Як правильно замаринувати шашлик: цікаві рецепти

Семаковська Тетяна 11:00, 14 Липня 2024

Шашлик, це популярна страва, яка готується на грилі. Запорука приготування смачного й ароматного м’яса полягає в процесі маринування. Адже це не тільки покращує смак, але й допомагає зробити м’ясо м’яким та соковитим. Наша редакція знайшла кілька цікавих рецептів маринаду для шашлику, якими ми хочемо поділитися з вами. 

Як правильно замаринувати шашлик

Спека та сезон відпусток є гарним приводом забратися компанією та приготувати шашлики. Адже таке дозвілля у багатьох асоціюється саме з літнім сезоном. Для того, щоб ви могли не тільки відпочити, але й отримати дуже смачну страву, потрібно знати, як правильно замаринувати м’ясо для шашликів. Ми зібрали у цій статті кращі рецепти маринадів, серед яких швидкий маринад з цибулею, медовий маринад, маринад на кефірі й маринад на мінеральній воді.

Швидкий маринад з цибулею

Цибуля додає неповторний смак до страв. Ось простий рецепт швидкого маринаду для шашлику:

Інгредієнти:

  • 1 велика цибулина, дрібно нарізана;
  • 3 зубчики часнику, подрібнені;
  • 1/4 склянки оливкової олії;
  • 2 столові ложки лимонного соку;
  • 2 чайні ложки паприки;
  • 1 чайна ложка кмину;
  • Сіль і перець за смаком.

Як правильно замаринувати шашлик:

  • у мисці змішайте дрібно нарізану цибулю, подрібнений часник, оливкову олію, лимонний сік, паприку, кмин, сіль і перець;
  • добре перемішайте, щоб всі інгредієнти змішалися.
  • помістіть м’ясо для шашлику в поліетиленовий пакет, що закривається, і залийте його маринадом. Можна також використати миску та накрити її плівкою або кришкою;
  • закрийте пакет і втирайте маринад у м’ясо, переконавшись, що воно рівномірно покрите;
  • поставте в холодильник принаймні на 2 години або на ніч для максимального насичення смаку;
  • вийміть м’ясо з маринаду та обсмажте на грилі.

Медовий маринад для шашлику

Для тих, хто насолоджується солодким смаком шашлику, медовий маринад – ідеальний вибір. Ось, мабуть, кращий маринад для шашлику для тих, хто любить додати трохи солодких ноток своїх страв:

Інгредієнти:

  • 1/4 склянки меду;
  • 2 столові ложки соєвого соусу;
  • 2 столові ложки оливкової олії;
  • 2 зубчики часнику, подрібнити;
  • 1 чайна ложка меленого імбиру;
  • Сік 1 лимона;
  • Сіль і перець за смаком.

Як правильно замаринувати шашлик:

  • У мисці змішайте мед, соєвий соус, оливкову олію, подрібнений часник, мелений імбир, лимонний сік, сіль і перець.
  • Залийте маринадом м’ясо шашлику в поліетиленовому пакеті, що закривається. Можна також використати миску та накрити її плівкою або кришкою. 
  • Нанесіть маринад на м’ясо, переконавшись, що воно добре покрите.
  • Закрийте пакет і поставте в холодильник принаймні на 1 годину, щоб аромати змішалися.
  • Вийміть м’ясо з маринаду та обсмажте на грилі до бажаного рівня готовності.

Медовий маринад додасть солодких ноток до смаку вашого шашлику / фото відкриті джерела

Маринад на кефірі

В якості унікальної маринадної основи для шашлику можна використовувати кисломолочний напій – кефір. Кремовий характер цього продукту додає характерний смак м’ясу. Ось рецепт правильного маринаду для шашлику на кефірі, який варто спробувати:

Інгредієнти:

  • 1 стакан кефіру;
  • 2 столові ложки оливкової олії;
  • 2 столові ложки свіжого лимонного соку;
  • 2 зубчики часнику, подрібнити;
  • 1 чайна ложка сушеного орегано;
  • 1 чайна ложка сушеного чебрецю;
  • Сіль і перець за смаком.

Як правильно замаринувати шашлик:

  • у мисці змішайте кефір, оливкову олію, лимонний сік, подрібнений часник, сушений орегано, сушений чебрець, сіль і перець;
  • добре перемішайте, доки всі інгредієнти не змішаються;
  • помістіть м’ясо для шашлику в поліетиленовий пакет, що закривається, і залийте його маринадом. Можна також використати миску та накрити її плівкою або кришкою;
  • закрийте пакет і втирайте маринад у м’ясо, переконавшись, що воно рівномірно покрите;
  • поставте в холодильник принаймні на 4 години, щоб м’ясо проникло ароматами;
  • вийміть м’ясо з маринаду та обсмажте на грилі до повної готовності.

