Бахмутська та Лондонська: рецепти смачної Паски від бахмутських господинь

Семаковська Тетяна 13:30, 25 Березня 2024
Бахмутська паска / фото з особистого архіву героїні

Паска — це основа Великоднього столу, яка асоціюється у багатьох з цим світлим святом. Втім, рецепт паски важко знайти, адже він для всіх різний. Хтось полюбляє класичні паски з ізюмом, а хтось робить їх шоколадними. Оскільки Великдень 2024 святкують 5 травня, вже час шукати ідеальний рецепт паски.

Редакція Бахмут IN.UA знайшла цікаві рецепти пасок та ділиться ними, щоб кожен бахмутянин, незалежно від місцезнаходження, мав можливість спекти основну страву Великоднього столу.

Великдень-2024

Великдень 2024 по новому календарю святкуватимуть 5 травня, це день вшанування для православних вірян. Католики святкують Великдень 2024 — 31 березня, тобто, на тиждень раніше. На честь Воскресіння Хрестового у кошик кладуть писанки та крашанки, які освячують в храмі.

Приготування будь-якої паски має певні умови. Так, важливо, щоб усі продукти для святкової випічки були свіжими та якісними. Наприклад, для прискорення процесу бродіння вкрай важливо брати саме живі дріжджі або сухі з позначкою “активні”. Також важливо, щоб уся робота проходила у гарному настрої.

Як спекти великодню паску

Випікання паски важкий процес, який інколи супроводжується проблемами. Наприклад, паски можуть тріскатися. Часто причиною цього стає неякісна мука. Розв’язати цю проблему можна оперативним змащуванням тріщин збитим білком, щоб вони запеклися. Також допомогти може вибір муки. Найкраще для випікання підходить саме пщенична вищого гатунку.

Як приготувати бахмутську паску

Рецептом справжньої паски з Бахмута поділилася головна редакторка Бахмут IN.UA Ганна Бокова, який їй дістався ще від тітки. Паски за ним щоразу виходять пухкими та смачними, а з їх випіканням справляться навіть ті, хто ніколи не готував.

Інгредієнти для тіста: 

  • 1 літра молока;
  • 2 столові ложки манки;
  • 100 грамів дріжджів;
  • 10 жовтків;
  • 200 грамів маргарину;
  • 200 грамів вершкового масла;
  • 0,6 літра сметани;
  • 2 столові ложка горілки;
  • 3-4 столові ложки олії (змастити руки під час замішування);
  • 1 кілограм цукру;
  • до 4 кілограмів муки.
photo 2023 04 05 16 11 52 2 68eea
Ганна Бокова пригощала Пасками українців закордоном / фото з особистого архіву героїні

Цим рецептом зі мною поділилася моя тітка, яка вже пару десятків років готує паски саме так і мені він також дуже сподобався. Оцінити його переваги можна буде, коли ви через сім-десять днів спробуєте декілька пасок і порівняєте зі своєю. Виявиться, що більшість вже стали твердими й не смачними, а ця майже не змінилася,

Ганна Бокова // головна редакторка Бахмут IN.UA

Головний секрет цієї паски та її довгого зберігання майже без втрати м’якості — це її основа. Опара фактично готується на рідкій манній каші. Тим, хто категорично не любить цю страву з дитинства, не варто турбуватися, бо наявність манки в тісті не впливає на смак. Консервантом також виступить горілка, яку також можна покласти в тісто.  

Рецепт паски

Основу краще підготувати звечора, або дати настоятися пару годин — зварити рідку манну кашу в пропорції 1 літр молока на 2 столових ложки манки. Також потрібно заздалегідь викласти з холодильника маргарин та масло, щоб вони були м’якими. Процес випікання досить довгий, бо тісто буде підійматися багато разів, тому краще почати з раннього ранку. 

photo 2023 04 07 11 55 39 fb60c
Ось так повинна виглядати опара / фото з особистого архіву героїні

Далі робимо опару. В цю рідину ми додаємо 100 грам дріжджів, 100 грам цукру, трошки солі та половину столової ложки муки. Суміш залишаємо на дві години. Муку для тіста треба просіяти. Посуду важливо обрати великої ємності, щоб маса, яка буде при бродінні підійматися не вилилася на зовні. Ви маєте через пів години вже побачити як маса значно піднялася.

