Експертка з Бахмута розповіла, як правильно мульчувати ґрунт

Микола Ситник 14:32, 21 Червня 2023

Мульча головна e1595

Кожен садівник та городник знає, що якість урожаю насамперед залежить від ґрунту та його стану. Тому важливо захистити землю, на якій ви плануєте щось вирощувати, від несприятливих умов і чинників. Одним з ефективних способів захисту ґрунту є мульчування.

Ольга М’ясникова, яка тримала в Бахмуті садовий магазин «Gardenside», поділилася з редакцією «Бахмут IN.UA», як правильно мульчувати ґрунт та яку мульчу для цього використовувати.

Мульчування ґрунту

Що таке мульчування і чим корисний цей агротехнічний прийом у садово-городній справі?

Мульча — це захисний шар, яким покривають верхню частину ґрунту між рослинами або довкола них. Мульча за своїми якостями та функціями схожа на природну підстилку, яка перепріває і стає гумусом. Сам процес покриття землі мульчею називають мульчуванням.

«Ґрунт мульчують для того, аби не випаровувалася волога; для захисту коріння рослин від спеки, щоб їм не було жарко; та щоб не росли бур’яни. Це три основні позиції, для чого застосовують мульчування», — пояснила Ольга М’ясникова.

Досвідчені садівники та городники використовують цей спосіб для запобігання:

  • пересихання ґрунту,
  • вітрової ерозії,
  • переущільнення (зливами чи градом), 
  • перегріву чи переохолодження, 
  • вимивання поживних речовин, 
  • заростання бур’яном.

Мульчування1 83268Садовий інструмент для мульчування. Фото: Pinterest

Чим мульчувати сад?

На думку бахмутянки Ольги М’ясникової, сад краще не мульчувати, а засіяти травою. Якщо мова йде про яблуні, груші, сливи, черешні тощо. За її словами, сад, особливо великий, досить складно мульчувати. Однак, все залежить від площі ділянки.

Матеріали для мульчування

«Мульчувати ґрунт можна абсолютно всіма органічними матеріалами, які здатні перегнивати та збагатити землю. З часом органіка перегниє, перекопається і залишиться в землі. Тобто, це може бути хорошим добривом. Єдине, коли мульчуємо травою або бур’янами, які скосили, треба дивитися, щоб вони не встигли зацвісти та викинути насіння», — наголосила експертка.

Для мульчування підходить:

  • солома,
  • скіпа (тріска),
  • трава, бур’яни,
  • агроволокно, агротканина.

Солома

Якщо грядки непостійні, то найкращий варіант — мульчувати соломою. Потрібно вкладати хороший шар (від кількох до 15 сантиметрів). Водночас навіть товстий шар соломи добре пропускатиме повітря.

Солома 86209Мульчування картоплі соломою. Фото: з відкритих джерел

Скіпа

Скіпою (ред. подрібнена деревина, деревна стружка) та декоративною скіпою часто прикрашають грядки в саду або квітники. Є спеціальні машинки — подрібнювачі для гілочок, які полегшують і пришвидшують цей процес.

Скіпа 02ce2Мульчування декоративною скіпою. Фото: arpal.ua

Трава, бур’яни

Ґрунт можна мульчувати травою чи бур’янами, які не зацвіли та не встигли викинути насіння.

Трава1 02b2dМульчування травою. Фото: roslyny.com.ua

Агроволокно, агротканина

Садівники і городники використовують чорне та чорно-біле агроволокно. 

«Білим боком його треба класти догори, щоб не так було жарко корінню. Чорним вниз, аби бур’яни не проростали і волога не випаровувалася. Це дуже важливо для росту рослин. Якщо грядка постійна, то агроволокном вистачає роки на три.

 

Оптимальний варіант використовувати грядки з агроволокном і крапельним поливом. Такий спосіб значно полегшить працю», — пояснила експертка.

Волокно f4595Мульчування з агроволокном. Фото: leto.ua

Читайте також: Які продукти не можна зберігати замороженими?  

Як правильно мульчувати ґрунт?

