Варення з ягід: класичні та незвичні рецепти, які запам’ятаються надовго

Семаковська Тетяна 11:00, 21 Квітня 2024
Варення з ягід / ілюстрація Бахмут IN.UA

Вже згодом в Україні починається сезон ягід. Саме в цей період з травня по вересень чимало господинь почнуть готувати варення на зиму з полуниці, малини, смородини та інших. Приготування смачного варення не потребує багато зусиль, однак може принести багато задоволення усій родині в холодні осінні та зимові місяці.

Редакція Бахмут IN.UA поспілкувалася з Оленою Петренко — господинею з Бахмута, яка розповіла про класичні та незвичайні рецепти смачного варення до млинців, оладків або ж свіжого хліба.

Рецепти смачного варення

Ягідне варення заміняє магазинні солодощі. Крім того, його можна поєднувати із м’ясом чи додавати до плову або й борщу. Загалом, ж варення з ягід — це сезонна справа, яку господині роблять літом або ранньою осінню. Для закруток обирають малину, полуницю чи трускавку.

Класичне полуничне варення

Полуниця чудово смакує не тільки свіжою, але й у вигляді варення / фото ілюстративне

Рецепт полуничного варення вважається один із найпопулярніших, бо робиться він не важко, а смакує чудово. Для його приготування потрібні:

  • 1 кілограм полуниці;
  • цукор (орієнтовно 500 грамів, якщо не любите солодке, якщо ж хочете більш солодкий смак — то пропорція має бути 1:1);
  • сік лимона.

Спосіб приготування:

Полуницю промити, очистити від хвостиків та висушити на паперовому рушничку. Після цього треба розрізати ягоди на частинки й пересипати в каструлю. Поверх полуниці засипати цукор, гарно перемішати й залишити на ніч.

Як варити варення:

Вже зранку треба покласти каструлю на вогонь та варити на слабкому вогні. Якщо мова йде про ягоди, то варто тримати їх на вогні ще 5 хвилин. Потім слід вимкнути вогонь та відкласти каструлю до повного вистигання. Повторити цю процедуру потрібно на ще два наступні дні, після чого можна почати експериментувати. За словами бахмутської господині, до суміші, наприклад, можна додати трішки соку лимона, щоб варення набуло приємної на смак кислинки. В результаті виходить густе полуничне варення, яке можна їсти, як самостійну страву, а можна додавати до млинців, оладок чи каш.

Готовий джем перелийте в сухі, стерилізовані банки та закрутіть. Зберігати варення потрібно в сухому, темному місці. До слова, Олена Петренко радить не тільки робити варення із ягід, але й зберігати їх в замороженому вигляді. 

Ягідний джем

jam g61250b47f 1280 c06e3
Джем з полуниці та малини смакує із млинцями / фото ілюстративне

Щоб приготувати ягідний джем варто використовувати декілька видів ягід одразу. Для цього, наприклад, треба обрати:

  • полуницю;
  • малину;
  • порічку.

Спосіб приготування:

Всі ягоди треба добре промити, відірвати хвостики та просушити. Можна покласти їх на рушник, або ж у звичайний друшляк, щоб вся зайва вода стекла. Далі вже підготовлені ягоди треба перемістити у блендер та збити до однорідності. Отриману суміш покладіть в каструлю на слабкому вогні, дочекайтеся кипіння. Після цього вимкніть газ, зберіть пінку та перелийте у сухі, чисті банки. Джем можна подавати до м’яса, каші, чи смакувати з морозивом.

Варення з малини

raspberry g2ff4cb5b4 1280 06843
Малинове варення / фото ілюстративне

Малина також смачна ягода для консервації. Однак, для цього краще обирати великі та достиглі ягоди. Зверніть увагу, що сорт малини буває різним, є солодші ягоди, є кисліші, тому орієнтуватися потрібно на власні вподобання. Рецепт смачного малинового варення схожий у приготування на полуничний. Для цього потрібні:

  • 1 кілограм малини;
  • 1 кілограм цукру, або собі до смаку.

Спосіб приготування:

Чисті, помиті ягоди перекладіть в каструлю та засипте цукром, перемішайте. Можна залишити їх на ніч, або на 5-6 годин. Після того, як малина пустить сік, покладіть варення на слабкий вогонь, дочекайтеся кипіння й вимкніть після того, як мине 5 хвилин. Дайте суміші повністю вистигнути, повторіть варіння ще два дні. Готову суміш перелийте у чисті, сухі банки. Щоб додати класичному варенню свіжий смак можна використати листочки м’яти, радить бахмутянка.