Тим часом треба збити яйця з цукром і додати туди жири, ізюм, ванільний цукор, або інші спеції та сухофрукти до свого смаку. Коли опара готова з’єднуємо всі інгредієнти й замішуємо тісто перший раз. Кількість муки не вказуємо, бо важливо дивитися за станом тіста, щоб не забити і воно залишалося пухким.

photo 2023 04 07 19 46 20 c4316
Змішуємо яйця з цукром, додаємо жири і змішуємо з опарою / фото з особистого архіву героїні

Перший раз можна домішати до того моменту, коли відчуваєте, що ще трохи липне до рук. Тоді залиште і дайте піднятися. Це займе ще близько двох годин. Знову дістаємо і замішуємо за потреби можна додати трохи муки чи обійтися рафінованою соняшниковою, чи кукурудзяною олією. Олію потрібно налити собі на руки і місити, щоб тісто не прилипало до рук.

Screenshot 609 bc51b
Муку обов‘язково треба просіювати / фото з особистого архіву героїні

Осаджуємо тісто два рази. Тобто ще раз даємо піднятися, знову вимішуємо і розкладаємо по формах.

Screenshot 610 5d32c
 Додаємо муку, замішаємо тісто і залишаємо на півтори дві години підходити. Можна розділити тісто на дві частини, щоб легше було вимішувати / фото з особистого архіву героїні

У формах паски мають піднятися. Заповнюйте третину форми не більше. Якщо немає спеціальних форм, то можна випікати в маленьких каструльках, банках з під консерв, вимощених пергаментом, змащених олією. 

photo 2023 04 05 16 11 52 c2183
Паска за Бахмутським рецептом / фото з особистого архіву героїні

Час випікання контролюйте по кольору виробів. Не зважаючи на те, що тісто підходить до того, як ми ставимо паски в піч, я завжди ставлю спочатку не велику температуру, щоб тісто ще піднялося в печі максимально — 130-150 градусів, потім піднімаю до 180, на цьому режимі вже допікаю,

Ганна Бокова // головна редакторка Бахмут IN.UA

photo 2023 04 08 14 29 33 a5960
Бахмутська Паска / фото з особистого архіву героїні

Якщо це перша спроба спекти паски, то важливо першу партію дослідити, щоб зрозуміти час і не прогавити наступні. Після того, як паски витягли з печі, їх треба витягти з форм і залишити під рушником остигати. Прикрашати краще наступного дня, коли вони будуть холодні.

Як приготувати лондонську паску

Бахмутянка Ольга М‘ясникова, яка раніше в місті випікала кондитерську випічку, зараз живе в Лондоні. Майстриня поділилася з нами рецептом традиційної випічки, який печуть лондонські господині на Великдень — цей святковий хліб називають кугельгоф. Випікати кугельгоф радять у глиняній формі.

зображення viber 2023 04 05 15 14 13 974 72355
Кугельгоф / фото з особистого архіву героїні

Для випікання лондонської випічки потрібно:

  • 160 грамів сушеної вишні;
  • 80 грамів ізюму;
  • 60 грамів вишневого бренді, рому чи коньяку;
  • 500 грамів муки;
  • 20-15 грамів швидкодіючих дріжджів;
  • 5 грамів солі;
  • 227 грамів молока кімнатної температури;
  • 3 великих яйця кімнатної температури;
  • 95 грамів цукру;
  • 115 грамів вершкового масла.

Для декору:

  • 1, 4 чашки мигдалевої стружки;
  • 60 грамів цукрової пудри.

Орієнтовний час повного приготування від 5 до 8 годин.

