«Прадід пішов з дому та оселився на березі ставка, що зараз зветься Північним», – бахмутянка про виживання родини в Голодомор

Семаковська Тетяна 14:31, 20 Листопада 2019

IMG 8205 6c648В цей тиждень напередодні річниці Голодомору громадська діячка, журналіст Наталя Жукова у своєму блозі поділилися історією виживання родини. Залишайте в коментарях цікаві факти, що дізнались зі спогадів ваших дідів та прадідів. Так ми разом відтворимо картину національної української трагедії Голодомору.

В одній з книг про Голодомор 1932-33 років на Донбасі ми знайшли пофамільний перелік мешканців нашого міста, Часова-Яра та деяких прилеглих сіл, які очевидно померли від голоду в 1932-33 роках. В тому переліку – їх ПІБ, вік, дата смерті, соц. статус, місце проживання та причина смерті, А ТАКОЖ номер архівного фонду, опису ДАДО (Державного архів Донецької області), в яких зберігалися відомості про смерть тієї чи іншої особи. Таких прізвищ по Артемівську та Часовому-яру – 506, і ще 47 осіб – по деяких селах Артемівського району.

Не пригадую, щоб на широкий загал оприлюднювалися ці списки! В них багато дітей з будинку немовля, в’язнів. Взагалі, треба проаналізувати цей перелік.

Це ми робиться для того, щоб коли ви почуєте, що “в Артемівську (або на Донбасі) голоду не було” – щоб КОЖЕН наочно побачив та вирішив для себе – був чи не був! Майже 500 людей по нашому місту зафіксовано смертей, і з такими діагнозами – це як, не голод?

І ще – якби не моя підготовка разом з «Бахмутом Українським» до цього Дня цього року, я б так ніколи і не дізналася як саме вижив в 1932-33 роках в Артемівську мій прадід, пекар Іван Єфимович Борзенко з дружиною Марією Лукьянівною. В них було шестеро дітей, від 1913 до 1928 року народження. Старших вони відправили на Орловщину до родича прадіда, який працював в паровозному депо. А молодші залишилися тут. Виявляється, навесні 1933 року мій прадід пішов з дому та оселився на березі ставка, що зараз зветься Північним. Там він жив до глибокої осені, щоденно ловив річкових молюсків типу беззубки, варив їх у казанку та годував молодших дітей, яких їхня мати приводила з району Нижньо-Маріупольської вулиці (тобто це геть інша околиця міста). Він залишався там до глибокої осені, поки не захворів і його родина не забрала додому. Коли старших відправляли на Орловщину, перед тим здали 5 царських рублів у Торгсин (який розташовувався, за їх словами, на місці нинішньої парикмахерської “Карина” по нин. вул. Першина), купили півмішка проса, а на вокзалі в Харкові його з-під них вкрали. 

Це люди, які працювали і утримували себе і за царських часів, і в 1917-1921, і під час нацистської окупації міста, і за часів застою, коли держава дала їм мізерні пенсії…  Прадід був чудовим пекарем, а ще вмів шити, мав машинку “Зінгер”, міг “робити гроші з нічого”, переробляючи старі пальта на інші вироби. Бабуся теж вміла добре шити. І ось ці роботящі люди їли ті нещасні річкові ракушки і спасали ними своїх дітей – так, що їхні онуки досі це памятають…  

В мене і фото є їх.. приблизно тих часів, вимучені, зарано постарілі, змарновані …старики 35-40 років. Це мені сьогодні розповіла одна з моїх тітоньок, якій моя прабабуся розповідала це все. Про переїзд на Орловщину я знала, а про ось цей епізод – ні.

А які історії залишилися нерозказаними у вашій родині?

ЗСУ звільнили село Сторожове

Семаковська Тетяна 10:22, 12 Червня 2023

photo 2023 06 12 08 21 46 e3bb235 окрема бригада морської піхоти ім.контр-адмірала Михайла Остроградського звільнила село Сторожове на Донеччині. Тепер тут знову майорить український прапор.

Про це повідомили в Об’єднаному пресцентрі Сил оборони таврійського напрямку.

«Державний прапор знову майорить над Сторожовим, і так буде з кожним населеним пунктом, поки ми не звільнимо всю українську землю.  Дякуємо 35 окрема бригада морської піхоти ім.контр-адмірала Михайла Остроградського», — повідомили в ЗСУ.

