Вивчення англійської мови за кордоном для українців

Семаковська Тетяна 09:32, 30 Червня 2023

За даними соціологів лише 51% українців мають певні знання англійської мови, але лише 23% мають здатність читати, писати та спілкуватися нею. В сучасному світі знання мов це обов’язкова умова для успіху у кар’єрі. Зокрема це стосується людей, які виїхали за кордон рятуючись від війни. Час та бажання є основними умовами вивчення мови за кордоном. Олена Кузіна, вчителька англійської мови з Донеччини, розповіла нашій редакції про те, як вивчити мову за кордоном для дорослих та дітей.

Про вивчення англійської мови за кордоном — читайте в матеріалі «Бахмут.IN.UA».

Завдяки знанню англійської мови ви зможете комфортно себе почуватися в багатьох країнах світу. Крім того, все частіше це стає обов’язковим для отримання роботи. Важливо постійно працювати над своїми мовними навичками. В різних країнах для вас відкрито багато можливостей для навчання. Це можуть бути, мовні школи за кордоном, освітні гуртки, розмовні клуби або індивідуальні заняття.

Олена. Джерело: надане героїнею

«Англійська є мовою міжнародного спілкування. Через це у нас є декілька пунктів, які, на мою думку, є найважливішими для того, щоб знайти мотивацію її вивчення. Для студентів це є найбільш актуальним, адже англійська є доступом до навчання у ВНЗ за кордоном. Також це дає можливість брати участь у міжнародних проєктах як для дітей, так і для дорослих. Крім того, існує безліч навчальних матеріалів англійською мовою (підручники, презентації, книги тощо), які, на жаль, не всі є в перекладі українською. Знання англійської завжди буде умовою, яка поєднує людей з усіх країн» – розповідає Олена

Англійська мова для дітей за кордоном

Вивчення мов краще починати з дитинства, адже саме тоді легше засвоювати нову інформацію. До того ж англійська для дітей за кордоном це важливий етап адаптації та розвитку. Для українців наразі існує велика кількість освітніх програм та безкоштовних мовних курсів в Європі. 

Вивчати англійську краще з дитинства. Джерело: Greencountry

«Я вважаю, що зараз для українців є дуже багато привілеїв. Я можу сказати зі свого досвіду перебування в Німеччині, є організація Job Centre, яка приймає людей, надає нам і фінансову, соціальну і будь-яку іншу допомогу. Вони дають можливість вивчення дітям мови, переважно німецької. Але, за потреби, якщо у людини дійсно низький рівень володіння англійською, то вони пропонують курси для додаткових занять. Також, можна знайти мовні курси від Червоного Хреста або інших організацій, які працюють у різних країнах», – розповідає Олена. 

Олена також розповідає, що важливо зацікавити дитину під час будь-якого навчання. Адже вивчення іноземних мов є процесом, який потребує часу та бажання. 

Дітям важливо надавати інформацію через гру. Джерело: Englishdom

«Акцент має бути на самій дитині й на процесі навчання, а не на кінцевому результаті. Важливим є сам процес, який дитині має бути цікавим. Треба обирати той матеріал, який буде націлений саме на дитину. Важливо давати право вибору. Це стосується як самих мовних уроків, так і пошуку тієї організації або людини, яка буде з дитиною займатися. Для одної дитини можуть краще підходити індивідуальні заняття, для іншої – групові, коли вона може поділитися історіями не тільки з вчителем, але й з однолітками та друзями. Найкраще дитина навчається в умовах виклику. Тобто це зона, яка знаходиться на виході з зони комфорту та на межі з зоною хаосу. Це не має бути постійним викликом або емоційним навантаженням на дитину, але й не має бути постійної зони комфорту. Дитині цікаво лише тоді, коли вона дізнається щось нове. Це можу бути рольові ігри, застосування сучасних технологій тощо. В будь-якому випадку, це має бути гра, адже саме так діти навчаються» – поділилася Олена

Англійська мова для студентів за кордоном

Студентам іноземна мова часто потрібна для отримання освіти. Вивчення англійської мови за кордоном для них теж часто відбувається на безоплатній основі. Вищенаведені організації проводять навчання не тільки для дітей, але й для студентів та дорослих. 

«Не останнє місце може займати пошук університетів або професійних училищ, в яких студенти отримують практичні та теоретичні знання. Такі заклади також пропонують студентські курси для вивчення англійської мови» – радить Олена

Вам буде цікаво

Знання англійської мови допоможе студентам здобути освіту за кордоном. Джерело: відкриті джерела

Олена зауважує, що участь тільки у мовних курсах не забезпечить вам знання англійської. Для успішного результату необхідно мати постійну практику. 