зображення viber 2023 04 05 15 14 14 156 51fdf
Покрокове приготування випічки / фото з особистого архіву героїні

Для приготування кугельгофу потрібно робити все у наступній послідовності:

  • нагріти вишню, ізюм та бренді на пару протягом 1-2 хвилин. Дати настоятися поки вишні та ізюм не стануть м’якими, потім відкинути їх на сито;
  • в чашку міксера покладіть муку, дріжджі та сіль (насадка гак). В окремій посудині змішайте молоко, яйця та цукор, доти поки цукор не розчиниться. Включаємо міксер на 1-шу швидкість й помалу вливаємо рідину в муку. Збиваємо доти, поки не почне створюватися в’язка маса, й не залишиться сухої муки;
  • далі збільшуємо швидкість до 2-3  й місимо до 5 хвилин, поки тісто не почне відставати від стінок чашки. Необхідно слідкувати, щоб тісто не перегрілося. Не виключаючи міксер, додаємо масло, по одній столовій ложці за раз;
  • продовжуємо місити, поки масло повністю не змішається, близько 4 хвилин, а тісто не стане еластичним й трохи м’яким, близько 3 хвилин;
  • зменшуємо швидкість міксера до 1 й додаємо вишню та ізюм проціджені. Перемішуємо все до однорідності, близько 1 хвилини.

Готове тісто перекладаємо у змащену маслом велику миску, щільно закриваємо плівкою або кришкою й залишаємо в теплому місці на 30-35 хвилин.

Через 30 хвилин складіть краї тіста до середини з одної сторони миски, потім переверніть миску на 90 градусів й складіть ще раз. Знову розверніть й складіть, загалом це треба зробити 4 рази. Щільно закрийте тісто й дайте йому піднятися (15-30 хвилин). Потім знову складіть тісто, щільно закрийте й дайте тісту піднятися протягом 1-2 годин, поки воно не збільшиться вдвічі.

зображення viber 2023 04 05 15 14 14 518 d8f4c
Заключний етап приготування кугельгофа / фото з особистого архіву героїні

Випікання кугельгофу має певні особливості, які вирізняють його з-поміж інших видів випічки. Для випікання ідеального кугельгофу потрібно робити все у наступній послідовності:

  • форму змастіть маслом й присипте мигдалевими слайсами. Тісто перекладіть на злегка присипаний мукою стіл. Округліть заготовку, щоб верх був трохи натягнутий, зробити це треба кінчиками пальців, розтягніть центр зробивши отвір;
  • покладьте тісто натягнутою стороною до дна форми, прослідкуйте, щоб була рівномірна товщина;
  • накрийте форму змащеною маслом плівкою, й дайте піднятися, поки тісто не дійте до краю форми (2– 2,5 години);
  • випікайте в духовці, попередньо розігрівши її до 200 градусів, випікаємо 30-40 хвилин (як тільки поставили тісто одразу опускаємо до 180 градусів).

Дайте випічці вистигнути протягом 10 хвилин, переверніть на сітку, заберіть із форми та дайте виробу повністю вистигнути — 3 години. Зверху присипте цукровою пудрою та мигдалевою стружкою.

Як приготувати традиційні великодні булочки

зображення viber 2023 04 05 15 14 15 830 15861
Процес підготовки булочок до випікання / фото з особистого архіву героїні

Тісто:

  • 500 грамів муки;
  • 7 дрібок солі;
  • 30 грамів цукру;
  • 1 середнє яйце;
  • 10 грамів швидкорозчинних сухих дріжджів;
  • 30 грамів вершкового масла;
  • 100 мілілітрів молока;
  • 150 мілілітрів води.

Начинка:

apples ga99858d58 1920 16b21
Яблуко для булочок / фото ілюстративне
  • 80 грамів ізюму;
  • 1 хрумке яблуко нарізаємо кубиками;
  • 60 грамів апельсинових цукатів;
  • цедра одного апельсину;
  • 1.5 чайна ложка молотої кориці;
  • 0.5 чайної ложки мускатного горіха.

