Українці в Польщі можуть безкоштовно навчатися: які умови

Семаковська Тетяна 15:17, 19 Червня 2023

Українці, які проживають в Польщі можуть розраховувати на безкоштовну освіту у поліцеальній, яка дозволить отримати професію та почати заробляти, або ж влаштуватися на роботу в країни ЄС.

Про це повідомляє Мінреінтеграції.

Українці, які користуються тимчасовим захистом на території Польщі, можуть безкоштовно здобувати профільне навчання в державній поліцеальній школі (заклади, які можна порівняти з українськими технікумами).

До поліцеальної школи можуть подати документи особи, які мають середню або середню профільну освіту. Триває навчання від 1 року до 2,5 років залежно від обраної спеціальності. Форма здобуття освіти може бути як стаціонарною, так і заочною. Зверніть увагу, для навчання важливо добре володіти польською мовою, бо всі заняття проводитимуть державною мовою країни.

Вам буде цікаво: 

Після завершення курсу людина має змогу отримати профільний диплом, склавши іспит за певною професією. Здобутий документ дозволяє випускнику легально працевлаштуватися в Польщі або іншій країні ЄС.

Нагадаємо, що своєю історією навчання в поліцеальній школі з редакцією ділилася бахмутянка пані Ірина. Жінка вирішила опанувати фах масажиста. 

Фото: з відкритих джерел

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

СЗЧ в Україні: що таке СЗЧ, яке покарання за це, та чи працюють над проблемою в Парламенті

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 12:00, 6 Жовтня 2024
Проблема СЗЧ в Україні / фото ілюстративне

Повномасштабна війна в Україні без чітких термінів демобілізації та провальної кампанії мобілізації посилила проблему самовільного залишення військової частини або місця служби, відоме більше за абревіатурою СЗЧ. 

Детальніше про те, що таке СЗЧ у воєнний час, коли настає відповідальність та як саме карається, дізнавайтесь в матеріалі Бахмут IN.UA.

Що таке СЗЧ в Україні

СЗЧ — це самовільне залишення військової частини, синонімом якого є слово “дезертирство”. Таке порушення може кваліфікуватися у двох видах правопорушеннях: адміністративному та кримінальному.

Нещодавно колишній нардеп та нинішній командир підрозділу ударних безпілотників Ігор Луценко розповів журналістам видання hromadske, що проблема СЗЧ в Україні досить масштабна. За його словами, залишити частини могли понад 100 тисяч людей, що приблизно дорівнює 20 повноцінним бригадам.

Адміністративна відповідальність за СЗЧ

Покарання за СЗЧ / фото ілюстративне, Getty

Самовільне залишення військової частини або місця служби кваліфікується може кваліфікуватися як адміністративне правопорушення за статтею 172-11 Кодексу України, якщо воно вчиняється:

  • військовослужбовцем терміном до трьох діб;
  • військовослужбовцем (мобілізованим, контрактником, а також військовозобов’язаним та резервістом) під час проходження зборів;
  • військовослужбовцем, який вчасно не з’явився без поважних причин на військову службу в разі призначення або переведення, не повернувся з відрядження або з лікувального закладу тривалістю до десяти діб.

Кримінальна відповідальність за СЗЧ

Кримінальна відповідальність за залишення військової частини чи місця служби настає за статтею 407 Кримінального кодексу України. Вона більш актуальна для режиму воєнного стану.

Дія цієї статті настає у наступних випадках:

  • за самовільного залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем строкової служби тривалістю понад три доби;
  • за вчасне нез’явлення військовослужбовця строкової служби без поважних причин на службу у разі звільнення з частини, переведення або призначення, нез’явлення з відрядження, відпустки або з лікувального закладу тривалістю понад три доби;
  • за самовільного залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем, а також військовозобов’язаним та резервістом під час проходження зборів;
  • за нез’явлення військовослужбовця вчасно на службу без поважних причин у разі призначення або переведення;
  • за нез’явлення військовослужбовця з відрядження, відпустки або з лікувального закладу.

Покарання за СЗЧ

У мирний час накладається адміністративна відповідальність, яка передбачає штраф 8 500-17 000 гривень або арешт з утриманням на гауптвахті до 10 діб. Якщо порушення відбувається повторно протягом року або в особливий період, то утримувати на гауптвахті можуть до 15 діб, а штраф може становити від 17 000 до 34 000 гривень.

Кримінальна відповідальність за СЗЧ передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років. Крім того, в кримінальному кодексі є ще стаття “Дезертирство”, яка фактично означає те саме, що і СЗЧ. За дезертирство під час воєнного стану передбачено позбавлення волі на строк від 5 до 12 років.

