Жінка в кокошнику та брудний сарай: як росіяни представляють культуру Донеччини?

Семаковська Тетяна 13:36, 31 Травня 2023

БАХМУТ 12 3 1 ac6b4Після часткової окупації Донеччини росіяни та їхні колаборанти наввипередки намагаються перейменовувати міста, вулиці й запроваджувати свої так звані традиції. Книги українською мовою для них стали нічним жахіттям, тож вони називають їх націоналістичною літературою. Щоб применшити значення української ідентифікації на Донеччині в хід пішла шароварщина, як це загарбники робили при СРСР. Відтак, українські музеї росіяни не знищують, а висміюють та обезличують нашу культуру. 

Редакція «Бахмут. IN.UA» знайшла відео пропагандистів, на яких колаборанти показують так звану культуру Донеччини. Ми розпитали директорку Бахмутського краєзнавчого музею Олену Смирнову, як такі ролики впливають на соціум та, що робити із шароварщиною в самій Україні.

Ролик окупантів про культурну Донеччину містить грубі помилки

У відео пропагандисти кажуть, що в окупованій з 2014 Зуївці, мовляв, відкрився музей народної творчості. Загарбники хочуть показати, що після захоплення земель вони дбають про життя народу, навіть відкривають музеї. Однак, насправді цей заклад був ще понад рік тому, а не тільки відкрився, як запевняють окупанти. Ми знайшли відео з назвою музею опубліковане в YouTube й датоване ще 19 липня 2021 роком. 

«Музей народного творчества открылся в Зуевке под Донецком. Называется “Живые ремесла” и создан супругами Светланой и Валерием Чемерис. Валерий Чемерис говорит, что главная задача музея – сохранить и продолжить традиции предков», — підписали пропагандисти свій ролик.

Світлана та Валерій Чемирис — ймовірні колаборанти, достатньо відкритих даних про цих осіб немає. Вони або від початку залишалися жити в окупації, або ж це росіяни, які заселився в чужі оселі. Таким чином, наприклад, російська влада створює для себе зручне населення, яке не виходить на протести, не заперечує, а просто живе тихо, як й належить «рускому человеку».

За чотири роки Світлана Чемерис стала зіркою окупованої Зуївки

На цьому ролику Світлана Чемерис ще без кокошника розповідає про своє захоплення вишивкою й бісером, тут її представляють як художницю-аматорку. Однак, в 2021 році героїня ролику вже в статусі народної майстрині, пропагандисти наголошують, що вона «зуївчанка».

Screenshot 750 8f92e

Світлана Чемерис на пропагандистському ТБ в 2019 році.

Відео із Світланою Чемерис, де вона вже в народному музеї в Зуївці. В кінці відео героїня співає пісні Цоя, як це належить до народної культури, яку начебто пропагує жінка — невідомо. 

Світлана Чемерис вже в естрадному образі для телебачення рф.

Вочевидь, Світлана робить те, що їй накажуть робити на камеру — будь-то переспів Цоя або плетіння поясів на хантийському бердо. Останнє заняття Світлана Чемерис проводить вже в статусі майстра народної студії декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва “Натхнення” так званого “Республіканського дому народної творчості та кіно”. Роки проведені в окупації допомогли жінці у кар’єрному зрості, від аматорки вона стала експерткою.

Культурний сарай

Screenshot 748 15942

В такому злиденному приміщенні відбуваються заняття. Фото: скріншот з відео

«Буду… Дважды в неделю с детьми заниматься, посиделки будут у нас Зуевские. Здесь мы будем с детьми развлекаться, петь народные песни, играть народные игры и заниматься народным творчеством. Все, что я умею, я хочу передать детям. Сначала я хочу с ними из травы делать, идет Троица…», — каже Світлана Чемерис.

Зуївські «посиділки» будуть проходити у приміщенні, яке фасадом нагадує закинутий сарай. Попри те, що Зуївка окупована вже 9 років росіяни, які так вихваляються відновленням всього, що зруйнували, не змогли навіть косметично привести до ладу свій музей. 

Screenshot 749 67e7c

Росіяни в першу чергу перейменовують захоплені міста та вулиці. Фото: скріншот з пропагандистського каналу

Будинок неприбраний, на подвір’ї валяється непотріб, й сама оселя не була ремонтована, або хоча б підлатана. Втім, це не заважає колаборантці проводити тут заняття. Зовні все схоже на типову шароварщину, коли українську культуру знецінювали, як це зробили в музеї Зуївці. Речі, які тут знаходяться не мають національної прив’язки, вони не несуть в собі цінності.