Хрест:

  • 150 грамів муки;
  • 120 міліграмів води.

Глазур:

  • 150 грамів цукру;
  • 120 грамів води;
  • цедра ½  лимона.

Або

  • 8 столових ложок молока;
  • 4 столових ложки цукру.

Підготувавши інгредієнти, потрібно зробити тісто за наступним рецептом:

зображення viber 2023 04 05 15 14 15 650 a3cf9
Ось так мають виглядати булочки в кінцевому результаті / фото з особистого архіву героїні
  • змішати муку, сіль, цукор, спеції та дріжджі в одну велику миску. Додайте нарізане кубиками масло, воно повинно бути холодне. Втирайте допоки тісто не перетвориться в дрібну крихту або нагадуватиме пісок по вигляду;
  • поетапно вливайте рідину (вода, молоко та яйця), щоб вийшло м’яке тісто. Можливо, рідина піде не вся, все залежить від якості муки;
  • тісто вимішуйте протягом 30-40 хвилин, поки воно не стане відходити від рук, повинно стати еластичним;
  • далі тісто поставте в контейнер або миску, накрийте кришкою й дайте підійти 1 годину в теплому місці;
  • обімніть тісто, щоб воно трішки здулося й поставте його на злегка присипану робочу поверхню;
  • розділіть тісто на 12 частин та сформулюйте із нього акуратні кульки.
child g31092bbd4 1280 595be
На припорошеній борошном поверхні можна працювати із булочками / фото ілюстративне
  • застеліть пергаментом й розкладіть на підготовлену форму кульки, щоб вони не торкалися один одного;
  • в духовці ввімкніть режим “Лампочка” й поставте туди деко з булочками. Внизу поставте стакан із кип’ятком та закрийте духовку, дайте булочкам підійти. Вони повинні збільшитися вдвічі (це 40-45 хвилин);
  • щоб зробити хрест змішайте муку з холодною водою. Має вийти гладка, холодна паста, яку можна витиснути з кондитерського мішка. Дістаньте булочки та включіть духовку на 200 градусів. На кожну булочку нанесіть пасту із кондитерського мішка у вигляді хреста;
  • випікайте булочки в розігрітій духовці 10-15 хвилин до золотої скоринки;
  • за цей час приготуйте глазур, нагріваючи воду з цукром до розчинення, орієнтовно 1 хвилина;
  • змастіть булочки глазур’ю, як тільки витягнете з духовки;
  • дайте булочкам вистигнути.

Читайте також

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як сезон змінює потреби нашої шкіри: поради по догляду на осінь та зиму

Pulse Promo 09:33, 20 Серпня 2025

З приходом осені та зими шкіра зазнає значних змін через вплив холодного повітря, вітру, сухості в приміщеннях від опалення та зниження сонячної активності. Щоб зберегти її здоров’я, уникнути сухості, лущення чи подразнень, необхідно адаптувати догляд до сезонних умов. У цій статті ми детально розглянемо, як змінюються потреби шкіри, які інгредієнти шукати в засобах для догляду за обличчям та які практичні кроки допоможуть підтримувати її красу та здоров’я.

Чому шкіра потребує іншого догляду восени та взимку?

Низька вологість повітря восени та взимку прискорює трансепідермальну втрату вологи (TEWL), що призводить до сухості. Холодне повітря та вітер пошкоджують захисний ліпідний бар’єр шкіри, а опалення в приміщеннях ще більше погіршує ситуацію, висушуючи епідерміс. У результаті шкіра може страждати від:

  • Сухості, лущення та відчуття стягнутості.
  • Втрати еластичності та пружності.
  • Тьмяного кольору обличчя.
  • Почервонінь, подразнень або мікротріщин.

Щоб уникнути цих проблем, потрібно переглянути щоденні ритуали догляду, звертаючи увагу на склад косметичних засобів та їхню текстуру.

