Як правильно замаринувати шашлик: цікаві рецепти

Семаковська Тетяна 11:00, 14 Липня 2024

Шашлик, це популярна страва, яка готується на грилі. Запорука приготування смачного й ароматного м’яса полягає в процесі маринування. Адже це не тільки покращує смак, але й допомагає зробити м’ясо м’яким та соковитим. Наша редакція знайшла кілька цікавих рецептів маринаду для шашлику, якими ми хочемо поділитися з вами. 

Як правильно замаринувати шашлик

Спека та сезон відпусток є гарним приводом забратися компанією та приготувати шашлики. Адже таке дозвілля у багатьох асоціюється саме з літнім сезоном. Для того, щоб ви могли не тільки відпочити, але й отримати дуже смачну страву, потрібно знати, як правильно замаринувати м’ясо для шашликів. Ми зібрали у цій статті кращі рецепти маринадів, серед яких швидкий маринад з цибулею, медовий маринад, маринад на кефірі й маринад на мінеральній воді.

Швидкий маринад з цибулею

Цибуля додає неповторний смак до страв. Ось простий рецепт швидкого маринаду для шашлику:

Інгредієнти:

  • 1 велика цибулина, дрібно нарізана;
  • 3 зубчики часнику, подрібнені;
  • 1/4 склянки оливкової олії;
  • 2 столові ложки лимонного соку;
  • 2 чайні ложки паприки;
  • 1 чайна ложка кмину;
  • Сіль і перець за смаком.

Як правильно замаринувати шашлик:

  • у мисці змішайте дрібно нарізану цибулю, подрібнений часник, оливкову олію, лимонний сік, паприку, кмин, сіль і перець;
  • добре перемішайте, щоб всі інгредієнти змішалися.
  • помістіть м’ясо для шашлику в поліетиленовий пакет, що закривається, і залийте його маринадом. Можна також використати миску та накрити її плівкою або кришкою;
  • закрийте пакет і втирайте маринад у м’ясо, переконавшись, що воно рівномірно покрите;
  • поставте в холодильник принаймні на 2 години або на ніч для максимального насичення смаку;
  • вийміть м’ясо з маринаду та обсмажте на грилі.

Медовий маринад для шашлику

Для тих, хто насолоджується солодким смаком шашлику, медовий маринад – ідеальний вибір. Ось, мабуть, кращий маринад для шашлику для тих, хто любить додати трохи солодких ноток своїх страв:

Інгредієнти:

  • 1/4 склянки меду;
  • 2 столові ложки соєвого соусу;
  • 2 столові ложки оливкової олії;
  • 2 зубчики часнику, подрібнити;
  • 1 чайна ложка меленого імбиру;
  • Сік 1 лимона;
  • Сіль і перець за смаком.

Як правильно замаринувати шашлик:

  • У мисці змішайте мед, соєвий соус, оливкову олію, подрібнений часник, мелений імбир, лимонний сік, сіль і перець.
  • Залийте маринадом м’ясо шашлику в поліетиленовому пакеті, що закривається. Можна також використати миску та накрити її плівкою або кришкою. 
  • Нанесіть маринад на м’ясо, переконавшись, що воно добре покрите.
  • Закрийте пакет і поставте в холодильник принаймні на 1 годину, щоб аромати змішалися.
  • Вийміть м’ясо з маринаду та обсмажте на грилі до бажаного рівня готовності.

Медовий маринад додасть солодких ноток до смаку вашого шашлику / фото відкриті джерела

Маринад на кефірі

В якості унікальної маринадної основи для шашлику можна використовувати кисломолочний напій – кефір. Кремовий характер цього продукту додає характерний смак м’ясу. Ось рецепт правильного маринаду для шашлику на кефірі, який варто спробувати:

Інгредієнти:

  • 1 стакан кефіру;
  • 2 столові ложки оливкової олії;
  • 2 столові ложки свіжого лимонного соку;
  • 2 зубчики часнику, подрібнити;
  • 1 чайна ложка сушеного орегано;
  • 1 чайна ложка сушеного чебрецю;
  • Сіль і перець за смаком.

Як правильно замаринувати шашлик:

  • у мисці змішайте кефір, оливкову олію, лимонний сік, подрібнений часник, сушений орегано, сушений чебрець, сіль і перець;
  • добре перемішайте, доки всі інгредієнти не змішаються;
  • помістіть м’ясо для шашлику в поліетиленовий пакет, що закривається, і залийте його маринадом. Можна також використати миску та накрити її плівкою або кришкою;
  • закрийте пакет і втирайте маринад у м’ясо, переконавшись, що воно рівномірно покрите;
  • поставте в холодильник принаймні на 4 години, щоб м’ясо проникло ароматами;
  • вийміть м’ясо з маринаду та обсмажте на грилі до повної готовності.

