Подорожі до Європи: куди поїхати, якщо за кордон збираєтеся вперше

Семаковська Тетяна 12:12, 12 Червня 2023

Жінка з валізоюПісля запровадження безвізового режиму у 2017 році, подорожі до Європи стали простішими та дешевшими для українців. Початок повномасштабної війни також вніс великі зміни у сферу туризму. Проте, навіть закриття повітряного простору та години очікування на кордоні не зупиняють українців від поїздок за кордон.

Світлана Прохорович, керівниця туристичної агенції Токіо, розповіла нашій редакції про те, як українці поступово відновляють свої поїздки до Європи та що змінилося в туристичній сфері.  Як спланувати поїзду та як організувати собі подорож до Європи — читайте в матеріалі «Бахмут.IN.UA»

Подорож до Європи

Світлана Прохорович, керівниця туристичної агенції Токіо

Директорка туристичного агенства Світлана Прохорович розповіла про відпочинок в Європі ексклюзивно для «Бахмут.IN.UA»

Європа, це прекрасне місце для відпочинку на будь-який смак. Не важливо, любите ви активно проводити час, ходити по музеях та виставках чи хочете просто лежати на пляжі. Під час подорожі по Європі кожен зможе знайти своє ідеальне місце для проведення відпустки. Крім того, подібне дозвілля допоможе відновити свої сили та енергію, які зараз так необхідні для роботи задля перемоги.

Світлана Прохорович прийшла в туристичний бізнес ще у 2007-2008 роках без глибоких знань про цю сферу. Проте, у неї було сильне бажання навчитися та стати професіоналкою. Протягом всіх цих років вона активно відвідувала навчальні семінари та тури, що допомогло їй досягти своєї мети та заробити свою репутацію. Вона допомогла організувати відпочинок для багатьох людей з різних куточків України. Наразі вона керує туристичною агенцією «Токіо» та змогла зберегти свій бізнес навіть попри повномасштабну війну.

«Спочатку війні було страшно та важко. Як і всім. Але я й далі працюю в цій галузі. Я думала, що з туризмом буде все глухо. Адже люди витрачають кошти на туризм, коли у них все добре, коли мають стабільний дохід та знають, що буде завтра. Тоді ніхто нічого не розумів та не знав, коли війна закінчиться. Те літо (ред.-2022 року) було важке, мало людей подорожувало. Але цього літа вже більше людей питають про відпочинок. Я навіть робила опитування у своїх соціальних мережах: 50% тих, хто відповів, хочуть відпочивати», – поділилася Світлана Прохорович.

Підготовка до подорожі Європою

Підготуйте всі необхідні документи та речі перед подорожжю. Джерело: Depositphotos

 Підготовка – це важливий етап перед будь-якою подорожжю, особливо за кордон. Навіть маленькі неприємності можуть зіпсувати вам настрій від поїздки, а мовний та культурний бар’єр збільшить час на розв’язання проблем. Тому, важливо мінімізувати різні несподіванки під час подорожей.

Першочергово важливо перевіряти різні варіанти щодо транспорту/розміщення/країни для відпочинку тощо. Якщо ви хочете спланувати бюджетну подорож, то обов’язково передивіться та порівняйте різні варіанти для її здійснення. Це може зайняти певний час та потребує терпіння, проте фінальний результат буде того вартувати.

Основне, що треба перевіряти перед подорожами – документи. Для виїзду за кордон вам потрібно мати:

Важливо перевіряти термін дії вашого закордонного паспорта перед поїздкою. Джерело: 24 канал

  • Біометричний паспорт. Не забудьте перевірити, до якого терміну дійсний ваш паспорт та вчасно його замінити у разі потреби.
  • Свідоцтво про народження для дітей, які не мають паспорту або доручення на осіб, які супроводжують дитину за кордон (якщо це не офіційні опікуни). Деякі країни вимагають, щоб родичі мали таке доручення для супроводу дитини. Наприклад, у випадку, якщо дитина їде з бабусею чи дідусем.
  • Бажано оформити на кожного мандрівника туристичне страхування. В різних онлайн сервісах це можна зробити дистанційно і це не буде дорого коштувати (близько 300-500 грн).
  • Квитки. Зараз багато людей купляють квитки в інтернеті та зберігають на телефонах. Перед поїздкою перевірте, чи маєте ви доступ до цих квитків навіть у випадку, якщо зв’язок буде відсутній. Також, краще надіслати файли з квитками людям, з якими ви подорожуєте на випадок, якщо ваш телефон розрядиться.