Очищення: делікатність як пріоритет

У холодну пору року шкіра стає більш вразливою, тому агресивне очищення може пошкодити її захисний бар’єр. Ось конкретні рекомендації:

  • Обирайте м’які засоби: Замініть гелі для вмивання з сульфатами (наприклад, Sodium Lauryl Sulfate або SLS) на кремові, молочні або олійні очищувачі. Наприклад, гідрофільні олії (Caudalie Gentle Cleansing Milk, Dermalogica PreCleanse) або очищувальні бальзами (Elemis Pro-Collagen Cleansing Balm) м’яко видаляють забруднення, не порушуючи ліпідний шар.
  • Уникайте спирту та сульфатів: Шукайте продукти з позначкою «sulfate-free» та без спирту (alcohol denat.) у складі, адже ці компоненти сушать шкіру.
  • Температура води: Використовуйте теплу воду (30–35°C), адже гаряча вода (вище 40°C) може посилити сухість.

Рекомендовані продукти:

  • CeraVe Hydrating Cleanser (з церамідами та гіалуроновою кислотою).
  • La Roche-Posay Toleriane Caring Wash (для чутливої шкіри).
  • The Ordinary Squalane Cleanser (зволожувальний очищувач на основі сквалану).

Зволоження: багатошарові текстури та активні компоненти

Восени та взимку зволоження стає основою догляду. Потрібні засоби з щільнішими текстурами, які не лише зволожують, а й утримують вологу в шкірі.

Ключові інгредієнти для зволоження:

  • Гіалуронова кислота: Притягує до 1000 молекул води на одну молекулу, забезпечуючи інтенсивне зволоження. Шукайте продукти з низько- та високомолекулярною гіалуроновою кислотою для поверхневого та глибокого ефекту (наприклад, The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5).
  • Цераміди: Відновлюють ліпідний бар’єр, запобігаючи втраті вологи. Зверніть увагу на продукти з Ceramide NP, AP або EOP.
  • Гліцерин: Потужний гігроскопічний компонент, який утримує вологу.
  • Сквалан: Легкий, некомедогенний компонент, що імітує природний себум і підходить для всіх типів шкіри.
  • Пантенол (провітамін B5): Заспокоює подразнення та сприяє регенерації.
  • Натуральні олії: Масла ши, авокадо, жожоба або макадамії створюють захисну плівку, яка запобігає випаровуванню вологи.

Практичні поради:

  • Наносьте зволожувальний крем на злегка вологу шкіру (протягом 3 хвилин після вмивання), щоб «запечатати» вологу.
  • Для сухої шкіри обирайте густі креми (наприклад, Weleda Skin Food або Drunk Elephant Lala Retro Whipped Cream).
  • Для жирної або комбінованої шкіри підійдуть легкі гелеві текстури (Neutrogena Hydro Boost Gel-Cream).
  • Додайте сироватку з гіалуроновою кислотою під крем для посилення ефекту (Vichy Mineral 89).

Живлення та відновлення: нічний догляд

Нічний догляд у холодний сезон має фокусуватися на відновленні та живленні шкіри. Під час сну шкіра активно регенерує, тому якісний нічний крем або бальзам може значно покращити її стан.

Ключові інгредієнти:

  • Пептиди: Стимулюють синтез колагену та еластину, підвищуючи пружність (наприклад, Matrixyl або Argireline).
  • Вітаміни:
    • Вітамін C: Антиоксидант, що вирівнює тон шкіри та бореться з пігментацією (Skinceuticals C E Ferulic).
    • Вітамін E: Захищає від вільних радикалів і підсилює дію вітаміну C.
    • Вітамін A (ретинол): Сприяє оновленню клітин, але використовуйте низькі концентрації (0,1–0,3%) для уникнення подразнень.
  • Ніацинамід: Зменшує почервоніння, зміцнює бар’єр і регулює себум.
  • Масла: Арганова, шипшинова або олія виноградних кісточок живлять і відновлюють сухі ділянки.