Кефір незвичний, але смачний спосіб замаринувати м’ясо / фото відкриті джерела

Маринад з мінеральною водою

Мінеральна вода може здатися нетрадиційним вибором для маринування шашлику, але вона може додати освіжаючу нотку вашій страві на грилі. Ось незвичний рецепт для вашого наступного пікніка

Інгредієнти:

  • 1 стакан мінеральної води;
  • 2 столові ложки оливкової олії;
  • Сік 1 лайма;
  • 2 столові ложки подрібненої свіжої зелені (наприклад, петрушка, кінза або м’ята);
  • 2 зубчики часнику, подрібнити;
  • 1 чайна ложка кайенского перцю;
  • Сіль і перець за смаком.

Як правильно замаринувати шашлик:

  • у мисці змішайте мінеральну воду, оливкову олію, сік лайма, подрібнену свіжу зелень, подрібнений часник, кайенский перець, сіль і перець;
  • добре перемішайте всі інгредієнти;
  • помістіть м’ясо для шашлику в поліетиленовий пакет, що закривається, і залийте його маринадом. Можна також використати миску та накрити її плівкою або кришкою;
  • закрийте пакет і втирайте маринад у м’ясо, щоб він добре розподілився;
  • поставте в холодильник принаймні на 2 години, щоб аромати проникли в м’ясо;
  • вийміть м’ясо з маринаду та смажте на грилі, поки воно не досягне бажаного рівня готовності.

Як підібрати маринад для різних видів м’яса

Якщо у вас є бажання поекспериментувати зі смаками та замаринувати шашлик по власному рецепту, то варто враховувати кілька рекомендацій щодо тих смаків, які підходять для різних видів м’яса. 

Наприклад, легкі та цитрусові смаки ідеально підходять до маринаду для шашлику з курки. Водночас для яловичини варто обрати насичені та пікантні смаки. Маринади для шашлику з яловичини можуть містити такі спеції, як чорний перець, кмин, коріандр або порошок чилі. Це додасть смаку глибину.

Маринад для шашлику зі свинини краще обрати із додаванням солодких або гострих смаків, адже так ви врівноважите природну насиченість цього м’яса.

На закінчення варто сказати, що маринування шашлику – важливий крок у створенні апетитної страви на грилі. Наведені вище рецепти пропонують різноманітні смаки для людей з різними смаковими уподобаннями. Експериментуйте з цими рецептами й придумуйте свої власні.

Читайте також:

Поживний та смачний: що приготувати з персика у 2025 році

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 10:00, 21 Червня 2025
Персик / фото Євген Клопотенко

Соковитий, ароматний і напрочуд смачний — це все про персик, який по праву вважається одним із символів літа. Цей яскравий сезонний фрукт не лише тішить смаком, а й приносить користь організму, адже він багатий на вітаміни, мікроелементи та антиоксиданти.

Детальніше про те, яку користь мають персики для організму й що з них можна приготувати — у матеріалі Бахмут IN.UA.

Персик: користь для організму

Персик — один із літніх фруктів, який варто регулярно споживати. У його складі є значна кількість калію та фосфору, які сприяють зміцненню опорно-рухового апарату. А магній, присутній у плоді, допомагає нормалізувати артеріальний тиск і підтримує здорове функціонування судин. Регулярне вживання персиків також сприяє зниженню рівня холестерину в крові.

Цей фрукт позитивно впливає й на стан шкіри — передусім завдяки вмісту каротину. Цей мікроелемент надає шкірі свіжого вигляду, природного рум’янцю та підвищує її стійкість до шкідливих чинників зовнішнього середовища. А косметичні засоби, виготовлені на основі персикових кісточок, роблять шкіру м’якою та пружною.

У персиках міститься два типи клітковини, що позитивно впливають на травну систему. Розчинна клітковина живить корисні бактерії в кишківнику. Згодом ці бактерії виробляють коротколанцюгові жирні кислоти (ацетат, пропіонат та бутират), які живлять клітини кишківника та забезпечують нормальне функціонування системи травлення.