Сергій Гнезділов у СЗЧ: кейс

Сергій Гнезділов / фото з Facebook

Нещодавно відомий військовослужбовець 56-ї окремої мотопіхотної Маріупольської бригади Сергій Гнезділов, який веде Telegram-канал “Війна на вулиці миру”, самовільно залишив частину. Свій вчинок чоловік пояснив бажанням привернути увагу до проблеми відсутності встановлених термінів служби у ЗСУ та до того, що всі громадяни України мають обовʼязок захищати державу, адже це передбачено Конституцією. 

Сам військовий воював ще з 2019 року. Тоді він взяв академічну відпустку та прийшов добровольцем на контракт до ЗСУ. Гнезділов був командиром відділення у 21-му окремому мотопіхотному батальйоні “Сармат”, а згодом став командиром відділення аеророзвідки 56-ї ОМПБр. Брав участь у боях за Піски, Авдіївку, Мар’їнку, Красногорівку, Золоту Ниву, Гуляйполе та Бахмут.

Що хочуть зробити з проблемою СЗЧ в парламенті

Найближчим часом в Україні планують зареєструвати законопроєкт, який декриміналізує СЗЧ. Така норма буде діяти в тому випадку, якщо військовий добровільно повернеться у стрій.
За словами народного депутата України та член парламентського комітету з нацбезпеки, оборони та розвідки Федора Веніславського в коментарі виданню hromadske, кримінальне провадження за СЗЧ в Україні навіть не стануть відкривати. Це повинно дозволити багатьом військовим повернутися на службу, яких обмежує страх перед кримінальною відповідальністю.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Швидкий та надійний зв’язок: як користуватися інтернетом без світла

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 11:00, 6 Жовтня 2024
Wi-Fi роутер / фото ілюстративне

Інтернет без світла — це величезна проблема, яка сильно впливає на життя кожного українця в періоди блекаутів. Вона обмежує можливості громадян, роблячи життя набагато складнішим. Наприклад, забираючи можливість працювати дистанційно або дивитися умовні фільми.

Редакція Бахмут IN.UA проаналізувала ситуацію та виділила три простих способи, як українці можуть користуватися інтернетом під час блекаутів.

Як зробити інтернет без світла

Під час масових відключень світла майже одночасно зникає і весь Wi-Fi. Проте є способи, які дозволять залишатися у мережі навіть в таких складних умовах. Мова йде як про, мобільний інтернет, так і про більш незвичну технологію “оптоволокна”.

Редакція Бахмут IN.UA розповідає деталі про кожний з цих способів й ділиться спеціальними лайфхаками, які дозволять спростити життя українцям.

Мобільний інтернет

Найпростіший спосіб використовувати інтернет без світла — це мобільний інтернет. Усі базові станції мобільної мережі мають резервні джерела живлення, які автоматично вмикаються, коли припиняється електропостачання. Такі джерела живлення можуть забезпечувати роботу мобільного зв’язку в середньому протягом 4-5 годин, а далі йде підключення генераторів. 

Мобільний інтернет / фото ілюстративне

Й тут виникає проблема: під час відключення світла вимикаються Wi-Fi роутери в будинках, через що зникає домашній інтернет — користувачі масово переходять на мобільний інтернет. Це робить мережу перевантаженою. Як результат, високошвидкісний інтернет 4G інколи може “вилітати”. Якщо вам необхідний стабільний доступ до мережі, то рекомендуємо перевести пріоритет з 4G на 3G. Це можна зробити в налаштуваннях, де потрібно:

  • перейти в розділ “Мережа та Інтернет”;
  • обрати “Мобільний зв’язок”;
  • змінити переважний режим мережі з 4G на 3G.

Вже зі стабільним інтернетом можна роздати зв’язок з мобільного телефону на інші пристрої. Це можна зробити у налаштуваннях розділу “Мережа та Інтернет”, де потрібно знайти “Точку доступу”. 

Зазначимо, що за замовчуванням точка доступу не має захисту паролем. Рекомендуємо поставити його, а вже після підключати власні гаджети до мережі.

Існує й інший спосіб отримати стабільний та швидкий інтернет під час блекауту — спеціальні технічні засоби для посилення сигналу мобільного зв’язку. Для цього потрібно:

  • купити Wi-Fi ретранслятор, який підходить до вашої моделі телефону;
  • встановити девайс на гаджет;
  • скачати CellTower Locator, який дозволить визначити місце розташування найближчої до вас веж стільникового зв’язку.