Варення без цукру з аґрусу

agrus zvichayniy 0 2e068
Аґрус смакує з лимоном / фото ілюстративне

Олена Петренко поділилася рецептом незвичного варення з аґрусу. Для нього потрібні:

  • 1 кілограм аґрусу;
  • 1 лимон;
  • 2-3 апельсини.

Спосіб приготування:

Аґрус промити просушити, а лимон та апельсини помити та порізати на. Всі складники покласти в каструлю та перемістити на слабкий вогонь, проварити 20-30 хвилин. В процесі варіння перемішуємо суміш, потім вимикаємо вогонь, розливаємо отриману суміш по банках. 

Це варення готують без цукру, але якщо ви любите більш солодкий смак, то додавати цукор потрібно після того, як ви нарізали всі інгредієнти. В такому випадку слід почекати пару годин, щоб фрукти та аґрус пустили сік, й вже тоді класти на вогонь. 

Варення зі смородини

currants g2a986a652 1280 66b52
Смородину краще поєднувати із цукром, щоб варення не було надто кислим / фото ілюстративне

Смородина досить кисла на смак ягода, тому до неї краще додавати цукор. Класичний рецепт смородинового варення також містить в собі корицю, адже так краще розкривається смак ягоди.

Складники:

  • 1 кілограм смородини (краще обирати ягоди різних сортів, щоб смак варення був багатшим);
  • 1, 5 кілограмів цукру;
  • палочка кориці;
  • кардамон.

Спосіб приготування:

Смородину промити, відкинути на друшляк, засипати цукром. Почекати допоки ягода пустить сік. Перекласти ягоди у каструлю, додати корицю та кардамон. Ввімкніть вогонь, дочекайтеся кипіння, помішуйте дерев’яною ложкою та варіть ще 5 хвилин. Готову суміш розлийте по банках. 

Журавлинове варення

80dbdc 85c4b69009774bf78b2875083e7eb5ad mv2 6c12f
Журавлина / фото ілюстративне

Варення із журавлини гарно смакує із м’ясними стравами. Також цю ягоду часто поєднують із сиром, адже вона підкреслює пряний смак. Для приготування варення вам потрібно:

  • 1 кілограм журавлини;
  • 1 кілограм цукру;
  • 1 апельсин;
  • гілочка м’яти.

Спосіб приготування:

Журавлину помити, висушити. Апельсин помити, протерти та нарізати кубиками. Засипати журавлину та апельсин цукром, додати м’яту. Почекати 3-4 години, суміш перекласти в каструлю й поставити на слабкий вогонь, довести до кипіння. В процесі варіння перемішувати, вимкнути після 5 хвилин кипіння та розлити по банках.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

30 тис грн на нову професію: жінок у Києві запрошують до навчання

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 16:00, 16 Травня 2025
Центр зайнятості / фото Суспільне

У Києві жінки можуть опанувати нові професії безплатно. Наразі реалізується програма, яка дозволяє жінкам опанувати професії, зокрема водійки трамвая чи машиністки екскаватора.

Про це повідомляється на офіційному сайті Київської міської державної адміністрації.

Навчання для жінок у Києві 2025

Київський міський центр зайнятості продовжує підтримувати жінок у розширенні їхніх професійних можливостей. Наразі реалізується програма, яка дозволяє жінкам опанувати нові професії. На сьогодні доступні 31 спеціальність, зокрема:

  • водійка трамвая, тролейбуса або автобуса;
  • операторка верстатів з програмним керуванням;
  • фрезерувальниця;
  • електрогазозварниця;
  • машиністка екскаватора;
  • столярка та інші.

Навчання проходить за підтримки роботодавців. Вони надають місця для проходження практики та зобов’язуються працевлаштувати випускниць після завершення курсів.

Вартість навчання повністю покривається службою зайнятості — в межах 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (до 30 280 гривень). Якщо вартість перевищує цю суму, різницю може компенсувати роботодавець або сама учасниця проєкту.