Культура Донеччини — це не набір картинок

Олена Смирнова — директорка Бахмутського краєзнавчого музею розповідає, що за час війни не раз бачила агресивні «продукти» ворожої пропаганди спрямовані на українську культуру, а точніше її знецінення.

«Зібрано все разом: школа, Бандера, Шевченко. Все, що становить тригери для ворожого  тилу. Навіть не турбувався ніхто про монтаж, текст, хоч якийсь професійний рівень. Впізнаваний почерк. Не можна дивитися, бо роз’їдає від огиди, забирає рештки психічного здоров’я», — коментує пані Олена пропагандистські ролики. 

Культура Донеччини — це не набір картинок, музики, чи співів, пояснює експертка. Вона розмірковує, що неоднорідність населення на Донбасі, складні і неоднозначні історичні процеси, які проходили крізь соціум дали такий емоційний продукт. Спочатку люди ненавиділи й гребували совком (ред. СРСР), а потім перейшли до його звеличення.

Шароварщина: що робити?

На думку пані Олени, в Україні безумовно, є заангажованість псевдоукраїнською темою і є глибоке переживання української долі регіону. 

«Національні, вікові, особистісні вектори – це нормально для створення єдиної мови емоцій, якою і є культура. На що б ми не звернули увагу, ми бачимо різнобарвність. Живопис, музика, література — це все вільне вираження, різні майданчики для реалізації, різна аудиторія. Якщо ми будемо допомогати, а не заказувати – нічого не треба буде викорінювати, відпаде саме. Треба тільки пам’ятати, що культура — то не обслуговування, культура — це важко і не зовсім зрозуміло, то шлях наверх. Безумовно, БахмУт – культурна столиця Донеччини, і з нашого спільного досвіду можна сказати, що потрібен час. Намагатися зберегти надбання, намагатися створити нове», — резюмує Олена Смирнова.

Музей в Бахмуті та музей в Олександро-Калиновому: які справжні українські традиції?

В Бахмуті та селі Олекса́ндро-Кали́нове до повномасштабної війни були свої музеї, які насправді зберігали традиції та поляризували народну творчість. В 2015 році в Бахмутському народному домі відкрили музей народної творчості, експонати до нього створили жінки з майстерні «Оберіг». 

Загалом, протягом десяти років виставковий фонд накопичував сотні екземплярів виробів народної творчості, зокрема петриківського розпису, вишивки, народної ляльки, плетіння. Згодом, кімната музею була в приміщенні Центру технічної творчості. Бахмутян, які виявляли бажання навчатися — залучали до майстер-класів. Мистецтво створення ляльки-мотанки викладала народна майстриня Наталя Роменська, яка в евакуації продовжує займатися цією справою.

А ось так, наприклад, виглядав музей в Олександро-Калиновому. Зверніть увагу на доглянутість приміщення, та наповнення цього закладу. Навіть фасад оселі прикрашений малюнками. В середині музеї активна громада зібрала речі, які ідентифікували їхню самобутність, тут були й артефакти з СРСР, всі мали свою приналежність до тієї чи іншої епохи, натомість у відео пропагандистів всі експонати нагадують випадкове зібрання.

Фото: «Бахмут. IN.UA»

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Як обрати натуральний камінь для будівництва та ландшафтного дизайну

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 12:15, 20 Травня 2024
Фасад з використанням натурального каменю / фото ілюстративне

Декоративний камінь — це досить незвичний матеріал, який широко використовується не тільки в будівництві, але й у ландшафтному дизайні та навіть в створенні інтер’єру приміщення. Серед його переваг найбільш виділяються краса та практичність, завдяки яким цей матеріал стає досить універсальним.

Редакція Бахмут IN.UA розповідає, як обрати декоративний камінь та які можливі типи можна використовувати для різних задач.

Декоративний камінь в України

У більшості випадків декоративний камінь використовується для обробки об’єктів ззовні, наприклад, фасадів, альтанок чи колон. Такий вибір пов’язаний з тим, що матеріали мають велику кількість переваг, серед яких:

  • міцність;
  • стійкість до зносу та впливу різних факторів, зокрема, вологи;
  • довговічність;
  • різноманітність, зокрема, по кольорах та текстурі;
  • екологічність.

Існує також можливість використання декоративного каменю в інтер’єрі житлових або робочих приміщень. Цей вибір вже пов’язаний з доступністю, невибагливістю до догляду та стерпність перепаду температури або впливу вологи.

Декоративний камінь для різних типів задач можна знайти на спеціалізованому сайті https://kanyon.com.ua/.

