Шашлик, це популярна страва, яка готується на грилі. Запорука приготування смачного й ароматного м’яса полягає в процесі маринування. Адже це не тільки покращує смак, але й допомагає зробити м’ясо м’яким та соковитим. Наша редакція знайшла кілька цікавих рецептів маринаду для шашлику, якими ми хочемо поділитися з вами.
Як правильно замаринувати шашлик
Спека та сезон відпусток є гарним приводом забратися компанією та приготувати шашлики. Адже таке дозвілля у багатьох асоціюється саме з літнім сезоном. Для того, щоб ви могли не тільки відпочити, але й отримати дуже смачну страву, потрібно знати, як правильно замаринувати м’ясо для шашликів. Ми зібрали у цій статті кращі рецепти маринадів, серед яких швидкий маринад з цибулею, медовий маринад, маринад на кефірі й маринад на мінеральній воді.
Швидкий маринад з цибулею
Цибуля додає неповторний смак до страв. Ось простий рецепт швидкого маринаду для шашлику:
Інгредієнти:
- 1 велика цибулина, дрібно нарізана;
- 3 зубчики часнику, подрібнені;
- 1/4 склянки оливкової олії;
- 2 столові ложки лимонного соку;
- 2 чайні ложки паприки;
- 1 чайна ложка кмину;
- Сіль і перець за смаком.
Як правильно замаринувати шашлик:
- у мисці змішайте дрібно нарізану цибулю, подрібнений часник, оливкову олію, лимонний сік, паприку, кмин, сіль і перець;
- добре перемішайте, щоб всі інгредієнти змішалися.
- помістіть м’ясо для шашлику в поліетиленовий пакет, що закривається, і залийте його маринадом. Можна також використати миску та накрити її плівкою або кришкою;
- закрийте пакет і втирайте маринад у м’ясо, переконавшись, що воно рівномірно покрите;
- поставте в холодильник принаймні на 2 години або на ніч для максимального насичення смаку;
- вийміть м’ясо з маринаду та обсмажте на грилі.
Медовий маринад для шашлику
Для тих, хто насолоджується солодким смаком шашлику, медовий маринад – ідеальний вибір. Ось, мабуть, кращий маринад для шашлику для тих, хто любить додати трохи солодких ноток своїх страв:
Інгредієнти:
- 1/4 склянки меду;
- 2 столові ложки соєвого соусу;
- 2 столові ложки оливкової олії;
- 2 зубчики часнику, подрібнити;
- 1 чайна ложка меленого імбиру;
- Сік 1 лимона;
- Сіль і перець за смаком.
Як правильно замаринувати шашлик:
- У мисці змішайте мед, соєвий соус, оливкову олію, подрібнений часник, мелений імбир, лимонний сік, сіль і перець.
- Залийте маринадом м’ясо шашлику в поліетиленовому пакеті, що закривається. Можна також використати миску та накрити її плівкою або кришкою.
- Нанесіть маринад на м’ясо, переконавшись, що воно добре покрите.
- Закрийте пакет і поставте в холодильник принаймні на 1 годину, щоб аромати змішалися.
- Вийміть м’ясо з маринаду та обсмажте на грилі до бажаного рівня готовності.
Медовий маринад додасть солодких ноток до смаку вашого шашлику / фото відкриті джерела
Маринад на кефірі
В якості унікальної маринадної основи для шашлику можна використовувати кисломолочний напій – кефір. Кремовий характер цього продукту додає характерний смак м’ясу. Ось рецепт правильного маринаду для шашлику на кефірі, який варто спробувати:
Інгредієнти:
- 1 стакан кефіру;
- 2 столові ложки оливкової олії;
- 2 столові ложки свіжого лимонного соку;
- 2 зубчики часнику, подрібнити;
- 1 чайна ложка сушеного орегано;
- 1 чайна ложка сушеного чебрецю;
- Сіль і перець за смаком.
Як правильно замаринувати шашлик:
- у мисці змішайте кефір, оливкову олію, лимонний сік, подрібнений часник, сушений орегано, сушений чебрець, сіль і перець;
- добре перемішайте, доки всі інгредієнти не змішаються;
- помістіть м’ясо для шашлику в поліетиленовий пакет, що закривається, і залийте його маринадом. Можна також використати миску та накрити її плівкою або кришкою;
- закрийте пакет і втирайте маринад у м’ясо, переконавшись, що воно рівномірно покрите;
- поставте в холодильник принаймні на 4 години, щоб м’ясо проникло ароматами;
- вийміть м’ясо з маринаду та обсмажте на грилі до повної готовності.
Кефір незвичний, але смачний спосіб замаринувати м’ясо / фото відкриті джерела
Маринад з мінеральною водою
Мінеральна вода може здатися нетрадиційним вибором для маринування шашлику, але вона може додати освіжаючу нотку вашій страві на грилі. Ось незвичний рецепт для вашого наступного пікніка
Інгредієнти:
- 1 стакан мінеральної води;
- 2 столові ложки оливкової олії;
- Сік 1 лайма;
- 2 столові ложки подрібненої свіжої зелені (наприклад, петрушка, кінза або м’ята);
- 2 зубчики часнику, подрібнити;
- 1 чайна ложка кайенского перцю;
- Сіль і перець за смаком.
Як правильно замаринувати шашлик:
- у мисці змішайте мінеральну воду, оливкову олію, сік лайма, подрібнену свіжу зелень, подрібнений часник, кайенский перець, сіль і перець;
- добре перемішайте всі інгредієнти;
- помістіть м’ясо для шашлику в поліетиленовий пакет, що закривається, і залийте його маринадом. Можна також використати миску та накрити її плівкою або кришкою;
- закрийте пакет і втирайте маринад у м’ясо, щоб він добре розподілився;
- поставте в холодильник принаймні на 2 години, щоб аромати проникли в м’ясо;
- вийміть м’ясо з маринаду та смажте на грилі, поки воно не досягне бажаного рівня готовності.
Як підібрати маринад для різних видів м’яса
Якщо у вас є бажання поекспериментувати зі смаками та замаринувати шашлик по власному рецепту, то варто враховувати кілька рекомендацій щодо тих смаків, які підходять для різних видів м’яса.
Наприклад, легкі та цитрусові смаки ідеально підходять до маринаду для шашлику з курки. Водночас для яловичини варто обрати насичені та пікантні смаки. Маринади для шашлику з яловичини можуть містити такі спеції, як чорний перець, кмин, коріандр або порошок чилі. Це додасть смаку глибину.
Маринад для шашлику зі свинини краще обрати із додаванням солодких або гострих смаків, адже так ви врівноважите природну насиченість цього м’яса.
На закінчення варто сказати, що маринування шашлику – важливий крок у створенні апетитної страви на грилі. Наведені вище рецепти пропонують різноманітні смаки для людей з різними смаковими уподобаннями. Експериментуйте з цими рецептами й придумуйте свої власні.
Читайте також: