Бахмутська та Лондонська: рецепти смачної Паски від бахмутських господинь

Семаковська Тетяна 13:30, 25 Березня 2024
Бахмутська паска / фото з особистого архіву героїні

Паска — це основа Великоднього столу, яка асоціюється у багатьох з цим світлим святом. Втім, рецепт паски важко знайти, адже він для всіх різний. Хтось полюбляє класичні паски з ізюмом, а хтось робить їх шоколадними. Оскільки Великдень 2024 святкують 5 травня, вже час шукати ідеальний рецепт паски.

Редакція Бахмут IN.UA знайшла цікаві рецепти пасок та ділиться ними, щоб кожен бахмутянин, незалежно від місцезнаходження, мав можливість спекти основну страву Великоднього столу.

Великдень-2024

Великдень 2024 по новому календарю святкуватимуть 5 травня, це день вшанування для православних вірян. Католики святкують Великдень 2024 — 31 березня, тобто, на тиждень раніше. На честь Воскресіння Хрестового у кошик кладуть писанки та крашанки, які освячують в храмі.

Приготування будь-якої паски має певні умови. Так, важливо, щоб усі продукти для святкової випічки були свіжими та якісними. Наприклад, для прискорення процесу бродіння вкрай важливо брати саме живі дріжджі або сухі з позначкою “активні”. Також важливо, щоб уся робота проходила у гарному настрої.

Як спекти великодню паску

Випікання паски важкий процес, який інколи супроводжується проблемами. Наприклад, паски можуть тріскатися. Часто причиною цього стає неякісна мука. Розв’язати цю проблему можна оперативним змащуванням тріщин збитим білком, щоб вони запеклися. Також допомогти може вибір муки. Найкраще для випікання підходить саме пщенична вищого гатунку.

Як приготувати бахмутську паску

Рецептом справжньої паски з Бахмута поділилася головна редакторка Бахмут IN.UA Ганна Бокова, який їй дістався ще від тітки. Паски за ним щоразу виходять пухкими та смачними, а з їх випіканням справляться навіть ті, хто ніколи не готував.

Інгредієнти для тіста: 

  • 1 літра молока;
  • 2 столові ложки манки;
  • 100 грамів дріжджів;
  • 10 жовтків;
  • 200 грамів маргарину;
  • 200 грамів вершкового масла;
  • 0,6 літра сметани;
  • 2 столові ложка горілки;
  • 3-4 столові ложки олії (змастити руки під час замішування);
  • 1 кілограм цукру;
  • до 4 кілограмів муки.
photo 2023 04 05 16 11 52 2 68eea
Ганна Бокова пригощала Пасками українців закордоном / фото з особистого архіву героїні

Цим рецептом зі мною поділилася моя тітка, яка вже пару десятків років готує паски саме так і мені він також дуже сподобався. Оцінити його переваги можна буде, коли ви через сім-десять днів спробуєте декілька пасок і порівняєте зі своєю. Виявиться, що більшість вже стали твердими й не смачними, а ця майже не змінилася,

Ганна Бокова // головна редакторка Бахмут IN.UA

Головний секрет цієї паски та її довгого зберігання майже без втрати м’якості — це її основа. Опара фактично готується на рідкій манній каші. Тим, хто категорично не любить цю страву з дитинства, не варто турбуватися, бо наявність манки в тісті не впливає на смак. Консервантом також виступить горілка, яку також можна покласти в тісто.  

Рецепт паски

Основу краще підготувати звечора, або дати настоятися пару годин — зварити рідку манну кашу в пропорції 1 літр молока на 2 столових ложки манки. Також потрібно заздалегідь викласти з холодильника маргарин та масло, щоб вони були м’якими. Процес випікання досить довгий, бо тісто буде підійматися багато разів, тому краще почати з раннього ранку. 

photo 2023 04 07 11 55 39 fb60c
Ось так повинна виглядати опара / фото з особистого архіву героїні

Далі робимо опару. В цю рідину ми додаємо 100 грам дріжджів, 100 грам цукру, трошки солі та половину столової ложки муки. Суміш залишаємо на дві години. Муку для тіста треба просіяти. Посуду важливо обрати великої ємності, щоб маса, яка буде при бродінні підійматися не вилилася на зовні. Ви маєте через пів години вже побачити як маса значно піднялася.

Тим часом треба збити яйця з цукром і додати туди жири, ізюм, ванільний цукор, або інші спеції та сухофрукти до свого смаку. Коли опара готова з’єднуємо всі інгредієнти й замішуємо тісто перший раз. Кількість муки не вказуємо, бо важливо дивитися за станом тіста, щоб не забити і воно залишалося пухким.

photo 2023 04 07 19 46 20 c4316
Змішуємо яйця з цукром, додаємо жири і змішуємо з опарою / фото з особистого архіву героїні

Перший раз можна домішати до того моменту, коли відчуваєте, що ще трохи липне до рук. Тоді залиште і дайте піднятися. Це займе ще близько двох годин. Знову дістаємо і замішуємо за потреби можна додати трохи муки чи обійтися рафінованою соняшниковою, чи кукурудзяною олією. Олію потрібно налити собі на руки і місити, щоб тісто не прилипало до рук.

Screenshot 609 bc51b
Муку обов‘язково треба просіювати / фото з особистого архіву героїні

Осаджуємо тісто два рази. Тобто ще раз даємо піднятися, знову вимішуємо і розкладаємо по формах.

Screenshot 610 5d32c
 Додаємо муку, замішаємо тісто і залишаємо на півтори дві години підходити. Можна розділити тісто на дві частини, щоб легше було вимішувати / фото з особистого архіву героїні

У формах паски мають піднятися. Заповнюйте третину форми не більше. Якщо немає спеціальних форм, то можна випікати в маленьких каструльках, банках з під консерв, вимощених пергаментом, змащених олією. 

photo 2023 04 05 16 11 52 c2183
Паска за Бахмутським рецептом / фото з особистого архіву героїні

Час випікання контролюйте по кольору виробів. Не зважаючи на те, що тісто підходить до того, як ми ставимо паски в піч, я завжди ставлю спочатку не велику температуру, щоб тісто ще піднялося в печі максимально — 130-150 градусів, потім піднімаю до 180, на цьому режимі вже допікаю,

Ганна Бокова // головна редакторка Бахмут IN.UA

photo 2023 04 08 14 29 33 a5960
Бахмутська Паска / фото з особистого архіву героїні

Якщо це перша спроба спекти паски, то важливо першу партію дослідити, щоб зрозуміти час і не прогавити наступні. Після того, як паски витягли з печі, їх треба витягти з форм і залишити під рушником остигати. Прикрашати краще наступного дня, коли вони будуть холодні.

Як приготувати лондонську паску

Бахмутянка Ольга М‘ясникова, яка раніше в місті випікала кондитерську випічку, зараз живе в Лондоні. Майстриня поділилася з нами рецептом традиційної випічки, який печуть лондонські господині на Великдень — цей святковий хліб називають кугельгоф. Випікати кугельгоф радять у глиняній формі.

зображення viber 2023 04 05 15 14 13 974 72355
Кугельгоф / фото з особистого архіву героїні

Для випікання лондонської випічки потрібно:

  • 160 грамів сушеної вишні;
  • 80 грамів ізюму;
  • 60 грамів вишневого бренді, рому чи коньяку;
  • 500 грамів муки;
  • 20-15 грамів швидкодіючих дріжджів;
  • 5 грамів солі;
  • 227 грамів молока кімнатної температури;
  • 3 великих яйця кімнатної температури;
  • 95 грамів цукру;
  • 115 грамів вершкового масла.

Для декору:

  • 1, 4 чашки мигдалевої стружки;
  • 60 грамів цукрової пудри.

Орієнтовний час повного приготування від 5 до 8 годин.

зображення viber 2023 04 05 15 14 14 156 51fdf
Покрокове приготування випічки / фото з особистого архіву героїні

Для приготування кугельгофу потрібно робити все у наступній послідовності:

  • нагріти вишню, ізюм та бренді на пару протягом 1-2 хвилин. Дати настоятися поки вишні та ізюм не стануть м’якими, потім відкинути їх на сито;
  • в чашку міксера покладіть муку, дріжджі та сіль (насадка гак). В окремій посудині змішайте молоко, яйця та цукор, доти поки цукор не розчиниться. Включаємо міксер на 1-шу швидкість й помалу вливаємо рідину в муку. Збиваємо доти, поки не почне створюватися в’язка маса, й не залишиться сухої муки;
  • далі збільшуємо швидкість до 2-3  й місимо до 5 хвилин, поки тісто не почне відставати від стінок чашки. Необхідно слідкувати, щоб тісто не перегрілося. Не виключаючи міксер, додаємо масло, по одній столовій ложці за раз;
  • продовжуємо місити, поки масло повністю не змішається, близько 4 хвилин, а тісто не стане еластичним й трохи м’яким, близько 3 хвилин;
  • зменшуємо швидкість міксера до 1 й додаємо вишню та ізюм проціджені. Перемішуємо все до однорідності, близько 1 хвилини.

Готове тісто перекладаємо у змащену маслом велику миску, щільно закриваємо плівкою або кришкою й залишаємо в теплому місці на 30-35 хвилин.

Через 30 хвилин складіть краї тіста до середини з одної сторони миски, потім переверніть миску на 90 градусів й складіть ще раз. Знову розверніть й складіть, загалом це треба зробити 4 рази. Щільно закрийте тісто й дайте йому піднятися (15-30 хвилин). Потім знову складіть тісто, щільно закрийте й дайте тісту піднятися протягом 1-2 годин, поки воно не збільшиться вдвічі.

зображення viber 2023 04 05 15 14 14 518 d8f4c
Заключний етап приготування кугельгофа / фото з особистого архіву героїні

Випікання кугельгофу має певні особливості, які вирізняють його з-поміж інших видів випічки. Для випікання ідеального кугельгофу потрібно робити все у наступній послідовності:

  • форму змастіть маслом й присипте мигдалевими слайсами. Тісто перекладіть на злегка присипаний мукою стіл. Округліть заготовку, щоб верх був трохи натягнутий, зробити це треба кінчиками пальців, розтягніть центр зробивши отвір;
  • покладьте тісто натягнутою стороною до дна форми, прослідкуйте, щоб була рівномірна товщина;
  • накрийте форму змащеною маслом плівкою, й дайте піднятися, поки тісто не дійте до краю форми (2– 2,5 години);
  • випікайте в духовці, попередньо розігрівши її до 200 градусів, випікаємо 30-40 хвилин (як тільки поставили тісто одразу опускаємо до 180 градусів).

Дайте випічці вистигнути протягом 10 хвилин, переверніть на сітку, заберіть із форми та дайте виробу повністю вистигнути — 3 години. Зверху присипте цукровою пудрою та мигдалевою стружкою.

Як приготувати традиційні великодні булочки

зображення viber 2023 04 05 15 14 15 830 15861
Процес підготовки булочок до випікання / фото з особистого архіву героїні

Тісто:

  • 500 грамів муки;
  • 7 дрібок солі;
  • 30 грамів цукру;
  • 1 середнє яйце;
  • 10 грамів швидкорозчинних сухих дріжджів;
  • 30 грамів вершкового масла;
  • 100 мілілітрів молока;
  • 150 мілілітрів води.

Начинка:

apples ga99858d58 1920 16b21
Яблуко для булочок / фото ілюстративне
  • 80 грамів ізюму;
  • 1 хрумке яблуко нарізаємо кубиками;
  • 60 грамів апельсинових цукатів;
  • цедра одного апельсину;
  • 1.5 чайна ложка молотої кориці;
  • 0.5 чайної ложки мускатного горіха.

Хрест:

  • 150 грамів муки;
  • 120 міліграмів води.

Глазур:

  • 150 грамів цукру;
  • 120 грамів води;
  • цедра ½  лимона.

Або

  • 8 столових ложок молока;
  • 4 столових ложки цукру.

Підготувавши інгредієнти, потрібно зробити тісто за наступним рецептом:

зображення viber 2023 04 05 15 14 15 650 a3cf9
Ось так мають виглядати булочки в кінцевому результаті / фото з особистого архіву героїні
  • змішати муку, сіль, цукор, спеції та дріжджі в одну велику миску. Додайте нарізане кубиками масло, воно повинно бути холодне. Втирайте допоки тісто не перетвориться в дрібну крихту або нагадуватиме пісок по вигляду;
  • поетапно вливайте рідину (вода, молоко та яйця), щоб вийшло м’яке тісто. Можливо, рідина піде не вся, все залежить від якості муки;
  • тісто вимішуйте протягом 30-40 хвилин, поки воно не стане відходити від рук, повинно стати еластичним;
  • далі тісто поставте в контейнер або миску, накрийте кришкою й дайте підійти 1 годину в теплому місці;
  • обімніть тісто, щоб воно трішки здулося й поставте його на злегка присипану робочу поверхню;
  • розділіть тісто на 12 частин та сформулюйте із нього акуратні кульки.
child g31092bbd4 1280 595be
На припорошеній борошном поверхні можна працювати із булочками / фото ілюстративне
  • застеліть пергаментом й розкладіть на підготовлену форму кульки, щоб вони не торкалися один одного;
  • в духовці ввімкніть режим “Лампочка” й поставте туди деко з булочками. Внизу поставте стакан із кип’ятком та закрийте духовку, дайте булочкам підійти. Вони повинні збільшитися вдвічі (це 40-45 хвилин);
  • щоб зробити хрест змішайте муку з холодною водою. Має вийти гладка, холодна паста, яку можна витиснути з кондитерського мішка. Дістаньте булочки та включіть духовку на 200 градусів. На кожну булочку нанесіть пасту із кондитерського мішка у вигляді хреста;
  • випікайте булочки в розігрітій духовці 10-15 хвилин до золотої скоринки;
  • за цей час приготуйте глазур, нагріваючи воду з цукром до розчинення, орієнтовно 1 хвилина;
  • змастіть булочки глазур’ю, як тільки витягнете з духовки;
  • дайте булочкам вистигнути.

Читайте також

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

ВПО-2024: у які строки можна звернутися за продовженням виплат

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 11:00, 18 Квітня 2024
Виплати ВПО / фото ілюстративне

З 1 березня 2024 року в Україні запрацював новий Порядок надання допомоги на проживання ВПО. Тепер, щоб продовжити отримувати виплати від держави, переселенці повинні подати відповідну заяву до ЦНАП.

Про те, у які строки можна звернутися за продовженням виплат, розповіли спеціалісти Юридичного порадника для ВПО.

Виплати ВПО у 2024 році

Відповідно до 4 абзацу 1 параграфа Постанови Кабміну №94 від 26 січня 2024 року, ВПО, які звернулися до ЦНАПу щодо продовження виплат та подали відповідну заявку в період з лютого по квітень, отримуватимуть виплати від держави починаючи з 1 березня 2024 року. Іншими словами, якщо переселенець звернувся за продовженням виплат у період березень-квітень 2024 року, то він зможе отримати виплату й за березень.

Одночасно з цим, відповідно до 5 абзацу 2 параграфа Порядку надання допомоги на проживання ВПО, грошові виплати призначається за повний місяць, у якому уповноважена особа звернулася за її наданням, незалежно від дати такого звернення. Саме ця частина говорить про те, що переселенець має можливість продовжити виплати ВПО у будь-якому місяці, а не тільки в період березня-квітня. Якщо ВПО звернеться у травні, то з виплати почнуть надходити з травня, якщо у червні, то з червня тощо.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як дізнатися суму майбутньої компенсації за знищене житло

Микола Ситник 12:00, 17 Квітня 2024

Волонтерська організація “Поверни своє” за підтримки “UST — Ukraine Support Team” запустила спеціальний компенсаційний онлайн-калькулятор для власників пошкодженого або знищеного під час війни житла. Він стане в пригоді всім, хто хоче дізнатися приблизну суму майбутньої компенсації.

Про це на сторінці в Facebook повідомляє команда “Поверни своє”.

Як розраховувати компенсацію за житло

Калькулятор доступний в онлайн форматі на відповідному сайті за посиланням. Провести онлайн-розрахунок дуже просто, для цього потрібно просто слідувати інструкції з заповнення пропусків.

Перший крок: оберіть тип зруйнованої нерухомості — квартира або приватний будинок.

Другий крок: вкажіть основні параметри зруйнованої або пошкодженої нерухомості:

Для квартири:

  • регіон розташування;
  • конкретний район/місто/район у місті;
  • площу;
  • період будівництва;
  • кількість кімнат.

Для будинку:

  • область або місто розташування;
  • площу.

Третій крок: ознайомтесь з розрахунком суми компенсації.

На сайті також є можливість завантажити калькуляцію в окремому файлі з більш детальною інформацією, де будуть вказані всі складові формул обчислення розміру відшкодування. Зазначимо, що такі ж формули будуть використовувати я під час роботи компенсаційні комісії.

Алгоритм обчислень враховує нормативну умову про те, що розмір компенсації встановлюється на рівні не нижче вартості спорудження житла відповідної площі, розрахованої за показником опосередкованої вартості у регіонах України. Якщо сума компенсації, отримана на основі введених користувачем параметрів, буде меншою за опосередкований показник, калькулятор автоматично визначить коректний розмір відшкодування, тобто мінімальну суму компенсації, на яку може розраховувати постраждалий.

При розробці цього онлайн-калькулятора були використані коефіцієнти та показники, визначені в Порядку надання компенсації за знищені об’єкти нерухомого майна, а також у наказі Мінвідновлення №408 від 17 травня 2023 року.

Відгуки щодо зручності користування онлайн-калькулятором і можливі зауваження до його функціонала можна залишати у коментарях під дописом на сторінці “Поверни своє“.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

ВПО-2024: у які строки можна звернутися за продовженням виплат

З 1 березня 2024 року в Україні запрацював новий Порядок надання допомоги на проживання ВПО. Тепер, щоб продовжити отримувати виплати від держави, переселенці повинні подати […]

11:00, 18.04.2024 Скопіч Дмитро
Калькулятор c79c2

Як дізнатися суму майбутньої компенсації за знищене житло

Волонтерська організація “Поверни своє” за підтримки “UST — Ukraine Support Team” запустила спеціальний компенсаційний онлайн-калькулятор для власників пошкодженого або знищеного під час війни житла. Він […]

12:00, 17.04.2024 Микола Ситник

Як виявити, що у вас алергія: поради від лікарки-алерголога Валентини Зведенюк

Алергічні реакції спричиняють багато дискомфорту в нашому житті. Помилково вважати, що алергії проявляються тільки навесні, коли все розцвітає. Залежно від початку цвітіння деяких росли, це […]

Чи мають право на продовження виплат на проживання студенти-ВПО: роз’яснення експертів

Після внесення низки змін у порядок виплати допомоги переселенцям, які почали діяти з 1 квітня 2024 року, багато громадян України почали цікавитися, а чи мають […]

17:00, 15.04.2024 Скопіч Дмитро

Як ВПО в Києві отримати грошову та юридичну допомогу

Українці, які мають статус внутрішньо переміщеної особи та проживають в Києві та Київській області, можуть отримати грошову, психологічну, юридичну та інші види допомоги. Про це […]

15:20, 15.04.2024 Скопіч Дмитро