Кефір незвичний, але смачний спосіб замаринувати м’ясо / фото відкриті джерела

Маринад з мінеральною водою

Мінеральна вода може здатися нетрадиційним вибором для маринування шашлику, але вона може додати освіжаючу нотку вашій страві на грилі. Ось незвичний рецепт для вашого наступного пікніка

Інгредієнти:

  • 1 стакан мінеральної води;
  • 2 столові ложки оливкової олії;
  • Сік 1 лайма;
  • 2 столові ложки подрібненої свіжої зелені (наприклад, петрушка, кінза або м’ята);
  • 2 зубчики часнику, подрібнити;
  • 1 чайна ложка кайенского перцю;
  • Сіль і перець за смаком.

Як правильно замаринувати шашлик:

  • у мисці змішайте мінеральну воду, оливкову олію, сік лайма, подрібнену свіжу зелень, подрібнений часник, кайенский перець, сіль і перець;
  • добре перемішайте всі інгредієнти;
  • помістіть м’ясо для шашлику в поліетиленовий пакет, що закривається, і залийте його маринадом. Можна також використати миску та накрити її плівкою або кришкою;
  • закрийте пакет і втирайте маринад у м’ясо, щоб він добре розподілився;
  • поставте в холодильник принаймні на 2 години, щоб аромати проникли в м’ясо;
  • вийміть м’ясо з маринаду та смажте на грилі, поки воно не досягне бажаного рівня готовності.

Як підібрати маринад для різних видів м’яса

Якщо у вас є бажання поекспериментувати зі смаками та замаринувати шашлик по власному рецепту, то варто враховувати кілька рекомендацій щодо тих смаків, які підходять для різних видів м’яса. 

Наприклад, легкі та цитрусові смаки ідеально підходять до маринаду для шашлику з курки. Водночас для яловичини варто обрати насичені та пікантні смаки. Маринади для шашлику з яловичини можуть містити такі спеції, як чорний перець, кмин, коріандр або порошок чилі. Це додасть смаку глибину.

Маринад для шашлику зі свинини краще обрати із додаванням солодких або гострих смаків, адже так ви врівноважите природну насиченість цього м’яса.

На закінчення варто сказати, що маринування шашлику – важливий крок у створенні апетитної страви на грилі. Наведені вище рецепти пропонують різноманітні смаки для людей з різними смаковими уподобаннями. Експериментуйте з цими рецептами й придумуйте свої власні.

Читайте також:

Євробачення 2025: де дивитися півфінал і хто має найбільші шанси на перемогу

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 15:15, 13 Травня 2025
Сцена Євробачення-2025 / фото SRG SSR

Сьогодні, 13 травня 2025 року, в арені Санкт-Якобсгалле у швейцарському місті Базель стартує пісенний конкурс “Євробачення-2025”. У першому півфіналі на сцену вийдуть представники 15 країн, серед яких — і гурт Ziferblat, що представляє Україну.

Детальніше про сам конкурс, порядок виступів у першому півфіналі та способи голосування — в матеріалі Бахмут IN.UA.

Коли та де відбудеться Євробачення 2025

Цьогоріч “Євробачення” проходить у три етапи: два півфінали — 13 та 15 травня, а гранд-фінал — 17 травня. Півфінали необхідні для визначення фіналістів, які змагатимуться за перемогу в заключному шоу.

Україну представляє гурт Ziferblat із піснею Bird of Pray. Вони виступатимуть п’ятими у першому півфіналі.

Трансляція шоу, а саме першого півфіналу, розпочнеться о 22:00 за київським часом.

Де подивитися Євробачення 2025

Україну представлятиме гурт Ziferblat / фото eurovision.tv

Українські глядачі можуть переглянути конкурс через кілька зручних платформ:

  • телеканал “Суспільне Культура”;
  • сайт “Суспільне Євробачення”;
  • YouTube-канал “Суспільне Мовлення”;
  • офіційний YouTube-канал Eurovision Song Contest;
  • платформа MEGOGO.

Як голосувати за улюблених виконавців

Глядачі з України можуть проголосувати трьома способами:

  • через офіційний додаток Eurovision Song Contest App;
  • за допомогою SMS або телефонного дзвінка (номери з’являться під час ефіру);
  • через спеціальний сайт esc.vote (працює лише в дні шоу).