Як обрати декоративний камінь для будівництва та ландшафтного дизайну

Декоративний камінь у саду / фото ілюстративне

Вибір натурального каменю для використання залежить від призначення. Наприклад, при виборі матеріалу для будівництва та ландшафтного дизайну ключовими показниками повинні бути властивості, зокрема, міцність та стійкість до впливу навколишньої середи. Ідеальними варіантами для цього стануть мармур, сланець та базальт, які можна знайти на сайті kanyon.com.ua.

При створенні саду вже потрібно орієнтуватися на вологостійкість та візуальну різноманітність для створення оптимального дизайну. Для цих потреб гарним варіантом стане галька.

Як обрати декоративний камінь для інтер’єру приміщення

Кухня / фото ілюстративне

Використання натурального каменю в інтер’єрі, в першу чергу, залежить від кімнати, де він буде використаний.

До прикладу, матеріал для створення інтер’єру ванної кімнати повинен бути міцним і не слизьким. На підлогу ідеальним варіантом стане мармур, адже він має властивість випаровувати вологу. Для стін у ванній кімнаті варто використовувати сланець. Своєю чергою, варто відмовитися від використання піщанику, через те, що під постійним впливом вологи він швидко втратить колір.

Камінь в інтер’єрі кухні також широко використовується дизайнерами через його естетичність та універсальність, зокрема, мова йде про сланець, граніт або мармур. Слід зазначити, що матеріал для обробки кухні потрібно вибирати саме в темних кольорах та з обов’язковою наявністю водовідштовхувальних засобів.

Натуральний камінь в інтер’єри спальні / фото ілюстративне

Камінь в інтер’єрі спальні доречний для декору акцентної стіни навпроти або біля ліжка. Колір стіни та форма матеріалу залежить від стилю кімнати і її кольору. Якщо в кімнаті є телевізор або робочий стіл, то можна це обіграти кам’яною кладкою.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

У Чернігові відкрилася виставка “Скорботний шлях Бахмута”: деталі

Валентина Славінська Славінська Валентина 10:50, 20 Травня 2024
“Виставка “Скорботний шлях Бахмута” / фото Мінкульт

16 травня у Чернігові в Художньому музеї Галагана відкрили виставку “Скорботний шлях Бахмута”. Цей проєкт, покликаний продемонструвати унікальну культуру міста Бахмут та її стійкість в умовах війни.

Про це повідомляє Бахмутська міська рада

Виставка у Чернігові

Виставка в Чернігові / фото Бахмутської міської ради

Попередньо виставка вже відбулась у Києві, де було представлено унікальну колекцію барельєфів “Різьбленка” майстра традиційних народних ремесел із Бахмута Дмитра Денисенка.

Дмитро Денисенко, майстер народної творчості з писанкарства, чиї роботи відомі по всій Україні.

Ініціатори заходу, це Управління культури Бахмутської міської ради та благодійний фонд “Бахмут. Допомога. Відродження” разом з МВА. Організатори пишуть, що прагнуть популяризувати творчі таланти мешканців Бахмута та розповісти про трагедії, яких зазнало місто від російської агресії.

Експозиція триватиме до 2 червня. Відвідати виставку можна за адресою вулиця Музейна, 6.

Автор виставки / фото Бахмутської міської ради

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як обрати натуральний камінь для будівництва та ландшафтного дизайну

Декоративний камінь — це досить незвичний матеріал, який широко використовується не тільки в будівництві, але й у ландшафтному дизайні та навіть в створенні інтер’єру приміщення. […]

12:15, 20.05.2024 Скопіч Дмитро

У Чернігові відкрилася виставка “Скорботний шлях Бахмута”: деталі

16 травня у Чернігові в Художньому музеї Галагана відкрили виставку “Скорботний шлях Бахмута”. Цей проєкт, покликаний продемонструвати унікальну культуру міста Бахмут та її стійкість в […]

Пакунок малюка 2024

Пакунок малюка 2024: як батькам отримати 7 689 гривень на дитину

Батьки новонародженого малюка можуть отримати бебі-бокс від держави вартістю у 7 689 гривень. Отримати його можна у пологовому будинку, але якщо в медзакладі пакунка немає, […]

В Мінцифрі розповіли, як залишатися на зв’язку під час відключень електроенергії

Через постійні обстріли енергетичної інфраструктури ворогом в Україні спостерігається значний дефіцит потужностей в енергосистемі. 

Ощадбанк затримка Виплат ВПО

Що робити ВПО, якщо затримують виплати. Інструкція

Згідно із законом, виплати для ВПО надходять особі щомісяця 15 та 28 числа. Однак, бувають випадки, коли грошові надходження від держави не приходять вчасно. Що […]