Поради від бахмутянки Ольги М’ясникової:

  1. Шар мульчі має бути таким, аби повністю покривав землю. Мульчування в кілька разів зменшує необхідність прополювання ділянки. Також коріння рослин, які страждають від спеки, стають більш захищеними.
  2. Солому, траву (сіно) треба вкладати хорошим, товстим шаром. Земля не повинна проглядатися з-під нього. За таких умов волога випаровується довше, а бур’яни менше проростають.
  3. При мульчуванні соломою в ґрунт необхідно додатково вносити азотні добрива. Солома сама по собі забирає поживні речовини, тому обов’язково треба підживити землю добривами.
  4. Також при мульчуванні не варто сильно огортати плівку дуже близько до стебла рослини. Необхідно залишити коло діаметром до 10 сантиметрів, аби рослина мала простір і не почала загнивати.
  5. На городі огірки, томати, кабачки краще мульчувати соломою або гілочками, скіпою. Це дуже хороший варіант.
  6. Спосіб з агроволокном класний, але для нього грядки треба попередньо готувати перед посадкою. Тобто необхідно підготувати землю, зробити отвори, і прямо в них висаджувати рослини. Якщо рослини вже ростуть, то цей спосіб не підійде, адже ми їх просто зламаємо агроволокном.
  7. За такої спеки, як у нас, важливо використовувати затіняючі сітки. Це теж дуже рятує рослини.
  8. В сукупності мульчування, затіняючі сітки та крапельный полив — це ідеальний варіант догляду за рослинами. 

Сітка 36c76Затіняюча сітка від сонця на городі. Фото: prom.ua

Вам буде цікаво: 

Фото: kvitofor.ua

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Горіхова насолода: три цікавих рецепти з горіхами, які варто спробувати кожному

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 10:00, 10 Листопада 2024
Цікаві та небанальні рецепти з горіхами / фото ілюстративне, Unsplash

Горіхи — це одні з найкорисніших натуральних продуктів, яких у світі безліч. Вони переповнені різними корисними для організму мікроелементами. До того ж вони смачні та гарно підходять для використання у кулінарії.

Редакція Бахмут IN.UA ділиться власною добіркою з трьох цікавих рецептів з горіхами, які легко можна приготувати та насолодитися їх смаком.

Користь горіхів

Ядра кожного виду горіхів переповнені різноманітними вітамінами, мінералами та мікроелементами. До того ж вони містять незамінні поліненасичені кислоти, які допомагають в процесі очищення організму від токсинів.

Горіхи корисні для суглобів, м’язів, серця, очей. Вони зміцнюють імунітет, покращують стан волосся, запобігають ламкості нігтів. До того ж деякі складники майже всіх горіхів мають антидепресивні властивості, які знищують вплив стресу і нервового напруження.

Солодкі цукерки з фініків та горіхів

Фініки та горіхи / фото ілюстративне, Shutterstock

Натуральні цукерки — це дуже корисний та смачний десерт, який здатний забезпечити будь-кого енергією. До того ж вони не мають рафінованих цукрів, підсилювачів смаку та інших некорисних для організму добавок, що мають негативний вплив на організм. 

Для приготування смачних цукерок з фініків та горіхів потрібні:

  • 250 грамів фініків;
  • 80-90 грамів волоських горіхів;
  • 15 грамів кокосової стружки.

Приготування потрібно розпочати з того, щоб подрібнити у різних чашах блендера горіхи та фініки, попередньо очистивши фініки від кісточок. Після до чаші з фініками додайте горіхи та кокосову стружку. Усе разом потрібно ретельно змолоти.

Далі потрібно трохи почекати, а далі сформувати кружечки розміром, приблизно з волоський горіх. Такі цукерки можна куштувати одразу.

Овочевий салат з горіховою заправкою

Пікантна страва з горіхами / фото ілюстративне, cookpad

Горіхи — універсальний інгредієнт, який дозволяє підкреслити смак будь-якої страви та додати їй невеличкий горіховий посмак.

Для приготування овочевого салату з горіховою заправкою потрібні:

  • 1 огірок;
  • 1 великий помідор;
  • 1 солодкий перець;
  • 1 цибулина, бажано фіолетова;
  • 80 грамів волоських горіхів;
  • 3-5 зубчика часнику;
  • 1 пучок кінзи;
  • 1 пучок петрушки;
  • 1 чайна ложка хмелі-сунелі;
  • 2-3 столові ложки бальзамічного оцту;
  • 1 гострий перець, за бажанням;
  • олія, за бажанням.

Приготування потрібно розпочати з обсмаження горіхів на сухій пательні протягом декількох хвилин. Поки вони теплі, їх потрібно перебити блендером та додати до них зелень, часник і оцет. Все це довести все до однорідної маси. Якщо суміш буде занадто густою, то варто додати олію.

