Вивчення англійської мови за кордоном для українців

Семаковська Тетяна 09:32, 30 Червня 2023

За даними соціологів лише 51% українців мають певні знання англійської мови, але лише 23% мають здатність читати, писати та спілкуватися нею. В сучасному світі знання мов це обов’язкова умова для успіху у кар’єрі. Зокрема це стосується людей, які виїхали за кордон рятуючись від війни. Час та бажання є основними умовами вивчення мови за кордоном. Олена Кузіна, вчителька англійської мови з Донеччини, розповіла нашій редакції про те, як вивчити мову за кордоном для дорослих та дітей.

Про вивчення англійської мови за кордоном — читайте в матеріалі «Бахмут.IN.UA».

Завдяки знанню англійської мови ви зможете комфортно себе почуватися в багатьох країнах світу. Крім того, все частіше це стає обов’язковим для отримання роботи. Важливо постійно працювати над своїми мовними навичками. В різних країнах для вас відкрито багато можливостей для навчання. Це можуть бути, мовні школи за кордоном, освітні гуртки, розмовні клуби або індивідуальні заняття.

Олена. Джерело: надане героїнею

«Англійська є мовою міжнародного спілкування. Через це у нас є декілька пунктів, які, на мою думку, є найважливішими для того, щоб знайти мотивацію її вивчення. Для студентів це є найбільш актуальним, адже англійська є доступом до навчання у ВНЗ за кордоном. Також це дає можливість брати участь у міжнародних проєктах як для дітей, так і для дорослих. Крім того, існує безліч навчальних матеріалів англійською мовою (підручники, презентації, книги тощо), які, на жаль, не всі є в перекладі українською. Знання англійської завжди буде умовою, яка поєднує людей з усіх країн» – розповідає Олена

Англійська мова для дітей за кордоном

Вивчення мов краще починати з дитинства, адже саме тоді легше засвоювати нову інформацію. До того ж англійська для дітей за кордоном це важливий етап адаптації та розвитку. Для українців наразі існує велика кількість освітніх програм та безкоштовних мовних курсів в Європі. 

Вивчати англійську краще з дитинства. Джерело: Greencountry

«Я вважаю, що зараз для українців є дуже багато привілеїв. Я можу сказати зі свого досвіду перебування в Німеччині, є організація Job Centre, яка приймає людей, надає нам і фінансову, соціальну і будь-яку іншу допомогу. Вони дають можливість вивчення дітям мови, переважно німецької. Але, за потреби, якщо у людини дійсно низький рівень володіння англійською, то вони пропонують курси для додаткових занять. Також, можна знайти мовні курси від Червоного Хреста або інших організацій, які працюють у різних країнах», – розповідає Олена. 

Олена також розповідає, що важливо зацікавити дитину під час будь-якого навчання. Адже вивчення іноземних мов є процесом, який потребує часу та бажання. 

Дітям важливо надавати інформацію через гру. Джерело: Englishdom

«Акцент має бути на самій дитині й на процесі навчання, а не на кінцевому результаті. Важливим є сам процес, який дитині має бути цікавим. Треба обирати той матеріал, який буде націлений саме на дитину. Важливо давати право вибору. Це стосується як самих мовних уроків, так і пошуку тієї організації або людини, яка буде з дитиною займатися. Для одної дитини можуть краще підходити індивідуальні заняття, для іншої – групові, коли вона може поділитися історіями не тільки з вчителем, але й з однолітками та друзями. Найкраще дитина навчається в умовах виклику. Тобто це зона, яка знаходиться на виході з зони комфорту та на межі з зоною хаосу. Це не має бути постійним викликом або емоційним навантаженням на дитину, але й не має бути постійної зони комфорту. Дитині цікаво лише тоді, коли вона дізнається щось нове. Це можу бути рольові ігри, застосування сучасних технологій тощо. В будь-якому випадку, це має бути гра, адже саме так діти навчаються» – поділилася Олена

Англійська мова для студентів за кордоном

Студентам іноземна мова часто потрібна для отримання освіти. Вивчення англійської мови за кордоном для них теж часто відбувається на безоплатній основі. Вищенаведені організації проводять навчання не тільки для дітей, але й для студентів та дорослих. 

«Не останнє місце може займати пошук університетів або професійних училищ, в яких студенти отримують практичні та теоретичні знання. Такі заклади також пропонують студентські курси для вивчення англійської мови» – радить Олена

Вам буде цікаво

Знання англійської мови допоможе студентам здобути освіту за кордоном. Джерело: відкриті джерела

Олена зауважує, що участь тільки у мовних курсах не забезпечить вам знання англійської. Для успішного результату необхідно мати постійну практику. 