Технологія GPON

Оптоволокно / фото ілюстративне

Багато провайдерів мають змогу підключати власних клієнтів за допомогою GPON (Gigabit Passive Optical Network) або просто “оптоволокно”. Така технологія не тільки вважається найшвидшим способом передачі інформації, але й може надавати постійний доступ до мережі навіть під час блекауту. Для цього потрібно лише її під’єднати, напряму звернувшись до провайдера.

Все після проведення оптоволокна до вашого дому, під’єднавши спеціальний кабель та встановивши зв’язок між терміналом та роутером, ви можете використовувати Інтернет без світла. 

Спершу потрібно подбати про технічні засоби. Для роботи Інтернету без світла потрібні павербанк та два кабелі, які будуть відповідати напрузі, вказаній на зворотній стороні термінала та роутера. Зазвичай, для цього потрібні кабелі USB-DC 12V, ціна за штуку на які починається від 150 гривень.

Далі вам треба під’єднати два кабелі до павербанка. Один з них буде давати енергію термінала оптоволокна, а інший — роутер. Після підключення кабелів увімкніть павербанк, потім увімкніть Wi-Fi роутер. Wi-Fi роутер повинен увімкнутися і почати транслювати сигнал Wi-Fi. Ви можете під’єднати свої пристрої до сигналу Wi-Fi та почати роботу в Інтернеті.

Інтернет, який працює без світла / фото ілюстративне

Дуже важливо слідкувати за станом павербанка, терміналу та Wi-Fi роутера. Рекомендуємо приділяти увагу заряду павербанка.

Як довго може працювати такий тип підключення? Час, який павербанк зможе живити роутер, залежить від кількох факторів, у тому числі від місткості акумулятора павербанка, його номінальних характеристик, енергоспоживання роутера та кількості пристроїв, які ви одночасно підключаєте до павербанка. Зазвичай саме перший відіграє вирішальну роль:

  • павербанк на 10 500 мАг може забезпечити роботу роутера протягом 3-4 годин;
  • павербанк на 21 000 мАг забезпечує комфортну роботу роутера від 6 до 10 годин;
  • павербанк для роутера на 42 000 мАг може забезпечувати роботу того самого роутера 16 годин;
  • павербанк потужністю 70 000 мАг забезпечує безперебійну роботу роутера протягом цілої доби.

Для підключення також можна використовувати спеціальні міні джерела безперебійного живлення. Вони підключаються та працюють аналогічно павербанкам. Їх основна перевага полягає у тому, що вони здатні працювати постійно. Ви не будете постійно перемикати кабелі.

“Пункти незламності” та інші публічні місця

Робота в кафе / фото ілюстративне

Підключитися до мережі також можна в різних публічних місцях, де є генератори та термінали зв’язку, зокрема Starlink. В першу чергу, це “Пункти незламності” — спеціальний проєкт уряду, де українці можуть зарядити телефон і скористатися інтернетом під час блекаутів. Завантажте карту “Пунктів незламності” в Дії.

Інший спосіб — це публічні місця, наприклад, кафе або ресторани. Вони також надають можливість вийти в мережу, але просять за це кошти.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

СЗЧ в Україні: що таке СЗЧ, яке покарання за це, та чи працюють над проблемою в Парламенті

Повномасштабна війна в Україні без чітких термінів демобілізації та провальної кампанії мобілізації посилила проблему самовільного залишення військової частини або місця служби, відоме більше за абревіатурою […]

12:00, 06.10.2024 Скопіч Дмитро

Швидкий та надійний зв’язок: як користуватися інтернетом без світла

Інтернет без світла — це величезна проблема, яка сильно впливає на життя кожного українця в періоди блекаутів. Вона обмежує можливості громадян, роблячи життя набагато складнішим. […]

11:00, 06.10.2024 Скопіч Дмитро

Статус УБД під час війни: які документи для цього потрібні

Учасник бойових дій — це особливий статус, який підтверджений документами. Він дозволяє військовослужбовцям, які брали участь в обороні країни отримати різні соціальні пільги. Редакція Бахмут […]

12:20, 04.10.2024 Скопіч Дмитро

Де можна знайти списки полонених: корисні контакти для родин

Військовополонені — пошук інформації про них часто є складним та довготривалим процесом. Детальніше про те, якщо робити, якщо ваша близька людина в полоні та як […]

17:30, 03.10.2024 Скопіч Дмитро
Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

9 жовтня представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме жителів громади у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі охочі […]