Як підготуватися до сімейної фотосесії: інструкція від фотографині з Бахмута

Семаковська Тетяна 15:53, 5 Квітня 2024
Аліна Калінкіна / ілюстрація Бахмут IN.UA

Підготуватись до фотосесії всій родині часто буває важко, але результати будуть тішити ще довгі роки. Фотографії зберігає пам’ять про наші різні етапи життя: дитинство, шкільні роки, юність та дорослий вік. На світлинах ми фіксуємо й свій внутрішній стан через об’єктив камери, й ці спогади потім гріють душу. Під час війни попит на фотографію все одно є, люди хочуть встигнути запам’ятати особливі моменти, адже життя продовжується й діти ростуть.

Редакція Бахмут IN.UA поспілкувалася з бахмутською фотографинею Аліни Калінкіної та дізналася в неї про те, як сімейну фотосесію з дітьми зробити легкою та красивою.

Як підготуватися до сімейної фотосесії

Щоб підготовка до фотосесії родини пройшла успішно потрібно заздалегідь подбати про організацію. Аліна Калінкіна каже, що питання, як підготуватись до сімейної фотозйомки має починатися саме з вибору фотографа й загальної тематики зйомки. Бронювати дати зйомку до групової фотосесії бажано за 2-3 тижні до самого фотосесії. Також можна переглянути референси, щоб зрозуміти, яку саме зйомку ви бажаєте. Знайти цікаві ідеї можна, наприклад, на платформі Pinterest. Цей сервіс простий для користування й безоплатний.

Вибір локації та реквізиту для зйомки

bc621da61a8a275ea87024f4bbb08eba c4839
Дитина з мамою готують на кухні / фото з відкритих джерел

За словами Аліни Калінкіної, локація для фотозйомки відіграє далеко не останю роль. Вона може бути різною: це й класична фотостудія, або ж вулиця (парк, ліс, поле, замістя). Переваги зйомки у фотостудії — це готовий декор, на свята його роблять тематичним. Варто озвучити фотографу, який саме стиль зйомки ви б хотіли: мінімалізм або ж навпаки яскравий декор.

Підбір тематики фотосесії

5f27767b85d6b4ea5985ffb792944e8a baa59
Ідеї фотосесії на кухні / фото з відкритих джерел

Якщо ж ви обрали для зйомки не зимові свята, важливо, щоб в студії панувала сімейна атмосфера. У багатьох локаціях є спеціальна сімейна зона, де розташований куточок для дітей: є іграшки та дитяча халабуда, пояснює фотографка.

5c88a5d9a70b54e48b352596e5641aee 41286
Мама з дитиною під час фотосесії у ліжку / фото з відкритих джерел

Зазвичай у таких фотозонах також є й ліжко, де можна влаштувати імпровізований сніданок та зафільмувати це на фото.

Цікава ідея — орендувати фотостудію з кухнею, на якій можна приготувати разом сніданок з дітками, а в цей час ваші рухи фіксуватимуть на камеру. Як каже, фотографиня, під час такої зйомки можна імпровізувати й просто веселитися.

Аліна Калінкіна також радить для ідеї зйомки — пікнік на свіжому повітрі, що ідеально підійде для весняного сезону. Для цього варто запастися смаколиками, які будуть мати гарний вигляд на фото. Це може бути улюблена піца та два келихи для вина. Якщо ви не п’єте алкоголь можна просто налити туди води. 

Зверніть увагу на поля після збору пшениці, така локація незвична, але має дуже гарний вигляд на зйомці. Родина може одягнути вишиванку й зробити сімейну зйомку в українському народному стилі.

Фотосесія на пікніку
Фотосесія на пікніку / фото Аліни Калінкіної
поле й закохані
Фотосесія у полі / фото Аліни Калінкіної
пара у вишиванках
Ідея фотосесія у вишиванках / фото з відкритих джерел

Що вдягнути на сімейну фотосесію

Зовнішній вигляд — дуже важливий чинник для вдалої фотосесії, каже експертка. Важливо, щоб члени родини були одягнуті в одному стилі, а також дотримували однієї колірної гамми. Наприклад, якщо ви обираєте блакитний колір подбайте, щоб в кожного члена родини був елемент такого кольору: батько може одягнути сорочку, мати сукню, а дитина футболки чи спідницю блакитного кольору.

Якщо фотографування робиться для бабусі та дідуся на річницю весілля, вся їхня родина може одягнути білі чи кремові вишиванки, а от головні герої свята мають взяти на себе акцентні кольори.

