Без літака: чим доїхати до Польщі?

Семаковська Тетяна 09:46, 16 Червня 2023

Польща під час війни для українців стала, чи не другим домом, сюди евакуювалися багато жінок з дітьми. Але, крім того, Польща ще є красивою й бюджетною країною для подорожі, або зручною точкою у транзиті до іншої країни. 

Журналістка редакції «Бахмут IN.UA» Тетяна на власному досвіді розповідає, як доїхати до Польщі швидко та бюджетно.

Чим доїхати до Польщі?

Перед будь-якою подорожжю ми зазвичай шукаємо для себе зручний маршрут. Сьогодні дістатися до Польщі можна різними варіантами: власною машиною, автобусом, або потягом. Поїхати в Польшу потягом – один із найпопулярніших варіантів.

«Для поїздки я обирала зручний для себе спосіб — автобус, він також був найбюджетнішим варіантом, квиток купувала зі Львова через спеціальний сервіс FlixBus. Спочатку розглядала варіант поїздки потягом до Варшави, але квитків на потрібний маршрут не було, а варіант пересадки з Пшемишлю до Варшави я не розглядала, бо це було б дорожче та зайняло більше часу у дорозі», — каже Тетяна.

Як дістатись до Польщі автобусом?

avtobus loukost Lviv a85a8

Такі автобуси швидко та комфортно допоможуть дістатися до Польщі. Фото: з відкритих джерел

Маршрут до Польщі автобусом один із найоптимальніших в плані бюджету та часу. Тетяна купувала квиток зі Львова до Варшави, він обійшовся у 1399 гривень. Автобусом в Польщу зручно добиратися ще й тому, що багато перевізників їздять з малих міст, в той час, як залізниця є не всюди.

Це хороший варіант доїхати до Польщі без пересадок, автобусні рейси до Польщі часто відправляються зі Львова та Києва, зокрема їде перевізник FlixBus. Загалом доїзд з України до Польщі у Тетяни зайняв близько 9 годин.

«Автобус був чистий та комфортний, в кожного пасажира була розетка для зарядки телефону, також в транспорті працював Wi-Fi, тож за потреби можна працювати. Водій допомагав пасажирам та підказував про те, як буде відбуватися процес перетину кордону, просив завчасно приготувати паспорти», — пояснює співрозмовниця.

Придбати квитки на автобус з України до Польщі можна на сервісі FlixBus.

Як дешево доїхати до Польщі?

botanichni sady kyyeva 87257

Столиця. Фото: з відкритих джерел

«Коли я шукала способи дістатися до Польщі, насамперед звертала на бюджетні та швидкі варіанти, зазвичай перевізник пропонує декілька варіантів, багато рейсів прямувало з Києва, тож мешканцям столиці не важко обрати потрібний варіант», — каже Тетяна.

Зі столиці до Польщі їдуть ряд маршрутів FlixBus:

  • 3224: Київ – Житомир – Рівне – Луцьк – Люблін – Варшава
  • 3220: Київ – Коростень – Сарни – Ковель – Люблін – Варшава – Новий-Двір-Мазовецький (аеропорт Варшава-Модлін)
  • N3225: Київ – Житомир – Рівне – Луцьк – Люблін – аеропорт Варшава-Шопен – Варшава (автостанція Заходня) – Новий-Двір-Мазовецький (аеропорт Варшава-Модлін)
  • N3223: Київ – Житомир – Рівне – Луцьк – Люблін – Варшава – Лодзь – Познань
  • N3226: Київ – Житомир – Рівне – Луцьк – Люблін – Варшава – Торунь – Бидгощ –Гданськ – Гдиня

Загалом, з Києва до Варшави сьогодні відправляються 7 прямих рейсів щоденно, і ще 2 – зі Львова, та по одному з Одеси та Чернівців. Всі вони – доступні для бронювання на сайті.

