Як заощаджувати гроші з мінімальним доходом або навіщо потрібна фінансова грамотність

Семаковська Тетяна 18:07, 11 Липня 2023

Через війну багато українців втратили житло та роботу, внаслідок цього забезпечення себе базовими потребами, такими як їжа, оренда квартири й ліки — стало важкою ношею. Втім, зараз вже чимало бахмутян знайшли роботу та почали заробляти, тож саме час подумати про заощадження, бо навіть з мінімальним доходом можна й потрібно відкладати кошти. Бахмутяни, які зараз перебувають у Дніпрі можуть пройти навчання з фінансової грамотності.

Павло Казидуб, менеджер проєкту “Розвиток практичних навичок та підвищення економічної включеності молоді ВПО Дніпропетровської області” розповів редакції «Бахмут.IN.UA» про те, як фінансова грамотність покращить життя ВПО.

Про курс

Благодійний фонд “Право на захист” за підтримки Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH запрошує на навчальний курс “Нові можливості на новому місці: важливі навички для працевлаштування та фінансової стабільності ВПО”.

Ця освітня програма триватиме з другої половини липня до кінця листопада 2023 року. Навчання буде офлайн, у місті Дніпро 1 раз на тиждень. Учасники курсу від 18 до 35 років зможуть:

vidbulas zustrich konsultacziya dlya vpo shhodo realizacziï prava na zhytlo scaled 44f4b

Потрапити на курс зможуть 120 осіб, віком від 18 до 35 років. Фото: з відкритих джерел

  • отримати знання, що  допоможуть у працевлаштуванні.
  • напрацювати практичні навички для кар’єрного росту
  • скласти ефективне резюме та впевнено почуватися на співбесідах
  • дізнатися, як розпочати власну справу
  • оволодіти сучасними цифровими інструментами;
  • навчитися ефективно управляти власними фінансами
  • познайомитися з однодумцями і долучитися до спільноти активної молоді

Як записатися на курс?

Щоб стати учасником курсу потрібно заповнити заявку на участь за посиланням до 23 липня: https://forms.gle/LEh9GMoKsAMx5QF76

Зверніть увагу, що БФ “Право на захист” залишає за собою право закрити реєстрацію на курс раніше, адже кількість місць обмежена. Тож, якщо ви плануєте взяти участь у курсі – радимо заповнити заявку якомога швидше.

До кінця липня БФ “Право на захист” опрацює всі заявки та обере 120 учасників, яких запросить на навчання.

Лист-підтвердження про участь у конкурсі прийде з поштової скриньки [email protected] .

Вам буде цікаво:

Навіщо переселенцям фінансова грамотність?

IMG 1355 d0cc7

Павло Казидуб, менеджер проєкту “Розвиток практичних навичок та підвищення економічної включеності молоді ВПО Дніпропетровської області”. Фото: надане героєм

Предмет “Фінансова грамотність” не викладають в школі, хоча з веденням бюджету стикаються всі. Редакція запитала у експерта навіщо людям потрібна фінансова грамотність.

“Вона допомагає краще зрозуміти свої доходи, витрати, збереження та інвестиції. Дозволяє робити ефективніші фінансові рішення і планувати майбутнє. Це особливо важливо для внутрішньо переміщених осіб, адже вони перебувають у стані невизначеності, вимушені витрачати кошти на оренду житла та переїзди, а також знаходити роботу на новому місці та інтегруватись у нові громади. Навички фінансової грамотності дають можливість переселенцям бути більш незалежними та впевненими у своїх фінансових рішеннях”, – каже Павло Казидуб.

За словами експерта, учасники, які вирішать взяти учать у курсі зможуть покращити фінансове становище людини, адже людина навчиться правильно розпоряджатися грошима. Окрім цього, слухачі курсу отримають практичні поради щодо заощадження, ефективного управління боргами, пошуку роботи та планування майбутніх фінансових цілей. 

Три поради, які допоможуть заощадити

news 1641812494 61dc120e0ecd6 a1324

Заощадження допомагають почуватися впевненіше. Фото: фотосток

Павло Казидуб поділився з читачами «Бахмут.IN.UA». трьома порадами, які покращать фінансове становище.

1) Створіть бюджет це можна робити в записнику або в спеціальних додатках на телефоні: складіть план, як розподілити свої доходи на різні категорії витрат. Приділіть увагу основним потребам, розподіліть кошти за основними витратами;

2) Визначте пріоритети:  визначте, які витрати є головними, а які другорядними. Зосередьте свої зусилля на досягненні цілей, які допоможуть вам зберегти гроші, 

3) Заощаджуйте автоматично: встановіть автоматичне перерахування частини свого доходу на відкладений рахунок або заощаджувальний рахунок. Це можна зробити у мобільному додатку вашого банку.