«Англійська мова вчиться завжди через спілкування. Це можуть бути розмовні клуби або можна знайти собі людину, з якою ти будеш просто спілкуватися англійською. Все відбувається тільки через практику.» – розповідає Олена

Англійська мова для  дорослих за кордоном

Якщо ви у дорослому житті вирішили вивчити англійську, то для вас теж існують курси вивчення мов для українців за кордоном. 

Вивчати англійську ніколи не пізно. Джерело: НУШ

«Для дорослих є школи для вивчення мови. Зазвичай це групові заняття на 20-25 людей з викладачами, які є носіями мови або мають високий рівень знань. Також можливими є індивідуальні заняття. Тут теж важливо розуміти, як кому краще: сам на сам із вчителем або у групі», – розповідає Олена

Інколи людям може здаватися, що вивчення англійської мови у дорослому віці є складним та даремним процесом. Але це не так, пізнавати й вивчати щось нове корисно у будь-який період життя. 

«Наскільки це буде ефективним залежить від самої людини. На особистому прикладі вивчення німецької мови, з якою я не стикалася жодного разу, я можу сказати, що за 9 місяців курсу я вже маю рівень В1. З таким рівнем вже можна жити у країні та закривати базові потреби. Вивчення мови залежить від самоорганізації та мотивації. Треба ставити для себе кінцеву мету та, що не менш важливо, отримувати задоволення від її досягання. Тобто кожен крок має бути продуктивним, ефективним та має надихати тебе на наступний крок. Дуже важливо бути послідовним у вивченні англійської мови. Я завжди раджу своїм учням, що це треба підходити до вивчення за системою, що зараз я займаюся тільки читанням, через місяць аудіюванням тощо. Це все має бути взаємопов’язаним. Мають бути протягом дня залучені якщо не всі, то два-три види мовленнєвої діяльності», – радить Олена.

Поради щодо вивчення англійської мови

Олена радить ніколи не опускати руки. Для багатьох доросли є проблемою, що з першого разу не вдалося, з другого теж, тоді втретє ми не підемо щось робити. Таким чином це не діє. Скільки буде спроб, помилок, намагань та зусиль в це вкладено залежить від кожної окремої людини. Хтось зможе з першого разу отримати високий рівень знань, а для когось це займає в чотири рази більше часу. Тому найголовніше поставити мету, не опускати руки й впевнено до неї йти.

Під час вивчення мов головне не здаватися. Джерело: відкриті джерела

Крім того, Олена вважає, що важливо знайти викладача, з яким буде комфортно. Якщо для дітей це зона виклику, то багатьом дорослим подібний виклик може бути зайвим стресом, якого у нас всіх і так більш ніж достатньо. Якщо з викладачем комфортно, якщо ви з ним на одній хвилі це є важливим для успішного навчання. 

«Найголовніше це не боятися говорити. Кожен проходить ці етапи мовного бар’єра. Перший: ми нічого не розуміємо та нічого не кажемо. Наступний етап, я його називаю етап собаки, коли ми все розуміємо, але нічого не можемо сказати. На цьому етапі треба себе пересилити й починати говорити. Не важливо, скільки буде помилок, не важливо, який у вас словниковий запас. Найголовнішим є пробувати. Ніхто не буде вас докоряти за ці помилки та ніхто не буде сміятися. Ви не отримаєте високий рівень знання англійської, якщо не будете розмовляти. Можна починати з елементарного: замовити щось у кафе чи заговорити до сусіда тощо. Крім того, зараз є безліч додатків, де ти можеш знайти співрозмовника для мовної практики, наприклад Tandem», – розповіла Олена.

Фото: «Бахмут.IN.UA»

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

Семаковська Тетяна 14:12, 26 Серпня 2024
Послуги в ЦНАП
Адміністративні послуги для населення / фото ombudsman.gov.ua

28 серпня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме жителів громади у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі охочі можуть записатись на консультацію.

Про це повідомляє Центр підтримки”З Бахмутом у серці м. Дніпро”.

Бахмутський ЦНАП: послуги в Дніпрі

Мешканці громади мають можливість отримати наступні послуги:

  • актуалізувати дані в реєстрі територіальної громади (РТГ);
  • внести зміни до інформації про особу, що міститься в РТГ;
  • зняти особу із задекларованого/зареєстрованого місця проживання;
  • отримати витяг із реєстру територіальної громади;
  • подати повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій.