«Англійська мова вчиться завжди через спілкування. Це можуть бути розмовні клуби або можна знайти собі людину, з якою ти будеш просто спілкуватися англійською. Все відбувається тільки через практику.» – розповідає Олена

Англійська мова для  дорослих за кордоном

Якщо ви у дорослому житті вирішили вивчити англійську, то для вас теж існують курси вивчення мов для українців за кордоном. 

Вивчати англійську ніколи не пізно. Джерело: НУШ

«Для дорослих є школи для вивчення мови. Зазвичай це групові заняття на 20-25 людей з викладачами, які є носіями мови або мають високий рівень знань. Також можливими є індивідуальні заняття. Тут теж важливо розуміти, як кому краще: сам на сам із вчителем або у групі», – розповідає Олена

Інколи людям може здаватися, що вивчення англійської мови у дорослому віці є складним та даремним процесом. Але це не так, пізнавати й вивчати щось нове корисно у будь-який період життя. 

«Наскільки це буде ефективним залежить від самої людини. На особистому прикладі вивчення німецької мови, з якою я не стикалася жодного разу, я можу сказати, що за 9 місяців курсу я вже маю рівень В1. З таким рівнем вже можна жити у країні та закривати базові потреби. Вивчення мови залежить від самоорганізації та мотивації. Треба ставити для себе кінцеву мету та, що не менш важливо, отримувати задоволення від її досягання. Тобто кожен крок має бути продуктивним, ефективним та має надихати тебе на наступний крок. Дуже важливо бути послідовним у вивченні англійської мови. Я завжди раджу своїм учням, що це треба підходити до вивчення за системою, що зараз я займаюся тільки читанням, через місяць аудіюванням тощо. Це все має бути взаємопов’язаним. Мають бути протягом дня залучені якщо не всі, то два-три види мовленнєвої діяльності», – радить Олена.

Поради щодо вивчення англійської мови

Олена радить ніколи не опускати руки. Для багатьох доросли є проблемою, що з першого разу не вдалося, з другого теж, тоді втретє ми не підемо щось робити. Таким чином це не діє. Скільки буде спроб, помилок, намагань та зусиль в це вкладено залежить від кожної окремої людини. Хтось зможе з першого разу отримати високий рівень знань, а для когось це займає в чотири рази більше часу. Тому найголовніше поставити мету, не опускати руки й впевнено до неї йти.

Під час вивчення мов головне не здаватися. Джерело: відкриті джерела

Крім того, Олена вважає, що важливо знайти викладача, з яким буде комфортно. Якщо для дітей це зона виклику, то багатьом дорослим подібний виклик може бути зайвим стресом, якого у нас всіх і так більш ніж достатньо. Якщо з викладачем комфортно, якщо ви з ним на одній хвилі це є важливим для успішного навчання. 

«Найголовніше це не боятися говорити. Кожен проходить ці етапи мовного бар’єра. Перший: ми нічого не розуміємо та нічого не кажемо. Наступний етап, я його називаю етап собаки, коли ми все розуміємо, але нічого не можемо сказати. На цьому етапі треба себе пересилити й починати говорити. Не важливо, скільки буде помилок, не важливо, який у вас словниковий запас. Найголовнішим є пробувати. Ніхто не буде вас докоряти за ці помилки та ніхто не буде сміятися. Ви не отримаєте високий рівень знання англійської, якщо не будете розмовляти. Можна починати з елементарного: замовити щось у кафе чи заговорити до сусіда тощо. Крім того, зараз є безліч додатків, де ти можеш знайти співрозмовника для мовної практики, наприклад Tandem», – розповіла Олена.

Фото: «Бахмут.IN.UA»

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Як у Києві потрапити на прийом у Бахмутський ЦНАП

Семаковська Тетяна 13:00, 30 Квітня 2024
Бахмутський ЦНАП
ЦНАП для бахмутян / фото Бахмутська міськрада

Завтра, 1 травня, фахівці Центру надання адміністративних послуг та відділу реєстрації Бахмутської міської ради проведуть прийом бахмутян, які мешкають у Києві та Київській області. Записатись на консультацію можна за номером телефону.

Про це повідомляє Центр Підтримки бахмутян в Києві.

Бахмутський ЦНАП: послуги

Прийом запланований на 1 травня (середа) з 10:00 до 14:00.

