Стріляли в мирне населення: в росії ширять пропаганду про ЗСУ

Семаковська Тетяна 16:33, 14 Квітня 2023

Screenshot 621 9e7aaВ російському інформпросторі з’являється все більше відеосюжетів, де вихідці з Бахмута поширюють російську пропаганду про життя в Україні. Часто звучать тези про нацистів, стрілянину у мирне населення та знищені міста.

Бахмутянка (ред. так її представляють на російському каналі) яка виїхала з міста в росію, тепер розповідає про жахливе життя під обстрілами в Бахмуті. Жінка запевняє — стріляли українці, а «росії й близько там не було».

Зрадниця у російському відео

На відео в пропагандистському каналі «Mash» опублікували свідчення жінки, яка розповідає про життя в місті. Біженка з Бахмута, як її представляє російський канал, зазначає, що в місті з червня не було зв’язку, води та світла. Втім героїня ролика не каже, чому так відбулося.

Зазначимо, що зв’язок, світло та вода в Бахмуті зникли через регулярні російські обстріли. Втім, в Пунктах Незламності були Старлінки, куди бахмутяни йшли, щоб зателефонувати рідним та прочитати новини. Зв’язок з Бахмутом був ще в середині січня, тоді редакція брала коментар у бахмутської лікарки Олени Молчанової, яка жила в місті. Щоб забезпечити містянам тепло, влада й волонтери закупили буржуйки, які безплатно роздавали. Воду возили працівники ДСНС, також волонтери зробили свердловину.

Це фото зроблено фотографом Романом Потапенком в грудні 2022 року. На ньому люди на вулицях ловлять зв’язок, щоб поговорити з рідними.

Жінка у відеоролику заявляє, про те, що ЗСУ, мовляв, стріляли в мирне населення, а також, що росії в Бахмуті не було.

Жінка розповідає фейки про ЗСУ. Фото: скріншот

«Стріляли по мирному населенню, стріляли по місту, мости підривали й говорили, що все росія. Коли росії взагалі й близько там не було», — каже особа на відео.

Наратив про те, що ЗСУ, мовляв, стріляють у мирне населення у росії почали використовувати ще з 2014 року, таким чином намагаючись дискредитувати українську армію. Українська армія не стріляє по цивільних, а захищає їх від окупантів. 

Читайте також: Бахмутські зрадники: як колаборанти поширюють пропаганду про ЗСУ та Україну

Також жінка на відео, заявила, мовляв, ЗСУ переховуються у будинках, з яких евакуювалися люди. ЗСУ займають позиції за необхідності у житлових будинках, адже місто зараз майже повністю знищено. Ведуться стрілкові бої, Бахмут обороняється від ворога.

Карта з позначками відстані від Бахмута окупованих громад. Фото: скріншот

Стосовно наративу «росії взагалі й близько там не було». Нагадаємо, що Бахмут розташований всього за 30 км від окупованої у 2014 році Горлівки. У 2015 році район Забахмутки у лютому обстріляли касетними снарядами. Це був перший сильний обстріл міста. 

Неподалік від Бахмута знаходиться окуповане Дебальцево, а з травня 2022 року окупований Світлодарськ, окуповані з середини літа села Клинове і Покровське. Тобто, позиції російських сил знаходилися поруч з містом протягом всієї війни, з 2014 року. 

Читайте також: Фейки від росіян: як окупанти виставляють ЗСУ мародерами

Від початку повномасштабного вторгнення, українців просили евакуюватися, адже в місті могли б відбуватися бої. Власне, зараз це можна побачити на прикладі Бахмута. Втім, ЗСУ знаходяться на території своєї держави й боронять землю, а російські війська окупують територію іншої держави.

Серед бахмутян ще в серпні 2022 року були хибні настрої. Відтак, люди вважали, що залишаючись в Бахмуті, вони вбережуть стіни міста.

«Шановні земляки, які виїхали! Досить агітувати тих, хто залишився, наслідувати ваш приклад. Вони своєю присутністю хоч трохи стримують протиборчі сторони від руйнувань будинків. Будьте вдячні за їх вибір. Можна сказати, що вони собою прикривають ваші стіни. Ті, хто лишився! Припиніть ненавидіти та ображати тих, хто виїхав. Не хаміть їм на прохання та запитання (з приводу вікон). Місто майже порожнє. Ви також зацікавлені в тому, щоб їхні будинки залишилися цілими. Ви ж не хочете жити у місті-привиді з населенням 5 тисяч людей?», – пише бахмутянин Олексій.

 

Жінка передає побажання Володимир Зеленському. Фото: скріншот з відео

Біженка з Бахмута скаржиться на президента України Володимира Зеленського, та називає його «бункерним». Але річ, у тому, що так називають путіна, у Вікіпедії є ціла стаття присвячена цьому прізвиську. Вочевидь, російська пропаганда вирішила вкрасти навіть іронічні назви з українського лексикону, не маючи достатньо уяви, щоб вигадати власні.

Стаття у Вікіпедії про Бункерного діда. Фото: скріншот

Фото: скріншот з відео

Бахмут живе тут! Підписуйтесь на наш телеграм, тут завжди оперативні новини про місто, найсвіжіші фото та відео

А це наш цікавий і яскравий Інстаграм – підписуйтесь!