“Якщо заощаджувати щомісяця 500 гривень за рік ви будете мати на своєму рахунку 6000 гривень. Це можуть бути гроші, які допоможуть вам забезпечити непередбачені витрати, що спіткають всіх, і вимушено переміщених зокрема.  Незалежно від того, чи ви заощаджуєте 10, 50 або 100 гривень на місяць, ви створюєте фінансову подушку, яка може послужити вам в майбутньому. Заощадження працюють для всіх, незалежно від суми, і можуть відкрити двері до більш впевненого та стабільного фінансового майбутнього”, — пояснює експерт.

Фото: «Бахмут.IN.UA»

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

В Мінцифрі розповіли, як залишатися на зв’язку під час відключень електроенергії

Валентина Славінська Славінська Валентина 14:00, 17 Травня 2024
Відключення світла / фото ілюстративне

Через постійні обстріли енергетичної інфраструктури ворогом в Україні спостерігається значний дефіцит потужностей в енергосистемі. 

Щоб залишатися на зв’язку та мати доступ до інтернету в екстрених ситуаціях, команда Дії надає кілька корисних порад.

Причина відключень світла

Росія продовжує обстріли української енергетичної інфраструктури, що призводить до серйозного дефіциту потужностей в енергосистемі. Щоб запобігти її повному колапсу, енергетики змушені вдаватися до стабілізаційних відключень електроенергії.

Відключення електрики можуть торкнутися і роботи інтернет-провайдерів, а також базових станцій мобільних операторів. Це може позбавити доступу до мережі Інтернет та унеможливити здійснення дзвінків та надсилання SMS на певний період.

Мапа Пунктів незламності 

Представники Мінцифри радять почати із завантаження в додатку Дія спеціальної мапи з Пунктами незламності. Вона допоможе швидко знайти найближчий пункт, де можна зарядити телефон, приєднатися до інтернету або зателефонувати рідним під час блекауту.

Провайдери з технологією xPON 

Перевірте, чи ваш інтернет-провайдер використовує технологію xPON, що дозволяє зберігати доступ до мережі до 72 годин при відсутності електрики. Для цього скористайтеся інтерактивною картою від Мінцифри та LUN. Якщо провайдер має xPON, придбайте повербанк і підключіть його до роутера.

Національний роумінг 

Для доступу до мобільного інтернету в разі відключення електрики можна скористатися національним роумінгом між операторами. Вимкніть автовибір мережі, знайдіть доступні мережі Vodafone UA, Київстар чи Lifecell і під’єднатися до однієї з них. Перевірте можливість здійснювати дзвінки та відправляти SMS.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Що робити ВПО, якщо затримують виплати. Інструкція

Семаковська Тетяна 13:00, 17 Травня 2024
Ощадбанк / Фейсбук

Згідно із законом, виплати для ВПО надходять особі щомісяця 15 та 28 числа. Однак, бувають випадки, коли грошові надходження від держави не приходять вчасно.

Що роботи у такому випадку пояснили у Мінсоцполітики.

Інструкція для ВПО. Виплати

Переселенці, які мають статус ВПО та відповідають вимогам нарахування коштів, щомісяця отримують гроші від держави. Станом, на 1 травня 2024 року грошова допомога від держави для ВПО складає: для осіб з інвалідністю та дітей — 3000 гривень, а для інших осіб — 2000 гривень.

Якщо виплати затримуються ви можете звернутися за контактними номерами:

  • номер гарячої лінії Мінреінтеграції – 15-48;
  • номер Офісу уповноваженого з питань ВПО – +38 (066) 813-62-39;
  • зверніться у ЦНАП за місцем проживання.

Після особистого звернення ваші дані перевірять і надішлють кошти.

У Мінсоцполітики зауважують, що найімовірнішою причиною для затримки виплат стають технічні проблеми.

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

В Мінцифрі розповіли, як залишатися на зв’язку під час відключень електроенергії

Через постійні обстріли енергетичної інфраструктури ворогом в Україні спостерігається значний дефіцит потужностей в енергосистемі. 

Ощадбанк затримка Виплат ВПО

Що робити ВПО, якщо затримують виплати. Інструкція

Згідно із законом, виплати для ВПО надходять особі щомісяця 15 та 28 числа. Однак, бувають випадки, коли грошові надходження від держави не приходять вчасно. Що […]

Безплатна психологічна допомога постраждалим від сексуального насильства російських військових: як отримати

В Україні запустили проєкт GIDNA, який надає анонімну психологічну підтримку жінкам, що зазнали сексуального насильства з боку російських окупантів під час війни.

Що почитати у травні: ТОП-8 новинок для дітей

Травень — особливий місяць, якщо йдеться про читання! Бо починається той період, коли можна читати десь назовні — в парку, на дачі, на лавочці біля […]

10:30, 17.05.2024 Скопіч Дмитро
Прийом у психолога

Нове життя після війни: проєкт “Місце надії України” допоможе жінкам ВПО

Жінки та дівчата, які постраждали від війни в Україні, можуть отримати комплексну допомогу в рамках проєкту “Місце надії України”. Проєкт передбачає психологічну підтримку, працевлаштування, відкриття […]