Далі потрібно нарізати овочі на невеликі шматочки, а потім все перемішати та додати заправку з горіхів. Вже дві суміші ще раз ретельно переміщати, та додати сіль, перець та інші спеції.

Паста зі шпинатом та горіхами

Паста з горіхами та шпинатом / фото ілюстративне, pixabay

Макарони — це ще одна основа, яку гарно можуть підкреслити горіхи. 

Для приготування пасти зі шпинатом та горіхами потрібні:

  • 300 грамів макарон;
  • 250 мілілітрів 10% вершків;
  • 30 грамів пармезану;
  • 1 пучок шпинату;
  • жменя горіхів;
  • 5-6 столових ложок рослинної олії;
  • 1 цибуля.

Приготування потрібно розпочати з приготування макарон за інструкцією на їх упаковці. 

Поки макарони готуються, потрібно нарізати кубиками цибулю та обсмажити її на середньому вогні на рослинній олії до прозорості. Далі потрібно вимити, обсушити та очистити шпинат від стебел. Його додати до цибулі та готувати протягом кількох хвилин, постійно перемішуючи. Додаємо до цієї суміші вершки, сіль, спеції на власний смак та тушкуємо у сотейнику.

Горіхи очищаємо та подрібнюємо в блендері. Це пюре кладемо у суміш вершок, шпинату та цибулі. Перемішуємо та з’єднуємо з відвареними макаронами.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Смачний пиріг, зігріваючий суп та корисний гарнір з італійськими нотками: три рецепти з моркви, які мають вишуканий смак

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 13:00, 8 Листопада 2024
Морква на кухні / фото ілюстративне, Unsplash

Морква — унікальний овоч, який регулярно використовують майже в кожній сім’ї. Утім, він настільки універсальний, що може стати гарною основою у багатьох рецептах. До того ж він смачний та дуже корисний для організму.

Редакція Бахмут IN.UA ділиться власною добіркою з трьох рецептів, які допоможуть розкрити моркву з нової сторони.

Користь моркви

Про користь моркви, мабуть, кожен чув із самого дитинства. І це правда, адже цей хрусткий овоч з яскравим зовнішнім виглядом — це справжній скарб, який містить безліч вітамінів та корисних речовин. Наприклад, це:

  • вітаміни групи А, В6, С, К;
  • фолієва кислота;
  • калій;
  • залізо;
  • мідь;
  • марганець;
  • клітковину;
  • бета-каротин.

Загалом, морква підтримує здоров’я очей, захищає шкіру, покращує роботу шлунку, зміцнює імунну систему, запобігає розвитку проблем із серцево-судинною системою та багато чого іншого. До того ж вона здатна виконувати задачу натурального заспокійливого засобу, адже знижує загальний рівень стресу та підвищує стійкість до стресів.

Морквяний пиріг

Морквяний пиріг / фото ілюстративне, pinterest

Вам однозначно варто спробувати морквяний пиріг, якщо ви віддаєте перевагу смачній, корисній та легкій в приготуванні випічці.

Для приготування знадобляться:

  • туга та соковита морква — 400 грамів;
  • яйця курячі — 4 штуки;
  • цукор — 250 грамів;
  • олія — 220 мілілітрів;
  • борошно пшеничне — 380 грамів;
  • розпушувач — 1 столова ложка без гірки;
  • сіль — щіпка;
  • ванільний цукор — 1 чайна ложка;
  • порошок кориці — 1 чайна ложка.

Приготування розпочинається з очищення моркви та її натирання на тертці з середнім діаметром. 

Далі потрібно яйця, цукор та ванільний цукор покласти в окрему посудину та збити міксером на великій швидкості до стану повітряної піни. Вливаємо олію та збиваємо ще 2 хвилини. Додаємо просіяне борошно, розпушувач, корицю та сіль. Перемішуємо все до однорідної маси та слідкуємо, щоб в тісті не було борошняних грудочок.

Наступним кроком стає додавання до тіста натертої моркви. Ці дві суміші необхідно перемішати на найнижчій швидкості міксера.

Готуємо форму для випікання, застеливши пергаментом дно, замастивши його рослинним або вершковим маслом. Далі вливаємо заготівлю і розрівнюємо поверхню. Форму з тістом ставимо в попередньо розігріту духовку до 180 ºC та випікаємо близько 50 хвилин. Готовність варто перевіряти шпажкою.