Додатково фахівець ЦНАПу надаватиме допомогу щодо довідок про правову належність нерухомого майна, яка виникла до 1 січня 2013 року.

Як потрапити на прийом

Прийом громадян відбудеться 28 серпня, в Центрі підтримки бахмутян “З Бахмутом у серці. Дніпро”. Осередок розташований за адресою: вулиця Макарова, 1-Б. Бахмутян чекатимуть з 09:00 до 16:00.

Консультації за зазначеними послугами можливо отримати дистанційно з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 16:00 за номерами:

  • +38 (099) 667 9206;
  • +38 (098) 850 0561;
  • +38 (068) 851 5089 (представник відділу реєстрації місця проживання).

Запис на отримання адміністративних послуг та довідок БТІ єдиний. Також можна звернутися на електронні скриньки:

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Чи повинні батьки школярів здавати кошти на школу: відповідь Омбудсмена

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 11:40, 26 Серпня 2024
Освітній процес / фото ілюстративне

В українських школах досить давно існує практика, коли батьків змушують “здати кошти” на школу та її внутрішні закупівлі. Однак разом із тим багато батьків виступають проти такої системи, називаючи її незаконною.

Редакція Бахмут IN.UA, посилаючись на допис Офісу Омбудсмена України в Facebook, розповідає, чи взагалі законні такі дії зі сторони адміністрації школи та як правильно на них реагувати.

Чи законно збирати гроші з батьків у школі

Практика збору коштів з батьків на закупівлі школи існує не перший рік. Як результат, у батьків регулярно просять по 50, 100, 200 гривень, а то й більше.

Омбудсмен прокоментував ситуацію, посилаючись на Закони України, зокрема на “Про освіти” та “Про повну загальну середню освіту”. Вони забороняють будь-які збори коштів учасниками освітнього процесу. Аналогічна норма частково регламентується статтею 53 Конституції України.

Стаття 58 ЗУ “Про повну загальну середню освіту” також говорить про те, що фінансування державних і комунальних закладів освіти здійснюється коштом держави, місцевого самоврядування та інших джерел фінансування, не заборонених законодавством. Батьки ж можуть допомагати школі, але лише на добровільній основі у вигляді благодійних внесків. 

Порушення вимог законодавства у сфері забезпечення освіти передбачає кримінальну, адміністративну, цивільно-правову або дисциплінарну відповідальності. Будь-яке вимагання коштів, а також надання неправомірної вигоди — це незаконні дії, які містять ознаки корупції.

Що робити, якщо вимагають кошти в школі

В Офісі Омбудсмена рекомендують наступний алгоритм дій:

  • варто написати заяву на ім’я директора школи у двох примірниках про примусове збирання коштів, один з яких буде залишатися в канцелярії освітнього закладу;
  • потрібно проконтролювати те, щоб на примірнику заяви стояла відмітка із вхідним номером. Письмова відповідь повинна надійти протягом 30 днів з моменту подачі заяви;
  • якщо адміністрація школи не надала відповіді та не здійснила жодних дій, то потрібно звернутися в управління чи департамент освіти;
  • якщо управління чи департамент освіти не надали відповіді, то потрібно звертатися до правоохоронців із заявою про вимагання коштів.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

28 серпня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме жителів громади у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. Усі охочі […]

Чи повинні батьки школярів здавати кошти на школу: відповідь Омбудсмена

В українських школах досить давно існує практика, коли батьків змушують “здати кошти” на школу та її внутрішні закупівлі. Однак разом із тим багато батьків виступають […]

11:40, 26.08.2024 Скопіч Дмитро
image 21 f2c1d

7 правил, як не треба реагувати на людей з протезами

Через повномасштабну війну тисячі українців втратили кінцівки, ще хтось залишився без ока, або з половиною обличчя. Після поранення ветеранам війни доводить стикатися не тільки із […]

Єдине вікно послуг: 459 програм підтримки для ВПО, ветеранів та людей з інвалідністю

Державна служба зайнятості об’єднала 459 програм соціальної підтримки для внутрішньо переміщених осіб, ветеранів та людей з інвалідністю в рамках нового сервісу «Єдине вікно послуг». Це […]

Міжнародні акції до Дня Незалежності України: де проведуть та як долучитися

Незабаром країна відзначатиме 33-тю річницю своєї Незалежності. З цієї нагоди Світовий конгрес українців закликає співгромадян в різних куточках планети згуртуватися та вийти на вулиці, аби […]