В установі мешканці Бахмутської громади можуть:

  • актуалізувати дані в реєстрі територіальної громади (РТГ);
  • внести зміни до інформації про особу, що міститься в РТГ;
  • зняти особу із задекларованого / зареєстрованого місця проживання;
  • отримати витяг із реєстру територіальної громади;
  • подати повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій.

Як отримати консультацію

Консультації за зазначеними послугами можна отримати дистанційно з понеділка по п’ятницю, з 10:00 до 16:00, за номерами:

  • +38 (098) 850 0561 або +38 (099) 667 9206 (представники ЦНАПу); 
  • +38 (068) 851 5089 (представник відділу реєстрації місця проживання).

Також можна звернутися на електронні скриньки: 

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Як влаштувати дитину ВПО до нового закладу освіти: пояснення експертів

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 15:35, 29 Квітня 2024
Школа / фото ілюстративне

Через початок війни, чимало українських сімей були змушені покинути власний дім та стати внутрішніми переселенцями. Це дозволило їм бути у безпеці. Однак, вже на місці потрібно розв’язувати нагальні питання, зокрема ті, що стосується освіти дитини.

Про те, як влаштувати дитину, що зазнала вимушеного переміщення, до державного або комунального закладу освіти, розповіли експерти Юридичного порадника для ВПО у Facebook.

Як влаштувати дитину ВПО у місцеву школу

За словами експертів, держава гарантує кожній дитині, у тому числі й ВПО, доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти в державних і комунальних закладах освіти. Це прописано у частині 2 статті 19 Закону України “Про охорону дитинства”.

Як ВПО здобути дошкільну освіту

Діти з-поміж ВПО чи діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, мають першочергове право на зарахування до державних або комунальних закладів дошкільної освіти.

Для того, щоб дитина здобула дошкільну освіту, потрібно надати заявку про зарахування до того чи іншого навчального закладу. Це повинен зробити особисто одним із батьків або іншим законним представником дитини. До заяви також потрібно додати наступні документи:

  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • медична довідка, встановленої законом форми разом з висновком про те, що дитина може відвідувати заклад дошкільної освіти;
  • копія документа про право на пільгове зарахування (довідка ВПО або документ, що підтверджує статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів).

Прийом заяв про зарахування дітей може організовуватися, зокрема, з використанням системи електронної реєстрації чи через ЦНАП.

Як ВПО отримати загальну середню освіту

Для того, щоб дитину ВПО зарахували до закладу середньої освіти, одному з батьків, опікуну чи іншому законному представнику потрібно звернутися до адміністрації закладу з відповідною заявою. До неї потрібно додати наступні документи:

  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • медична довідка, встановленої законом форми;
  • копія довідки ВПО або документа, що підтверджує статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів.

Як ВПО отримати професійну, фахову та вищу освіту

Діти ВПО мають право на здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти на загальних підставах. 

Одночасно з цим, діти ВПО, які проживали на нині тимчасово окупованій  території (ТОТ), мають право на здобуття або продовження здобуття освіти певного рівня освіти в інших регіонах України коштом держави або місцевого бюджету. Їм також надається місце в гуртожитку на час навчання.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Бахмутський ЦНАП

Як у Києві потрапити на прийом у Бахмутський ЦНАП

Завтра, 1 травня, фахівці Центру надання адміністративних послуг та відділу реєстрації Бахмутської міської ради проведуть прийом бахмутян, які мешкають у Києві та Київській області. Записатись […]

Як влаштувати дитину ВПО до нового закладу освіти: пояснення експертів

Через початок війни, чимало українських сімей були змушені покинути власний дім та стати внутрішніми переселенцями. Це дозволило їм бути у безпеці. Однак, вже на місці […]

15:35, 29.04.2024 Скопіч Дмитро

“Можна купити нову тумбу, але зробити цікавіше”: майстриня з Бахмута про переробку меблів

Майже в кожного вдома, в тому числі у тимчасовому житлі, можна знайти старий стільчик, стіл чи шафу. Зазвичай на вигляд ці речі через свій вік […]

children g589d22510 1920 19355

Як батькам жити в постійній тривозі за своїх дітей: поради психологині Ганни Сердюкової

Майже рік Україна страждає від повномасштабної війни, через що багато українців постійно перебувають у стані гострого стресу. Багато хто відчуває втому, апатію, ступор. І це […]

Допомога на дитину 2024

Як переселенцям оформити допомогу на дитину: детальна інструкція

Переселенці, які мають довідку ВПО та хочуть оформити допомогу на дитину можуть зробити це двома способами: офлайн та онлайн. Детально пояснюють у Мінреінтеграції. Оформити допомогу […]