Світлана також радить контролювати кількість днів, які ви знаходитеся за кордоном. Українцям за умовами безвізу можна перебувати на території Європи не більше 90 днів за пів року.

Крім того, при пакуванні валіз перевірте, чи ви зібрали наступні речі:

  • Ліки, які можуть вам знадобитися під час поїздки. В Європі багато ліків можна купити лише за рецептом від лікаря. А ті, що продаються вільно в аптеках, можуть мати інакшу назву чи склад. Майте у себе в запасі необхідні для комфортної подорожі медикаменти.
  • Павербанк. Без телефону та інтернету дуже легко загубитися в іншій країні, тому важливо завжди мати можливість підзарядитися.
  • Готівка. Хоча в Європі майже всюди є термінали, для вашої впевненості та безпеки краще завжди мати невелику суму готівки. Наприклад, в Німеччині ви не зможете розплатитися в багатьох ресторанах карткою, а в магазині вас попросять придбати продукти мінімум на 10 євро, щоб оплатити їх через термінал. Також, готівка може знадобитися, щоб доїхати від аеропорту до міста, або навіть оплатити за вхід до вбиральні, які в Європі майже завжди платні.
Вам може бути цікаво

Перед поїздкою краще спланувати своє дозвілля. По-перше, інколи купівля квитків в музей, галереї тощо можуть вартувати дешевше, якщо їх придбати заздалегідь. По друге, деякі заклади мають дуже багато туристів та продають квитки на кілька днів чи тижнів наперед.

Також, ви можете перевірити, які заклади надають українцям безплатний вхід. В Європі ви знайдете таку опцію в різних музеях, галереях або історичних пам’ятках. Не забудьте взяти з собою паспорт, бо Дія не має офіційного статусу документів за кордоном.

Як доїхати до Європи

Через закриття повітряного простору, українці стали частіше купляти автобусні тури. Джерело: Ліга.Life

До повномасштабної війни потрапити в Європу з України було достатньо швидко та дешево. Завдяки великій кількості авіакомпаній, які пропонували дешеві квитки, цей варіант став доступний для багатьох українців. Зараз, щоб потрапити з Києва до найближчих країн Європи потрібно мінімум 15-20 годин. Проте, навіть ці перешкоди не змогли припинити роботу туристичної сфери країни.

«Ми (ред.- туроператори) підлаштовуємося. Таке життя. Я думаю, кожен бізнес зараз так виживає. Наразі багато туроператорів зробили на літній відпочинок цього року автобусні тури з виїздом з Києва, Запоріжжя, Дніпра, Львова», – розповідає Світлана. 

Українські туроператори зараз зробили багато автобусних турів: до Чорногорії, Греції, Болгарії. Остання має великий попит і вже багато готелів заповнені, адже там знаходиться таке улюблене українцями Чорне море. Також, завдяки роботі Укрзалізниці, українці можуть потягами доїхати до Польщі, Угорщині, Молдови, Словаччини тощо. Це комфортніше, ніж автобусом, адже туристи можуть відпочити у дорозі.

Світлана. Джерело: надане героїнею 

За словами Світлани, туроператори України налагодили співпрацю зі своїми колегами з Європи та тепер є можливість бронювати тури під чартери з Молдови, Польщі, Румунії та інших країн. На жаль, ціни на такі тури є вищими, аніж було раніше.