Практичні поради:

  • Використовуйте нічні маски 1–2 рази на тиждень для інтенсивного відновлення (Laneige Water Sleeping Mask або Kiehl’s Ultra Facial Overnight Hydrating Mask).
  • Для чутливої шкіри обирайте продукти з центеллою азіатською (Dr. Jart+ Cicapair Night Cream).
  • Наносьте масляні сироватки (наприклад, Sunday Riley Luna Sleeping Oil) після зволожувального крему для додаткового захисту.

Додаткові процедури: пілінги та маски

Регулярне відлущення та живлення допомагають шкірі залишатися гладкою та сяючою.

Пілінги:

  • Використовуйте ензимні пілінги (з ферментами папаї чи ананаса) або гоммажі раз на тиждень, щоб м’яко видалити відмерлі клітини без травмування.
  • Уникайте агресивних скрабів із великими абразивними частинками.
  • Для жирної шкіри можна застосовувати пілінги з саліциловою кислотою (Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid).

Маски:

  • Зволожувальні маски (з гіалуроновою кислотою, алое або медом) 2–3 рази на тиждень. Наприклад, Garnier SkinActive Moisture Bomb Mask.
  • Живильні маски з маслами ши, кокоса або авокадо перед сном (L’Occitane Shea Butter Mask).
  • Тканинні маски з екстрактами зеленого чаю або ромашки заспокоять чутливу шкіру.

Захист від холоду та вітру

Щільний захисний крем – це необхідність для захисту шкіри від морозу та вітру.

Ключові інгредієнти:

  • Ланолін: Створює захисний бар’єр, ідеальний для дуже сухої шкіри.
  • Бджолиний віск: Захищає від зовнішніх подразників.
  • Масла: Ши, каріте або кокосове масло зміцнюють бар’єр.

Практичні поради:

  • Наносьте захисний крем (наприклад, Avene Cold Cream або Elizabeth Arden Eight Hour Cream) за 20–30 хвилин до виходу на вулицю.
  • Для губ використовуйте бальзами з бджолиним воском, ланоліном або маслом ши (Burt’s Bees Beeswax Lip Balm).

Сонцезахист: актуальний навіть взимку

УФ-промені типу UVA, які викликають старіння шкіри, активні навіть у похмурі дні. SPF захист необхідний для профілактики пігментації та зморшок.

  • Використовуйте креми з SPF 20–30 щодня (La Roche-Posay Anthelios Shaka Fluid SPF 30).
  • Для сухої шкіри обирайте зволожувальні формули з SPF (CeraVe AM Facial Moisturizing Lotion SPF 30).
  • Наносьте SPF як останній етап догляду за 15 хвилин до виходу.

Догляд за губами та шкірою навколо очей

Ці зони особливо вразливі до сухості та тріщин.

Для губ:

  • Використовуйте бальзами з бджолиним воском, маслом ши або пантенолом (Carmex Classic Lip Balm, Nuxe Rêve de Miel).
  • Наносьте бальзам перед сном і перед виходом на вулицю.
  • Уникайте продуктів із ментолом або камфорою, які можуть викликати подразнення.

Для шкіри навколо очей:

  • Обирайте креми з кофеїном (для зменшення набряків), пептидами або гіалуроновою кислотою (The Inkey List Caffeine Eye Cream).
  • Наносьте крем легкими рухами, уникаючи розтягування шкіри.

Харчування та питний режим

Здоров’я шкіри залежить від внутрішнього балансу.

  • Пийте воду: 1,5–2 л чистої води щодня, щоб підтримувати гідратацію.
  • Омега-3 жирні кислоти: Додайте до раціону лосось, волоські горіхи, насіння льону або риб’ячий жир.
  • Вітаміни: Сезонні овочі (гарбуз, морква, капуста) та фрукти (цитрусові, гранати) багаті на вітаміни A, C, E.
  • Уникайте надмірного споживання цукру, який може викликати запалення та акне.