Важливо: голосувати можна лише в тому півфіналі, в якому виступає представник країни. Для України це перший півфінал — 13 травня. У фіналі 17 травня голосування також буде доступне.

Зазначимо, що, якщо ж українець чи українка знаходяться за кордоном, то вони можуть голосувати та в першому, і в другому півфіналах.

Учасники першого півфіналу

У першому півфіналі виступлять представники 15 країн. Ось список учасників у порядку їх виходу на сцену:

  • VæbRÓA (Ісландія);
  • Justyna SteczkowskaGAJA (Польща);
  • KlemenHow Much Time Do We Have Left (Словенія);
  • Tommy CashEspresso Macchiato (Естонія);
  • ZiferblatBird of Pray (Україна);
  • KAJBara bada bastu (Швеція);
  • NapaDeslocado (Португалія);
  • Kyle AlessandroLighter (Норвегія);
  • Red SebastianStrobe Lights (Бельгія);
  • MamagamaRun With U (Азербайджан);
  • Gabry PonteTutta l’Italia (Сан-Марино);
  • Shkodra ElektronikeZjerm (Албанія);
  • ClaudeC’est La Vie (Нідерланди);
  • Marko BošnjakPoison Cake (Хорватія);
  • Theo EvanShh (Кіпр).

Прогнози: хто може виграти Євробачення 2025

Шанси на перемогу / скриншот

Згідно з даними сайту Eurovision World, найбільші шанси на перемогу має шведський гурт KAJ з піснею Bara bada bastu — букмекери оцінюють їхні шанси на 41%. Другу позицію посідає представник Австрії JJ із піснею Wasted Love (19%), третє місце — за Францією, де виступає Louane з композицією Maman (6%).

Хто може посісти місце у топ-10 / скриншот

Представники України — гурт Ziferblat — наразі на 15-й позиції у загальному рейтингу, з імовірністю перемоги 1%. Проте в категорії “Хто потрапить до топ-10” українці займають дев’яте місце, що залишає надії на успішний виступ.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Паста, салат й доповнення до курки: що можна приготувати зі спаржі

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 12:00, 11 Травня 2025
Спаржа / фото з Вікіпедії

Спаржа — один із найвишуканіших і найкорисніших овочів весняного сезону, який дедалі частіше з’являється на українських кухнях. Її ніжний смак і поживність роблять спаржу ідеальним інгредієнтом для легких супів, салатів, пасти або навіть запечених страв. Вона готується швидко, зберігаючи максимум вітамінів, і чудово поєднується як з м’ясом, так і з морепродуктами.

Редакція Бахмут IN.UA пропонує ознайомитися з рецептами зі спаржею.

Спаржа: у чому користь для організму

Спаржа — це овочева культура з родини аспарагусових, яка налічує близько 300 видів. Деякі з них вирощують як декоративні рослини, однак певні різновиди спаржі є їстівними.

Цей овоч досить низькокалорійний і багатий на корисні речовини. Він містить вітаміни A, C, E, K і групи B, а також залізо, калій і фолієву кислоту. Завдяки високому вмісту антиоксидантів спаржа допомагає боротися з вільними радикалами й уповільнює старіння клітин. Вона також підтримує здоров’я серцево-судинної системи, знижуючи рівень холестерину та артеріальний тиск.

До того ж спаржа є природним діуретиком, тому сприяє виведенню зайвої рідини з організму. Її клітковина покращує травлення й нормалізує мікрофлору кишківника. Регулярне споживання спаржі підтримує імунну систему й нервову діяльність, зміцнюючи загальний стан здоров’я та додаючи енергії.

Скільки коштує кілограм спаржі в Україні

Вартість спаржі / скриншот

Спаржа — це доступний сезонний овоч, який можна купити в багатьох магазинах України. Наприклад, в мережі супермаркетів Ашан вона коштує 114 гривень за 1 кілограм.

Спаржа з тунцевим соусом

Спаржа з тунцевим соусом / фото Cookpad

Спаржа з тунцевим соусом — це вишуканий рецепт, що поєднує ніжність овочу з кремовим соусом із тунця, створюючи справжній середземноморський смак.

Інгредієнти:

  • 200 грамів спаржі;
  • 2 варені яйця;
  • 1 банка тунця в олії;
  • 1 чайна ложка каперсів;
  • 1–2 чайні ложки лимонного соку;
  • трохи зеленої цибулі для подачі;
  • сіль — за смаком.

Спочатку спаржу ретельно миють і обрізають жорсткі кінчики, непридатні до вживання. Потім її відварюють у підсоленій киплячій воді приблизно 2 хвилини, аби зберегти хрумкість. Щоб зафіксувати яскравий колір, овоч одразу охолоджують у холодній воді.