Діставши пиріг з духовки, даємо йому охолонути до теплого стану в формі. Вже після його можна їсти.

Крем-суп з моркви та імбира

Зігріваючий крем-суп / фото ілюстративне, myfirstmeals

Смачний морквяний суп з імбиром поєднує в собі приємний смак, велику користь для організму та легкість в приготуванні. 

Для створення цієї страви потрібні:

  • морква —  500 грамів; 
  • цибуля — 2 штуки;
  • імбир (розміром з великий палець) — 1 штука; 
  • куркума — 1 столових ложок.
  • овочевий бульйонний кубик  — 1 штука.

Приготування розпочинаємо з увімкнення духовки на 200 °C.

Далі додайте моркву, цибулю та імбир на велике деко, вистелене пергаментом. Зверху все полити трошки олією, додати спеції, перемішати та накрити фольгою. Це все поставити в духовку на одну годину. 

Вже готові овочі потрібно додати в кухонний комбайн разом із бульйонним кубиком і невеликою кількістю води, після чого збити все до однорідності. 

Готову суміш вилити у каструлю з 500 мілілітрами води та довести до слабкого кипіння.

Запечена морква з часником і пармезаном

Запечена морква / фото ілюстративне, Depositphotos

Запечена морква з часником і пармезаном — це проста та вишукана страва з італійськими нотками, яка може стати улюбленим гарніром у сім’ї.

Для приготування цієї страви знадобиться:

  • морква —  500 грамів; 
  • пармезан — 60 грамів;
  • зубчик часнику — 3 штуки;
  • вершкове масло, 73% — 4 столових ложки;
  • олія — 1 столова ложка
  • сіль — 1/2 чайної ложки;
  • перець та сушене орегано за смаком.

Спершу треба ретельно промити та прочистити моркву та часник, а потім не на довго відправляємо їх у духовку. Випікаємо до того моменту, поки морква не стане м’якою.

Вже готову моркву потрібно порізати впоперек, щоб вийшли невеличкі циліндри. Їхня кількість залежить від довжини морквини. Далі викладаємо все в миску.

Наступним кроком потрібно розтопити на водяній бані (мисці встановленій над каструлею з водою) або в мікрохвильовці 4 столові ложки вершкового масла. Далі чавимо часник та змішуємо його з маслом, сіллю та спеціями. Усе ретельно перемішуємо.

Готову суміш вливаємо на моркву та знову перемішуємо. Сир потрібно протерти на дрібній терці, після чого додати його до моркви. Переміщуємо. 

Далі змащуємо олією деко, викладаємо на нього моркву та ставимо в духовку на 200 °C.. Випікайте 20 хвилин. На 10-й хвилині перевертаємо шматочки, щоби пропеклися рівномірно. Перевіряємо готовність зубочисткою.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Горіхова насолода: три цікавих рецепти з горіхами, які варто спробувати кожному

Горіхи — це одні з найкорисніших натуральних продуктів, яких у світі безліч. Вони переповнені різними корисними для організму мікроелементами. До того ж вони смачні та […]

10:00, 10.11.2024 Скопіч Дмитро

Смачний пиріг, зігріваючий суп та корисний гарнір з італійськими нотками: три рецепти з моркви, які мають вишуканий смак

Морква — унікальний овоч, який регулярно використовують майже в кожній сім’ї. Утім, він настільки універсальний, що може стати гарною основою у багатьох рецептах. До того […]

13:00, 08.11.2024 Скопіч Дмитро

Зимова підтримка від благодійників: на яку допомогу можуть розраховувати українці в холодну пору

Зима — сувора пора року, тим паче в умовах війни. Це особливо відчувають представники різноманітних вразливих категорій населення в Україні, зокрема переселенці та переселенки. Саме […]

12:20, 06.11.2024 Скопіч Дмитро

Естонська рада анонсувала нову реєстрацію на грошову допомогу

Естонська рада у справах біженців анонсувала відкриття нової реєстрації на отримання грошової допомоги з опаленням для тих людей, які мають труднощі з покриттям власних потреб […]

12:00, 03.11.2024 Скопіч Дмитро

FlixBus запускає новий рейс з України до Мюнхена: деталі та розклад

Автобусний оператор FlixBus, який виконує рейси між Україною й девʼятьма країнами ЄС, запустив новий маршрут. На цей раз об’єднають Київ та Мюнхен. Про це повідомили […]

11:00, 03.11.2024 Скопіч Дмитро