Що приготувати з персиків: тарт із персиками і чебрецем

Тарт із персиками і чебрецем / фото Євген Клопотенко

Тарт із персиками і чебрецем — це вишукана літня випічка, що поєднує солодку соковитість фруктів із легкими пряними нотками свіжого чебрецю. Такий десерт не лише тішить смакові рецептори, а й дивує незвичайним ароматним акцентом. Він — ідеальний варіант для сезонного чаювання на терасі.

Для приготування цієї страви за рецептом відомого українського шефа Євгена Клопотенка знадобляться кілька інгредієнтів.

Інгредієнти для тіста:

  • 200–220 грамів борошна;
  • 100 грамів вершкового масла;
  • 2 столові ложки цукру;
  • 2 столові ложки йогурту;
  • 1 чайна ложка ванільного цукру;
  • дрібка солі.

Для начинки:

  • 4–5 персиків;
  • 2–3 гілочки чебрецю;
  • 50 грамів мигдалю;
  • 2 столові ложки цукру;
  • 1–2 столові ложки кукурудзяного крохмалю;
  • 1 яєчний жовток (для змащування тіста перед запіканням);
  • 1 лимон (сік і цедра — за бажанням).

Почніть із приготування класичного пісочного тіста бризе. Для цього поєднайте борошно з холодним вершковим маслом. Потім додайте цукор, сіль і ванільний цукор. Перетріть усе до стану маслянистої крихти. Введіть йогурт і швидко замісіть тісто. Сформуйте з нього кулю, загорніть у плівку та приберіть у холодильник на 30 хвилин.

Поки тісто охолоджується, підготуйте начинку. Помийте персики, обсушіть паперовим рушником і наріжте їх рівними скибками. Складіть у миску, додайте цукор і крохмаль, обережно перемішайте. За бажанням можна додати трохи лимонної цедри для аромату.

Охолоджене тісто розкачайте між двома аркушами пергаменту до товщини приблизно 3 мм. Зніміть верхній аркуш, викладіть на тісто начинку, відступивши 3 см від краю. Краї загорніть до середини, формуючи відкритий край тарту.

Збийте жовток і змастіть ним краї тіста. Випікайте тарт у розігрітій до 200°C духовці протягом 20–25 хвилин — до золотистої скоринки.

Подавайте тарт теплим, прикрасивши його подрібненим мигдалем і листочками чебрецю.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Що дивитися у червні 2025: новий сезон “Гри в кальмара” та інші серіальні прем’єри місяця

Дмитро Скопіч Скопіч Дмитро 12:00, 8 Червня 2025
Охоронці смертельної гри / скриншот

Літо — це час, коли ми прагнемо трохи більше легкості, відпочинку й емоційних пригод. Саме серіали — один із найулюбленіших способів розслабитися, зануритися в інші світи й хоча б на кілька годин утекти від буденності. У червні 2025 року стримінгові сервіси та великі студії підготували справді гарячі серіали. Серед найочікуваніших — новий сезон мегапопулярного хіта “Гра в кальмара”, який обіцяє ще більше інтриги, психологічної напруги та драматичних поворотів, а також серіал від Marvel “Залізне серце” — новий виток супергеройського всесвіту, що представить глядачам нову героїню в броні, здатну змінити правила гри.

Детальніше про найкращі серіальні новинки червня 2025 року — в матеріалі Бахмут IN.UA.

Найцікавіші серіали червня 2025 року

Червень 2025 року обіцяє бути щедрим на серіальні прем’єри, які вразять навіть найвибагливішого глядача. Серед найочікуваніших — фінальний сезон культового трилера “Гра в кальмара”, який вийде на Netflix 27 червня, та новинка від Marvel — серіал “Залізне серце”, прем’єра якого запланована на Disney+ 24 червня. Крім цих гучних прем’єр, на глядачів чекають й інші яскраві новинки, які зададуть тон усьому літньому сезону.

“Гра в кальмара” / Squid Game

Організатор “Гри в Кальмара” / фото Netflix

Вже 27 червня 2025 року виходить третій сезон серіалу, який став справжнім глобальним феноменом — “Гра в кальмара”. Він завершить оригінальну історію та стане фіналом шляху Гі Хуна, який повертається до гри з метою помсти ведучому жорстокого шоу на ім’я Фронтмен.

Невдале повстання, смерть друга і таємна зрада. Третій, завершальний сезон найпопулярнішого серіалу Netflix починається після кривавої розв’язки другого сезону. У ньому Гі Хун, відомий як Гравець 456, переживає найгірший період свого життя“, — йдеться в тизері Netflix.

Очікується, що новий сезон поставить героїв перед вибором, де кожне рішення — на межі відчаю та ризику для життя.