Рекомендації для різних типів шкіри

  • Суха шкіра: Використовуйте густі креми з церамідами, маслами ши або авокадо (CeraVe Moisturizing Cream, Weleda Skin Food).
  • Жирна шкіра: Обирайте легкі гелеві зволожувачі з ніацинамідом або гіалуроновою кислотою (Neutrogena Hydro Boost Water Gel).
  • Чутлива шкіра: Заспокійливі засоби з центеллою, алое або пантенолом (La Roche-Posay Cicaplast Baume B5).
  • Комбінована шкіра: На жирні зони (Т-зона) наносьте легкі засоби, на сухі (щоки) – живильні креми.

Професійні процедури для осені та зими

Салонні процедури можуть посилити ефект домашнього догляду:

  • Мезотерапія: Ін’єкції з гіалуроновою кислотою для глибокого зволоження.
  • Біоревіталізація: Введення препаратів для відновлення пружності.
  • Світлотерапія (LED-терапія): Покращує колір обличчя та зменшує запалення.
  • Хімічні пілінги середньої глибини: Вирівнюють текстуру шкіри, але проводяться лише за призначенням косметолога.

Додаткові практичні поради

  • Зволожувач повітря: Використовуйте зволожувач у приміщенні, щоб підтримувати вологість на рівні 40–60%.
  • Теплий одяг: Носіть шарфи та рукавички, щоб захистити шкіру обличчя та рук від вітру.
  • Уникайте різких перепадів температур: Не вмивайтеся гарячою водою після перебування на морозі, щоб уникнути подразнень.
  • Регулярність: Дотримуйтесь догляду щодня, адже нерегулярне використання засобів знижує їхню ефективність.

Підсумок

Осінь і зима – час, коли шкіра потребує особливої уваги. М’яке очищення, інтенсивне зволоження, живлення, захист від зовнішніх факторів і правильне харчування – це ключ до здорової та сяючої шкіри. Обирайте продукти з активними компонентами, такими як гіалуронова кислота, цераміди, пептиди та натуральні олії, і адаптуйте догляд до вашого типу шкіри. Регулярність і увага до деталей допоможуть вам виглядати бездоганно навіть у найхолодніші дні.

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

19 400 грн на зиму: як мешканцям Донеччини отримати допомогу на тверде паливо

Семаковська Тетяна 12:00, 19 Серпня 2025
Дрова / фото ілюстративний, Pexel

Новий опалювальний сезон в Україні почнеться з осені, для мешканців прифронтових регіонів передбачене забезпечення твердим паливом, йдеться про 19 400 гривень (на придбання дров тощо) на одне домогосподарство.

Як й хто його отримає, читайте в матеріалі Бахмут IN.UA.

Гроші на тверде паливо

Як повідомили в Донецькій обласній державній адміністрації у відповідь на запит редакції Бахмут IN.UA, Уряд 13 серпня ухвалив постанову Кабміну №985 “Деякі питання надання допомоги населенню протягом опалювального сезону на придбання твердого пічного побутового палива”.

Нею затвердили порядок надання одноразової грошової допомоги на придбання твердого пічного побутового палива населенню, що проживає на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, протягом опалювального сезону.

Одноразова грошова допомога на зиму

Одноразову грошову допомоги на придбання твердого пічного побутового палива надають за кошти Представництва Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні та інших гуманітарних організацій.

Гроші можуть отримати мешканці населених пунктів, що входять в 10-кілометрову зону від кордону з російською федерацією або лінії зіткнення (без врахування критеріїв вразливості, тобто усі, хто опалює житло твердим паливом), а також територій активних бойових дій у 9-ти прифронтових областях поза межами 10-кілометрової зони у:

  • Сумській;
  • Харківській;
  • Херсонській;
  • Луганській;
  • Донецькій;
  • Дніпропетровській;
  • Запорізькій;
  • Миколаївській;
  • Чернігівській областях (з урахуванням принципової до справжнього моменту карти класифікації та пріоритетності фінансування).