закохані на природі
Вдало підібраний образ гарантує красиву експозицію / фото Аліни Калінкіної

Зачіска та макіяж також важлива частина, важливо, щоб було чисте помите волосся, за можливості можна скористуватися послугами б’юті-майстрів. Макіяж, фотографиня радить робити не яскравий, а легкий вечірній. Тон шкіри, в такому випадку, бажано вирівняти спеціальними засобами: тональний крем, або себорегулююча пудра. Таким чином, ви допоможете фотографу й отримаєте кращий результат.

Ще один аспект — чисте взуття. Якщо ви у фотостудії подбайте про змінну пару, якщо на вулиці тримайте біля себе вологі серветки чи суху ганчірку, щоб протерти туфлі.

Як розслабитися на фотозйомці та отримати гарні кадри

Screenshot 724 e3aa9
Закохана пара на зйомці у фотографині / фото Аліни Калінкіної

На перших етапах зйомки люди часто гублять й не знають куди їм подіти руки, або куди дивитися, пояснює фотографиня. Тут важливо довіритися фотографу й розслабитися, адже так зйомка пройде невимушено й легко, а щирі емоції зафіксують на камеру.

Коли я беру родину — я їх виставляю, ми робимо сидячі пози, стоячі пози, але головне, щоб людині було максимально комфортно. Вже потім, коли ми зробили статичні кадри, я даю змогу жити в кадрі. Тобто, робити те, що ви робите у повсякденному житті. Ви можете сидіти на ліжку, читати, сміятися — всі ці моменти я буду ловити. Нічого зайвого та фантастичного робити не треба,

Аліна Калінкіна // фотографиня

Позування дітей на зйомці

265822f4f8d51e05ba21cef8005e6086 bb0a2
Ідея для фото малюка на вулиці / фото з відкритих джерел

За словами експертки під час фотозйомки бувають діти-непосиди, яких важко спіймати на камеру. Переважно, це малюки віком до 6 років, які не люблять сидіти на одному місці. В таких випадках, фотографи будуть чекати того моменту, коли дитина знайде заняття, яким вона може займатися хоча б пару хвилин. Як зазначає Аліна Калінкіна, для того, щоб це зловити, потрібен неабиякий талант фотографа.

У мене на зйомці була дівчинка до 2 років. Вона просто сіла, знайшла кубики у фотостудії й почали ними гратися. Я швиденько цей кадр спіймала й в результаті є яскраві, гарні фото,

Аліна Калінкіна // фотографиня

248b9fb97d29941b7b5eda9ddf14e534 7454b
Ідея для фото малюка у фотостудії / фото з відкритих джерел

Фотографиня зазначає, якщо дитина на зйомці вже доросла — воно сама розуміє, що потрібно трішки постояти, попозувати. В такому випадку можна запропонувати сфотографуватися з улюбленою іграшкою. Також дитині потрібно показувати, що виходить на фотоапараті, щоб вона бачила результат й була змотивована робити додаткові кадри.

c54ca678e9c6fc281d70cf51f4fa91a0 e2f81
Ідея для фото мами з дитиною на вулиці / фото з відкритих джерел

Працюючи з дитиною фотографу важливо знайти контакт із малюком. Для цього потрібно охайно виглядати, посміхатися та розмовляти — тоді в 90% дитина буде радо співпрацювати з фотографом.

30faa3f8563c594f33707e3c8c956edc ae8b6
Ідея для фото малюка на вулиці / фото з відкритих джерел

Аліна Калінкіна декілька років професійно займається фотографією, роботи мисткині збирають багато позитивних реакцій в соцмережах. Ознайомитися з ними можна за посиланням. Фотографиня також надає в оренду одяг для зйомок, що значно економить бюджет. Наразі дівчина евакуювалася у Дніпро, де продовжує працювати.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Працевлаштування без ризиків: як убезпечити себе від примусу

Валентина Славінська Славінська Валентина 13:00, 12 Травня 2024
Допомога / фото ілюстративне

Через війну українці втратили не тільки житло, але й роботу, у пошуках якої ВПО можуть зіштовхнутися з шахраями або ж отримають “можливість” працювати безплатно.