Для соусу зварені яйця, тунець разом з олією, каперси та лимонний сік поміщають у чашу блендера та збивають до кремової, однорідної текстури.

Готову спаржу викладають на тарілку й щедро поливають соусом, посипають дрібно нарізаною зеленою цибулею для аромату й свіжості.

Салат “Колізей”

Салат “Колізей” / скриншот

Салат “Колізей” — легкий і смачний варіант з відвареною спаржею, баликом та овочами, який однаково доречний як на святковому столі, так і в повсякденному меню.

Інгредієнти:

  • 400 грамів спаржі;
  • 300 грамів балика;
  • 1 банка консервованої кукурудзи;
  • 1 солодкий перець;
  • 1 цибулина;
  • олія, лимонний сік, суміш прованських трав — для заправки.

Для заправки в глибоку миску додають чайну ложку прованських трав, стільки ж лимонного соку та олію (кількість — за смаком). Усе ретельно перемішують.

Спаржу відварюють у підсоленій киплячій воді близько 5 хвилин, після чого охолоджують.

Балик, перець і цибулю нарізають соломкою та змішують у великій мисці. Додають кукурудзу й нарізану спаржу. Заправляють салат приготованою заправкою, за потреби додаючи ще трохи олії. Перемішують — і страва готова до подачі.

Курятина у вершковому соусі зі спаржею та овочами

Курятина у вершковому соусі зі спаржею та овочами / фото Сookpad

Курятина у вершковому соусі зі спаржею та овочами — це ніжне поєднання курячого філе, спаржі та овочів у вершковому соусі створює яскраву весняну страву.

Інгредієнти:

  • 700 грамів курячого філе;
  • 250 грамів спаржі;
  • 100 грамів помідорів чері;
  • 1 солодкий перець;
  • 1 упаковка вершків 33%;
  • 1 чайна ложка солодкої паприки;
  • 1 чайна ложка сушеного часнику;
  • 20 грамів олії для смаження;
  • 0,5 чайної ложки сушеного базиліка;
  • 2–3 гілочки свіжого кропу.

Куряче філе нарізають великими кубиками. Спаржу миють, очищають від твердих кінчиків (3–4 см), ріжуть на шматочки по 2–3 см. Перець нарізають соломкою, помідори — навпіл.

На добре розігрітій сковороді з олією обсмажують курятину до рум’яної скоринки, додаючи сіль, перець і паприку. Потім додають перець та спаржу, смажать разом кілька хвилин. Додають помідори й смажать ще 2–3 хвилини.

У страву додають сушений часник і базилік, перемішують і вливають вершки. Тушкують на слабкому вогні 10–15 хвилин. Наприкінці додають дрібно нарізаний кріп. Страву подають з будь-яким гарніром на вибір — наприклад, зі спагеті.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Євробачення 2025: де дивитися півфінал і хто має найбільші шанси на перемогу

Сьогодні, 13 травня 2025 року, в арені Санкт-Якобсгалле у швейцарському місті Базель стартує пісенний конкурс “Євробачення-2025”. У першому півфіналі на сцену вийдуть представники 15 країн, […]

15:15, 13.05.2025 Скопіч Дмитро

Паста, салат й доповнення до курки: що можна приготувати зі спаржі

Спаржа — один із найвишуканіших і найкорисніших овочів весняного сезону, який дедалі частіше з’являється на українських кухнях. Її ніжний смак і поживність роблять спаржу ідеальним […]

12:00, 11.05.2025 Скопіч Дмитро

Топ фільмів травня 2025: найкращі прем’єри для всієї родини, які варто побачити в кіно

Травень 2025 року обіцяє стати яскравим місяцем для любителів кіно — на глядачів чекають фільми з сенсом та гучні кінопрем’єри для всієї родини. У кінотеатрах […]

11:00, 11.05.2025 Скопіч Дмитро

Трійця 2025: коли в Україні відзначатимуть Зелені свята

Зелені свята – одні з найулюбленіших та наймасовіших свят в Україні, які щороку об’єднують мільйони українців навколо давніх традицій. У цей час храми прикрашатимуть свіжими […]

10:00, 03.05.2025 Скопіч Дмитро

Поминальні дні 2025: коли українцям потрібно відвідувати кладовища після Великодня

Поминальний тиждень, або Проводи — це християнська традиція вшанування пам’яті померлих, яка відзначається після Великодня. У цей час родини відвідують могили близьких, прибирають їх, моляться […]

15:00, 30.04.2025 Скопіч Дмитро