Як отримати гроші на зиму

До 24 серпня люди, які потребують грошової допомоги на опалення, звертаються із заявою до виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних у містах рад або військових адміністрацій.

Заяву можна подати:

  • особисто у паперовій формі;
  • відправити поштою або надіслати електронною поштою з електронним підписом.

Що потрібно подати разом із заявою:

– документ, що посвідчує особу:

  • для українців – паспорт (звичайний, закордонний, тимчасове посвідчення, єДокумент тощо);
  • для іноземців/осіб без громадянства – паспортний документ або інший документ, що підтверджує законність перебування.

– додаються копії документів усіх членів сім’ї, які реально живуть у домогосподарстві.

– ІПН (код платника податків):

  • копія довідки особи, що подає заяву, і копії довідок усіх членів сім’ї (якщо вони є);
  • хто не має ІПН і має відповідну відмітку в паспорті — може подавати без коду.

– документи на пільги (якщо є) – посвідчення, довідка чи електронне посвідчення.

– документ, що підтверджує проживання у домогосподарстві:

  • паспорт із пропискою;
  • довідка з реєстру громади;
  • акт обстеження факту проживання без прописки;
  • довідка або е-довідка ВПО (для переселенців).

Місцева влада розглядає заяву до 3 робочих днів. Потім ухвалює рішення: включити сім’ю в список отримувачів допомоги чи відмовити. Про рішення повідомляють людину протягом 5 днів у спосіб, який вона вказала в заяві.

Примітка. Допомога надається на всю сім’ю (домогосподарство) один раз на сезон. Якщо після подання заяви сім’я виїхала через евакуацію (після 1 липня), право на допомогу цього року зберігається. Якщо сім’ю вже внесли до списку отримувачів, інші заяви від членів цієї ж сім’ї не розглядаються.

Як зараховують гроші?

Гроші / ілюстративне фото Pexels

Грошова допомога на опалення виплачується міжнародними організаціями за весь опалювальний сезон 2025/26 року. Йдеться про 19 400 гривень на одне домогосподарство.

Виплата приходить на картку (за стандартом IBAN або через міжнародну платіжну систему “WESTERN UNION” ) протягом вересня-жовтня.

Зараз на Донеччині готуються до виплат допомоги — місцеві органи влади приймають заяви від людей, яким потрібна грошова допомога на опалення, і складають списки тих, хто цю допомогу отримає.

Додаткова допомога: українцям у прифронтових районах виділятимуть гроші на електроенергію

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Реклама

Як сезон змінює потреби нашої шкіри: поради по догляду на осінь та зиму

З приходом осені та зими шкіра зазнає значних змін через вплив холодного повітря, вітру, сухості в приміщеннях від опалення та зниження сонячної активності. Щоб зберегти […]

09:33, 20.08.2025 Pulse Promo
Важливо

19 400 грн на зиму: як мешканцям Донеччини отримати допомогу на тверде паливо

Новий опалювальний сезон в Україні почнеться з осені, для мешканців прифронтових регіонів передбачене забезпечення твердим паливом, йдеться про 19 400 гривень (на придбання дров тощо) […]

Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

20 серпня представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме жителів громади у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі охочі […]

10 000 гривень за НМТ: випускникам будуть виплачувати стипендії за успішне складання екзамену

Випускники, які складуть НМТ на 185+ балів, зможуть отримати стипендію в розмірі 10 000 гривень на рік. Про це розповіла прем’єр-міністерка України Юлія Свириденко під […]

15:00, 13.08.2025 Скопіч Дмитро

На Донеччині змінюють розклад руху приміських поїздів: графік та дата

З міркувань безпеки та для підвищення зручності пасажирів “Укрзалізниця” тимчасово коригує графік руху приміських поїздів у Донецькій області. Зміни будуть актуальними вже з 14 серпня […]

14:00, 12.08.2025 Скопіч Дмитро