Поїхати в Польщу потягом

1481303235 vagon intercity b65b2

Доїхати до Польщі можна потягом. Фото: з відкритих джерел

Дістатися до Польщі можна й потягом, але скоріше за все доведеться їхати з пересадками, пояснює Тетяна. Є потяг Київ – Варшава номер 67, за розкладом він відправляється зі станції Київ-Пас. о 18.14 і прибуває на станцію Варшава Всходня о 10.06 за місцевим часом. Дорога займає близько 15 годин.

Тетяна каже, що також розглядала варіант доїзду до Варшави поїздом, але їй не вдалося купити квиток. За словами співрозмовниці, вона шукала квитки за два місяці до поїздки, але місця були відсутні. Укрзалізниця пояснює, що квитки на потяг Київ-Варшава можна купити тільки через застосунок, однак, каже Тетяна, місць не було.

«Є інший потяг, який курсує зі Львова до Перемишля, але далі потрібно шукати потяг до Варшави, я зрозуміла, що це займе довше часу, ніж поїздка автобусом», — додає журналістка

Поїхати в Польщу на потязі можна, але спіймати квиток буде значно важче. Спробуйте розглянути варіант доїзду до Хелму, один із рейсів також відправляється з Києва. З Хелму можна доїхати до Варшави або потягом через пересадку, або автобусом.

Пересадка в Польщі на літак

e153ce0244a7d300fe4db0f0ff430a3c b8bce

Аеропорт Шопена у Варшаві. Фото: з відкритих джерел

Зазвичай популярні авіарейси з Польщі відправляються з двох аеропортів:

  • перший — Варшавський аеропорт ім. Фридерика Шопена
  • другий — Аеропорт Варшава-Модлін.

До обох аеропортів можна доїхати громадським транспортом.

«Зверніть увагу, якщо ви приїжджаєте на автовокзал увечері, або й вдень — там часто з’являються так звані таксисти, які пропонують довезти до аеропорту за 5 євро з особи. Однак, якщо скористаєтеся громадським транспортом не витратите більше, ніж 5 злотих на дорогу. Злоті потрібно мати при собі, так зручніше, бажано мати дрібні валюти для автобуса до аеропорту», — каже Тетяна.

Журналістка радить перед поїздкою в Польщу проконсультуватися з мобільним оператором щодо роумінгу, щоб підключити бюджетний тариф, щоб знайти зупинку громадського транспорту можна користуватися сервісом — Гугл-карти. Також каже Тетяна, не забудьте в Україні обміняти гривні на злоті, якщо ви їдете через Польщу, просто як через транзитний пункт — вистачить 50 злотих. Ці кошти підуть на питну воду, їжу та громадський транспорт.

Вам буде цікаво

Фото: «Бахмут IN.UA»

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Як у Києві потрапити на прийом у Бахмутський ЦНАП

Семаковська Тетяна 13:00, 30 Квітня 2024
Бахмутський ЦНАП
ЦНАП для бахмутян / фото Бахмутська міськрада

Завтра, 1 травня, фахівці Центру надання адміністративних послуг та відділу реєстрації Бахмутської міської ради проведуть прийом бахмутян, які мешкають у Києві та Київській області. Записатись на консультацію можна за номером телефону.

Про це повідомляє Центр Підтримки бахмутян в Києві.

Бахмутський ЦНАП: послуги

Прийом запланований на 1 травня (середа) з 10:00 до 14:00.

В установі мешканці Бахмутської громади можуть:

  • актуалізувати дані в реєстрі територіальної громади (РТГ);
  • внести зміни до інформації про особу, що міститься в РТГ;
  • зняти особу із задекларованого / зареєстрованого місця проживання;
  • отримати витяг із реєстру територіальної громади;
  • подати повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій.

Як отримати консультацію

Консультації за зазначеними послугами можна отримати дистанційно з понеділка по п’ятницю, з 10:00 до 16:00, за номерами:

  • +38 (098) 850 0561 або +38 (099) 667 9206 (представники ЦНАПу); 
  • +38 (068) 851 5089 (представник відділу реєстрації місця проживання).