«Ми з жалем цінуємо те, що у нас було раніше. Коли наші літаки літали й люди могли вилетіти не у сезон за 25 тисяч грн у п’ятизірковий готель, а по гарячих турах і за 20 тисяч грн. Зараз таких цін вже нема, ціни європейські набагато вищі», – поділилася Світлана.

Як змінилися українські туристи

Українці демонструють високий рівень адаптивності в усіх сферах, зокрема і в туристичній. Багато людей отримали вимушений досвід поїздок до Європи, самостійного життя в нових умовах. Можливо, тому люди стали сміливішими у питаннях планування власних подорожей. Оскільки, виїзд за кордон за останній рік для багатьох став звичним явищем.

«Туристи стали сміливішими. Раніше десь 70% клієнтів обирали пасивний відпочинок у Туреччині або Єгипті. Люди боялися відпочивати в Європі, бо там немає послуг «все включено», до яких вони звикли. Зараз вони більш самостійні. Вони подорожують потягом по Європі до аеропортів і далі по світу. Ми бронюємо окремо квитки, проживання, надаємо послуги прорахування таких подорожей тощо», – говорить Світлана. 

Світлана. Джерело: надане героїнею 

Паелья в Іспанії та круасани у Парижі. Яку країну обрати для подорожі?

Якщо це ваша перша поїздка до Європи, то Світлана рекомендує почати знайомство з міста Краків у Польщі або з Праги у Чеській Республіці.

«Я не знаю жодної людини, якій би не сподобалася Прага. Всі просто у захваті від неї», – поділилася Світлана.

Для першої поїздки за кордон рекомендуємо обрати Прагу, Чеська Республіка. Джерело: Depositphotos

Шукаючи ідеальне місце для літнього відпочинку, варто звернути увагу на Італію, де можна подорожувати містами та комбінувати це з відпочинком на морі. Варто відвідати Чорногорію. Ця країна має старі міста та прекрасну природу. Не забудьте сходити на екскурсію до неперевершеного каньйону.

«Я люблю подорожувати, тому для мене кожна країна Європи дивовижна. Але влітку я б виділила Іспанію. Це якісні пляжі, парк для дітей Авентура, де навіть дорослому буде дуже цікаво, це смачна та натуральна їжа. Тут подається паелья, можна пити вино та їсти хамон на балконі готелю або посидіти на пляжі за келихом сангрії. Тут можна поєднати відпочинок на морі та екскурсійну програму. Погуляти по вулицях Барселони й кожного разу знаходити щось нове для себе», – розповіла Світлана. 

Іспанія – країна, де можна поєднати відпочинок на пляжі та екскурсії старовинними містами. Джерело: www.cnbc.com 

 Якщо ж вам хочеться чогось цікавого, то Світлана рекомендує поїхати у Париж.

«Я була там декілька разів і знову хотіла б повернутися туди. Ти гуляєш історичними місцями й ти їх згадуєш з книг, які раніше читав. Рекомендую відвідати екскурсії по старим творчим районам, пагорбу Монмартр. Взяти вина з сиром брі та посидіти на Марсовому полі, скуштувати французьких круасанів. Я б дуже радила кожній людини побувати в Парижі й відчути всю цю красу», – згадує Світлана. 

Відчуйте красу Парижа через прогулянки історичними районами міста. Джерело: https://www.earthtrekkers.com/ 

Фото: Depositphotos

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Як у Києві потрапити на прийом у Бахмутський ЦНАП

Семаковська Тетяна 13:00, 30 Квітня 2024
Бахмутський ЦНАП
ЦНАП для бахмутян / фото Бахмутська міськрада

Завтра, 1 травня, фахівці Центру надання адміністративних послуг та відділу реєстрації Бахмутської міської ради проведуть прийом бахмутян, які мешкають у Києві та Київській області. Записатись на консультацію можна за номером телефону.

Про це повідомляє Центр Підтримки бахмутян в Києві.

Бахмутський ЦНАП: послуги

Прийом запланований на 1 травня (середа) з 10:00 до 14:00.

