Без літака: чим доїхати до Польщі?

Семаковська Тетяна 09:46, 16 Червня 2023

Польща під час війни для українців стала, чи не другим домом, сюди евакуювалися багато жінок з дітьми. Але, крім того, Польща ще є красивою й бюджетною країною для подорожі, або зручною точкою у транзиті до іншої країни. 

Журналістка редакції «Бахмут IN.UA» Тетяна на власному досвіді розповідає, як доїхати до Польщі швидко та бюджетно.

Чим доїхати до Польщі?

Перед будь-якою подорожжю ми зазвичай шукаємо для себе зручний маршрут. Сьогодні дістатися до Польщі можна різними варіантами: власною машиною, автобусом, або потягом. Поїхати в Польшу потягом – один із найпопулярніших варіантів.

«Для поїздки я обирала зручний для себе спосіб — автобус, він також був найбюджетнішим варіантом, квиток купувала зі Львова через спеціальний сервіс FlixBus. Спочатку розглядала варіант поїздки потягом до Варшави, але квитків на потрібний маршрут не було, а варіант пересадки з Пшемишлю до Варшави я не розглядала, бо це було б дорожче та зайняло більше часу у дорозі», — каже Тетяна.

Як дістатись до Польщі автобусом?

avtobus loukost Lviv a85a8

Такі автобуси швидко та комфортно допоможуть дістатися до Польщі. Фото: з відкритих джерел

Маршрут до Польщі автобусом один із найоптимальніших в плані бюджету та часу. Тетяна купувала квиток зі Львова до Варшави, він обійшовся у 1399 гривень. Автобусом в Польщу зручно добиратися ще й тому, що багато перевізників їздять з малих міст, в той час, як залізниця є не всюди.

Це хороший варіант доїхати до Польщі без пересадок, автобусні рейси до Польщі часто відправляються зі Львова та Києва, зокрема їде перевізник FlixBus. Загалом доїзд з України до Польщі у Тетяни зайняв близько 9 годин.

«Автобус був чистий та комфортний, в кожного пасажира була розетка для зарядки телефону, також в транспорті працював Wi-Fi, тож за потреби можна працювати. Водій допомагав пасажирам та підказував про те, як буде відбуватися процес перетину кордону, просив завчасно приготувати паспорти», — пояснює співрозмовниця.

Придбати квитки на автобус з України до Польщі можна на сервісі FlixBus.

Як дешево доїхати до Польщі?

botanichni sady kyyeva 87257

Столиця. Фото: з відкритих джерел

«Коли я шукала способи дістатися до Польщі, насамперед звертала на бюджетні та швидкі варіанти, зазвичай перевізник пропонує декілька варіантів, багато рейсів прямувало з Києва, тож мешканцям столиці не важко обрати потрібний варіант», — каже Тетяна.

Зі столиці до Польщі їдуть ряд маршрутів FlixBus:

  • 3224: Київ – Житомир – Рівне – Луцьк – Люблін – Варшава
  • 3220: Київ – Коростень – Сарни – Ковель – Люблін – Варшава – Новий-Двір-Мазовецький (аеропорт Варшава-Модлін)
  • N3225: Київ – Житомир – Рівне – Луцьк – Люблін – аеропорт Варшава-Шопен – Варшава (автостанція Заходня) – Новий-Двір-Мазовецький (аеропорт Варшава-Модлін)
  • N3223: Київ – Житомир – Рівне – Луцьк – Люблін – Варшава – Лодзь – Познань
  • N3226: Київ – Житомир – Рівне – Луцьк – Люблін – Варшава – Торунь – Бидгощ –Гданськ – Гдиня

Загалом, з Києва до Варшави сьогодні відправляються 7 прямих рейсів щоденно, і ще 2 – зі Львова, та по одному з Одеси та Чернівців. Всі вони – доступні для бронювання на сайті.