Також можна звернутися на електронні скриньки: 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як влаштувати дитину ВПО до нового закладу освіти: пояснення експертів

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 15:35, 29 Квітня 2024
Школа / фото ілюстративне

Через початок війни, чимало українських сімей були змушені покинути власний дім та стати внутрішніми переселенцями. Це дозволило їм бути у безпеці. Однак, вже на місці потрібно розв’язувати нагальні питання, зокрема ті, що стосується освіти дитини.

Про те, як влаштувати дитину, що зазнала вимушеного переміщення, до державного або комунального закладу освіти, розповіли експерти Юридичного порадника для ВПО у Facebook.

Як влаштувати дитину ВПО у місцеву школу

За словами експертів, держава гарантує кожній дитині, у тому числі й ВПО, доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти в державних і комунальних закладах освіти. Це прописано у частині 2 статті 19 Закону України “Про охорону дитинства”.

Як ВПО здобути дошкільну освіту

Діти з-поміж ВПО чи діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, мають першочергове право на зарахування до державних або комунальних закладів дошкільної освіти.

Для того, щоб дитина здобула дошкільну освіту, потрібно надати заявку про зарахування до того чи іншого навчального закладу. Це повинен зробити особисто одним із батьків або іншим законним представником дитини. До заяви також потрібно додати наступні документи:

  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • медична довідка, встановленої законом форми разом з висновком про те, що дитина може відвідувати заклад дошкільної освіти;
  • копія документа про право на пільгове зарахування (довідка ВПО або документ, що підтверджує статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів).

Прийом заяв про зарахування дітей може організовуватися, зокрема, з використанням системи електронної реєстрації чи через ЦНАП.

Як ВПО отримати загальну середню освіту

Для того, щоб дитину ВПО зарахували до закладу середньої освіти, одному з батьків, опікуну чи іншому законному представнику потрібно звернутися до адміністрації закладу з відповідною заявою. До неї потрібно додати наступні документи:

  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • медична довідка, встановленої законом форми;
  • копія довідки ВПО або документа, що підтверджує статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів.

Як ВПО отримати професійну, фахову та вищу освіту

Діти ВПО мають право на здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти на загальних підставах. 

Одночасно з цим, діти ВПО, які проживали на нині тимчасово окупованій  території (ТОТ), мають право на здобуття або продовження здобуття освіти певного рівня освіти в інших регіонах України коштом держави або місцевого бюджету. Їм також надається місце в гуртожитку на час навчання.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Бахмутський ЦНАП

Як у Києві потрапити на прийом у Бахмутський ЦНАП

Завтра, 1 травня, фахівці Центру надання адміністративних послуг та відділу реєстрації Бахмутської міської ради проведуть прийом бахмутян, які мешкають у Києві та Київській області. Записатись […]

Як влаштувати дитину ВПО до нового закладу освіти: пояснення експертів

Через початок війни, чимало українських сімей були змушені покинути власний дім та стати внутрішніми переселенцями. Це дозволило їм бути у безпеці. Однак, вже на місці […]

15:35, 29.04.2024 Скопіч Дмитро

“Можна купити нову тумбу, але зробити цікавіше”: майстриня з Бахмута про переробку меблів

Майже в кожного вдома, в тому числі у тимчасовому житлі, можна знайти старий стільчик, стіл чи шафу. Зазвичай на вигляд ці речі через свій вік […]

children g589d22510 1920 19355

Як батькам жити в постійній тривозі за своїх дітей: поради психологині Ганни Сердюкової

Майже рік Україна страждає від повномасштабної війни, через що багато українців постійно перебувають у стані гострого стресу. Багато хто відчуває втому, апатію, ступор. І це […]

Допомога на дитину 2024

Як переселенцям оформити допомогу на дитину: детальна інструкція

Переселенці, які мають довідку ВПО та хочуть оформити допомогу на дитину можуть зробити це двома способами: офлайн та онлайн. Детально пояснюють у Мінреінтеграції. Оформити допомогу […]