Про це повідомляє Міжнародна організація з міграції

Ознаки примусової праці 

Якщо роботодавець дивно поводиться під час найму, наприклад вимагає ваші документи чи чинить психологічний тиск, то перед вами недоброчесний підприємець чи компанія, також можуть бути такі ознаки:

  • роботодавець обманув щодо обіцяних умов роботи;
  • затримка або невиплата зарплати;
  • обмеження свободи пересування;
  • примус до понаднормової праці без оплати;
  • ізоляція та постійний нагляд;
  • небезпечні умови праці;
  • борги, які потрібно “відпрацьовувати”;
  • застосування фізичного або психологічного насильства.

Що не можна роботи влаштовуючись на роботу

  • нікому не віддавайте документи та мобільний телефон;
  • регулярно інформуйте близьких про ваше місцеперебування;
  • майте електронні копії документів, надішліть їх родичам;
  • шукайте роботу й житло через надійні джерела;
  • не пересувайтеся поодинці, тримайтеся групами;
  • погоджуйтеся лише на офіційну роботу за трудовим договором, написаним зрозумілою вам мовою;
  • не сідайте в транспорт до незнайомців; 
  • у крайньому разі, сфотографуйте номер авто й надішліть знайомим;
  • у підозрілих ситуаціях звертайтеся до поліції.

Корисні контакти: гарячі лінії 

Якщо ви опинилися у складній ситуації телефонуйте за номерами:

Україна — +380 (80) 050 5501; 527

Молдова — 0 800 777 77; + 373 22 23 29 40

Польща — +48 22 628 99 99;  +48 605 68 77 50

Румунія — +40 21 313 31 00;  0 800 800 678

Словаччина — +421 800 800 818

Угорщина — +36 80 20 55 20

Німеччина — +49 911 943-0

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Цивільні українці можуть пройти базову військову підготовку у 18 містах за донат

Семаковська Тетяна 12:00, 12 Травня 2024

333040466 528175832783304 4798898760996940334 n 3ac01

За ініціативи Благодійного фонду Сергія Притули у 18 містах України цивільні можуть отримати базову військові підготовку за донат. Сума донату є довільною, кожен учасник сплачує її на свій розсуд. Мінімальної суми внеску немає.

Сьогодні Центри готовності цивільних діють у Луцьку, Києві, Рівному, Житомирі, Полтаві, Чернігові, Тернополі, Харкові, Хмельницькому, Одесі, Кривому Розі, Умані, Чернівцях, Франківську, Львові, Дніпрі, Вінниці та у Черкасах.

Повний перелік посилань на центри знайдете тут

Учасники, які перекинуть донат БФ (ред. необхідно зробити скрін суми, або ж перекинути її на рахунок фонду перед початком тренінгу), можуть опанувати тренінги зі стрілецької справи, тактичної медицини, військового зв’язку, основи аеророзвідки, користування військовою оптикою й інші. 

Редакція дізнавалася, які тренінги можна пройти у Дніпрі, Києві та Полтаві.

Київ

У столиці можна пройти тренінги з домедичної допомоги, основи гранатометної справи або ж дізнатися про інструменти кібербезпеки. Важливо, для того, щоб пройти тренінг обовязковою є реєстрація на нього, тож слідкуйте за анонсами тренінгів у соцмережі Центру.

Дніпро

У Дніпрі проводять тренінги на тему управління стресом на лінії фронту, вчать азів стрілецької справи та тактмеду. Всі анонси можна дивитися тут.

Полтава

В Полтаві цивільні також матимуть змогу пройти тренінг “Домедична допомога. Алгоритм M.A.R.C.H. для цивільних”. Тривалість заняття 4 години, також проводять тренінги на тему “Інженерна справа. Основи фортифікації” або ж можна дізнатися основи поводження з гранатометами і ПТРК. За анонсами подій слідкувати можна тут.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Вибір імені для дитини: як підібрати красиве ім’я

Вибір імені для дитини — це важливе й часом непросте рішення для майбутніх батьків. Важливо підібрати й красиве поєднання імені дитини із прізвищем та водночас […]

“Можна купити нову тумбу, але зробити цікавіше”: майстриня з Бахмута про переробку меблів

Майже в кожного вдома, в тому числі у тимчасовому житлі, можна знайти старий стільчик, стіл чи шафу. Зазвичай на вигляд ці речі через свій вік […]

01 27 4b826

Подорож як професія: фотограф з Бахмута втілює мрії та мандрує світом

Павло Панасенков – фотограф з Бахмута, нещодавно пройшов Чорногірський хребет – тиждень подорожі з наметом на висоті 2000 м. Раніше проходив маршрут самотужки, цього ж […]