В установі мешканці Бахмутської громади можуть:

  • актуалізувати дані в реєстрі територіальної громади (РТГ);
  • внести зміни до інформації про особу, що міститься в РТГ;
  • зняти особу із задекларованого / зареєстрованого місця проживання;
  • отримати витяг із реєстру територіальної громади;
  • подати повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій.

Як отримати консультацію

Консультації за зазначеними послугами можна отримати дистанційно з понеділка по п’ятницю, з 10:00 до 16:00, за номерами:

  • +38 (098) 850 0561 або +38 (099) 667 9206 (представники ЦНАПу); 
  • +38 (068) 851 5089 (представник відділу реєстрації місця проживання).

Також можна звернутися на електронні скриньки: 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як влаштувати дитину ВПО до нового закладу освіти: пояснення експертів

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 15:35, 29 Квітня 2024
Школа / фото ілюстративне

Через початок війни, чимало українських сімей були змушені покинути власний дім та стати внутрішніми переселенцями. Це дозволило їм бути у безпеці. Однак, вже на місці потрібно розв’язувати нагальні питання, зокрема ті, що стосується освіти дитини.

Про те, як влаштувати дитину, що зазнала вимушеного переміщення, до державного або комунального закладу освіти, розповіли експерти Юридичного порадника для ВПО у Facebook.

Як влаштувати дитину ВПО у місцеву школу

За словами експертів, держава гарантує кожній дитині, у тому числі й ВПО, доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти в державних і комунальних закладах освіти. Це прописано у частині 2 статті 19 Закону України “Про охорону дитинства”.

Як ВПО здобути дошкільну освіту

Діти з-поміж ВПО чи діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, мають першочергове право на зарахування до державних або комунальних закладів дошкільної освіти.

Для того, щоб дитина здобула дошкільну освіту, потрібно надати заявку про зарахування до того чи іншого навчального закладу. Це повинен зробити особисто одним із батьків або іншим законним представником дитини. До заяви також потрібно додати наступні документи:

  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • медична довідка, встановленої законом форми разом з висновком про те, що дитина може відвідувати заклад дошкільної освіти;
  • копія документа про право на пільгове зарахування (довідка ВПО або документ, що підтверджує статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів).

Прийом заяв про зарахування дітей може організовуватися, зокрема, з використанням системи електронної реєстрації чи через ЦНАП.

Як ВПО отримати загальну середню освіту

Для того, щоб дитину ВПО зарахували до закладу середньої освіти, одному з батьків, опікуну чи іншому законному представнику потрібно звернутися до адміністрації закладу з відповідною заявою. До неї потрібно додати наступні документи:

  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • медична довідка, встановленої законом форми;
  • копія довідки ВПО або документа, що підтверджує статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів.

Як ВПО отримати професійну, фахову та вищу освіту

Діти ВПО мають право на здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти на загальних підставах. 

Одночасно з цим, діти ВПО, які проживали на нині тимчасово окупованій  території (ТОТ), мають право на здобуття або продовження здобуття освіти певного рівня освіти в інших регіонах України коштом держави або місцевого бюджету. Їм також надається місце в гуртожитку на час навчання.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Вивчення англійської мови за кордоном для українців

За даними соціологів лише 51% українців мають певні знання англійської мови, але лише 23% мають здатність читати, писати та спілкуватися нею. В сучасному світі знання […]

Головна 1 1 2 ef31f

Галерея Гапчинської, велична Лавра та ботсад: що подивитись в Києві

Київ — старовинне місто з тисячорічною історією. Воно заворожує своєю архітектурою та унікальними історичними пам’ятниками. Місто має багато популярних локацій, які місцеві мешканці обов’язково відвідують […]

IMG 4359 1 47aad

Монастирський острів, парк Шевченка та музей: що подивитись в Дніпрі на вихідних

Цікаві місця в Дніпрі варті уваги, як туристів, так й місцевих. Дніпро від початку повномасштабного вторгнення прийняло до себе тисячі бахмутян, тут працює Центр підтримки […]