Перереєстрація авто онлайн: нові можливості через Дію

Валентина Славінська Славінська Валентина 14:30, 26 Липня 2024
Українці можуть повернути кошти
Застосунок Дія / фото Мінцифра

В Україні запроваджено можливість онлайн перереєстрації автомобілів, мотоциклів та мопедів для фізичних осіб через застосунок “Дія”. Нова послуга спрощує процес купівлі-продажу транспортних засобів, але має певні умови та обмеження.

Про це повідомляє Маріупольський ЦНАП.

Перереєстрація через Дію

Міністерство цифрової трансформації України запровадило послугу онлайн перереєстрації транспортних засобів через застосунок “Дія”. Ця ініціатива значно спрощує процес купівлі-продажу автомобілів, мотоциклів та мопедів для фізичних осіб.

Категорії транспортних засобів, доступні для онлайн перереєстрації:

  • легкові автомобілі;
  • мотоцикли;
  • мопеди.

Послуга онлайн перереєстрації доступна виключно для власників транспортних засобів, при цьому переоформлення авто за довіреністю через онлайн-сервіс неможливе. 

Важливо зазначити, що ця послуга не поширюється на першу державну реєстрацію транспортних засобів в Україні. 

Щодо річних лімітів, встановлено обмеження на продаж – дозволяється реалізувати лише один транспортний засіб протягом календарного року. Натомість, кількість придбаних транспортних засобів не обмежується, що дає можливість купувати стільки авто, скільки потрібно.

Які документи потрібні

Необхідні документи та дані для продавця:

  • верифікований податковий номер;
  • паспорт, посвідка на проживання або закордонний біометричний паспорт;
  • зареєстроване місце проживання;
  • технічний паспорт на транспортний засіб.

Для уникнення проблем з перереєстрацією рекомендується перевірити та актуалізувати відомості про зареєстроване місце проживання. Це можна зробити в адміністраторів ЦНАП в центрах “Я Маріуполь”.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

БФ “Право на захист” пропонує безплатну консультацію психолога: як долучитися

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 11:05, 26 Липня 2024
Консультація психолога / фото ілюстративне

Благодійний фонд “Право на захист” пропонує українцям безплатну консультацію психолога. Таку допомогу надаватимуть в межах нової просвітницької кампанії “Бути в горі — це нормально”.

Про це редакції Бахмут IN.UA розповіли в БФ “Право на захист”.

Безплатна психологічна допомога українцям

Наразі представники та представниці БФ “Право на захист” проводить широку просвітницьку кампанію, метою якої є розповісти про основні аспекти й етапи проживання горя, заохочуючи українців не відкладати тему власного психологічного стану на інші дні, тижні чи місяці. 

В межах кампанії також надаватиметься безплатна психологічна допомога від спеціалістів.

Як отримати психологічну допомогу

Психологічна допомога тривалістю 50 хвилин надаватиметься в очному та онлайн форматах як дорослим, так і дітям. 

Для того, щоб отримати безплатну психологічну допомогу, потрібно  заповнити спеціальну форму за посиланням. При цьому треба надати наступну інформацію:

  • ім’я та прізвище;
  • статус заповнювача анкети;
  • очна чи онлайн консультація психолога;
  • якщо очно, то треба вказати місто (Київ, Полтава, Чернігів, Дніпро, Харків, Запоріжжя, Кривий Ріг, Павлоград, Миколаїв, Одеса, Чернівці, Житомир);
  • мобільний номер телефону.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Українці можуть повернути кошти

Перереєстрація авто онлайн: нові можливості через Дію

В Україні запроваджено можливість онлайн перереєстрації автомобілів, мотоциклів та мопедів для фізичних осіб через застосунок “Дія”. Нова послуга спрощує процес купівлі-продажу транспортних засобів, але має […]

БФ “Право на захист” пропонує безплатну консультацію психолога: як долучитися

Благодійний фонд “Право на захист” пропонує українцям безплатну консультацію психолога. Таку допомогу надаватимуть в межах нової просвітницької кампанії “Бути в горі — це нормально”. Про […]

11:05, 26.07.2024 Скопіч Дмитро

Як отримати ліки з безплатною доставкою через Укрпошту: покроковий гід

Українці можуть замовляти ліки з безплатною доставкою до відділень Укрпошти. Така ініціатива дозволить забезпечувати медикаментами тих, хто проживає у віддалених та постраждалих від війни населених […]

13:30, 25.07.2024 Скопіч Дмитро
Послуги в ЦНАП

Бахмутський ЦНАП у Дніпрі: як записатися

29 та 31 липня, представник Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) Бахмутської міської ради прийматиме жителів громади у Дніпрі, які тимчасово проживають у місті та області. […]

Карітас Дніпро: чим займається організація та де вона розташована

“Карітас” — це велика міжнародна організація, чия діяльність направлена на допомогу вразливим категоріям населення. Від початку російського вторгнення допомогу від “Карітасу” отримали тисячі переселенців, й […]

13:00, 24.07.2024 Скопіч Дмитро