Днями раніше, ЗСУ також звільнили село Благодатне на Донеччині, це зробили воїни 68-ї окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша, підтвердили в Сухопутних військах ЗСУ.

photo 2023 06 12 09 20 37 71cc7Звільнене село. Фото: DeepStateMAP

Що передувало? 

За минулу добу ЗСУ продовжили наземні атаки навколо Бахмута, щоб вибити окупантів. Штурми проводили й росіяни. Російські блогери стверджують, що українські сили атакували поблизу Кліщіївки, і що підрозділи російського спецназу намагаються витіснити українські сили з позицій поблизу Кліщіївки, однак безуспішно.

Тим часом у ЗСУ є успіх в районі Берхівського водосховища, там наші сили просунулись вперед на 250 м. Днями раніше пресофіцерка 93-ОМБР Холодний Яр Ірина Рибакова повідомила, що росіяни знаходяться в Бахмуті у менш зручному становищі, ніж ЗСУ.

Зазначимо, що ЗСУ досягли успіхів навколо Бахмута 8 червня. Геолокаційні кадри, опубліковані 7 червня, вказують на те, що українські сили досягли просування поблизу Берхівки — це 6 км на північний захід від Бахмута.

Фото: Фейсбук

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

В Одесі для бахмутян працює гуманітарний центр підтримки

Семаковська Тетяна 15:02, 14 Квітня 2023

В Одесі для бахмутян працює гуманітарний центр підтримки

Наприкінці березня в Одесі розпочав роботу центр підтримки для жителів Бахмутської громади. На сьогодні у штабі зареєстровано 1064 людини, з яких 236 дітей.

Про це інформує Департамент соціального захисту населення Донецької облдержадміністрації.

Гуманітарний хаб «З Бахмутом в серці» у м. Одеса розташований за адресою: вулиця Канатна, 71.

Співробітники штабу проводять майстер-класи та розважальні заходи для дітей, організують походи до театру та цирку. Так, нещодавно маленькі бахмутяни, які відсвяткували свої іменини у березні, взяли участь у святі День іменинника. Дітлахи танцювали, розважалися та знайшли нових друзів.

День іменинника1 ded19Подарунок до дня народження отримали маленькі бахмутяни, які наразі проживають у Одесі. Фото: Департамент соціального захисту населення Донецької облдержадміністрації

Читайте також: Допомога для бахмутян: де та за яким графіком працюють Центри підтримки та осередки в Україні

Найближчим часом фахівці центру підтримки надаватимуть бахмутянам юридичну допомогу та проводитимуть зустрічі з представниками Пенсійного фонду України. За період роботи гуманітарного центру жителі Бахмутської громади отримали 50 жіночих наборів.

Фото: Департамент соціального захисту населення Донецької облдержадміністрації

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

photo 2023 06 12 08 21 46 e3bb2

ЗСУ звільнили село Сторожове

35 окрема бригада морської піхоти ім.контр-адмірала Михайла Остроградського звільнила село Сторожове на Донеччині. Тепер тут знову майорить український прапор.

В Одесі для бахмутян працює гуманітарний центр підтримки

В Одесі для бахмутян працює гуманітарний центр підтримки

Наприкінці березня в Одесі розпочав роботу центр підтримки для жителів Бахмутської громади. На сьогодні у штабі зареєстровано 1064 людини, з яких 236 дітей.

49476372 10156325420169335 6649748034462679040 n b6eaa

«Вічний двигун, який працює на енергії любові», — Оксана Писарева про життя без світла

Бахмутянка Оксана Писарева, як й тисячі українців, навчилася жити без світла. Жінка поділилася роздумами про свій народ, який вміє адаптовуватися до будь-яких труднощів. Екстрені відключення […]

36637587 2168088466811656 3028012120466784256 n 5102c

«Йдучи литовськими вуличками, я завжди шукаю якусь схожість з Бахмутом. І знаходжу…» ‒ Євгенія Буднік про своє місто

Через обстріли Росії тисячі жителів Бахмуту змушені були покинути рідні домівки. Серед евакуйованих бахмутян ‒ вчителька української мови та літератури місцевої школи Євгенія Буднік. Жінка […]

285538720 5067165163321287 7946903981186088117 n 1bd0d

«Зараз головне зберегти життя та психологічне здоров’я!» – мешканка Бахмута про евакуацію

«Я переселенка, маю статус ВПО. Ще два місяці тому я жахалась цього статусу, не хотіла реєструватись, брати запропоновану гуманітарну допомогу. «Є люди, яким набагато важче […]