“Залізне серце” / Ironheart

Рірі Вільямс / скриншот

Серіали не обмежуються лише Netflix, адже вже 24 червня вийде супергеройський пригодницький екшн від Marvel під назвою “Залізне серце”. Цей проєкт завершить П’яту фазу кіновсесвіту Marvel.

Сюжет розповідає про студентку Массачусетського технологічного інституту Рірі Вільямс, яка повертається до рідного Чикаго після подій фільму “Чорна пантера: Ваканда назавжди” та стикається із загадковим Паркером Роббінсом. Усвідомивши загрозу, дівчина створює високотехнологічну броню, яка може позмагатися з винаходами самого Тоні Старка.

“Ми були брехунами” / We Were Liars

“Ми були брехунами” — це екранізація бестселера для підлітків від Е. Локхарт / фото Prime Video

Одна з найочікуваніших екранізацій літа — серіал “Ми були брехунами”, заснований на однойменному бестселері для підлітків від Е. Локхарт. Книга здобула престижні нагороди й була визнана одним із найкращих творів для молоді за версією American Library Association у 2015 році.

Події серіалу розгортаються на вигаданому острові Бічвуд біля узбережжя Массачусетсу. У центрі сюжету — 17-річна Кейді Сінклер із заможної родини, яка щоліта відпочиває на приватному острові. Після трагічної аварії дівчина втрачає памʼять, але через два роки до неї починають повертатися спогади, що відкривають нові, шокуючі обставини події.

Прем’єра — 18 червня на Prime Video.

“Уцілілі” / The Survivors

Героям доведеться розгадати таємниці міста Евелін-Бей / фото Netflix

Нова кримінальна драма “Уцілілі” від Netflix з’явиться на екранах уже 6 червня. Серіал знятий за мотивами роману Джейн Гарпер, який вийшов у 2020 році.

У центрі історії — Кіран Елліотт, життя якого назавжди змінилося після жахливого шторму в рідному містечку Евелін-Бей. Повернувшись туди через 15 років із родиною, він потрапляє в епіцентр розслідування вбивства молодої жінки. Ця подія змушує мешканців згадати давно приховані таємниці.

“Король гольфу” / Stick

Герої серіалу “Королі Гольфу” / фото Apple+

Серед найцікавіших прем’єр червня — комедійний серіал від Apple TV+ “Король гольфу”.

Його головний герой — Прайс Кейхілл, колишній зірковий гольфіст, чия кар’єра обірвалася після нервового зриву просто на полі. Втративши надію на повернення до великого спорту, він вирішує допомогти молодій зірці Санті реалізувати свій потенціал. Так Прайс намагається знайти новий сенс у житті — і водночас шанс на другий старт.

Читайте також:

Бахмут живе тут – підписуйтесь на наш Телеграм та Інстаграм!

Поживний та смачний: що приготувати з персика у 2025 році

Соковитий, ароматний і напрочуд смачний — це все про персик, який по праву вважається одним із символів літа. Цей яскравий сезонний фрукт не лише тішить […]

10:00, 21.06.2025 Скопіч Дмитро

Що дивитися у червні 2025: новий сезон “Гри в кальмара” та інші серіальні прем’єри місяця

Літо — це час, коли ми прагнемо трохи більше легкості, відпочинку й емоційних пригод. Саме серіали — один із найулюбленіших способів розслабитися, зануритися в інші […]

12:00, 08.06.2025 Скопіч Дмитро

Місце для відпочинку в Києві: чому варто сходити на ВДНГ у червні 2025 року

ВДНГ — не просто зелена зона в Києві, а справжній центр міського життя, де впродовж усього року відбуваються десятки фестивалів, виставок і розважальних подій. Нині […]

11:00, 08.06.2025 Скопіч Дмитро

Євробачення 2025: де дивитися півфінал і хто має найбільші шанси на перемогу

Сьогодні, 13 травня 2025 року, в арені Санкт-Якобсгалле у швейцарському місті Базель стартує пісенний конкурс “Євробачення-2025”. У першому півфіналі на сцену вийдуть представники 15 країн, […]

15:15, 13.05.2025 Скопіч Дмитро

Паста, салат й доповнення до курки: що можна приготувати зі спаржі

Спаржа — один із найвишуканіших і найкорисніших овочів весняного сезону, який дедалі частіше з’являється на українських кухнях. Її ніжний смак і поживність роблять спаржу ідеальним […]

12:00, 11.05.2025 Скопіч Дмитро