Поїхати в Польщу потягом

1481303235 vagon intercity b65b2

Доїхати до Польщі можна потягом. Фото: з відкритих джерел

Дістатися до Польщі можна й потягом, але скоріше за все доведеться їхати з пересадками, пояснює Тетяна. Є потяг Київ – Варшава номер 67, за розкладом він відправляється зі станції Київ-Пас. о 18.14 і прибуває на станцію Варшава Всходня о 10.06 за місцевим часом. Дорога займає близько 15 годин.

Тетяна каже, що також розглядала варіант доїзду до Варшави поїздом, але їй не вдалося купити квиток. За словами співрозмовниці, вона шукала квитки за два місяці до поїздки, але місця були відсутні. Укрзалізниця пояснює, що квитки на потяг Київ-Варшава можна купити тільки через застосунок, однак, каже Тетяна, місць не було.

«Є інший потяг, який курсує зі Львова до Перемишля, але далі потрібно шукати потяг до Варшави, я зрозуміла, що це займе довше часу, ніж поїздка автобусом», — додає журналістка

Поїхати в Польщу на потязі можна, але спіймати квиток буде значно важче. Спробуйте розглянути варіант доїзду до Хелму, один із рейсів також відправляється з Києва. З Хелму можна доїхати до Варшави або потягом через пересадку, або автобусом.

Пересадка в Польщі на літак

e153ce0244a7d300fe4db0f0ff430a3c b8bce

Аеропорт Шопена у Варшаві. Фото: з відкритих джерел

Зазвичай популярні авіарейси з Польщі відправляються з двох аеропортів:

  • перший — Варшавський аеропорт ім. Фридерика Шопена
  • другий — Аеропорт Варшава-Модлін.

До обох аеропортів можна доїхати громадським транспортом.

«Зверніть увагу, якщо ви приїжджаєте на автовокзал увечері, або й вдень — там часто з’являються так звані таксисти, які пропонують довезти до аеропорту за 5 євро з особи. Однак, якщо скористаєтеся громадським транспортом не витратите більше, ніж 5 злотих на дорогу. Злоті потрібно мати при собі, так зручніше, бажано мати дрібні валюти для автобуса до аеропорту», — каже Тетяна.

Журналістка радить перед поїздкою в Польщу проконсультуватися з мобільним оператором щодо роумінгу, щоб підключити бюджетний тариф, щоб знайти зупинку громадського транспорту можна користуватися сервісом — Гугл-карти. Також каже Тетяна, не забудьте в Україні обміняти гривні на злоті, якщо ви їдете через Польщу, просто як через транзитний пункт — вистачить 50 злотих. Ці кошти підуть на питну воду, їжу та громадський транспорт.

Вам буде цікаво

Фото: «Бахмут IN.UA»

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

Семаковська Тетяна 14:12, 26 Серпня 2024
Послуги в ЦНАП
Адміністративні послуги для населення / фото ombudsman.gov.ua

28 серпня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме жителів громади у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі охочі можуть записатись на консультацію.

Про це повідомляє Центр підтримки”З Бахмутом у серці м. Дніпро”.

Бахмутський ЦНАП: послуги в Дніпрі

Мешканці громади мають можливість отримати наступні послуги:

  • актуалізувати дані в реєстрі територіальної громади (РТГ);
  • внести зміни до інформації про особу, що міститься в РТГ;
  • зняти особу із задекларованого/зареєстрованого місця проживання;
  • отримати витяг із реєстру територіальної громади;
  • подати повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій.

Додатково фахівець ЦНАПу надаватиме допомогу щодо довідок про правову належність нерухомого майна, яка виникла до 1 січня 2013 року.

Як потрапити на прийом

Прийом громадян відбудеться 28 серпня, в Центрі підтримки бахмутян “З Бахмутом у серці. Дніпро”. Осередок розташований за адресою: вулиця Макарова, 1-Б. Бахмутян чекатимуть з 09:00 до 16:00.