Хто може долучитися до програми

Участь у програмі можуть взяти жінки, які проживають у Києві чи Київській області, незалежно від рівня освіти. Учасниця може самостійно обрати професію з запропонованого переліку, а також навчальний заклад, що має відповідну ліцензію. Тривалість навчання залежить від обраної спеціальності та може тривати до 10 місяців.

Як подати заявку

Заявку можна подати як офлайн — особисто звернувшись до Центру зайнятості, так і онлайн — через відповідну форму за посиланням. Розгляд анкети триває до 5 робочих днів.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як оформити учнівський квиток у Києві у 2025 році: гід по процедурі

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 14:30, 16 Травня 2025
Проїздна картка / фото Київська міська рада

У 2025 році учнівський квиток залишається одним із головних документів школяра, які мешкають у Києві. Він підтверджує статус учня та дає право на низку пільг, зокрема безоплатний проїзд у громадському транспорті. Документ у столиці видається безплатно, але для його отримання потрібно пройти нескладну процедуру реєстрації.

Детальніше про те, як оформити електронний учнівський квиток у 2025 році — в матеріалі Бахмут IN.UA.

Як оформити учнівський квиток у 2025

Електронний учнівський квиток — це спеціальна програма, яка реалізується в Києві. Він підтверджує статус учня та надає право на пільговий проїзд у громадському транспорті.

У 2025 році жителі столиці можуть оформити електронний учнівський квиток для дитини через додаток “Київ Цифровий”. Для цього одному з батьків необхідно:

  • авторизуватись у власному профілі;
  • внести необхідні дані про дитину;
  • додати картку дитини до свого акаунту;
  • завантажити фото для учнівського квитка;
  • подати заявку на виготовлення електронного квитка;
  • здійснити оплату онлайн або у банківському відділенні.

Процедура оформлення включає кілька етапів:

  • заявка передається до навчального закладу, де проходить перевірку та підтвердження;
  • після цього замовлення надсилають на друк.

Увесь процес виготовлення квитка можна відстежувати в особистому кабінеті. Орієнтовний термін — до одного місяця.

У разі втрати або пошкодження документа слід звернутися до служби підтримки. Старий квиток буде заблоковано, після чого можна подати заявку на новий. Якщо учень змінює школу, необхідно оформити новий квиток з оновленими даними.

Якщо пластиковий учнівський квиток уже додано в застосунок, його можна легко перевести в цифрову версію через налаштування. Для дітей, які ще не мають смартфона, передбачена альтернатива — пластиковий учнівський квиток, прив’язаний до електронної системи.

Які пільги надає квиток

Учнівський квиток у 2025 році дає право на безплатний проїзд у міському громадському транспорті. Пільга діє з 1 вересня до кінця червня та поширюється на всі види транспорту: метро, тролейбуси, трамваї та автобуси.

В електронному квитку також можна зазначити додаткову інформацію — адресу проживання, резус-фактор і групу крові дитини. Окрім цього, учнівський квиток дозволяє відвідувати муніципальні театри та музеї зі знижкою.

Щоб скористатися правом на безплатний проїзд, учень повинен валідувати квиток під час поїздки.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

30 тис грн на нову професію: жінок у Києві запрошують до навчання

У Києві жінки можуть опанувати нові професії безплатно. Наразі реалізується програма, яка дозволяє жінкам опанувати професії, зокрема водійки трамвая чи машиністки екскаватора. Про це повідомляється […]

16:00, 16.05.2025 Скопіч Дмитро

Як оформити учнівський квиток у Києві у 2025 році: гід по процедурі

У 2025 році учнівський квиток залишається одним із головних документів школяра, які мешкають у Києві. Він підтверджує статус учня та дає право на низку пільг, […]

14:30, 16.05.2025 Скопіч Дмитро

Пільги на комуналку для багатодітних родин у 2025: хто має право та як оформити

Багатодітні родини, які виховують трьох і більше дітей, мають право на оформлення різних видів державної допомоги. Серед них — спеціальні житлово-комунальні пільги, що значно полегшують […]

16:35, 15.05.2025 Скопіч Дмитро
Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

14 травня представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме жителів громади у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі охочі […]

Квартирне питання: скільки коштує купівля та оренда житла в Києві у 2025 році

Через постійні загрози та евакуації з прифронтових регіонів дедалі більше українців обирають Київ як відносно безпечне місце для тимчасового або постійного проживання. На цьому тлі […]

15:50, 08.05.2025 Скопіч Дмитро