантажують гуманітарну допомогу, формують пакети і передають їх далі в Бахмут. Віктор постійно моніторить та шукає де можна придбати нагайні прилади та засоби для бійців, які врятують їм життя – такі, як сонячні батареї, тепловізори, рації тощо.    

У планах розвитку власного бізнесу у підприємця дуже цікавий проєкт. У співпраці з художниками аматорами створюють футболки, чашки, блокноти, іншу сувенірну продукцію з принтами про військову тематику і перемогу України. Весь прибуток, який буде залишатися після необхідних платежів, планує направляти на потреби військових, які захищають країну.

286269708 311277047887784 7119456422974255719 n c0b51286213774 1208334439704719 7258867577452930033 n e671dЦі малюнки зробила юна художниця з Бахмуту Оксана Берсан. (інстаграм художниці). Її деякі робити вже помітили відомі люди України — Тіна Кароль публікувала ї малюнок у своїй історії в інстаграм, планується співпраця з Укрзалізницею.

Віктор усвідомлено віддає майже весь свій час на волонтерство, допомогу армії та людям, що залишилися в зоні бойових дій. Хоча і розуміє, що потрібно розвивати і бізнес. Бо на його відповідальності ще й робітники, які разом з ним виїхали до Дніпра.

«Не вистачає часу, щоб налагодити обладнання, треба займатися рекламою, говорити про себе, показувати що ми тут є. Ця робота розтягнулася вже на місяць. Але потихеньку приходять перші клієнти, хтось ксерокопію робить, хтось фото на документи, навіть першу футболку вже замовили»,— говорить Віктор.

зображення viber 2022 07 15 14 57 41 715 a9e85

Отут має бути кімната для фотосесій, але поки тут місце для волонтерської допомоги

Фотостудія Віктора Зипира в Дніпрі знаходиться за адресою: Дніпро, вул. Богомаза, 202а. Копі-Центр «Піонер», телефони, за якими можна звернутися:    0996342473 0983851435.                Підтримка бізнесу волонтерів зі Сходу – посильний внесок в нашу перемогу! 

Також Віктор додає, дуже важливо, щоб бізнес, який переїхав з місць бойових дій, отримував підтримку від державної влади та місцевих мешканців, органів місцевого самоврядування:

«Це велика проблема для бізнесу, який втратив можливість працювати і навряд чи зможе займатися ним вдома, після повернення, бо все зруйноване. Підприємці будуть вимушені відтворювати роботу в нових містах. Тому необхідна підтримка від держави — фінансова, інформаційна, підтримка суспільства. Щоб щоб це була не сліпа конкуренція, а, наприклад, допомога в пошуку персоналу, приміщення, підказки про ті районі, де не вистачає тих чи інших послуг».

292572324 737372540835059 9207938960218245096 n bd1f9

Програма англійської для дітей

Студентам пропонують викладати англійську в селах та містечках: реєстрація

Громадська організація “Навчай для України” та мовна програма Future Perfect оголосили набір молодих знавців англійської мови для викладання в громадах Київської та Одеської областей. Ініціатива […]

16:20, 28.03.2024 Микола Ситник
Обіди для переселенців

Гарячі обіди для переселенців у Харкові: де та коли отримати

Цього тижня для ВПО та мешканців Харкова відбудеться гуманітарна акція — видача гарячих обідів. Допомогу у вигляді їжі можуть отримати всі люди, які її потребують. […]

14:15, 27.03.2024 Микола Ситник
Будівля міськради в Бахмуті

Відеоконтент, комп’ютерна техніка та сувенірна продукція: на що Бахмутська міськрада планує витрачати кошти у 2024 році

У  Бахмутській міській раді затвердили Програму економічного та соціального розвитку на поточний 2024 рік, а також проаналізували розвиток громади за минулий 2023 рік. У Програмі йдеться […]

18:30, 26.03.2024 Марія Лященко

Виплати ВПО: на які зміни чекати переселенцям з 1 квітня

Кабінет міністрів України затвердив новий проєкт, який розширює перелік категорій внутрішньо переміщених осіб (ВПО), котрі отримуватимуть грошову допомогу на проживання. Про те, які ще зміни […]

17:30, 26.03.2024 Скопіч Дмитро
Бахмутський ЦНАП

Як у Києві потрапити на прийом у Бахмутський ЦНАП

Завтра, 27 березня, фахівці Центру надання адміністративних послуг та відділу реєстрації Бахмутської міської ради проведуть прийом бахмутян, які мешкають у Києві та Київській області. Записатись […]

16:55, 26.03.2024 Микола Ситник