Консультації за зазначеними послугами можливо отримати дистанційно з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 16:00 за номерами:

  • +38 (099) 667 9206;
  • +38 (098) 850 0561;
  • +38 (068) 851 5089 (представник відділу реєстрації місця проживання).

Запис на отримання адміністративних послуг та довідок БТІ єдиний. Також можна звернутися на електронні скриньки:

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Чи повинні батьки школярів здавати кошти на школу: відповідь Омбудсмена

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 11:40, 26 Серпня 2024
Освітній процес / фото ілюстративне

В українських школах досить давно існує практика, коли батьків змушують “здати кошти” на школу та її внутрішні закупівлі. Однак разом із тим багато батьків виступають проти такої системи, називаючи її незаконною.

Редакція Бахмут IN.UA, посилаючись на допис Офісу Омбудсмена України в Facebook, розповідає, чи взагалі законні такі дії зі сторони адміністрації школи та як правильно на них реагувати.

Чи законно збирати гроші з батьків у школі

Практика збору коштів з батьків на закупівлі школи існує не перший рік. Як результат, у батьків регулярно просять по 50, 100, 200 гривень, а то й більше.

Омбудсмен прокоментував ситуацію, посилаючись на Закони України, зокрема на “Про освіти” та “Про повну загальну середню освіту”. Вони забороняють будь-які збори коштів учасниками освітнього процесу. Аналогічна норма частково регламентується статтею 53 Конституції України.

Стаття 58 ЗУ “Про повну загальну середню освіту” також говорить про те, що фінансування державних і комунальних закладів освіти здійснюється коштом держави, місцевого самоврядування та інших джерел фінансування, не заборонених законодавством. Батьки ж можуть допомагати школі, але лише на добровільній основі у вигляді благодійних внесків. 

Порушення вимог законодавства у сфері забезпечення освіти передбачає кримінальну, адміністративну, цивільно-правову або дисциплінарну відповідальності. Будь-яке вимагання коштів, а також надання неправомірної вигоди — це незаконні дії, які містять ознаки корупції.

Що робити, якщо вимагають кошти в школі

В Офісі Омбудсмена рекомендують наступний алгоритм дій:

  • варто написати заяву на ім’я директора школи у двох примірниках про примусове збирання коштів, один з яких буде залишатися в канцелярії освітнього закладу;
  • потрібно проконтролювати те, щоб на примірнику заяви стояла відмітка із вхідним номером. Письмова відповідь повинна надійти протягом 30 днів з моменту подачі заяви;
  • якщо адміністрація школи не надала відповіді та не здійснила жодних дій, то потрібно звернутися в управління чи департамент освіти;
  • якщо управління чи департамент освіти не надали відповіді, то потрібно звертатися до правоохоронців із заявою про вимагання коштів.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

28 серпня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме жителів громади у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі охочі […]

Чи повинні батьки школярів здавати кошти на школу: відповідь Омбудсмена

В українських школах досить давно існує практика, коли батьків змушують “здати кошти” на школу та її внутрішні закупівлі. Однак разом із тим багато батьків виступають […]

11:40, 26.08.2024 Скопіч Дмитро
image 21 f2c1d

7 правил, як не треба реагувати на людей з протезами

Через повномасштабну війну тисячі українців втратили кінцівки, ще хтось залишився без ока, або з половиною обличчя. Після поранення ветеранам війни доводить стикатися не тільки із […]

Єдине вікно послуг: 459 програм підтримки для ВПО, ветеранів та людей з інвалідністю

Державна служба зайнятості об’єднала 459 програм соціальної підтримки для внутрішньо переміщених осіб, ветеранів та людей з інвалідністю в рамках нового сервісу «Єдине вікно послуг». Це […]

Міжнародні акції до Дня Незалежності України: де проведуть та як долучитися

Незабаром країна відзначатиме 33-тю річницю своєї Незалежності. З цієї нагоди Світовий конгрес українців закликає співгромадян в різних куточках планети згуртуватися та вийти на вулиці, аби […]